» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
19 / 36
»»

mrbungle ::

Še jaz bi imel vprašanje glede domačega omrežja.

1. imam optiko-Telekom in njihov modem
2. na modem je priključen router
3. Preko routerja na net dostopajo 4 PC in en notebook (wireless).

Kako sedaj te računalnike povezat še v lokalno mrežo, pa da bi si delili en laserski printer, ki je prikljulčen na PC4.
Razbral sem, da moram vsem računalnikom dati isto ime delovnega okolja in različna imena, ter nastaviti IP, Gateway in Mas vsem računalnikom. Pa nastaviti skupno rabo...

Vem, da je blo to že velikokrat napisano, samo ne vse skupaj na enem mestu, tako da bi bil hvaležen, če se komu še enkrat da to napisat, kako vse to izvesti...

hvala in lp,
miha

Kako je pa glede varnosti, ko je v

zidifuker ::

A se da povezat prenosnik z namiznim PCjem z UTP kablom? Ker ko z UTP kablom penetriram v obe luknji se nic ne zgodi :P

black ice ::

Rabiš crossover kabel.

schtr4jh ::

@zidifuker ... kabel more bit crossover (UTP kabel, le da je drugače vezan)

mrbungle ::

mi je ratalo, tko da vseen hvala...

dux ::

Pri punci bi rad postavil router na kabelski modem.
Problem je ker za nastavitev na routerju potrebujem uporabniško ime in geslo za povezavo do ISP-ja.

Punca trdi da gesla za povezavo niso prejeli in ga ne uporabljajo (kabel vtaknejo v računalnik in modem ter so že na netu). Pregledal sem vse dokumente povezane s tem in gesla nisem našel nikjer. Ali je mogoče da za povezavo na kabelski internet ne potrebuješ gesla ( sam tega ne poznam, ker doma uporabljam DSL) in kako v tem primeru nastaviti router ?
Upanje je v nasih odlocitvah

Gapi ::

kloniraj mac naslov od njene kište ali kliči helpdesk.

THUG_LIFE ::



Živjo

Mene pa zanima kako nej postavim domače omrežje.

Računalnik ima dve mrežne.
Prva mrežna kartica je namenjena za internet , iptv na t-2 in za ftp.
Nujno more pa iti na t2 router, to pa zardadi tega da mi deluje IPTV na računalniku. Pa še statični ip ima da lahko dostopam do ftp strežnika (Rdeča črta na sliki)

Druga mrežna kartica gre pa na router imela bi pa funkicjo da delim diske v domače omrežje preko wifi Router-ja. (Zelena črta)

Router pa bi imel funkcijo da grem lahko s prenosnim računalnikam na net in da vidim diske v domačem omrežju.

Zdej me pa zanima kako nej to uredim tako da bo delovalo.
Pa da bo vse skupaj varno.


PS: Na obeh računalnikih so naloženi windows 7

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

fdraga2 ::

Imam sledeč problem. V računalniku imam dve mrežni karti na katerem je Win7. Ena mrežna karta je povezana na modem od t-2, druga pa je povezana na drugi računalnik. Kako nastaviti ti dve mrežni karti, da se bosta računalnika videla (skupna raba in internet). Mrežni karti, ki je povezana na modem, se lahko spreminja ali je domače ali javno omrežje, na drugi mrežni pa se ne da spreminjati (privzeto "javno omrežje").
Dokler sem imel na tem računalniku XP je vse delovalo bp. (nastavljeno: delovna skupina, ip,...).
V XP je čarovnik za nastavitev omrežja.
 null

null


LP

Gapi ::

THUG LIFE kot sm ti povedal že v tvoji temi da dej eno mrežno v t-2 modem drugo pa v router. na računalniku porihtaj ICS. Router dej da bo kot Access point ali dostopna toćka. Wifi routerja ne rabš povezat na t-2 modem ker router dobi internet iz tvoje kište.

Pomankljivost tega je da boš moral imeti tvoj comp pržgan če boš hotu it na internet z prenosnikom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

THUG_LIFE ::

A drugače se neda, ker res nebi mel skoz rač. prižganega, ker spim v istem prostoru.

Gapi ::

Ker je tvoj pogoj da gledaš iptv na računalniku je to edina meni znana rešitev. Sicer pa koliko ima ta t2 modem portov sigurno ne samo dva.

fdraga: Nauči se prilepit slike na forum!!!!!! Daj sliko na shrani.si ali podoben strežnik.

Kaj se zgodi če zamenjaš prioriteto za mrežne kartice ???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

THUG_LIFE ::

Kje se pa nastavi prioriteta mrežne kartice?


Sm že najdu, isti šmorn.

