» »

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Malo nerodno je tožiti podjetje, ki si se mu še malo poprej iskreno zahvalil za zasluge pri razvoju svojega izdelka.

vir: CNet
CNet - Oracle je nedavno s svojih spletnih strani umaknil blog nekdanjega Sunovega izvršnega direktorja Jonnathana Schwarza, v katerem je slednji na veliko pozdravil prizadevanja Googla, RedHata in drugih pri popularizaciji Jave. V zapisu je posebej izpostaljen Googlov doprispevek v okviru Open Headset Alliance in prenosu svojih ključnih storitev - Mail in Maps - na mobilne naprave. Tovrstno stališče škodi Oraclovi trditvi (beri: tožbi), da je Google samovoljno in mimo licenčnih pogojev uporabil Oraclovo Javo v svoji mobilni platformi Android, zato so ga na hitro odstranili, potem ko ga je Google predlagal kot dokaz v svoj prid. Povezava na blog trenutno vrne stran 404, seveda pa zapisano ostaja na voljo na Intranet Archive-u.

Kot je že znano, je Oracle po nakupu Sun-a januarja lani agresivno pristopil k varovanju novopridobljenih izdelkov (Java, Solaris, OpenOffice, ipd). Lani poleti so bili vložili tožbo zoper Google posredi kršitve patentov in drugih pravic intelektualne lastnine v okviru Googlove implementacije Jave za Android (Dalvik). Postopek še teče, vendar jim vsaj glede patentov kaže precej dobro.

Java je moderni programski jezik, ki ga je med leti '91 in 95' zasnoval James Gosling z ekipo v okviru podjetja Sun Microsystems. Ključna prodajna točka (poleg enostavnosti in dobre podpore za internetne tehnologije) je bila zmožnost, da ena aplikacija teče na vseh platformah, od mobilnih naprav pa do najmočnejših strežnikov. S tem vsaj spočetka ni bilo pretiranega uspeha, zato so Javo preoblikovali v tri različice - mobilno, standardno in poslovno. Predvsem slednji je šlo zelo dobro in se je ob boku Microsoftovega .NET-a zasidrala kot standard za pisanje poslovnih aplikacij. Sun je okoli sebe zbral močno poslovno skupnost (IBM, BEA, Lucent, RedHat, ipd) in ponudil formalen postopek za uvajanje sprememb (JCP). Leta 2006 so napovedali objavo kode pod odprto licenco in to dve leti kasneje tudi uresničili s projektom OpenJDK.

Takrat je bilo že kar malo pozno, saj je skupnost delala na svojih odprtih in prostih izvedenkah javanske platforme. Morda najbolj značilen primer je bil Blackdown JDK, ljubiteljski port java za Linux, ki se je neslavno končal leta 1999 in to tako, da je Sun fantom prepovedal nadaljnje delo, nato pa vzel izdano kodo in jo čez par mesecev objavil kot svoj "uradni" port za Linux. Za to so se bili kasneje primorani javno opravičiti. Podobno je šlo z resneje zastavljenim projektom Apache Harmony, ki mu Sun ni in ni dovolil prestati testa kompatibilnosti, s čimer bi Harmony postal uradno certificirana implementacija jezika Jave (to je pomembno zlasti za poslovne kroge). Apache je iz protesta izstopil od dela v že omenjenem postopku JCP, Sun pa je v odgovor izdal OpenJDK. Istočasno so k tem svojem projektu zvabili največjega dotedanjega podpornika Harmony-ja, IBM. Mnogi komentatorji so takrat zapisali, da Sun sicer na veliko govori o odprti kodi, s svojimi dejanji pa se obnaša kot vsako zaprtokodno (closed source, propriatery licence,...) podjetje. S prihodom Oracla se to ni pretirano spremenilo.

