» »

Preiskava glede umora v rovinju- legal question...

Preiskava glede umora v rovinju- legal question...

Brane2 ::

Zdaj sem prebral, da so osumljenca ( Ivan Perić ?) zadržali v priporu za nadaljnjih 6 mesecev.

Zanima me, kako se lahko nekdo odloči, da te priprejo za 6 mesecev "v interesu zbiranja dokazov" ?

A je ta praksa samo pri nas ali jo poznajo tudi zunaj ?

Mislim, v vseh policijskih filmih je postal že slaven ta 48h rok, ko te brez dokazov morajo izpustiti...

Sem jaz tle kaj zgrešil ali gre tudi tu za slovensko posebnost ?

Pa zanima me še nekaj- kako se lahko posameznik ubrani proti zlorabi takega postopka ?

Recimo, jaz mam d.o.o. . Če bi se konkurenca odločila da me uniči, bi me lahko obtožili česa, me zaprli, nato pa bi 6 mesecev "zbirali dokaze". Seveda bi:

-moja firma v tem času propadla
-bi kar naenkrat zaradi propadlega obratnega kapitala postal dolžan svojim dobaviteljem brdo $$$
-zaradi kraha firme si ne bi mogel privoščiti kakovostnega zastopanja na sodišču itd (odvetniki, postopek=$$$)

Ne sprašujem tega zaradi konkretnega primera ampak nekaj mi pravi, da je mogoče precej folka na ta način "v preiskovalnem postopku".

Se da koga tožit za odškodnino zaradi tovrstne škode (in realno upat na rezultat) ?

slawc ::

6 mesecev ker je prikrival dokaze, oz. z drugimi besedami, ugotovil so da neki muti in laze

LP,
Slawc
LP, Slawc

jetam ::

Brane: "Kot smo že poročali, je preiskovalni sodnik Ivanu Periću odredil šest mesečni pripor, zaradi možnosti oviranja nadaljnje preiskave." a.k.a. prirejal bi dokaze in ustrahoval priče...

Že, ampak oni tega ne vedo-samo domnevajo. Hočem reči, ali te lahko zaprejo na podlagi domnev-brez dokazov za 6 mesecev ?

BTW: Vprašanje se, kot sem navedu-niti ne nanaša na konkretni primer. To da je tip nedolžen ob tem da je tri dni pred umorom kupu natanko enakega škorpijona mi je jasno izven vsakega dvoma ;) . To, da ga je NJEGOV KOLEGA plačal 220 kSIT in mu ga izročil, tudi govori o nedolžnosti. Pač če nekaj rabiš kot orodje, v to investiraš nekaj več, če ti pa to podari kolega brez pričakovanja protiusluge, je pa toliko bolje :D :D

Recimo da me obtožijo nečesa, nato me pa "v interesu preiskave" zaprejo za 6 mesecev, da v miru "zberejo dokaze". Optimalno za tožilstvo bi bilo, če to naredi vedno, saj nikoli ne ve kdo in kako lahko vpliva na dokaze...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

Mislim, v vseh policijskih filmih je postal že slaven ta 48h rok, ko te brez dokazov morajo izpustiti....

Zaenkrat jako na kratko, ker je treba v vas z imenom Pančevo. Torej, gre za dva različna instituta. Za pridržanje in za pripor.
Your focus determines your reallity

City ::

Nikogar ne zaprejo oz. priprejo brez razloga.

Tebe kot podjetnika v tvojem primeru "konkurenčne prevlade" ne bodo zaprli "zaradi interesa preiskave" ampak samo priprli in firmo bi še vedno lahko vodil, vendar bi bil pod nadzorom. Če trdnih dokazov nebi zbrali in bi bil potem oproščen bi dobil pa verjetno več odškodnine kot pa bi jo zaslužil ob "normalnem" delovanju firme.

