Forum » Problemi človeštva » Kako hudiča naj človek v teh časih postavi hišo
Kako hudiča naj človek v teh časih postavi hišo
Temo vidijo: vsi

krneki0001 ::
No da ne bo kdo rekel, da se ne da poceni skozi prit.
Midva sva obnavljala 60 let staro hišo z lesenimi stropi. Žal nama je da je nisva čisto podrla in na novo naredila, ker bi prišlo ceneje, pustila bi samo klet in plato nad kletjo, ker je betonska, na tem bi pa hišo postavila na novo.
Uglavnem takole so šle cene in delo (če kdo ne verjame imam za ves material cene shranjene, delal pa sem večinoma sam in na koncu sta 2 delavca pomagala, katera pa sta dobila vsak 1000 evrov)
- podiranje strehe, in vmesne lesene plate sva opravila sama ob pomoči prijateljev in žlahte. Naredili smo v enem tednu. Cena - par kosil, nekaj kišt pira.
- hišo sva podaljšala za 2 metra in za celo višino, ter vmesne stene podrla - cena okoli 1200 evrov za cegle, pesek in cement, gradili smo sami.
- potem je prišla plata, ki je stala kot sem že prej napisal - bile so pa 3 hruške (vsaka približno 7 in še malo kubikov, vendar brez računa, kar je zneslo 600 evrov), železo sva kupila direktno pri proizvajalcu in si ga sama pripeljala domov s 6 metrsko prikolico. Najem odra in vsega za podložit naju je stal 20 evrov na dan, postavljeno je bilo vse skupaj 3 tedne, kar znese 420 evrov.
- ko smo naredili plato sva šla delat streho. Kompletno ostrešje (les in paroprepustna ter paroneprepustna folija in steklena volna z izolacijo) z zračnim mostom je prišlo okoli 4000 evrov. Za na streho pa sva dala bramac klasik, ki je prišel okoli 1700 evrov (vsi cegli skupaj). Prevoz domov je bil pa v lastni režiji. 2 terenca in ena 260cm prikolica, ter druga 6m dolga prikolica.
Po strehi sva vgradila okna AJM, ki sva jih kupila v obiju ob 50% popustu, vgradila pa sva jih sama. cena okoli 2500 evrov za 4 okna v zgornjem nadstropju in 6 oken v pritličju ter eno v kleti.
Leto kasneje sva se odločila še za fasado. Spet je bilo treba najet oder, ki je bil sedaj 30 evrov na dan, vendar samo za 2 tedna, kar je zneslo isto 420 evrov.
Za fasado je bil predračun 14.000 evrov za material in delo pri eni firmi. Ker pa so imeli v merkurju 30% popusta na ves gradbeni material, ter še 10% popusta na gotovino in žrebanje, kjer sva lahko dobila od 5 do 90% popusta), potegnila pa sva še 5% popusta, sva se odločila, da vse kupiva sama in naju je material (kompleten stiropor 12cm, mrežice, lepilo, mivka, vogalniki) prišel okoli 3800 evrov.
Dobila sva 2 delavca, ki sta ravno izgubila službo in se zmenila, da jima dava vsakemu jurčka, če naredita fasado in sta takoj spravila delat (familja ne more bit lačna).
V dveh tednih je bila fasada narejena in odštela sva 8000 evrov manj, kot bi pri firmi, pri kateri sva v začetku hotela vzet.
Na koncu sva pa pobarvala fasado sama, barvo sva kupila v industrijski prodajalni belinke.
Hiša med predelavo
Hiša (še ni čisto do konca porihtana
Midva sva obnavljala 60 let staro hišo z lesenimi stropi. Žal nama je da je nisva čisto podrla in na novo naredila, ker bi prišlo ceneje, pustila bi samo klet in plato nad kletjo, ker je betonska, na tem bi pa hišo postavila na novo.
Uglavnem takole so šle cene in delo (če kdo ne verjame imam za ves material cene shranjene, delal pa sem večinoma sam in na koncu sta 2 delavca pomagala, katera pa sta dobila vsak 1000 evrov)
- podiranje strehe, in vmesne lesene plate sva opravila sama ob pomoči prijateljev in žlahte. Naredili smo v enem tednu. Cena - par kosil, nekaj kišt pira.
- hišo sva podaljšala za 2 metra in za celo višino, ter vmesne stene podrla - cena okoli 1200 evrov za cegle, pesek in cement, gradili smo sami.
- potem je prišla plata, ki je stala kot sem že prej napisal - bile so pa 3 hruške (vsaka približno 7 in še malo kubikov, vendar brez računa, kar je zneslo 600 evrov), železo sva kupila direktno pri proizvajalcu in si ga sama pripeljala domov s 6 metrsko prikolico. Najem odra in vsega za podložit naju je stal 20 evrov na dan, postavljeno je bilo vse skupaj 3 tedne, kar znese 420 evrov.
- ko smo naredili plato sva šla delat streho. Kompletno ostrešje (les in paroprepustna ter paroneprepustna folija in steklena volna z izolacijo) z zračnim mostom je prišlo okoli 4000 evrov. Za na streho pa sva dala bramac klasik, ki je prišel okoli 1700 evrov (vsi cegli skupaj). Prevoz domov je bil pa v lastni režiji. 2 terenca in ena 260cm prikolica, ter druga 6m dolga prikolica.
Po strehi sva vgradila okna AJM, ki sva jih kupila v obiju ob 50% popustu, vgradila pa sva jih sama. cena okoli 2500 evrov za 4 okna v zgornjem nadstropju in 6 oken v pritličju ter eno v kleti.
Leto kasneje sva se odločila še za fasado. Spet je bilo treba najet oder, ki je bil sedaj 30 evrov na dan, vendar samo za 2 tedna, kar je zneslo isto 420 evrov.
Za fasado je bil predračun 14.000 evrov za material in delo pri eni firmi. Ker pa so imeli v merkurju 30% popusta na ves gradbeni material, ter še 10% popusta na gotovino in žrebanje, kjer sva lahko dobila od 5 do 90% popusta), potegnila pa sva še 5% popusta, sva se odločila, da vse kupiva sama in naju je material (kompleten stiropor 12cm, mrežice, lepilo, mivka, vogalniki) prišel okoli 3800 evrov.
Dobila sva 2 delavca, ki sta ravno izgubila službo in se zmenila, da jima dava vsakemu jurčka, če naredita fasado in sta takoj spravila delat (familja ne more bit lačna).
V dveh tednih je bila fasada narejena in odštela sva 8000 evrov manj, kot bi pri firmi, pri kateri sva v začetku hotela vzet.
Na koncu sva pa pobarvala fasado sama, barvo sva kupila v industrijski prodajalni belinke.
Hiša med predelavo
Hiša (še ni čisto do konca porihtana
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

