» »

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave

««
22 / 36
»»

GeForce ::

Pozdravljeni, sam imam trenutno namen postaviti nekaj podobnega kot kot je na sliki od @Wisor-ja, s to razliko da bi bila SiOLov modem/router in drugi router povezana brezžično. Bi to šlo? Na SiOLov modem/router bi bila priklopljena 2× SiOL BOX S, na drugi router pa PC in laptop. In želel bi da bi bilo vse skupaj nekako lokalno omrežje, da lahko omogočim deljenje datotek med BOXoma in PCjem.

Wisor ::

Updejtal sem driverje, deluje fenomenalno!

Hvala !

kmetek ::

Čudna fora:

imamo PC + laptop....vsebino laptopa na pcju vidim, vsebine pcja na laptopu pa ne. Še bolj čudno, ker vsebino pcja lepo vidim in predvajam preko xtreamerja. In da, včasih sem normalno videl vsebino pcja na laptopu...preko sharing in to.

WTF?

eddy22 ::

POzdravljeni!

Ne vem ali je to taprava ampak vseeno bom tukaj vprašal. Namreč kupil sem laptopa in sedaj bi rad naštimal samo zanj brežično povezavo imam že tri računalnike povezane z kablom in bi te rad pustil primiru ali je možno da bi samo iz obstoječega switcha(D-Link) potegnil kabel do brezžičnega ruterja in bi to moglo delat ali moram potem vse preklapljati na ta novi brezžični ruter?
In pa če se da katerega mi svetujete.

Hvala

Tomi ::

eddy22 je izjavil:

POzdravljeni!

Ne vem ali je to taprava ampak vseeno bom tukaj vprašal. Namreč kupil sem laptopa in sedaj bi rad naštimal samo zanj brežično povezavo imam že tri računalnike povezane z kablom in bi te rad pustil primiru ali je možno da bi samo iz obstoječega switcha(D-Link) potegnil kabel do brezžičnega ruterja in bi to moglo delat ali moram potem vse preklapljati na ta novi brezžični ruter?
In pa če se da katerega mi svetujete.

Hvala

Ne vem, zakaj bi tako kompliciral. Brezžični router bo router, switch in wi-fi dostopna točka v eni zadevi.
metrodusa.blogspot.com

dpicul ::

Pozdravljeni,
imam specifičen problem, oz. vsaj mislim da je. Postavljeno imamo sončno elektrarno. Imam že vzpostavljeno komunikacijo, vendar bi jo rad dopolnil. Za zdaj sta razsmernika povezana po sliki s komunikatorjem, kateri ima dodaten GSM modul ki pošilja podatke na web server, na katerega jaz dostopam. Ti podatki niso direkt online, ampak so vzorčeni na eno uro. Ker bi rad online podatke o delovanju in stanju eletrarne bi moral med komunikator in razsmerniki montirat router z usb vhodom na katerega bi dal usb gsm modul,do njega bi dostopal preko APN-ja. S tem bi lahko direktno dostopal do podatkov v realnem času. Slabost obstoječega komunikatorja je, da mi ne omogoča opazovanja toliko podatkov kot ta program ki bi ga uporabljal za nadzor. Konkretno me zanima ali je mogoče iz +T/R, -T/R in RTN kablov, ki so vezani na komunikator, nekako odcepiti še en izhod, katerega bi priključil na že prej omenjen router. Nekateri so mi dejali da bi to zmotilo signal ki je vzpostavljen s komunikatorjem. Ali obstaja kak vmesnik? Hvala. Sliko prilagam za lažjo predstavo.

[url=http://shrani.si/?m/BY/21r6xzAk/povazav...

[img]http://shrani.si/f/m/BY/21r6xzAk/1/pova...

http://shrani.si/f/m/BY/21r6xzAk/1/pova... Povezava razsmernikov z komunikatorjem]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dpicul ()

dpicul ::

 Povezava razsmenikov z komunikatorjem

Povezava razsmenikov z komunikatorjem

Slovencelj ::

Pozdravljeni,

živim v študentskem domu v Ljubljani, kjer je Eduroam internet na voljo po UTP kablu. Da se na internet lahko povežem tudi preko svojega telefona Nexus S, sem svoj prenosnik spremenil v Ad-Hoc Access point.
Na to brezžično omrežje sem se lahko povezal tudi s kakšnim drugim prenosnikom, skratka vse je delovalo, kot bi moralo.
Ne vem če veste, vendar Android se ne more povezati na Ad-Hoc omrežja, izkazalo pa se je, da se lahko poveže na Ad-Hoc omržeje, ustvarjeno s programom Connecify.

