» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
20 / 36
»»

Lonsarg ::

1. Ja to je isto, če ima ethernet port, pomeni da ima mrežno kartico že vgrajeno.

2. V omrežju mora zmeraj biti neka naprava, ki je vedno prižgana ostale naprave pa na to napravo, da majo lahko internet. Ta naprava bi v tvojem primeru bla PC in bi seveda moral biti prižgan, da deli internet naprej z laptopom.

Če hočeš mimo tega rabiš router, ki bo povezan v kabelski internet laptop in PC pa oba v ta router. Obstaja možnost, da ti je kabelski ponudnik že dal router zraven in moraš samo tisto njegovo stvar prav naštimati, pa obe stvari povezati noter.

Malcolm_Y ::

Najlepša hvala. Vse jasno.

Lp.

Malcolm_Y ::

Router kupljen in uspešno inštaliran. Žični, ker sem malo paranoičen. :)

Zdej pa še ena kunštna: recimo, da laptop nekdo sheka - ali lahko preko laptopa --> routerja pride tudi do namiznega PC-ja?

Hvala in lp.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Če pride do laptopa, ali pravzaprav kamorkoli za router, torej v mrežo(da se poveže v tvoj router recimo z kablom iz z enim svojim računalnikom), potem lahko gleda/spreminja/briše/uporablja tiste stvari, ki si dal v skupno rabo, recimo kakšen tiskalnik, pa diske, no sej diske se da pod geslo dati:) Ne bit paranoičen:) Sam updajtan met pa je.

Malcolm_Y ::

OK, hvala.

Lp.

ixus ::

Pozdravljeni.

Imam eno težavo z mojim WLAN-om, ki spravlja ob zivce mene in soseda, ki je priklopljen na samo omrežje. Uporabljam Linksys-ov WRT54GL router, na katerem sta strenutno dve anteni in sicer ena za wireless po stanovanju in druga pa je doma narejena Biquat antena, ki jo imam pritrjeno na streho, tako da omogočim sosedu dostop do neta, ker pac druge moznosti nima razadi nasega preljubega Telekoma. Oapzil sem da ko sta obe anteni priklopljeni, sosedu prekinjava net (zgublja signal ter povezavo). Doma v stanovanju dela skoraj brez problema. Ko pa tisto original anteno odklopim, pa sosedu dela net. V stanovanju pa vsake toliko prekine...odvisno kdaj. Svoj racunalnik imam priklopljen preko kabla na router, tako da tega problema nimam. Drugi racunalnik, ki ga imam doma dostopa preko neta z Wireless kartico D-Link DWL G520+, sosed isto...

A mi zna kdo povedat kako bi tole ustimal?

Lonsarg ::

Ugibam, da software od routerja sklepa, da sta obe anteni na isti lokaciji in potem to povzroča težave. Ponavadi se access point postavi na drugi lokaciji, ne pa da se od istega routerja antena napele, čeprav je to res preprostejša in cenejša rešitev.

ixus ::

aha, se pravi bi rabu dostopno točno ane? to mi je že prijatelj predlagal, k ima podobno narejeno stvar. Sem pa tudi jst posumil, da se antene ne "razumejo". Druge opcije pa itak ni ane?

Lonsarg ::

Ja druga opcija je mogoče obe anteni postaviti tam zgoraj, tako da bo tudi tebi notri še dobro lovilo, ali pa mogoče firmware zamenat, sam to je veliko dela za mal šans, da pol dejansko bolje dela. Acess point ločen tam zgoraj bi pa ziher rešil zadevo.

edi123 ::

jaz pa imam sledeč problem. imam router Linksys wrt54gl z tomato firmware, na ta ruter so povezani 3je računalniki(2 wireless in 1 prek kabla) zdaj pa bi rad omejil hitrost interneta za 2 wireless rač.

uporablo sem ta vodič pa mi vseeno ne rata -> http://www.stamcar.com/2008/05/02/vodic...