Matako ::
krneki0001 je izjavil:
Jaz bom to rekel.
Pozabil si vračunati svojo urno postavko. Ne vem sicer koliko ceniš svojo uro... jih je pa v dnevu samo 24, tako da so kar dragocene.
/\/\.K.
opeter ::
Ta naša mentaliteta, da delaj vse sam ... se dolgoročno ne izplača.
Ko pogledaš nazaj, ugovotiš, da si potratil celo svoje življenje za gradnjo.
Ta čas bi lahko porabil za kaj drugega.
Si pozabil kakšno ničlo?
Okapi> Streha v hiši je 15k evrov,
A dej no. Sodobna streha je 2 jurja, mogoče tri, če dobro izoliraš.
Si pozabil kakšno ničlo?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()

Invictus ::
Ta naša mentaliteta, da delaj vse sam ... se dolgoročno ne izplača.
Okapi> Streha v hiši je 15k evrov,
A dej no. Sodobna streha je 2 jurja, mogoče tri, če dobro izoliraš.
Si pozabil kakšno ničlo?
Cene so v gradbeništvu zelo padle, ker preprosto ni posla. Ali se ti splača delati samemu ali najeti delavce, je pa odvisno koliko zaslužiš. Poznam ljudi ki so pustili službo za gradnjo hiš. Ker je bila njihova plača preslaba da bi plačevali delavce.
Vedno je tukaj računica in nikoli samo ene resnice. Je pa še drug problem pri Slovencih. Če si naredil poceni, je ziher slabo. Ni pa nujno ... Daleč od tega ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
opeter ::
Cene so v gradbeništvu zelo padle, ker preprosto ni posla. Ali se ti splača delati samemu ali najeti delavce, je pa odvisno koliko zaslužiš. Poznam ljudi ki so pustili službo za gradnjo hiš. Ker je bila njihova plača preslaba da bi plačevali delavce.
Čakaj, pustil je službo, da je zgradil hišo? Kako pa je plačal material, če ni imel prihodkov?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l

jype ::
Aston_11> Kakšna izolacija je bila, da je plesnela?
Ursa (originalno rumene barve - potem črne). Plesnela je zaradi kondenza, ki se je nabiral pod zadihtano streho in kapljal dol (ker je deda s plehom nad izolacijo vse čist zadihtal).
opeter> Si pozabil kakšno ničlo?
Ne, tolk so naračunal za zamenjat izolacijo, zrihtat zračni most in gor našraufat te neke nove plastične valovite strešnike, material in delo (pa obstoječe težke opečnate strešnike dol zmetat).
Potem se je sicer izkazalo, da je to s pol manj izolacije kot smo je želeli, zato se je eventuelno podražilo na tri jurje, ampak to je bilo to. Glede na količino dela se je tudi meni zdelo premalo, ampak fantje so delali precej hitreje, kot je prej (ko smo sami pacali) kdorkoli od nas, kar je logično - majo grif in vejo kako je treba nardit.
Ursa (originalno rumene barve - potem črne). Plesnela je zaradi kondenza, ki se je nabiral pod zadihtano streho in kapljal dol (ker je deda s plehom nad izolacijo vse čist zadihtal).
opeter> Si pozabil kakšno ničlo?
Ne, tolk so naračunal za zamenjat izolacijo, zrihtat zračni most in gor našraufat te neke nove plastične valovite strešnike, material in delo (pa obstoječe težke opečnate strešnike dol zmetat).
Potem se je sicer izkazalo, da je to s pol manj izolacije kot smo je želeli, zato se je eventuelno podražilo na tri jurje, ampak to je bilo to. Glede na količino dela se je tudi meni zdelo premalo, ampak fantje so delali precej hitreje, kot je prej (ko smo sami pacali) kdorkoli od nas, kar je logično - majo grif in vejo kako je treba nardit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Aston_11 ::
krneki0001 je izjavil:
Jaz bom to rekel.
Pozabil si vračunati svojo urno postavko. Ne vem sicer koliko ceniš svojo uro... jih je pa v dnevu samo 24, tako da so kar dragocene.
24 ur porabiš, če kaj delaš ali če nič ne delaš. Kar pomeni, da je urna postavka veliko višja, če gledaš v luft, kot če kaj narediš. Zanima me tudi, koliko je takih, ki bi bili sposobni svoje delo opravljati 24/7. Verjetno nobeden, je pa to, da bi morali samograditelji ovrednotiti svoje delo pogost argument tistih, ki mislijo, da je treba zabivati svoj cajt v bajno plačani službi.