Pred nekaj dnevi pa je prišlo do spremembe. Access point lahko ustvarim, nanjo se poveže telefon, ki kaže polno omrežje, vendar internet ne dela. Podobno se zgodi tudi, če nek drug prenosnik poskusim povezati na ad-hoc wifi. Lahko se povežem, vendar ima potem v Win7 ikonca za prikazovanje moči signala poleg vseh črtic tudi romen klicaj kjer piše "no internet" connection.

Zavoljo preizkusa sem naredil tudi normalen ad-hoc omrežje preko win7, vendar se je prenosnik, ki sem ga povezoval na omrežje, vedel enako - no internet connection.

Govoril sem tudi s kolegom, ki ima v svoji sobi prav tako Ad-hoc omrežje in se nanj povezuje z iPadom. Rekel mi je, da ni imel nikakršnih podobnih težav kot jaz.

Kaj bi lahko bilo narobe?

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav

sojko ::

Rabil bi eno pomoč.
Imam internetno povezavo v eni hiši, sedaj bi jo pa rad imel še v sosednji, ne bi pa rad vlekel kabla.
Kaj rabim?
Hvala za odgovor.
LP

Gapi ::

Brezžični router na eni strani na drugi strani pa brezžično kartico. Pogoj za delovanje je da ni vmes večjih preprek kot so zidovi in zelenje. Torej če se hiši vidita med seboj imaš velike šanse da bo stvar delovala.

Malo dražji router a boljši
Njegov cenejši bratec
Namanjši bratec

Mrežna kartica USB
Mrežna kartica PCI

Tole zgoraj so samo primeri !!!!!
No person is rich enough,to buy back his past.

mark666 ::

Lep pozdrav vsem,
imam tudi sam en problem,v tri etažni hiši bi rad imel internet wireless povsod,oziroma tretji štuk ni nujno..imam pa v drugem štuku modem od amisa speedtouch,ampak mi v spodnjem štuku ne lovi..ali obstaja router,ki bi lovil tako razdaljo,če ne kaj je rešitev?(vmes so ene tri stene in pa armirana betonska plošča debela 30cm,razdalja je pa 20m)..imamo pa v pisarni,tam kjer bi rad imel internet telefon isto preko amisa,če to kaj pomaga?najlepša hvala za odgovore..lep dan

sojko ::

Če želim še v drugi hiši brezžiči internet rabim namesto mrežne kartice še en router? Kako deluje to da router sprejema in oddaja brezžični signal?
Hvala in LP

Gapi ::

@sojko: Ne,rabš samo kartico v drugi hiši.
@mark666: Prvi router v mojem prejšnem postu se priporoča na slo-techu. Ima odstranljive antene tako da lahko zamenjaš z boljšimi če nebi delalo. Armiran beton zna bit problem.
No person is rich enough,to buy back his past.

mark666 ::

Hvala za odgovor.Sm pisal na ennaa pa so mi rekl kao strokovnjaki,da so to routerji za domačo uporabo,da čez tri štuke ne bo noben vleku;(..neki so mi govoril,da bi bilo najceneje accsess pointi-repetitorji,dva vsak po 60eur,ker če bi hotel res profi,da je 500+eur,sam k jst nimam pojma o tem,kako to montirat ne nič;)sm klical na amis-tehnična služba-je reku ni routerja ki bi ti lahko pokrival 3štuke,zdj pa ne vem kaj in kako.je pa velika hiša objekt,26 krat 17m,polno sten,dve plošči betonski.Jst sm mislil kupit en boljši router pa da bo delal.Tega ko si ga ti predlagal sm gledal isto,potem preko ebaya mi je pa en ponujal-Tenda W303R Wireless N/G/B 300Mbps Broadband AP Router/Range Extender,da bi bil dobr.Zdj pa nč ne vem,sm tam kjer sem bil,nimam pojma kaj naredit ,pa sm reku bom še tuki probal,če bom kaj več zvedel.

