» »

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

1
2
3 4

Utk ::

Moj je čisto konkreten.

Okapi ::

Jaz sem tudi podatek o prestopanju omenil. Tako izveš, koliko se dejansko prestopa, v kakšnem časovnem intervalu, iz katere na katero progo ... Ugotoviš še obremenjenost posameznih postaj, kam se ljudje dejansko vozijo. Če imaš še demografske podatke, lahko daš na proge, kjer je več penzionistov, malo bolj udobne avtobuse kot na proge, kjer so v glavnem šolarji, dijaki in študenti. Z demografskimi podatki lahko prodaš veš oglasov na busih in s tem denarjem izboljšaš kakovost prevozov. In to je takole na hitro rečeno, sigurno bi se dalo narediti še marsikaj.

O.

Rupa ::

Uporabiš naslov stalnega/začasnega bivališča uporabnika kartice, za izračune oddaljenosti bivališč od postaj. Na podlagi gostote poseljenosti nekega območja z uporabniki lahko bolje postaviš avtobusne postaje, podaljšaš kakšno progo, narediš še kak 2 minuti dolg ovinek, da nekaj 100 uporabnikom ni treba vsak dan 500 metrov dlje hodit do busa in podobno.
Moje mnenje je, da se največ pridobi iz naslova bivališča in statusa (drugačno planiranje gostote avtobusov ob prometnih konicah glede na to, ali je v tem okolju večina uporabnikov študentov, delavcev ali upokojencev, ker se gibljejo ob drugačnih urah).
Skratka, lahko se dobi marsikaj uporabnega iz analiz, ampak imena in priimka pa res ne potrebujejo. Verjamem tudi, da bi mnogi privolili v obdelavo podatkov, če bi s tem izboljšali storitev ali zmanjšali stroške (če bi to pocenilo prevoz za uporabnike).

Itak pa je to samo teorija... najprej naj uporabijo podatke, ki so povsem očitni, pa jih ne znajo. Ko se bo bližalo novo leto, bo kot vedno pol ure pred polnočjo 200 ljudi na vsaki postaji v smeri proti centru Ljubljane, lpp pa bo presenečen, da je v nočnih urah prišlo do takega navala. Ko bodo take elementarne zadeve predvideli, potem pa se lahko gredo obdelavo osebnih podatkov za optimizacijo delovanja...

darkolord ::

Je sicer ena velika luknja v podatkih, ko ne vejo, kje in kdaj ljudje izstopajo (kar bi se seveda dalo rešit brez ročne validacije pri izstopu)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Mipe ::

Iskanje pogrešanih oseb (predvsem starški z alzheimerjem in otroci, ki se izgubijo sredi metropole).

@nny ::

Bodo izbrisali tudi podatke kupcev, ki se jih da odčitati iz različnih kartic zaupanja (Mercator Pika, Merkur, Tuš, ipd)?

Mr.B ::

V državi slovenski, ni zakona, ki bi lahko karkoli takega preprečil, kaj šele uspel uspešno dokazati. Te podatke se bo spremljalo še naprej, samo kao brez namenskega zbiranja podatkov. Sicer pa so tako in tako v vladi povedali, da delajo spiske/kataloge , za dobrobit državljanov. Da bodo kao Inšpektorji bolje delali. Kdo pa bo nadziral , za kaj se bodo te isti katalogi uporabljali, pa nihče ne pove, samo floskulo pooblaščenke spredaj nalimajo. No potem pa je vse vredu.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Naj dobijo pravno podlago - soglasja, pa bo vse v redu.
sudo poweroff

Matako ::

Okapi je izjavil:

čeprav da se to hrani na posamezno urbano res nima smisla
Tudi to zna biti koristen podatek, koliko je unique userjev, pa koliko se prestopa in podobno. Jasno pa, da osebni podatki ne sodijo zraven, vsaj ne brez predhodnega pristanka, čeprav tudi demografske podatke o uporabnikih mestnega prevoza bi se dalo koristno uporabit za izboljšavo samega prevoza.

O.