Res je.
Nekaj nasvetov s tem v zvezi je zbral v knjigi Arnold Benett že pred več kot sto leti. Klasika vredna branja tudi danes. Zidave hiš sicer ne omenja...
http://www.amazon.com/How-Live-24-Hours...
Nekaj nasvetov s tem v zvezi je zbral v knjigi Arnold Benett že pred več kot sto leti. Klasika vredna branja tudi danes. Zidave hiš sicer ne omenja...
http://www.amazon.com/How-Live-24-Hours...
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Half-Saint ::
Sam en komentar na tisto kako je 50km iz Ljubljane vse poceni.
Ja, seveda.. pol pa celo življenje pizdiš, da se moraš vozit na šiht v to prekleto Ljubljano! Še posebej, če ni avtoceste..
Ja, seveda.. pol pa celo življenje pizdiš, da se moraš vozit na šiht v to prekleto Ljubljano! Še posebej, če ni avtoceste..
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

IceIceBaby ::
Ja jebiga, si pač najdeš službo bližje domu, poskrbiš za telecommuting ali pa v avtu delaš kaj pametnega. Namesto Radio Aktual se lahko učiš jezikov recimo. Jaz sem tistem času osvežil znanje nemščine, naučil sem se osnov japonščine pa preposlušal sem en kup literature, ki se mi je sicer ne da prebirati.
Kraj bivanja je stvar izbire. Če hočeš biti v LJ moraš pač pljuniti toliko več, to je vsem jasno. Če se pa prostovoljno preseliš daleč od dela in hkrati pizdiš nad vožnjo moraš pa najprej sam pri sebi razčistiti.
Kraj bivanja je stvar izbire. Če hočeš biti v LJ moraš pač pljuniti toliko več, to je vsem jasno. Če se pa prostovoljno preseliš daleč od dela in hkrati pizdiš nad vožnjo moraš pa najprej sam pri sebi razčistiti.
Half-Saint ::
IceIceBaby je izjavil:
Pa saj LJ ni središče vesolja. Poleg tega, 50km v eno smer ni veliko.
Po AC mogoče res ni. Jaz sem se vozil na šiht iz Idrije, 60km v eno smer. Na dan sem izgubil na ta račun 2 uri, vstajal sem pa ob 5.20. LJ mogoče res ni središče vesolja, je pa tam največ služb.
Da bi se učil jezika v avtomobilu, mi ne pade na pamet. Vožnja zahteva zbranost.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
solatko ::
Včasih je veljalo reklo - postaviš hišo, izgubiš 10 let življenja. Res sem se nasmejal, ko sem bral tele poste, saj vsi govorite o gradnji hiše, življenje pa imate zastonj.
Jaz se od časov osamosvojitve sprašujem, kako za hudiča sploh živi več kot 100k brezposelnih, kako živi več kot 200k ljudi z zajamčeno plačo, kako živi nekaj k tistih, ki plače sploh ne dobijo redno?
Do odgovora še vedno nisem prišel.
Mi je pa jasno nekaj, v krutem komunizmu, si s povprečno plačo (kv delavec), solidno preživljal 4 člansko družino, si postavil dom (resda nekateri v 20 in več letih), veliko jih je prišlo do stanovanj v podjetjih ali do ugodnih kreditov za nakup, vsako leto vsaj 10 dni lepega dopusta v sindikalnih domovih širom Jadrana, pa tudi večina pokojnin je zadoščala za namestitev v domu upokojencev.
Nisem vedel človeka, ki bi brskal po smeteh, v kontejnerjih za hrano, oblačili ali kakšno uporabno stvarjo. Sosedje so si v glavnem priskočili na pomoč, v kakšnih zagatah, skratka življenje je bilo veliko kvalitetnejše kot danes.
Dogajalo se je, da je imel VKV delavec, višjo plačo, kot direktor firme s 4-5k delavci (Litostroj - leta 1973 - direktor s svojo plačo na 6. mestu, na vrhu priučen delavec, ki je v enem mesecu zložil špiralo za dovod vode na turbino). Kljub temu, da je imelo večina firm direktorje s tečajem za vodstvene delavce, je bilo zelo malo podjetij, ki so stagnirala ali celo delala izgube.
Pa ne mi zdaj razlagat o stvareh, ki jih je bilo težko ali nemogoče dobiti, saj te stvari niso pomembno vplivale na kvaliteto življenja, po potrebi pa si jih dobil po vezah (je danes kaj drugače?) ali čez mejo.
