» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
11 / 36
»»

gasperb ::

ne, je velik sten vmes

PrimozR ::

Wireless ziher ne bo nesl. 100%. Zato sem bil tako začuden, ciljal sem na wireless predlog.

Sirki ::

jump: Ja imam šerano mapo tudi na notebooku. Žal ne morem vsakodnevno prijavljati notebook v workgroup in potem v službi nazaj v domeno, ker bo sistemski administrator v službi popiz..., če mu bom vsak dan težil za prijavo nazaj v domeno :D
Imel sem idejo genialno, zdaj pa jo izvajam.....

gasperb ::

ja sej zato pa bi jest to žično izvedu ker je tut baje cenovno najbl ugodno, sam ne vem kako !

jump ::

preko lan porta :),

pa tvoj systemski ing.----naj kar p....

hehe,važno samo da tebi dela(pa tudi tako hudega ni -da ti zamenja)8-O
>:D
noob

jump ::

ah ja, gasperb! lan ti bo zihr nesu(naša povezava -v skupni dolžini jo je nekaj več ko 7 km,pa hrib cca 700m visok)meni dela:D če boš hotel bolj podrobna pojasnila mi napiši msn pa ti tam pokažem kako-tukaj bo predolgo:8)
noob

jubox ::

Yo,
imam naslednji problem: imam VDSL, kjer lahko priklopiš do 2 compa brez uporabe routerja ali switcha. Eden se ob priklopu omrežnega kabla avtomatično poveže na net, drugi (laptop) pa ob priklopu cca. 30 sek išče omrežni naslov, ki pa ga ne najde. Če sam vnesem ip naslov se sicer vzpostavi povezava, vendar net ne dela. Nastvljeno je kot piše v navodilih: avtomatično pridobi ip naslov.

Ob ukazu ipconfig/release napiše naslednje:

S povezavo določena DNS pripona . . :
IP naslov . . . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
Maska podomrežja. . . . . . . . . . : 0.0.0.0
Privzeti prehod . . . . . . . . . . :

Ob ukazu ipconfig/renew pa tole:

Med obnavljanjem vmesnika Povezava lokalnega omrežja je prišlo do napake : z vaš
im DHCP strežnikom ni mogoče priti v stik. Časovna omejitev za zahtevo je potekl
a.

1. Ali mi mora morda ISP dodeliti IP naslov? (na tel. se jih praktično ne da dobiti, niti na maile ne odgovarjajo)
2. Ali je problem v omrežnih nastavitvah? Mrežna je 3comb920.

Hvala

omarich ::

Kliči na t-2 tehiniko 059000002, da ti na woodu skunfigurirajo oba lan porta tako, da bosta dodeljevala dinamičen naslov!

S3tar ::

Lep pozdrav!
Jst imam sledec problem in me zanima ce bi mi kdo znal pomagat.
Z bratom imava racunalnika povezana preko switcha na katerega imam prikljuceno tudi ADSL povezavo, tako da imava oba internet. Samo potem mi ne dela filesharing.
S3tar

MooM ::

LP!

Danes sem naštimal router Canyon CN-BR1. Vse je lepo delovalo potem pa sem hotel nadgraditi firmwire z uradne strani. Nardim tk k bi mogo, pol pa ene pol ure dela pa nč ne naredi, pol sm pa prekino. Od tej naprej povezava ne deluje več. Ko sem povezal kabel router in računalnik in ko išče omrežni naslov (ip+maska+prehod) mi vedno napiše da ni moglo pa da je povezava prekinjena. Ali je to zaradi prekinjenega nalaganja firmwira. Tudi ko sem resetiral router ni bilo nč drugače. Kak lahko rešim problem? Prosim pomagajte!

fuatpanza ::

Pozdravljeni,

upam, da mi bo kdo znal pomagati pri moji težavi. Imam povezana 2 računalnika v mrežo preko crossover kabla. En je domaci, en pa prenosni. Računalnika v mreži lepo delujeta, se prepoznata, lahko vlačim stvari z obeh računalnikov, itd.
Težava se pojavi, ko hočem it s prenosnikom na internet. Namreč, brskalnik (vseeno kateri) mi odpre samo par slovenskih strani (najdi.si, avto.net, vecer.si, delo). Na strani najdi.si lahko tudi iščem ampak potem ne morem odpret nobene najdene povezave. Poiskusil sem da sem izklopil oba firewall-a, isto. Poigral z active x, nič.

