» »

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin

Europa.eu - Sodišče Evropske unije se je v okviru odločanja o predhodnem vprašanju, ki ga je na Sodišče naslovilo špansko pritožbeno sodišče iz Barcelone, ukvarjalo z razlago Direktive, ki ureja tudi "nadomestilo za zasebno reproduciranje" avtorskih vsebin.

Na podlagi te Direktive države, tudi Slovenija, v svojem pravnem redu uredijo plačevanje nadomestil nosilcem avtorskih pravic za škodo oz. izpad dohodka, ki avtorjem nastane, ker zakonodajalec (v omejenem obsegu) dovoljuje domače kopiranje (oz. izdelavo "varnostnih kopij" - na tem mestu gre opozoriti, da ne gre za nadomestilo za "piratstvo" oz. nezakonito razmnoževanje avtorskih del). Na takšni podlagi se pri vsaki prodani opremi, namenjeni oz. sposobni takšnega reproduciranja (DVD snemalniki in mediji, glasbeni predvajalniki, trdi diski...), plača določen neprostovoljen prispevek.

Sodišče se je med drugim ukvarjalo z vprašanjem, ali evropski pravni red dopušča, da se takšno breme zavezancu naloži ne glede na namen, za katerega je takšna oprema nabavljena. Nadomestila so namreč najbolj sporna v primerih, ko indiskriminatorno bremenijo tako tiste, ki zakonsko upravičenje do zasebnega razmnoževanja izkoristijo, in tiste, ki ga ne; prav tako bremenijo tiste, ki avtorskih del ne razmnožujejo, pač pa jih ustvarjajo oz. razmnožujejo ne-avtorske vsebine.

Sodišče je tako kompromisno opredelilo da ni v skladu z Direktivo nacionalna ureditev, ki takšno breme (indiskriminatorno) nalaga v primeru opreme, ki jo uporabljajo pravne osebe. Je pa pravno ustrezna ureditev, ki breme (indiskriminatorno) nalaga posameznikom. Za te sodišče tako predpostavlja, da "se namreč utemeljeno domneva, da bodo v celoti uživali to razpolaganje in da bodo torej v celoti izkoristili funkcije te opreme, vključno z reproduciranjem."

Čeprav gre pozdraviti spoznanje sodišča, da smo Evropejci pravi PowerUserji, pa upam, da ne bodo tudi nacionalni zakonodajalci pravnodomiselno ugotovili, da se za posameznike utemeljeno domneva, da bodo v celoti izkoristili funkcije te opreme, vključno z neupravičenim (nelegalnim) reproduciranjem.

153 komentarjev

«
1
2 3 4

noraguta ::

pobeeet bando. kupš zadevo pol te čjo pa še dodatn "oropat". kukr bi za lopate plačval še prispevk za obrabo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Keyser Soze ::

...obrabo zemlje misliš.

Jah, precej gnilo vse skupaj. Tudi sama logika sodišča je milo rečeno omejena.

Sam tole odločitev dojemam kot posredno predhodno obtožbo, da bom, kot posameznik, zavestno oškodoval avtorja, če imam tehnično sposobnost to storit. Torej, tudi če se poslužim tega (piratizitanja), avtor ne bo oškodovan oz. bo povzročena škoda kompenzirana s plačilom nadomestila.

Od danes naprej je dovolj.

Avtorji od mene ne dobijo niti fičnika več oz. bom zavestno čim več materiala dobil preko drugih kanalov. Dokler ne ukinejo nadomestila. Berači.
OM, F, G!

fosil ::

Torej, če kupim DVD/disk/flash... na firmo, mi tega nadomestila ne smejo zaračunat?
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

s1m0n ::

In o kakšnem, kakšni višini prispevka se govori ?

Toraj, če bi jaz kupil DVDje (prazne se razume) bi, če je to sprejeto plačal prispevek ? :) Ma daj no!

drola ::

Ga že plačuješ.
https://drola.si

PaX_MaN ::

Toraj, če bi jaz kupil DVDje (prazne se razume) bi, če je to sprejeto plačal prispevek ? :) Ma daj no!

