» »

3D Filmi? Ne pa ne!

3D Filmi? Ne pa ne!

«
1
2 3

Hardstyle ::

V čem je point, da v naših kinematografih vrtijo 3D filme, ki pa to niso? Danes sem si ogledal saw 3D in je za en k! 2 al 3x špricne kri "v tebe" to pa je tud vse. In to ni prvič ko grem iz dvorane slabe volje zato ker ni nič od tako zelo opevanega 3D.

So filmi taki ali naši kinematografi?

Nikec3 ::

Se strinjam. Sicer če te prav razumem bi ti rad imel več prizorov kjer stvari letijo vate, mene pa ravno to najbolj moti. Zanimiv 3D se mi je do sedaj zdel v Avatarju, kjer ni film na silo posnet tako, da bi v 3D vse letelo v tebe.

Osebno mislim, da so 3D filmi zgolj modna muha, ki bo slej kot prej zbledela. Zelo popularni so predvsem po svetu, medtem ko v ZDA ne prinašajo toliko denarja. Pa še en problem, 3D filma ne morem jemati resno, zato 3D sploh ni primeren za resne filme.

Hardstyle ::

Od 3D filma pričakujem, da bom osebno nekako vključen v sceno. In ravno to, da tu pa tam vame prileti neki kos pohištva/telesa zame ni 3D.

Sem si ogledal "kako ukrotiti zmaja" in je edini omembe vreden 3D učinek bil, ko je letel z zmajem in si kot gledalec imel občutek in perspektivo kot da sam vodiš oz. jahaš zmaja.

Potem pri Avatar the last Airbender nevem kaj bi naj bilo 3D razen izstopajočih podnapisov?

Glede nato, da 2012 pride titanik 3D in dve leti kasneje še Avatar 2 ter 2015-16 še 3. del, mislim da bom kar na te počakal ostalo pa enostavno downloadal v navadni obliki.

Aja, kolosej maribor, kino dan SAW 3D 7,60EUR+2EUR(očala) je 9,60EUR!!! Da o tem, da več ni velike coca cole ampak dobiš pepsi, ki je enaka prejšni srednji coca coli(količinsko).

Furbo ::

3D se forsira, prav zaradi naivnežev, ki drvijo v kino samo zaradi napisa 3D.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Lonsarg ::

@Hardstyle, problem je, ker ti pričakuješ od 3D nekaj, kar 3D ni. Razlika med 2D ter 3D filmom je samo to, da pri 2D filmu možgani globino slike dobijo iz ugibanja in izkušenj. Pri 3D filmu pa dodatno še iz dejanske globine slike.

Samo to, nič drugega.

Čeprav osebno meni je zelo spektakularno gledat v 3D(pravi 3D, recimo Avatar in ne 2D film z 3D učinki, recimo Ledena doba). Tako kot dosti raje poslušam stereo zvok kot mono zvok...

Tut 3D gaming sem poskusil, pa je fenomenalen, sam preveč utrarajoče je z modro/rdečimi očali, 200EUR+ pa ne mislim dajat za dejanski 3D učinek.

Hardstyle ::

nasel si pravi opis zadnjiih 3D filmov,2D filmi z 3D ucinki. Ampak sej ravno to globino pricakujem(ravno z globino dobis obcutek da si v sceni) ki pa je v teh filmih ni.
Mogoce bi bil pa kaki imax primernejsi zame.

Ampak res me zanima ce so samo pri nas tak podn ali tud v tujini?

St235 ::

Tehnika predvajanja pri nas ne more bit bistveno drugačna kt pri nas. 3d učinki so del filma in kaj dosti slovenski kinematografi okol tega ne mroejo narediti. JE pa zanimivo videt, da ravno v ZDA kjer so bli svoj čas nori na vse kar sliši na ime 3D zadeva bolj ali manj stagnira. Predvsem je problem ker manjka kakovostnih vsebin. (Risanke v katere naknadno nabijejo par 3d efektov, pač niso to).

WarpedGone ::

Ampak res me zanima ce so samo pri nas tak podn ali tud v tujini?

