Forum » Pomoč in nasveti » Disk v prenosniku.
Disk v prenosniku.
Dust ::
Pred kratkim sem kupil Acerjev prenosnik. Že takoj sem opazil "zamrznjen" pixel na ekranu, ki je zelo nadležen in nikakor ga nisem sposoben odpraviti... No aktualna stvar, ki se je pojavila pa je "klikanje" diska ko le ta ni zaseden, ko pa je pod obremenitvijo je tih. Disk v prenosniku je 500GB WD 5000BEVT, ki zelo nadležno klika v naključnih intervalih, včasih tudi na nekaj sekund. Skoraj sigurno ni bilo tega zvoka na začetku, ker bi ga opazu. SMART ne pokaže napake, na tujih forumih sem pa zasledil, da je ta pojav pogost, vendar nobeden ne ve preveč o njemu. Danes imam namen nesti računalnik na servis in zahtevati menjavo diska (kar svetuje tudi WD customer support). Zanima me če ma kdo podobne izkušnje ali kakšne informacije o tem pojavu, da ne bom brez veze po servisih hodu.
Kot že rečeno klikanje se pojavlja samo ko je disk IDLE, z windowsi nima veze. Sklepam, da je ob takem početju obraba diska bistveno večja, saj se očitno nekaj premika po nepotrebnem, imam še en disk od WD v desktopu, ki je prav tako 500gb in tega ne počne.
HVALA.
Kot že rečeno klikanje se pojavlja samo ko je disk IDLE, z windowsi nima veze. Sklepam, da je ob takem početju obraba diska bistveno večja, saj se očitno nekaj premika po nepotrebnem, imam še en disk od WD v desktopu, ki je prav tako 500gb in tega ne počne.
HVALA.
Da še dodam. Klikanje ko računalnik pustiš na miru (brez dela) je noro. Lahko klika na vsako sekundo po enkrat, nekaj minut, lahko pa bolj poredko.
dottie ::
Sem imela podobni problem z diskom v mojem starem HPju. Crknil ni - sem ga uporabljala še eno leto, potem sem ga pa zamenjala za večjega (iz 80 na 250GB). Mislim, da druge rešitve, kot da neseš na servis nimaš, je pa tudi odvisno od tega, kdaj si ga kupil - če je blo to par dni nazaj, ga nesi nazaj in zahtevaj zamenjavo.
#000000 ::
To klikanje pomeni da je disk v odhodu, ko je sistem v idle pa se verjetno vklopi screen saver in takrat skoz nekaj škraba po disku, ker pa disku že počasi zabija glave (klikanje) seveda večkrat klikne kot ponavadi.
RejZoR ::
To je dost normalno in dejansko bolj pogosto kadar računalnik ne dela veliko oz sploh nič. Zakaj?
Diski prenosnikov so narejeni, da hitreje parkirajo glavo (head parking) diska v zaščiten "dock" za primere če ti npr prenosnik pade oz med vožnjo zapelješ v veliko luknjo in ti prenosnik spet pade na tla oz sunkovito poskoči.
Ker disk po opravljenem delu pospravi glavo se stvar sliši kot klik. Če ima veliko dela na disku pa je sploh ne bo pospravil razen če ima merilec pospeškov in v primeru padca pospravi glavo.
Kaj to pomeni v pogojih z malo dela ampak v relativno pogostih intervalih?
Disk bo spravil glavo nad podatkovne plošče, opravil delo in parkiral glavo v dock. Ko dobi spet malo dela jo spet pošlje nad plošče. In spet pospravi. In spet pošlje in spet pospravi... in ko dela to, se sliši klikanje. Pri enih bolj izrazito (Seagate Momentus 7200.4) pri drugih manj (WD Scorpio Black).
Če SMART programi pravijo, da je vse ok naj bi načeloma bilo. Zaženi Crystal Disk Info in preveri.
Diski prenosnikov so narejeni, da hitreje parkirajo glavo (head parking) diska v zaščiten "dock" za primere če ti npr prenosnik pade oz med vožnjo zapelješ v veliko luknjo in ti prenosnik spet pade na tla oz sunkovito poskoči.
Ker disk po opravljenem delu pospravi glavo se stvar sliši kot klik. Če ima veliko dela na disku pa je sploh ne bo pospravil razen če ima merilec pospeškov in v primeru padca pospravi glavo.
Kaj to pomeni v pogojih z malo dela ampak v relativno pogostih intervalih?
Disk bo spravil glavo nad podatkovne plošče, opravil delo in parkiral glavo v dock. Ko dobi spet malo dela jo spet pošlje nad plošče. In spet pospravi. In spet pošlje in spet pospravi... in ko dela to, se sliši klikanje. Pri enih bolj izrazito (Seagate Momentus 7200.4) pri drugih manj (WD Scorpio Black).
