Forum » Sedem umetnosti » Film "Neizstreljeni naboj" na RTVS
Film "Neizstreljeni naboj" na RTVS
Gregor P ::
RTVS: Osamosvojitvena vojna v filmski zgodbi skozi oči dveh vojakov
In kakšno je vaše mnenje? Mene je film pustil tako indiferentnega, da bi bilo res vseeno, če ga ne bi gledal. Edino po čemer si ga bom zares zapomnil, je po plehki zgodbi in igranju, dolgočasnosti ter ker gre za računalniški forum po igrici Wolfenstein 3D, ki naj bi izšla 5. maja 1992, ki jo je protagonist filma igral kar na barvnem monitorju
Prihodnji teden bomo praznovali 20 let od osamosvojitve države in TV Slovenija se je te spomnila z igranim celovečercem 1991 – Neizstreljeni naboj, ki si ga lahko premierno ogledate danes (ciljam na njihovo redkost med uporabniki takrat).
In kakšno je vaše mnenje? Mene je film pustil tako indiferentnega, da bi bilo res vseeno, če ga ne bi gledal. Edino po čemer si ga bom zares zapomnil, je po plehki zgodbi in igranju, dolgočasnosti ter ker gre za računalniški forum po igrici Wolfenstein 3D, ki naj bi izšla 5. maja 1992, ki jo je protagonist filma igral kar na barvnem monitorju
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
- spremenil: Gregor P ()
Karaya 52 ::
Nisem mogel gledati, bi prosil kritičnega desničarja če malo pokomentira, zlasti ideološko dimenzijo. Se bojim, da je film "ne tič ne miš", da slučajno nebi užalili Murgeljskega Thora.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
BALAST ::
Plehka zgodba, igralci so se vedli kot zafrkanti, nobenega karakterja ne na TO kot JLA. Pa ko bi vsaj komandirji imeli kaj, ki so bili starejši igralci, ne samo kletvice, pa še te brez pristnosti. Da ne govorim o edinem tanku v filmu, razen tistega zgodovinskega posnetka prodiranja tankov na slovensko mejo, je bil na sceni "le" protizračni oklepnik.
Pa če je kdo opazil ameriško M4 proti koncu, preden razstrelijo "gosenice", se mi zdi da TO tega orožja ni imela, ali pač?
Pa če je kdo opazil ameriško M4 proti koncu, preden razstrelijo "gosenice", se mi zdi da TO tega orožja ni imela, ali pač?
tintorel ::
Režiser tega katastrofalnega filma je Jure Pervanje. On je tudi režiral Vrtičkarje. Če je lahko svoj dilentantski pristop pri Vrtičkarjih skril za "govej" humor, pa v tem filmu prav žali vse, ki smo bili vpleteni v takratna dogajanja. Važno da se lepi honorarji poberejo.
pablic ::
Parodija na vojno za osamosvojitev Slovenije. Če vojna ne bi bila resnična bi bil film dober, tako pa tiste ki so sodelovali pri osamosvojitvi predstavlja kot ...
sirotka ::
radiokills ::
Pa kaj za vraga je imel film z levičarji/desničarji in Kučanom, smo gledali isti film? Čestitam, sirotka, za napisane cele pol vrstice in šolski primer offtopica. Ampak res, kaj si sploh hotel povedati? Kje si spet videl levičarske ideje? Predno greš spat poglej v omaro in pod posteljo, mogoče so tudi tam.
Sicer pa ja, film je katastrofa. Sicer nisem bil v JLA, ampak mislim, da fantje iz svojih nadrejenih niso kar tako brili norca, ter se ga brez posledic napili. Pa tudi v kasarnah je bilo IMO kaj več kot 8 nabornikov + poveljnik. Kolikor vem so nabornike ponavadi pošiljali čim dlje od doma, da je Slovenec služil vojsko v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Ko pride na koncu do spopada, se vsi vojaki obnašajo mirno, kot da bi bili na pikniku. Verjetno bi bili v resnici pošteno posrani in vsaj malček zadihani od strahu. Zmotil me je tudi jezik, ki je bil pravzaprav danšnji sleng, ne dam roke v ogenj toda mislim da takrat vseeno nismo uporabljali toliko fulov in kulov, štal in bedov. Srbohrvaščina je bila povečini slaba in s slovenskim naglaskom. Na koncu so v tanku mrtvi vsi, čeprav na samem vozilu ni videti očitnih poškodb. Pa teh faktoloških zajebov je še in še...
