» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
8 / 36
»»

steev ::

Tole sm prebrou, pa nc dojeu.
Mam problem:
Racunalnik je povezan u splet prek routerja (ADSL). Ta racunalnik ima dve mrezni, z eno je povezan v router, preko druge bi pa priklucil 2 masino. :\

ADSL modem__________Router___________1. comp_____________2.comp :\

Sedaj pa me zanima kako naj to izvedem. Vem da med obem compi rabm crssover kabl, zanimajo me predvsem IPji.

1. copm (win2000) IPji

ip: 192.168.123.10
s mask: 255.255.255.0
d geatway: 192.168.123.254
dns1: 193.189.160.11
dns2: 193.189.160.12

2. comp (win98) IPji:??????

Mi lahko kdo pomaga, prosim??? :\

ps.: iz enga navadnga utp kabla sm naredu crossover. Prklucem kompa s temu kablom, pa sam na enmu gori lučka na mrezni. Sm kej narobe povezu:

1_3
2_6
3_1
4_4
5_5
6_2
7_7
8_8

lp, uros :8)
:|

HriBB ::

Ja lahko daš not samo 8-port Switch in bo stvar delovala edino mislim da kot štud. paket preko siol se ne more povazat tolko uporabnikov na enkrat tak da bi bilo bolše če bi postavo en PC kot router ali pa kupiš direktno ADSL route z 4-port tega dobiš že od 29,30 EU pa ti bo stvar sigurno dobro delala!:D

SiolTV je ubistvu isto ko če bi še en računalnik priklopu v mrežo?
jaja

OmegaBlue ::

Ne ni isto.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Coupe ::

mene pa zanima ce kupm router 4portni a morm poj z usakmu kompam posebej uspostavlat adsl povezavo
lp
coupe

steev ::

Ne. Povezavo z modemom vzpostavi router. Racunalniki pa so z routerjem povezani lokalno - LAN.
:|

Taras_Bulba ::

Tole je verjetno že blo premleto...

rad bi vzpostavil povezavo med winxp in win98SE, pa mi nekako ne gre... Na računalniku xp sta dve mrežni, ena je vezana na router, tukaj bi delil povezavo, druga je vezana v win98. IP od mrežne, ki bo služila povezavi xp-98 je 192.168.0.1, kot jo nastavi čarovnik za deljenje povezave, v računalniku win98 je pa IP 192.168.1.106. Oba računalnika sta v istem workgroupu. Sledil sem članek o deljenju povezave... Ampak nič ne dela. Niti ping. Kabel je v redu, luči na mrežnih gorijo. What gives?

mk4 ::

Jaz imam tudi problem z svojo mrežo doma. Jaz, sestra in oče imamo vsi na svojih rač win xp pro. Internet imamo preku kks "amis". Težava je pa takšna : jaz sem šel po navodilih tako kot piše v v članku Deljenje internetne povezave in je delalo pri meni in pri očetu. Ko je rač. izklopil in potem ponovno vklopil pa ni več delalo. Podoben problem je bil pri moji sestri. Win sem na novo posnel in takoj nastavil da jo priklopim v mrežo. vse je delalo dokler se rač ni izklopil. Čudno, a ne? Vem da je delalo ker sem poskusil par internetnih strani odpreti kot google, yahoo, microsoft...in je vse lepo delalo.
Poskusil sem narediti "system restor" pa ni pomagalo. Kaj bi lahko kdo pomagal.
http://users.volja.net/mk5890/index.html - povej kaj te moti ali kaj naj dobam

Daniel ::

Mene pa zanima sledeče, v članku o izdelavi domačega omrežja je napisano
Med dvema najbolj oddaljenima sistemoma na istem območju trka so lahko največ štirje koncentratorji (torej pet segmentov kabla, vsak največ po 100 metrov).
kar naj bi pomenilo največjo razdaljo 500m, zdaj me pa zanima, če je razdalja z uporabo Stikala (Switcha) kaj večja oz. ali je lahko več Stikal vmes?

