» »

Nove oblike spletne cenzure v Sloveniji

Nove oblike spletne cenzure v Sloveniji

Slo-Tech - Medtem ko se američani ukvarjajo s protestiranjem proti predlogom SOPE in PROTECT IPja, smo v Sloveniji kot vedno že korak naprej.

Ko je januarja 2010 državni zbor sprejel novelo Zakona o igrah na srečo, smo pisali, da tako Slovenija ponovno odpira vrata spletni cenzuri. Te dni pa je UNPIS pričel na Upravnem sodišču dobivati odredbe s katerimi se uveljavlja preblisk, ki so ga v (strokovnem) mnenju pripravljenem za nekega velikega ponudnika dostopa do interneta prebrali jeseni 2010. Že tako sporno zakonsko možnost blokade spletnih strani so nadgradili s preusmeritvijo na svojo domačo stran. V izvirniku se zahteva glasi, da mora ISP onemogočiti pretvorbo tekstovnih spletnih naslovov igralnice v pravi IP naslov tako, da vrne IP naslov spletne strani www.infounpis.si.

Seveda UNPIS na tej spletni strani ne bo beležil prav nobenih podatkov o obiskovalcih (častna skavtska), saj bi bila vzpostavitev tovrstne zbirke protipravna. Prav tako bodo zavestno ignorirali piškotke z avtomatsko prijavo, ki jih bo vaš brskalnik pošiljal njihovemu strežniku misleč, da komunicira s spletnim strežnikom, na katerega ste se dejansko želeli povezati (vpogled v tako pridobljene podatke bi prav tako predstavljal protipraven poseg v vašo komunikacijsko zasebnost). Seveda bi bilo neprimerno, da bi vam omogočili povezavo na spletno stran, kjer bi lahko vsaj zahtevali nakazilo stanja na vašem računu, saj se borijo proti tujim goljufom.

To seveda tudi pomeni, da pri tem ukrepu ne gre za poseg v tajnost vaših občil in nedotakljivost vaše zasebnosti, kar bi se npr. zgodilo, če bi inšpektor preusmeril vaše telefonske klice k sebi in se potem preko frekvenčnega filtra pogovarjal z vami, saj bi kaj takega sodišče lahko odredilo samo, če je to nujno potrebno za potrebe (uvedbe) kazenskega postopka in/ali varnosti države.

Za mnenje o tem zadnjem ukrepu smo povprašali Ministrstvo za finance, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Informacijskega pooblaščenca.

Na Ministrstvu za finance so trenutno še vedno prezaposleni z obrambo strateških interesov Republike Slovenije, tako da nam v treh tednih na naše vprašanje niso uspeli posredovati odgovorov.

MVZT je mnenja, da naj bo internet kar se da svoboden in brez nepotrebnih ovir za pretok informacij in znanja, kar pa seveda ne izključuje pristojnosti sodišč po veljavnih predpisih. Dvomijo v učinkovitost tovrstnih ukrepov in menijo, da lahko posledično znižajo kakovost storitev za končne uporabnike interneta.

Informacijski pooblaščenec meni, da je poseg UNPIS v neskladju s 107.a členom ZIS, saj ne zahteva blokade, ampak preusmeritev prometa s spletne strani prireditelja sporne igre na srečo na svojo spletno stran. Zahteva po preusmeritvi na drug naslov je tako po mnenju Pooblaščenca nesorazmerna in v neskladju z določbo 4. odstavka 107.a člena ZIS, saj ponudnika storitev informacijske družbe nalaga dodatne in nepotrebne obveznosti. Poseg v pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov je namreč v zadnjem primeru še intenzivnejši kot pa v primeru prvih poskusov UNPIS, pri katerih je šlo za zahteve po blokadah dostopa do določenih spletnih strani. V zadnjem primeru se namreč UNPIS ne zadovolji zgolj z ukrepi zoper prireditelja, ampak se zdi, da je njihov namen ukrepati tudi zoper uporabnike spleta - udeležence sporne igre na srečo, saj bi s preusmeritvijo in zahtevo po sporočanju pravega IP naslova uporabnika, pri UNPIS nastala zbirka osebnih podatkov posameznikov, ki so želeli obiskati omenjeni spletni strani, a so bili preusmerjeni na spletno stran www.infounpis.si. Za takšno zbirko osebnih podatkov ni videti zakonske podlage, posledično pa bi bila tudi vsaka nadaljnja uporaba oziroma obdelava tako pridobljenih osebnih podatkov nezakonita.