Zgodovina sprememb…

amaze646 ::

Pozdravljeni

Mene pa zanima kako bi svoj server (CentOS) konfiguriral, da bi deloval kot router. Sedaj ga uporabljam kot web server za razvoj. Doma imam 3 racunalnike. Vsi ti racunalniki naj bi imeli internetno povezavo preko routerja (linux serverja).Zanima me ali lahko resim takole: iz modema naredim povezavo v eth0, torej staticni IP, ki ga je dal ISP. Iz druge mrezne na serverju pa kabel peljem na switch in potem naprej na ostale masine. Eden od racunalnikov bi moral imeti nastavljen staticen IP ostali pa pac preko DHCP dinamicno. Ce morda kdo ve za kak dober tutorial bi tudi prosil link. Zanima pa me, ali je stvar izvedljiva na opisan nacin?

Gapi ::

amaze646: poglej si ClearOS bazira na centos. Naslednik clarkconnecta.

THUG_LIFE ::

Živjo




Kako bi lahko naredil domače omrežje + da bi lahko dostopal na internet preko wifi router.

Hvala za odgovr.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

ziba30 ::

živjo!

mene pa zanima ali je mogoče da sem z enim računalnikom priklopljen na internet(kabel), in potem oddajam wireless signal drugi napravi.

ubistvu ali se lahko nek drug računalnik preko mojega poveže na internet in kaj rabim za to če je sploh mogoče

hvala

ZGI ::

nekje med opcijami mrežne kartice boš videl Ad-hoc, nastavit moraš tud IP gateway in pa subnetmask, SSID ter enkripcijo če jo boš rabil, na oddaljenem računalniku nastaviš IP, subnet, pod gateway pa vpiši IP tvojega računalnika.

@THUG_LIFE
Povezano imaš prav, sicer uporabljaš rdečo žico za TV in ne za net, nastavi si statični ip na tvojem wifi routerju, tisto mrežno ki je povezana direktno v t2 modem pa uporabljaš samo za TV potem.
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.

ivan01 ::

Pozdravljeni,

Imam router Linksys wrt54gl in nanj imam s kablom priklopljen en računalnik, na katerem je instaliran usb printer (Win XP). Preko brezžičnega omrežja sem na router povezan s prenosnim računalnikom (Win 7) in občasno tudi še (brezžično) z več računalniki. Problem je sledeči, da nikakor ne morem doseči tega, da bi se prenosni računalnik in računalnik na katerem imam printer med seboj "videla". Se pravi zadevo bi rad usposobil, tako da bi lahko uporabljal printer tudi s prenosnika v omrežju in da bi lahko kopiral datoteke med enim in drugim računalnikom. Če računalnika povežem direktno s crossover kablom zadeva deluje.
Opomba: Vse datoteke, vsi printerji in vse kaj je bilo možno sem nastavil na skupno rabo v obeh računalnikih, tudi ime delovne skupine je isto (če je to kaj pomembno).
Kaj naj še naredim, da ne bi rabil računalnika skozi s kablom povezovati ???

Se že v naprej opravičujem, verjetno sem na strni kje spregledal in je bila zadeva že nekje opisana a jaz je nisem našel.

Lp

Willy White ::

Tudi jaz bi imel eno vprašanje v tej rubriki.

Imam router s 4-imi izhodi, ki so vsi zapolnjeni, potreboval pa bi še enega. Gre to tko, da priključim iz enega izhoda routerja na vhod drugega routerja(novega)? Pa bi imel tam potem še 4 izhode? ali nebi funkcioniralo? Nimam pojma o tem, zato tukaj sprašujem, ker se s tem vprašanjem še nikoli nisem srečal.

Tilen ::

Na enega od portov priklopi switch. Najenostavneje. Lahko pa tudi router katerega uporabljas le kot switch.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Willy White ::

Aja, torej ni večjih komplikacij, kaj pa razlika med routerjem in switchem, glavne razlike kakšne so?

PrimozR ::

Switch samo deli promet med odjemalci oz. jim omogoča povezavo. Router pa ta promet še usmerja v zunanji svet oz. iz zunanjega sveta k pravemu odjemalcu znotraj mreže. Te škatlice, ki jih dandanes poznamo kot routerji, so pravzaprav routerji z vgrajenim switchem (večinoma 4-portni) in WLAN dostopno točko. Router lahko postaviš tudi na običnem PCju (potrebuješ 2 mrežni kartici, za zunanji svet in za notranjo mrežo), na drugo priključiš na switch, na switch pa lahko še WLAN dostopno točko.

Willy White ::

Ooo, hvala PIPI za razlago, da sem končno rešil to vprašanje, torej si bom en preprosti switch kupil in razdelil linijo na ostale uporabnike.

Rooskie ::

Pozdravljeni!