Problem ni v predvajalniku ampak samem filmu. Enak poden, kot je pri nas je tut čez mejo. Velika večina 3D filmov je v osnovi 2D kjer so dodali par scen z globino. Če pri filmu ne oglašujejo da je bil posebej sneman za 3D predvajanje pol je to good old way kjer od 3D nimaš nič bistvenga.
Zbogom in hvala za vse ribe

Hardstyle ::

in to me cudi pri saw 3D,da je bil snemam samo za 3D predvajanje,pa je se vedno podn.

WarpedGone ::

OK, pol tut te reference ni več.
Ostane ti, da počakaš da kdo drug film pogleda in vidiš kako oceni 3D plat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Hardstyle ::

Sej to je to, da se več ali manj vsi strinjamo da to kar se ooglašuje za 3D je zavajanje obiskovalcev. In zgleda da je Avatar res postavil neke visoke zahteve oz. standarde katere zdaj vsi pričakujemo. Založniki pa si polnijo denarnice ob izdajah "3D" filmov.

In potem mi naj nekdo napiše pameten razlog, zakaj naj ne pobiram filmov iz travnikov.

galu ::

Če hočete zelo dobre 3D efekte, glejte napis, da je risan film (kao risanka) in da ima Dolby očala.. Na TV-jih pa so shutter očala. Pravi 3D že dela dobro, ampak če je strtoskopski (rdečo-plavi) film, potem res ni nekih über efektov.
Tako to gre.

AtaStrudl ::

Priblizno na kakih 30 let se tale 3D moda pojavi...

Tam nekje v sedemdesetih so v kinu Siska vrteli 3D morskega psa, pa so imeli projektor tako razstelan (sliki premaknjeni po diagonali), da ju skoraj ni bilo mogoce "zliti", samo glava te je hudo bolela...

Se eno rundo prej pa je tudi moj ata slikal stereo diase (50's)
itd...

Okapi ::

Predvsem si tule (in na sploh večina) nekateri napačno predstavljate 3D. To ne pomeni, da morajo stvari leteti iz platna/zaslona v gledalca, da se ti nagonsko umikajo in potem temu smejijo;)

Vsi ti pretirani učinki so parkrat zabavni, potem se jih pa naveličaš in postanejo utrujajoči. Pravi 3D je precej bolj prefinjen in praktično vse se dogaja za platnom/zaslonom, nič ne štrli iz njega. Tako da je videti, kot bi gledal skozi okno. Ko gledaš skozi okno, tisto pravo, vidiš 3D sliko, pa nič ne skače ven. In to je tisti pravi 3D, ki ni utrujajoč, ampak ustvarja samo boljšo iluzijo resničnosti.

Na tv sem gledal tudi par fuzbalskih tekem in tenis v 3D in tam prav tako nič ne skače iz zaslona in tule bi eni rekli, da to sploh ni 3D. Ampak to je ravno tisto pravo - fuzbal vidiš, kot bi ga videl na stadionu, vedno točno vidiš, kam leti žoga (in za koliko je zgrešila gol, recimo), ker imaš še globinsko perspektivo, ki je pri 2D ni.

O.

Hardstyle ::

Smo prišli do tega, da si nihče ne želi iz platna skakajočih prizorov ampak globino-pristnost, ki pa je ti filmi ne nudijo.

In ja, ob FIFA WC je bilo dosti vprašanj kak bo zgledal 3D, iz katere perspektive in verjamem, da je dosti ljudi bilo razočaranih, ker niso bili v perspektivi korena ali novakoviča =)

Me pa zanima, glede nato da je 3D šel live, kako bi izgledalo, če bi žoga letela naravnost proti tebi? :)

Nikec3 ::

Sem si ogledal Saw 3D in moram reči da sem razočaran. Niti ne toliko z 3D, pa čeprav ni od njega nič koristnega, kot bolj zaradi butastih dialogov in slabega igranja s strani nekaterih igralcev.