Vmes nametanih nekaj sterotipov (zasluškarski Albanci, ponosni Srbi), nekaj butastih režiserskih napak (odrezani deli glave, preskoki med scenami - v eni je dan v drugi noč), pofedran tajmlajn - zdi se da se med Kučanovim govorom in začetkom agresije odvije najmanj en teden in take scene. Prizor z bazenom je očitno tam zgolj in samo zato, da lahko bejbe pokažejo joške.
Karakterji neizraziti, nedodelani, generični.
Poanta celega filma? 'Več al manj je bila zajebancija'?, 'Brat je klal brata'?, 'V osamosvojitveni vojni so umirali zaradi nesporazumov'?. 'Vojna je bila zajebancija'? Nisem razbral.
Pa ajde, zavedam se da ni budžeta za kake spešl efekte in fensi scenografijo, ravno zaradi tega bi morali kompenzirat z dobrim režiserjem, ki bi znal prikazat filing tesnobe in napetosti v zraku, težo odločitve ali dezertirat ali streljat na svoje.
Film je totaln fail in definitivno najslabši film, kar sem jih videl v zadnjih petih letih. Pa sem videl mnogo krša.
Sicer pa ja, film je katastrofa. Sicer nisem bil v JLA, ampak mislim, da fantje iz svojih nadrejenih niso kar tako brili norca, ter se ga brez posledic napili. Pa tudi v kasarnah je bilo IMO kaj več kot 8 nabornikov + poveljnik. Kolikor vem so nabornike ponavadi pošiljali čim dlje od doma, da je Slovenec služil vojsko v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Ko pride na koncu do spopada, se vsi vojaki obnašajo mirno, kot da bi bili na pikniku. Verjetno bi bili v resnici pošteno posrani in vsaj malček zadihani od strahu. Zmotil me je tudi jezik, ki je bil pravzaprav danšnji sleng, ne dam roke v ogenj toda mislim da takrat vseeno nismo uporabljali toliko fulov in kulov, štal in bedov. Srbohrvaščina je bila povečini slaba in s slovenskim naglaskom. Na koncu so v tanku mrtvi vsi, čeprav na samem vozilu ni videti očitnih poškodb. Pa teh faktoloških zajebov je še in še...
Vmes nametanih nekaj sterotipov (zasluškarski Albanci, ponosni Srbi), nekaj butastih režiserskih napak (odrezani deli glave, preskoki med scenami - v eni je dan v drugi noč), pofedran tajmlajn - zdi se da se med Kučanovim govorom in začetkom agresije odvije najmanj en teden in take scene. Prizor z bazenom je očitno tam zgolj in samo zato, da lahko bejbe pokažejo joške.
Karakterji neizraziti, nedodelani, generični.
Poanta celega filma? 'Več al manj je bila zajebancija'?, 'Brat je klal brata'?, 'V osamosvojitveni vojni so umirali zaradi nesporazumov'?. 'Vojna je bila zajebancija'? Nisem razbral.
Pa ajde, zavedam se da ni budžeta za kake spešl efekte in fensi scenografijo, ravno zaradi tega bi morali kompenzirat z dobrim režiserjem, ki bi znal prikazat filing tesnobe in napetosti v zraku, težo odločitve ali dezertirat ali streljat na svoje.
Film je totaln fail in definitivno najslabši film, kar sem jih videl v zadnjih petih letih. Pa sem videl mnogo krša.
BlaY0 ::
Meni je bil pa film OK. V filmu jaz vidim predvsem banalizacijo vojne in družbenih odnosov, ki se s to vojno odražajo. Konec koncev je pa bistvo, da so naši (ne Jugoslavija, Srbija ali Slovenija) zmagal na evropskem prvenstvu v košarki in da ni bistvo kaj si po narodnosti ampak kolk si stavil da bodo naši zmagal.