Nekej se je mutilo z Ustavnim sodiščem, pa zdej ne vem, ali sploh so začel zaračunavat, ali pobirajo, pa samo razdeljujejo evrčke ne.

morbo ::

Dodatno obdavčit vse komponente računalnika ki sodelujejo pri ustvarjanju varnostnih kopij (torej tudi napajalnik, RAM...) -> oz. bolje rečeno odžiranju poštenega zaslužka sestradanim avtorjem muzike in filmov.

Na kupce DVD snemalnikov pa bi bilo itak potrebno prišiti rumeno zvezdo *JUDE*, er.., *PIRATE*

Lonsarg ::

Ta prispevek se že dolgo plačuje, pa vas večina tega niti ne ve, hecno:) jaz sem še kako vedel pri nakupu več trdih diskov o tem prispevku. Se pozna nakup v tujini, saj so vse komponente ceneje recimo v Nemčiji, ampak ta prispevek očitno le ni tako majhen, namreč je blo kar očitno da razlika v ceni trdih diskov izstopa glede na druge razlike v ceni.

s1m0n ::

In kakšne je ta prispevek v % ?
Zanimivo, da sploh nisem zasledil tega pri nakupo HDDjev in DVDjev :)

Ziga Dolhar ::

(Glejte povezane novice. :-))
https://dolhar.si/

Brane2 ::

Tole je debilno.

Kako lahko govorijo o "škodi", če uporabniki samo izkoriščajo svoje pravice ?

A je oškodovan prodajalec, kateremu si odnesel robo s police, potem ko si jo plačal ?

In če avtorje tako moti mešanje države , fino, naj se odrčejo tudi sami njenim uslugam.

Nimam kot odjemalec nobenega problema s tem,d a mi država ne prizna pravice do delanja kopij, če tudi avtorjem odreče kakršenkoli status božjih sinov in jih izenači s prodajalci solate...
On the journey of life, I chose the psycho path.

RejZoR ::

drola je izjavil:

Ga že plačuješ.


Kar pomeni, da v primeru, da na DVD posnameš npr fotografije lastne produkcije te na ta način povsem legalno okradejo. Ker le zakaj bi plačeval neko kvazi nadomestilo če ne boš gor snemal ničesar avtorskega? To cuzanje denarja na vseh koncih je res fina stvar.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

s1m0n ::

Nevem, še zdaj ne najdem koliko plačujemo na DVDje, HDDje :)

Malo pa prebiram vprašanja in odgovore na SAZASu in mi je kar slabo za kaj vse pokasirajo :) Bolano, nenormalno...

Keyser Soze ::

Nikoli nisem podpiral plačevanja tega nadomestila. Ampak da pa EU sodišče poda takšno mnenje...

Se pa vse neha. Tudi moj fairplay do avtorjev.

IMO je kakršnokoli opredeljevanje kaj in kako lahko mi počnemo z avtorskim delom navadno preseravanje in poseganje v naše pravice do svobodnega razpolaganja s svojo lastnino. Dokler zaradi mojih dejanj avtorju (in tretjim osebam) ne nastane škoda oz. le to ne posega v njegove pravice (mišljeno predvsem v finančnem smislu), le ta, niti država, nimata pravice posegat v moje pravice.

Nimajo kaj zaračunavat nadomestila, niti nimajo kaj omejevat izdelav varnostnih kopij oz. število prenosov le teh ( izvzemši druge stroške - hrambe podatkov, vzdrževanje baze, ipd. - v realnih zneskih).
OM, F, G!

.:joco:. ::

Zakaj tega ne zaračunajo pri prodaji avtorskih del? :O
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Keyser Soze ::

s1m0n je izjavil:

Nevem, še zdaj ne najdem koliko plačujemo na DVDje...

Obstaja uredba o nadomestilu in še nekaj... Malo pogoglaj. Določeno vse. Od printerjev do GB na trdih diskih.
OM, F, G!