Poldi112 ::

Stikal imas lahko neomejeno, ker locijo podrocja trka.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Daniel ::

Torej je dolžina mreže s stikali neomejena? Bjutiful :D

b ::

> ps.: iz enga navadnga utp kabla sm naredu crossover. Prklucem kompa s temu kablom, pa sam na enmu gori lučka na mrezni. Sm kej narobe povezu:
>
> 1_3
> 2_6
> 3_1
> 4_4
> 5_5
> 6_2
> 7_7
> 8_8

Povezano je prav, barve so ponavadi tako:

oranzno-bela
oranzna
zeleno-bela
modra
modro-bela
zelena
rjavo-bela
rjava

na drugem koncu pa imas potem:

zeleno-bela
zelena
oranzno-bela
modra
modro-bela
oranzna
rjavo-bela
rjava

To je standard, sicer pa lahko naceloma parice menjas kakor hoces, samo morajo biti na 1-2,3-6,4-5 in 7-8. Ampak ne delaj tega!

Ce ti gori lucka samo na eni strani, si slabo naredil kabel. Je treba kar nekaj izkusenj, da ne zajebes kaksne zicke, pri lupljenju ne smes prerezat nobene, pri stiskanju pa morajo biti vse do konca potisnjene v konektor. Ko ga pogledas s tiste strani, kjer je jezicek, morajo bit vse zicke potisnjene cisto do konca konektorja!

Daniel ::

Še eno vprašanje, ker delam mrežo še do naslednjih sosedov moram prečkati energetski kabel 5 žil, po katerem dobimo elektriko, v članku na strani piše Če kabel prečka ali teče vzporedno z visokonapetostnimi vodniki ali pa mimo gospodinjskih naprav, ki za delovanje potrebujejo zelo visoko napetost (na primer televizije, električni stoli, starterji halogenske razsvetljave), ga moramo na tistem delu obvezno zaščititi (kupimo FTP/STP kabel ali pa ga speljemo tako daleč od vira, da ga vir ne moti (moč sevanja pada s kubom razdalje, torej zelo hitro)) Zdaj pa me zanima koliko centimetrov nad energetskim kablom naj polagam, da bi motenj bilo čim manj ali da jih sploh ne bi bilo :)

Hair ::

Zdravo!

Mene pa zanima če je hub primeren za povezavo dveh cross-over kablov in če moram na kaj paziti. Obstaja kakšna druga možnost za povezavo dveh kablov oziroma za podaljšanje enega?
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Hair ::

Res bi rabu tole čimprej... Sej zih kdo ve. Kareri je najlažji način povezave dveh cross-over kablov, oziroma če je hub primeren za to. Res nebi za đabe rad kupoval hub-a, tko da... prosm za kkšn odgovor.

bastadu ::

Če hočeš samo podaljšati 2 kabla, potem si kupi takšen vezni člen, ki je ravno za povezavo 2 kablov... Drugače če pa misliš kupiti hub oz. bolje switch, potem kupi takega, ki ima auto MDIX funkcijo (funkcija ki zazna tip kabla in glede na to po potrebi zamenja kontakte - auto crossover) na vseh priklopih.:\

gofra ::

Samo podaljšal bi rad? Ja zakaj ne kupiš raje daljšega kabla + dva konektorja?

Hair ::

gofra: Daljši kabel ne pride v poštev, ker je en kabel že v steni in napeljan čez dve nadstropji!;) (reorganiziram mrežo zaradi novih potreb)

bastadu: To bo to. Vezni člen! Najlepša hvala!

