» »

Alamut, Krasni novi svet - Matura 2003 SLO

Alamut, Krasni novi svet - Matura 2003 SLO

BaRtMaN ::

Jat sem tud pisal razpravljalnega. Ni mi bil tezek, samo se mi je pa zdel skoraj prelahek za tako obsezne priprave. Pol leta se spripravljas za esej, potem dobis pa nekaj tako nezahtevnega.

ganzi ::

;(( ;(( Ker naslov, težjega bi že tažko dal, navodila so bla pa kr neki.

Pa velik folka se pritožuje glede naslova, pa da je biu esej zahteven. Itak se pa ocenjuje po krivulji a ne?

Drgač neki sm spacal skup in upam da bo kul. Skoz opisaval sistem, kako ljudje mislijo, da so srečni pa da je to vsiljena sreča, da ni prave svobode, da se manipulira z ljudmi in se jim prikriva resnica..
LP

Jebiveter ::

Pisal sem razpravljalni...
Mah, naslov in teme se ble krneki. Moram rect, da mi niti malo ni lezal naslov ce manj teme, ceprav ne bi tega pricakoval, saj je bil zlo sociolosko usmerjen (mam sociologijo tudi na maturi). Po moje je trema in pritisk itd. nardilo svoje... 20 min sm porabu za nacrt (prevec) in pol iz njega bolj malo potegnu... :(

Mam obcutek, da sem se prevec razpisal o prvi temi a hkrati o tem zlo malo povedal. O Johnu in Mirjam sem zlo na kratko neki skombiniral. Zakljucek pa sem napisal v zadnjih 15min (oz. 10, tko da sm mel se 5 min za preletet). Imam obcutek, da sem premalo utemeljeval, ceprav se vsaka druga poved zacne z "To lahko vidimo..." al pa "To je razvidno iz ..." Nekako.... cudno.

Na splosno, mi ni pustilo prevec dobrega obcutka... povedano po pravici me je kr malo strah.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ganzi ::

sej pravm da se folk ful pritožuje.. js tut nimam dobrga občutka.
Sem pa tut mal sociologije not uporabu (mam tut za maturo). tam k je blo treba svoje mnenje o drugačnosti ;)
Sem napisu da je kul, če drugačen posameznik ne krši družbenih norm in vrednot>:D

Drgač se pa na moji šoli ful folka pritožuje (Ledina).
LP

ripmork ::

jah no,nimam glih pritožb-lahko bi bilo še slabše>:D ...sicer pa razpravljalni esej,veliko sem vključil psihologije o pojmu svobode,pa posameznik VS družba,mal opisal obe deli tako na splošno pa samomor v obupu kot skupni imenovalec Mirjam in divjaka...ma kar bo pač bo,meni se zdi da sem v redu pisal,vprašanje pa je če bodo ocenjevalci istega mnenja:D ...

rh^ ::

mah ja sej naslov ni bil tolko slab. samo potem tisto vzpodaj kjer piše kaj moraš napisat v eseju.. krneki res. najprej sem napisal uvod ki ima neki v zvezi z drugačnostjo, potem hierarhija v obeh sistemih in pač manipulacija (kaj ma to veze z drugačnostjo?), potem pa še joih in mirjam (pri jonhu sem eno stran skoraj napisal, pri mirjam pa pol strani), potem pa še kako je v današnjem času in zaključek oboje, ki je imelo nekaj veze z drugačnostjo. mah nevem! to je problem ker je alamut že tretjič na maturi po so morali dat neki čisto tretjega - torej mirjam ;))).. ko jih jeb*. bomo že no :D

Bannockburn. ::

Naslov je bil do neke mere dokaj enostaven, potem spet težak. Razpravljanje o individualnosti in drugačnosti Mirjam pa lahko vsak dojame zelo različno.
Navodila so me prisilila v zelo nezahteven slog, čeprav bi vanj lahko vložil malo več truda.

Računam na 40 točk ali več, čeprav imam občutek, da sem že glede štiridesetih velik optimist. Imam predvsem mešane občutke, zato bi težko sodil, kaj se bo iz tega odvilo.

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Navodila so me prisilila v zelo nezahteven slog


Se strinjam.
Računam pa na 30+.