WarpedGone ::

Tule je uradna objava, trenutno veljavne tarife, katere plačujemo že nekaj časa so (preračuno v EUR):

2. člen
Nadomestilo za tonsko ali vizualno snemanje varovanih del, ki se plačuje pri prvi prodaji ali uvozu novih naprav za tonsko in vizualno snemanje, znaša za posamezno napravo, ki po deklaraciji proizvajalca omogoča:

1. analogno reproduciranje avdio in/ali vizualnih del ter je temu namenjena, in sicer:
a) naprava za tonsko snemanje (kasetofon, magnetofon, druga podobna naprava): 0,5 EUR
b) naprava za vizualno snemanje (videorekorder, druga podobna naprava): 3,75 EUR

2. digitalno reproduciranje avdio in/ali vizualnih ter pisanih del, in sicer:
a) naprava, ki je izključno namenjena reproduciranju avdio in/ali vizualnih del (zapisovalnik avdio CD, zapisovalnik avdio/video DVD, zapisovalnik MD (minidisk), druga podobna naprava): 6,25 EUR
b) naprava, ki ni izključno namenjena reproduciranju avdio in/ali vizualnih del (računalniška enota CD, računalniška enota DVD, druga podobna naprava): 0,83 EUR

3. člen
Nadomestilo za tonsko ali vizualno snemanje varovanih del, ki se plačuje pri prvi prodaji ali uvozu novih praznih nosilcev zvoka ali slike, znaša za posamezen prazni nosilec zvoka in/ali slike, ki po deklaraciji proizvajalca omogoča:

1. analogni zapis avdio in/ali vizualnih del ter je temu namenjen (avdiokaseta, videokaseta, magnetofonski trak, drug podoben nosilec)
a) v trajanju do 180 minut: 0,10 EUR
b) v trajanju nad 180 minut: 0,20 EUR

2. digitalni zapis avdio in/ali vizualnih ter pisanih del, in sicer:
a1) nosilec, ki je izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del (avdio CD, video DVD, MD (minidisk), drug podoben nosilec): za vsakih začetih 90 minut snemalnega časa 0,13 EUR
a2) nosilec z integrirano spominsko enoto in predvajalnikom, ki je izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del:
- za nosilce do vključno 2 GB zmogljivosti: 4,17 EUR
- za nosilce nad 2 GB zmogljivosti: 8,33 EUR

b) nosilec, ki ni izključno namenjen reproduciranju avdio in/ali vizualnih del (podatkovni CD, podatkovni DVD, računalniški trdi disk, spominska kartica (CF, SD, SDHC, ...), nosilec z integrirano spominsko enoto in predvajalnikom, ki ni izključno namenjen reproduciranju digitalnih avdio in/ali vizualnih del (mobilni telefon, dlančnik, ...), drug podoben nosilec:
za vsakih začetih 1 GB zmogljivosti 0,03 EUR vendar ne več kot 16,67 EUR

4. člen
(1) Nadomestilo za fotokopiranje, ki se plačuje pri prvi prodaji ali uvozu novih naprav za fotokopiranje, znaša za posamezno napravo, ki po deklaraciji proizvajalca omogoča:
- fotokopiranje ali fotokopiranju podobno tehniko reproduciranja (faks, tiskalnik, fototiskalnik in druge podobne naprave) z učinkom:
a) do 3 kopije/strani na minuto: 2,08 EUR
b) do 12 kopij/strani na minuto: 8,33 EUR
c) od 13 do 36 kopij/strani na minuto: 12,5 EUR
d) od 36 do 72 kopij/strani na minuto: 20,83 EUR
e) nad 72 kopij/strani na minuto: 29,17 EUR
f) optični bralnik (skener) ne glede na učinek: 2,08 EUR

(2) Pri napravah iz tega člena, ki omogočajo izdelavo kopij izključno v črno-beli tehniki, znaša nadomestilo polovico zgoraj določenega zneska.

5. člen
Nadomestilo za fotokopiranje, ki se plačuje od fotokopij, narejenih za prodajo, in sicer mesečno glede na njihovo verjetno število, znaša za vsako fotokopijo, narejeno za prodajo fizičnim osebam: 0,004 EUR
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

s1m0n ::

Vse kar lahko rečem je bolano :)

Toraj ta davek tudi plačaš za SD kartice ? Video kamere z HDD ?
Če je to res je to višek pa tudi če plačaš 0,01EUR.

Keyser Soze ::

Hej, spread the word...

Več kot jih ve, več jih bo proti. Čeprav večina to kar mirno požre. Me zanima kaj bi naredili če bi ta denar šel v žepe neljubih politikov? Uradno seveda.
OM, F, G!