!SPOILERS!
Prva scena z morjenjem v javnosti je bila prav mučna ko si poslušal te tri kako se prepirajo. "I love you... oh no I love you, kill him..., no kill him. Mučenje! Razočaral me je tudi Gibson, ki je veliko premlad za detektiva in ne zna igrati. Popolnoma mimo je bila tudi glasba. Cel film se v ozadju odvija glasba, ki bi bolj sodila v igro Mass Effect kot v Saw. Ta tip glasbe popolnoma uniči napetost v vsakem prizoru, saj sem mnenja, da bi se večina prizorov morala dogajati v tišini. Poleg tega pa so še pasti veliko manj izvirne kot v preteklih žagah. V zadnji pasti si namreč človek, ki je na preizkušnji s kavlji prebode prsne mišice, da bi se tako vzdignil do verige, namesto, da bi enostavno stopil na kavlje.

Po zelo dobri Žagi VI, je Žaga 3D veliko razočaranje. Sicer se pa filmu vidi, da cilja predvsem najstnike (igralke so skoraj vse mlajše od 30 let), ter mlajše ljudi. No pri meni jim ni uspelo 8-).

Ocena: 3/10

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nikec3 ()

zcetrt ::

So že povedali: 3D film naj ne bi bil luna park. Sam čakam na kakšne dobre poljudnoznanstvene 3D vsebine. Da pa moramves čas buljit 3cm pred sabo in bit navdušen nad tem, mi gre pa resno na jetra.

3D učinek vsekakor najbolj zavisi od posnetka, veliko pa tudi od pozicije gledalca. Slovenski kinematografi, po mojem mnenju, niso slabi pri predvajanju 3D vsebin in jih ni treba krivit za premalo vate letečih stvari.
4.

lopov ::

Čakte da pridejo porniči, prvi filmi so že v produkciji :)

Okapi ::

3D porniči so že lep čas tu.

O.

Pyr0Beast ::

The last airbender je tudi 2D preluftan v 3D. razen nekaj efektov ni razlike. Sam sem se po prvih 10 minutah naveličal 3D filma in popačenja ter preostanek pogledal brez očal.
Sicer motna a dosti svetlejša slika.

Imo je vse forsiranje 3D v prid industriji, kjer uporabniki ne morejo več delati screenerjev. Taki posnetki so 'garbage'.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Saj doslej še nobenega filma niso samo v 3D predvajali. Vse vrtijo tudi v 2D (če te za screenerje skrbi).

O.

Pyr0Beast ::

Odvisno od dneva in od kina.

Airbender je bil 3D only
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Ja, in zato na netu ni screenerjev:))

O.

guest #44 ::

Kdo kurac sploh gleda screenerje!? Zarad mene naj kr izginejo.

Hardstyle ::

Tudi žaga je samo 3D

WarpedGone ::

Kdo kurac sploh gleda screenerje!? Zarad mene naj kr izginejo.

V sili še hudič muhe žre! :)

Ko bo potreba dost huda bodo tut skrinerji v 3D. Kje je probem met dve kameri, nanju nataknit tista očala in posnet levi in desni kanal? Še mal procesiranja in maš 3D skriner.
Zbogom in hvala za vse ribe

OK.d ::

drugače, če hočete kaj več od 3D se morate vsesti v prvih deset vrst
LPOK.d

opeter ::

Ta 3D očala so bila v uporabi v začetku 90. let (kao virtual reality ... se še spominjate?), tudi v igrah, spominjam se še ogromno števila člankov v Joker (od številke 20 in naprej). Pa je potem vse nekako klavrno propadlo oz. na našo srečo (Nintendo VirtualBoy, fuj!) izginilo. Ampak kolikor vidim, so "i-glassess" ponovno popularne. Le od kod so jih potegnili?

VR čelade:
http://joker.si/article.php?rubrika=24&...

Imam občutek, da bo tale zadeva z očali (resnično upam), dokaj kratkoročna in izginila podobno kot je v sredini 90. let.

Naj raje delajo na tem:
http://www.pcworld.com/article/206878/t...
http://www.technewsworld.com/rsstory/70...

Meni bo 3D uporaben takrat, ko boš dobil globine brez uporabe nekih brez zveznih očal. Dotlej pa bom gledal samo in izključno 2D filme.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

black ice ::

Včeraj sem v Koloseju v MB pogledal Žago 3D in priznam, da je 3D popolnoma odveč. V 90 minutah filma so omembe vredni samo trije prizori: zobniki na začetku filma, sanje Jill Tuck (ali kaj je že) in eksplozija delavnice.

