Forum » Kaj kupiti » Mehanska tipkovnica
Mehanska tipkovnica
Ganon ::
No, potem si se pa tako že odločil :)
V bistvu ja :)
...razen če še ima kdo kaj negativnega o tej tipkovnici za povedat.
Imam Filco Ninja Majestouch-2 in lahko o njej govorim o superlativih. Že takoj, ko jo vzameš v roke, začutiš, da gre za izjemno kvaliteten izdelek.
UFOking ::
No, potem si se pa tako že odločil :)
V bistvu ja :)
...razen če še ima kdo kaj negativnega o tej tipkovnici za povedat.
Imam Filco Ninja Majestouch-2 in lahko o njej govorim o superlativih. Že takoj, ko jo vzameš v roke, začutiš, da gre za izjemno kvaliteten izdelek.
No super, hvala za informacijo.
Binji ::
Meni zgleda niso usojene.. Sem kupil najprej CM Trigger Z, pa mi jo je tamali po par dnevih tako dobro vrgel po tleh, da malo dela, malo se ji pa trga. Zgleda nek slab stik nekje...
Potem sem nabavil Tesoro Evil in mi jo po 1 tednu moja polije s sokom. Zdaj misli, da je tipka D vedno pritisnjena. Za popizdit.
Ima kdo kak predlog? Razmišljam, da bi noter nalil destilirano vodo, fajn splaknil in dal sušit za ena 2 dni.
Zna kdo tudi Trigger Z pogledat, kje bi ta slab stik bil?
Potem sem nabavil Tesoro Evil in mi jo po 1 tednu moja polije s sokom. Zdaj misli, da je tipka D vedno pritisnjena. Za popizdit.
Ima kdo kak predlog? Razmišljam, da bi noter nalil destilirano vodo, fajn splaknil in dal sušit za ena 2 dni.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!
Crossfire ::
Meni zgleda niso usojene.. Sem kupil najprej CM Trigger Z, pa mi jo je tamali po par dnevih tako dobro vrgel po tleh, da malo dela, malo se ji pa trga. Zgleda nek slab stik nekje...
Ne tega delat! Gor jo odpri, razstavi kar se da in sistematično razišči zakaj bi do teh simptomov prihajalo. Odlotaj stikalo tipke D, razstavi, očisti, sestavi, zlotaj nazaj. Bo delala kot nova.
Ako nisi vešč omenjenega dela, mi javi na zs, ti bom rade volje pomagal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Crossfire ()
Binji ::
Sem malo prepozno videl odgovor, tako da sem to že naredil :) Na srečo zaenkrat kaže, da je operacija uspela. Sem pa razstavil in splaknil samo malo vmes po kontaktih tipk, kamor je šel sok, potem pa čez dan dal sušit.
Iskrena hvala pa za ponudbo za pomoč!
Iskrena hvala pa za ponudbo za pomoč!
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!
Upam, da ti vzmeti v mx stikalih ne bodo začele rjavet s časom...odvisno, kam vse je šla voda in kako dobro si osušil. Ghetto style! :)
tony1 ::
Okej, naročam nekaj robe na Nemškem Amazonu, in bi vzel še eno Cherry G-80. (Na šihtu imam že eno, če se ne motim z rjavimi stikali, s katero sem zelo zadovoljen, le malo glasna je.)
Hitro vprašanje: katera barva Cherryjevih stikal je najtišja? Je zelo drugačna po občutku od rjavih stikal?
Hvala za pomoč.
Hitro vprašanje: katera barva Cherryjevih stikal je najtišja? Je zelo drugačna po občutku od rjavih stikal?
Hvala za pomoč.
TehDucky ::
Rdeče so linearne, brez tactile feedbacka, isti rang glasnosti, razen če ne pritiskaš do konca potem so tišje.
Clear so enake kot rjave, samo malo več sile potrebuješ, da jih pritisneš, mogoče bi z njimi manj pritiskal do konca.
Drugače najbolj neslišne naj bi bile MX Silent, samo ima trenutno Corsair ekskluzivo za njihove tipkovnice.
Lahko pa narediš kakšen "mod" pa jim daš O-ringe spodaj, da ublažiš udarce, sicer se malo spremeni feeling tipk ampak se pa manj sliši.
Edit: So pa brown najbolj uporabne, so multifunkcijske, tako za igrice kot za tipkanje, zatorej odlične za računalnik, ki je veliko v uporabi. O-ringe pa še vedno lahko dokupiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TehDucky ()
Hvala, super link!