Lonsarg ::

16.67EUR za trde diske nad 500GB, se pravi praktično vsak prodani trdi disk. Ja res je bolano...

ender ::

Nekje sem slišal, da naj bi vse diske prijavljali kot 20GB. Če je res, pa ne vem.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

WarpedGone ::

Pri kakem poceni 500 GB disku je to skoraj polovica cene.
Zna obveljat tista z 20 GB limitom, čeprav take spremembe uredbe ne najdem.
Zbogom in hvala za vse ribe

MrStein ::

Niso to začeli zaračunavat, potem pa so nehali, ker so ugotovili, da ni nobenega, ki bi nabrani denar zbiral in kaj (legalnega) počel z njim?

Diski recimo niso 16 EUR dražji kot v Avstriji ali Nemčiji.
(sicer so tam 10 EUR dražji, ampak miške in grafiče, CPU itd. so tudi)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

PJani ::

kaj ne zaračunavajo nek davek že pr nas?
C/C++

driver_x ::

.:joco:. je izjavil:

Zakaj tega ne zaračunajo pri prodaji avtorskih del? :O



Ja, tole bi bilo edino logično. Naj nadomestilo plača tisti, ki kupi avtorsko delo. Tisti, ki avtorskih del ne kupujemo, tudi nimamo možnosti izdelave varnostnih kopij, ali kako? Če bi se nadomestilo plačevalo ob nakupu avtorskega dela, uredba tudi ne bi bila diskriminatorna.

opeter ::

s1m0n je izjavil:

In kakšne je ta prispevek v % ?
Zanimivo, da sploh nisem zasledil tega pri nakupo HDDjev in DVDjev :)


Nisi? Morda, če primerjaš cene HDD-jev v Hoferju pri nas in v Avstriji?
1 TB disk (28.09.2009) - http://www.hofer.si/si/html/offers/2867... (
1 TB disk (08.03.2010) - http://www.hofer.at/at/html/offers/2827...

Ampak to so bolj male razlike, je bila situacija, ko je bila cenovna razlika okoli 30 evrov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

vorantz ::

Glede na to, da to že obstaja pri nas me zanima. če se bo naš ukinil in bomo imeli samo evropskega ali bomo nategnjeni dvakrat? :|

opeter ::

Po navadi: dvakrat.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

madmitch ::

Če na nosilec posnamem svoje avtorsko delo in ga talam okoli, kam grem lahko po to nadomestilo? Če je namenjeno zaščiti avtorjev avtorskih del, je do njega upravičen vsak, ki na nosilec posname svoje avtorsko delo, al se motim.

Tole je ena taka za lase privlečena kozlarija, kot da bi pri biciklu zaračunavali 30EUR, ker ga bom verjetno posodil sosedu, da se vozi okoli, namesto da bi si kupil svojega.

AKA, davek na neprodano robo zaradi slabe kvalitete izdelka.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Kenpachi ::

Bad news bro. :(
Zaraki Kenpachi.

Krofojed ::

Morda kdo ve, kdo je do tega denarja upravičen in kako do njega pride? Komentarji na novice so najbrž tudi avtorska dela, ki se vsekakor znajdejo na diskih, zato smo vsi upravičeni do nadomestila. Juhej!
blog.mitja.ws

s1m0n ::

Malo čudno mi je da to zaračunavajo za tolko nosilcev podatkov. Logično se mi le zdi za DVD, CD. Za HDD in drugo pa ne!

opeter ::

Preden zadevo spraviš na CD/DVD ipd. je vmesni člen vsekakor HDD ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Senitel ::

Saj lahko kopiras iz medija na medij... Sicer pa bi, ce bi ta logika drzala, morali nadomestilo racunat tudi za RAM (pa cache na CPU-ju, GPU-ju, disku,...).

s1m0n je izjavil:

Malo čudno mi je da to zaračunavajo za tolko nosilcev podatkov. Logično se mi le zdi za DVD, CD. Za HDD in drugo pa ne!

Zakaj je pa za DVD/CD logicno?
IMO bi ti bedaki ze enkrat morali jasno odgovorit kaj dejansko kupis, ko gres v stacuno... Torej ali kupis CD ali kupis "licenco za poslusanje vpitja Lady Gaga". Ker ce kupis CD in si ga potem presnames na cenejsi CD, kaj je problem? Isto ce kupis licenco...