Točno tako. LPP je že prej omenil, da bodo lahko na ta način ugotovili kje so konice in kako razporediti avtobuse (koliko na katero progo), kar bi za nas potnike znalo biti po svoje zelo zanimivo. Ker do sedaj je bilo to precej tako - na enih linijah so busi samevali prazni, drugje je gužva. Če jim z Urbano uspe to urediti, se jaz z veseljem žrtvujem, se izplača :D

Rupa je izjavil:


Moje mnenje je, da se največ pridobi iz naslova bivališča in statusa (drugačno planiranje gostote avtobusov ob prometnih konicah glede na to, ali je v tem okolju večina uporabnikov študentov, delavcev ali upokojencev, ker se gibljejo ob drugačnih urah).


Po mojem je pa daleč najkoristnejši podatek distribucija potnikov po urah in progah in kako se prestopa - to zadnje bi utegnilo celo pripeljati do kakih pametnejših prog, ker v Ljubljani avtobusi čisto preveč furajo zvezdasto topografijo prog zaradi katere moraš prestopati kot zmešan, da prideš ne vem.. z Dunajske na Celovško....

Sploh pa.. če te skrbi zasebnost lahko nabaviš nepersonalizirano kartico - ampak za tiste s kakim satusom zna priti dražje. Običajne "občanske" terminske pa recimo sploh niso več nek poseben prihranek (ker te prestopanje ne stane več).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Daedalus ::

Če nimate kaj za skrivati, zakaj potem hodite oblečeni?


Ker mi zakonodaja ne dovoli kazati otepača v javnosti>:D

Sicer pa za optimizacijo in načrtovanje poti ne rabijo imeti imena, priimka, naslova pa številke modrca. Že sami "agregatni" podatki povejo dovolj, ni potrebe po personalizaciji.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Predvsem številka modrca je bistven podatek. Saj veš - tiste z večjo košarico zasedejo več prostora - plačajo pa isto! :D
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Hehe :D

Anyway. Če in izključno če bodo iz teh podatkov naredili karkoli uporabnega in izboljšali javni promet, naj jih imajo - seveda z možnostjo izbire, tisti, kateri jih nočejo podati ali jih hočejo izbrisati naj to lahko tudi storijo.

Samo kaj ko se kaj takega niti ne bo zgodilo. Edini prava koristnost je tarčno oglaševanje in verjetno bo pri tem tudi ostalo.

Oglasov pa je že tako preveč in ne, s tem da jih gledaš na busu ne boš prihranil na vozovnici ker konec koncev, vse oglaševanje je še vedno plačal potrošnik.

Okapi;
Me zanima, kdo bi se odločil za c).

Vsaka nova možnost starejšo postavi za obsolete. Ni drugega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

Hmmm...ce mam podatke o uporabi avtobusov...in prestopov iz ene na drugo stevilkoi za eno leto...potem lahko brez vecjih problemov optimiziram/spremenim progre tko, da je teh prestopov manj.Ce je seveda % uporabnikov urbane kartice dovolj verodostojen podatek za uporabo na celotni populaciji LPP uporabnikov.
Ker se ze ene 10 let nisem peljal z avtobusom pa ne vem...ce so to ze kj delal.Ce niso so pac nesposobni in naj podatke kr lepo zbrisejo, ker z njimi niso do zdej naredili nic koristnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Pyr0Beast ::

Hm; Ideja;

Če v enem letu ne naredijo občutne izboljšave sistema se jim prepove zbiranje in zahteva izbris podatkov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hook ::

Lahko bi ustanovili pool rumenih Urbana kartic in nek osnoven set pravil za uporabo, npr. da bi vsak lahko zamenjal eno prazno kartico za random prazno kartico iz poola in jo uporabljal dokler jo želi in ko je spet prazna (ali prej, če je radodaren) jo vrnil v pool.

To bi verjetno funkcioniralo, če bi bil pool dovolj velik in bi bila rotacija dovoljšnja.

Okapi ::

Predvsem številka modrca je bistven podatek.
Če misliš, da boš s slabim humorjem kompenziral svoje fdv-jevsko (ne)znanje statistike, ki smo ti ga ravnokar dokazali, se žal motiš.