Mogoče zna kdo kaj je narobe?

omarich ::

A dns srežnike si na notebooku vnesu. Če maš ročno nastavljene ip-je, bo trebatud dns ročno nastavt.

amper ::

Pozdravljeni
Mene pa zanima razdelitev kabelskega interneta. Ali je ruter isti kot za ADSL. Ina zanima me še kateri ruter se splača kupiti.

lp
Delaj dobro in pusti vrabčkom čivkati !!!

hopla79 ::

Mislim se povezat z računalnikom v mrežo z UTP kablom. Dolžina je od 60-80 m.

Ali izgubim kaj na hitrosti prenosa?

Wizeman ::

Ok! Vem, da je bilo verjetno že 10 podobnih vprašanj, ampak, kolikor sem uspel preleteti vseh 11 strani, čisto takega primera le nisem zasledil:
v windows xp pod uvodno predstavitvijo, sem prebral, da je možno in skoraj najugodneje vzpostaviti domače omrežje, brez routerja oz. Access pointa. Ne bodi ga len, sem nabavil wlan kartico in jo vgradil v comp, ki je direktno povezan na adsl. Drugi comp, notesnik ima wlan že vgrajen. Sledil sem navodilom in s čarovniki (ja, ja, saj vem j**eš čarovnika) konfiguriral povezavo. Krasno! Compa sta se takoj prepoznala, povezava je odlična, a tu nastopi problem: z notesnikom se ne morem povezat na internet, čeprav sem poskusil že vse živo: samodejne nastavitve, ročne nastavitve po navodilih, ki sem jih zasledil v tem forumu, pa nič. Na omrežni kartici imam internet connection sharing odkljukan.
Pa še en problem: z notesnikom ne morem opreti diska c v comp1, čeprav je le ta da v skupno uporabo vsem.
Pomagajte, ker že obupujem.
tnx!

Pujsek mi je odgovoril, da naj vzpostavim most, kar sem tudi storil ( na notesniku), vendar mislim, da bi ga moral v comp1, pa ne gre...
Prazno

Gwanaroth ::

Ma kakšen most, pozabi na to.

Naštimaj takole:

Na PCju kjer imaš net, nastavi IP mrežne ki gre v ADSL na 192.168.1.2, netmask 255.255.255.0, IP brezžične mrežne na 192.168.0.1, netmask 255.255.255.0. Pri ADSL povezavi nastavi še sharing na tvojo wlan povezavo.

Na laptopu nastavi IP brezžične mrežne na 192.168.0.2, netmask 255.255.255.0, gateway 192.168.0.1

To bo to. Brezžično mrežno še postavi v ad-hoc način in greš.
Lights often keep secret hypnosis..

Storil sem natanko tako, kot si svetoval, pa nic. Pa to je neverjetno. Mogoce je stos v tem, da nisem diroktno z LANom povezan na ADSL, ampak s sirokopasovno poveza (PPPoE), zato pri tejpovezavi ne morem nastaviti IPja. Na LAN kartici pa sem ga nastavil. Sharing se verjetno vzpostavi pod jezi
kom dodatno (advanced): "dovoli drugim uporabnikom omrezja vzpostavljanje povezave prek internetne povezave tega racunalnika" (ti imas to verjetno v anglescini) . Je to to?:\
Prazno

BlazP ::