Vse je šlo vedno bolj v rit, ko so vodilna mesta zasedli ljudje s fakultetno izobrazbo, ki enostavno niso mogli speljati niti nakup vijaka, brez čete svetovalcev, tajnic in pravnikov.
Ob uvedbi računalniške tehnologije, so te vrli "šolani strokovnjaki" rabili 3-5X več osebja v administraciji, kot v času, ko se je računalo in pisalo peš.
Zadeva je sila preprosta, pomembno je namreč koliko magistrom in doktorjem ukazuješ, saj lahko na podlagi tega, določaš svojo plačo, za delavce pa preskrbiš lon posle, za cca 3€/h in postaneš uspešen, odlično plačan direktor, s propadajočim podjetjem, ker enostavno v taki firmi, nihče ni sposoben več narediti ene navadne lopate ali krampa, visokoletečih idej in organizacijskih floskul, pa tržišče ne rabi.
Naslov teme bi moral biti kako lahko sanjam, o kvalitetnem življenju s 700€ plače?
Jaz se od časov osamosvojitve sprašujem, kako za hudiča sploh živi več kot 100k brezposelnih, kako živi več kot 200k ljudi z zajamčeno plačo, kako živi nekaj k tistih, ki plače sploh ne dobijo redno?
Do odgovora še vedno nisem prišel.
Mi je pa jasno nekaj, v krutem komunizmu, si s povprečno plačo (kv delavec), solidno preživljal 4 člansko družino, si postavil dom (resda nekateri v 20 in več letih), veliko jih je prišlo do stanovanj v podjetjih ali do ugodnih kreditov za nakup, vsako leto vsaj 10 dni lepega dopusta v sindikalnih domovih širom Jadrana, pa tudi večina pokojnin je zadoščala za namestitev v domu upokojencev.
Nisem vedel človeka, ki bi brskal po smeteh, v kontejnerjih za hrano, oblačili ali kakšno uporabno stvarjo. Sosedje so si v glavnem priskočili na pomoč, v kakšnih zagatah, skratka življenje je bilo veliko kvalitetnejše kot danes.
Dogajalo se je, da je imel VKV delavec, višjo plačo, kot direktor firme s 4-5k delavci (Litostroj - leta 1973 - direktor s svojo plačo na 6. mestu, na vrhu priučen delavec, ki je v enem mesecu zložil špiralo za dovod vode na turbino). Kljub temu, da je imelo večina firm direktorje s tečajem za vodstvene delavce, je bilo zelo malo podjetij, ki so stagnirala ali celo delala izgube.
Pa ne mi zdaj razlagat o stvareh, ki jih je bilo težko ali nemogoče dobiti, saj te stvari niso pomembno vplivale na kvaliteto življenja, po potrebi pa si jih dobil po vezah (je danes kaj drugače?) ali čez mejo.
Vse je šlo vedno bolj v rit, ko so vodilna mesta zasedli ljudje s fakultetno izobrazbo, ki enostavno niso mogli speljati niti nakup vijaka, brez čete svetovalcev, tajnic in pravnikov.
Ob uvedbi računalniške tehnologije, so te vrli "šolani strokovnjaki" rabili 3-5X več osebja v administraciji, kot v času, ko se je računalo in pisalo peš.
Zadeva je sila preprosta, pomembno je namreč koliko magistrom in doktorjem ukazuješ, saj lahko na podlagi tega, določaš svojo plačo, za delavce pa preskrbiš lon posle, za cca 3€/h in postaneš uspešen, odlično plačan direktor, s propadajočim podjetjem, ker enostavno v taki firmi, nihče ni sposoben več narediti ene navadne lopate ali krampa, visokoletečih idej in organizacijskih floskul, pa tržišče ne rabi.
Naslov teme bi moral biti kako lahko sanjam, o kvalitetnem življenju s 700€ plače?
Delo krepa človeka

O dobrih starih časih bi bilo smiselno pisati, če bi bil eden prvih, ki je to omenil.
Tako pa izpade razboleno. OP sprašuje za zdaj.
Tako pa izpade razboleno. OP sprašuje za zdaj.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…

solatko> Naslov teme bi moral biti kako lahko sanjam, o kvalitetnem življenju s 700€ plače?
a) pridobim si takšna znanja, za katerimi je veliko povpraševanje
b) profit
a) pridobim si takšna znanja, za katerimi je veliko povpraševanje
b) profit