Drugače pa s takim bađetom si kaj več itak ne moreš privoščit.
Drugače pa s takim bađetom si kaj več itak ne moreš privoščit.
harvey ::
Konec koncev je pa bistvo, da so naši (ne Jugoslavija, Srbija ali Slovenija)
Ne vem zakaj ob zmagi huronsko vpijejo in skačejo vsi - Jugoslavija...če gre za naše.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Uf, na to tekmo sem pa kar pozabil. Ironija ob košarkarski tekmi je bila res ena svetlejših točk filma.
The Player ::
hehe, kokr je odnos v filmu zajebantski, neresen itd. tak je tudi bil odnos, med samim snemanjem (sem bil eden od statistov)
organizacija med snemanjem je bla grob, ljudje neresni, vsi so prelagal odgovornost na drugega v stilu "js nč ne vem" "js nism kriv" itd.
bli so tut dnevi, ko smo pol dneva počel nič
sam jbg, bil sem pošteno plačan, tko, da sem potrpel
radiokills zelo dober komentar in tudi vidim, da se velik spoznaš na filme (si slučajno v tej stroki?)
glede denarja, so mel še za ta film "preveč", ker ko sem jaz nastopal kot statist, sem ugotovil, da so od ne vem kok kadrov (ja snemal se je po cele dneve in noči), pol dal sam ene par malenkosti, snemal so tut kadre, ki niso bli potrebni = denar so stran metal za statiste, ki jih niso potreboval.
ironično je to, da gredo ta film predvajat v najhujši krizi, ko je država na robu propada, z namenom, da bi mal spodbudil narodno zavest državljanov RS. Sam kaj ti to pomaga, če zelo veliko ljudi sanja po stari Jugoslaviji
organizacija med snemanjem je bla grob, ljudje neresni, vsi so prelagal odgovornost na drugega v stilu "js nč ne vem" "js nism kriv" itd.
bli so tut dnevi, ko smo pol dneva počel nič
sam jbg, bil sem pošteno plačan, tko, da sem potrpel
radiokills zelo dober komentar in tudi vidim, da se velik spoznaš na filme (si slučajno v tej stroki?)
glede denarja, so mel še za ta film "preveč", ker ko sem jaz nastopal kot statist, sem ugotovil, da so od ne vem kok kadrov (ja snemal se je po cele dneve in noči), pol dal sam ene par malenkosti, snemal so tut kadre, ki niso bli potrebni = denar so stran metal za statiste, ki jih niso potreboval.
ironično je to, da gredo ta film predvajat v najhujši krizi, ko je država na robu propada, z namenom, da bi mal spodbudil narodno zavest državljanov RS. Sam kaj ti to pomaga, če zelo veliko ljudi sanja po stari Jugoslaviji
Zgodovina sprememb…
- spremenil: The Player ()
BALAST ::
Ta film je dober kvečjem za videosmešnice.
Po videnem izdelku in pričevanjih ThePlayer-ja je edina teorija da je režiser totalen jebiveter.
Škoda denarja za tak amaterski film, raje bi ga vrgli v resničnostni šov "Vojašnica".
Po videnem izdelku in pričevanjih ThePlayer-ja je edina teorija da je režiser totalen jebiveter.
Škoda denarja za tak amaterski film, raje bi ga vrgli v resničnostni šov "Vojašnica".
radiokills je izjavil:
Večino cajta se ni dogajal v kasarni ampak na straži. Kazal je 8 mandelcev, se pravi recimo 4 stražarska mesta. Problem je ker preskoči z zaobljube direkt na stražo... to se drugač ni moglo zgodit preden si dobil ved ali vsaj po "obuki". Razvodnik je bil ponavad "stažo" desetnik ali vsaj poddesetnik na urjenju za podoficirja, večinoma so bli to Slovenci, ki so znal vsaj brat. Drugače si pa v JNA nisi želel bit razvodnik straže, ker si imel v "ekipi" paciente ki so se ga nabutal k voli, eni so streljal kr mal za šalo, da o repetiranju in pobijanju drobnice ne bom zgubljal besed. Poveljniku straže se je pa itak jebal, ker je na stražo pršu za kazen, zato je odnos precej dobro prikazan, mogoče malo preveč nedodelano.