nastavo sem vse tak kot tam piše pa vseeno negre mi nikak skup

evo pa še kak imam nastavleno

Slika1



Slika2



Slika3



torej kaj nimam vredu?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

wooted ::

no bom pa še tukaj vprašal..

razmišljam da bi naredil omrežje po naslednjem principu:



zdaj me pa zanima, če ima samo NAS gigabitno mmrežno kartico, je kaj bolje za končne uporabnike? recimo da se trije konektajo gor se prenos razdeli ali preskakuje iz enega na drugega?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

wooted ::

ok zdej je fora, en star računalnik z freeNAS kopira prek omrežja z 6MB/s gor/dol.. čisto nov in zmogljivejši (dual core, ddr2, sata2 diski itd...) pa kopira z max. 2MB/s ne glede na veelikost datotek..

sem že dodal omrežno da ne laufa onboard pa je isto..

anyone?

wooted ::

http://www.svetkomunikacij.si/izdelek_N...

ta switch nebi razdelil internetnega bandwitha?

Lonsarg ::

Če dela z 6MB/s, ali 2MB/s, potem je to 100Mbitna hitrost, pač od kvaliteta mrežne kartice je odvisno, pa od operacisjkega sistema(prva izdaje Vista je sucks recimo), da je manj od teoretičnih 12MB/s, kolikor bi moralo biti na 100Mbit, sam to je normalno, ponavadi se v praksi kakšna polovica dosega, torej 6MB/s. Pri 1000Mbit, ki ga imam jaz imam prenose malo čez 50MB/s, to je pa še blizu hitrosti diskov in le še malo omejuje.

Tako da ja, obsolutno se ti splača nadgraditi mrežo na gigabitno. Sam boš moral tudi v računalnikih zamenjati mrežno z neko gigabitno mrežno kartico, drugače ni fore, recimo tole kupiš za oba računalnika, ki še nimata gigabitno, če sem te prav razumel:
http://www.svetkomunikacij.si/izdelek_G...

Tisti switch, ki ga pa imaš zdej pa nisi povedal, a je gigabitni, ali ne? Če ni, potem tudi tega novega seveda, ta ki si dal link, bi bil čisto primeren, čeprav ti rabiš samo 5 portno, majo na mimovrste recimo za 30EUR gigabitno 5 portno stikalo, eč hočeš malo prišparati.



P.S.Aja pa glede na originalno sliko, tisto si upam že popravil in modem priklopil na router(WAN port), ne na switch? Router pa potem preko LAN porta na switch ane?

wooted ::

zakaj bi ga pa priklopil na ruter in potem iz ruterja na switch? internetno povezavo in ip-je bi že nastavu to ni problem..
sem v tej temi napisal da gre tam za gigabitn switch..
glede kopiranja sem pa ugotovu da je prej kopiral z 600KB/s zdaj pa z 2000KB/s

bi pa raje vzel kakžen port več, kaj pa veš kaj še pride..

Lonsarg ::

Vglavnem takole kot si narisal NE DELA. Tako da sklepam, da si se zmotil in je tisti modem v bistvu tudi router, wireless router pa ni router, ampak access point ane? Če je tako, potem pa dela, sam si narobe poimenoval na sliki.

Menjanje switcha je irelavantno za hitrosti. Glede odgovora, če je kaj bolje, če ima samo NAS gigabitno je dogovor ne, z vsakim računalnikom bo še vseeno vzpostavil 100Mbitno hitrost, vsi morajo imeti gigabitno mrežno, to je nuja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

PrimozR ::

Na ADSLu naj bi načeloma delalo tudi samo s switchem? Ampak ja, modem -> router -> switch -> vse ostalo.

wooted ::

zakaj pa router pred switchem?

Lonsarg ::

Router ima poseben port WAN, kamor gre modem, to je fiksno, tko je. Na vse ostale se pa našiba ostale naprave, bidisi direkt bodisi preko access pointov, switchev itd..

