» »

Kabel ali adsl oboje siol

Kabel ali adsl oboje siol

Bane_ ::

Pozdravljeni mene zanima včasih sem imel v kranju kabelski internet ki sem ga zaradi težav na omržju zacasno dal odklopiti! imam modem lancity in napeljavo vso že tako da stroška priklopa nebi bilo nazaj na kabelski internet! Zato me zanima kaj je bolje da vzamem adsl ali kabelski internet preko siola samo nebi rad imel dodatnih stroskov!Zanimame tudi ce je kaksna moznost da bi mi bilo omogočeno tako kot nekaterim kabelskim naročnikom brezplačen prehod na adsl saj kot pravijo prijatelji v kranju internet še vedno deluje bol slabo!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

megaubo ::

Hja če maš isdn pa če si študent maš eno možnost ADSL!!!
2Mbit za 7500 sit.
hitr pejd.

brandy ::

Glede na odgovor, katerega se prejel od Siola vceri ki pravi:
"3. Ker se SiOL zaveda odgovornosti do svojih naročnikov in ker jim ne mora na obstoječi način zagotavljati kakovostne storitve, je kot skrajno možnost ponudil vsem naročnikom prehod na ADSL in jim omogočil brezplačno
priključnino, ki znaša 30.252 SIT. To priključnino moramo sicer plačati za
vsakega naročnika Telekomu Slovenije.",
bi rekel, da ti sem notri ne spadas. Najbolje pa je, da se informiras na Siolu.
Mogoce bi slo tudi tako, da se ponovno priklopis na tele- tv in po dolocenem casu kot nezadovoljen kabelski uporabnik prestopis na ADSL in pri tem iskoristis zgornjo ugodnost.

Seveda pa ne pozabi, da nakup, sedaj ne vem, Adsl modema ali ISDNja placas v vsakem primeru to pa je nekaj cez 20k.

Bane_ ::

vem da mors isdn kupt sam isdn mam!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

Tiger ::

Podobno dilemo kot ti CompZgaga imam tudi sam, samo da jaz še nimam ISDN, zato pa sem pisal SiOL-u in tole je odgovor:

Pozdravljeni

V primeru, da ste racune za dostop preko kabelskega ponudnika prejemali od
Siola imate moznost brezplacne prikljucnine za ADSL. V primeru, da ste se ze prej odjavili od kabelskega ponudnika, potem napisite poleg pogodbe tudi dopis in obrazlozite zakaj ste se odjavili iz kabelskega interneta.
Svetujemo Vam, da se obrnete na najblizjo Telekomovo poslovalnico in
podpisete pogodbo za ADSL + ISDN.

Lep pozdrav, Katarina Terner

brandy ::

Nekje nekdo napisal, da bi bilo tistega, ki ima moznost it na ADSL, treba ustrelit.

Definitivno ADSL.

Tr0n ::

Narcos Satanicos ::

Obstaja rešitev za to kalvarijo ki se ji reče 'Internet v Sloveniji'. Samo je pa tko 'hardcore', da ne bo nkol sprejeta. Namreč, kaj bi se lahko nardil... V zakon o telekomunikacijah (oziroma kerkol zakon je to že pr ns, ki ureja internet, telefonijo, itn...) bi sa napisal da ena firma ne more bit hkrat lokalni distributer/ operater ter hkrati s tem še ponudnik interneta (ISP). Tko bi Telemach ipd. postali samo lokalni operaterji/distributerji, SIOL bi pa postal samo ISP. Isto bi veljal tud za Perftech, KKS, itn... Tko se zlahka izognemo tej situaciji kje zdej ko je SIOL ISP tud za svojo konkurenco in je milo rečeno absurdna.

Samo to pa prnese ogromn drugah problemov... Če se prou spomnem obstaja tožba proti telekomu in državi zaradi nevračila vlaganj davkoplačevalcev v telefonsko omrežje. In dokler se ta situacija ne reš in se ne ve točn kdo je lastnik teh linij zgorn scenarij sploh ne pride u poštev.