Lp!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hair ()

djtech ::

Tako naredo sem mrežo :) Imam pa en problem, z MSN ! Na serveru se lahko komot povežem na MSN če pa se hočem povezati z katerim drugim pa mi to ne gre :( A ve kdo kaj bi bila to napaka ?
Povezava je tak :

Server (WinXP, 2x mrežna(brezžična pa kabl))---Prvi uporabnik (WinXP, brezžična mrežna)----Drugi uporabnik (WinXP in brezžična mrežna) ADSL je priklopljen direktno z kablom na server. Prosim za pomoč :)

no-limits ::

Um verjetno vse to tukaj nekje noter piše, sam jaz tisto kar sem preletel nisem našel, tako, da mi prosim oprostite če zastavljam n-krat odgovorjena vprašanja:O
Torej jaz bom si s sosedom delil povezavo, torej brežično preko routerja.
Adsl bo 2mbit...mene pa zanima kako je z omejitvijo povezave. Kaj se, da z routerjem enostavno deliti povezavo, torej, da bo imel vsak 1 mbit na razpolago..in verjetno tui omejen upload..ali je to potrebno s kakšnim programom :/ (npr. Netlimiter, BandwithController, NetPeeker)..um če se, da le s programom , katerega priporočate?
Hvala!
Naredi ali ne naredi. Poskušanja ni.

Beernarrd ::

hairman, če boš povezal dva crossover kabla boš dobil spet navaden kabel. Če hočeš imet crossover, moraš crossover povezat z navadnim. Saj veš, minus in minus da plus, plus in minus pa minus.

kalil ::

Končno je sestra dobila svoj računalnik in sedaj ji moram omogočiti dostop do interneta. Tu pa nastane problem.

Imam ADSL s statičnim IPjem in če sem prav razumel rabim le router, ki ga priklopim na modem. Računalnika pa povežem z routerjem z UTP kablom. In to je kar se tiče hardwara to?

Mislim nabaviti wireless router, ker je preveč problemov z vrtanjem raznih lukenj za UTP kabel. Postavitev pa bi bila sledeča. V moji sobi je modem kjer bi bil tudi router, soba od sestre pa je nad sobo, ki je sosednja moji sobi. Tako bi bilo med mojim in njenim računanikom cca 10m razdalje, vendar pa je vmes še strop debel cca 30 cm in dve steni sirine cca 20cm. Je wireles povezava možna z routerjem v moji sobi (moj comp bi bil povezan z UTP kablom na router) in v sestrinem compu z wireles mrežno. Kako pa je s hitrostjo skozi take ovire?

Pa še neki:D
Kateri router priporočate in katero mrežno kartico!

divide et empera

baker ::

Mam dve vprašanji:
1.Kakšen je crossover kabel (a je enak kot tisti, ki ga imam priključenega iz modema v telefon:\ )?
2. Jaz hočem povezati 2 PCja (na obeh so Win XP: Home) ustavi pa se mi ko kliknem propertis od "My networrk Places" in tam ni narejene povezave LAN (narejena je samo povezava "Arnes"). Sem že probaval tiste wizard pa mi nič ne uspe.

Hvala!

baker ::

Ok prvo vprašanje lahko ignorirate.

baker ::

No da vam povem kaj je zdej:
-imam 2 PCja, 2 kabla in switch (za 4priključke)
Na 1. kompu sem lepo povezan, če grem na "view workgroup computer" mi pokaže 1. računalnik.
Na 2. kompu nemorem narediti nič. Ko izdelam "new conection" mi napiše, da je bila narejena uspešno toda nikjer je ne vidim. Na 1. kompu je delal že avtomatično: povzava "Local Area Conection je bila narejena avtomatično ob inštaliranju Win-ov.
Pomojem je bila tudi na 2. PCju narejena že avtomatično toda verjetno sem jo disablov in nekako skril. Eneblat je pa nemorem.

Kako naj usposobim LAN???