Gapi ::

Kabl ti ne diši??
No person is rich enough,to buy back his past.

mark666 ::

Kako pa to mislis kabl?če treba kaj vrtat pa razbijat glih ne.samo imam pa v pisarni kjer bi rabil internet telefon od amisa,a bi to kaj prišlo prou?

mark666 ::

Ma bom jst probal kupit router pa da vidmo,če bo lovilo.Samo kater je boljši za ceno oziroma razlike med njimi TP-Link TL-WR941ND ali TP-Link TL-WR1043ND,glede na to,da je razlika v ceni 15 eur,sam pa ne vidim razlike v opissu specifikacij.

Gapi ::

Razlika je v USB in gigabit mreža.
No person is rich enough,to buy back his past.

mark666 ::

Pozdrav..Jst sm zdj dobil ta ruter..in kako to priklopit??Na amisovem modem imam vklopljena dva racunalnika,a zdj vklopim od t-plinkA ta modem 1043 v amisov preko LAN prikljucka??ali?in zaženem cd od ruterja in inštaliram.ker to sm naredu in mi kaze dve wirelles mreži od tplinka in od amisa??bral sm tudi da se da ta ruter nastavit da mu podaljšaš domet..hvala za pomoč

nUUb ::

Dajte pisat vsaj približno slovnično pravilno, da se da vsaj prebrati in pomagati. Veliko črko na začetku stavka in piko na koncu. Mene kar mine ko tole berem.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

mark666 ::

Se opravičujem:)Mi je uspelo priklopiti router od T-plinka na modem speed touch od amisa.Vklopil sm na sledeči način: -iz računalnika v router od T-plinka na rumeni priključek,LAN.Potem sm priključil router T-Plink iz Modrega vtikača WAN v AMISOV modem na RUMENI vtikač LAN.Vstavil CD,ga inštaliral,poklical na AMIS ,kjer mi je spremenil nastavitve njihovega modema Speedtouch,da deluje kot bridge(ne vem kaj to pomeni).Internet zdaj deluje,ampak počasneje kot je prej,ko je bil priključen samo na Amis.Domet samega wirellesa se ni povečal nič.Isti je kot prej ,ko je bil povezan samo na AMIS.Moj prenosnik podpira n-omrežje,ampak je povezan na 802.11g.Torej v končni fazi nisem naredil nič,ko sem kupil ta router od T-plinka,niti nisem pridobil na dometu wirellesa,kar je bil namen nakupa.Torej a mi lahko kdo ,ki ve več o tem od mene(jst ne vem nič),pomaga,da bi bil izkoristek tega,kar ta router TP-Link TL-WR1043ND ponuja,res maksimalen.A bo zdaj berljivo??Najlepša hvala za pomoč.

mark666 ::

A mi noben noče pomagat ali razložit kaj narediti z routerjem TP-Link TL-WR1043ND,da bo domet tega routerja maksimalen,da bo domet signala maksimalen kar ga on omaogoča?

omogoča.Ker v primerjavi z amisovim SPEEDTOUCH,domet ni veliko boljši,oziroma sploh ni.Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mark666 ()

nUUb ::

Takole na hitro iz telefona. Za TP-link 1043ND vem da obstaja alternativni firmware ( programska oprema). Sicer lahko izbiras med openwrt distribucijami in dd-wrt. Sam bi priporocal dd-wrt, na dd-wrt.com pod router database vpisi 1043nd, izberi ali recommended ali pa beta in dol povleci "stock to dd-wrt" oz nekaj v tem smislu. Nikakor pa ne voip, vpn verzije ali kaj podobnega za prvi flash. Kasneje lahko to naredis ampak nima smisla, ce nebos uporabljal teh zadev. Ko pridem domov lahko bolj podrobno razlozim, v kolikor bo potrebno.

Ko bos dol potegnil pravi firmware, ga lahko flashas. To naredis da gres na routerjevo stran, najdes firmware upload/update in flashas. Potem gres spet na routerjevo stran, vpises zeleni username in password. Za povecat oddajno moc gres pod Wireless, advance settings in najdes TX power. Tukaj lahko eksperimentiras, najvecja je 251mW. Jaz imam svojega nastavljenega na 50mW, ker vec kot nastavis manjsa je hitrost povezave, vendar je daljsi domet. Na 251mW je povezava okoli 8-10Mbps, medtem ko imam jaz 20Mbps, zato da odlocitev. Malo razisci stran in probaj, routerja skoraj da ne mores "uniciti", razen pri sekciji za nalaganje firmware-a.

In ja, je berljivo, povezano je v redu. V kolikor ima tudi amis PPPoE povezavo, lahko tudi to nastavis, ni paa nujno v kolikor pravis da imas modem/router nastavlje v bridge nacinu.

