» »

Študij primerjalne književnosti

Študij primerjalne književnosti

rovtekimbap ::

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če ima kdo kaj izkušenj s tem programom na Filozofski fakulteti. Predvsem me zanimajo izkušnje sedanjih/nekdanjih študentov tega programa. Kako se vam zdi študij, je kvaliteten? Kaj predvsem zahtevajo profesorji od tebe? Ali ima morda kdo link do obvezne literature na tem programu (samo umetnostna literatura, ne razni učbeniki)? Koliko je študij podoben uram slovenščine na gimnaziji?

Kakšna je kaj zaposlitev za diplomante tega programa, ali grejo večinoma takoj po dodiplomskem študiju na delo ali grejo naprej na magisterij? Na katerih področjih se zaposlujejo?

Hvala vsem, ki mi pomagate pri odgovarjanju teh vprašanj! :D

rovtekimbap ::

Zanimajo me tudi mnenja ljudi, ki niste hodili na ta program, vendar imate podatke o njem. :D

pegasus ::

Sošolka iz gimnazije je šla skozi to, kolikor vem se sedaj giblje v prevajalskih krogih.

Ezoterik ::

Študij PK, ni nek študij, ki bi ti sam po sebi prinesel nek tip zaposlitve. Nihče ne išče takšnega profila, ne znaš programirat, ne naučiš se nič pametnega (dobesedno), saj razen učenja nemščine na osnovnem nivoju nič na tem študiju ne prinese praktičnega znanja.

Izpiti so tipa: Uvod v PK (predvsem zgodovinski pregled razvoja), Uvod v Literarno teorijo (teoretičen pregled), Zgodovina romana, Antična književnost, Ruski realizem, etc. Par predmetov predavajo slovenisti, vaje so teoretične, najpomembnejši predmet je seminar, ki bi se lahk bp imenoval tudi daljši esej. Vsak profesor ima neko tematiko (Literatura in umetnost, humor, etc.). Študij je po težavnosti zelo preprost, profesorji so relativno novi in redko kdo sploh meče. Na študiju se ne boš naučil nič pametnega, vse boš moral krepko nadgraditi z lastnim delom, sploh, če te zanima akademsko področje.

Izven tega ni kaj dosti za povedati. Sam naziv ima na določenih področjih še zmeraj veljavo (televizija, marketing, radio, ipd), samo se boš moral aktivirati. Prednost študija je razvejana interesna sfera, pač če te področje zanima se lahk uturiš v razna gledališča, časopise, na radio študent (kjer je koma velik komparativistov), galerije, knjižnice (rajš zaposlujejo PK kot Bibliotekarje). To niso neki dobro plačani poklici, sam so pa in zgradiš si lahk kup kontaktov. Obstaja tudi akademska pot, sam ta traja cirka 10-15 let (odvisno kok si zagret) in na koncu prinese borno plačilo, sam obstaja pa.

Študij kot tak priporočam samo kot pildek, če imaš že službo in te zanima področje, ali pa kot B smer na dvopredmetnem, kjer kot A delaš neko področje, ki ima več aplikativne vrednosti (jeziki, zgodovina, geografija, etc). D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezoterik ()

MasterTade ::

Glede na to da gre za književnost ti je lahko takoj jasno, da če ti Slovenščina ni bila najljubši predmet to ne bo zate. Nisem hodil tja, niti na ff tako da bo moje mnenje lahko malo zgrešeno ampak mislim, da je treba na teh programih res izstopat oziroma imet en plan kaj boš počel in potem iti čez vso konkurenco. Bolj kot kakšen je študij naj te zanima v kateri smeri oziroma kaj bi počel po faksu.
Mors omnia aequat

111111111111 ::

Imam dva kolega, ki sta študirala primerjalno književnost in sociologijo kulture. Eden je vodja knjižnice, drugi pa programira. :D

starfotr ::

Zaposlitev je praktično nična za ta profil izobrazbe. Vsi delajo na drugih področjih. Za knjižnice je bolj primerna izobrazba bibliotekar.

Gagatronix ::

Diplomo iz primerjalne knjizevnosti bos lahko ponucal kvecjemu namesto tistega lista papirja, ki ga v McD-ju dobis na pladnju.

111111111111 ::

OP. Mogoče ne sprašuješ na pravem forumu. Tukaj nismo ravno navdušeni nad družboslovjem, se nam zdi nepotrebno in neprofitno. :D

c3p0 ::

starfotr je izjavil:

Zaposlitev je praktično nična za ta profil izobrazbe. Vsi delajo na drugih področjih. Za knjižnice je bolj primerna izobrazba bibliotekar.


Pri nas so v knjižnici parkirani večinoma nezaposljivi politični kadri, oz. otroci lokalnih veljakov.

estons ::

Če ne veš kaj bi delal, ti ta študij ne bo pomagal do zaposlitve. Če že imaš idejo kaj bi počel, potem je ta študij samo malo širjenja obzorij, nekaj let študentskega statusa in na koncu pildek, ki dokazuje prvo ali drugo stopnjo izobrazbe. Tisti, ki jih poznam in imajo diplomo PK, v življenju počnejo stvari nepovezane s temo tega študija.

estons ::

PS. Drugače tole zgleda zanimivo za nabiranje več informacij: https://kc.uni-lj.si/dogodki/poletna-ol...

Ezoterik ::

starfotr je izjavil:

Zaposlitev je praktično nična za ta profil izobrazbe. Vsi delajo na drugih področjih. Za knjižnice je bolj primerna izobrazba bibliotekar.


Bi človek mislil, sam realno je pa, da bibliotekarjev noben ne mara zaposlovati.

https://www.biblioblog.si/2014/02/odgov...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družboslovna informatika je nezaposljiva smer! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10123503 (16700) jernejl
»

Študij kognitivne znanosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5821580 (11242) labrys
»

Kontakt FDV-jevca/ke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10426291 (23008) bbbbbb2015
»

šola In varnost

Oddelek: Informacijska varnost
325130 (3978) poweroff
»

Deficitarni poklici, ki so iskani, a ljudje ne dobijo službe

Oddelek: Loža
338303 (6650) M-XXXX

Več podobnih tem