Ministrstvo za pravosodje pa nam je v odgovor poslalo neobvezno pravno mnenje v katerem ugotavlja, da je trenutna ureditev verjetno kar neustavna. Tako glede vprašanja samega preusmerjanja komunikacij, kar vključuje tako varstvo osebnih podatkov, pravico do komunikacijske zasebnosti in v to pravico celo "vključeno pravico" do svobode komuniciranja, pa je z vidika določb 37. člena Ustave Republike Slovenije le za navesti, da Ustava izrecno dopušča le posege na podlagi predhodne odločbe sodišča v pravice iz 37. člena Ustave, kadar je to nujno le za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države (obveščevalno-varnostna dejavnost)

Iz trenutno vodilne odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije (t.i. "primer sim kartice") na temo razumevanja oziroma razlage pravice do komunikacijske zasebnosti iz 37. člena Ustave Republike Slovenije je možno razbrati, da je takšna razlaga pravilna, saj je v njej navedeno:

9. Pogoje za omejitev pravice do tajnosti pisem in drugih občil vsebuje drugi odstavek 37. člena Ustave. Poseg v svobodo komuniciranja je dopusten, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
1) da je poseg določen v zakonu,
2) da poseg s svojo odločbo dovoli sodišče,
3) da je določno
omejen čas izvajanja posega in
4) da je poseg nujen za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali za varnost države.


Glede na navedeno je jasno, da kolikor gre pri ukrepih upravnega organa tudi za poseg v pravico do komunikacijske zasebnosti oziroma v svobodo komuniciranja, in zaradi prej navedenega aksioma o "numerus clausus" razlogov za poseg v navedeno pravico (uvedba ali potek kazenskega postopka ali varnost države) ni videti pristojnosti za tovrstno delovanje upravnega organa, razen, če bi le-ta opravljal pristojnosti vodenja ali določanja v kazenskem postopku (npr. pregon storilcev kaznivih dejanj). Kot že navedeno, gre v takšnih primerih tudi za poseg v svobodo komuniciranja, kar pa lahko v določenih primerih pomeni celo poseg v svobodo izražanja (prvi odstavek 39. člena Ustave Republike Slovenije).

Glede na navedeno ter ob upoštevanju pravnih stališč iz opomb iz prejšnjega odstavka (glej izvirno mnenje) Ministrstvo za pravosodje ocenjuje, da bi lahko bila ustavno sporna ali delno ustavno sporna tudi ureditev iz 107.a člena Zakona o igrah na srečo, saj se ne nanaša na razloge uvedbe ali poteka kazenskega postopka ali varnosti države.

89 komentarjev

«
1
2

jype ::

Ironično je, da nam je Internet pred kratkim zaupal gostovanje in vzdrževanje enega od korenskih DNS strežnikov.

http://www.register.si/obvestila/obvest...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

https://www.torproject.org/

Tole.

Doma pa odgovornost Upravnega sodišča.
sudo poweroff

overlord_tm ::

Ok, ce si firma, furas svoj DNS in nisi ISP, potem ti tega ni treba pocet? Case solved :)

Ali pa ce uporabljas googlov DNS?

RedZo ::

lobiji (beri tisti, ki od iger na srečo dobijo denar) so v sloveniji izsilili zakonsko določilo o filtriranju interneta. zviti uradniki so to določilo v zakon zapisali tako, da je blokiranje v praksi skoraj neizvedljivo.
iz tega torej sledi:
lobiji - pač morajo poskusiti speljati vodo na svoj mlin
politiki - največji krivci in barabe, saj so lobijem popustili iz čistih sebičnih razlogov. govorimo o čisti korupciji
uradniki - še vedno so nekje v državni upravi dobro misleči posamezniki, ki znajo opravljati svoje delo in ga celo opravijo

Gandalfar ::

Danes lahko to komentiras, kaj pa je naslednji korak - da ISP sploh ne bo smel povedati, da blokira in bo samo rekel "interneti imajo tezave"?

Že videno v tujini http://www.wired.com/threatlevel/2010/0...

Daedalus ::

VPN nekam, kje vsaj zaenkrat še ne forcajo online fašizma.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

amigo_no1 ::

In ko ga bodo povsod ?

PaX_MaN ::

Kupit naftno ploščad, razglasit suverenost & neodvisnost & etc, povlečt optiko, postavt strežnike, žurat!

Zero0ne ::

PaX_MaN je izjavil:

Kupit naftno ploščad, razglasit suverenost & neodvisnost & etc, povlečt optiko, postavt strežnike, žurat!