Pri ostalih prizorih sem opazil, da slika postane motna ko je v prizoru večje število ljudi.

Zaključek: 2D > 3D

Okapi ::

A tega pa sploh ne opazite, da ima slika, tudi kadar nič ne skače v dvorano, globino, da je videti bolj naravna, ker vidiš, koliko so stvari med sabo oddaljene in kakšno debelino imajo in ni vse sploščeno na platnu?

O.

opeter ::

Meni je predvsem problem v tem, da mi po cca. 10 min začne boleti glava od očal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

black ice ::

Okapi je izjavil:

A tega pa sploh ne opazite, da ima slika, tudi kadar nič ne skače v dvorano, globino, da je videti bolj naravna, ker vidiš, koliko so stvari med sabo oddaljene in kakšno debelino imajo in ni vse sploščeno na platnu?

O.

Sem opazil.

Meni je predvsem problem v tem, da mi po cca. 10 min začne boleti glava od očal.

Nosiš očala?

opeter ::

black ice je izjavil:

Meni je predvsem problem v tem, da mi po cca. 10 min začne boleti glava od očal.

Nosiš očala?


Ne.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Hardstyle ::

Okapi je izjavil:

A tega pa sploh ne opazite, da ima slika, tudi kadar nič ne skače v dvorano, globino, da je videti bolj naravna, ker vidiš, koliko so stvari med sabo oddaljene in kakšno debelino imajo in ni vse sploščeno na platnu?

O.


Zelo in res zelo malo se to opazi. In ravno o tem se menimo, da je te globine premalo. Tu pa tam skoči nekaj ven potem pa gledaš sploščeno sceno na platnu.

PARTyZAN ::

Očala so fail v vsakem primeru. Dvomim, da se bo to sploh kdaj prijelo.

Okapi ::

Tu pa tam skoči nekaj ven potem pa gledaš sploščeno sceno na platnu.
Se pravi takrat, ko nič ne skače iz platna, ne opaziš, da ima slika globino, da se stvari dogajajo "za" platnom, da so stavbe, pokrajina ... bolj oddaljeni?

O.

Nikec3 ::

Okapi je izjavil:

Tu pa tam skoči nekaj ven potem pa gledaš sploščeno sceno na platnu.
Se pravi takrat, ko nič ne skače iz platna, ne opaziš, da ima slika globino, da se stvari dogajajo "za" platnom, da so stavbe, pokrajina ... bolj oddaljeni?

O.


Po eni strani je brezveze gledati 3D film, če cel čas stvari skačejo iz platna, po drugi pa se ne splača gledat, če ne skačejo, ker potem nimaš od 3D nič razen bolečine v glavi, očeh, nasploh nisi tako sproščen. Zato sem prišel do zaključka, da je 3D neuporaben, razen mogoče za kakšne znanstvenofantastične filme tipa Avatar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nikec3 ()

Lonsarg ::

Stereo zvok je brez veze, gremo na mono, čist brez veze je! lol

PARTyZAN ::

Na stereo zvok se je prešlo hitro, ker ni bilo debilnih omejitev tehnologije. Sploh se ne da tega direktno primerjat.

Udoben "true" 3D je možen samo v obliki holograma, IMO. Rajši bi resorse vlagali v to, kot v koncept star čez 160 let, ki se je v zadnjih 50 letih že večkrat izkazal kot brca v temo.

LexLuthor ::

NE vem kaj koga moti, meni je 3D super. Avatarja sem gledal v Expandu, U2 v Tušu in je bilo obakrat super. Morda imate nekateri prepočasen procesor tam zgoraj, da bi vam lahko odkodiral 3D >:D
www.pasice.si

Lonsarg ::

Ma ne sej so delal raziskave, 11% ljudi al kok ima probleme z to tehniko.

opeter ::

Po mojem bi morala biti 3D tehnika prikaza nekako takšna (nazorno si oglejte reklamo GAP):
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bluefish ::

To so že 3D hologrami.