Kr se pa tiče t.i. 'share-anja' kabelskega interneta, ja res je, ADSL ma tuki določeno prednost, ker kabelski uporabniki si mormo res delit mrežo z vsem ostalimi. Samo to res ni tko velik problem. Krivda je tuki predvsem na strani kabelskih operaterjev, ki so, potem kje blo omrežje enkrat narjen, enostavn začel metat ljudi gor in jih je brigal samo še to kok dnarja bojo pobral. Konc koncev jim noben ne bran da bi za modeme napelal posebne linije do posameznega uporabnika (oziroma vsaj po skupinah recimo 30), oziroma omrežje ločil na več takih skupin na že zgrajeni infrastrukturi. ADSL ma pa itak posebno linijo (telefonsko) do tistga DSLAM-a al kaj je že. Samo zakva se pa noben ne vpraša zakaj je to tko? Ja itak, zato ker je blo omrežje že u večji meri narjeno s strani telekoma (pač vsak telefonski naročnik ma svojo linijo, ok maš tiste 'dvojčke' pa tist, samo ne verjamem da je to kšn velik problem). Če bi mel kabelski operaterji enake pogoje bi tud pr njih internet lahko bol laufou.

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Saj je tako! Ne pozabi da je pri ADSLu ponudnik infrastrukture Telekom, ki je druga pravna oseba, in ne SiOL! SiOL je samo ISP ponudnik in z njihovega stališča je popolnoma vseeno ali uporabnik dostopa do njihovega omrežja preko kabla ali xDSLa. Problem je razmerje Telekom-SiOL. Prepričan sem, da če bi bili podjetji ločeni tako kot bi morali biti, Siolu ne bi bilo tako malo mar za kabelske uporabnike. Tako pa...ker direktor Siola hkrati sedi v upravi Telekoma, močno v Siolovem interesu da kabelske uporabnike odžaga oz. jih prenese na Telekomovo infrastrukturo.

Narcos Satanicos ::

Jah, ne ni tko. Ker če bi blo to ločen bi en uporabnik ADSLa dobu poseben račun od telekoma za telefon in ADSL prkluček in enga od SIOLA za uporabo interneta.

Sicer pa ne vem ča lahko sploh govorimo o ločenih (pravnih ali drugačnih) osebah če je pa SIOL 100% hčerinska firma u lasti Telekoma.

SasoS ::

Tudi če imaš kabelski modem plačaš samo ISPju, kajne? Pogodba med ISP-jem in ponudnikom infrastrukture pač natančno opredeljuje kolk od zneska dobi ISP in kolk ostali...ne skrbi - Telekom pošteno zasluži od vsakega ADSL priključka.

Hčerinska firma ali ne, Siol je ločena pravna oseba. Je pa res da je ravno to razmerje problem...

Narcos Satanicos ::

Ja itak oba dobita dnar (isp in kabel firma) samo še zmeri bodo zdej situacije ko bo npr. telemach oboje (ISP in lokalni distributer) kr se pa mene tiče je pa SIOL-telekom situacija čist ista. Al gre dnar najprej u siol pa se pol pokaže u letnmu pormetu telekoma al pa gre direkt telekomu, sj je isti k.

Narcos Satanicos ::

Pa še ena podobna situacija, a se u Sloveniji sploh da kupt kabelsk al pa ADSL modem u prosti prodaji? Ker recimo u amerik ga lahko komot nabavš u trgovin (recimo $100 docsis kabelsk modem) pr ns ti pa siol in kabelski ponudniki prodajajo isto al pa slabšo robo za 4kratno ceno. Trg enostavn nima nobene transparence. Vse je ena kuhna.

SasoS ::

Res je...ampak na srečo se stvari obračajo na bolje (upam da se bojo še naprej...). Telemach je odprl omrežje drugim ponudnikom, cene DOCSIS modemov so dokaj uredu (je pa res da niso v prosti prodaji, ampak so kao subvencionirane ker moraš postati naročnik za določen čas...). Sam sem dobil Motorolin Surfboard modem ki velja za enega najbolj stabilnih...Na srečo so časi ko so prodajali Lancityje po 120K in pa Nemote po 65K mimo :D

Narcos Satanicos ::

Ehem...

http://www.g-kabel.si/cenik.html

Res je da so u akciji cene nižje samo še zmeri...

Bane_ ::

problem kabelskega interneta je ta da operater hoe sparati pri omrezju in ni narejeno tako kot bi moralo biti potem pride motnja v sistem in podre vse skupej!Potem pa rabis kar nekaj casa da se nazaj konekta modem!
Jaz bom su kr lepo na adsl na sreco ga lahko dobim samo se cajt si morm vzet in se prijavt!
Drugace pa kabelska omogoca velike hitrosti predvsem je problem platform na katero gre max 100 uporabnikov in se to bi blo vsen ce bi bil max 80!Ker pa kabelski operaterji sparajo se jim ne ljubi kupovat se kaksno platformo jih imajo pa tudi do 200 uporabnikov na eni in zato se prav lepo sesuva!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