Sealand @ Wikipedia
uname -o

PaX_MaN ::

Hvala da si zguglal/wikipedijal namesto mene :D.

black ice ::

Na papirju mogoče izgleda super - kako boš prepričal preostale države, da ti priznajo neodvisnost?

jype ::

Milom ili silom!

spamer ::

Ma dej, ma kdo sploh sprejema te glupe zakone, ce PAHORJA ni vec na oblasti. Ali je prisu Janković na oblast ali kaj?
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

mihec87 ::

Noben zato pa tut noben ne bo rabil bit odgovoren za kaj...Tale "kaos" je kar prikladen vsakič bolje..

Good Guy ::

proxy in podobne zadeve bodo rešile ta problem. No harm done!

jype ::



Ne brisat, on-topic je.

Zvezdica27 ::

samo res. To je debilizem brez primere, ker se s proxyjem da zlahka obiti blokade držav. Drugo je, če bo to postalo nadnacionalno: Oz bolje, ko bo to postalo nadnacionalno.
zz

spamer ::

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Daedalus ::

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN


Kako pa?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zero0ne ::

black ice je izjavil:

Na papirju mogoče izgleda super - kako boš prepričal preostale države, da ti priznajo neodvisnost?


MIT EISEN UND BLUT!

No, po pravici povedano bo to bolj verjetno odziv najbližje sosede, ko začneš omogočati dostop do vsebin, ki po njenih zakonih prepovedane.
uname -o

overlord_tm ::

Daedalus je izjavil:

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN


Kako pa?


Internete odklopjo, doh. Severna koreja ma verjeten kompetencni center za to :)

nsignific ::

spamer je izjavil:

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN



Razen če se odklopi z interneta na državni ravni (samo interna mreža) to ni izvedljivo.

AndrejS ::

Pri naš še vedno pahor vodi vlado... zato pa podražitve bencina in glubi zakoni.

JanK ::

AndrejS je izjavil:

Pri naš še vedno pahor vodi vlado... zato pa podražitve bencina in glubi zakoni.


Ali ves, da zakone sprejema parlament?
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

Boone ::

Meni povezava do dokumenta IP ne deluje.
Sedaj pa ne vem, a samo povezava ne deluje, al sem pod cenzuro? :|

Primoz ::

Boone: popravljeno
There can be no real freedom without the freedom to fail.

ABX ::

Boone je izjavil:

Meni povezava do dokumenta IP ne deluje.
Sedaj pa ne vem, a samo povezava ne deluje, al sem pod cenzuro? :|


So že potrkali na vrata?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Boone ::

Ne še. Ampak se bojim da nebojo nič trkali ampak samo razbili vrata in se vsuli v sobo :D

lanko ::

nsignific je izjavil:

spamer je izjavil:

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN



Razen če se odklopi z interneta na državni ravni (samo interna mreža) to ni izvedljivo.


V državah kot so Oman, Indija, Kitajska,... so VPN povezave strogo prepovedane, uporaba pa se strogo kaznuje. Vse skupaj pa se za povrhu da še zelo dobro nadzirati, tehnologija obstoja in je v uporabi.

Gandalfar ::

Daedalus je izjavil:

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN


Kako pa?


Bistveno lazje, kot bi si mislil. Kot TOR-ovci sami priznavajo se lahko fokusiran rezim zelo mocno bori proti TOR-u, se posebaj pa proti vsesplosni uporabi TOR-a. V svetu, kjer TOR ni domoljubno uporabljati, ga itak uporabljajo samo kriminalci.

stb ::

Kaj resno mislijo, da bodo uporabniki spletnih igralnic to obvetilo dejansko sploh kdaj videli?

Ob obisku
http://www.bet-at-home.com/casino.aspx se bo prikazal http://www.infounpis.si/casino.aspx oz konkretno:

Napaka 404 namesto obvestila



Če igralnica uporablja SSL (npr https://www.bet-at-home.com/) se bo uporabnikom prikazala stran https://www.infounpis.si/, oz. konkretno

Napaka, da strežnik ni dosegljiv



Ob tako primitivni blokadi le na nivoju DNS-a bodo uporabniki enostavno uporabljali
http://80.243.162.175/ ali katerikoli ne izrecno onemogočen DNS alias

...in nemoteno igrali naprej



Potem so igralcem na voljo še DNSSEC, Tor, VPN, Strict transport security...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Primoz ()

skika ::

smo v Sloveniji kot vedno že korak naprej.


Hahahahahahahaha... ohoh wow!