LP
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

mark666 ::

O ful ti hvala.A pod katerim nikom in passwordom se pa prijaviš na to stran od tp-linka?A je to slučajno: -ime Mreže-je username,pasword je pa koda,ki jo uporabljaš za povezavo?Bom jst prvo probal povečat ta TX power brez da naložim dd-wrt,če bo boljše,če ne pa bom to naložil.Upam da rata:).lep pozdrav

sojko ::

Prosim za pomoč!
Imam dva routerja wrt54gl, na oba sem namestil ddr-wrt.
Konfiguriracija Router 1
WAN
-connection type: automatic configuration - dhcp
-stp: disable

-router name: Router 1

-local IP address: 192.168.1.1
-mask: 255.255.255.0
-gateway: 0.0.0.0
-dns: 0.0.0.0

-DHCP type: dhcp server
-DHCP server: enable

Wireless:
-Wireless mode: AP
-Wireless network mode: mixed
-Ssid: dd-wrt
-Channel : 11
-Sssid broadcast: enable
-Sensitivity: 2000
-Network configuration: bridged

Wireless security:
-security mode: wpa2 personal
-wpa algoritms: TKIP+AES
-geslo: za oba isto
-key renewal: 3600

WDS:
-LAN wireles mac router 2 Router 2

Konfiguriracija Router 2
WAN
-connection type: disabled
-stp: disable

-router name: Router 2

-local IP address: 192.168.1.2
-mask: 255.255.255.0
-gateway: 192.168.1.1
-dns: 0.0.0.0

-DHCP type: dhcp server
-DHCP server: disable

Wireless:
-Wireless mode: AP
-Wireless network mode: mixed
-Ssid: dd-wrt
-Channel : 11
-Sssid broadcast: enable
-Sensitivity: 2000
-Network configuration: bridged

Wireless security:
-security mode: wpa2 personal
-wpa algoritms: TKIP+AES
-geslo: za oba isto
-key renewal: 3600

WDS:
-LAN wireles mac router 1 Router 1

Če imam prižgan samo router 1, mi internet dela brezžično, ko pa prižgem še router 2 pa ne dela več.
Kaj lahko naredim, sem že tolko različnih tem prebral na forumih da ne vem več kje se me glava drži.
Za vsak odgovor bom zlo zlo hvaležn.
Hvala in LP

A mi prav nobeden ne zna pomagat?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sojko ()

Mipe ::

Trenutna situacija je takale:
1. SiOL modem (oxygen), samodejno se poveže.
2. WRT54GL router, z že nastavljenim brezžičnim omrežjem.
3. PC.

Sprva sem imel modem povezanega samo z routerjem (gre v "Internet" luknjo), PC pa je povezan na router in druge naprave prek wifija. Vendar sem imel težave pri povezovanju; na modemu je bil internet, na routerju pa ne. Sem probal pppeo in auto-dhcp, ni šlo, čeprav je prej delalo.

Pa sem pretaknil kabel od modema v eno od drugih "lukenj", pod cifro 1, od računalnika kabel pa pod cifro 2 na routerju. Zdaj pa laufa.

Sem probal tudi kabel od PCja priklopit direktno na modem, sprva je še delalo, potem pa je crknilo; spet je delovalo šele, ko sem ga priključil nazaj na router.

Zdaj sem povsem zbegan. Kako bi moralo biti vse to nastavljeno? Kaj bi bilo optimalno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

jastreb ::

za stacionarni računalnik sem si dokupil wifi usb adapter, da bi se z telefonom povezal na internet. adapter mi zazna razna omrežja v okolici, telefona pa ne. poskusil sem tudi z ad-hoc pa mi ne zazna telefona, telefon pa ne računanika.

a je mogoče da nisem kupil pravega adapterja?
http://www.mlacom.si/brezzicni-vmesniki...

ali pa je problem to, ker sem v študentskem domu?

imam pa android 2.3.6
jastreb

toxius ::

sojko je izjavil:

Prosim za pomoč!
Imam dva routerja wrt54gl, na oba sem namestil ddr-wrt.
Konfiguriracija Router 1
WAN
-connection type: automatic configuration - dhcp
-stp: disable

-router name: Router 1

-local IP address: 192.168.1.1
-mask: 255.255.255.0
-gateway: 0.0.0.0
-dns: 0.0.0.0