O.

Utk ::

Okapi je izjavil:

Predvsem številka modrca je bistven podatek.
Če misliš, da boš s slabim humorjem kompenziral svoje fdv-jevsko (ne)znanje statistike, ki smo ti ga ravnokar dokazali, se žal motiš.

O.

E to, bravo. Ko se mu dokaže, da je s svojo "logiko" totalno zgrešil, začne iskat drugačno logiko, v smislu "dokaži, da se to sme". Sej ne pravim, da je to ok, da se tako zbira podatke. Sploh si ne bi želel, da bi zraven moje poimenske urbane beležili kje, kdaj in kam sem šel, ampak če to ni povezano z imenom, mi je prav vseeno. In če nek fdv-jevec pravi, da ker to ni "prav", da to tudi spljoh ni koristno, se pač moti. In bi blo bolje, da to lepo prizna, da ga bomo lahko vsaj naslednjič jemali resno. Ker jaz ga že dolgo ne več.

Smeagol ::

Vcasih si ob nakupu mesecne vozovnice, ce si zelel izpolnil obrazec, kjer si napisal kje bo tvoja startna postaja, kje koncna in ob kerih urah se bos vozil.
Tako si povsem prostovoljno dal podatke in kakrsnokoli sledenje posamezniku je seveda povsem nepotrebno in nezakonito!
Kazni za take stvari bi morale biti visoke.

Mr.B ::

Glej, danes se ti podatki zbirajo povsod, vsi pa imajo papir Informacijske Pooblaščenke, da teh podatkov, ne bodo ali pa ne izkoriščajo, dikcija ko te J. Nikakršnega mehanizma ni, ki bi preprečeval, da se nad temo podatki, ne izbvajajo kakšne take oziroma drugačne analitične kocke.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jlpktnst ::

Sami anonimizirani podatki so dovolj dobri za večino operacij.

Tudi prestope se vidi v anonimiziranih podatkih (id kartice recimo).

Kaj se ne vidi:
- izstopi
- prebivališče

Za izstope je možno predvidevat z nekim statističnim izračunom glede na ponovni vstop in pa glede na točke interesa. Seveda je to bolj uborno.

Prebivališče pa podobno, glede na centre populacije. Seveda ni 100% natančno. Pa naj postavijo na postajo enega študenta ko dela anketo koliko imajo ljudje do postaje.

Osebne podatke dvomim da bodo obdelovali, ker jih itak nimajo dovolj. Sam nalašč nisem šel po "zastonj" kartico, ko sem slišal kaj je pogoj. Tako se pač ne dela. Navsezadnje jih pač prodajo ali pa se jih polasti kak bogat posiljevalec ki nato z lahkoto izsledi tarče. Direkt s facebooka prideš do stanovanja in podatkov na kateri troli se voziš, a ni to lepo ?

Je pa težava urbane zdaj ko ni več možno plačat z denarjem - da ne veš koliko še imaš denarja gor. Kako to preverit? Tisti zaslonček ko izpiše tudi vsem za teboj ni ravno najboljša opcija. Verjetno bi potrebovali kakih 5x toliko "urbanomatov". Zna bit zanimivo če povežejo plačilo z bančno kartico h sami urbani kartici - to je še več podatkov :D

antonija ::

Za vse predloge anti-zarotnikov (let them have my dick size, and my dads account nuber too!!) so anonimizirani podatki vec kot dovolj. Izstopov se pa itak ne belezi, tako da ta del o optimizaciji prog je BS. Vejo samo vstopne tocke in to je to.