P.S.: tudi če se vam zdi tole vprašanje neumno in se vam zdim nesposoben mi PROSIM pomagajte (čim hitreje)...

misso ::

Tudi jest mam 1 vprašanje. Kolega ima adsl povezavo 1 comp ( windows XP sp2) pol naprej na swich in na drugi računalnik (windows XP sp1)

Pa ima sledečo težavo na drugem računalniku mu enkrat dela net drugič nedela net, pinga ga lahko ampak v mreži ga nemore videti. Sem hotel vse povezave nanovo narediti ampak ko sem po vodiču delal za deljene interneta(na slo-tech) se mi je ustavilo nekje na sredini (se nespomnim) ko sem na 1 računalniku delal deljenje internetne povezave nisem več najdu ene nastaitve. Na 2 računalniku sem vse naštimal tako kot j e treba

Tako da sem se zdej odločil da mu vse povezave pobrišem in na novo naredim pa če mi lahko dko napiše kako naj zdej naredim to v windovsih XP pro sp2.

lp misso

kihc ::

Eno teoretično vprašanje:

Imam kišto s katero rutam internet do drugega računalnika (iptables, iz ene v drugo mrežno kartico).

Zdaj bi jaz rad priklopil več računalnikov in nameravam kupit svič in me zanima a bo tole delovalo oz. če moram kjerkoli v nastavitvah kaj spremenit?

Pa če ma kdo zgoraj omenjen switch, me zanima kako se obnese.

hvala za odgovor
x

Jan987 ::

mene pa zanima kako nej povežem dva komfa da bom mel lohk skupno rabo printerja in fatotek. Internetna povezava dela super, na enem računalniku so xp-ji na drugem pa 98.
Kako naj jih povežem?

gildo ::

Pozdravljeni!

Ali mogoče kdo ve kako se razdeli prenos podatkov, če je na router povezanih 6 računalnikov, ki loudajo z interneta. Ali gre vsakemu 1/6 maksimalnega prenosa? Kaj vpliva na porazdelitev?

Lp, Andrej

MRB0rYS ::

No sedaj bom pa po.....
Namreč ne spravim več skup mreže, treh računalnikov, s tem da je prej vse delovalo.
In sicer: imam tri računala, na dveh sem na novo inštaliral winse XP sp2, na stramu je vse ostalo kot prej. Nastavim vse IP-je, delovno skupino HOME itd. Aha med vsemi tremi je SWITCH, in seveda povezava vseh treh v internet. Internet deluje BP. Problem pa je v tem da se na novo naložena računala nočeta videt, no vidita se recimo kaže namizni pa prenosni, pa tudi pingam jih v redu, ko pa klikneš nanj pa ven vrže naslednje:

napaka pri prijavi: omejitev uporabniškega računa. Možni vzroki so: nedovoljena prazna gesla, časovna omejitev, ali pa je bil uveljaven pravilnik omejitev.

No uporabnik sem povsod samo jaz in nihče drug.

Fora pa je da oba lahko dostopata do tretjega računalnika brez problema. Ko grem pa na tretjega pa ne morem na nobenga od ostalih dveh namreč vrže ven omrežno geslo pa uporabnika, sam jaz tu nisem delal nič takega.

Le kje tiči zajec..
b0rys

MRB0rYS ::

No sem porihtal, ampak po dolgih mukah.
Če bo slučajno še koga, je tu odgovor:
Namreč omogočeno sem imel napredno skupno rabo, ko pa sem to onemogočil in omogočil preprosto skupno rabo na obeh računalnikih, dal na vsakem en folder v skupno rabo, je delalo 100 na uro.

Omogočiš pa na naslednji način: explorer->orodja->možnosti mape->zavihek pogled->in tam se nahaja omogoči preprosto skupno rabo.

lp
b0rys

blue ::

Mam problem...
3x pc z modemom in windows xp sp2
Problem je v tem, da če hočeš delit povezavo z win xp sp2 moraš met ip 192.168.1.1, če ga nimaš ti ga spremeni.. Problem je da 3 pc ji ne morejo met enakega ipja (helow microsoft;((!!! )

Zato iščem en super simple program za ics (ne potrebujem port forward)..
Mora delat telnet, ssh, ftp, http...

Hvala za nasvete!!

Damjan Jagar ::

Hmmm, upam da mi bo uspelo razložiti.

Imam workstation, laptop z vgrajeno WLAN kartico in WLAN router. Internet špila tako kot mora.