Google je medtem v svoje vrste privabil par ključnih javancev (med njimi Goslinga) in začel z delom na svojimi mobilni platformi Android. Pri tem so v navidezni stroj Dalvik, ki poganja javanske aplikacije, vnesli določene spremembe in optimizacije, večino kode pa vzeli iz implementacije Apache Harmony in ne Oracle OpenJDK. Oracle je odgovoril s stališčem, da odprtokodna GPL2 licenca velja le za standardno in poslovno različico jave, ne pa tudi mobilno, in zoper Google sprožil tožbo zaradi kršitve Javanske licence. Kršitve so označili kot naklepne, zato sodišče prosijo za prisoditev trojne odškodnine, plus še civilno kazen (punitive damages). Po vsej verjetnosti je pravi cilj poravnava na plačilo licenčnine za vsak izdelan Android telefon, podobno kot to že počne Microsoft v zvezi s HTC-jem in kot si želi tudi Apple.

Ideje o vseprisotni in odprti platformi, ki zevajo iz praktično vsake knjige o Javi od leta 95 naprej, s tem po stari praksi ostajajo bolj ko ne mrtve črke na papirju, v senci poslovnih interesov. In še zanimivost: Gosling je ob napovedi Oraclove tožbe njihovega direktoja, Larry Ellissa označil za princa teme (LPOD - Larry, Price of Darkness).

Update: pravkar je postal znan datum sojenja - to bo 31. oktobra letos, na noč čarovnic

10 komentarjev

Jst ::

Malo zmedeno napisana novica. Časovni potek sploh nisem razumel, ker je bilo kar nekaj skakanja nazaj/naprej.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Marat ::

V bistvu me je zmeraj zanimalo zakaj ni google za primarni jezik androidnih aplikacij izbral python...?

JesusChrist ::

Oracle je smešen in aroganten :))
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

jype ::

Marat> V bistvu me je zmeraj zanimalo zakaj ni google za primarni jezik androidnih aplikacij izbral python...?

Ker python ni "industry standard" za mobilne platforme. Poslovno gledano to ni slaba odločitev.

drola ::

Verjetno je Java tudi precej hitrejša?
https://drola.si

Pimoz ::

Hitrejsa? Se za to da je androidu toliko hitra kot je so morali razviti svoj vm. Torej bi lahko tudi svoj interpreter za python. povrhu vsega nevem ce bi lahko govorili o neki pretirani hitrosti jave vs python ce je le ta v compiled obliki :-) this was sent from android device using java technology and i'm proud of it.

Jumping Jack ::

Mogoče zato, ker je bil Android že razvit v Javi, ko ga je Google kupil?

smoke ::

Android ni mogo bit razvit v javi... ;(( Že zato, ker sistemskega softwera ni mogoče razvit v javi. Se pa strinjam da bi Google lahko komot napisal dober interpreter za Python in bi bil Python primarni jezik za razvoj aplikacij za Android sistem. Je pa res, da lahko potem ure in ure časa, ki so ga porabli za razvijanje Dalvik VM-ja, vržejo vstran. Ampak, dela pa pomoje Google že na rezervnem načrtu v primeru da zgubijo tožbo.

jan_g ::

>Postopek še teče, vendar jim vsaj glede patentov kaže precej dobro

Junija in julija sem bral nekaj novic na to temo, ki pravijo ravno obratno in sicer, da Oraclu ne gre zelo dobro. Menda je sodnik znižal število kršitev patentov v tožbi iz 127 na 3. Pa še nekaj je bilo glede višine škodnega zahtevka, ki jo je podal Oracle.

BlueRunner ::

Intranet Archive? Se je malo začipkalo... Internet Archive bo prava stvar.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Java bo placljiva (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
7814745 (6709) opeter
»

Google migrira Android na OpenJDK

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
145870 (3942) Qushaak
»

Oraclu več ne kaže tako dobro v patentnem sporu okoli Android Jave

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
123435 (2316) Poldi112
»

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6517532 (14525) Cold1

Več podobnih tem