Dobra! Lepo sem se nasmejal!

brodul ::

Jah ce na te spletni strani ne bodo belezili podatkov, jih bo se kdo DDoS-al.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

ABX ::

stb je izjavil:


Potem so igralcem na voljo še DNSSEC, Tor, VPN, Strict transport security...


Ti pa znaš zakomplicirat. Namesto slovenskih DNS-ov uporabi googlove. Jaz sem jih prenehal uporabljat ko je prvič Slovenija cenzurirala Internet in ne vidim razloga da bi se vrnil.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

stb ::

Res, Googlov (ali kak drug) DNS je ta hip najenostavnejša rešitev, a bo uporabna točno toliko časa dokler končnim uporabnikom ne blokirajo DNS prometa s tujino.... kar pa ni nujno daleč :O

Poanta pa je, da se problematike vedno znova in znova lotevajo površno in na napačnem koncu.

overlord_tm ::

lanko je izjavil:

nsignific je izjavil:

spamer je izjavil:

ce drzava zeli lahko ukine tudi vse proxije in VPN



Razen če se odklopi z interneta na državni ravni (samo interna mreža) to ni izvedljivo.


V državah kot so Oman, Indija, Kitajska,... so VPN povezave strogo prepovedane, uporaba pa se strogo kaznuje. Vse skupaj pa se za povrhu da še zelo dobro nadzirati, tehnologija obstoja in je v uporabi.


Well, kolegica je bila z faksom na kitajskem 6 tednov. Faks zrihtal VPN povezavo iz kitajske na omrezje faksa, tako da so normalno dostopali do facebooka, gmaila in ostalih "zahodnih" strani. Ocitno ne dela nadzor :)

Tody ::

Vprašanje je tukaj kaj lahko ostali naredimo? Nekako nimamo kongresnikov, katerim bi pisali, Pahor in podobni pajaci bi samo čudno pogledali če bi dobili tako pismo/mail/ klic.

Tona emailov ali pošte naslovljene na vlado/parlament pomoje tudi nebi pomagala, neki asistentki bi tam naredil ogromno dela to pa je tudi vse :)

Torej?

lanko ::

Tody je izjavil:

Vprašanje je tukaj kaj lahko ostali naredimo? Nekako nimamo kongresnikov, katerim bi pisali, Pahor in podobni pajaci bi samo čudno pogledali če bi dobili tako pismo/mail/ klic.

Tona emailov ali pošte naslovljene na vlado/parlament pomoje tudi nebi pomagala, neki asistentki bi tam naredil ogromno dela to pa je tudi vse :)

Torej?


Mene je danes ena stranka poklicala in mi razložila, da ji wikipedija nikakor noče delovati, da ji kar naprej izpisuje nekaj na SOPA in PIPA. No kar najbolj sem se potrudil in ji obrazložil, da gre za protest proti cenzuri interneta.

Torej kaj lahko naredimo, tisti, ki vemo in veste kako zelo je pomembno svobodno izražanje, lahko osveščamo tiste, ki ne vejo. Ta trenutek je to največ kar lahko. Knowledge is power.

Mipe ::

Pač bojkotiramo ameriške spletne storitve. Svoje domene prešaltamo na evropske registrarje in strežnike. Ničkoliko ljudi je že zapustilo GoDaddy-ja, ta je to še kako občutil!

enadvatri ::

poweroff je izjavil:

https://www.torproject.org/

Tole.

Doma pa odgovornost Upravnega sodišča.


Že vpis drugega (lastnega ali tujega) DNS-ja je dovolj. Tudi posredovalni strežnik je lahko dovolj.

enadvatri ::

Sicer pa predlagatelj in zakonodajalec + vsi organi, ki to blesavo zakonodajo izvajajo, ignorirajo DEJSTVO.

DEJSTVO je, da se igra na srečno ne odvija v R Sloveniji ampak nekje v tujini, ko govorimo o kockanju prek spleta. Mnenja MP, IP in avtorja se mi zdijo zelo korektna. Očitno je, da prej našteti nepoučeni skupini tehnična znanja niso blizu in ne v interesu! Zato si upam tudi potegniti analogijo o kockanju prek mobitela. Imam prijatelja v švici, jaz pa mu ukažem kam naj moj denar stavi na ruleti v tam. kazinoju. Kaj ima tu UNPIS? Ali mi lahko zato prisluškuje in prekine povezavo?

poweroff ::

Seveda. Kaj pa misliš, da boš slovenskim monopolnim loterijam jemal pošteno prikraden denar? :))
sudo poweroff

Spura ::

Povzetek storije: Folk neobdavceno vlece denar na online pokru. Ko to drzava prepove, folk butthurt. Jojmene, ne morem vec na crno sluzit.
Drzave imajo monopol nad igrami na sreco. Get over it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spura ()

lanko ::

Spura je izjavil:

Povzetek storije: Folk neobdavceno vlece denar na online pokru. Ko to drzava prepove, folk butthurt. Jojmene, ne morem vec na crno sluzit.
Drzave imajo monopol nad igrami na sreco. Get over it.