Sem naročnik na brezčasni VDSL paket 10/2 pri T2. S cimrom sma oba priklopljena na modem. Problem nastane, ker včasih on tolk dol poteguje, da jaz še surfat ne morem. Sedaj me pa zanima če obstaja kakšen program ali karkoli, da bi lahko omejil povezavo??

Hvala za odgovor.

LP

bluefish ::

Programi so pri tem nezanesljivi, saj ga lahko hitro onemogočiš. Najboljša rešitev je router, ki podpira QOS. Seveda pa ti tudi to ne pomaga, če ima cimer fizičen dostop do njega, ker ga kljub geslu lahko resetira.

Tore, v takem primeru je najboljši ustni dogovor glede uporabe. Ali pa uporabita router, razdelita na 5/1 + 5/1 in se zmenita, da se routerja ne tika.

Rooskie ::

bluefish je izjavil:

Programi so pri tem nezanesljivi, saj ga lahko hitro onemogočiš. Najboljša rešitev je router, ki podpira QOS. Seveda pa ti tudi to ne pomaga, če ima cimer fizičen dostop do njega, ker ga kljub geslu lahko resetira.

Tore, v takem primeru je najboljši ustni dogovor glede uporabe. Ali pa uporabita router, razdelita na 5/1 + 5/1 in se zmenita, da se routerja ne tika.


Pa obstaja kakšen program za nastavitev ??

LP

bluefish ::

Rooskie ::

bluefish je izjavil:

http://www.netlimiter.com/


Mi prosim pomagaš. Znam si omejiti svojo povezavo, ne morem pa od cimra. On seveda noče, da bi imela 50:50, zato bi rabu en program.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rooskie ()

bluefish ::

To je zato, ker moraš program namestiti na računalnik, kjer želiš omejiti promet. Ravno zato sem omenil, da so tovrstne rešitve nezanesljive in kvečjemu primerne za nadzor frocov.

Skratka, če sta direktno povezana na modem, potem rešitve ni - razen prej omenjene variante z routerjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Rooskie ::

bluefish je izjavil:

To je zato, ker moraš program namestiti na računalnik, kjer želiš omejiti promet. Ravno zato sem omenil, da so tovrstne rešitve nezanesljive in kvečjemu primerne za nadzor frocov.


Potem bo resnično najboljše, če nabavim ruter. Katerega mi pa priporočaš, od podjetja linksys, ki bi v bodoče prenašal tudi optične povezave(tam 100/10).

LP

bluefish ::

Nedvomno WRT54GL + Tomato ali DD-WRT firmware.

Bo pa kdo drug kaj več povedal o zmožnosti tovrstne povezave, ker konkretnih izkušenj s tem nimam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Rooskie ::

bluefish je izjavil:

Nedvomno WRT54GL + Tomato ali DD-WRT firmware.

Bo pa kdo drug kaj več povedal o zmožnosti tovrstne povezave, ker konkretnih izkušenj s tem nimam.


Zakaj +Tomato oz. kaj sploh je tu to mišljeno ?

LP

PrimozR ::

TOmato oz. DD-WRT firmware, namesto originalnega. SLednja ti namreč data mnogo več kontrole, med drugim tudi per connected user bandwidth omejitve.

Zeberdee ::

Deset računalnikov v 4 prostorih (3+2+2+3), razdalja do serverja max 20 metrov.

Trenutno je sistem neurejen. Imamo še 3 printerje, eno multifunkcijsko napravo in na pol delujoč server, katerega edina lastnost je enkrat dnevno shranjevanje podatkov, celotna mreža pa je totalno v pizdi.

Dobili (kompenzacije pa to) bomo novo opremo in rad bi se sam naučil postavitev mreže, čeprav bi bilo bolj učinkovito, če bi za postavitev najel sys admina oz. katerega koli informatika.

Zamisel je, da gre iz vsakega računalnika en kabel do usmerjevalnikov, ki so v vsakem prostoru eden, torej do glavnega usmerjevalnika pride le en kabel, ker trenutno je to ena jebena katastrofa (ogromno kablovja pod tlemi itd.)

Moj plančič.

plančič



Za začetek tako planiranje (os win 7, server ?!?), potem planiram še sinhronizacijo z osebnimi gesli in možnost dostopanja do računalnikov v mreži od zunaj (pa ne preko teamviewerja).

Razmišljam v pravo smer?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Gapi ::

usmirjevalnik ali stikalo???

Lonsarg ::

Upam da je mislil stikalo, drugače nima smisla:) Pač vsa križišča, kjer nič ne piše so stikala ane? Server pa bo opravljal tudi funkcijo routerja najbrž?

Zeberdee ::

Ne me iskati na besedah, ker kot sem napisal se z več kot toliko še nikoli nisem ukvarjal. Potrebujem potrditev, ali je zadeva izvedljiva na tak način kot sem jaz razmišljal ali ne? Je potrebno drugačno razmišljanje?

