» »

Kako hudiča naj človek v teh časih postavi hišo

Kako hudiča naj človek v teh časih postavi hišo

Temo vidijo: vsi
««
8 / 8
»
»»

Utk ::

Po moje niti strehe nisi videl. Kolk kvadratov? Za eno povprečno hišo s 250 kvadrati strehe, pride samo valovitka po ceniku 3500, več kot 30% popusta ne boš dobil, potreben je pa še kak drug material, še tolk kot material pa stane delo, se pravi da pridemo na okoli 6 do 7 jurjev, brez izolacije z nobeno extra kvaliteto. Za 3 jurje s 30 cm izolacije si pokril kvečjemu kak kurnik.

@nny ::

Daedalus je izjavil:

Pozabil si vračunati svojo urno postavko. Ne vem sicer koliko ceniš svojo uro... jih je pa v dnevu samo 24, tako da so kar dragocene.


Tvoje delo = tvoj profit. Ena malenkost, ki se rada pozablja ob preračunavanju "neekonomičnosti" DIY pristopa.


Res je. Prihranki so neznanski, pa v večini primerov je narejeno bolje, kot bi naredili mojstri, še posebej "mojstri" na fuš. Za ta denar lahko kupiš material in opremo boljše kvalitete.

jype ::

Utk> Po moje niti strehe nisi videl. Kolk kvadratov?

115 valovitke, en dan dela za tri ljudi, naračunal je dva jurja, z menjavo zgornjega sloja izolacije pa tri (in na sosednji bajti to isto tudi že izvedel).

Utk ::

No sej, če je 115 kvadratov, je to hiša nekje 6x9, polovica hiše po jusu in polovica cene, z najcenejšimi materiali. "Sodobna streha" ja :)

jype ::

Ja, ker prejšnja streha iz ceglov je bla 10x dražja in je 10x težja.

Limit-sky ::

Mogoče so mu dali 95% popusta, ker morajo nonstop gledati nage stare ljudi, ki se gibljejo okoli hiše? Pa še mogoče hočejo pomagat... Brrrrr...
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

BlaY0 ::

Če je cegu 10x težji nima veze (razen če si na barju). Je pa bolje če je težji v vetrovnih razmerah. Problem valovitke je, da če podkonstrukcija ni dobro izvedena, ti lahko čez kap pihne, na drugi strani nastane podtlak zaradi vzgona in ti kompletno streho dvigne...

jype ::

BlaY0> Če je cegu 10x težji nima veze (razen če si na barju).

Al pa če je zarad tega pol cela bajta narejena tako, da so kar vse stene nosilne.

BlaY0 ::

V Ameriki majo vse stene nosilne... problem je ker je cela bajta iz kartona. Amapk je to po drugi strani spet prednost, ker novo narediš v enem tednu. Če si se stare naveličal je to OK rešitev ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Utk ::

In kakšen zračni most so naredili? Vse podeskali in dali spodaj volno? Če ne, bo žur ob prvi večji toči. No, verjetno bo itak.

Gregor P ::

Ena zadeva zagotovo drži, če na vaši ulici, vasi ipd. nekdo že nekaj dela, obnavlja, se ponavadi vedno da dobiti ugodno ceno, če to enako, ali vsaj podobno obdelajo še pri tebi (ker so že tam + tako ali tako morajo naročiti material itn.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

BlaY0 ::

@Utk: Ni vedno pametno podeskati nad volno. Deske niso paropropustne in če imaš pod njimi izolacijo s kratkim faznim zamikom, obstaja velika verjetnost, da bodo jeseni deske spodaj mokre pa čeprav so med njimi manjše špranje.

Matako ::

Karaya 52 je izjavil:

Urbanizem je izum civilizacije. Medtem ko so Rimljani merili zemljo, so bedne kulture packale po prostoru. Biti racionalen s prostorom - sploh ni vprasanje in nima veze s prostim trgovanjem. Planiranje je bolj ali manj izum modernisticnega urbanizma, ki je zreduciralo posameznika na nivo zajca v kletki.



Mogoče je nesporazum tudi zaradi same terminologije, ki res mogoče prikliče v spomin razne arhitekturne grozote 20. stoletja od katerih se očitno ne znamo ločiti. Parki, celo rezervati in okolja, ki so malo več kot samo vsota posameznih delov (parcel) so vsekakor bližje ideji urbanizma, kot ga razmem... kot pa nekakšno "planiranje". Preteklo stoletje bo mogoče, upam, ostalo v spominu človeštva kot doba, kjer smo se še malo "iskali" glede teh stvari.