Ja to je to. Na wireless povezavi na prvem racunalniku nastimas "dovoli drugim uporabnikom omrezja vzpostavljanje povezave prek internetne povezave tega racunalnika" in mu reces, da povezava, ki se deli je tista ADSL. IPje pa tak kot je Gwanaroth napisal.

madviper ::

Nisem natančo prebral vseh 11 strani teme, možno da je kje celo omenjeno v celoti, če ne pa je v delih vsekakor?
Imam nekja vprašanj?
1. Kateri sistem je bolj zanesljiv za router/firewall, Windows 2k3 EE ali kateri temeleč na Linux-u?
2. Katere programe uporabit za priporočen OS za router-ing in kateri za firewall?
3. Ali je Celeron 433 in 192 MB SDR Rama dovolj?
4. Kaj sem še pozabil vprašat ;) ?

Lp, madviper

P.S.: Hvaležen bom tudi, če mi kdo na posamezn vprašanje, da tudi podatek, kje najdem odgovor.
I'd like to do something crazy!

Jan987 ::

celeron 433 verjetno ne bo dovolj za server 2003

Linux?

jani123:
Windows 2003 precej gladko laufa na tej mašinci, sprobano :D. Po moje zato kr ma Intel-ov chipset (i810).

P|P|:
Katera distibucija Linux-a? A bo Ubuntu Linux primeren, al ma kdo kaj bolšga za predlagat?

madviper

Ej kle si me pa dobu :) Za router vem da je en distro, k laufa z diskete, več pa ne vem.

sori če se motm ampak jest sm sprobal na pentium 2 350Mhz z 192mb rama pa je zadeva še kr delala sam ni pa podpiral nobene strojne opreme (ltp port, com port...) vse kar je delal je bil usb.

Meni je vse delalo. Zvočno sicer moraš omogočit, ampak ni panike. Še gonilnikov nisem rabo nalagat.

Linux-a ne bi mel na disketi, ampak raje na disku.

Aha, pa še to sem pozabo dodat. Zraven bi rad mel tud podatkovni server, sam za lokalno mrežo in ftp za osebno uporabo!

madviper

roni125 ::

Še jaz se oglašam s problemom. Prejšni teden sem doma postavil omrežje na štirih računalnikih.
Na treh je naložen Windows XP in s temi nimam problema do dostopa na internet.
Na enem pa imam naložen Windows 98 in mi nikakor noče dostopati do interneta. Če pa izključim kabel iz routerja in ga direktno vklopim v ADSL modem potem pa normalno dostopam do interneta.
Povsod sem dodal IP
na prvem je IP 192.168.0.2, drugi.......3, tretji.........4 in četrti.......5
Maska podmrežja je 255.255.255.0 na vseh
Za privzeti prehod pa imam 192.168.0.1

Upam, da mi lahko čimprej pomagate z odgovori, kaj sem naredil narobe.

LP,
Roni

Hvala. Ampak, kje pa mu povem, katero povezavo naj deli? Take opcije pri vklopu sharinga nisem opazil. Trenutno ne morem preverit, če sem kaj spregledal, ker imam v službi samo eno mrežno kartico in zato opcija šeranja ni omogočena.
Prazno

Kami ::

Pač tma zbereš povezavo s katero dostopaš do neta, pa pol tam pri TCP/IP lasnostih greš pod zavihek Advanced pa če maš obkljukano allow blabla other users to connect to net trough this pc (nekaj takega) pol pa tam lahko zbiraš kartico. Tam moreš zbrat tisto, iz katere gre kabl v drugi PC