Nikec3 ::

Če se bodo filmi v prihodnosti predvajali samo v 3D jih ne bom več gledal(nisem starejši človek, ki sprememb ne sprejema najbolje). 3D filma se tudi ne da jemati resno, pa tudi za predstavljanje globine prostora imam svoje možgane, ne potrebujem 3D tehnike da mi pove kaj je bližje in kaj dlje.

bluefish ::

Eh, se ni za bati, ker je to najbrž modna muha.

AmokRun ::

Nikec3 je izjavil:

Če se bodo filmi v prihodnosti predvajali samo v 3D jih ne bom več gledal(nisem starejši človek, ki sprememb ne sprejema najbolje). 3D filma se tudi ne da jemati resno, pa tudi za predstavljanje globine prostora imam svoje možgane, ne potrebujem 3D tehnike da mi pove kaj je bližje in kaj dlje.

Zakaj se ga ne da jemati resno? To je podobo kot bi rekel, da se barvnih filmov ne da jemati resno, ker smo najprej imeli črno bele.

Avenger ::

Prava globinska percepcija je možna samo če vsako oko dobi sliko, ki je posneta z drugega kota, pač kot gledaš z očmi.

To se lahko doseže na več načinov, najbolj enostaven je očitno, 2D projekcija 2h različnih slik hkrati in nato filtrira za vsako oko posebaj, od tega je najenostavnejše z valovno dolžino - rdeče-modra očala. Druga opcija je prepletanje slike, torej da se na platno izmenično projicira slika za levo in nato za desno oko, očala pa sinhronizirano in izmenično zatemnijo levo oz. desno šipco. Kar od projekcij na platno verjetno najboljše kar je možno.

Še en izmed načinov je, kot je bilo že zgoraj v linku, 3D LCD, pri katerem moraš bit pred zaslonom točno na določeni točki, ker je slika za levo/desno oko vidna le z določene točke - tukaj ne bo nikoli prišlo do napredka, ker je to fizična omejitev.

Naslednji je hologramska projekcija (že obstaja, brez skrbi) ki se izvede tako, da se projicira sliko na ogledalo, ki se vrti. Spet, obstajajo fizične omejitve.

Poleg neke neznane tehnologije, ki bi sliko projicirala nekam v zrak, brez mehanskih zadev in ki je kar globoko v prihodnosti, je še najbolj blizu tehnologija 3D čelad, kar je treba po mojem le še fino dodelat, da ne bo glavobolov - tudi zaradi cene kvalitetnega seta. Pred nekaj leti, ko je bilo že videti, da se bo stvar začela razvijati, je taka čelada stala nekaj 100$, po obilnem guglanju sem pa našel čelade, ki so takrat stale 1000x več, celo miljon $, verjetno so bile te bolj očem prijazne...

Kljub vsemu, če bi lahko delali projekcijo pri 200 hz in imeli stereoskopska očala, pri katerih bi nato dobil 100hz na oko, bi bilo verjetno še najceneje pa najbolj očem prijazno... Samo to ne bo izvedljivo dokler ne bodo kinematografi kompletno opustili filmskega traku.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Okapi ::

Samo to ne bo izvedljivo dokler ne bodo kinematografi kompletno opustili filmskega traku.
Filmski trak uporabljajo samo še tiste kinodvorane, ki nimajo dovolj denarja za nakup digitalnih projektorjev. Ker so digitalne kopije cenejše in mnogo boljše od filmskih, bo takih dvoran čedalje manj.

O.

KandazaR ::

Kar se tiče 3D filmov me je Final Destination 4 zelo prepričal (od tega da kaj leti proti tebi, da ko gre kamera čez žično ograjo se ta približuje, da imaš v nekaterih prizorih občutek da sediš polek igralcev...). Nasprotno pa me je Avatar v smislu 3D razočaral.

bluefish ::

In ravno to letenje proti gledalcu ipd. je v nekaterih primerih fail - glej prejšnje poste.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The Hobbit (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Sedem umetnosti
28576131 (54165) Alamar
»

3D igre

Oddelek: Igre
181993 (1657) opeter
»

3D HD TV Sprejemniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
769257 (7172) Spajky
»

Unreal Engine 3 podpira 3D

Oddelek: Novice / Grafične kartice
266861 (6044) HeMan

Več podobnih tem