» »

Evolucija na škofijski gimnaziji

Evolucija na škofijski gimnaziji

«
1
2

Okapi ::

A je tule na forumu kdo, ki je hodil na škofijsko gimnazijo v Ljubljani?

Pred časom mi je namreč nekdo razlagal, da tam pri biologiji nikoli "ne uspejo" priti do Darwina in evolucije, vedno prej zmanjka časa in je konec šolskega leta.

Lahko to kdo potrdi?

O.

whatever ::

Če me spomin ne vara (in možno da me, ker je že toliko let od tega), sestoji snov pri biologiji za poglabljanje snovi za maturo iz ene 6ih ali 8ih debelih bukev, od katerih je tista z naslovom "Evolucija"- hm, ali je bilo "Genetika" - prav zadnja. Tudi mi v gimnaziji se nismo kaj dosti ukvarjali s samo splošno teorijo evolucije, pač pa bolj spoznavali posamezne segmente. Ni nič čudnega, da jim ne uspe, ker je snov zelo obsežna (vseh 6 bukev je itak mišljenih samo za poglabljalce biologije za maturo), nima pa veze s škofijsko gimnazijo. Imho.

zee ::

V času mojega šolanja tam smo prišli tudi do evolucije in Darwina. Je pa res, da o njem slišiš samo, če imaš biologijo na maturi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BlaY0 ::

Kolikor se jaz spomnim smo tisti, ki smo imeli maturo (zaključni izpit) iz biologije, v četrtem letniku obiskovali ure biologije 3x na teden in takrat smo obdelali tisto česar prej nismo...

JanK ::

Jezus Kristus (pardon the pun), ampak a je to sploh mogoce, da clovek pride skozi srednjo solo, ne da bi slisal kaj o evoluciji, genetiki, Darwinu???!!!

cholt45 ::

Kolikor vem sem sam evolucijo spoznal v OŠ.

kihc ::

Prvi letnik celica, drugi živali & rastile, tretji človek, četrti genetika, evolucija, ekologija.
Seveda je četrti letnik samo če izbereš biologijo na maturi.
x

steev ::

Jaz sem bil tehniška gimnazija (torej samo 2 leti biologije) pa smo imel Darwina.
:|

zee ::

@JanK:
Zgleda, da se da. O evoluciji v OS pa tudi nisem slisal kaj prida. ;(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

energetik ::

Hodil na škofijsko, ne spomnim se dobro, kam smo prišli pri biologiji, je že preveč let minilo. Vem pa, da so tisti, ki so jo vzeli na maturi konkretno prepucavali tudi evolucijo.
Kaj hočeš reči, da na škofijski nalašč spuščajo evolucijo iz učnega programa? Potem se konkretno motiš.

BlaY0 ::

energetik: Ja valda! Bog pa Kristus pol pa dolgo nič! Kakšna evolucija neki :D

energetik ::

Kaj valda? Učni program je tak kot se zahteva na vseh gimnazijah in na maturi. Nič ni spuščeno oziroma dodano pri standardnih predmetih.

donfilipo ::

http://portal.mss.edus.si/msswww/progra...

Imajo pa tudi 'vera in kultura'. To je namesto samoupravljanja:) Ostalo je precej isto kot nekdaj, če izvzamem informatiko!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BlaY0 ::

energetik: Brez panike:P

OT: Ja, informatika je bila včasih (20 let nazaj) informatika, danes je pa učenje veščin Worda in Excela...

antonija ::

Dokler ne ucijo "alternativnih teorij" evoluciji potem stvar se vedno stima. Ubistvu je tko da ce ucijo evolucijo pol bi bilo lepo od njih (vseh) da omenijo tudi alternativne teorije in zdraven jasno povejo zakaj je danes prav evolucija splosno sprejeta. Tko imajo ljudje dovolj informacij da se lahko sami odlocijo ce je evolucija tisti pravo, ali bi raje verjeli v kaj drugega.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SeTAr ::

Upam da govoriš o znanstvenih alternativnih teorijah (katerih?)

antonija ::

Jah verske ustanove (sploh v juesofej) majo svoje teorije ki jih ucijo _namesto_ evolucije. Baje je splosno prepricanje v nekateruh zveznih drzavah prav porazno.

