» »

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu

1
2
»

Icematxyz ::

Razvoj? V kakem smislu. Da lahko kupiš desktop OS na katerem lahko imaš word procesor in beležko in igraš igrice? To si lahko počel že nekaj desetletij nazaj? In to lahko počneš praktično na vsakem OS dan danes. Ne glede na logotip.

Splet in razvoj le tega. Tukaj se danes zadržujejo veliki igralci najbolj. In vse se pomika v neke oblake in oh in sploh. In tukaj Google vsaj tako površno rečeno prednjači. Ostala področja pa vlaga ravno toliko kot mora. Da drži korak s konkurenco. Kot enako na področju spleta počnejo druga velika podjetja.

To pa da Google ne vlaga v razvoj programske opreme v klasičnem smislu pa je spet ena cvetka. Nenazadnje kateri spletni brskalnik uporabljaš?

Kateri video standard in OS na mobilnem telefonu ali set-top-box misliš da boš v prihodnosti uporabljal? Ne vem. Zna biti da takšen z logotipom podjetja Google. Ali pa kdo ve. Morda bo kar logotip v obliki kašne živali gor. Ker bo se na koncu ugotovilo, da najbolj očitno je pa res v praksi ponavadi najbolj pametno. Vsaj zaenkrat Google s takšno logiko dobro uspeva.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Pa še glede denarja. A misliš da Google ne zasluži dovolj z Androidom da financira razvoj tega projekta in plačuje razvijalce? Kot to počne katerokoli drugo primerljivo podjetje?

Ker če sem prav razumel. Trdiš da Android izdelujejo prostovoljci zastonj.

noraguta ::

glej ce misliš da je razvoj prignando konca, na vidiš potencialov katre prinaša strojana insw prema. potem ne tupi. ne razumeš. maš java os , singulariy , fp, vse dobre alternative tem modelomom kot so .net , java in podobno , naj razvijajo hudiča.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

Naj razvijajo tisto kar menijo, da je prav. Google je ocenil da je GNU/Linux kernel + Java v obliki Androida njihova kokoš ki nese zlata jajca. Ker jih toži Oracle sklepam, da jim delo gre dobro od rok.

Če pa so "kradli" z patenti zaščiteno JavaME intelektualno lastnino podjetja Oracle. Pa se naj ti dve podjetji dogovorita na sodišču. Oracle meni da so. Google pa da ne. Kdo ima prav bo povedlo sodišče.

Google noče plačevati pristojbin. To je mislim da vsem jasno. In jih ni plačeval še v časih podjetja SUN. Za to na koncu verjetno za Android ni izbral JavaME. Ni pa tudi izbral OpenJDK, ker je izdan pod GPL licenco. In jim to ne odgovarja. Naredili so nekaj tretjega. Neko tretjo implementacijo.

Oracle trdi, da s tem kršijo njihovo intelektualno lastnino, ki se nanaša na JavaME. Google pa da ne. Verjetno v smislu da je njihova implementacija (izvedba) drugačna. Kdo ima prav bo povedalo sodišče. Preostanek sveta Java razvijalci in FOSS skupnost (OpenJDK) bo pa v tem procesu verjetno razčistila v glavah še kakšno zadevo, ki v času podjetja SUN ni bila tako aktualna. To je v končni fazi dobro.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Razvoj pa niti slučajno ni pripeljan dan danes do konca. Niti na osnovni ravni. Ker na namizju se uporablja OS ki je praktično eden in edini. In programi spisani za njega delujejo le na tej platformi.

Kot da si v kameni dobi. Se pravi se strinjam glede razvoja. Najprej osnove. Se pravi "portabilnost" potem pa se lahko pogovarjamo še o strojni opremi in oh in sploh.

Najprej osnove. In glede na to da imajo največja podjetja ogromne količine denarja. Potem po tvoji logiki bi moralo to že zdavnaj obstajati? Ali pa ne znajo.

Nenazadnje Google in projekti, ki jih razvija sam in financira delujejo brez težav na več OS. Se pravi so svetlobna leta pred konkurenco s tega vidika? In spet Google prednjači na tem področju drugi pa capljajo zadaj in ne znajo? Samo tukaj se tvoja teorija o velikih količinah denarja in o Robinu Hoodu podre kot hišica iz kart?

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

eh google ni robin! sicer pa kar navajaš niti ni korektno, patentgrant se nanaša na IIRC celostno implementecijo. in samo tu je dal sun svoje patente navoljo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

Kot sem rekel že prej. Nekdo je podal v tej temi povezavo na sledečo spletno stran:

http://blog.headius.com/2010/08/my-thou...

Pod odsekom The Suit je avtor pokomentiral (kot jih on razume) konkretno vseh 7 patentov za katere Oracle trdi, da jih Google krši. Google pa da jih ne krši.