Bane_ ::

NeMo MODEM: 60.000 SIT z 20% DDV
a ni to mal velik


Mrežna kartica 100Mb/s PCI model: 3.900 SIT z 20% DDV
tud ni prov pocen k je zihr ena leva firma

To ti je kr precej!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bane_ ()

SasoS ::

pozabi na nemote...Telesmeh koker jaz vem že dolgo ne monitra več nemotov...razen če so vse zdej uturil Gorenjcem? :D :D

Narcos Satanicos ::

No sj stran je itak ena sama katastrofa...

brandy ::

Na strani (btw. ki je resnicno beda tako, kot vse strani te fime na Gorenjskem), ki vam jo je podal Nacos Telemach resnicno ponuja modem, ki ga pa ze nekaj casa ne trzi. Zakaj je temu tako verjetno vedo samo oni. Ze dalj casa trzi Docsis.Zadnja ponudba je bila 19.000SIT modem docsis. cca 15k pa ostali stroski prikljucitve in podobno, priklop na s5net. Kaka pa je cena priklopa na omrezje Tlelemach pa ne vem . Za Nemo velja, da je prezivet oz. da nima prihodnosti.
Ker je Doscis standard, ga lahko kupis kjerkoli tudi v tujini in bo delal v vsakem sistemu Docsis kjerkoli. Tudi to je navedeno na strani, ki jo je podal Narcos. Ali pri nas kaka trgovina prodaja kabelske modeme pa ne vem.
Ce nabavis modem pri njih je mrezna zastonj sicer pa jo placas, ce jo se nimas.

Ljubljanski Telemach, Gorenjskemu ni uturil teh modemov.
Kljub teoreticno manjsemu DL in UL v primerjavi s katerim od modemov standarda Docsis, je v praksi Nemo dosegal veliko boljse rezultate. Hitrost je neomejena in redkokdaj je pri DL padla plod 100KB v dobrih primerih pa je bila tudi 300KB. Pingi so bili odlicni. Sistem, kot tak je bil stabilen in brez izgub.
Na Docisisu sem dosegel samo v zacetku nekaj cez 200KB pri DL. Kasneje so jo omejil na 512 Kb oz. 64KB za DL in 128Kb oz. 16KB ta UL. No te hitrosti nisem dosegel nikdar. Povezava je bila nestabila izgube gromozanske o igranju preko neta si lahko le sanjal.
No zadeve so se v zadnjem mesecu dni bistven spremenile vendar pa je to ze druga zgodba.
Vse napisano velja za obmocje, ki ga je pokrival G-kabel. Kako je drugje pa ne vem.

Glede odlocitve ADSL ali kabel internet preko Tlemacha pa tako:
Ce ze nimas ISDNja ali pa nisi nezadovoljen
kablas je zacetni strosek resnicno visok ( nekaj cez 50k).
Za denar, ki ga placas vsak mesec kot narocnino pa dobis vec z ADSLjem. Tu mislim hitrosti, ceprav te niso najvaznejse. Zame osebno je bolj pomembna sigurna povezava za nekaj 10KB hitrostipri DL pa je tako vseeno.
Mislim, da je tudi tu prednost ADSL.

No ni nujno, da je kabelski internet slaba izbira. Predno se zanj odlocis se pozanimaj pri cim vec sosedih ali znancih v blizini kjer stanujes, kako je internetom. kake so hitrosti DL, UL, ping, izgube, kako deluje v konicah in podobno.

Aja sele zdej sem vidu, da si iz Krnja. Glede na tezave, ki jih imajo kablasi v Kranju ti toplo priporocam ADSL.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: brandy ()

SasoS ::

Pri meni je bilo ravno obratno...NeMo je delal obupno. Ker sem na Ljubljanskem kablu in so se skregal s Telemachom, je Telemach do konca obremenil NeMo sistem. Pingi so bili obupni, upload ni delal nič (2-3K), download pa...kokr je vetr pihu :D. Zdaj sem na DOCSISu in (zaenkrat) dela odlično. Se pravi, čist odvisno od lokacije. Sem pa nov kabel vzel ravno zaradi tega ker ne bom kupi ISDNa, drugače bi šel na ADSL...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL ali kabel (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
614480 (3659) marjanX
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1049550 (7232) flipflop
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
548424 (8424) Skubi
»

Osebno zadovoljstvo: ADSL ali KABL ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1017501 (5702) Narcos Satanicos
»

Kaj pa mi na Telemachu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
707833 (6139) DeLonghi

Več podobnih tem