Podatki v obliki, kot jih zbirajo zdaj, so pa uporabni za pocetje nadleznih (spam) in nezakonitih stvari.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Lepo povedano.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr.B ::

Ok, potem raje namesto Davčne številke, uporabljajo podatek XXDFTRADRFGW234562455, če pa rabijo vedeti kdo to je , pa itak ni problema dobiti prave podatke. Samo meglo dajo čes, češ un navaden tajnik nevidi podatkov...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

pss-m ::

vsak rabi vsaj malo zasebnosti, ker smo si vsi drugačni, pomeni zasebnost vsakemu nekaj drugega. eni z veseljem hodijo na nudaplaže drugi vse povejo na FB. enim pa ni všeč, da ima neko podjetje podatke o tem kje je kdaj bil.
ne vidim zakaj imate nekateri probleme s temi, ki ne želijo deliti svoje zasebnosti. če ima nekdo drugačen pogled na to kaj je njemu zasebno (njegovo in si tega ne želi deliti z X podjetjem, vlado,...komerkoli.) ne pomeni, da ima kaj za skrivati. in izgovori kot so optimizacija so brezpredmetni, ko pride do zasebnosti posameznika to je njegovo in ima pravico bodisi deliti z nekom ali ne. zasebnost v psihološkem pomenu je zelo pomembna za razvoj posameznika. tega ti pač NE SME (obstaja zakon z razlogom) nobeno podjetje ali ustanova zavirati!

ko je GKB zbiral podatke o vsakem posamezniku se nebenemu ni zdela prav prijetna reč. imeli so cela skladišča dokumentov o vsakem, danes je zbiranje podatkov bistveno večje/lažje in z vsakim takim malim navidez nepomembnim zbiranjem nekih tvojih podatkov se "tvoja mapa" veča.
v skrajno paranoičnem smislu bi lahko rekel, da če bi vsa pojetja zbrala skupaj podatke bi bilo skladišče KGB-ja vrtec v primerjavi s tem kaj lahko o posamezniku zveš. morda je komu vseeno, meni ni.

Okapi ::

ne vidim zakaj imate nekateri probleme s temi, ki ne želijo deliti svoje zasebnosti.
Saj nimamo, in se menda vsi strinjamo, da ima vsak pravico vedeti, kateri podatki o njem se zbirajo in to preprečiti, če želi.

Mimogrede, kaj praviš o prepovedi nošenja burk v javnem življenju - si za ali proti prepovedi?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

kuglvinkl ::

Odprite si svojo temo o burkah.
Your focus determines your reallity

Pyr0Beast ::

Prav imaš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Vprašanje o burkah se nanaša na naslednjo trditev iz te debate:
zakaj imate nekateri probleme s temi, ki ne želijo deliti svoje zasebnosti.


O.

Mr.B ::

Okapi
Anonimnost je utvara, kateri se danes ne moreš izogniti. In skoraj prepričan sem, da ti ne spadaš v 0.0000001%, ljudi ki je dan opravil na način, da je bil anonimen. Že pri prvem koraku si zadevo zgrešil 1. Imaš avto (ajde recmo da sklepam). Po Ljubljani je n-kamer, praktično vsako križišče ima kamero. Kje imaš zagotovilo, da se ne analizira registrskih številk. 2. Imaš mobitel, vedi na cca 5-20 m, natanko se beležijo lokacijski podatki, saj si dal davčno, če ne pa te je preko mobitela kdo poklical po imenu, ostalo pa je zgolj trivialno. 3. Ali lahko urbano kupim kot anonimnež ne. ....4. Ali je nakupovanje z gotovino anonimno, v bistvu skoraj ne, saj se beleži tako tvoj avto, kot tvoj mobitel, in se da ugotoviti tvoj položaj, cca eno ali dve blagajni razlike, in v končni fazi si moral iti na bankomat, razen če te izplačujejo na roko, kar pa je bolj malo vrjetno.
Anonimnost je utvara v Sloveniji, utvaro je naredila informacijska pooblaščenka, da dejansko skriva krajo. Tist papir, ki ga dobi podjetje, je nekako vreden tako kot sekret papir. Nikakršnega mehanizma ni, ki bi ti zagotavljalo anonimnost, je samo misel na anonimnost tvojih podatkov. Da moti me.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Ali lahko urbano kupim kot anonimnež ne.
Seveda jo lahko. Drugače pa so meni te reči precej jasne, ne skrbi. Ljudje (niti zagovorniki anonimnosti) se nič kaj dosti ne bunijo, ker morajo imeti vsi avtomobili jasno vidne registrske številke, v nekih banalnih primerih pa zganjajo paniko.