In wooted, če ti stvar trenutno dela, pomeni, da imaš tako povezano kot sem rekel, samo narisal si, kot da imaš drugače, tak da nič skrbeti :)

PrimozR ::

Al je pa na ADSLu?

Lonsarg ::

Nima veza na čim je, ADSL ni nič drugačen. "modem", "router", "switch" niso naprave, to so funkcije, ki jih opravlja naprava. Njegov kao modem, ki ga je dobil od ponudnika pač ni modem, ampak modem in router, če vklopiš router funkcijo. Tisto, kar je napisal da je router, pa deluje kot access point in NE router.

Torej je res povezano: modem -> router -> switch -> vse ostalo.

Sam da tista stvar na sliki, ki je napisana kot modedm je: modem -> router

potem je gor switch prikloplen in nato vse ostalo, kamor tudi access point spada.

PrimozR ::

Pred leti se je vedno govorilo, da je za kabelski internet potrebno imeti router, medtem ko je bil za Telekomov ADSL dovolj samo switch.

Lonsarg ::

Ampak to ni odvisno od tehnologija, kabelska, ADSL itd. Ampak od tega, da je telekom pač dal zraven že router(oziroma podarjeni modem zna tudi router funkcije, če vklopiš), kabelski ponudnik pa ne. In zdaj ga res dajejo vsi zraven, pri začetkih ADSLja ga niso.

No T-2 je pa druga zgodba, tam pa za do 2 računalnika niti routerja, niti modema ne rabiš, sam priklopiš:)
Za kaj več pa rabiš router, ker se mi zdi njihova škatla ni sposobna tega opravlat, nisem pa ziher.

kabelske pa itak ne poznam, kako delajo, ampak ziher tudi kdo daje router zraven.

wooted ::

zadeva je taka da dela z samo z switchem zadi.. sem imel že tako postavljeno

js osebno ::

Eno vprašanje.
Internet imam preko 3G USB modema, računalnik pa ima tudi Wlan. Obstaja program, s katerim bi nastavil Wlan dostopno točko (za telefon), računalnik pa bi služil kot oddajnik? OS je Win XP SP3.

Lonsarg ::

Seveda, reče se ad-hoc povezava, preprosto po googlu "windows Xp adhoc" prvi zadetek je že en fajn vodič.

moroboshi ::

eno vprašanje...

kupil sem nov komp., zdej ga moram še na internet priklopit, kaj zdej kličem telemahovce in oni po telefonu dajo neko kodo in dela! Kaj pa stari komp, bo še delal internet???

LP

Gapi ::

Bo delal če boš kupil router. Ali pa če kupiš še eno mrežno kartico in delaš po vodiču ki so opisani v tej temi.
No person is rich enough,to buy back his past.

wooted ::

gigabitni switch ali gigabitni router ne razdelita bandwitha interneta ne?? modem to dohaja?

PrimozR ::

Kako to misliš ne razdelita? o_O

Lonsarg ::

on misli, če sta na swithc prikliplene več kot dve napravi. Ne vsaka naprava lahko z vsako drugo komunicira z najvišjo hitrostjo. Edini problem je lahko če dva hkrati, potem kak swith kdaj ne more obema hkrati dajati full. Ampak polno gigabitno hitrost boš tako redko izkoristil, da se to v praksi nikoli ne zgodi, to je problem pri kakih večjih omrežjih, ko ma switch 20 kompov, pa vsi hkrati se na server logirajo, pa vse desktop nastavitve grejo prenašat:) Doma ne bo ti router nič omejeval.

Modem ma pa veze samo za prepustnost ven na internet, ne interno. Ampak računalnike moraš dati vse v gigabitne slote, na modemu niso gigabitni, tako da samo swith/router v modem priklopiš, vse kompe pa v gigabitne slote.

lambda ::

Situacija:
-Siol Sinope modem/router
-TP-LINK TL-WR741N router
-med njima ni možnosti povezave s kablom

Ali je možno usposobit dostop do interneta preko omrežja od TP-LINK routerja? Sem poskušal nastavljati WDS, a brez uspeha, niti ne vem ali morata obe napravi podpirati WDS za kaj takega.