Ce grem na omrezne nastavitve odprem lastnosti kartice, s katero sem povezan na ADSL (poimenoval sem jo Sinfonika) imam pod zavihek Omrezje: vrsta sirokopasovne povezave, ki naj se vzpostavi:PPPoE (Point to pont protocol over Ethernet). Naslednji zavihek je Dodatno (ali Advanced, ce tako hoces). Tu lahko vklopim in izklopim pozarni zid, dovolim drugim uporabnikom omrezja da vstopajo preko tega racunalnika (sharing), odkljukam : vzpostavi klicno povezavo kadarkoli poskusa racunalnik v omrezju8 priti v internet, in spodaj se, da dovolim drugim uporabnikom nadzor in onemogocanje skupne rabe internetne povezave. In to je vse. Ce kliknem na gumb nastavitve, je tam en kup checkboxov za dovoljenja raznih storitev, varnostni dnevnik in ICMP (Internet Control Message Protocol), kar mislim, da s tem nima veze.
Ce pod zavihkom Omrezje grem v lastnosti Internet Protokola TCP/IP je tam samo za vpisat IPje, ki pa jih nima vpisanih, ker so nastavljeni na samodejno. KJE ZABOGA NAJ SE KAJ NASTAVIM?!?
Prazno

DenisM ::

Imam problem PROSIM POMAGAJTE !

Ne morem dobit internetne povezave na 3 pc-ju imam pa takole:

1. Pc je povezan preko USB na net (triera) - dela internet
2. Pc je povezan z prvim preko crosover kabla - dela internet in se vidita 1 in 2 PC med sabo
3. Pc je povezan z prvim preko crosover kabla - INTERNET MI NE DELA pc-ja se pa vidita med sabo

kaj imam narobe da 3 nima interneta ?

1. Pc ima 192.168.0.1
255.255.255.0
2. Pc ima 192.168.0.2
255.255.255.0
Prehod 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1

1. PC ima 192.168.0.3
255.255.255.0
3. Pc ima 192.168.0.4
255.255.255.0
Prehod 192.168.0.3
DNS 192.168.0.3
I LOVE my computer because all my friends live in it

domennorc ::

O.K. sej vem da sem se mal prešvercal ker nisem vsega prebral, ampak 11 strani je mal velik mene pa mal cajt baše, bom pa vseen napisal moj problem in če se me kdo usmil in mi ga pomaga rešt bom zelo vesel. Stvar je naslednja:

- mam dva računalnika in povezavo na kabelski internet. zdej bi pa jaz rad ta dva računalnika med sabo povezal, tko da bi bil en pač glavn, drug pa bi bil prek tega povezan in bi mel tud dostop do interneta, hitrost prenosa je pa čist nepomembna. Kje je problem, evo ga: modem ma povezan na mrežno kartico, ki je integrirana na mb-ju, ampak mam notr še eno mrežno na PCI-ju. Na drugem kompu je mrežna na PCI-ju. Mrežne na PCI-jih so povezane s crossover kablom (15m), ampak se sploh ne odzivata, ampak vem da sta delujoče, ker sem modem sprobal na njih in dela. Skratka računalnika se med sabo ne prepoznata. Na obeh je sistem WinXP PRO bootlegan :(

Če ma kdo kakšno idejo jo z veseljem sprejmem!! HVALA!! :)

bigbang ::

Da ne odpiram nove teme.......

Zanimam me ce mi je kdo pripravljen korak za korakom razložit kako uspostaviti W-LAN
omrežje tako da bosta oba imela dostop do interneta. Imam Pc in notebook oba mata windows XP sp2.

Hvala

Na tej, zadnji strani imas ze kar precej tega opisanega, probaj pa se v temi Homenetwork, kjer sem tudi sam postavil ista vparasanja in dobil kar nekaj odgovorov, vendar zaenkrat se nobenega pravega (trajnega) uspeha...
Prazno

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Wizeman ()

blblb ::

Pozdravljeni!

Imam tezavo z ICS-jem ter dvema racunalnikoma. Moj racunalnik deluje kot server medtem ko se xbox in se en racunalnik povezujeta na internet preko mojega.
V mreznih nastavitvah sem naredil network bridge ker edino tako deluje internet na obeh.

Imam pa problem, ker kadarkoli ugasnem katerega izmed racunalnikov povezanih preko mojega meni prekine povezavo s siolom. Pri nastavitvah povezave sem ze ODkljukal moznost, da lahko drugi prekinjajo in vzpostavljajo povezavo.