Hotel sem povedat to da me prav nic ne moti ce poleg evolucije omenijo tudi druge "teorije", ampak potem naj jasno povejo se zakaj je evolucija sprejeta in zakaj druge niso. To je IMO boljse kot pa ucenje "evolucija uber alles".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

ABX ::

Teorije cerkve naj ostanejo v cerkvi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

ahac ::

Hotel sem povedat to da me prav nic ne moti ce poleg evolucije omenijo tudi druge "teorije", ampak potem naj jasno povejo se zakaj je evolucija sprejeta in zakaj druge niso.

Tisto niso teorije, ampak pravljice. To pa ne spada v šolo. Oz. mogoče v 1. razred OŠ pri slovenščini. :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

JanK ::

Oooh, slippery road ahead...

Katere "teorije" pa bi recimo lahko sploh primerjal? Ce seveda jemljes "teorijo" v znanstvenem pomenu besede.

PMSM pri naravoslovnem predmetu "alternativne" teorije nimajo kaj poceti. Lahko pri ucenju o religijah (ne ucenju katoliske religije), ce to sploh imajo. Drugace se seveda to vec ali manj prevede na ucenje Intelligent Design, ki nic drugega, kot religiozna razlaga brez osnov v znanosti, opazovanju,.. In seveda mocno dvomim, da bi med "alternativne" teorije uvrstili tudi Pastafarianism, ki je ravno tako dobra teorija, kot ID.

Sedajle ne morem pogledati odlicnega stand-up komika Dara O' Briain-a in njegovih izvajanj okoli homeopatije, da bi povedal tocno na kateri tocki se to dogaja, ampak v videu se vprasa zakaj je treba vedno neko "alternativo" in da lep primer (po spominu): Predstavljajte si, da ima gostitelj v studiu znanstvenika, ki razlaga, kako je sel shuttle na mednarodno vesoljsko postajo, kaj tam pocnejo,... In potem se gostitelj obrne k Barry-ju, ki misli, da so zvezde male srebrne pikice na temni zavesi nekje nad nami: Kaj pa ti pravis? Ah neumnosti, vesoljska postaja? Kaj bodo pa naredili, jo privezali z vrvico na strop, ahahahahaha....

In priblizno tako neumno je razlagati o "alternativnih" teorijah pri biologiji.

donfilipo ::

Vera in kultura, če razumeš simboliko (in enkrat je dobro, da jo spoznaš:), ni tako marsovska reč. Tudi v najsodobnejši znanosti je vrinjene cel kup mnogo več skrite simbolike, kot jo lahko na prvi pogled zaznamo v bajkah in mitih iz biblije:)
Darwin je pač kresnil ob mit o stvarjenju na polno. Ker se je zavedal, kaj njegovo dognanje nosi v sebi, ga je kar nekaj časa ujčkal in skrival. No in se je vseeno podrlo. Občasno se deloma poizkuša nazaj, saj so ljudje nekako bolj bogaboječi in manj faustovski, brez modernih znanstvenih teorij, in simbolika v modernem potrošništvu trpi, a brez popolne fašizacije skupnega kulturnega prostora ne bo šlo. Na drugi strani, pa se večina dobrih mitov, lahko tudi prilagodi sodobnim spoznanjem. Primer: da ni božička, ni velika skrivnost. Neka žalost se pojavi pri tistih, ki ga res nikoli ne doživijo:) Danes se resni ljudje teologi sprašujejo, ali 'vsevišji' sploh na kakšen način, razen v kulturi posredno posega v usodo človeštva? Po domače, če je kaj takega kot božji načrt, smo ga sposobni razumeti ravno toliko in še mnogo manj kot mačka pralni stroj:) Je pa vseeno dobro, če nam nudi neko zaupanje in tolažbo... in seveda hudičeva rabota vkolikor zbuja sovraštvo in nasilje.