O.

poweroff ::

Okapi je izjavil:

Predvsem številka modrca je bistven podatek.
Če misliš, da boš s slabim humorjem kompenziral svoje fdv-jevsko (ne)znanje statistike, ki smo ti ga ravnokar dokazali, se žal motiš.

Nisi dokazal v čem je dodana vrednost neanonimiziranih podatkov.

In ne zavijaj iz teme - jasno dokaži.
sudo poweroff

Okapi ::

Nisi dokazal v čem je dodana vrednost neanonimiziranih podatkov.
In mi tudi ni treba, ker se nismo pogovarjali o anonimiziranih vs. neanonimiziranih podatkih. Jaz in večina drugih smo odgovarjali na tvojo trditev:
Em, saj imaš lahko SUMARNI podatek o tem koliko je posamezen avtobus zaseden. Kaj rabiš še drugega?

Dokazali smo, da sumarni podatek ni dovolj. Kar se osebnih podatkov tiče, pa smo se strinjali, da so seveda bolj ali manj odveč, čeprav smo omenili tudi nekaj njihove dodane vrednosti (povezava kraja bivanja in šolanja oziroma zaposlitve ter vstopne postaje, demografska struktura potnikov ...).

O.

Rupa ::

Govorilo se je, kako se s takimi podatki doseže kako dodano vrednost. Mislim, da smo našli kar nekaj možnosti.
Osebno iz svojih izkušenj dvomim, da bodo te podatke uporabili za karkoli bolj koristnega od spama, zato podpiram idejo, da se jim onemogoči zbiranje vsega, česar ne bodo uporabili za boljšo izkušnjo ljudi, ki jim te podatke dajo.
Vseeno pa to NE pomeni, da se s temi podatki ne da kaj koristnega ugotoviti.

noraguta ::

Okapi je izjavil:

Nisi dokazal v čem je dodana vrednost neanonimiziranih podatkov.
In mi tudi ni treba, ker se nismo pogovarjali o anonimiziranih vs. neanonimiziranih podatkih. Jaz in večina drugih smo odgovarjali na tvojo trditev:
Em, saj imaš lahko SUMARNI podatek o tem koliko je posamezen avtobus zaseden. Kaj rabiš še drugega?

Dokazali smo, da sumarni podatek ni dovolj. Kar se osebnih podatkov tiče, pa smo se strinjali, da so seveda bolj ali manj odveč, čeprav smo omenili tudi nekaj njihove dodane vrednosti (povezava kraja bivanja in šolanja oziroma zaposlitve ter vstopne postaje, demografska struktura potnikov ...).

O.


sumarni podatki so bolj ali manj dovolj, različne deviacije optimizirati v runtimeu večinoma ne gre. če nisi vnaprej predvidel situacije , kasno stiže trola na kosovo polje.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

noraguta je izjavil:

sumarni podatki so bolj ali manj dovolj, različne deviacije optimizirati v runtimeu večinoma ne gre. če nisi vnaprej predvidel situacije , kasno stiže trola na kosovo polje.

Točno to, plus: Okapi se je zataknil v odločitev Pooblaščenke, ki je prepovedala nezakonito obdelavo osebnih podatkov. In sledilo je vsesplošno nabijanje, da so ti podatki strašno koristni.

Izkaže se, da osebni podatki niso nič bolj koristni kot anonimizirani.

Da za resnejše analize manjkajo podatki o izstopih.

In da v real timeu ne moreš na hitrico "schedulat" busov po Ljubljani. Iz česar sledi, da ti v večini primerov zadostujejo podatki o času in zasedenosti avtobusov. Plus seveda nekaj pameti - če npr. veš, da bo jutri nekje velik koncert, potem že prej pripraviš dodatne buse za tja.

Dodana vrednost bolj natančnih podatkov je tako minimalna, če sploh je. Škoda za zasebnost pa precej večja.
sudo poweroff

Okapi ::

Škoda za zasebnost pa precej večja.
Škoda za zasebnost je v resnici tako blizu 0, da je že zelo majhna dodana vrednost koristna.