-DHCP type: dhcp server
-DHCP server: enable

Wireless:
-Wireless mode: AP
-Wireless network mode: mixed
-Ssid: dd-wrt
-Channel : 11
-Sssid broadcast: enable
-Sensitivity: 2000
-Network configuration: bridged

Wireless security:
-security mode: wpa2 personal
-wpa algoritms: TKIP+AES
-geslo: za oba isto
-key renewal: 3600

WDS:
-LAN wireles mac router 2 Router 2

Konfiguriracija Router 2
WAN
-connection type: disabled
-stp: disable

-router name: Router 2

-local IP address: 192.168.1.2
-mask: 255.255.255.0
-gateway: 192.168.1.1
-dns: 0.0.0.0

-DHCP type: dhcp server
-DHCP server: disable

Wireless:
-Wireless mode: AP
-Wireless network mode: mixed
-Ssid: dd-wrt
-Channel : 11
-Sssid broadcast: enable
-Sensitivity: 2000
-Network configuration: bridged

Wireless security:
-security mode: wpa2 personal
-wpa algoritms: TKIP+AES
-geslo: za oba isto
-key renewal: 3600

WDS:
-LAN wireles mac router 1 Router 1

Če imam prižgan samo router 1, mi internet dela brezžično, ko pa prižgem še router 2 pa ne dela več.
Kaj lahko naredim, sem že tolko različnih tem prebral na forumih da ne vem več kje se me glava drži.
Za vsak odgovor bom zlo zlo hvaležn.
Hvala in LP

A mi prav nobeden ne zna pomagat?


za začetek vpiši DNS IP (to je bila pri meni težava) na oba

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toxius ()

jastreb ::

sem uredil. samo inštaliral sem tale programček in zadeva teče gladko od prvega poskusa.

http://www.connectify.me/features/
jastreb

tipkica ::

Pozdravljeni!
Upam, da sem v pravi temi, če nisem, se že vnaprej opravičujem.
Lepo bi vas prosila za pomoč, ker se sama pojma več nimam, kaj storiti.
Torej, kupila sem router linksys wrt45gl. Prodajalec mi je svetoval tega, ko sem mu povedla za kaj rabim- brezžično povezavo, pri hiši je le en prenosnik. Nekaj je razlagal o računalniku, kamor priklopim router, potem pa imam na prenosniku brezžično, vendar je rekel, da lahko imam tudi samo na prenosniku brezžično. Sedaj pa pojma nimam, kako zadevo spraviti v pogon. nekaj sem poskušala, vendar mi ni jasno, kako povezati zadeve, da bom imela na prenosniku brezžično povezavo. Poskusila sem neštetokrat, pa vedno pridem do zadnjega koraka, kjer mi napiše to: unable to connect to the router. chack that router has been connected to the computer, and that your ethernet adapter is working. Sicer imam siolov internet.
Prosim, pomagajte mi. Kaj delam narobe? Ali je sploh možno, da imam na prenosniku brezžično povezavo, brez da bi imela še en računalnik, kamor bi priklopila router?

Malcolm_Y ::

Prva stvar je, da moraš router povezati preko Ethernet kabla na katerikoli računalnik, samo toliko, da nastaviš osnovne nastavitve. (Ethernet kabel je tisti kabel s katerim si imela računalnik povezan računalnik in modem). Pri žični povezavi nastaviš ta nujne reči, po tem pa kabla ne potrebuješ več, če imajo vsi računalniki brezžični sprejemnik.

Če zraven routerja ni natančnih navodil o nastavitvi, pojdi sem,
tule je zelo lepo povedano, kako in kaj.

tipkica ::

Saj sem šla po teh navodilih- so bila zraven. A ko pridem do tam, da napišem passphrase in kliknem generate, se sicer napiše successfully, a od tam naprej ne gre. Prekine povezavo in ne morem več kaj.

Ajnstajn` ::

Rabim pomoč slotehovcev!!

In sicer doma mam takšno omrežje trenutno

 domača mreža

domača mreža



WTF ?