Zato eno strokovno vprašanje za našega dohtarja Okapija. Ali je mogoče opico naučiti uporabljati puško?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

JanK ::

antonija je izjavil:

Jah verske ustanove (sploh v juesofej) majo svoje teorije ki jih ucijo _namesto_ evolucije. Baje je splosno prepricanje v nekateruh zveznih drzavah prav porazno.


Res je. Ampak te "teorije" lahko ucijo samo in izkljucno na verskih solah, ki niso kaj dosti priznane - vsaj ne, ce zelis studirati kaksno resno znanost, ne pa se iti TV preacherja. V drzavnih solah ni sans! No, to se je zal spremenilo ravno nekaj dni nazaj, ko je Teksas (katerega kurikulum se vec ali manj avtomaticno razsiri po celi drzavi, ker je dalec najvecji odjemalec knjig) sprejel nov kurikulum, ki po besedah clanka iz Guardiana


Texas schools board rewrites US history with lessons promoting God and guns

US Christian conservatives drop references to slave trade and sideline Thomas Jefferson who backed church-state separation


in


Study of Sir Isaac Newton is dropped in favour of examining scientific advances through military technology.

There is also a suggestion that the anti-communist witch-hunt by Senator Joseph McCarthy in the 1950s may have been justified.


Okoli "alternativnih" teorij evolucije pa je bila nekaj let nazaj velika afera, ko so poskusali v neki soli uciti ID in s tem vec ali manj krscanski pogled na svet, kot alternativo evoluciji, ki naj bi bila samo "teorija".

Glej Kitzmiller v. Dover Area School District, npr., iz sodnikove odlocitve:


After a searching review of the record and applicable caselaw, we find that while ID arguments may be true, a proposition on which the Court takes no position, ID is not science. We find that ID fails on three different levels, any one of which is sufficient to preclude a determination that ID is science. They are: (1) ID violates the centuries-old ground rules of science by invoking and permitting supernatural causation; (2) the argument of irreducible complexity, central to ID, employs the same flawed and illogical contrived dualism that doomed creation science in the 1980's; and (3) ID's negative attacks on evolution have been refuted by the scientific community. (page 64)


in


ID's backers have sought to avoid the scientific scrutiny which we have now determined that it cannot withstand by advocating that the controversy, but not ID itself, should be taught in science class. This tactic is at best disingenuous, and at worst a canard. The goal of the IDM is not to encourage critical thought, but to foment a revolution which would supplant evolutionary theory with ID. (page 89)


In natanko zato nimajo "alternativne" teorije kaj delati pri biologiji.

Toplo priporocam ogled obeh dokumentarcev omenjenih v razdelku Documentaries v Wikipedia clanku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

Okapi ::

Ali je mogoče opico naučiti uporabljati puško?
Kar katerekoli opice ne, šimpanze bi se pa skoraj sigurno dalo naučiti. Z merjenjem bi sicer imeli težava, ampak ustreliti v splošni smeri neprijatelja bi pa znali.

O.

donfilipo ::

Ok. Agree. Nadaljujmo miselni (ali obstaja celo realen test?). Kaj bi se zgodilo pri spopadih tropov šimpanzov, če bi kdo igral boga in enemu podelil puške? Ali bi popolnoma prevladali, ali bi se pobili še med sabo, ali pa bi preprosto ovrgli puške kot koristno reč?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Poskus bi bil preprostejši in enako "zanimiv", če bi enim dal mačete;) Težko je reči, kaj bi se zgodilo.

