» »

Storitve E-uprave

Storitve E-uprave

coffeetime12 ::

Če je to servis državljanom, potem sem jaz James Dean. Namreč, želim pridobiti potrdilo o nekaznovanosti. Se odklikam na spletno stran e-uprave, v iskalno polje vpišem željeno storitev
in ....tema. Dobim milijon zadetkov, samo noben pravi. Kar je pa še hujše pa je, da določene povezave sploh ne delujejo??!
Primer
Pa kaj hudiča ima zahtevano potrdilo zveze s Akcijski načrt e-uprave 2004!!!

Dobro. Grem gledati zahteve:
Za oddajanje dokumentov, ki zahtevajo elektronski podpis vloge

* Internet Explorer 5.5 ali kasnejša različica in Mozilla Firefox;
* v brskalnik nameščeni gradnik ProXSign za elektronsko podpisovanje;
* kvalificirano digitalno potrdilo;

Klikam naprej:

19.3.2010 Prehod na podpisno komponento SETCCE ProXSign

E-uprava prehaja na novo podpisno komponento podjetja SETCCE, produkt ProXSign, ki je tudi uradno podpisna komponenta za uporabo e-rešitev Ministrstva za javno upravo. Nova podpisna komponenta bo omogočala e-podpisovanje dokumentov v MS Internet Explorer (na operacijskem sistemu Windows) in tudi v drugih brskalnikih, ki niso lastniški. Z novo podpisno komponente bo mogoče e-podpisovanje in s tem dostopnost e-storitev tudi v brskalniku Mozilla Firefox na operacijskem sistemu Windows in Linux, kasneje pa tudi v drugih brskalnikih kot so npr. Safari, Chrome, Opera.

Prehod na produkcijsko uporabo nove podpisne komponente je načrtovan za 1. 4. 2010. Za uspešno uporabo elektronskega podpisa po 1. 4. 2010 je treba predhodno namestiti komponento v brskalnik, ki ga uporabljate.

Do 1. 4. 2010 je možno e-popisovanje dokumentov še z obstoječo komponento, ne glede na to, da si boste namestili tudi že novo podpisno komponento.

Navodila za namestitev nove podpisne komponente na http://www.si-ca.si/podpisna_komponenta/


Opazim, da naj bi zadeva delovala v OS Linux. Preverim potrebne knjižnice, namestim certifikat/komponento/test in:

Podpisovanje ni bilo uspešno! Error code: -22
Error message: The certificate or certificate chain is based on an untrusted root


Si rečem OK in namestim Okna XP/7 v Vbox! Mamicu jim.... Namestim zadnjo FF različico 3.6.6, certifikat....Grem namestiti novo komponento, sledi test in:

Podpisovanje ni bilo uspešno! Error code: -22
Error message: The certificate or certificate chain is based on an untrusted root


???[nesposobneži]

Grem naprej in namestim certifikat v IE 8. Zopet sledi komponenta in test se uspešno izvede. Si zopet rečem OK, stisnem zobe in grem veselo s IE 8 pridobiti potrdilo. V zadnjem koraku me opozori, da bom pred oddajo elektronsko podpisal dokument. Klik OK in nato:

Pri podpisovanju je prišlo do napake


??? Končno opazim, da imam izklopljene dodatke [pač, IE ter Win ne uporabljam] in ko jih omogočim mi končno uspe. Vloga uspešno oddana.

Ampak ne glede na vse; pa kako hudiča naj človek jemlje našo e-upravo resno??! To je eno navadno skrpucalo. Ker nimam ne časa, ne volje, da bi se ubadal s tem skrpucalom in je mogoče napaka, da mi v FF na OS Okna XP/7 ni uspelo oddati vloge z moje strani, se vseeno sprašujem, kaj gospodje razvijalci kadijo?

Edit: XP/7 ter certifikat uspešno odstranjeni:D

srus ::

Ha, ha tudi jaz potrebujem izpisek. Strani e-uprave in link do ustrezne zahteve sem hitro našel, vlogo lahko izpolnim, pri oddajanju pa pride do sledečega izpisa

Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, spletkarAdmin.cvi@gov.si and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.

Torej, če kdo pozna "spletkarskega Administratorja" naj se mu pritoži v mojem imenu. V drugem primeru pa pri poizkusu oddaje vloge vse zablokira, lahko le v nedogled gledam premikajoče črtice na ekranu.

Zgoraj opisano se mi zgodi pri uporabi FF, če hočem do priprave vloge dostopati preko IE, me zavrne že na začetku:

Internet Explorer cannot display the webpage

This problem can be caused by a variety of issues, including:

oInternet connectivity has been lost.
oThe website is temporarily unavailable.
oThe Domain Name Server (DNS) is not reachable.
oThe Domain Name Server (DNS) does not have a listing for the website's domain.
oThere might be a typing error in the address.
oIf this is an HTTPS (secure) address, click Tools, click Internet Options, click Advanced, and check to be sure the SSL and TLS protocols are enabled under the security section.

Zanimivo sicer, da aplikacijo e-davki za poslovanje z DURS uporabljam brez težav - tako na FF kot IE. Torej, če država hoče dobiti denar od tebe se bistveno bolj potrudi, kot v primeru, da ti mora ponuditi storitev.

BlaY0 ::

Jah ni druge, kot da jim pišeš in jih malo moriš...