Mogoce kdo ve kaj bi lahko bilo narobe?

Se slika:

lp, blblb

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blblb ()

Type-R ::

Lp!

imam ruter in povezana 2 kompa. internet dela brez problema, ko pa hocem zagnat call of duty multiplayer se mi igerca sploh ne zazene samo pise program not responding. pred ruterom je igerca delala brez problema. so mogoce krivi porti v ruterji ker eni pravijo da jih morem odpret pa nevem kak. kaka ideja?

GaS ::

Sem prvic v tej temi, zanimam pa se predvsem za Wireless. Zanima me, ce bi se dalo z brezzicnim routerjem narediti povezavo med dvema kistama v obmocju cca. 2km brez visinskih razlik(razen hiše ki so vmes)? Da bi naredu z vecjimi in bolj kakovostnimi antenami? Namrec razmisljal sem, ko bo mogoce in ce bo, da vzamem 10mbit in si s kolegom deliva povezavo. Bi bilo to smiselno, kaksne stvari bi potreboval, mogoce boljsi router/kartico?

Hvala!

je bal že ena tema o internetu na daljavo ene par mescov nazaj sam so stroški vsega okol 100k + veliko ur zajebavanja tko da ti svetujem da se ne spuščaš v to

GaS ::

Hmm skoda pol..Sem si zgleda zamisljal prevec enostavno resitev:\

unioff ::

Nisem se opazil da bi kdo dal konkreten odgovor na deljenje internetne povezave.
Padlo mi je na misel: če imaš recimo na 100m kablu že manjšo hitrost potem je varijanta da bi seveda s testiranjem dolžine prišwl do konkretne rešitve.

in ko so že mislili da je nor...

Lahko pa bi msnjšo količino kablja zvil v tuljavo in na ta način spet s testiranjm prišel do ustreznih rezultatov. Ali pa po elektrotehniško, vstavite RC(upor-kondenzator) člene na podatkovne žice v UTP kablu in spet pridete do rezultata.

...in še težave

dvomim da bi omrežna oprema dovolila tako motenje signala, vendar če si kdo zelo močno želi delitve se splača poizkusiti in opisati svoje izkušnje
...ampak Laško je pa še vedno zakon!

Poldi112 ::

Flyer
Na delovanje igre ti router ne vpliva. Vpliva ti samo na to ali lahko igraš s kolegi v mreži (internetu).

domenrc
Poiskusi povezati na mrezno na motherboardu. Če dela imaš nek routing problem, mogoče napačne adrese, lahko pa da je tudi disabled. Če ne dela je pa mogoče tvoj crossover kabel zanič ali pa ni cross.

DenisM
Vzemi raje switch. Ali pa poskusi za drug pc nastaviti prehod na 192.168.0.1 (ampak res ne vem če je to prav).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

mene pa zanima, če je možno za routerjem (ene 30 metrov kabla umes) postavit še swich in še bi to naredil al bi se pol uporabniki med sabo vidl in dostopal do interneta kot da bi bili vsi prijavljeni v router (v routerju sta unesena uporabniško ime in geslo tako da je router skoz povezan na net.

Možno. In vsi ki bodo na switchu in routerju se bodo videli med seboj (vsaj dokler boš vsem dal podobne naslove).

a pa so kšni problemi pr komfiguraciji omrežja al dam tormalo da pač dostopa do interneta preko druge neprave itd.?

Aja pa zanima me še ker 5 portni swich priporočate za ful velik prenosa pa da ne zmrzne ko ga torenti bolj obremenjijo. Aja linija je pa siol 2 mega ki je skoz gor in dol do konnca polhna. Torej rabm tak swich da mi ga nebo treba vsak dan resetirat. Aja pa fajn bi blo da bi bil po 10k.
pa ta se nč ne sanaša na zgornji post da nebo kdo kej povezvov ker je to drugo omrežje

Ja, tornado dostopa do omrežja preko routerja. Edino na routerju moraš forwardirati porte, ki jih potrebuje, na pc kjer teče. Sicer se drugi ne morejo povezati nate (pri emule je to pomenilo lowid).