O.

energetik ::

oracle, ti že veš. Si se mogoče tam šolal? In ni "cerkvena" ampak jo je dejansko ustanovila RKC. In ne vem, zakaj vi bilo to samo po sebi slabo. Imaš program, greš na informativca in se odločiš. Ni nobene prisile oz. "prilagojenih" predmetov.
Jaz sem šel tja izključno zaradi tega, ker mi je všeč nek red, opremljenost in dobri profesorji. Vzel sem si tisto kar sem hotel, hkrati pa pridobil nek dodaten pogled na verstva. Nobene poduhovljenosti.
Še več, 1/4 sošolcev je bila na koncu pravih antikristov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

vorantz ::

Jao kake padajo tuki ;((

Razen predmeta vera in kultura je učni program in izvajanje tega enako vsem ostalim gimnazijam pa če cel dan lajate tuki
Če mate dokaze o nasprotnem na dan z njimi :)

edit:
sicer pa če malo pomisliš...na koncu moraš znat vse kar se zahteva na maturi
če bi učili še neke druge stvari (alternativne teorije) poleg tega, bi se mogli dijaki tolko več učit
ker dijak bi to delal brez konkretnega upiranja? :> (hint: ga ni)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vorantz ()

Okapi ::

OK, ne se kregat. Mene je samo zanimalo, ali tam gimnazijci, tisti, ki nimajo biologije na maturi, pri biologiji kaj izvedo o Darwinu in evoluciji.

O.

oracle ::

Razen predmeta vera in kultura je učni program in izvajanje tega enako vsem ostalim gimnazijam pa če cel dan lajate tuki
Če mate dokaze o nasprotnem na dan z njimi

Saj že ta predmet je veliko.

Kaj pa jutranji molitveni rituali? ;)

Pač vključujejo cerkvene nauke kjerkoli jim zakon to dopušča.

Dejstvo je da je to cerkvena šola. To ti pove že statiskika vseh vernih dijakov (in sigurno tudi zaposlenih, z upravo na čelu).

Cerkveno naravnana šola, cerkveni učenci in učitelji = cerkvena šola. Ali morda lahko karkoli od tega zanikaš?

EDIT: evo in še citat iz njihove spletne strani. Prvi stavek njihove predstavitve pove vse:
Zgodovina zavoda

V začetku prejšnjega stoletja je ljubljanski škof dr. Anton Bonaventura Jeglič spoznal, da je potrebno ustanoviti gimnazijo in zavod, kjer bodo dijake vzgajali tako, da bodo kot izobraženci tudi zavedni Slovenci in zgledni kristjani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

i386 ::

hjoooo.... kaj vam je?? Zakaj mislite, da cerkev zavrača evolucijo? Kolikor vem je RKC sprejela evolucijo kot trenutno najbolj verjetno teorijo. In ne primerjat RKC in raznih ameriških cerkva, kjer je pa kreacionizem res še glavna teorija.

oracle ::

Evo še en lep citat iz njihove spletne strani:
Ob vpisu dijaki in njihovi starši podpišejo izjavo, s katero se obvezujejo, da bodo upoštevali šolski red in krščansko usmeritev gimnazije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

i386 ::

oracle... Ja in?? Pač so bol krščansko usmerjeni... Kaj je tu narobe?? Kaj imaštoliko proti trenutno cerkvi? Izgleda da ne veš, a cerkev z denarjem podpira tudi znanstvene raziskave.

pa še nekaj... Tu ti vsaj dajo izjavo za podpisat. V komunizmu ti ni bilo treba podpisati izjave, s katero se otroci obvezujejo, da bodo upoštevali šolski red in komunistično usmeritev gimnazije.

oracle ::

@i386:
Moj odgovor je bil namenjen vorantzu in vsem ki zatrjujejo, da je škofijska gimnazija enaka ostalim. NI, konec zgodbe.

tony1 ::

Okapi je izjavil:

A je tule na forumu kdo, ki je hodil na škofijsko gimnazijo v Ljubljani?

Pred časom mi je namreč nekdo razlagal, da tam pri biologiji nikoli "ne uspejo" priti do Darwina in evolucije, vedno prej zmanjka časa in je konec šolskega leta.

Lahko to kdo potrdi?

O.


Pravzaprav do evolucije ne pridejo na nobeni gimnaziji. Vsaj pri nas je bilo tako (1999-2003), bajle nisem imel za maturo (prav zasovražil sem jo :P).