Vem... :P

Stvar je taka. Tam ko pride not linija imam modem ganymede822+. Tam mam priključen en računalnik na vhod 2, vhod ena pa peljem naprej ene 17 metrov po kablu na tušmobilov vigor 2700G
pri tem modemu sem pa že čaral vse, ka se je zocarat dalo in prišel do zaključka, da port 3 in 4 ne delata vredu...ker:
-ko priključim računalik v vhod 1 in dva, se med sabo normalno vidita...
-ko priklučim en računalnik na port 1 in drug na port 3 se med sabo ne vidita
-pravtako ne port 2 in tri ter 1 in 4
-nisem probal, če se vidita 3 in 4 med sabo,...
Zanima me ali je to kaj nastavljeno v nastavitvah ali je krivo kaj drugega?
Čudna stvar je tudi to, da ko priklopim računalnik v port 3 ali 4, mu dodeli IP, pravtako ga v routerju vidim...
Zato ker nisem potem mogel povezati gor 2 računalnika, sem v port 1 vtaknil linijo, ki pride od spodaj, v port dva pa linijo ki pelje na naslednji switch.
na switchu imam zdaj normalno 2 racunalnika na katerih deluje internet.

Moje prvo vprasanje je, ali je res pokvarjen vigor in mu port 3 in 4 ne delata vredu, ali moram kaj preuredit v vigorju, da bosta delala.
Če vam bo v pomoč, bom še naredil screene vigor nastavitev.
Castim pivo tistemu ki mi resi tole zadevo in potem se eno(wireless na tem vigorju)!!!
//

Malcolm_Y ::

tipica, mogoče še tole.

Enter a password that will be required to access the network. For WPA encryption, you can write your own password. For WEP encryption, click the "Generate" button to create passwords that can be used to access the network. Write down your passwords and keep them in a secure location.

Mogoče je na prejšnjem linku narobe navedeno, če imaš WPA enkripcijo, ni potrebno klikati generate, ampak samo potrditi (nekako), če izbereš WEP encryption, pa pride v poštev "Generate". Poskusi tako, izberi WPA, vnesi geslo, potem pa Save oz. Save settings oz. Confirm, karkoli že bo.

tipkica ::

Malcom_Y, hvala ti za pomoč ;) Mi je uspelo.

wooted ::

Pozdravljeni, imam omrežje kot je spodaj na sliki:

 omrežje

omrežje




V spodnjem nadstropju sta 2 prenosnika in en računalnik priklopljen na TV (vse brezžično ker ni druge možnosti)

Zdaj me pa zanima če bo vredu da v spodnjem nadstropju priklopim TP-Link TL-WA901ND Advanced Wireless N Access Point ?

Gre se mi za range in N povezavo. Imam možnost priklopiti direktno preko smoothwalla namesto switcha, če bi bilo kaj bolje.

P.S.: je možno na ta AP naložiti kakšen drug Firmware?

yoco ::

Živjo! Upam, da pišem v pravi temi! :D
Na laptopu imam Mobitelov instant internet preko USB modema seveda. Zanima me, če lahko s kakšnim routerjem naredim Wi-Fi povezavo, da bi se lahko povezal še s kakšno drugo napravo?

weasel ::

Živjo, ima kdo kakšno idejo glede te situacije:
PC je povezan preko Ethernet-a z routerjem. Ko je PC ugasnjen, WLAN dela super pri vseh napravah (laptopih, mobitelih...), ko pa PC prižgem in se poveže na internet, je WLAN omrežje drugim še vedno vidno, a se ne da več povezat gor. Je mogoče potrebna samo kaka sprememba v nastavitvah ruterja? Nekaj časa nazaj je delalo vse pravilno, potem pa ne več. Se mi zdi, da nisem nič spreminjal.

weasel ::

weasel je izjavil:

Živjo, ima kdo kakšno idejo glede te situacije:
PC je povezan preko Ethernet-a z routerjem. Ko je PC ugasnjen, WLAN dela super pri vseh napravah (laptopih, mobitelih...), ko pa PC prižgem in se poveže na internet, je WLAN omrežje drugim še vedno vidno, a se ne da več povezat gor. Je mogoče potrebna samo kaka sprememba v nastavitvah ruterja? Nekaj časa nazaj je delalo vse pravilno, potem pa ne več. Se mi zdi, da nisem nič spreminjal.


Problem rešen, težava je bila v nastavitvah routerja DHCP serverja, kjer sem imel premajhen rang IP-jev in so se vsi hoteli preko istega povezat.