Ok bom nehal, da ne zapadem v ceneno njuejdžarstvo. :D

Čeprav štekam... vsi smo igrali Sim City včasih :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Utk ::

BlaY0 je izjavil:

@Utk: Ni vedno pametno podeskati nad volno. Deske niso paropropustne in če imaš pod njimi izolacijo s kratkim faznim zamikom, obstaja velika verjetnost, da bodo jeseni deske spodaj mokre pa čeprav so med njimi manjše špranje.

Kako se pa potem to naredi? Samo volna, zrak in valovitke?

krneki0001 ::

Utk je izjavil:

Po moje niti strehe nisi videl. Kolk kvadratov? Za eno povprečno hišo s 250 kvadrati strehe, pride samo valovitka po ceniku 3500,...


Za 250 kvadratov potrebuješ približno 125 valovitk (mere 2500 x 920). vsaka ima 2 kvadratna metra efektivnega pokrivanja. Plata pa stane 17 evrov polna cena, torej okoli 11 evrov s popustom. Torej te pride vse skupaj 125X11, kar znese mnogo manj kot si ti napisal.

Bramac classic (čisto gladek, ker živimo ob gozdu in je mah prejšnjo streho uničil) za podobno streho (imamo namreč eno stran strehe približno 14X8m, torej X2 da dobiš celo streho - okoli 230 kvadratov) pride 1700 evrov z vogalniki in slemeni.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Utk ::

Streho za 5 evrov na meter bi pa res rad videl. Sej lahko daš tudi karton gor, ali pa gips plošče, bo še 2 evra cenejše.

BlaY0 ::

Utk je izjavil:

Kako se pa potem to naredi? Samo volna, zrak in valovitke?

Volna, paropropustna sekundarna kritina (največkrat folija), zračni most, kritina.

krneki0001 ::

Utk je izjavil:

Streho za 5 evrov na meter bi pa res rad videl. Sej lahko daš tudi karton gor, ali pa gips plošče, bo še 2 evra cenejše.


Napisal si da so valovitke za 250 metrov strehe 3500 evrov in na to si dobil odgovor, da niso. Drugič pa prej preveri cene in potem piši o teh zadevah.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Jaz vidim ceno po ceniku 10-17 evrov z ddv na meter, pa napisal sem plus drug potreben material, zmeraj je še kaj treba, folija, itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Utk ::

Je pa res, da na tem forumu marsikaj izveš. Streha košta 2500 evrov, menjava zavor je 50 evrov, avto za 2000 evrov zdrži še najmanj pol milijona kilometrov, a se jaz na ta forum povezujem iz druge galaksije al kaj?

noraguta ::

krneki0001 je izjavil:

No da ne bo kdo rekel, da se ne da poceni skozi prit.
Midva sva obnavljala 60 let staro hišo z lesenimi stropi. Žal nama je da je nisva čisto podrla in na novo naredila, ker bi prišlo ceneje, pustila bi samo klet in plato nad kletjo, ker je betonska, na tem bi pa hišo postavila na novo.

Uglavnem takole so šle cene in delo (če kdo ne verjame imam za ves material cene shranjene, delal pa sem večinoma sam in na koncu sta 2 delavca pomagala, katera pa sta dobila vsak 1000 evrov)
- podiranje strehe, in vmesne lesene plate sva opravila sama ob pomoči prijateljev in žlahte. Naredili smo v enem tednu. Cena - par kosil, nekaj kišt pira.
- hišo sva podaljšala za 2 metra in za celo višino, ter vmesne stene podrla - cena okoli 1200 evrov za cegle, pesek in cement, gradili smo sami.
- potem je prišla plata, ki je stala kot sem že prej napisal - bile so pa 3 hruške (vsaka približno 7 in še malo kubikov, vendar brez računa, kar je zneslo 600 evrov), železo sva kupila direktno pri proizvajalcu in si ga sama pripeljala domov s 6 metrsko prikolico. Najem odra in vsega za podložit naju je stal 20 evrov na dan, postavljeno je bilo vse skupaj 3 tedne, kar znese 420 evrov.

- ko smo naredili plato sva šla delat streho. Kompletno ostrešje (les in paroprepustna ter paroneprepustna folija in steklena volna z izolacijo) z zračnim mostom je prišlo okoli 4000 evrov. Za na streho pa sva dala bramac klasik, ki je prišel okoli 1700 evrov (vsi cegli skupaj). Prevoz domov je bil pa v lastni režiji. 2 terenca in ena 260cm prikolica, ter druga 6m dolga prikolica.