Kar se tiče naglasa... jasno folk ki je igral ne more več producirat takega naglasa, kot bi ga recimo jaz, ki sem še kaou iz "tistih cajtou". Un stotnik v TO je bil za moje pojme kar dobr prikazan. To da pretiran strah ni bil prikazan je dejsto, ker ga ni bilo. Kar se tiče pa tanka (v bistvu je bil navaden BVP M-80 če sem prav videl s par cm debelim oklepom), je pa takole... tistga ročnega protioklepnega minometa nisem dobr vidu ampak je bil verjetno Armbrust - mal bolj sofisticiranan bazuka. Probojnost takega orožja je do 30 cm jekla (odvisno od mine). Ko mina zadane oklep, ponavadi "zvrta" vanj luknjo ki je lahko precej majhna (premera za en kovanec), posadka za tem oklepom pa definitivno ne preživi - pomrejo od zadušitve ali pa zaradi vročine ki nastane v vozilu.
Fantje, zgleda da ste vi precej pod vplivom igrc pa ameriških filmov, kjer s šotganom v avto ustreliš pa je zraven efekt s 100 kil napalma, da se ja dobr vid kako ga je razf***l.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
The Player je izjavil:
Ja sj, zdaj si povedal vse. Jugonostalgičarji, ki očitno stojijo za tem filmom, celotno vrenje devetdesetih relativizirajo z namenom prikritja klavskih pohodov, nesposobne ideološke vojske JLA(aka titovi taborniki) ter popolnega poraza sistema. Zdaj se jim zdi vse skupaj smešno, kao da je šlo za foro. Drugega od filma nisem niti pričakoval, zato si ga nisem ogledal. Naj s temi neojugoslovanskimi pravljicami perejo svoje otroke. Po lanski proslavi ob dnevu dravnosti me nič več ne preseneča, takrat so na oder poslali skupino otrok, ki je mahala z rdečimi zastavami.
Ja, power, money and glory. Udeleženci okrogle mize govorijo, kot da je Slovenija Srbska provinca. Želijo preštevanje priseljencev, ker italijanski in madžarski manjšini dobita "preveč", po njihovem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
No dobro blayo, pa ne boš trdil, da ne bi bil oklep na zunanji vsaj 'osmojen' v kaj večjem premeru kot ga ima kovanec. Pa da osemnajstletnih mulcev, ki so ravno iz gimnazije pri svojem 'ognjenem krstu' ni strah, se mi tud zdi malo bosa, me pa ni bilo zravn, bo povedal kdo ki je bil.
Je osmojeno od zunaj okrog luknje s črnimi "sončnimi žarki" to je pa tudi vse.
Katere mulce zdaj to? Na strani TO ali JNA? Una dva pri TO sta še pod vplivom Wolfensteina in mislita da sta neuničljiva (vsaj eden od njiju), na strani JNA imaš pa vse profile... od albančkov katerim je krvna osveta nekaj normalnega, pastirjev, ki v svojem življenju niso videli drugega kot svojih staršev in ovc, do recimo temu socializiranih gimnazijcev, ki pa so v večini primerov Slovenci. Drugač je pa tko, da te strah v takšnih situacijahte ohrani dalj časa pri življenju. Jasno je pa da če preveč razmišljaš v takšnih situacijah rataš pa že preveč presran kar pa spet ni v redu. Če si gledal serijo Generation Kill ti bo vse jasno...
Drugače ti pa lahko povem s čim se je povprečen socializiran slovence v JNA največ ukvarjal... s tem da mu ne bi spodnjih gat pa štumfou spizdili, ko jih je opral in dal sušit, ostale stvari so bile obrobnega pomena.
