» »

Vok in stir-fry

Vok in stir-fry

strani: 1 2 »

Invictus ::

Moka + voda je za zgostitev.

Moj kolega temu pravi lepilo za tapete. Kar v bistvu je (škrobno lepilo ...).

Sam se temu izogibam.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

echo ::

Ja, sej zgostitev sem si želel. Sam ne tak pacasto :)
Zdejle sem kupu sveži ingver (no, ni glih un že nariban) - in novo sojino omako. Bomo vidli, kak se bo obneslo ...

IceIceBaby ::

Za zgostitev je kul koruzni škrob. Se dobi v vsaki trgovini, ponavadi tam okoli moke nekje.

Poleg tega se v kitajski kuhinji škrob uporablja za mehčanje mesa. Dobiš lahko tisto značilno teksturo, kot v kitajskih restavracijah.

Google: Velveting

Jaz ponavadi preskočim, ker je piščanec že tako zelo mehak, pa ne tuhtam toliko v naprej. Če se dosti prej spomnim pa na koščke narezano meso vržem v posodo ali globok krožnik, dobro posujem s koruznim škrobom, dam zraven malo olja in pustim kakšne pol ure (idealno je sicer čez noč).

Pyr0Beast ::

Lahko se proba tudi s krompirjem, samo malce dlje traja
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mihec87 ::

Krompir naribaš gre kar hitro..

shadowfax ::

Je že kdo bil v tej trgovini http://www.kitajski-vrt.si/index.html ? Pravkar našel ob priliki grem pogledat za kakšno malenkost, čeprav je malo daleč iz centra Lj.

dolenc ::

Jaz hodim tja občasno.

Bol je povdarek na kitajski kuhinji, lastnica ima zraven še istoimensko kitajsko restavracijo. Veliko imajo raznoraznih omakic, sojine, ostrigine, ribje itd... Potem kokosov mlek. Kupe takih in drugačnih rezancev. Veliko je "kit" jedi, kjer dobiš v vrečki vse kar rabiš za pripravo, začimbe, kakšne paste itd (dodaš še recimo meso ali zelenjavo). Moke, take in drugačne praške, kompote... Ma ni da ni.

Jaz pogrešam širši nabor začimb, predvsem tajskih, ker me to bolj vleče kot kitajska kuhinja.
Cene so ok, večina stvari je cenejših kot v marketih, ni pa vse, tako da se splača malo preračunat. Par let nazaj bi bila ta štacuna top šit, sedaj pa tudi v merkatorju zraven dobiš že precej stvari za "tujo" kuhinjo, tako da kombinacija obeh trgovin ti prinese najbolšo izbiro.

Lastnica je kar podjetna, tako da če bo veliko ljudi povpraševalo za te in te stvari, jih bo zrihtala, tudi vpraša te, če mogoče veš kje se kaj dobi, je fleksibilna kar mi je pri trgovcih vedno všeč in trgovinca se bo sigurno lepo razvila, pa že v takem stanju kot je ni slaba.

echo ::

Nariban krompir je nož v hrbet - vse se mi je zlimalo v nekakšen predimenzioniran polpet, ki se je nazunaj žgal, medtem ko je bil znotraj še surov - škrob je pač lim.
Mogoče bi bil učinek boljši s pomfrijastim krompirjem, ampak ne mislim več eksperimentirati - krompir na kocke in za 20min spečt na olje.
Ingver je zakon, kakšna aroma, da dol padeš. Že ko sem ga rezal, mi je šlo na smeh. Sploh pa ko se ujameta s česnom - vrhunsko, pa sem prvič delal z njim.
Nova sojina omaka superior dark mi ne predstavlja blazne razlike od stare Heinzove, čeprav je je pol manj za isto ceno. Je pa pokrovček obupen, vse se še kar cedi, ko enkat zaprem.

kuglvinkl ::



če zna kdo ponudit tole kar dela teta na fotki po 3 evre, sem njegova stranka 2x na teden.

Sej mamo Wok In na Gregorčičevi, ampak tam preveč komplicirajo (in IMO nimajo izbire).

Tole kar dela teta tle je vsega konc okol minute. Je pa seveda tut res, da je frekvence strank pri tej teti zverinska.

Pyr0Beast ::

A bi se dalo robota naučit da po voku tolče, zgleda 'simpl' zadeva ker je že sama hrana narejena tak da se jo čimprej obdela ?

My fav glede okusa/hitrosti
Jajca+Čebula+Kisla smetana+Skuta+Špageti
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

echo ::



Glede na to, da mi pri stir-fryu več kot polovico časa vzame sama priprava sestavin - rezanje na "bite-size" velikost, mislim, da bo ta posnetek marsikomu pomagal.

Letošnja sezona gob je bila odlična in je pustila pečat tudi na naših obrokih. Od štorovk in marel do jurčkov in prašnic.

Sam trenutno za pečenje uporabljam sezamovo olje. Za tisto malenkost olje, ki gre noter, ni treba da je poceni.

Rad eksperimentiram tudi s pekočo hrano, ki sem jo dolga leta ignoriral.
A čiliji rastejo tudi pozimi, če so na toplem?

Ima kdo še kakšno idejo za "prilogo" k stir-fry hrani?
Trenutno mi je najbolj všeč basmati riž in pa polnozrnatni špageti.

matajur ::

Podobno je tudi s riževimi rezanci. To so tisti tanki, ki zgledajo kot da so malo stekleni. Pri nas so kar redno na sporedu pečeni riževi nudli s piščancem.

STASI ::

kuglvinkl je izjavil:



če zna kdo ponudit tole kar dela teta na fotki po 3 evre, sem njegova stranka 2x na teden.