Glede Mirjam sem napisal res malo, malo več o Johnu. Največ sem napisal o hiearhiji KNS. Pravica do drugačnosti je pa bila tudi solidna, mislim da s tem nebi smelo biti težav.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

napisal sem pa 4 strani pa pol ... štel nisem besed.
A se odbija, če je npr 1100 besed?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Neon Dei ::

Čisto sem v megli. Nimam čisto nobene predstave, kaj lahko pričakujem. Tudi mene so navodila nekako vtirila na pot enostavnega in dokaj nepovezanega pripovedobanja ter razlaganja. Najprej hierarhija KNS, nato primerjava z življenjem na gradu . Takoj za tem pa na "kratko" o Mirjam in Johnu in fast (uber fast (5 min)) zaključek o tem, da tudi danes živimo v nekem krasnem novem svetu oziroma Alamutu. Politika, koorporacije, mediji ...

Nimam pa pojma, kako se bo vse to odražalo v očeh ocenjevalca(ev).

Upajmo na najboljše! :)
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

_marko ::

Jaz nisem ničesar napisal, kar se ni zahtevalo v navodilih ...:\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jRk0 ::

pisal sem razpravljalnega. boli me k.rac zdaj kak je. kar je, je in se ne da spremenit, skoda se mi zdi razpravljat o tem kaj bi lahko in kaj ne in kaj je boljse in kaj slabse.

8-)
You fuck up once, you loose two teeth.

Fury ::

Men se je zdel naslov ful lahek. Tok velik za pisat o tem, da res ni. Sem se mogu prisilt, da sem zadevo cimbolj oklestil, ker je blo 3 strani takoj, jaz pa se zmer o uni hierarhiji pisu :)

Barbi ::

Jaz sem tudi razpravljalnega pisala, in naslov se mi ni zdel tezak, na prvi pogled!
Potem, ko sem pa zavcela brati navodila in vse to skupaj primerjat in zacela nekako dati v celoto, se mi je pa zazdelo zelo tezko, ni ravno preprost bil ima mam tudi obcutek, da sem malo zajadrala v napacno smer v pisanju, hierarhija mi pa nikakor ni sla, sploh nisem vedla kje zaceti, pa kaj napisato, da bo to ocenjevalcu ustrezalo za tocke. Najlazje mi je sel Alamut v tem smislu, ostalo mi je pa kar steklo, tako da sem mogla dobesedno zmanjsevat obseg teksta.

Feanor ::

Tudi jaz sem pisal razpravljalnega - mislim, da kar bo...

Zanima me kaj je, če je 100 ali 200 besed preveč?
Ali res ni nihče pisal interpretativnega eseja? :P

Alexius Heristalski ::

En moj sošolec je napisal 1400 besed ...>:D
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Jebiveter ::

A je stel?!:\
Drgac pa je sosolka popisala vse do zadnje vrstice (8 strani?)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

jRk0 ::

ce je 8 strani napisala, pol bo ziher slabso oceno dobla, ker se tocke kar fajn odbijajo za premalo in za prevec besed... ce lepo pise 700-1000 to pomeni tocno tako. ne 1100 in ne 600.

jaz sem 5 strani velikih crk napisal pa je blo ene 850 besed.
You fuck up once, you loose two teeth.

Alexius Heristalski ::

Ja, je štel.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

lambda ::

Esej je v glavo neumn!
Ne vem zakaj ne morejo dati eseja, kjer se lahko do potankosti zafilozofiraš v določene zadeve, ne pa da tukaj opisuješ sistema. Oba sta pač taka kot sta in knjig nisem bral zato, da bom v eseju "opisal" zadevo. Poskusni mi je bil much much better.:|

lambda ::

jRkO dj ne bluzi ...
piše 700-1000, 100 je tolerance.
Meje so torej 600-1100, za vsakih načetih 100 besed čez mejo MISLIM, da gre za 1 piko dol.
Ampak povem vam pa tko. Tisto piko (al pa tud če sta dve) se pri 1200 besedah zlahka pridobi na vsebini. Pogoj pa je da imaš slovnico porihrano tip top, ker drugače te pravopisne napake zajebejo.