Invictus ::
Čakaj, pustil je službo, da je zgradil hišo? Kako pa je plačal material, če ni imel prihodkov?
Imel je denar za material. Saj v investicijo greš ko imaš denar, ne ko ga nimaš ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
darkolord ::
Cene so v gradbeništvu zelo padle, ker preprosto ni posla.A so res? Doma malenkost prenavljamo stanovanje, pa je za vsako stvar kar težko najti izvajalca, ker imajo vsi toliko dela. Cene so pa jasno enake.
Btw zakaj so pr nas montažne hiše tok svinjsko zasoljene?Ker je popvpraševanje po njih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

-valvoline- ::
Cene so v gradbeništvu zelo padle, ker preprosto ni posla.A so res? Doma malenkost prenavljamo stanovanje, pa je za vsako stvar kar težko najti izvajalca, ker imajo vsi toliko dela. Cene so pa jasno enake.
Jah za malenkosti seveda nihče ne bi pršo delat.Enostavno ne splača se jim.
darkolord ::
Jah za malenkosti seveda nihče ne bi pršo delat.Enostavno ne splača se jim.No niso ravno malenkosti - pač z "malenkost" sem mislil da ne bomo vsega porušili in gradili na novo.
PrimozR ::
Aja, ko sem govoril o cimpru, ravno zdajle sem bolj po naključju kot ne videl/izvedel, koliko let ima streha hiše stare mame. Cirka 108 (hiša je bila obnovljena 1904). Od takrat še ves originalen cegu (špičak) in seveda cimpr. Brez nekega vzdrževanja. Je res, da je po robovih in vogalih že potrebna nekaj ljubezni, ampak načeloma zadeva še drži. Senik zraven hiše ima pa nekatere dele verjetno še starejše.
Menjati cimpr po 20 letih... :D
Menjati cimpr po 20 letih... :D
IceIceBaby ::
Mi smo po 20 letih menjali deske na balkonskih ograjah. Pa še to je bilo nujno samo na južni strani, drugje bi še zdržale. Pa je les vsak dan izpostavljen soncu, dežju, snegu... Tramovi na ostrešju so zdaj po cca 30 letih kot novi.
Smo pa po drugi strani po cca. 20 letih menjali tegolo, ker je puščala. Strošek je bil takrat kakšnih 20k eur v zdajšnjem denarju.
Teh 108 let je pa ekstrem. Če hočeš normalno (udobno, po današnjih standardih) živeti v taki hiši se nabere nešteto drugih stroškov. Če ni streha je pa nekaj drugega. Ostaja dejstvo, da je hiša velik strošek.
Smo pa po drugi strani po cca. 20 letih menjali tegolo, ker je puščala. Strošek je bil takrat kakšnih 20k eur v zdajšnjem denarju.
Teh 108 let je pa ekstrem. Če hočeš normalno (udobno, po današnjih standardih) živeti v taki hiši se nabere nešteto drugih stroškov. Če ni streha je pa nekaj drugega. Ostaja dejstvo, da je hiša velik strošek.
PrimozR ::
Ja itak, tista hiša je stara, kopalnica nima WC-ja, ta je bil dozidan skupaj z razširjenim vhodom na drugem koncu hiše, podi so verjetno še originalni in so vse prej kot ravni, izolacije nobene (čeprav poleti ni notri vroče spljoh, pol metra kamna naredi svoje), ogrevanje je seveda s krušno pečjo, itd. itd. Stara kmečka hiša pač.
Celoten point je bil, da les seveda zdrži bistveno več kot 20 let. Pravzaprav je ta tip, ki je prišel na ogled, kaj ima za popraviti, povedal, da na njihovi stari hiši streha drži že 150 let. Dejal je, da ene par špičakov sicer ne smeš niti grdo pogledati, ker so tako bogi, ampak po drugi strani pa še vedno ne puščajo.