Hm, potem bom verjetno kar na brown ostal... :P
Nelinearnost mi zelo ustreza, prav tako me na trenutno domači tipkovnici (stara membranska G-83) moti, da so nekatere tipke že otrdele, tako da na "trša" stikala (clear) raje ne bi šel...
Je pa res: rjava so glasna, ker se da z njimi zelo lepo hitro tipkati in pri tem prevečkrat udarim knofe do konca...
Corsair izgleda zanimivo, vendar stane preveč (172 EUR)...
Hm, potem bom verjetno kar na brown ostal... :P
Nelinearnost mi zelo ustreza, prav tako me na trenutno domači tipkovnici (stara membranska G-83) moti, da so nekatere tipke že otrdele, tako da na "trša" stikala (clear) raje ne bi šel...
Je pa res: rjava so glasna, ker se da z njimi zelo lepo hitro tipkati in pri tem prevečkrat udarim knofe do konca...
Corsair izgleda zanimivo, vendar stane preveč (172 EUR)...
tomaz4 ::
Okej, naročam nekaj robe na Nemškem Amazonu, in bi vzel še eno Cherry G-80. (Na šihtu imam že eno, če se ne motim z rjavimi stikali, s katero sem zelo zadovoljen, le malo glasna je.)
Hvala za pomoč.
Kje bi se pa dalo dobiti SLO kapice za Cherry G-80 naročen iz Nemčije?
Novih ne boš kar tako dobil. Morda bi se kje dalo kupiti novo membransko G-83/G-81 in knofe prestaviti. (Lahko pa kupiš rabljeno membransko in prestaviš knofe.)
adhoc ::
Zakaj ne? Ne tipk, seveda - kapice se zamenja (kakorkoli se smešno sliši :-)).
Sam sem na švabskem G-80 kapico s paragrafom zamenjal s "slovenskim" hashom iz ene fuč G-81.
Sam sem na švabskem G-80 kapico s paragrafom zamenjal s "slovenskim" hashom iz ene fuč G-81.
Pa res, sem šel odpret eno G-83 in sploh nima "križcev" spodaj. Torej gre samo iz G-81.
I stand corrected.
I stand corrected.
tomaz4 ::
Novih ne boš kar tako dobil. Morda bi se kje dalo kupiti novo membransko G-83/G-81 in knofe prestaviti. (Lahko pa kupiš rabljeno membransko in prestaviš knofe.)
A sploh obstaja kakšna varianta za novo mehansko tipkovnico s SLO tipkami (Brez teh vgraviranih varinat, kjer se SLO črke slabo vidi)?
Okapi ::
Vedno daš lahko po meri narediti nekaj tipk, s katerokoli tehnologijo (tisk, lasersko graviranje, kalup ...) - samo nekatere tehnologije so pač malo dražje.
čačaka ::
Živjo,
zanimam se za nakup kompleta brezžične tipkovnice in miške. Zanimam me če obstaja taka tipkovnica ki bi imela med tipkami tudi črko š in ž? če obstaja prosim za link. Prosim tudi za nasvet kaj se splača kupiti glede na to da jo uporabljam cca. 2 uri na dan.
Lp
zanimam se za nakup kompleta brezžične tipkovnice in miške. Zanimam me če obstaja taka tipkovnica ki bi imela med tipkami tudi črko š in ž? če obstaja prosim za link. Prosim tudi za nasvet kaj se splača kupiti glede na to da jo uporabljam cca. 2 uri na dan.
Lp
Saul Goodman ::
ker ne bi rad odpiral nove teme, tehnično pa je tipkovnica mehanska (vsaj tako jo oglašujejo), prosim nekoga, da mi razloži razliko med naslednjima modeloma:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
gre za bluetooth tipkovnico logitech keys-to-go. tista z oznako "za iOS" je konkretnih 65e, medtem, ko ima druga ceno 40e. obe tipkovnici seveda obljubljata brezhibno delovanje na iOS napravah, s slike pa ne morem razbrati, ali so na cenejši namesto apple gumbov samo drugačne oznake (funkcionalnost itak ostaja ista?).
v glavnem, im confused.
gre za bluetooth tipkovnico logitech keys-to-go. tista z oznako "za iOS" je konkretnih 65e, medtem, ko ima druga ceno 40e. obe tipkovnici seveda obljubljata brezhibno delovanje na iOS napravah, s slike pa ne morem razbrati, ali so na cenejši namesto apple gumbov samo drugačne oznake (funkcionalnost itak ostaja ista?).
v glavnem, im confused.