Gandalfar ::

nUBES: ne.. ni res. Na tak nacin lahko dosezes objektivno ocenjevanje do neke mere in tudi naucis ljudi pisati in razmisljati po nekem kalupu, ki ga lahko se kdaj kasneje uporabijo. Ce pogledas ocenjevalni list vidis, da so zelo natancno dolocene stvari, ki se pri vsebini ocenjujejo in kako in to je edini nacin, da 'objektivno' ocenis taksno mnozico esejev o isti stvari. Ce bi lahko vsak po svoje 'filozofiral' bi bilo pomojem bolj slabo, ker je to tezje nauciti in zahteva veliko vec vlozenega truda in nadarjenosti s strani pisca eseja.

lambda ::

Ja, s tega stališča imaš prav, ampak jaz nisem mislil dobesedno filozofiranja. Ciljal sem bolj na neko razumevanje uvrščenosti posameznika v obeh knjigah. Kot primer sem podal poskusni esej (prerok/zločinec/človek), pri katerem si utemeljeval svoje stališče. Tukaj ni bilo nič za utemeljevat, ampak je šlo pomoje bolj za to, če si dobro pokapčil sistem in si zapomnil profesorjevo razlago. Drži pa to, da tega lažje napiše tudi tisti, ki je prebral samo na hitro ali pa celo samo dobro obnovo. Tudi take poznam - sosed je npr. lani prebral samo Zločin in kazen, pri tem pa imel neznansko srečo, saj Alamuta ni blo na prvem eseju (vsaj on je tako reku).

Barbi ::

Ojla, jaz se ze za naprej prpravlam, kar je je na eseju blo, zanima pa me, ce ma kdo kaj vec pojma o STAVCNI STRUKTURI, bi prosila za RTFM.

Zhx

Barbi ::

Predvsem sm mislila to, S, S1,S2, ... to me predvsem zanima

malave ::

veste kateri je bil po mojem mnenju največkrat uporabljen stavek v tem eseju....:))
Vsi enaki vsi enakopravni... pa naj kdo to zanika?

BaRtMaN ::

Zase lahko rečem, da ga nisem zapisal, je pa crossal mojo pamet.

rh^ ::

jaz ga tudi nisem napisal, pa sem pomislu na njega :D

Feanor ::

Tudi jaz le tega pisal nisem... ;)

Neon Dei ::

In navečja "fora" je, da se to geslo ne glasi "Vsi enaki, vsi enakopravni", marveč "Vsi drugačni, vsi enakopravni."

Vsi enaki so tako ali tako vsi enakopravni, point esejskega vprašanja pa je vprašanje, ali je danes dovoljena drugačnost - brez negativnih posledic.

Ali je?
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Barbi ::

Neon Dei

Jaz sm tud zastopila kot posledice, drugačnosti in tudi v tej smeri sem razložila, drugo je pa, če bo ocenjevalcu ta razlaga in moje mišlenje všeč!

Ker sm se pogovarjala, da ni ravno subjektivno ocenjevanje eseja, saj po razlagi kolegice lani in tudi potem, ko sve šle v pogled, so ji trije ocenjevali, ker je prislo, da takih velikih odstopanj, pa sam tko tega se ful dogaja, da ti en vec en pa ful manj in ti kar lepo zbije tocke... kar se meni osebno zdi zelo ne objektivno ocenjevanje. In me nebo noben preprical, da tikaj objektivnost, veliko je tudi od ocenjevalca in njegove zahtevnosti... sploh pri mnenjih... kjer niti eden ne razmislja in sprejema kaj sele odobrava mnenja, tko, da je dost sreče se upam trdit, da kr 25%! To je ze pa kar veliko!

Se nekaj me zanima, kaj do ve koliko procentov je blo lani treba dosect za pozitivne ocene pri Zgodovini, matematiki in Psihologiji, baje so bile nisko, predvsem matematika... Me par sosolk sprasije pa ne vem, sm rekla bom se kle probala morda pa kdo ve!

Thx

ganzi ::

Baje je bilo je bila zgodovina samo 29% kolega ki ma psihologijo pa pravi da je bila psihologija 38%.

Hmm a ti si tut taka k samo računaš a bo al ne?:D

Matematika pa ne vem kok je bla, sam je matematika najlažji predmet na maturi.

A pa kdo ve kako je bilo s slovenščino in kako z angleščino.. tle bom js pomojm odletu:\ :\

P.s kako ti je šla pa zgodla? smo mall offtopic:D :D )
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ganzi ()

ganzi ::

Še neki me zanima, kako se pri slovi štejejo tiste dodatne pike?? Ker vsi neki govorijo 3+1 al 4+1 pa ne vem kaj nej bi to blo..
Pa če bi mi kdo mal pojasnu? A vsi dobimo dodatne pike al kaj?