Leto dni kasneje so še človeško telo premaknili v 3. letnik in generacija za nami se je o tem učila zadnji maja v 3. letniku. Če so kaj odnesli, si lahko vsakdo misli (kot tudi, zakaj je smešno šele v 3. letniku učiti o kontracepciji... :)))...

Ampak važno, da so prej vzeli vse klinčeve praživali, razdelitev živalskega drevesa na debla, poddebla in razrede in vsa tista j.... od polisaharidov... :D

energetik ::

tony1 je izjavil:

Ampak važno, da so prej vzeli vse klinčeve praživali, razdelitev živalskega drevesa na debla, poddebla in razrede in vsa tista j.... od polisaharidov... :D

Točno tako je, ja. Piflaš se kot obseden vse tiste rodove, vrste, vse živali, vse molekule, potem pa človeka in evolucijo tko mal na hitrco, v 2 mesecih.
Kot pri zgodovini - do onemoglosti piflanje egipčanov, grkov, babiloncev itd, potem pa zmanjka časa za svetovni vojni.

hruske ::

Kolikor je meni znano, je bila tudi evolucija. Res pa je, da sem se biologije poskušal izognit in da so tisti, ki so jo vzeli na maturo, to ziher bolj natančno obdelali.

Drugače pa - ja, bil sem na škofijski gimnaziji, pa nisem ravno veren. Ubistvu poznam kar nekaj takih, ki je hodilo tja, pa so se (tudi javno, pred sošolci in profesorji) izrekli za neverne in so prav tako izdelali maturo, hehe.

Drugače povedano - program je isti, razen pri "vera in kultura" al kaj je že. Tam so pa pač pristranski in težko bi pričakoval, da ne bi bli, glede na usmeritev gimnazije in glede na to, da je tisto vedno predaval en duhovnik. No, ampak pri meni je imelo očitno obraten učinek.
Rad imam tole državico. <3

thramos ::

Pri meni tudi, pa še pri marsikomu ...
Se pa žal ne spomnim ali smo obdelali evolucijo ali ne, takrat so bile pač veliko pomembnejše druge stvari.

Kako pa je s tem na drugih gimnazijah?

.:joco:. ::

Tut jst se ne spomnim ali je bila evolucija ali ne v rednem programu biologije. Ubistvu se biologije sploh ne spomnim kaj dosti, verjetno ker sem se večino kasneje naučil na faxu in ker je bil eden lažjih predmetov na šoli.
Vsekakor pa (kot apolitičen ateist, ki je prišel na to šolo zgolj po naključju) lahko rečem, da je dokaj opazno prilagojen program. Ni sociologije, filozofijo predava teolog (večji del filozofije je krščanska), več verskih obredov se je obvezno treba udeležit, vedo o verah pa itak predava župnik, ki se ostalih verstev le bežno dotakne, v glavnem gre za učenje krščanskih vrednot.
Najbolj opazno pa je "medvrstično" pranje možganov. Ne ravno pranje no. Ampak da med filozofijo pride ravnatelj in predava kako si on razlaga sveto pismo, da je nastanek vesolja in vrst v svetem pismu kronološko enako kot nas to uči znanost ipd...
Seveda to ni tako kruto kot zgleda na prvi pogled in nihče te v nič ne sili. Tako da verniki tega verjetno sploh ne opazijo. Sam jim v večini odpustim, ker marsikaj nadomestijo z dobrimi predavatelji, dobro opremo oz. dobro overall srednješolsko izobrazbo. Vseeno en tak grenak priokus ostane.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

gzibret ::

Prečiščeno, pobrisano brezveznih natolcevanj, offtopic debata pa prestavljena v drugo temo ( [fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera). Na koncu vse skupaj prestavljeno v ustrezne oddelke. PacificBlue - za takšne offtopic izlete si drugič odpri svojo temo.