Mimogrede, podatke o izstopni postaji lahko precej dobro rekonstruiraš iz podatkov o drugi vstopni postaji pri prestopanju in iz podatkov o vstopni postaji na isti progi, ko se potnik vrača. Velika večina voženj z busom je namreč "povratnih".

In, 10tič ponovljeno, zagovarjam lokacijske podatke, ime uporabnika kartice je seveda nepotrebno (razen če bi obljubili kakšne popuste za redne uporabnike).

Matthai je trdil, da so sumarni podatki dovolj (oziroma še več, da si z drugimi nimaš kaj pomagati), tule smo upam da dovolj jasno pokazali, za kaj vse so lahko koristni lokacijski podatki, ampak namesto, da bi priznal, da se je pač prenaglil v izjavi (in po nepotrebnem žalil druge, da nimajo pojma o statistiki), bo sedaj trmoglavil do onemoglosti.;((

O.

k4vz0024 ::

Brez privolitve uporabnikov, LPP nima kaj za zbirati glede osebnih podatkov. Pa naj bo to še tako koristno. Pika.>:D

Okapi ::

Saj to je jasno. Ampak Matthai je trdil, da lahko vse ugotoviš samo iz sumarnih podatkov in so vsi drugi odveč.

O.

k4vz0024 ::

To naj povedo tisti, ki se s statistiko profesionalno ukvarjajo.

Pyr0Beast ::

Sumarni podatki so dovolj za marsikatero optimizacijo. Za piljenje jih pa seveda rabiš več. Lako začneš še kar z letnico rojstva oz. celo trenutnim stanom.

Javni prevoz je v osnovi zelo neučinkovit način prevoza.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Smeagol ::

Okapi je izjavil:

Saj to je jasno. Ampak Matthai je trdil, da lahko vse ugotoviš samo iz sumarnih podatkov in so vsi drugi odveč.

O.


In prav ima kot ste ze zgoraj ugotovili.

Torej poleg tega da je nezakonito, je v bistvu tudi neuporabno za potnike. Lahko tudi skodljivo.

Utk ::

To ste ugotovili samo nekateri. Če se ne da teh podatkov povezat z imenom, je lahko tudi zakonito.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Smeagol ::

To je ugotovila pooblascenka, to se zdi logicno mnogim ljudem.

Ce se nekaj forumasem zdi vse prav, ni nic hudega.

Looooooka ::

izstopov ne rabis belezit.
ce prestopam na drug avtobus...se bo to spet videlo v logu ob vstopu na to cifro.ce nisem prestopal...mi je bila progra ocitno vsec in sem dovolj blizu svoje lokacije.
kar se pa tice povezave podatkov...z osebnimi...tle so pa verjetno problemi.Bi mogl verjetno nove kartice nardit ki bi mele kksno random ID cifro gor za katero bi mogl informacijski pooblascenki dokazat, da se je ne preverja ko filas to kartico(prek mobitela...kartice w/e) in se jo uporablja samo za belezenje vstopa na bus.

poweroff ::

Okapi je izjavil:

Škoda za zasebnost pa precej večja.
Škoda za zasebnost je v resnici tako blizu 0, da je že zelo majhna dodana vrednost koristna.

To velja samo če svoje zasebnosti ne ceniš nič.

Približno tako kot je dodana vrednost lepega sončnega zahoda za zapornika v temnici pač enaka nič. Za turista na prestižni jahti pa bistveno večja.

Okapi je izjavil:

Matthai je trdil, da so sumarni podatki dovolj (oziroma še več, da si z drugimi nimaš kaj pomagati), tule smo upam da dovolj jasno pokazali, za kaj vse so lahko koristni lokacijski podatki, ampak namesto, da bi priznal, da se je pač prenaglil v izjavi (in po nepotrebnem žalil druge, da nimajo pojma o statistiki), bo sedaj trmoglavil do onemoglosti.

No, priznam, da lokacijski (neosebni) podatki lahko pomagajo pri analizi. Trdim pa, da ne bistveno. Največ optimizacij se da narediti s sumarnimi podatki. Nekaj malega optimizacij pa še z dodatnimi lokacijskimi podatki. Po mojem mnenju pa so te optimizacije ko jih damo na tehtnico z zasebnostjo vredne zelo malo, vprašanje pa je tudi, če se sploh splačajo tudi sicer.

