Forum » Znanost in tehnologija » Varčna žarnica sveti sama
Varčna žarnica sveti sama
Anteus ::
Pred časom sem zamenjal navadno žarnico z varčno in sedaj sem opazil zanimiv pojav. Ko jo ugasnem, ta še vedno oddaja šibek sij, kar si razlagam s tem, da so atomi plina v cevi še vedno v vzburjenem stanju in se vračajo v normalno. Če se pa v takem primeru dotaknem cevi s prstom, žarnica na tistem mestu začne oddajati bistveno več svetlobe - še vedno ni niti približno tako svetla, kot prižgana žarnica, vendar nekajkrat bolj, kot latentna svetloba po ugasnitvi.
Zanima me, če zna kdo to razložiti?
Zanima me, če zna kdo to razložiti?
Ne bi rekel.
Še eno stvar sem pozabil povedati - nisem bil naelektren. Preden sem se dotaknil žarnice sem se za vsak primer dotaknil ozemljitve.
Še eno stvar sem pozabil povedati - nisem bil naelektren. Preden sem se dotaknil žarnice sem se za vsak primer dotaknil ozemljitve.
Mr Hilter ::
Izklopi, žarnico ven, pa pomeri koliko V imaš na luči v izklopljenem stanju.
Če je 0, lahko žarnico prodaš za miljarde :)
Če je 0, lahko žarnico prodaš za miljarde :)
gzibret ::
Tudi meni se je že to dogajalo. Verjetno si še vseeno malo naelektren, in elektrone pospešeno spodbujaš, da grejo v svoje "normalne" orbitale.
Vse je za neki dobr!
Meni se zdi, da je razlog bolj podoben tisti plazma krogli. Ker sem bolj prevoden, kot zrak, se statični naboj v svetilni cevi sprošča preko mene.
Ali pozna kdo zanesljivo pravo razlago?
Mr Hilter ::
Your finger is a conductor. When you touch the outer globe, the magnetic field is changed and the ribbon is attracted to the contact point.
http://www.madsci.org/posts/archives/19...
http://www.madsci.org/posts/archives/19...
Thomas ::
Ja, jo poznamo, ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Highlag ::
Fluorescentni material še oddaja malo fotonov tudi ko se vzbujeni del ugasne. Tako kot pri klasičnem CRT-ju.
Never trust a computer you can't throw out a window
darkolord ::
Fluorescentni material še oddaja malo fotonov tudi ko se vzbujeni del ugasne. Tako kot pri klasičnem CRT-ju.Ali pa pri ostalih neradioaktivnih stvareh, ki se svetijo v temi (npr kazalci na urah), ko jih nekaj časa pustiš na svetlobi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Predelava LCD monitorjaOddelek: Loža | 2420 (1748) | Alen716 |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 126930 (95854) | BigWhale |
» | Einstein in dva različna medija (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 10800 (9592) | Yosh |
» | neonkaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2231 (2039) | Brane2 |