Je pa zanimivo, kam je šla debata.... Pa tako enostavno vprašanje je bilo postavljeno :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

donfilipo ::

.:joco:. je izjavil:

Tut jst se ne spomnim ali je bila evolucija ali ne v rednem programu biologije. Ubistvu se biologije sploh ne spomnim kaj dosti, verjetno ker sem se večino kasneje naučil na faxu in ker je bil eden lažjih predmetov na šoli.
Vsekakor pa (kot apolitičen ateist, ki je prišel na to šolo zgolj po naključju) lahko rečem, da je dokaj opazno prilagojen program. Ni sociologije, filozofijo predava teolog (večji del filozofije je krščanska), več verskih obredov se je obvezno treba udeležit, vedo o verah pa itak predava župnik, ki se ostalih verstev le bežno dotakne, v glavnem gre za učenje krščanskih vrednot.
Najbolj opazno pa je "medvrstično" pranje možganov. Ne ravno pranje no. Ampak da med filozofijo pride ravnatelj in predava kako si on razlaga sveto pismo, da je nastanek vesolja in vrst v svetem pismu kronološko enako kot nas to uči znanost ipd...
Seveda to ni tako kruto kot zgleda na prvi pogled in nihče te v nič ne sili. Tako da verniki tega verjetno sploh ne opazijo. Sam jim v večini odpustim, ker marsikaj nadomestijo z dobrimi predavatelji, dobro opremo oz. dobro overall srednješolsko izobrazbo. Vseeno en tak grenak priokus ostane.


Kruci buci. Če povzamemo. Nihče se kaj prida ne spomni, kje in kdaj se je o evoluciji učil, zanimivo je poenoteno in že 50 let trajajoče dolgotrajno karanje z enoceličarji in vrstami, ki smo jih seveda vsi nebiološko naprej usmerjeni pozabili in nekako na brzino prejahana evolucija:)
Ko med filozofijo pride ravnatelj in razlaga, da je pravzaprav zveza komunistov danes jedro nepredne družbe, nam postane jasno, da nemara pravilen teološki pogled na svet nekaj pomeni:)
Pa si po žižekovsko zastavimo drugačno vprašanje. Kdo pa plačuje škofijsko gimnazijo?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

tony1 ::

Moraš, da se šališ :D

Zaradi Demosove vlade vse javne izobraževalne ustanove nekje do 90% financira državni proračun... :))

KoMar- ::

Ta tema je za crknit. Na ŠKG učijo biologijo tako kot povsod drugod - veliko je govora o genetiki in evolucijskem drevesu.

Škoda, ane... bi lahko diskreditirali eno boljših gimnazij, pa ne morete.

antonija ::

Sej je vatikan priznal darwinovo teorijo kot edino pravilno in opredelil zgodbico iz biblije kot to kar je: zgodbica za ucenje krscanskih vrednot. Seveda se najdejo idioti ki verjamejo da je biblija (in drugi krscanski teksti) zgodovinsko ctivo in da opisuje dejanske dogodke (virgin birth, ressurection, creationism, ...) ampak ce ti sefe (papez) rece da si idiot ce to mislis pol bi clovek sklepal da bojo tisti ki mu sledijo razumeli kaksna je situacija.

Samo zato ker v delu amerike furajo staro lajno, se ne pomeni da je zdej kr cel krscanski svet enako tud in nedovzeten za spremembe. Navsezadnje so se danasnja glavna verovanja obdrzala tako dolgo prav zato, ker so vmes uvajali mickene popravke tako da se je pravljica se vedno vise-manje ujemala z trenutno znano realnostjo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

veliko je govora o genetiki in evolucijskem drevesu.
O genetiki nisem spraševal, o evolucijskem drevesu pa tudi ne, še posebno, ker sumim, da niti ne veš dobro, kaj to sploh je. Spraševal sem o Darwinu, o nastanku vrst, o naravnem izboru in podobnih zadevah.

O.

KoMar- ::

Tebi se to ne zdijo sorodne tematike? Si razočaran, da niso vsi napisali, kako se na ŠKG uči kreacionizma?

Okapi ::

Mene ne zanimajo sorodne tematike, ampak čisto konkretne - Darwinova teorija nastanka vrst in evolucija z naravnim izborom.

O.

sulaco ::

Da še jaz dodam moj piskrček...