Hvala!

Lonsarg ::

Take povezave so komplicirane, če že, se to naredi na dveh routerjih, na katerij je isto Tomato firmwere recimo. En bogi siolov router skoraj ziher tega ne podpira.

Če ne misliš kabla vlečti, je ena dosti fajn alternativna možnost, preko električne napeljave ju povezati, recimo tale je najcenejši, kakor sem našel:
http://www.lovecnacene.si/netgear-xe102...

vendar je pač samo 14Mbit, ampak za ADSL modem je to vredu, če boš pa imel optiko pa treba kaj bolšega, ali pa če misliš za lokalno mrežo uporabljati, tisti so pa ene dvakrat dražji, ko zmorej do 100Mbit.

lambda ::

Ja, še en čas sem poskušal nastavitve, a brez uspeha. Sem naročil eno PCI Wireless kartico za računalnik, ki nima wirelessa in bosta Sinope in TP-LINK na isti lokaciji pa bo mir. Sinope DHCP router, TP-LINK pa povezan kot switch in bo bo nudil pre-N wireless omrežje za 2 laptopa in tistega stacionarca s PCI kartico (samo Sinope je namreč prešvoh).

Hvala za mnenje.

toxius ::

lambda je izjavil:

Situacija:
-Siol Sinope modem/router
-TP-LINK TL-WR741N router
-med njima ni možnosti povezave s kablom

Ali je možno usposobit dostop do interneta preko omrežja od TP-LINK routerja? Sem poskušal nastavljati WDS, a brez uspeha, niti ne vem ali morata obe napravi podpirati WDS za kaj takega.

Hvala!


Sinope ne podpira WDS, tako da ti ostane samo da imaš 2 routerja, ki podpirata DD-WRT ali Tomato in enega daš na modem žično...

matov ::

Pozdravljeni.

Imam wlan in vedno, ko nastavim WPA geslo, mi ne najde določenih strani (24ur, najdi.si, klik.nlb.si). Ko nastavim povezavo brez gesla, tega problema ni. Ampak ta problem se pojavlja samo na laptopih z xpji, medtem ko na visti vse dela normalno. Poskušal sem že z izklopom firewalla in antivirusa, nekaj sem spreminjal MTU vrednosti pa ni nič boljše. Router je Prospero632 IAD, internet pa siol optika.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matov ()

PrimozR ::

A na prenosnikih si vtipkal geslo? Pa izbral pravilen način zaščite? :)

matov ::

Seveda sem vtipkal geslo, naj omenim še enkrat, da internet dela normalno, edino te tri strani (24ur, najdi.si, klik.nlb.si) mi ne naloži. Ko pingam, mi napiše request timed out. To z načinom zaščite je mišljeno Network authentication in Data encryption? To windows sam nastavi na WPA-PSK in TKIP.

gokky ::

Ugibam: Poskusi ročno nastaviti AES.

matov ::

Če spremenim, se sploh ne poveže. Mogoče bi lahko bil problem v windows update-u?

TABOR ::

Lep pozdrav

V omrežju imam vezane tri računalnike. Eden je vezan preko kabla kot "osnovni" računalnik in dva prenosnika, ki sta vezana preko brezžičnega omrežja (Ruter Linksys WRT54GL). Na vseh brez težav dela internet, vendar se težava pojavi pri "dokumentih v skupni rabi".

1. Računalnik (osnovni), vezan preko kabla, XP -> mi najde P.2 vendar nima dostopa do datotek
2. Prenosnik, wireless, WIN7 -> ne najde ničesar
3. Prenosnik, wireless, XP -> ne najde ničesar

Vsi imajo enako delovno skupino "MSHOME".. Pred nakupon novega prenosnika, je bil v omrežju računalnik (+ usb ključ za brezžično omrežje) in je dostop do dokumentov v skupni rabi potekal brez težav.

denzy ::

Živjo!

