» »

Vodno hlajenje!!

Vodno hlajenje!!

Golden eye ::

Aja, morphling1 sem naredil tako kot si rekel in temp. je padla na 41°C tako da to ni tko slabo, samo še za pretok zraka moram poskrbet??!!:D Procesor imam navit na 1400@1800 na frekvenci 9*200 na voltaži 1.825V in deluje rok stable (enako kot prej z zračnim V7+). :D Zakaj ne morem več navit?, temperatura ne gre nad 44°C ampak freezne že prej ko hočem kakšen testni programček zagnat(npr. Toast) . Napetost 5V mi pade najmanj na 4.80 V ( a je to mozno da je narobe al kaj). :\

Procesor sem kupil od Malecky-a in je rekel da ga je navil do 1930 na voltazi 2.1V samo da njegov V7 ni zdrzal in mu je zato crknil. Men pa še na 1850 ni čist stabilen?? ;((

Mogoče kakšna ideja??:D

btw:to je že 200 post:D

Zgodovina sprememb…

morphling1 ::

Simonsi gre predvsem za izvedbo, dva radiatorja enake zgradbe, samo da bi bil en tanek drug pa debelejši (večja izmenjevalna površina voda-zrak) bo drugi sigurno boljši. enostavno že dva tanka lahko postaviš enega na drugega, pa bo sigurno bolje hladilo kot en sam.

Golden eye, še se da izboljšat, dobiš še 5°C z nižjo temperaturo vode, če ti radiator dela normalno torej v 20°C kaikh 23°C voda namesto tvojih 28°C, potem pa me matra še tist ventil na radiatorju da ni slučajno kaj priprt. S tvojo konfiguracijo bi moral imet okoli 30°C brano iz socket diode.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Bane_ ::

morphling1: a se man sam zdi a mas ti novo sliko zravn? hehe
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

blblb ::

no kkr sem reku:

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5

slike so v resoluciji 1024X768 in priblizno 300kb.

bosstjann ::

kje dobite te radirjatorje k jest nimam nobenga odpada zraven

a bi ga lako kdo poslov
bostjan.krajnik@guest.arnes.si

Golden eye ::

Morphling1 sem mal oken odprl in se mal bolj oblekel tako je blo bol mraz v sobi in potem je temp. vode padala na 22-23 in procesor je imel tempetaruto 30°C pri polni obremenitvi:D :D

Sem ugotovil zakaj mi tako hitro upda voda v sistemu, zato ker mi radiator pušča ampak ne pri nastavkih oz. ceveh ampak nekje notr!!! Saj ni tako hudo ampak vseno bom probal drug radiator najt (bakren) in pol bo pbolši al pa bom tega popravu:D :D


Sem še neki testiral ko je blo tako mraz v sobi in sem ga navil na 1400@1930 in voltaža je bla 2.1 V. Lepo pride v winse in pozenem Toast in laufa 1 min in freezne. Potem pa vidim ko sem imel odprt MBM in voltaža 5V je bila 4.7 V 8-O 8-O 8-O (imam pa enermaxa 350W;(( Pa sem mislil da je kaj boljši ta napajalnik;( ;( ). Mislim da je napajalnik poglavitni krivec da je moj sistem nestabilen:\

Zgodovina sprememb…

Vesoljc ::

ce ze moddas pa se napajalc zmodi! precej znano je da pri enermax-ih 5V linija rahlo poklekne pri 2Ghz. upor alpa potenciometer pa je zadeva zrihtana. kako, sicer nevem cist iz glave, ampak o tem se je ze ful govorilo, tko bos ziher na netu kej najdu....
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

morphling1 ::

White_dev, tisti radiator bo zelo švoh za kak resen poskus vodnega hlajenja, ima samo šest prehodov vode, pa še neugoden je za sam pretok. Kondenzatorji niso najbolj primerni za hlajenje vode, zato bi na tvojem mestu iskal naprej.
Golden eye, kako ti v toastu štekne, ti resetira ali kaj drugega, 4.7V sploh ni nič kritičnega in ne verjamem da te to bremza, prej bi rekel da procesor ni zmožen več. Ti vse ostalo deluje recimo prime95. Problem bi bil z napajalnikom če bi ti vcore preveč zanihal, 5V linija pa ni problem dokler imaš na procesorju dovolj voltaže. Jaz sem imel 4.4V pa nisem nič manj navil sistem. Bolj je važna 3.3V napetost ker se zaradi nje pozna stabilnost spomina.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jure2k ::

Men se je resetiral. S temperaturo takrat ni blo problemov, ampak sumim, da je procesor rabil večjo voltažo. Ko je bil problem temperatura je računalnik zamrznil.