BorutK-73 ::
Misliš tole?
Kje si našel mehanska tukaj?
Ta klump se kupuje iz kitajske.
Kje si našel mehanska tukaj?
Ta klump se kupuje iz kitajske.
mene zanima, v čem je razlika med cenejšim in dražjim modelom. oba navajata, da delujeta z ios napravami.
Bluetooth tipkovnica Logitech Keys-To-Go (črna) - 39,99e
Tipkovnica Logitech Keys-To-Go for iPad, črna, SLO g. - 65,67e
kje sem videl, da je mehanska? ponavadi je omenjeno v vsakem tehničnem opisu. Da ta klump kupim iz Kitajske? Ni mi ravno v interesu naročat original Logitech robe iz drugega konca sveta. Le rad bi vedel v čem je fora, da je taka razlika v ceni.
Bluetooth tipkovnica Logitech Keys-To-Go (črna) - 39,99e
Tipkovnica Logitech Keys-To-Go for iPad, črna, SLO g. - 65,67e
kje sem videl, da je mehanska? ponavadi je omenjeno v vsakem tehničnem opisu. Da ta klump kupim iz Kitajske? Ni mi ravno v interesu naročat original Logitech robe iz drugega konca sveta. Le rad bi vedel v čem je fora, da je taka razlika v ceni.
3man ::
To ni mehanska tipkovnica. Pomoje ste enake, vprasanje je zakaj je ena tako poceni... ah sam mal je bla odprta al pa kaksna druga fora.
Da ločimo kaj je mehanska tipkovnica:
Ima mehanska stikala, navadne tipkovnice imajo membranski sistem.
Ima mehanska stikala, navadne tipkovnice imajo membranski sistem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutK-73 ()
dobro borutK, point je bil, da sem svoje vprašanje o tipkovnici vrinil v neko najbolj splošno temo in nisem za to odpiral svojega topica.
Kot izgovor sem podal proizvajalčev opis, ki navaja, da je Logitech Keys-to-go mechanical keyboard. Verjetno tehnično gledano je, le ne med najboljšimi (logično).
Sem pa opazil, da pri večih trgovcih obstajaja:
Logitech Keys-to-go Android/Windows za 65e,
Keys-to-go iPad za 65e,
Keys-to-go za vse 3 platforme, ki je 39,99e.
the. fuck. Na živce mi gre, ker se prodajalec toliko ne potrudi, da bi v opisu obelodanil razliko. Copy pejstajo, jaz naj pa ugotavljam.
Kot izgovor sem podal proizvajalčev opis, ki navaja, da je Logitech Keys-to-go mechanical keyboard. Verjetno tehnično gledano je, le ne med najboljšimi (logično).
Sem pa opazil, da pri večih trgovcih obstajaja:
Logitech Keys-to-go Android/Windows za 65e,
Keys-to-go iPad za 65e,
Keys-to-go za vse 3 platforme, ki je 39,99e.
the. fuck. Na živce mi gre, ker se prodajalec toliko ne potrudi, da bi v opisu obelodanil razliko. Copy pejstajo, jaz naj pa ugotavljam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Saul Goodman ()
To rabiš za tablico? Mislim da bi tipkovnica z ovitkom bila boljša izbira.
Pri naših trgovcih je včasih zmeda ker isti izdelek prodajajo pod drugačnim ali istim imenom z različnimi cenami zaradi različnih dobaviteljev.
Pri naših trgovcih je včasih zmeda ker isti izdelek prodajajo pod drugačnim ali istim imenom z različnimi cenami zaradi različnih dobaviteljev.
worteleven ::
Zdravo. Mene zanima kje bi lahko dobil nove tipke za mojo mehanično tipkovnico. Tipkovnico imam že kar nekaj let in je ne bi rad menjal, ker switchi še vedno delujejo brezhibno, vendar se je ob zadnjem čiščenju tipkovnice nekaj tipk skrhalo in se "ne držijo" več switcha. Na aliexpress sem videl kar nekaj kovinskih tipk vendar so večinoma za WASD, smerne tipke in 1-9 tipke... jaz pa bi rabil naprimer B, M, L, itd...(ali par kar vse, če je možno)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: worteleven ()
wolf991 ::
Hello!