Kakor je meni-naravoslovcu-obrazložila "duhovščina"-sensus lato:
Priznavajo, da je Darwin sicer res pravilno razložil evolucijo človeka (in s tem odvzel moč duhovščini), ampak DUŠO pa je človeku dal Bog!! :)

Pa se dej, če se moreš
LP

KoMar- ::

Duša ni stvar biologije, ja? Je stvar filozofije :)

donfilipo ::

sulaco je izjavil:

Da še jaz dodam moj piskrček...
Kakor je meni-naravoslovcu-obrazložila "duhovščina"-sensus lato:
Priznavajo, da je Darwin sicer res pravilno razložil evolucijo človeka (in s tem odvzel moč duhovščini), ampak DUŠO pa je človeku dal Bog!! :)
LP


Zakaj nisi vprašal kdaj? Ko je bil praktično enak kot opice, ali malo pred drugo svetovno vojno?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

sulaco ::

Komar: ne gre za filozofijo-gre za BIZNIS!!...Gre za strah RKC-ja pred izgubo argumentov-ergo izgubo zaupanja vernikov. Zato pa so z vsemi topovi napadli Darwina, ker jih je bilo strah pred rajo, ki ne bo več ubogala (ovčice) in se bo obrnila po alternativah (boljševizem, komunizem)...
Tako bi duhovščina, ki je VEDNO v mafijski povezavi z vladarji (od tu slavni dvoglavi orel) popuš.....zato so si izmislili argument duše: evolucija je sicer že ustvarila prazno škatlo-telo (opica)- stvarnik pa je tisti, ki je "vpihnil" DUŠO in takrat je nastal človek :)
Posmeh znanstvenikom (sedaj pa dokažite, da ni res tako)...
Ker pa vemo, da se duše nikdar ne bo dalo dokazati-ergo stvarnik obstaja, bodo obstajale še vedno ovčice, ki bodo v pušico metale kovančke največjemu fevdalcu v Sloveniji, ki mu je država "morala" vrniti ~200milijonov EUR in ki v posmeh javnim šolam ustanavlja privat OŠ, gimnazije in faxe, kjer se dresira, vzgaja, pohlevne in poslušne "državljane", ki bodo služili veri in cesarju..

HM, HM a nismo to nekoč že imeli, saj res...... nekoč so slov fantje ob odhodu na fronto peli: "Vse za vero, dom, cesarja !"

Včasih so bibljijo brali dobesedno, danes pa z napredkom znanosti priznavajo, da jo je potrebno brati "med vrsticami"-bla,bla,bla. A tako si oni tudi vladne zakone predstavljajo-branje med vrsticami (če samo omenim=skrivanje pedofilov, plačevanje pokojnin in obnova 2900 cerkev iz ateističnih žepov)

donfillipo: dobro vprašanje...pa veš, da se je v 2WW šlo za to, da je Vatikan podpiral/sodeloval z Hitlerjem, ki bi moral zajeziti boljševizem/komunizem in tako preprečiti obglavljanje vladarjev, kraljev, cesarjev saj je raja ugotovila, da imajo "poln kufr" parazitov.....nekaj podobnega današnjim razmeram



"Teorija o nastanku novih vrst organizmov iz obstoječih z naravnimi mehanizmi je bila za tisti čas prelomna, saj je bila v popolnem nasprotju s stoletja uveljavljenim mnenjem, da je vsa živa bitja ustvaril Stvarnik"
"Leta 1859 je knjiga O izvoru vrst naposled izšla in postala kmalu prava senzacija. Verni katoličani oziroma protestantje, takrat in še zdaj največja religija v Veliki Britaniji, so začeli izobčati Darwina"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sulaco ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gimnazija Jesenice

Oddelek: Šola
358655 (5985) Yacked2
»

Klasična Škofijska gimnazija - Šentvid

Oddelek: Šola
155075 (4547) Phantomeye
»

Nastanek življenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35749682 (44907) Vajenc
»

ali sodi verouk v šole (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
735305 (4488) Gandalfar

Več podobnih tem