Sej mamo Wok In na Gregorčičevi, ampak tam preveč komplicirajo (in IMO nimajo izbire).

Tole kar dela teta tle je vsega konc okol minute. Je pa seveda tut res, da je frekvence strank pri tej teti zverinska.


To sem tud jest dolg iskal. Najbližje temu je tale recept. Riž nadomestiš z rezanci pa je. Naredili doma že nekajkrat. Razlog zakaj pa vse traja 1 minuto je v tem, da gospa dela na visoki temperaturi in predpripravi (rezanci skuhani doma, zelenjava in meso doma narezano...).
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

STASI ::

echo je izjavil:



Glede na to, da mi pri stir-fryu več kot polovico časa vzame sama priprava sestavin - rezanje na "bite-size" velikost, mislim, da bo ta posnetek marsikomu pomagal.

Po mojih izkušnjah je bistvo hitremu rezanju predvsem v kilometrini in seveda vedno ostremu in dobremu nožu. Sam uporabljam japonske nože, klasični mi ne sedejo. Če ni ostro je težko karkoli rezati hitro.

echo je izjavil:


A čiliji rastejo tudi pozimi, če so na toplem?

Seveda. Če bi to doma gojil je to tako kot če bi imel toplo gredo.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Brias ::

panteist je izjavil:

Okapi je izjavil:

Jaz sicer z njo ne pretiravam, imam pa vedno doma po eno steklenico ta goste in bolj redke (trenutno sta to Pearl River Bridge - golden label superior light in superior dark). Običajno pretiravam (za povprečen okus) s čilijem, nikoli pa ne pozabim niti na zloglasni natrijev glutaminat, ki da jedem "kitajski" okus.;)

O.

Kaj pa vem, s tem glutaminatom se ne bi ravno igral, pa tudi "kitajski okus" (vsaj v vseh restavracijah v SLO) ni kaj prida. Tudi jaz pretiravam s čilijem - doma imam nasajenih nekaj teh rastlinc in so že 10cm dolgi čiliji, le dozoreti še morajo. Si bom pa naslednje leto posadil še Bhut Jolokio :)


Bhut Jolokia je amaterska ... indijske grejo malo cez 300k skovilov, ne vec ... mehiska klima ji da maaalo cez 1 milion skovilov, ce je pobrana pravilno dozorjena .... tako da to kar kupis pri nas ... je bolj tko tko ... vsaj kar se tice bhut joloki-e



Naga Bhut Jolokia @ Wikipedia


dorset naga ji pa ze da 1.6 miliona skovilov ( ce je pobrana dozorjena ... ), tudi na nasi klimi, je plod genetske modifikacije bhut joloki-e, se kaksne druge zadeve in genetsko prirejena za UK klimo ...






tale zverinica pa ima maalo cez 2 milion skovilov ...


Trinidad Moruga Scorpion @ Wikipedia

lampa ::

Teh na zadnji sliki sem letos imel kar precej ,stiri rastline so rodile nenormalno. So pa extremno mocni, niso ravno za vsak dan. Zaenkrat se nisem nasel junaka ,ki bi pojedel vec kot koscek , z menoj vred.

lp

lampa

echo ::

Brzina sesekljanja je odvisna od kilometrine, maksimalna hitrost pa od tehnike. Brez ostrega noža pa ne gre.

Bhut Jolokia je amaterska ...

Zakaj bi to rekel?
Meni se take izjave zdijo čisto pretiravanja. 99% populacije je ni zmožno pojesti brez bruhanja - kako je potem amaterska?

Sošolcu sem dal za pojesti polovico nekega noname mini čilija (na videz podoben tabasco pepperju), pa sem med solzami razbral samo "Pi***, a si ti men kej zameril??"
Sam razumem, da se navadiš, tudi sam sem se že.
Ampak tako podcenjevalnega odnosa pa res ni treba imeti ... Čeprav smo na internetu 8-)

Kateri čiliji so kar se da aromatični in ne preveč zahtevni?
http://www.kupicili.si/trgovina?page=sh...
Tu gledam, pa nič ne vidim :)

Naslednjič bom probal še kako novo sorto riža (basmati mi je zelo všeč v primerjavi z navadnim rižem) in kakšen kuskus ipd.
Zadnjič sem kupil konzervo storžev mlade koruze - kar vredu je.

Brane22 ::

Brias je izjavil:



Bhut Jolokia je amaterska ... indijske grejo malo cez 300k skovilov, ne vec ...


Ja, ampak zakaj bi bil peder in se ustavil na papričicah ?

Zakaj ne bi šel do konca in spil koncentrirano fluorovodikovo kislino ? Ali raketno gorivo ? 8-O

Krneki. Soliden feferon je za vse normalne namene čisto dost. Ne rečem za kake pikantne golaže in paprikaše na količino da ima kdo potrebo za čem močnejšim, da ne vpliva veliko na okus, ampak pretiravanje s temi jolokiami ipd se mi zdi mimo.

In BTW, vsaj večina tega na fotkah je vdeti radikalno drugače od tega, kar dobiš v restavraciji.

Zakaj to ? Je vzrok samo glutaminat ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()
strani: 1 2 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vegeterjanski nasveti-recepti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
678922 (252) Fim
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12924332 (10434) echo
»

Kitajske restavracije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11111820 (5866) dukedl
»

Prvič v kitajsko restavracijo, kaj priporočate ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8310276 (7419) Grumf
»

Jetamova mala šola kuhanja

Oddelek: Loža
313553 (2642) Mercier

Več podobnih tem