MissBlack ::

Imam sledeč problem:
V omrežju sta (zaenkrat) dva računalnika, dostop do katerih mora biti zaščiten, omrežje pa mora biti javno (dostopno vsem)
PC 1 - vsebuje datoteke v skupni rabi; XP
PC 2 - mora imeti dostop do datotek na PC-ju 1; Vista
Računalnika sta bila prek routerja 1 s kabli povezana med seboj. Problem je nastal, ker je bilo omrežje nezaščiteno in je lahko do občutljivih datotek na PC-ju 1 dostopal kdorkoli se je povezal na omrežje.



Ker je bil na voljo še en router, sem ga priklopila na prvega, tako da je trenutno stanje tako:
router 1: omrežje zaščiteno z geslom
router 2: javno omrežje



Je trenutna situacija ok ali obstaja kakšna bolj optimalna rešitev?

Gapi ::

Kupi malo boljši router ki podpira več brezžičnih omrežij. En SSD za domače drug SSD za goste. Vsi novejši ali kak dd-wrt to podpira.
No person is rich enough,to buy back his past.

Lonsarg ::

Lahko tudi namesto deljenjem omrežja na zaščiteni in nezaščiteni del imaš raje samo nezaščitenega, pa PCji sami poskrbijo za zaščito -> Windows firewall vklopljen(seveda rabiš XP SP3, vse kar je stareše je tempirana bomba) + dostop do skupnih filov preko gesel.

Za dobro varnost bi pa bilo prav, da narediš oboje, tako zaščito na PC nivoju kot router nivoju.

NeMeTko ::

MissBlack je izjavil:

Je trenutna situacija ok ali obstaja kakšna bolj optimalna rešitev?


Vprašanje je, ali se gre za 'domače' omrežje, ali za omrežje v podjetju.

Boljše/optimalnejše rešitve se vedno najdejo, je pa to vedno povezano s tem koliko si pripravljena/zmožna investirati v to.

Optimalna rešitev je vsekakor router, ki ima tudi porte na notranji strani routane in ne (kot pri večini cenejših) povezane v bridge oz. switch. V tem primeru lahko ločeno filtriraš promet za vsak port posebej, kot tudi promet med posameznimi porti.
Kljub temu, se da tudi na preprostejšem routerju včasih kaj 'počarati', če podpira Vlane (dd-wrt?) in filtriranje prometa po Vlanih, kar bi za domačo rešitev lahko že zadoščalo.
Če pa se gre za podjetje, pa bi vseeno bil pri varnosti malo bolj ambiciozen in se nebi zadovoljil zgolj s preprostim filtriranjem na osnovi iptables.

matjaz12 ::

Lep pozdrav.
Mene pa zanima, kako bi se povezal na cisco switch z mojim prenosnikom, ker bi rad na switchu izbrisal vse nastavitve oz. jih spremenil nazaj na tovarniške nastavitve.
1.) prenesel in naložil sem si hyper terminal ter priklopil na računalnik switch prek consolnega kabla
2.) namestil sem programsko opremo za USB-to-Serial (RS-232) converter (model UC-232A)
3.)povezal switch in računalnik.
Sedaj me pa zanima preko katerega porta se moram povezati, da bom lahko upravljal z nastavitvami na switchu prek hyper terminala. Avtomatsko mi predlaga port 23, vendar po ko vpišem svoj IP mi javi napako da se ne morem povezati.
Če bi morda kdo vedel rešitev se lepo priporočam.
LP Matjaž

NeMeTko ::

Povezati se moraš na COM1 (oz. dugi ustrezni COM port, na katerega si skonfiguriral USB2Serial vmesnik).

Skratka ti si se poskušal povezati preko omrežja in ne preko serijske povezave.

weasel ::

weasel je izjavil:

weasel je izjavil:

Živjo, ima kdo kakšno idejo glede te situacije:
PC je povezan preko Ethernet-a z routerjem. Ko je PC ugasnjen, WLAN dela super pri vseh napravah (laptopih, mobitelih...), ko pa PC prižgem in se poveže na internet, je WLAN omrežje drugim še vedno vidno, a se ne da več povezat gor. Je mogoče potrebna samo kaka sprememba v nastavitvah ruterja? Nekaj časa nazaj je delalo vse pravilno, potem pa ne več. Se mi zdi, da nisem nič spreminjal.


Problem rešen, težava je bila v nastavitvah routerja DHCP serverja, kjer sem imel premajhen rang IP-jev in so se vsi hoteli preko istega povezat.