Težava je v cenzuri beri zgoraj.

"V zadnjem primeru se namreč UNPIS ne zadovolji zgolj z ukrepi zoper prireditelja, ampak se zdi, da je njihov namen ukrepati tudi zoper uporabnike spleta"

Z drugimi besedami, naj pravni organ sankcionira izvajalca ne pa uporabnike spleta.

Spura ::

A res? Tezava je v cenzuri? Ce beres ta clanek in linkan clanek, opisujeta vse mozne stvari kot tezavo. Ti potem izpostavis en sam stavek - kot da je to edina ideja, ki jo ti clanki poskusajo nam zatlacit v glavo.
Tezava tega zakona je v tem, da zakon omogoca stvari izven njegovega namena. To je to. Ampak na slo-techu seveda dobimo zraven se miljon drugih trditev. Tocno se vidi, da se fura bolan bias.
V tem gnezdu piratov se tudi vseskozi ponavlja slogan "zoper koncne uporabnike se ne sme ukrepat, koncni uporabniki so nedotakljivi". Wrong. A mislite, da ce boste to ponavljal, bo to ratala resnica? Pac spet hocete oblikovat spletni diskurz na ta nacin, da boste sami, kot koncni uporabniki, ze apriorno nedotakljivi, oziroma hocete vsadit idejo folku, da je kaznovanje ljudi samih kobajagi pravno nedopustno. No, ni. In ta likan stari slo-tech clanek je pod vsako kritiko, poln zavajanja - najbrz je pisec ze dobil job na Mladini ali pa Reporterju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spura ()

enadvatri ::

Spura je izjavil:

Povzetek storije: Folk neobdavceno vlece denar na online pokru. Ko to drzava prepove, folk butthurt. Jojmene, ne morem vec na crno sluzit.
Drzave imajo monopol nad igrami na sreco. Get over it.


Napačno razmišljaš!

1. Eno je davek, ki ga država pobere od gospodarske dejavnosti/družb (iger na srečo/kazinoja).

Od tujih igralnic naša država nima kaj pobirati in je zato njihovo sklepanje napačno, da če ne poberejo davka, do katerega niso upravičeni, bodo pa kar prepovedali našim državljanom igrati igre na srečo v tujini. Naj kar pošljejo parapolicijske vohunske enote v tujino (kar se špekulira, da delajo italijanski finančniki, da bi odkrili kdo kocka v Sloveniji ilegalno prislužen denar v Italiji). Zato je Matthai lepo napisal: " ... prikraden denar?"


2. Drugo je davek (dohodnina), ki jo država pobere od fizičnih oseb.

Ta denar bi moral državljan prijaviti sam. Če ga ne je v prekršku. Tudi, če grem npr. sam igrati v neko tujo držav znotraj EU ali Švico in domov prinesem ta denar je malo možnosti, da bom zanj plačal davek! ... če ga seveda sam ne prijavim. Tu je pač za državo minimalni izpad, ker se malo kdo resnično preživlja samo z igrami na srečo (nekateri pokeraši).

In tisti pokeraši, ki se resnično s tem preživljajo se nič ne pritožujejo, ker so si modro nastavili hitre posredovalne strežnike in tuje DNS-je. Za njih problema ni! Zato je tudi MVZT v mnenju zapisalo, da je takšna cenzura neučinkovita. Res je!

lanko ::

Spura je izjavil:

A res? Tezava je v cenzuri? Ce beres ta clanek in linkan clanek, opisujeta vse mozne stvari kot tezavo. Ti potem izpostavis en sam stavek - kot da je to edina ideja, ki jo ti clanki poskusajo nam zatlacit v glavo.
Tezava tega zakona je v tem, da zakon omogoca stvari izven njegovega namena. To je to. Ampak na slo-techu seveda dobimo zraven se miljon drugih trditev. Tocno se vidi, da se fura bolan bias.
V tem gnezdu piratov se tudi vseskozi ponavlja slogan "zoper koncne uporabnike se ne sme ukrepat, koncni uporabniki so nedotakljivi". Wrong. A mislite, da ce boste to ponavljal, bo to ratala resnica? Pac spet hocete oblikovat spletni diskurz na ta nacin, da boste sami, kot koncni uporabniki, ze apriorno nedotakljivi, oziroma hocete vsadit idejo folku, da je kaznovanje ljudi samih kobajagi pravno nedopustno. No, ni. In ta likan stari slo-tech clanek je pod vsako kritiko, poln zavajanja - najbrz je pisec ze dobil job na Mladini ali pa Reporterju.