Rad bi si kupil v60 ali pa tenkeyless tipkovnico.
Ima kdo kaksne predloge kje in kaj kupiti.
Also, zanima me katere switche priporocate, doma imam tipkovnico z MX modrimi, vendar se mi zdijo preglasni za v pisarno.
Anyhow, predlogi zazeljeni. Also ANSI layout je zazeljen.
Lep dan vsem!
Also, zanima me katere switche priporocate, doma imam tipkovnico z MX modrimi, vendar se mi zdijo preglasni za v pisarno.
Lep dan vsem!
adhoc ::
Valda, HHKB. 60%, tišja kot modre češnje, odličen taktilni feedback (če si navajen na plave ti bodo linearni switchi sprva zelo čudni brez taktilnosti), ANSI layout. Kaj češ boljšega?
Nabavi rabljeno na mechmarketu iz Evrope. Dobiš že za ~180-200€.
Budgeta nisi povedal.
Nabavi rabljeno na mechmarketu iz Evrope. Dobiš že za ~180-200€.
Budgeta nisi povedal.
d_DJ ::
Kaj priporočate?
Zanimam se za nakup tipkovnice, ki bi vsebovala slovenske nizke osvetljene tipke namenjena pisarniškim zadevam. Cena nekje do 50€.
Obstaja sploh kaj takega, ker vse kar sem do zdaj gledal so imele angleške črke?
Zanimam se za nakup tipkovnice, ki bi vsebovala slovenske nizke osvetljene tipke namenjena pisarniškim zadevam. Cena nekje do 50€.
Obstaja sploh kaj takega, ker vse kar sem do zdaj gledal so imele angleške črke?
issak ::
Hello!
Lep dan vsem!
Imam Cherry z MX Black v pisarni in se mi kar dobro obnesejo. Sem jo po naklučju našel se je valjala v neki škatli pa sem jo vzel. Doma imam Red zaradi tišine, pa za so za tipkat skoraj malo premehke. Brown so potem še tišja varjanta z bumpom, tako da probaj še te. z mx blue te bodo pa res nekam poslali :D Pojdi v bigbang preverit stikala, imajo rdeče, modre in rjave, ter razer stikala in romer-g, morda ti kakšna sedejo. Mogoče bi bila topre stikala primerna za v pisarno, samo to pa ne vem kje lahko probaš pri nas.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Kaj pa priporočate? Do zdaj sem uporavbljal skandinavsko gravuro na zdajšnji tipkovnici, ampak sem si rekel če že mislim plačat 100€+, bi lahko imela vsaj slovensko gravuro. Še eno vprašanje, do zdaj sem uporabljal MX black switche... a bi se bilo težko navadit na kakšne brown ali blue?
Mehansko tipkovnico redko kupiš zaradi keyseta. Cherry boardi (filco, CM,...) imajo po večini cheap ABS keysete, stari originalni Cherry boardi pa so imeli kvalitetnejše PBT, dvojno lite ABS in tudi POM. Trenutno so najboljši seti za cherry boarde GMK-jevi, imaš pa tudi ogromno PBT setov, ki so izredno dobri. Po večini je vse ANSI, redko boš dobil še ISO dodatke...se pa da.
Preberi par strani nazaj, je bilo ogromno napisanega okoli tega že...
Kaj sploh iščeš? Samo set? Ali board + set? Budget?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Crossfire ()
BladE_ ::
Cherry MX5000? Naj bi šlo za redko zadevo...
Tole mi je uspelo prodati za 380$... Mi je kar malo žal, ker je šla v dveh urah in bi mogoče lahko dobil še malo več ampak ok za dobesedno potegnjeno iz smeti...
Akcija - Reakcija
S slovenskim layoutom? Wow, lep ulov.
Ebay?
Ti bordi gredo z lahkoto še za več...sploh z orig. škatlami ipd.
Ebay?
Ti bordi gredo z lahkoto še za več...sploh z orig. škatlami ipd.
Mehansko tipkovnico redko kupiš zaradi keyseta. Cherry boardi (filco, CM,...) imajo po večini cheap ABS keysete, stari originalni Cherry boardi pa so imeli kvalitetnejše PBT, dvojno lite ABS in tudi POM. Trenutno so najboljši seti za cherry boarde GMK-jevi, imaš pa tudi ogromno PBT setov, ki so izredno dobri. Po večini je vse ANSI, redko boš dobil še ISO dodatke...se pa da.