Za router pa ne vem. Mislim da je linksys ok, ampak je 15k. Osebno imam star pentium za router.

kaj oa swich kakšnega priporočate da bo prenesel velike napore. Al velike prenose preko torent omreja boljš zdrži swich al router. Ker zdej je tm en belkinov router k pa ga je treba vsak dan posebej resetirat včasih pa tud dvakrat na dan.

Aja tale zadev s pettiumom mi je tudi zanimiva. Doma imam en star pentium 2 350mhz, pa me zanima kako bi se ga dalo najbolje uporabit kot router?. kateri operaciski sistem, ali potrebujem trdi disk. Sedaj ima notri eno mrežno kartico. Ali bi jih potem moral dokupiti še 4. Prosim da mi napišeš malo več o tem kako si zadevo postavil, ali je sistem stabilen, imaš kakšne probleme, kateri operaciski sistem uporabljaš, koliko te je vse skupaj stalo?

Aja pa pa še tole me zanima. Imam sistem v podpisu v katerem je integrirana mrežna + še ena dodatna. Sedaj me pa zanima, kako naj naredim da bo do ene prišel internet druga pa bi povezavo delila naprej da bi računalnik ki je za tem kablom ki gre ven iz računalnika lahko dostopal do interneta.

Če sm nejasen sm čist tko preprosto če narisal. pa me zanima opište mi kaj morm vse naredi da bo delovalo tako kot je spodaj narisano. Aja na obeh pc-jih je windows xp profesional

mel sm ene probleme z prenosom na server se ne vid več dobr sam tko da si boste mal predsrtavljal če sm nejasno razložu.

V drugem primeru na mašini, ki je na netu, vklopiš ICS. Preberi si članek o deljenju internetne povezave.

Glede routerja, sicer imam Freebsd, postavil sem ga po navodilih na prvi strani teme o Freebsd na tem forumu. Raje bi ti pa priporočal v primeru da bi rad grafiko Clarkconnect, v primeru da hočeš disketo pa Freesco (ali coyote). Vsi so ok in vsi popolnoma zadoščajo za neko normalno rabo. Freesco mi je na mislim da 486 delal super (in bil precej obremenjen pod p2p).

Switch mora biti že izredno beden da ne bi zdržal par MB podatkov, ki jih bo dobil, glede na to da je narejen za 100MB. Mislim da mirno lahko kupiš najcenejšega ki ga najdeš. Problematični so routerji.

jest sm zdej ugradu dve mrežne v komp pa je problem k sicer un računalnik z mojmu uspostav povezavo sam je ena napaka, če pa dam repair tud nč ne narediu. Če dam jest na mojmu računalniku da nej shera internetno povezavo pa mi javi en eror. A mogoče veste kaj je narobe?

gregor ::

Pozdravljeni.

Imam router netgear rp614, na njega sta vezana 2 pc-ja ter seveda adsl modem.
Prvo sem se lotil vzpostavitev mreze. Nastavil sem ip naslove, isti workgroup, imena pc-jev, izklpil win xp firewall...
Oba pc se lahko med sabo pingata, prikazeta se tudi v "entire network". Problem pa je, da ko kliknem na drug racunalnik se odpre okno v katerem je naveden uporabnik "guest" (ki je razbarvan) ter geslo (prazno). Kaj sedaj ? Drugega uporabnika ne morem izbrat, gesla za guest pa tudi ne poznam.

Hvala za nasvete.

LP
««
11 / 36
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372341999 (42455) ignats
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

8727752 (8618) fpopla87
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

11952221 (23971) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

5623343 (22259) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )

15544105 (19645) imallears

Več podobnih tem