» »

KOMENTAR (zgradba, sestava)

KOMENTAR (zgradba, sestava)

KruceFix ::

Zdravo!
Zanima me, kakšna je sestava komentarja, tj. kaj pisati v UVODU, JEDRU in ZAKLJUČKU? Kaj vse je priporočljivo, da pišemo, ko dajemo nek komentar.
Jutri ga namreč pišemo in jaz nimam blage veze, kako naj bo to sestavljeno. Dobili bomo neko kratko obnovo oz. odstavek in ga bo potrebno komentirati.

Prosim za pomoč!
"Bomo videli" so rekli slepi gluhim ...

Alencica ::

Kje pa imaš to? Slovenščina?

Odpri učbenik in poglej kaj piše pod komentar, kjer bo tudi primer. Zdaj za šolski sistem je pomojem kar važno, da se držiš nekih "pravil", če je pa prof. vsaj malo izven, pa ne bo imel problemov, če boš zadel bistvo in naredil po svoje.
Če nimaš učbenika pa v ponedeljek v knjižnico pa Janko Kos (Literarna teorija) ali pa Marko Kmecl (Mala literarna teorija), tam se bo že kaj našlo ;)

Odstavek bo verjetno nek dogodek. Ti, ko boš pisal komentar si komentator, tj. tisti, ki komentira.

Komentirat pomeni, dati strokovno ali osebno mnenje/stališče o zadevi. Spomni se novinarjev, npr. vprašajo nekoga za komentar "izida refernduma" in potem se komentira rezultat, kdo je prišel, kakšne posledice sledijo itd itd.

Zdaj pa ti to prenesi na pisno obliko.
Npr. za uvod lahko v enem stavku poveš kaj in kdaj se je kaj zgodilo. Na koncu uvoda si lahko postaviš vprašanje v smislu "pa je res tako?" in začneš pisat "jedro", v katerem daš SVOJO perspektivo, SVOJE videnje, SVOJE strokovno mnenje, lahko pa se tudi sklicuješ, parafraziraš drugega avtorja. Npr. "Že Oton Župančič je leta xy v kritki zapisal, da je to pa to bla bla".
Zaključiš lahko s trditvijo, napovedjo, vprašanjem (recimo res klišejsko je "pa bo res tako?"), skratka zapišeš še neko zadnjo misel :)

Primeri komentarjev so na Dnevniku (V. Miheljak), Mladini (B. Nežmah), na vest.si imaš rubriko "komentar dneva", tudi finance.si (J. Šušteršič) pa v sobotni prilogi dela, na zadnji strani, so dobri članki, nekateri sicer niso komentarji per se, so pa dober material oz. vzorec, da boš videl kaj približno je treba (tam pišejo F. Bučar, D. Rupel, S. Hribar, D. Jančar ...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Alencica ()

KruceFix ::

@Alencica

najlepša ti hvala ...
"Bomo videli" so rekli slepi gluhim ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HP - Harry Potter

Oddelek: Sedem umetnosti
232328 (231) oo7
»

Študij primerjalne književnosti

Oddelek: Šola
122398 (1869) Ezoterik
»

Alamut, Krasni novi svet - Matura 2003 SLO (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Šola
25033876 (13833) Machete
»

Recenzije knjig!? Da ali ne?

Oddelek: Sedem umetnosti
294893 (4467) STASI
»

Slovenščina na maturi/zaključnih HELP

Oddelek: Loža
142938 (2769) Trdi

Več podobnih tem