Katere mulce zdaj to? Na strani TO ali JNA? Una dva pri TO sta še pod vplivom Wolfensteina in mislita da sta neuničljiva (vsaj eden od njiju), na strani JNA imaš pa vse profile... od albančkov katerim je krvna osveta nekaj normalnega, pastirjev, ki v svojem življenju niso videli drugega kot svojih staršev in ovc, do recimo temu socializiranih gimnazijcev, ki pa so v večini primerov Slovenci. Drugač je pa tko, da te strah v takšnih situacijahte ohrani dalj časa pri življenju. Jasno je pa da če preveč razmišljaš v takšnih situacijah rataš pa že preveč presran kar pa spet ni v redu. Če si gledal serijo Generation Kill ti bo vse jasno...
Drugače ti pa lahko povem s čim se je povprečen socializiran slovence v JNA največ ukvarjal... s tem da mu ne bi spodnjih gat pa štumfou spizdili, ko jih je opral in dal sušit, ostale stvari so bile obrobnega pomena.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
zavajon ::
J...na strani JNA imaš pa vse profile... od albančkov katerim je krvna osveta nekaj normalnega, pastirjev, ki v svojem življenju niso videli drugega kot svojih staršev in ovc, do recimo temu socializiranih gimnazijcev, ki pa so v večini primerov Slovenci...
No, socializirani gimnazijci v mojem primeru niso bili v večini primerov Slovenci, ampak v glavnem Beograjčani, Zagrebčani in Splitčani. Morda sem imel jaz to smolo, ampak je bilo tam kar nekaj primerkov slovenskih "telet". Vsekakor pa so bili najhujši slovenski oficirji, ki so bili največji "grebatorji" v odnosu do nadrejenih in "gestapovci" do podrejenih.
Jaz sem v bistvu komentiral osebe direktno iz filma kjer sta dva ali celo trije Slovenci en Srb, en Hrvat in Albanec... vsaj na tisti straži. Drugače pa ja, imaš prav, Slovenci so se načeloma porazgubili, ker jih je bilo precej malo.
The Player ::
The Player je izjavil:
Ja sj, zdaj si povedal vse. Jugonostalgičarji, ki očitno stojijo za tem filmom, celotno vrenje devetdesetih relativizirajo z namenom prikritja klavskih pohodov, nesposobne ideološke vojske JLA(aka titovi taborniki) ter popolnega poraza sistema. Zdaj se jim zdi vse skupaj smešno, kao da je šlo za foro. Drugega od filma nisem niti pričakoval, zato si ga nisem ogledal. Naj s temi neojugoslovanskimi pravljicami perejo svoje otroke. Po lanski proslavi ob dnevu dravnosti me nič več ne preseneča, takrat so na oder poslali skupino otrok, ki je mahala z rdečimi zastavami.
ah, bejž no bejž. Mislm, da bi bil že čas, da mal zaklučmo s temi političnimi pravljicami, pa tut nisem s tem komentarjem hotel povedati tistega iz česar si ti razbral
Iz teme smo itak zašli, takoj ko se je notri vpletla politika, pa ne vem zakaj še zmeraj zelo velik ljudi nekatere loči med bele in rdeče, glede na to, da smo v času ultra kapitalizma, kjer se krade kot za stavo in je glavni namen kovanje kapitala. No v jugoslaviji, so bli ljudje vsaj preskrbljeni in zadovoljni, kaj pa danes, danes še tega nimajo, sam puf lahko naprej podedujejo, po možnosti tistega od Grkov,...
fantje zresnte se, tema je o filmu ne o klovnih levih ali desnih, nima veze, ker so vsi isti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Valter brani SarajevoOddelek: Sedem umetnosti | 3272 (2848) | kuglvinkl |
» | Sojenje Karadžiću (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 21396 (14213) | perci |
⊘ | Janša - revolucionar? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Problemi človeštva | 30669 (22469) | kuglvinkl |
» | Yugoslavian space program (trailer novega filma) (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16854 (14142) | Matako |
» | Il cuore nel pozzo - srce v breznu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 12040 (8814) | Thomas |