Če SMART programi pravijo, da je vse ok naj bi načeloma bilo. Zaženi Crystal Disk Info in preveri.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Zjutraj sem naredu research in stvar je približno taka kot je rekel Rejzor. Glave se parkirajo ob nedelovanju na X sekund. Glavni namen tega je varčevanje z energijo in pa anti shock. Glave naj bi mele življensko dobo 300.000 "pospravljanj", pri meni se pa tudi do 30krat v minuti ko se ne rabi računalnika (potem pa računajte), nekateri imajo po 4ih mesecih za sabo 200.000 pospravljanj. Za nekateri diske so izdale firmware update, ki onemogoča to opcijo, za mojega nisem najdu. Ma kdo še kakšn predlog kako bi to onemogoču ? Firmware, ki je izdan za druge diske ima obvestilo, da če uporabiš na drugih diskih lahko nastane resna škoda?!
Tisto s pretiranim head parkingom so imel probleme določeni Seagate Momentus XT. Drugače pa ne pomnim, da bi bila kakšna druga serija s podobnim problemom. Mal čudno se mi zdi, da ti to dela ene 30x na minuto, kar je zelo veliko. Men ene 5-10x na minuto, odvisno kaj se dogaja z netbookom.
gorenjc ::
Če se s kakšnim od SMART programov preveri, kakšna je statistika za load_cycle_count (193) SMART indicator. Tukaj je post na isto temo. Uporaba wdidle3 program je pa čisto na lastno odgovornost.
Duhec ::
Zamrznjem/mrtev/delno osvetljen pixel .... kar nekaj (seveda ne vedno) se jih odpravi tako, da se z blazino palca (ne nohta!), ki je širok, dotakneš ekrana na mestu okvarjenega pixla in palec pritisneš v ekran, da se okoli naredi taka senca, valovi...) in tisti del rahlo krožno masiraš v vse smeri nekaj sekund. Največkrat se matrika spodaj toliko upogne, da tisti tranzistorček spet dobi ali izgubi kontakt in zadeva zlaufa. Če le ni električno prebit ali prekinjen.
Sm probavov že marsikaj, pa ne gre. Ga bom en dan nesu enmu, ki ma več izkušenj. Pixel ima modro barvo, ko pa je svetla barva za ozadje jo pa pokaže.
@razor do 30x največ in ne vedno.
@razor do 30x največ in ne vedno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dust ()
Tle imaš tester za LCD panele:
http://my.opera.com/rejzor/blog/check-l...
Menjaj odtenke. Če se ti na črni podlagi pojavi bela (oz svetla) pika gre za svetli pixel (Bright Pixel), če se ti pri vseh svetlih testnih barvah pojavi črni pixel pa gre za mrtvega (dead Pixel).
Nenatere se da rešit s strateškim pritiskom na tist pixel, ko je v določenem stanju, ni pa to vedno rešitev niti ni garancije da bo pomagalo ali bilo dolgotrajno rešeno.
Včasih tud pomaga če gor spustiš kakšen fraktal al pa kej hudo migetajočega, kar lahko "odmrzne" zataknjeno stanje piksla. Ampak to vglavnem velja za svetle pixle, pri mrtvem se redko da kaj rešit čeprav ni nemogoče.
http://my.opera.com/rejzor/blog/check-l...
Menjaj odtenke. Če se ti na črni podlagi pojavi bela (oz svetla) pika gre za svetli pixel (Bright Pixel), če se ti pri vseh svetlih testnih barvah pojavi črni pixel pa gre za mrtvega (dead Pixel).
Nenatere se da rešit s strateškim pritiskom na tist pixel, ko je v določenem stanju, ni pa to vedno rešitev niti ni garancije da bo pomagalo ali bilo dolgotrajno rešeno.
Včasih tud pomaga če gor spustiš kakšen fraktal al pa kej hudo migetajočega, kar lahko "odmrzne" zataknjeno stanje piksla. Ampak to vglavnem velja za svetle pixle, pri mrtvem se redko da kaj rešit čeprav ni nemogoče.
Sm to že testirov. Pokaže vse žive barve, edino na ČRNI barvi gori svetlo modra pika. Posledično vse barve, ki niso ČISTO svetle, kažejo modro piko. Pixel pa ni sposoben prikazati očitno samo črne barve, ampak kaj ko se črna meša skor z vsako barvo. Upam, da razumeš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dead or Stuck Pixel na novem monitorjuOddelek: Loža | 2194 (1519) | galu |
» | Okvara diska?Oddelek: Strojna oprema | 2055 (1642) | Vanadium |
» | Mrtev piksel na zaslonu novega prenosnika (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 12358 (10461) | coffeetime12 |
» | mrtvi pixliOddelek: Pomoč in nasveti | 8173 (7133) | Pyr0Beast |
» | POmoč (dead pixel) (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5908 (4967) | Izi |