Mene pa zanima, če je mogoče imeti mobilni internet in preko routerja wireless? Oz ali potrebujem nujno router z priključkom za usb, da bi lahko oddajal internet še drugje po stanovanju? Ker mi lovi mobilni internet samo na enem mestu.

Hvala za odgovor.

Gapi ::

No person is rich enough,to buy back his past.

rok_p ::

Imam t-2, modem svm104 in vood 142

Sedanja situacija: iz modema gre kabel na star pc (router) in iz routerja na switch ter od tam naprej do računalnikov. iz modema gre še en kabel na vood.

V prihodnje: rad bi izklopil router (torej star pc ne bo več v uporabi). Zanima me, če na voodu ali na modemu nastavim ip za domače omrežje in dhcp, če je na kateri napravi možnost firewalla in posredovanja portov. Skratka, da ena od naprav prevzame nalogo routerja. V omrežju pa je več kot 6 računalnikov + printer itd.

Če ne gre, potem me zanima kateri žični router priporočate in kakšna je razlika v porabi elektrike med njim in pc-jem ( Celeron (Coppermine) 800Mhz, 192Mb ram, 15 giga disk)
rok

Gapi ::

@rok p: kupi Nekaj v stilu Linksys WRT54GL in ker imaš 6 kompov switch verjetno že imaš. Linksys ima 4 porte. Lahko pa pogledaš še Linksys WRT160NL. Drugače pa si lahko omisluiš kak atom ploščo in ssd. Poraba tvojega celerona je pod 100W. Routerčki samostojni pa imajo tm nekje okol 20W.
No person is rich enough,to buy back his past.

Malgaj ::

Imam eno vprašanje: Pred kratkim sem od Amisa dobil nov wireless router ENKOM extended A1251, od prej imam pa že TP-LINK TL-WR642G. Katerega se bolj splača uporabljat?

Gapi ::

Malgaj tukaj si pa sam lahko pomagaš. Postaviš enga in testiraš postaviš drugega in testiraš in na koncu odločiš. Tegale od ENKOM-a ne ne najdem na netu.
No person is rich enough,to buy back his past.

drvidmac ::

LP potreboval bi nasvet kako konfigurirati moje brezžično omrežje. Gre pa nekako tako : Na obeh lokacijah imam linksys wrt54gl z ddwrt softawre, ki se vidita normalno preko dveh zunanjih anten. Malo sm bral in prišel do možnosti Repeater Bridge, vendar to naj bi razdelilo povezavo na pol. Zanima me če kdo ve za kak boljši način ..... navodila ali linki do navodil najbolj zaželjeni .....

Hvala za odgovor že vnaprej

Brias ::

Pozdrav...

Imam siol 20/20 optiko, router/modem iskratel prospero 632...


a: Kateri wireless naj kupim, da delim internet z sosedom, ki je dva nadstopja nizje od mene, ni direktno pod mano, ampak eno stanovanje stran. Ne rabi ravno superiornega pinga in ni nujno da lahko izkoristi 100% hitrost. Vsaj 50% pa je zazeljeno...

b: On ima komp se pod garancijo, ali je bolje kupiti kartico za njegov komp na pci-ju in nesti da vgradijo, ali vzeti USB ...


Poceni / "relativno" ziher kombinacija prosim...

hvala

Gapi ::

Koliko sten vmes?? Nekje si sposodi Linksys wrt54gl in en ub ključ ki ima opcijo dodatne antene se pravi ima rp-sma priključek. Sposodi pa pravim zato da vidiš a sploh kej signala pride čez.
No person is rich enough,to buy back his past.
««
20 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372329137 (29593) ignats
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8725610 (6476) fpopla87
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951167 (22917) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622312 (21228) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
15543312 (18852) imallears

Več podobnih tem