morphling1 ::

Samo preden karkoli obtožiš napajalnik če se resetira, moraš v windowsih nastavit da se ob napaki ne resetira avtomatsko, ker večina resetov je BSOD, ki ga ne opazite in to v večini primerov ni napajalnik, razen če vcore močno ne zaniha kar bi vplivalo na stabilnost.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Boško ::

Golden eye: o vodnem hlajenju se boš moral, po slikah sodeč, še veliko naučiti!! Sicer pa veliko sprašuješ, kar je dobro! Se učiš!!:D

Jaz sem imel probleme s stalnimi reseti in sem tud krivil napajalc, ker je bla 5V linija okol 5.7V, pol sem pa za hec nastavu 5V linijo na 4.55, tako da je bla 3.3V linija močnejša, in so reseti zginl! Ram rabi zelo konstantno in močno linijo za normalno delovanje, napaja se pa preko 3.3V, tak da naredi to, pa boš vidu če bo kaj bolj. Naj te 5V linija ne skrbi preveč!!!

Slike mojega hlajenja vgrajenega v Chieftec CS2001 bojo pa ta teden!

Morph: pošljem jutr!:8)

FANATIK ::

Še en znanja željen osebek (/me):

Počasi bi si tudi jaz omislu vodno hlajenje za proc (po potrebi še za plato in grafo). Pa bi začel kar z nakupom kvalitetnega radiatorja.

Kot sem že bral, ste se menili za nakup enega zelo fejst radiatorja (oz. več njih) iz amerike. Kaj je s tem?

Če je ideja propadla, kaj mi potem svetujete? Kateri model oz. od katerega avta so najkvalitetnejši? Cena: max 15 jurjev.

Najlepša hvala za odgovore!

more questions to come...

PS: Aja, lahko bi pa tudi recimo nekdo napisal vodič nakupov za vodno hlajenje (kar se tiče radiatorja, pumpe in cevi. Za bloke pa vsi vemo, da jih najboljše izdelujeta Boeing in Morphling1).

Boško ::

Najbljši avtomobilski so Ladini. So recej veliki in bakreni, kar je najpomembneje. Lahko pa probaš dobit tak radiator, ki ti bo še šel v ohišje! Torej pojd na avto odpad, pa se malo razglej!

L.p.

Golden eye ::

Kok so pa debeli radiatorji od lade??? A je še kakšen drug radiator od druzga avta dober oz. bakren?:\

morphling1 ::

Se boljsi radiatorji od Lade, so od Opla, ki so sirine 19cm potem pa po visini odvisno od modela, najmanjsi je 19cm najvecji tam okoli 25cm, tako kot od Lade. Debeli so pa vsi okoli 6cm. (tudi Lada). Bakreni radiatorji so od vecine starejsih avtomobilov so pa na enak nacin narejeni v veliki vecini vse radiatorji ameriskega porekla (Ford, GM-Opel... ,tudi Volvo je tak) se pravi bakrena rebra ter vse prelito z lotom. Varianta Fiat (Zastava,Lada) so pa narejeni, da so bakrena rebra samo nataknjena na tanke cevi, tako da je prenos nekaj boljsi pri prvem tipu radiatorjev. Ceprav z Lado ne mores faliti. Pa prvi tip radiatorjev je, kot sem gledal vecinoma drazji, okoli 5000sit za rabljenega.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

blblb ::

a se te oplove radiatorje dobi na pooblascenem serveisu.
sem biu v enih 4 trgovinah pa majo samo radiatorje od golfov.

FANATIK ::

Kaj pa radiatorji od Honde?

morphling1 ::

Verjetno bi se ga dalo dobiti na servisu, samo bo skoraj sigurno posebej narocen in bos dal veliko denarja zanj. Govorim na pamet moras iti vprasat.
Pojma nimam kako zgleda Hondin, starejsi model je verjetno bakreno/medeninast, novi so pa po vecini aluminijasti.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jure2k ::

Morph, a si ti že vrnu un procesor?

morphling1 ::

V petek ga vrnem, nisem imel nic casa iti v Lj. (testiram plate... ), tako da se bova enkrat drugic zmenila.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jure2k ::

Ampak blok bom pa vseen rabu enkrat zdej :'( .
Morm še pumpo kupt, pa cevi in sem fertik. Pl pa bom pretakal vodo čes ene 3 dni... da se ulavfa, pol pa juhej! 3500+ (hopefully). Verjetno bom v kratkem kupu nForce2 plato (Epox), ki je dokaj poceni in ima voltažo do 2.2V, kar ziher zadostuje za vodno hlajenje. To bo pečkica, zraven pa še 200MHZ FSB !!!WOOW:D

morphling1 ::