DURS nima veze z e-upravo... gre za popolnoma drugega naročnika in izvajalca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

PacificBlue ::

Ma debilno je to,se strinjam. Sem pred slabim mesecom sam si zelel pridobiti potrdilo o nekaznovanosti preko e-uprave, pa seveda ni mozno. Edina moznost za zadj je torej, fax ali pa da posljes obrazec po posti. Dobis pa hitro, naslednji dan al najkasneje v 2 dneh.

BlaY0 ::

Jaz sem jim dve leti nazaj pisal kdaj bo možno elektronsko podpisovanje za vse državljane. Odgovora ni bilo. Lani sem forwardiral to e-sporočilo izpred dveh let in dopisal da očitno imajo res veliko dela, da mi v enem letu niso uspeli odgovoriti. Potem so mi v enem mesecu odgovorili, da bo zdaj zdaj. Čez pol leta sem jim spet pisal, da je ta "zdaj zdaj" že zdavnaj mimo, podpisovanje pa ne deluje...

Skratka ne dajo se kaj preveč motit...

Da ne govorim kakšen postopek odgovarjanja imajo... namesto da bi napisali odgovor, pritisnili gor svoj elektronski podpis in časovni žig ter podpis organa oni to natipkajo v Wordu, potem sprintajo, udarijo štempelj, se podpišejo, dajo to svoji tajnici, ona to prekopira in en izvod pošlje po interni poti v arhiv, vse skupaj še skenira, pretvori v PDF, vrne modelu, ki je vse to spisal, ta potem to po e-mailu pošlje na e-vložišče in na koncu od tam oni tebi ta pdf pošljejo po e-pošti.

Kako bodo modeli uvedli delujoč sistem elektronskega podpisovanja za državljane, če še sami ne znajo dokumenta elektronsko podpisati in ga "on behalf" poslati nazaj!?!? Kako bodo sploh razpisali razpis za podpisno komponento, če pojma nimajo kaj je to elektronski podpis?!?!?

srus ::

Počasi se prebijam naprej, sedaj server očitno deluje, prišel sem do instalacije podpisne komponente, ki mi je FF ne dovoli instalirati ker ne more preveriti njenega podpisa.

Zakaj za vraga, ne morem podpisovati vlog za e-upravo s podpisno komponento, ki jo uporabljam za e-davke, z instalacijo katere ni bilo težav?

BlaY0 ::

1. V JRE in FF si uvozi root certifikat od SIGOV-CA in SIGEN-CA.

2. Ker kot sem že povedal backend od E-uprave ne podpira podpisne komponente od E-Davkov. To dvoje sta implementirala različna izvajalca! Zadeva je po domače rečeno nezdružljiva.

BlaY0 ::

Za uteho ti povem, da ima recimo AJPES "podprti" celo dve podpisni komponenti. Z nobeno mi ni uspelo podpisati dokumenta ;((

@nny ::

Obujam ne tako staro temo. Neprijaznost državne uprave do uporabnikov OS je dobila nov podaljšek. E-storitve ZRSZ delujejo samo na oknih. V Mozillo (za Chrome še niso slišali?) je potrebno namestiti komponento ZrcaloSIGN, ki seveda BP deluje samo na Oknih. Za uporabnike Linuxa so prijazno dopisali stavčič:
V primeru operacijskega sistema "LINUX" vas prosimo, da se obrnite na pomoc@zrcalo.eu
. Ok, pošljem pošto...ki se vrne kot:

Delivery to the following recipient failed permanently:

pomoc@zrcalo.eu

Technical details of permanent failure:
DNS Error: Domain name not found


Se obrnem na kontak e-storitve: prosimo obrnite se na zrcalo, mi nimamo nič s tem. In smo v slavni povratni zanki.

Počasi sem sita tega odnosa do prvorazrednih (MS) in drugorazrednih (vsi ostali) državljanov. Kadarkoli se obrnem po pomoč, dobim odgovor v stilu, hja, saj vi ste na Linuxu, ste ja pametni in oh in sploh, se boste že znašli. Mislim, da se bomo. En dan mi bo odletela pokrovka in bomo še s par podobnomislečimi frendi preuredili katerega od javnih portalov. Po svoji zamisli seveda.

Do tedaj pa - kam naj se obrnem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: @nny ()

fosil ::

Domena zrcalo.eu sploh ni registrirana. Obstaja sicer zrcalo.si, ampak glede na to, kako zgleda njihova spletna stran (ob tem da se ukvarjajo z izdelavo strani) jaz ne bi bil preveč optimističen.
Tako je!

@nny ::

Torej - davkoplačevalci plačujemo velike denarce za neobstoječe storitve. Odlično. ;(

sese12 ::

Meni je danes uspelo oddati preko e-uprave podpisano izjavo za zakonodajni referendum. Uporabljam pa Linux Ubunto 10.04 in Firefox.
Nekaj se pa le premika.

@nny ::

FF so morali vključiti, ker ima v Slo več kot 50% delež. Pri ostalih brskalnikih - no go!

qwzyx ::

@nny je izjavil:

Pri ostalih brskalnikih - no go!

Poskusite spremeniti "User Agent String" v vašem brskalniku.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

edavki.durs.si (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
35982647 (7193) Buggy
»

Najdena resna varnostna ranljivost v AJPESovi podpisni komponenti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Varnost
20175855 (58409) jukoz
»

AJPES-ova alternativna dejstva (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7626627 (18897)          
»

Oracle opušča Java Plugin

Oddelek: Novice / Brskalniki
4121079 (18382) andromedar
»

Podaljšanje e-vloge za otroške dodatke

Oddelek: Loža
71581 (1522) M.B.

Več podobnih tem