Na leptopu sta dva uporabnika, oseba A in B. V Win XP je prijavljena oseba A in uporablja brezžični dostop do interneta. Ko oseba A delno zaključi delo (vendar se ne odlogira) in se logira oseba B (uporabi Switch User), oseba B ne more dostopati do brezžičnega interneta. Intel Network Adapters (PROSet for Wireless), ki se uporablja za povezavo zateži z opozorilom, da se mora oseba A prej odlogirati.

Kako dosežem da se oseba B poveže, brez da se oseba A odlogira? Se to sploh da? Moram zamenjati pripomoček za povezavo?
http://jagar.si

Longbow123 ::

Lep pozdrav! Stvar je taka, mam adsl (trenutno je 1mbit, pozneje bo 4) in statični IP. Dojel sem, kako se LAN preko routerja poveže na internet, zanima me pa samo to - kako je to z IP-ji? Kot sem rekel, 1 statični IP že imam, kako pa bo potem pri 2 računalnikih? Kolikor je meni znano, bo moral drug računalnik imeti drug IP.

Gandalfar ::

Cist simple je.



TvojZunanji ip < ---- > [cudezna skatlca] < -- > en kup racunalnikov, ki hocejo delit net



torej cudezna skatcla, oz. router belezi vse kar notranji racunalniki (ki imajo ipje 192.168.0.x) posiljajo navzven skozi router/gateway in ko pride paketek nazaj router 'cudezno ve' k kateremu notranjemu IP-ju ga mora poslat.

In potem vse skupaj kar dela :)

mja, nisem ravno v stanju prevec tehnicnega razmisljanja

Poldi112 ::

blue, sicer se strinjam da je neumno (in mislim da je naslov, ki ti ga da 192.168.0.1), ampak a res rabis od vseh treh pc-jev da delijo povezavo?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Longbow123 ::

@Gandalfar: aha, stvar je taka. zdej me pa sam konkretno zanima, kako konkretno zgleda tale "čudežna škatlca"? računalnik s petimi mrežnimi (če mam 5 računalnikov), ali stikalo? Sam spet sem nekje slišal, da stikalo pa statični IP ne pašeta skupi... Popravte me, če se motim - na tem področju sm čisti n00b. hvala

Damjan Jagar ::

Motiš se. Sam sem uporabljal stikalo (switch) v navezi s statičnim IPjem. Sedaj sem kupil WLAN Router in stikalo prodajam. Te zanima?
http://jagar.si

Damjan Jagar ::

Imaš komp z dvema mrežnima. V eno mrežno vtakneš kabel direkt iz modem, drugo mrežno pa povežeš z stikalom. Iz stikala imaš potem možnost povezati še 5 kompjuterjev (nekatera stikala omogočajo tudi 8 povezav).
http://jagar.si

Poldi112 ::

Stikalo in staticni ip potrebujeta se router. Oz. lahko kupis samo router, ki je hkrati tudi stikalo. Edino vecina mislim da jih ima 4 izhode, ti bi jih pa rabil 5. V tem primeru lahko pac kupis router z vec izhodi, ali pa en swithc, da razsiris st. moznih pc-jev na mrezi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Damjan Jagar ::

Zakaj router? Jaz sem imel urejeno tako kot sem opisal dva posta višje.
http://jagar.si

Poldi112 ::

No, seveda, ampak kaj je tist racunalnik z dvema mreznima ce ne router? In dvomim da ga lahko skonfigurira nekdo, ki niti ne ve kaj je to router. Njega zanima samo, katero skatlico naj kupi v trgovini.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Damjan Jagar ::

Imaš prav. Samo poba se bo moral naučiti, če hoče kaj skupaj spraviti.
http://jagar.si

Longbow123 ::

No, strokovnjaki, stvar je taka. Drugače dobro vem, kaj je router in podobne zadeve - problem se pojavi, ker je vse samo teorija! Jaz vas sprašujem za konkreten primer, kako naj stvar praktično speljem. Tista modrovanja so pa že sarkazem, ne pa pomoč.