Vem,vem, moram se dva zaostala bloka naredit, potem pa tebi. Bom probal cez vikend kaj naredit. Ampak 2.2 je huda za 0.13 tbreda jaz bi sel maksimalno tamo do ene 2.1V. Ker se ze po defaultu malo bolj greje ker je toliko manjsi od palominota, recimo moje full load temperature na 2.5G 2V so bile 50 stopinj z interno diodo seveda, zdaj ko sem imel na 8RDA+ :D mi je kazalo 38 stopinj, btw plata roxxa, ceprav potweakana 8k3a ni tolk slabsa, ut2k3 je celo dosti hitrejsa. Pa sem mislil da ne bo take razlike med navadnim ter dual chanell nacinom, samo kar je 3dmark recimo iz 14042 na 8k3a dobim tocno 400pik vec na 8rda+ , procentualno zanemarljivo, ce si pa v kakem 3dmark teamu je pa to ze velika razlika, pa nasplosno mi je plata zelo vsec, sploh pa bios, ki gre z najnovejsim ze do 250fsb :D :D , tako malo preview testa. Se 8k9a2+ mam za stestirat, ki pa tudi ni kar tako in je definitivno najboljsa kt400 plata, na plati mas vse zivo...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jure2k ::

Se prav, da sem se kar dobr odloču. Sej nisem reku da bi ga na 2.2V matral, samo dejstvo je, da podpira več kot samo 1.85V kot nekatere druge (beri ABIT, ASUS,...) Chaintecha se pa itak v sloveniji ne dobi, kolkor jaz vem.
Tud Corsair 2700 mi deluje na 200MHz, tako, da bom lahko dual ddr uporabljal. Sicer moram znižat timinge ampak,.. no ja, bom pretestiral in videl, če se splača dat not oba in laufat pri nižjih timingih.

morphling1 ::

Definitivno se splaca imeti dva modula. Sicer pa Abit finalna verzija bo imela sigurno tudi luknje in visje voltaze kot zdaj. Samo vprasanje kdaj bo zunaj, ker prva serija plat, ki je sla v prodajo je brez teh zadev.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jure2k ::

Abit bo naredu verzijo 2.0 te plate, ki bo kao overclockerska. Točno tako, višje voltaže, več nastavitev in luknje okoli socketa. Ampak mislm, da Epox zadovoljuje vsem potrebam.

FANATIK ::

Morphling: hvala za odgovor! Ma kaj ti si tudi kak avtomehanik al kaj? Če slučajno veš: Med Hondinimi in Oplovimi hladilniki je velika razlika v kvaliteti?

morphling1 ::

LOL, ne nisem. Kot sem rekel Hondinih nisem videl, bi pa rekel da se ti za kvaliteto, pri vseh znanih avtomobilskih znamkah ni za bati. Samo fino je ce je baker/medenina, ker Al. ni najboljsi v kombinaciji s bakrenim blokom (sicer se da galvansko korozijo mocno upocasniti s destilirano vodo ter G12 dodatkom).
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

blblb ::

morphling: a ti mogoce kej ves ce je z uno trgovino kej narobe, ker sem jim ze dva maila poslau pa mi niso odgovorili.

morphling1 ::

Ne vem meni so dokaj hitro odgovorili... probaj se enkrat poslat.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Golden eye ::

Morphling1 kakšen procesor imaš in kok si ga navil (ta še temp povej in voltažo)


A ta novi T-bred (2400+) imajo tud kakšen stepping???

morphling1 ::

Moj proc je 1600+ imam ga pa na 1960MHz za 24/7 stabilno delovanje 2.2V, 39°C interna dioda pri full loadu ter 21°C voda.
Ja seveda da imajo stepping, zdaj ni več na jedru napisan ampak na nalepki axda mislim da so zdaj.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Golden eye ::

Zdej ko imam tko tih sistem :D Sem ugotovil da je najglašnejša zaddeva v računalniku ventilator NA GRAFIČNI KARTICI;( . Kaj se mi splača kupit???