Celoten point je bil, da les seveda zdrži bistveno več kot 20 let. Pravzaprav je ta tip, ki je prišel na ogled, kaj ima za popraviti, povedal, da na njihovi stari hiši streha drži že 150 let. Dejal je, da ene par špičakov sicer ne smeš niti grdo pogledati, ker so tako bogi, ampak po drugi strani pa še vedno ne puščajo.
Djuro ::
Še moja kratka zgodbica:
2004 je doma postalo nevzdržno (svoj štuk v bajti, LJ) zato sva za takratnih 8,5 mio sit kupila starejšo hišo 55 km iz LJ (Dolenjska). 1,2 km do šole in vrtca ter štacune, 15 minut do avtoceste. Parcela ravna, 1450m2, ob lokalni cesti, najbližji sosed 100 m stran.
Bajta je bila grajena okoli WW2. Zamenjane komplet plate (namesto lesa, beton), novo ostrešje, nove inštalacije (centralna, vodovod, elektrika, kanalizacija), komplet ometi, tlaki, ... obnova je trajala 10 mesecev (takrat sem se dejansko nagaral, pa še enga pod 1 leto starega froca sva mela). Sledi selitev. Naslednje leto fasada. Naslednje ureditev okolice (robniki, 200m2 asfalta). Sledi 75m2 mansarde (sedaj skupno 220m2 s kletjo vred). Edino kar še ni urejeno je kopalnica v mansardi.
Stroške si vsa ta leta sproti zapisujem, trenutno smo pri 103k€. S tem da si dopusta nismo privoščili samo prvo leto po selitvi. Plače pa rahlo nadpovprečne (2000€ skupaj).
Žena dobila službo v lokalnem kraju takoj, sam sem se 3 leta vozil v LJ, ko mi je dopizdilo in sem zamenjal 30km bližje.
V vsem tem času, je se je rodil še en (načrtovan) atrok.
Aja, še finance: 5 mio SIT na štartu našparanih, 6,5 mio SIT prvi kredit (ki se izteče čez dve leti), drugi kredit 10k€, kateri se je že iztekel, cca. 25k€ od staršev (je sproti kapljalo), kar manjka pa še dodatno od plač in kakega pogodbenega dela.
Dalo se je. In to ne spet tako težko. Kako je danes? Predvidevam da podobno, samo bolj smo razvajeni.
2004 je doma postalo nevzdržno (svoj štuk v bajti, LJ) zato sva za takratnih 8,5 mio sit kupila starejšo hišo 55 km iz LJ (Dolenjska). 1,2 km do šole in vrtca ter štacune, 15 minut do avtoceste. Parcela ravna, 1450m2, ob lokalni cesti, najbližji sosed 100 m stran.
Bajta je bila grajena okoli WW2. Zamenjane komplet plate (namesto lesa, beton), novo ostrešje, nove inštalacije (centralna, vodovod, elektrika, kanalizacija), komplet ometi, tlaki, ... obnova je trajala 10 mesecev (takrat sem se dejansko nagaral, pa še enga pod 1 leto starega froca sva mela). Sledi selitev. Naslednje leto fasada. Naslednje ureditev okolice (robniki, 200m2 asfalta). Sledi 75m2 mansarde (sedaj skupno 220m2 s kletjo vred). Edino kar še ni urejeno je kopalnica v mansardi.
Stroške si vsa ta leta sproti zapisujem, trenutno smo pri 103k€. S tem da si dopusta nismo privoščili samo prvo leto po selitvi. Plače pa rahlo nadpovprečne (2000€ skupaj).
Žena dobila službo v lokalnem kraju takoj, sam sem se 3 leta vozil v LJ, ko mi je dopizdilo in sem zamenjal 30km bližje.
V vsem tem času, je se je rodil še en (načrtovan) atrok.
Aja, še finance: 5 mio SIT na štartu našparanih, 6,5 mio SIT prvi kredit (ki se izteče čez dve leti), drugi kredit 10k€, kateri se je že iztekel, cca. 25k€ od staršev (je sproti kapljalo), kar manjka pa še dodatno od plač in kakega pogodbenega dela.
Dalo se je. In to ne spet tako težko. Kako je danes? Predvidevam da podobno, samo bolj smo razvajeni.
Okapi ::
Evo, kučice na moru + lasten otoček, za malo manj kot 2 milijona evrov.
https://maps.google.com/?ll=43.889249,1...
O.
O.