Ali je vredno zapraviti čas enega analitika za to, da bo nekoliko bolj "natančno" ugotovil to, kar je itak že jasno?

Seveda pa nekateri tukaj zapadajo sindromu informatike - imeti čim več tudi nepotrebnih informacij, za vsak slučaj. Neke vrste neracionalna obsedenost je to.
sudo poweroff

BlueRunner ::

Seveda pa nekateri tukaj zapadajo sindromu informatike - imeti čim več tudi nepotrebnih informacij, za vsak slučaj. Neke vrste neracionalna obsedenost je to.

Ne, ne... ta obsedenost ima svoj ratio. Informatikom je bilo tradicionalno vedno poverjeno hranjenje podatkov in njihovo ohranjanje za vsako ceno. Tradicionalno so bili vzgajani v tem duhu, kar ni povzorčalo težav, dokler niso prestopili meje svojih kompetenc in brez ustreznega znanja začeli odločati tudi o "kaj hraniti" namesto samo o "kako hraniti". Ta prehod in razvoj panoge pa za seboj ni potegnil ustrezne spremembe v paradigmi razmišljanja.

Bistveno bi bilo, da se informatike, ki posegajo tudi v področje "kaj hraniti" izpostavi trem zakonom hranjenja in zbiranja podatkov (ne informacij, podatkov).

1) Podatkov se ne sme zbirati brez jasnega razloga za zbiranje ali hraniti, če razlog za hranjenje preneha.
2) Podatki morajo vedno služiti namenu za katarega se jih zbira ali hrani, nikoli pa ga ne smejo presegati.
3) Hranjene podatke se mora vedno varovati pred razkritjem, spremembo ali izbrisom, če to ni v nasprotju s prvima dvema zakonoma.

Kako zelo težko pa je te stvari vcepiti klasično izobraženim informatikom iz naravoslovnih fakultet.... Oh. Don't get me started.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Da. In še to - na hrambo se ne gleda kot na strošek.

Če pa že, pa folk pribije - "sej diski so danes poceni...". :))
sudo poweroff

BlueRunner ::

Da. In še to - na hrambo se ne gleda kot na strošek.

What use is data if I cannot gleam information from it.

To pride v poglavje "kaj hraniti", kar vključuje vprašanje "zakaj bom stvari sploh hranil - da bom vedel kaj bom hranil". To pa zapade pod 1) zakon zbiranja in hranjenja: "Podatkov se ne sme zbirati brez jasnega razloga za zbiranje ali hraniti, če razlog za hranjenje preneha."

Okapi ::

Naravoslovci vemo, da je vsak podatek potencialno koristen. Več kot jih imaš, večja je potencialna korist. Mogoče zbranih podatkov danes še ne znaš izkoristiti, jih pa boš lahko nekoč v prihodnosti.

Danes je praktično vse, kar vemo o mnogih zgodovinskih osebnostih, tisto, kar lahko preberemo v njihovih ohranjenih osebnih pismih. O Einsteinu, Darwinu ... bi vedeli veliko manj, če bi Matthai in njemu podobni sproti uničevali vse te njihove osebne podatke, zaradi varovanja njihove zasebnosti, seveda.

Če bi danes imeli podatke o potnikih v poštnih kočijah izpred 300 let (tudi osebne), bi o zgodovini Slovenije in Slovencev vedeli precej več, kot vemo.

Pomemben je samo en "zakon informatike" - da je potrebno podatke varovati pred zlorabami. Če ta zakon deluje, je vse OK.

O.

poweroff ::

To je zastarelo razmišljanje. Živimo namreč v informacijski družbi, kjer je informacij v preobilju.
sudo poweroff
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Urbana (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29852387 (1269) Lonsarg
»

lpp redarji, kontrola urbanih? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9320994 (16017) Šimpanz
»

Uporabna vrednost urbane (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24350164 (47011) Ziga Dolhar
»

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
17136558 (33101) noraguta

Več podobnih tem