Premišljeval sem da bi kupil Zalman northbrige heatsink al pa da bi vzel dol ventilator in dal enga 8 cm namesto 5cm?:\

Še kakšna ideja kako bi se dalo to stvar utišat i da bi še zmeraj dobr hladil

Klemenn ::

jah vodno a ne ? :)

Golden eye ::

Kok pa stane vodni blok za Geforce 4??? (morphling1)

blblb ::

morphling: a mi lohka poves un email na katerga si ti poslou. skrbi me da nisem na pravega posilju:\
sem pa posilju na sales@dtekcustoms.com

morphling1 ::

sales@dtekcustoms.com je pravi email, samo zdaj opažam, glede na to da mi je nek drugi tudi dalj časa odgovarjal in se mi je opravičil da je zdaj čas praznovanj in se dosti manj dela, probaj poslat še enkrat pa nimaš drugega kot čakat, čeprav pred novim letom boš težko dobil. Na tvojem mestu bi si šel ogledat Ford in Opel servise če hočeš novega ali pa kak bolje založen avtoodpad. Vprašaj na Ford in Opel servisu, kje je največ njihove robe, kak serviser sigurno to najbolj pozna, pa pozanimaj se za to bakreno/medeninasto varianto. Radiatorji bodo v stilu teh kot jih prodaja dtek customs, samo da boš moral sam priključke poštimat.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Golden eye ::

morphling1 (pravilno napisan-upam:D ) do kok si ti navil GF4 ti4200 z vodnim hlajenjem brez Voltmoda???? ( a se splača naredit voltmod??):\

morphling1 ::

Sploh nisem probal brez voltmoda. Pač default 310/615 z voltmodom in vodnim 355/675, ob normalni temperaturi vode okoli 23-26°C
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Golden eye ::

In kok pik pri 3Dmarrku 20001 se ti je poznalo med default 310/615 z voltmodom in vodnim 355/675???:\

Klemenn ::

najbrž velik....morph: po moje bi bilo bolj naviti kako 128 grafo? 4200 128 ddr..pr taki frekven:\ ci mislim

morphling1 ::

Ej ne spomnim se več kolk sem sploh imel na 310/615, zelo je odvisno tudi od tega kakšen proc in fsb imaš, ker če boš na celeronu 500 ti še tak overclock na grafični ne bo nič pomagal. Ampak recimo okrog 1500 pik (bom v bližnji prihodnosti spet malo 3dmark testal, pa bom probal obe varianti)
128mb se v 3dmark default benchu, še ne pozna veliko, samo novejši špili na visokih resolucijah in HQ sliki pa pride že zelo do izraza. Ampak zaenkrat mi je še dovolj ;)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Tic ::

128mb se slabs navijajo in pomnilniki so pocasnejsi, sam ga je pac vec
persona civitas ;>

morphling1 ::

Čist odvisno od verzije :D Vzem Asus Deluxe 4200 s 3.3ns bga ramom pa si na enakem kot 4400 naviješ ga pa brez težav na 700+ Podoben Turbo model ima Albatron, pa mislim da tudi Chaintech ter verjetno še kdo, to so 4200 kartice na steroidih saj so na 4400/4600 pcb-ju in imajo 3.3ns bga ddr. Cene so pa nižje od 4400, samo pa še vedno kar nekaj višje od navadnih 4200.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Klemenn ::

sm k so tile naši slovencki trgovci mal preleni..pa bi se lahk mal pozanimal za kej tazga :\

FANATIK ::

Eno vprašanje: Kaj se vodnega hlajenja res ne da zbasat v midi tower (Chieftec Dragon)?

Zoidberg ::

seveda se da samo eno kletko za diske vn

FANATIK ::

Kako pa pol uredim hlajenje diskov oz. kam jih zbašem?

Lahko jih stlačim h disketniku toda imam dva 7200 diska, ki se zelo grejeta in če sta preveč blizu skupaj je gretje še toliko bolj izrazito. Na tisti spodnji kletki, ki bi jo moral odstraniti, pa je nastavek za vent itd., zgoraj pri disketniku pa tega ni, niti ni rež skozi katere bi hodil zrak not.

Kaj zdaj?

morphling1 ::

Diske lahko premkneš tudi v 5.25 mesta, samo distančnike rabiš. Lahko pa manjši radiator postaviš ob strani na stranico, chieftek je dovolj širok da je prostor v notranjosti za radiator ob strani, variant je ogromno samo prej moraš imet radiator pro sebi da vidiš kako bi ga postavil, eno mesto bi lahko bilo tudi nad napajalnikom , samo pumpo moraš imet dovolj močno da res ves zrak ven porine, ker na najvišji točki ohišja je večja verjetnost do bo zrak ostajal notri. Ma variant je kolikor hočeš in skoraj vsako se da dobro izvesti če fino premisliš.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

blblb ::

mene pa se zanima ce bi bla taksna vezava pravilna a bi jo blo bolje kok drugac narest.

Vezava

njok ::

IMO je bolje ce bloka prikljucis zaporedno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
513843 (3218) upirna
»

Vodno hlajenje - Kompleti

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
291590 (1249) Gejmer
»

Malecky!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
804179 (3094) Golden eye
»

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
22517258 (12340) the_unborn
»

vodno-hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
271785 (1358) tec

Več podobnih tem