Gandalfar ::

a) gres v trgovino in kupis 'router' access point. Za 21k dobis zadevo, ki to bo bila 'magicna skatlca' in wifi dostopna tocka

b) isto kot zgoraj, samo da kupis samo router, cenejse

c) najdes en star racunalnik in reces da naj bo router (rabis samo en ethernet)

-> adsl modem vtaknes v switch
-> vse ostale racunalnike tudi
-> tudi router
-> uporabis kaksno floppy distirbucijo, recimo clark connect in z malo klikanja na simpl nastavis vse skupaj


d) reces svojemu racanalniku naj bo router, in na njem v winsih naredis isto kot bi s clark connectom, se zmeraj rabis samo en eth

e) lahko zakompliciras zadevo z dvema mreznima. Ne rabis.



Priporocam a) oz. b). Stvar bo vedno 'delala' in ti bo cepela v enem kotu in bos pozaibl, da jo rabis karkoli administrirat. Poleg tega bo tvoj prihranek na letni ravni pri elektriki (ker ti ne bo dodatna kista laufala) vec kot financno upravicil nakup

Zgodovina sprememb…

Shatzy ::

Še ena izmed mnogih situacij, ki pa je nism zasledil...

Doma imam preko switcha na adsl modem zvezana dva računalnika - en WIN XP Prof in en WIN 98. Občasno pa se zraven priklopi še en laptop, ki je v uporabi tudi v neki drugi mreži. Za prva dva vem, da se naštima isti subnet mask in pa IPji, vendar če to naredim še na tretjem leptopu, potem ta v tisti drugi mreži ne dela več. Če na laptopu poskušam zagnati Čarovnika za namestitev omrežja, mi pravi da je računalnik del domene in zato ne bo mogoče namestiti omrežja prek čarovnika. Kako naj usposobim mrežo med temi tremi računalniki, da bo laptop delal še na tisti drugi mreži?

Hvala in LP

mTjay ::

Pesdu.. Prebrat sm mogu vseh 8 dougih strani da lahko končno napišem neki kar nikjer ne najdem..

Kaj pa situacija ISDN -> Comp1(WIN XP) "192.168.0.102" -> Comp2 (Linux Pingo3.1) "192.168.0.104" " v omrežju sva dva z ISDN netom prklopljena.."

Pa rad bi mel Internet na Compu2 da bi lahk vsaj kej posodobu..

PS: Linux je zaprt v eni sobi, kjer služi samo kot podatkovni strežnik v lokalnem omrežju z 10timi compi, čez čas tudi kot http in ftp strežnik...

Torej ? ? kolk možnosti mam da prpelam InterNet v Linux mašino preko Win XP?? Nja še povem da je nekje v WLAN/LAN omrežju DCHP vklopljen (na AP)..

Lepo se smejte..

Gandalfar ::

dej naris. Cist resno. Naris kako imas situacijo z racunalniki in ti bomo povedal kaj mora na vsaki masini nalufat

mTjay ::



Tkole ??

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

mTjay ::

Kaj mi res ne preostane druzga kot da kupm še en ISDN modem ?? :\

Gandalfar ::

Full lepa slikca. Zdej mi je koncno jasno kaj hoces :)


Kakor jaz vidim imas naslednje moznosti:

a) Na Comp1 vklopis ICS ; zal je to edini nacin kako delat native NAT pod WinXP

b) Najdes si externo aplikacijo za delat NAT (oz. ICS) na WinXP in postavis Linux na drugi subnet in mu potem delas posebaj zanj NAT

c) Na WinXP postavis kaksno preprosto aplikacijo za delat 'Proxy' in potem v Pingotu nastavis, da naj uporablja proxy za vse svoje stvari in preko proxya dostopas do neta




pomojem bos s c) imel najmanj dela
««
8 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8725759 (6625) fpopla87
»

Linksys WRT45GL

Oddelek: Omrežja in internet
252807 (1410) SaXsIm
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11951259 (23009) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622397 (21313) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st&#8482;3344 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
15543388 (18928) imallears

Več podobnih tem