Obenem pa bi bilo zdravo, da se zaloznike, ki izdajajo medije v nekih proti kopiranju zascitenih oblikah (CD/DVD/BluRay) enostavno odbije od prejemnikov tega davka.

s1m0n ::

Zakaj se mi zdi logično, zato ker so najbolj razširjeni pri prekopiranju/presnemavanju avtorskih del!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

morbo ::

Torej, če država ljudi obravnava kot potencialne roparje, oz. mora kupec vnaprej plačat odškodnino za nekaj kar morda ne bo storil, zakaj se ljudje potem nebi res obnašali tako kot so obravnavani? Če kupim HDD in je od tega šlo 16EUR za izsiljevalnino od-glada-umirajočim avtorjem, potem sem upravičen do doljema 3-4 DVD filmov s travnika, ne? Kar se mene tiče, sem s tem davkom zakupil pravico do piratiziranja vsebin do višine davka. Vsaj moralno.

Ziga Dolhar ::

Ne gre za nadomestilo za nezakonito reproduciranje.

Pravico do "varnostne kopije" ima kupec zaradi tega, ker mu jo dovoljuje zakon - in s tem otesnjuje neomejeno avtorsko pravico.
https://dolhar.si/

Keyser Soze ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Ne gre za nadomestilo za nezakonito reproduciranje.

To je ena taka lepa floskula. Za tiste, ki ne znajo razmišljat s svojo glavo in slepo verjamejo takšnim infantilnim razlagam.
OM, F, G!

Senitel ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Pravico do "varnostne kopije" ima kupec zaradi tega, ker mu jo dovoljuje zakon - in s tem otesnjuje neomejeno avtorsko pravico.

Kako pa je pravnisko gledano to, da nas avtorji mocno ovirajo pri tej pravici?

Ziga Dolhar ::

Tako, da Zakon avtorje pri tem omejuje oz. jim v primeru tehničnih ukrepov nalaga obveznosti (ZASP):
Uveljavljanje vsebinskih omejitev pravic
166.c člen
(1) Če imetnik pravic uporablja tehnične ukrepe po tem zakonu, mora osebam, ki imajo zakonit dostop do primerka avtorskega dela ali predmeta sorodnih pravic, na njihovo zahtevo v najkrajšem možnem času s spremembo tehničnega ukrepa ali z drugimi sredstvi omogočiti uveljavitev vsebinskih omejitev pravic iz tretjega odstavka tega člena.
(2) Če imetnik pravic ne zagotovi sredstev iz prejšnjega odstavka, lahko osebe, ki uveljavljajo vsebinske omejitve pravic, zahtevajo posredovanje mediatorja.
(3) Ob upoštevanju pogojev iz tega zakona, vključno z morebitnim plačilom nadomestila, se lahko po prvem odstavku tega člena vsebinske omejitve pravic uveljavijo v naslednjih primerih:
1. uporaba v korist invalidnih oseb (47.a člen);
2. uporaba za namene pouka (49. člen);
3. privatno in drugo lastno reproduciranje (50. člen);
4. uradni postopki (56. člen);
5. efemerni posnetki RTV organizacij (drugi odstavek 77. člena).
(4) Prvi, drugi in tretji odstavek tega člena ne veljajo glede tehničnih ukrepov, ki so uporabljeni:
1. za izpolnitev obveznosti imetnika pravic po prvem odstavku tega člena, vključno z izvajanjem ustreznih pogodb, sklenjenih za ta namen,
2. za varovana dela, ki se na podlagi ustrezne pogodbe uporabljajo v smislu 32.a člena tega zakona.
https://dolhar.si/

darksamurai ::

Keyser Soze je izjavil:


To je ena taka lepa floskula. Za tiste, ki ne znajo razmišljat s svojo glavo in slepo verjamejo takšnim infantilnim razlagam.


Se popolnoma strinjam!