ToniT ::

Izvedljivo na tak način sicer je, vendar je razmišljanje napačno. Če že urejate mrežo, potegnite iz centralne lokacije (tam, kjer je server in prehod v internet) do vsakega delovnega mesta 2 UTP kabla in pri serverju uporabiš en switch, v katerega so priklopljeni vsi računalniki. Za OS na serverju uporabiš SBS 2008 in vzpostaviš domeno. Tako lahko potem urejaš vse iz enega mesta. Dostop od zunaj pa urediš preko VPN-ja.
Za server lahko uporabiš tudi kako Linux mašno z LDAP. Vse ostalo je bolj polovična rešitev....

gruntfürmich ::

živ

mene pa zanima, če spremenim ip od mrežne iz 192.168.1.6 na 192.168.1.2, kaj se bo zgodilo z deljenim printerjem in datotekami? bom moral ponovno to nastavljat preko čarovnika za domače omrežje ali ne bo spremembe!? (ker se mi ne ljubi se s tem ponovno zajebavat...:)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PrimozR ::

Če nimaš posebnih omejitev, vezanih na IP, potem ne.

Zakaj menjaš IP mrežni?

gruntfürmich ::

PrimozR je izjavil:

Če nimaš posebnih omejitev, vezanih na IP, potem ne.

Zakaj menjaš IP mrežni?


omejitve so recimo vezane na rabo printerja.

ip pa menjam zato, ker imam tako narejeno, da je tisti komp pač '2'
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PrimozR ::

'tisti' pač ''2''? What do you mean?

gruntfürmich ::

da za vsak komp vem koliko ima ip.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

PrimozR ::

Ja, tukaj ni nič presenetljivega, ampak zakaj hočeš enemu dati 4 namesto 2 in drugemu potem 2? Zakaj ne bi kar drugemu dal 4?

gruntfürmich ::

PrimozR je izjavil:

Ja, tukaj ni nič presenetljivega, ampak zakaj hočeš enemu dati 4 namesto 2 in drugemu potem 2? Zakaj ne bi kar drugemu dal 4?

glej, uprašal sem nekaj, ti pa nakladaš in težiš čisto neki drugega. in tu se bo najina debata končala.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Sprašujem zakaj bi se šel take poteze, če je npr. druga, lažja rešitev... Če se ti gre da 'ima en računalnik 2, drugi pa 4, ker mi paše', obenem si pa narediš ogromno dela, jah nekako ni pointa.

Odgovor je torej, če imaš pravila, vezana na IP, se bodo podrla.

Lonsarg ::

Ampak on ni spraševal tega, njega zanima kaj bo z deljenjem printerjev in datotek. Tako deljenje se v 99.9% primerih naredi preko imena serverja, ne preko IPja, pač če samo mountaš z kliki, potem si preko imena naredil share. Tak da lahko poljubno spreminjaš IPje, kakor ti paše. Ne moreš pa spremeniti imena serverja, drugače bo treba nove share na vsakem kompu delat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

gruntfürmich ::

Lonsarg je izjavil:

Ampak on ni spraševal tega, njega zanima kaj bo z deljenjem printerjev in datotek. Tako deljenje se v 99.9% primerih naredi preko imena serverja, ne preko IPja, pač če samo mountaš z kliki, potem si preko imena naredil share. Tak da lahko poljubno spreminjaš IPje, kakor ti paše. Ne moreš pa spremeniti imena serverja, drugače bo treba nove share na vsakem kompu delat.


to me je zanimalo. thx.

pipi, te pa prosim da drugič ne bluziš. ker morda v dobri veri pomoči narediš veliko škode s takim dialogom...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Malcolm_Y ::

Priznam, da nisem pregledal vseh 19 strani na to temo, čeprav se odgovor na moje vprašanje verjetno skriva nekje med njimi. Ampak resnično je škoda pregledati tolikšno količino informacij in ugotoviti, da želenega odgovora vendarle ni. Zato se opravičujem za (morebitno) podvajanje, in kljub temu prosim za pomoč.

Na PC-ju imam kabelski internet, na laptopu pa ne. Rad bi povezal laptop na internet, za kar je najlažje uporabiti crossover kabel. Zanima me:

1. Ali morata za to imeti računalnika kake mrežne kartice, ali je dovolj, da imata ethernet porta (ali je to isto)?
2. Ali laptop potem deluje, tudi če je PC izklopljen? Če ne, kateri je najboljši način za povezavo laptopa z internetom "mimo" PC-ja.

Hvala in lp,

Matej
««
19 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8725711 (6577) fpopla87
»

Linksys WRT45GL

Oddelek: Omrežja in internet
252803 (1406) SaXsIm
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951233 (22983) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622365 (21281) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
15543369 (18909) imallears

Več podobnih tem