Evo, kučice na moru + lasten otoček, za malo manj kot 2 milijona evrov.
O.
Lepo. Če se še spraviš v lastno gradnjo/dozidavo poleti... imaš super simulacijo "tucanja" na Golem.
/\/\.K.
Karaya 52 ::
V Sloveniji praznih 175 tisoč stanovanj
Zanimivo, seveda niso vsa prazna, vecino teh se na crno oddaja, kar klice po uvedbi pavsala. Cez palec 1000€ na stanovanje. Spekulirajo naj z delnicami ne z bivanjskimi enotami.
Malajlo ::
Karaya bi rad uredil/izboljšal svoj stanovanjski problem. Potem bo pa zahteval kontrolo nad špekuliranjem z delnicami. Potem pa...

O, vemo kakšen je. On bi kar, da urbana področja planirajo urbanisti, namesto da bi se jih prepustilo prostemu trgu, tako kot v... No ja, spet ta Somalija.

Edina povezava urbanizma z naslovnim vprašanjem je, da je recimo temu.. ehm, organski razvoj naselij, kot ga poznamo v Sloveniji v primerjavi z bolj klasičnim urbanizmom v resnici svinjsko drag. Dvomim, da bo kdo kdaj izračunal, koliko razpršena gradnja v resnici stane. Bolje da ne. Vsi kilometri cevi, kW leta izsevana, megatone asfalta do "super parcel napol v naravi"... lahko pa verjamete, da jih je nekdo plačal. Ok, edino na kanalizaciji se prišpara - pol Slovenije (dobesedno 50+ procentov!) še vedno fura septične jame v predindustrijskem stilu. Old school ftw!
Urbanizem je dober deal za vse. Tako za zajebenega kapitalista, kot njegovega soseda gandža-komunista. Ne vem zakaj se otepamo zastonj sendviča? Ker ni iz domače šunke?
Urbanizem je dober deal za vse. Tako za zajebenega kapitalista, kot njegovega soseda gandža-komunista. Ne vem zakaj se otepamo zastonj sendviča? Ker ni iz domače šunke?
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
Buggy ::
@Matako:kuga pa ti serjes! Kaksna razprsena gradnja stane..koga?! tebe?
ti bi rad geto stil al kaj je tvoj ideal, da bi bilo optimizirano in tebe nebi tangiralo..zakaj ne kar skupna lezisca jebote!
Za vsako parcelo na podezelju placas razvod vode in elektrike glede na razdaljo (zemeljski vod..od kje tebi sevanje tud ne vem, saj ni vec zracnih vodov)
telekomovce tud prosis (jaz osebno ze pet let) da bi mi pripeljali parico na bajto pa tudi cena ni vec "subvencionirana" saj vsak preboj ceste in s tem zaporo krepko placas.
Greznico, ki je nepropustna si moram sam urediti, ko pa bodo obcinarji potegnili na "razprseno gradnjo" tudi ta "obcinski davek" pa se bom primoran prikljuciti nanjo in placati svinjskih 6K€ za priklop + redno mesecno obveznost, ki pa jo delno ze sedaj placujem v imenu cistilne naprave navkljub lastni greznici/cistilni napravi.
Posteno? Ja meni se zdi da je, vsekakor pa dalec od tega da bi se podezelje tretiralo kot drugorazredno ali pa priviligirano, ce imam pac zeljo ziveti stran od bednega mestnega mravljisca in na dezeli uzivati mir.
>Sem zaradi tega parazit po tvoji definiciji?
ti bi rad geto stil al kaj je tvoj ideal, da bi bilo optimizirano in tebe nebi tangiralo..zakaj ne kar skupna lezisca jebote!
Za vsako parcelo na podezelju placas razvod vode in elektrike glede na razdaljo (zemeljski vod..od kje tebi sevanje tud ne vem, saj ni vec zracnih vodov)
telekomovce tud prosis (jaz osebno ze pet let) da bi mi pripeljali parico na bajto pa tudi cena ni vec "subvencionirana" saj vsak preboj ceste in s tem zaporo krepko placas.
Greznico, ki je nepropustna si moram sam urediti, ko pa bodo obcinarji potegnili na "razprseno gradnjo" tudi ta "obcinski davek" pa se bom primoran prikljuciti nanjo in placati svinjskih 6K€ za priklop + redno mesecno obveznost, ki pa jo delno ze sedaj placujem v imenu cistilne naprave navkljub lastni greznici/cistilni napravi.
Posteno? Ja meni se zdi da je, vsekakor pa dalec od tega da bi se podezelje tretiralo kot drugorazredno ali pa priviligirano, ce imam pac zeljo ziveti stran od bednega mestnega mravljisca in na dezeli uzivati mir.

Matako> Urbanizem je dober deal za vse. Tako za zajebenega kapitalista, kot njegovega soseda gandža-komunista. Ne vem zakaj se otepamo zastonj sendviča? Ker ni iz domače šunke?
To ni noben free market!
To ni noben free market!
Urbanizem je dober deal za vse.Ja, plansko gospodarstvo tudi. Zakaj za vraga se ga nekateri tako otepajo???
O.

Urbanizem je dober deal za vse.Ja, plansko gospodarstvo tudi. Zakaj za vraga se ga nekateri tako otepajo???
O.
Urbanizem nima veze s planskim gospodarstvom. Tvoj "argument" je irelevanten.
Naslednji!
Matako> Urbanizem je dober deal za vse. Tako za zajebenega kapitalista, kot njegovega soseda gandža-komunista. Ne vem zakaj se otepamo zastonj sendviča? Ker ni iz domače šunke?
To ni noben free market!
Jabolka in hruške.
Vprašanje je nelogično.
Nobenega skritega pomena ni bilo. Branje med vrsticami je včasih le gledanje praznega prostora.
Danes se počutim zelo deterministično.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…

Matako> Jabolka in hruške.
Nema tu trte mrte jabolka in hruške. Če z zasebno lastnino (zemljo) ne morem razpolagat po svoje, potem na noben način ne moremo govoriti o prostem trgu.
Kdo pa misli da je ta urbanist, da mi bo vsiljeval naklon in barvo strehe?
Nema tu trte mrte jabolka in hruške. Če z zasebno lastnino (zemljo) ne morem razpolagat po svoje, potem na noben način ne moremo govoriti o prostem trgu.
Utk ::
Ne vem kaj on misli, jaz mislim, da je kreten tist, ki je naredil take predpise. Ko mi bo država financirala vsaj pol strehe, bo imela tudi pravico ukazovat kakšna naj bo. Če bi delal streho, bi jo naredil po svoje, ne glede na vse.

Matako> Jabolka in hruške.
Pizda pa res!
Na to nisem pomislil.
/\/\.K.
Za Okapija je po moznosti se nacrt za hiso enak planskemu gospodarstvu. IMO ga je zmedla beseda planiranje, ki je urbanisti sploh ne uporabljajo, vsaj tisti ki vedo kaj o stroki. Nic hudega, se pac ne spozna.
S prostorsko stisko se ubadajo skoraj vsa mesta. Ljubljana precej slabo, ker mirujocega fonda ne zna spraviti na trg. Skoda da volilci tega ne znajo kaznovati, ocitno hocejo placevati visje cene najema.
S prostorsko stisko se ubadajo skoraj vsa mesta. Ljubljana precej slabo, ker mirujocega fonda ne zna spraviti na trg. Skoda da volilci tega ne znajo kaznovati, ocitno hocejo placevati visje cene najema.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Za Okapija je po moznosti se nacrt za hiso enak planskemu gospodarstvuČe ti ga nekdo z občinskim odlokom predpiše, vsekakor.
O.