Z nakupom avtorskih del dobiš le pravico do UPORABE. Kako lahko z varnostno kopijo nekomu škoduješ, če si "lastiš" samo pravico do uporabe avtorskega dela? To pomeni, da ne glede na to, koliko kopij narediš (ob predpostavki, da imaš vse za lastno uporabo), koristiš pravico do lastne uporabe, ki pa si jo pošteno plačal. Vsa škoda, ki je pri tem nastaja je ta, da nekomu nisi plačal za izdelavo "novega originalnega" medija. Ali so naši pravniki res totalno nesposobni logičnega razmišljanja, ker takšna stvar ni padla na ustavnem sodišču? To bi bila edina možna razlaga, ker vsi "pomembni" niso podkupljeni.

Keyser Soze ::

Nekako tako ja.

Ne razumem, kako je lahko avtor (imetnik avtorskih pravic) bolj varovan oz privilegiran kot pa kupec (osebam, ki imajo zakonit dostop do primerka avtorskega dela ali predmeta sorodnih pravic).

Ker s takim, pavšalnim nadomestilom se več kot jasno oškoduje velika večina ljudi, ki zgolj koristijo svojo pravico do svobodnega razpolaganja in upravljanja s predmeti, ki jim pripadajo oz. so v njihovi lasti, in s tem nikakor ne oškodujejo samih avtorjev. Konec koncev je celotno avtorsko pravo IMO osnovano v veliki večini zgolj in samo na ekonomski bazi. Da se zaščiti ekonomski interes avtorjev.
OM, F, G!

madmitch ::

darksamurai je izjavil:


Z nakupom avtorskih del dobiš le pravico do UPORABE.

Po tej logiki bi ti moral kupiti CD za doma, še enega za avto (da ne vlačiš vsakič v avto in nazaj) enega za na vikend in še enega za varnostno kopijo. Ker tega nočeš storiti, si avtorja oškodoval in je upravičen do nadomestila.

Ja a mislijo, da smo vesla sisal?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

WarpedGone ::

Ker s takim, pavšalnim nadomestilom se več kot jasno oškoduje velika večina ljudi, ki zgolj koristijo svojo pravico do svobodnega razpolaganja in upravljanja s predmeti, ki jim pripadajo oz. so v njihovi lasti, in s tem nikakor ne oškodujejo samih avtorjev. Konec koncev je celotno avtorsko pravo IMO osnovano v veliki večini zgolj in samo na ekonomski bazi. Da se zaščiti ekonomski interes avtorjev.

A veš v čem je hec?
Ti kot končni uporabnik, pravno gledano sploh nisi prizadeta stranka in se zato sploh ne moreš pritožit al zbunit zarad tega.
To pristojbino pravno gledano plačuje prodajalec teh zadev/medijev. Da gre denar iz tvojga žepa in je zato za tebe dražje, pravna logika ignorira.
Zbogom in hvala za vse ribe

Keyser Soze ::

Tud na tak način si lahko zatisneš oči ja. Sam moraš bit prekleto omejen oz. živet v enem svojem "virtualnem" svetu.
OM, F, G!

driver_x ::

Meni kot ne-pravniku pa tole nekako ne gre skupaj.

- zakon dovoljuje izdelavo varnostne kopije
- ker obstaja možnost izdelave zakonsko dovoljene varnostne kopije, mora vsak ki ima to možnost nosilcem avtorskih pravic plačati nadomestilo
- nosilci avtorskih pravic ti s tehničnimi sredstvi omejujejo izdelovanje varnostnih kopij

WarpedGone ::

Ne ne, tako si oči zatiska država. Zaradi tega tebi kot kupcu ta pristojbina ne daje nobenih dodatnih pravic - sej nisi ti tega plaču, prodajalec je.

Pravniška gnojnica par excelence.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

Pa saj rešitev obstaja.

Pač prodajaš POSNETE medije.

Na diske/kartice itd daš pač reklamne materiale.

Problem ostanejo Write-once mediji, pa še ti niso prehud problme zaradi nizke cene, na katero se ne da nabit bogvekaj...
On the journey of life, I chose the psycho path.

st0jko ::

To ni nobena rešitev...
keks?
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12335650 (32334) matijadmin
»

Pravice do zasebnega reproduciranja ni, treba jo je kar plačati (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
20649996 (43743) [D]emon
»

Zakaj je založbam Apple iCloud všeč, Amazonov Digital Locker pa ne

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
118717 (7323) techfreak :)
»

Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Oddelek: Novice / NWO
3910955 (9025) yani2000
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15334210 (31673) MrStein

Več podobnih tem