To in nič drugega je sedaj v igri. In to bo se potrdilo ali ovrglo na sodišču.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Saj pa Google premika industrijo naprej. Kje pa si bil ti zadnje čase?

Kaj pa je Google naredil za premik naprej? Alternativa WMju, Symbianu in iOS pač ni nekaj novega ... Mogoče so izpopolnili algoritme za iskanje in prikaz "pravih" oglasov, kaj več pa niso naredili.

Edina stvar, ki je nekaj novega je Wave protokol ter izvedba Google Wave storitve.

Icematxyz ::

JavaME zaenkrat ni bila nek velik premik naprej. Android (GNU/Linux kernel + Java) pa je. Torej kaj je zgleda manjkalo v enačbi za premik naprej? In je Google to pravilno kot kaže ocenil.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

iOS je potreboval alternativo in ko je prišla je kar nekaj ljubi prestavilo tja, predvsem zaradi odprto kodnosti in delovanja OSa na različnih telefonih.

Ljudem so Android telefoni cenejši oz. vsaj pri nas dobijo veliko večjo subvencijo ob nakupu, programerji pa imajo velik community in dokaj prijazno razvojno okolje. Seveda potem so se pojavile še naprave, ki niso telefoni, ampak uporabljajo Android OS.

V bistvu ne moreš primerjati Android in JavaME, ker Android bi bil uspešen tudi če bi izbrali drug jezik.

Icematxyz ::

Se pravi to si spisal sedaj. En odgovor nazaj pa si se spraševal, kje točno je premik naprej.

Glede programskega jezika pa ne vem. Katerega pa bi naj Google izbral da bi bil bolj primeren. Oziroma boljši za Android? Se mi zdi da so kar pravilno izbrali.

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

Google je Javo izbral predvsem zaradi orodij, ki so na voljo zanjo. Enako so se odločili npr. pri GWT-ju. Po njihovih besedah ne gojijo nobene posebne simpatije do Jave ampak so jo izbrali preprosto zaradi velikanskega nabora orodij, ki so za Javo na voljo.

Me pa zanima, koliko ima je k tožbi prispevalo tesno prijateljstvo Ellisona in Jobsa in destvo, da Android z velikim naskokom prehiteva iPhone.

techfreak :) ::

Icematxyz je izjavil:

Se pravi to si spisal sedaj. En odgovor nazaj pa si se spraševal, kje točno je premik naprej.

To da narediš alternativno platformo ni ravno premik za industrijo. Če bi naredili nekaj novega, potem pa bi lahko rekli, da je to korak naprej.

Icematxyz ::

V bistvu Google karkoli zadnje čase počne (pa če je sam razvil ali kupil ali morda si kar prisvojil) je novost že sama po sebi.

Iskalnik, oblačno računalništvo, odprte mobilne platforme, ki so industrijo premaknile (pahnile) na GNU/Linux. Android, kjer je Java za razliko od JavaME doživela kar lep razcvet. Razvoj programske opreme mu gre kar dobro od rok. Nenazadnje se njegovi izdelki kosajo ali prekašajo tudi izdelke tistih proizvajalcev, ki so na nekem področju že kakšno svetlobno leto v tem poslu. Pa še in še področij kjer je Google v bistvu največji in najmočnejši in premika s tem industrijo naprej. Ker če ne bi tempo diktiral kdo drug. In Google ne bi bil tako velik kot je.

Ne vem kaj se sploh o tem pogovarjamo. Se pravi če je Google naredil kaj novega ali ne. In če premika industrijo in svet naprej. Karkoli je Google zadnje čase storil je novo. In veliko.

Še politično si upa izzvati Kitajsko. In meni nič tebi nič preživeti brez posledic. že to je neka novost sam po sebi. Oziroma vsaj jaz še nisem slišal za tako odmevne politične zadeve, ki bi jih sprovociralo neko podjetje kar samo in javno. Vsaj zadnje čase ne. Razen v smislu da kaki gigant naredi neko sranje potem pa malo laže v kamero, češ da nič ni odgovoren in kriv.

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Cold1 ::

Google ni "politično izzval" Kitajske, izvedli so zgolj "PR stunt", vsakemu treznemu opazovalcu je jasno da podjetja igrajo po pravilih države, ne obratno.

Ne nasedajte korporacijski propagandi.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Oddelek: Novice / Tožbe
93838 (3096) jype
»

Google migrira Android na OpenJDK

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
145852 (3924) Qushaak
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915740 (11931) bojsi
»

Oracle vs. Google

Oddelek: Operacijski sistemi
93480 (2858) Icematxyz
»

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

Oddelek: Novice / Tožbe
95404 (4182) sgdjkdlsugi4

Več podobnih tem