Rad bi obnovil, ker spet dela čisto tako, kot je prej, s tem, da sedaj naj bi bil DHCP pravilno nastavljen. Nekaj časa je delalo, sedaj pa, če parkrat resetiram ruter ali pa prenosnik, dela recimo za prvi klik na stran, potem pa spet napiše, da iskanje DNS ni uspelo.

NeMeTko ::

weasel je izjavil:

Rad bi obnovil, ker spet dela čisto tako, kot je prej, s tem, da sedaj naj bi bil DHCP pravilno nastavljen. Nekaj časa je delalo, sedaj pa, če parkrat resetiram ruter ali pa prenosnik, dela recimo za prvi klik na stran, potem pa spet napiše, da iskanje DNS ni uspelo.


Ker nihče od nas ni jasnoviden, bi bilo v takih primerih dobro, če bi prilepil rezultate ipconfig /all, ali pa se celo sam prepričal, če v izpisu imaš prave podatke za tvojo povezavo, kateri dhcp strežnik ti je dodelil nastavitve in če so ti pravilni. Če imaš pravilni IP naslov, bi lahko preveril, če lahko pingaš IP DHCP strežnika in DNS strežnika.
Če so nastavitve 'čudne', bi lahko preveril, kaj se zgodi, če narediš ipconfig /release all in nato ipconfig /renew.
Glede na to, da imaš več računalnikov na mreži, lahko to isto probaš še na drugem in primerjaš rezultat. Če se drugim DHCP ustrezno osveži, tebi pa ne, potem je problem iskati na tvojem računalniku.
Če ti stvar enkrat dela, drugič pa ne, ti pa si povezan preko wireless povezave, bi lahko preveril tudi če ti slučajno 'ne najde DNS' ker ti je signal preslab.
Lahko poženeš "ping IP_dns_strežnika /t" in malo spremljaš, če je odziv konstanten ali imaš kakšne večje nihaje, ali pa celo izgubo paketov.

Skratka diagnosticiranje je vse kaj več, kot samo ugotavljanje 'mi web stran ne odpre'. Saj ni treba biti profesor za mrežologijo. Poznat moraš nekaj osnovnih prijemov in imeti zdravo mero kmečke pameti, pa lahko kar nekaj možnih vzrokov izključiš.

weasel ::

Hvala za odgovor.
Torej rezultati na laptopu, ki je povezan brezžično so (IP laptopa je pravilno dodeljen s strani ruterja):
naj omenim da je dns server in dhcp server na enakem ip-ju (IP osebnega računalnika (oz. ruterja), ki je povezan z Ethernet)
pingal sem ga in rezultat je kar veliko nihanje, od izgube paketkov do velike razlike med časom (od 23ms pa do 2086ms). Laptop sem imel čisto zraven ruterja, signal naj bi bil odličen. Čudno se mi zdi, da ko je PC ugasnjen dela tudi iz dosti daljše razdalje brez problema. Sumim, da je ruter narobe konfiguriran.
Aja, še to, rezultat pinganja je enak tudi po ipconfig /release, ipconfig /renew in rezultat je isti na vseh laptopih, mobitelih... Če potrebuješ še kakšne podatke, povej.

weasel ::

Pardon za double post, ampak očitno mi je uspelo nastavit router. Problem je bil očitno v Channel za wi-fi, ki je biu nastavljen na Auto in je bil dodeljen za 1. Ko sem ročno prestavil na 2, dela kot šus.

NeMeTko ::

No vidiš!

Kar sem ti v predhodnem postu napisal, so bili bolj ami manj preprosti kmečki prijemi, s katerimi si po kmečki pameti tudi sam lahko pomagaš (do določene mere) ugotoviti kdaj nekaj dela, ne dela, bolje deluje ali slabše deluje.

Če obvladaš 'kmečko diagnostiko', lahko sam izključiš cel niz možnih problemov, medtem ko mi tukaj na daljavo lahko zgolj ugibamo, kako se stvari pri tebi dejansko obnašajo.

Kot kaže, si na koncu pravilno povezal (poexperimentiral) vzroke in posledice in tako rešil problem. Bravo.
««
22 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372327095 (27551) ignats
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8725204 (6070) fpopla87
»

Sinope 568+ kot router (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11950982 (22732) simone
»

Po zamenjavi modema internet preko wirelesa ne dela (zelo zanimiv problem) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5622125 (21041) MTB
»

Novi SIOL-ovi "komunikacijski prehodi" (gateway-i) SAGEM F@st™3344 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
15543171 (18711) imallears

Več podobnih tem