Po strehi sva vgradila okna AJM, ki sva jih kupila v obiju ob 50% popustu, vgradila pa sva jih sama. cena okoli 2500 evrov za 4 okna v zgornjem nadstropju in 6 oken v pritličju ter eno v kleti.

Leto kasneje sva se odločila še za fasado. Spet je bilo treba najet oder, ki je bil sedaj 30 evrov na dan, vendar samo za 2 tedna, kar je zneslo isto 420 evrov.
Za fasado je bil predračun 14.000 evrov za material in delo pri eni firmi. Ker pa so imeli v merkurju 30% popusta na ves gradbeni material, ter še 10% popusta na gotovino in žrebanje, kjer sva lahko dobila od 5 do 90% popusta), potegnila pa sva še 5% popusta, sva se odločila, da vse kupiva sama in naju je material (kompleten stiropor 12cm, mrežice, lepilo, mivka, vogalniki) prišel okoli 3800 evrov.

Dobila sva 2 delavca, ki sta ravno izgubila službo in se zmenila, da jima dava vsakemu jurčka, če naredita fasado in sta takoj spravila delat (familja ne more bit lačna).
V dveh tednih je bila fasada narejena in odštela sva 8000 evrov manj, kot bi pri firmi, pri kateri sva v začetku hotela vzet.

Na koncu sva pa pobarvala fasado sama, barvo sva kupila v industrijski prodajalni belinke.

Hiša med predelavo


Hiša (še ni čisto do konca porihtana
tuki je par "subjektivnih" postavk. žlahta katera dela, prikolice in terenci, delavce si zaposlil kako(prek študenta*), "tretja" plata je cca 1/3 plate.pa še kaj se najde..(nenazdnje da ti šiht to omogoča). imaš pa prav da se privarčevat nekaj. me pa čeudi da nisi sam pripravil lesa za ostrešje IIRC si bil svoje čase navdušen gozdar.

glede jurčka se pa nea sekirajte. sej ni sam strehe prenavljal. nkje imajo predračun za 1/4 cene, naredil je pa najbrš deda.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

jype ::

noraguta> naredil je pa najbrš deda.

Je, ampak narobe, zato je blo treba še enkrat. Pa kar dolgo je trajalo, da se je nekdo spomnu, da mogoče izolacija plesni, ker od znotraj ni bilo videt nič narobe.

BlaY0 ::

Kako? A nisi nič v izolacijo zlezel pa pogledal ;)

jype ::

Sem, ja, ampak je bla plesniva samo tam, kjer se ni dalo prit do nje (i.e. se niti ni mogla sušit).

krneki0001 ::

noraguta je izjavil:

tuki je par "subjektivnih" postavk. žlahta katera dela, prikolice in terenci, delavce si zaposlil kako(prek študenta*), "tretja" plata je cca 1/3 plate.pa še kaj se najde..(nenazdnje da ti šiht to omogoča). imaš pa prav da se privarčevat nekaj. me pa čeudi da nisi sam pripravil lesa za ostrešje IIRC si bil svoje čase navdušen gozdar.


Drva še vedno pripravljam sam, vedar imam samo bukove gozdove, smreko je dokončno uničil lubadar, zaradi nevestnih sosedov, ki se jim kljub kazni ni dalo izsekati gozda, da bi ohranili tistih nekaj smrek, ki bi jih sedaj lahko uporabil.
Res je težko je pripravit žlahto, ki bi prišla pomagat, vendar so tudi za to vzvodi.
Druga plata je kr cela plata. Ves lesen strop je šel ven in namesto tega je betonska plata.

Edino tako boš nekaj prišparal. Drugače ne gre. Delavcem sem plačal pa na roko, priznam in ni me sram. Zakaj bi nekomu plačal 8000 evrov več, če jih ni treba. Če boš vse trikrat preplačal zajedalskim firmam, ki nas obirajo, potem pa tudi z dobro plačo res nikoli nič ne boš imel.

Plača mi pa omogoča dovolj, delam 2 službi, da si potem kaj takega lahko privoščim (pa ne tako da v eni sedim in delam za drugo, kot nekateri, ampak vsako ob svojem času).
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
««
8 / 8
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14241744 (11211) edi123
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27153427 (28692) Matejjjjj
»

Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12421542 (17848) borut_p
»

Vsi, ki ste gradili hiše - se je splačalo? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
43274601 (60400) damirj79
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13245089 (27235) Aston_11

Več podobnih tem