Karaya 52> IMO ga je zmedla beseda planiranje, ki je urbanisti sploh ne uporabljajo
"Urbanistično planiranje" je torej "urbanistično nekajdrugega" ?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Limit-sky ()
Limit-sky ::
Karaya 52> IMO ga je zmedla beseda planiranje, ki je urbanisti sploh ne uporabljajo
Da.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.
And I am extremist.
Urbanizem je izum civilizacije. Medtem ko so Rimljani merili zemljo, so bedne kulture packale po prostoru. Biti racionalen s prostorom - sploh ni vprasanje in nima veze s prostim trgovanjem. Planiranje je bolj ali manj izum modernisticnega urbanizma, ki je zreduciralo posameznika na nivo zajca v kletki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
BlaY0 ::
Vedno je tukaj računica in nikoli samo ene resnice. Je pa še drug problem pri Slovencih. Če si naredil poceni, je ziher slabo. Ni pa nujno ... Daleč od tega ...
Ne gre za resnico. Vedno je trade-off. Lahko narediš sam (zase) in sicer veliko bolje kot bi ti naredil nekdo, ki se s tem preživlja in ima "normo", za to pa porabiš precej več časa. Lahko pa daš pač nekomu naredit in to potem ponavljaš periodično malo bolj pogosto kot sicer. Danes je tak trend oziroma "moda", da se kljub nekaj stopnjam boljšemu in učinkovitejšemu materialu kot pred 30 leti, dela prece slabo in površno in se s tem izniči boljše karakteristike/učinkovistos materiala. Danes je tako, da da folk izvajalcu določene zadeve delati "na ključ", češ bom imel potem garancijo in bodo že zrihtali, če bo kaj narobe. Potem ti pa še par let hodijo popravljat in nikoli ni tako kot je bilo prvotno mišljeno.
Če se bom kdaj odločil za gradnjo nove hiše, jo bo definitivno gradil v lastni režiji in kar se bo dalo in za kar bom imel veselje bom naredil sam. Vzel si bom par let časa in sam nadzoroval potek gradnje in tudi naštudiral vse faze od začetka do konca. Material bom kupoval sam ker kljub 20% DDVju pride precej ceneje kot če ti ga "preproda" izvajalec z 8.5% DDVjem.
Še par besed o strehi (nekateri tukaj so bili jako pametni kako je to 3k€ pa še za gajbo pira ostane, potem so pa 2x delali, vmes so imeli zaradi tega zdravstvene težave pa še sedaj ni vse OK)... solidna 200m2 streha pride od 10 do 15k€, izolacija pa se ne deli na rumeno, zeleno ali rjavo. Če si vgradil rumeni ELF z 0,044 W/mK, je razlika kot dan in noč proti enako rumenemu SF35 z 0,035 W/mK. Pa tudi cenovno razlika ni zanemarljiva.
Kar se pa tiče reka "Poceni kupiš, dvakrat kupiš" je pa tako... danes lahko tudi drago kupiš in boš vseeno potem še enkrat kupil. Lahko si full dober programer, imaš 100k€ na leto, potem te pa en špengler tako nategne, da te še par let glava boli.

Daedalus ::
Tvoje delo = tvoj profit. Ena malenkost, ki se rada pozablja ob preračunavanju "neekonomičnosti" DIY pristopa.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BlaY0> Še par besed o strehi (nekateri tukaj so bili jako pametni kako je to 3k€ pa še za gajbo pira ostane, potem so pa 2x delali, vmes so imeli zaradi tega zdravstvene težave pa še sedaj ni vse OK)... solidna 200m2 streha pride od 10 do 15k€, izolacija pa se ne deli na rumeno, zeleno ali rjavo. Če si vgradil rumeni ELF z 0,044 W/mK, je razlika kot dan in noč proti enako rumenemu SF35 z 0,035 W/mK. Pa tudi cenovno razlika ni zanemarljiva.
3k je, pa nč ni treba dvakrat delat. Razen če mislš cimpr, ta je pa že bil narjen (kolk slabo pa zlo težko komentiram, k ga nism nikol zares vidu).
3k je, pa nč ni treba dvakrat delat. Razen če mislš cimpr, ta je pa že bil narjen (kolk slabo pa zlo težko komentiram, k ga nism nikol zares vidu).
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 52769 (22236) | edi123 |
| » | Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 76656 (51921) | Matejjjjj |
| » | Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34602 (30908) | borut_p |
| » | Vsi, ki ste gradili hiše - se je splačalo? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 120494 (106293) | damirj79 |
| » | Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 50027 (32173) | Aston_11 |