Pa kok jih približno ne naredi slovenščine in angleščine?
LP

jRk0 ::

pri slovenscini mas v bistvu 8 ocen, ne 5.

50-60=2
60-65=3
65-70=3+1(4)
70-75=4+1 (5)
75-80=4+2 (6)
80-85=5+2 (7)
85-100=5+3 (8)

procentne sem si zdaj zmislil, odvisno pac od leta... kot vidis, je fora v tem da za dobivas dodatne tocke, glede na stevilo procentov. pol pa te tocke pristejes k oceni ki jo dobis na maturi.
You fuck up once, you loose two teeth.

ganzi ::

to se pravi da če bo velka sreča bom pisal dve :\

jRkO kako gre teb? A si že vse odpisal?
LP

jRk0 ::

jutri se mam geo, pol pa bo mir:)

pol pa 19.,21.,22.,23. ustne :)
You fuck up once, you loose two teeth.

ganzi ::

Js pa jutri soca 8-O pol pa mir:) (sej za dve bom itak nabral..:\ )

Ustni pa 21, 22. 23.. pa bo treba slovo pa anglo popravt kar sm zajebu na pisnem pa da bo vse pozitivno:\ )
LP

rh^ ::

jaz tudi ju3 geo ;) potem pa par dni pavze in še 3 ustne pa bo no :)

jRk0 ::

peesda se mi trenutno ne da ucit geo:)
You fuck up once, you loose two teeth.

rh^ ::

ma komu govoriš :) tisti ki so pisali geo v ponedeljek so rekli da ni blo tolko easy..

Luksi ::

Ja, res je. Geografija je bila kr zahtevna še posebaj Slovenija.. :( Btw. kaj ste tam napisali, kjer so spraševali kje je najbolj poseljena Danska, ker kogarkoli vprašam reče drugače...

Jebiveter ::

OK, sej vem, da ni prava tema a ze ki smo malo OT:
A pise kdo ju3 Racunalnistvo? Mene malo daje paranoja z pridihom panike...:)) (< - to je un bebav nasmesek, ko ne ves al bi se smejal al zjokal)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Gandalfar ::

Jebiveter: ni panike.. se zmer lahko nasledn let vzames fiziko pa zgodovino ;)

Sicer bos pa naredu .. don't worry :)

Jebiveter ::

"Sicer bos pa naredu .. don't worry :)"

jah, sej... 18 tock ze mam (seminarska), tistih 22 pa bom ze zbral... al ne? :'(
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Luksi ::

Je 40% kriterij???

Barbi ::

Ja ganzi pr nas tud vse racunajo, za mato sm zihr da bom naredila pe vrjetno ne samo z dvojko, ker je bla res simpl matematika.

Ves kako je pa z anglescino pa slovenscino, tocno 50% si mohu met, niso nc zmanjsal krioterija.

Jaz sm tko se stra program pisala slovenski jezik in književnost. Se mi zdi da je bil tezji po primerjavi slovenščine, eseja sta pa tko bla enaka.

Jebiveter ::

Luksi: Verjetno se manj... Za lani sicer za pozitivno ne vem, je pa blo 60% za 4 (prav dobro). Tko da je verjetno, da bo cca. 30-40% za pozitivno (upam).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

rh^ ::

ste naredili fantje?! jaz sem !!! tko da oktobra ga začnemo pit v LJ :D

BaRtMaN ::

Jaz sem tud nardil maturo, in to še kar uspešno - 24 točk. Pr slovki sem dobil 4+1. No ja, dobr je. :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

tejchy ::

pozdravljeni! mene pa zanima če ima kdo od vas še doma knjigo esej na maturi 2003. naslednje leto (2017) se bosta knjigi ponovili in bi mi zelo pomagalo če bi jo lahko kje ceneje dobila. lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pred šestdesetimi leti je izšla Orwellova 1984

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
224019 (3040) Ashrack
»

MATURA: Zločin in kazen

Oddelek: Šola
3235469 (33464) OldSkul
»

Esej

Oddelek: Šola
84741 (4565) OwcA
»

Bartol; Alamut

Oddelek: Sedem umetnosti
142787 (2588) leonius
»

Par gud knjig. Predlogi?

Oddelek: Loža
192791 (2484) ChiefThunder

Več podobnih tem