"Ameriških" 48h rok = policijski pripor oz. zaslišanje ipd. in to ni pripor

kuglvinkl:

Ne me basat. V Pančevo greš (Vojvodina) ? :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

Pridržanje odredi sodnik, če ima utemeljeni razlog (utemeljen sum, pobeg in podobno). V tem konkretnem primeru je bilo tako. Sam malce glup razlog so dal, mogoče namenoma al se je pa novinarka mal zmotla (boga revica)

Anyway, nimajo pravice tko pridrzat eno osebo.

LP, Slawc

City ::

Saj ni nobeden pridržan. In zakaj nimajo pravice? Saj so podali dokaze zakaj je Perič v priporu

BugiMen ::

Ce imajo policaji utemeljen sum, oz so prepricani da je bil on, pa vseeno se nimajo toliko dokazov da bi ga lahko takoj obsodili in se naprej zbirajo dokaze za trdno obtozbo, sem vesel da tak clovek ne hodi po ulici. Mislim halo, pomislite ce je umoril svojo mamo, ocima in polbrata kaj je se vsega zmozen..... Se pa strinjam da ce so ga po krivem obtozili da so mu dolzni izplacati odskodnino ter javno oprati njegovo ime
Born to be wild and wild to be born

Thomas ::

Eno opravičilo smo že dolžni tukaj. Ene indirektne obtožbe so padle po Hrvatih, kakor češ da so "Slovence ubili na Hrvaškem".

Očitno tokrat vse ostane v družini.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leonius ::

Za šestmesečno pridržanje mora obstajat utemeljen razlog.

V tem primeru mislim, da je.

Sicer pa, še bolj pomemben se mi zdi ta premislek:

‚1.Medijski bum ob umoru družine.
2.Policija tava v temi(vsaj na začetku)...
3. Novi dokazi naenkrat, komaj po 2(?) mesecih preiskave...(zanič policija?)
4. Policija MORA nekoga osumit oz. pridržat, da si lepša ugled v javnosti.
5.Naenkrat osumljeni sin.

Vseeno mislim, da so dokazi precej trdni, da je osumljeni v tem primeru pridržan. Govorim na splošno.

Vendar sovražim poročanje časopisov in tipov medijev ala Slovenske novice, kakih 24 ur ipd, ki manipulirajo z javnostjo, ta pa pritiska na policijo, češ kje je morilec in očitajo nesposobnost.

Objektivnost preiskave čez čas postane vprašljiva.

City: hotel sem reči, da te brez razloga ne smejo pridržat (na splošno)
LP, Slawc

IceIceBaby ::

Obstaja več oblik omejevanja osebne svobode. Odvzem prostosti oziroma aretacija, pripor in zapor.
Nevem čist točno, ampak verjetno so rakiča v tem primeru najprej aretirali. Policajo lahko tako osebo pridržijo za 48 ur če obstaja utemeljen sum itd. Seveda če policaji mislijo da je pridržanje potrebno zaradi preverjanja alibija in takih stvari.

Druga faza je pripor. Če obstaja utemeljen sum da je nekdo storilč kaznivo dejanje in obstajajo razlogi za begosumnost, koluzijske nevarnosti (da tip ustrahuje priče itd) ali ponovitvene nevarnosti se mu lahko odredi pripor.
Najkasneje v 24h (al 48, nevem na pamet) od začetka pripora morajo priprto osebo obvestit o razlogih za pripor itd. In takrat ima pravico da se pritoži.

matr sem zakompliciral. Uglavnem, rakič je zdaj v priporu ker obstajajo zelo utemeljeni sumi da je pobil familjo.Kar tko te načeloma nemorjo strpat v arest. Verjetno je pa možno če se znajdeš na napačnem mestu v napačnem trenutku. Takrat si verjetno tudi upravičen do odškodnine.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pogrešan čez mejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
549671 (5170) Mesar
»

Instrukcijski roki

Oddelek: Novice / NWO
2811915 (7960) St235
»

Zadržanje osebe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13221960 (17244) St235
»

Brezigar vs. Penko (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
37625212 (16984) perci
»

Popovič, Janša & stuff

Oddelek: Loža
472530 (1703) Thomas

Več podobnih tem