Forum » Šola » Krivulje drugega reda - stožnice
Krivulje drugega reda - stožnice
KruceFix ::
Mi zna kdo pojasniti - rešiti oziroma napisati potek naslednjih nalog:
1.) Zapiši enačbo elipse, ki se dotika premic x=4, y=-6 in koordinatnih osi.
2.) Zapiši enačbo elipse s S(2,-3), če velja a+b=36, ε= 12/13
Najlepša hvala!
1.) Zapiši enačbo elipse, ki se dotika premic x=4, y=-6 in koordinatnih osi.
2.) Zapiši enačbo elipse s S(2,-3), če velja a+b=36, ε= 12/13
Najlepša hvala!
"Bomo videli" so rekli slepi gluhim ...
McHusch ::
Prestavljena s koordinatnima osema vzporedna elipsa ima enačbo
\frac{(x-p)^2}{a^2}+\frac{(y-q)^2}{b^2}=1 (napaka se odpravlja)
Če se dotika koordinatnih osi in premic x=4 (napaka se odpravlja) in y=-6 (napaka se odpravlja), potem ima središče v točki T(2,-3) in polosi a=2, b=3. Bo šlo?
Za primer b) moraš vedeti le še, da \epsilon=\frac{a}{b} (napaka se odpravlja).
\frac{(x-p)^2}{a^2}+\frac{(y-q)^2}{b^2}=1 (napaka se odpravlja)
Če se dotika koordinatnih osi in premic x=4 (napaka se odpravlja) in y=-6 (napaka se odpravlja), potem ima središče v točki T(2,-3) in polosi a=2, b=3. Bo šlo?
Za primer b) moraš vedeti le še, da \epsilon=\frac{a}{b} (napaka se odpravlja).
@McHusch spet te rabim:
1. nalogo zdaj znam rešit samo skrbi me za drug primer. Bi mi lahko opisal potek oz. jo rešil? Delal sem vaje tipa 1. naloge, začel malo z 2. samo nimam pojma: lepo te prosim za pomoč!
1. nalogo zdaj znam rešit samo skrbi me za drug primer. Bi mi lahko opisal potek oz. jo rešil? Delal sem vaje tipa 1. naloge, začel malo z 2. samo nimam pojma: lepo te prosim za pomoč!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: KruceFix ()
amigo_no1 ::
Učbenika nimaš (tam ponavadi lepo piše, kaj, kako, zakaj) ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
tasy9 ::
Prvo nalogo je najlažje reševati tako, da si stvar narišeš. Najprej koordinatni sistem, nato premici x=4 in y=-6, zatem pa skiciraš elipso, ki se dotika vseh štirih premic (tore x=4, y=-6, x=0, y=0). Od tam lepo razbereš, kaj je kaka vrednost. Da je temu res tako, pa se prepričaš še z uporabo prej napisane enačbe.
Drugo nalogo rešuješ s pomočjo na zadnje omenjene enačbe, torej tiste, kjer je &epsilon= a/b.
Zapišeš podatke:
S(2,-3)
a+b=36
&epsilon= 12/13
Iz enačbe a+b=36 izpostaviš eno neznanko in jo neseš v ostale enačbe. Npr.: a+b=36; torej a=36-b; &epsilon= a/b; (36-b)/b=12/13; navzkiržno pomnožiš stvari in nato dobiš, da je b=18,72 in a=36-b=17,28. Preveriš, če držijo enačbe, kjer vstaviš a in b in če je enako, je rezultat pravilen (&epsilon= a/b, lahko vstaviš tudi v prvo, splošno enačbo elipse, pa bi morala stvar delovati).
Drugo nalogo rešuješ s pomočjo na zadnje omenjene enačbe, torej tiste, kjer je &epsilon= a/b.
Zapišeš podatke:
S(2,-3)
a+b=36
&epsilon= 12/13
Iz enačbe a+b=36 izpostaviš eno neznanko in jo neseš v ostale enačbe. Npr.: a+b=36; torej a=36-b; &epsilon= a/b; (36-b)/b=12/13; navzkiržno pomnožiš stvari in nato dobiš, da je b=18,72 in a=36-b=17,28. Preveriš, če držijo enačbe, kjer vstaviš a in b in če je enako, je rezultat pravilen (&epsilon= a/b, lahko vstaviš tudi v prvo, splošno enačbo elipse, pa bi morala stvar delovati).
@tasy9
Najlepša ti hvala za lepo razložen potek ...
Najlepša ti hvala za lepo razložen potek ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | enačba ravnineOddelek: Šola | 9406 (6879) | cotax |
» | Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 26731 (23306) | daisy22 |
» | MatematikaOddelek: Šola | 4072 (3465) | galu |
» | Trigonometrične enačbeOddelek: Šola | 2958 (2532) | ta_ki_tke |
» | Problem pri matematikiOddelek: Šola | 2926 (2150) | SaXsIm |