Mislim, da se sploh ne zavedaš pomena cenzure, ki nam jo počasi vsiljujejo na vsej področjih. Težava cenzure in težava piratstva to sta dva popolnoma ločena pojma, ki jih tudi oblast vse preveč pogosto meče v isti koš. Ne razumi narobe, avtorji za svoje delo vsekakor zaslužijo plačilo.

V nekaterih državah ljudi samo zaradi mnenja, ki ga izražajo na blogih spravijo za zapahe ali pa morda še kaj hujšega. Vse v imenu piratstva, pedofilije in terorizma? Si res želiš tega?

enadvatri ::

Spura je izjavil:

A res? Tezava je v cenzuri? Ce beres ta clanek in linkan clanek, opisujeta vse mozne stvari kot tezavo. Ti potem izpostavis en sam stavek - kot da je to edina ideja, ki jo ti clanki poskusajo nam zatlacit v glavo.
Tezava tega zakona je v tem, da zakon omogoca stvari izven njegovega namena. To je to. Ampak na slo-techu seveda dobimo zraven se miljon drugih trditev. Tocno se vidi, da se fura bolan bias.
V tem gnezdu piratov se tudi vseskozi ponavlja slogan "zoper koncne uporabnike se ne sme ukrepat, koncni uporabniki so nedotakljivi". Wrong. A mislite, da ce boste to ponavljal, bo to ratala resnica? Pac spet hocete oblikovat spletni diskurz na ta nacin, da boste sami, kot koncni uporabniki, ze apriorno nedotakljivi, oziroma hocete vsadit idejo folku, da je kaznovanje ljudi samih kobajagi pravno nedopustno. No, ni. In ta likan stari slo-tech clanek je pod vsako kritiko, poln zavajanja - najbrz je pisec ze dobil job na Mladini ali pa Reporterju.


Resna težava je ta, da če želiš učinkovito preganjati "končne uporabnike" (grda fraza), moraš uporabiti nesorazmerne ukrepe in sredstva zoper njih, ki v veliki večini primerov prizadenejo tudi poštene uporabnike (zaradi neselektivnosti in drugih lastnosti)!

Kakšno stališče pa imamo do "končnih uporabnikov" in njihovega početja je veliko bolj intimna reč in ji, vsaj jaz, ne bi pripisoval velike pomena ali posledic na gospodarstvo. Prej je vzrok v ponudbi, da jo je povpraševanje "obšlo".

judoka ::

Spura je izjavil:

Povzetek storije: Folk neobdavceno vlece denar na online pokru. Ko to drzava prepove, folk butthurt. Jojmene, ne morem vec na crno sluzit.
Drzave imajo monopol nad igrami na sreco. Get over it.



Zakaj? Zakaj bi bi se moral sprijaznit z očitnim bullshitom? Država se ti skozi razne davščine vsede na tvoje prihodke 1x, 2x, 3x,..? Premalo?
Naj poberejo davke, ni problema. Ampak naj ne omejujejo ČIGAVE storitve bo igralec na srečo uporabljal.
Politiki imajo veliko za povedat o prostem trgu, konkurenčnosti, globalizaciji, itd itd...ampak v praksi, bojo gladko požegnali monopol, če to njim ustreza.
Zakaj to njim ustreza? Ker je nacionalna loterija večni bankomat za prisklednike. Konkurenca pa seveda zmanjša njihove prihodke.

Torej zdravit lenobo in nesposobnost ljudi v loteriji z raznimi kvazi zakoni je idiotizem. Pika.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU sanja o "prostovoljni" cenzuri interneta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7017017 (13324) loader335
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830006 (26348) FrizzleFry
»

Komunikacijska zasebnost na delovnem mestu

Oddelek: Novice / Zasebnost
3214297 (12464) MrStein
»

SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

Oddelek: Novice / Zasebnost
94467 (4084) Stepni Volk

Več podobnih tem