V bistvu se je nekaj key capsov na zdajšnji tipkovnici zlomilo tako da razmišljam med nakupom novih key capsov oziroma če to pride predrago, bi raje kupil kar novo tipkovnico, morda z drugimi switchi, da še kaj drugega probam :) Kot že rečeno, če bi dal 100EUR+ za tipkovnico, bi najraje videl da ima slovensko gravuro in layout, ampak okej, to ni prioriteta. Če se najdejo pa kakšni poceni key capsi za mojo tipkovnico (ISO layout), pa še toliko bolje. Glede budgeta, okoli 100EUR, nič več :)
Zgodovina sprememb…
Slabo kaže potem...ako si pripravljen požret slo layout pa boš na mechmarketu zagotovo našel kaj v tem rangu...vključno s poštnino...kak poker, tkl filco oz. CM. Mogoče tudi kak ducky...
Tudi na mimovrste jih je nekaj s slo layoutom za cca 100€. (med njimi tudi CM quickfire TK). Kje bi pa lahko dobil key capse? V primeru da se odločim samo key capse zamenjati? (glede na to da imam zdaj nordic layout, bi lahko tudi nordic keycapse vzel, to mi je vseeno)
Seti se povečinoma producirajo na groupbuyih...če ga takrat zamudiš je lov na forumih in redditu edina možna šansa...za kateri set se zanimaš? Two tone temnejša je lahko gmk dolch, sky dolch, ipd...omenjena dobiš ta trenutek oba na originativeco (dolch je ansi tkl, sky dolch pa je kompleten, tudi v iso).
Gmk, jtk, imsto so cherry profile seti, imaš pa tudi ostale v smislu dsa, sa, ipd. Tai hao je kitajski doubleshot abs set...nič pretirano posebnega, ne vizualno in ne po kvaliteti.
Dt, gh, mechmarket...odmtga mechmarket daleč najbolj frekventen kar se robe tiče.
Seti se povečinoma producirajo na groupbuyih...če ga takrat zamudiš je lov na forumih in redditu edina možna šansa...za kateri set se zanimaš? Two tone temnejša je lahko gmk dolch, sky dolch, ipd...omenjena dobiš ta trenutek oba na originativeco (dolch je ansi tkl, sky dolch pa je kompleten, tudi v iso).
Gmk, jtk, imsto so cherry profile seti, imaš pa tudi ostale v smislu dsa, sa, ipd. Tai hao je kitajski doubleshot abs set...nič pretirano posebnega, ne vizualno in ne po kvaliteti.
Dt, gh, mechmarket...odmtga mechmarket daleč najbolj frekventen kar se robe tiče.
Okej, tele izraze razne morm še naštudirat :D razne gmk jtk dsa itd :D a cenovno pride dejansko ceneje kot kakšni z aliexpressa?
Namig: novo tipkovnico si kupi. Ko bos videl cene teh capsov ti bo jasno.
Ja, sej to me je najbol skrbelo :D
Zgodovina sprememb…
K sreči je trg setov in kvalitetnih premium tipkovnic izredno likviden...te stvari hudičevo držijo vrednost. Verjetno eden redkih hobijev, kjer če te zamika kaj druga, z lahkoto odprodaš boarde, sete in ne izgubiš denarja..ali pa izredno malo.
Če pa se omejiš na 100eur pa si že v kompromisih...to pa ni point hobija mehanskih tipkovnic, po mojem mnenju. Preglej reddit, forume, razčisti, kaj ti je všeč in kaj bi rad sprobal in boš že bližje temu kar hočeš. Splošnega odgovora ni, kar je všeč nekomu, ni nujno, da bo tudi tebi.
Moj daily driver npr.
Če pa se omejiš na 100eur pa si že v kompromisih...to pa ni point hobija mehanskih tipkovnic, po mojem mnenju. Preglej reddit, forume, razčisti, kaj ti je všeč in kaj bi rad sprobal in boš že bližje temu kar hočeš. Splošnega odgovora ni, kar je všeč nekomu, ni nujno, da bo tudi tebi.
Moj daily driver npr.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katero tipkovnico kupiti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 28597 (748) | Han |
» | Nova tipkovnica - kaj in kje kupiti? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 13710 (11368) | zhigatsey |
» | Katera tipkovnica?Oddelek: Kaj kupiti | 6076 (2582) | Pat_MaGroin |
» | Gamer tipkovnica (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 50676 (45286) | LordPero |