Forum » Problemi človeštva » Nov predlog pokojninske zakonodaje, ekonomsko opravičljiv?
Nov predlog pokojninske zakonodaje, ekonomsko opravičljiv?
GregiB ::
Lep pozdrav...
Obeta se sprememba pokojninske zakonodaje, kjer bi se moški upokojevali pri 65., ženske pri 63. letu...
Vir:delo
Se pa sprašujem, kako je to ekonomsko opravičljivo, saj gre za diskriminacijo mlajših napram starejšim...
Ne glede, da se pokojnine izplačujejo solidarnostno, torej sedanji delavci dajejo prispevke za izplačilo pokojnin sedanjim upokojencim lahko za namen teme predpostavimo, da vsak "špara" zase... Zdaj pa logika....
Npr. da se povprečen človek zaposli pri 20. in ima pričakovano dočakano starost 75 let.
Torej je nekdo "po starem sistemu", ki se je upokojil pri 60. vplačeval 40 let prispevke za 15 let pokoja. Razmerje 2,67:1
Jaz bom npr. delal 45 let za 10 let pokoja... razmerje 4,5:1
Glede na to, da je višina prispevka praktično že od vekomaj enaka oz. se celo viša, pomeni, da sem proti ljudem, za katere dajem prispevek diskriminiran. Sedanji upokojenci dobivajo za svoj "vložek" precej višji "payback" kot jaz.... na moj račun.
Mnenja?
Obeta se sprememba pokojninske zakonodaje, kjer bi se moški upokojevali pri 65., ženske pri 63. letu...
Vir:delo
Se pa sprašujem, kako je to ekonomsko opravičljivo, saj gre za diskriminacijo mlajših napram starejšim...
Ne glede, da se pokojnine izplačujejo solidarnostno, torej sedanji delavci dajejo prispevke za izplačilo pokojnin sedanjim upokojencim lahko za namen teme predpostavimo, da vsak "špara" zase... Zdaj pa logika....
Npr. da se povprečen človek zaposli pri 20. in ima pričakovano dočakano starost 75 let.
Torej je nekdo "po starem sistemu", ki se je upokojil pri 60. vplačeval 40 let prispevke za 15 let pokoja. Razmerje 2,67:1
Jaz bom npr. delal 45 let za 10 let pokoja... razmerje 4,5:1
Glede na to, da je višina prispevka praktično že od vekomaj enaka oz. se celo viša, pomeni, da sem proti ljudem, za katere dajem prispevek diskriminiran. Sedanji upokojenci dobivajo za svoj "vložek" precej višji "payback" kot jaz.... na moj račun.
Mnenja?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
zee ::
Sramota je to, da je trenutni pokojninski sistem legalna in obvezna piramidna shema, iz katere mladi (oz. katerikoli udelezenec) ne moremo izstopiti, ceprav bi zagotovo bolje od Drzave upravljali s svojimi pokojninami.
To je vecji problem. Katerakoli pokojninska reforma, ki tega ne uposteva, je zgolj ohranjanje mozgansko mrtvega pacienta na aparatih, in ni ekonomsko opravicljiv.
To je vecji problem. Katerakoli pokojninska reforma, ki tega ne uposteva, je zgolj ohranjanje mozgansko mrtvega pacienta na aparatih, in ni ekonomsko opravicljiv.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zee ()
Isotropic ::
to je bolj varovalka proti neumnosti, ker nebi bilo malo takih, ki bi vse sproti pognali...
GregiB ::
Se strinjam z Lokijem... finančno upravljanje ni za vsakogar... Je pa obvezno pokojninsko zavarovanje. Švicarji šparajo vsak zase, obvezno. Če kdo umre pred upokojitvijo, gre denar v dedno maso.
Tu sem hotel prikazati zgolj to, da je sedanji upokojenec za vsak EUR pokojnine vplačal precej manj, kot bom moral jaz.
Je a tu seveda tudi drug problem... Kdo pa bo v petih letih ustvaril toliko delovnih mest, ki ga moški med 60 in 65 ter ženske med 58 in 63 ne bodo "izpraznile"?
Tu sem hotel prikazati zgolj to, da je sedanji upokojenec za vsak EUR pokojnine vplačal precej manj, kot bom moral jaz.
Je a tu seveda tudi drug problem... Kdo pa bo v petih letih ustvaril toliko delovnih mest, ki ga moški med 60 in 65 ter ženske med 58 in 63 ne bodo "izpraznile"?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
lexios ::
to je bolj varovalka proti neumnosti, ker nebi bilo malo takih, ki bi vse sproti pognali...
So what? "Neumen" prej "crkne" v tem primeru, raje vidiš, da ga ostali umetno ohranjamo pri življenju? Predlagam, da povečamo prispevke v socialno blagajno in vsak zaposljeni dela za 5 lenih, prebrisanih ali neumnih, poleg tega pa še za 5 upokojenih, kar preostane naj gre za davke, beri plače visokozaposljenih (menedgerji, direktorji, politiki...) v javnem sektorju in provizije... [sarcasm off]
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
Icematxyz ::
Smešno pa je da nihče ne govori o številki 68 let. Ki je verjetno končni cilj. Raje bolj "mehki" pristop pa najprej 65? Heh.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Olajšave za pokojnine nad 1400 €Oddelek: Problemi človeštva | 12605 (11143) | jalovec09 |
» | Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 15679 (14225) | solatko |
» | "Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 36250 (33272) | lexios |
» | Da bi delal do 65 leta in plačeval prispevke za pokojnino? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 36724 (34652) | Tody |
» | Je premier za pomoc pri izvolitvi izdal drzavo? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 7664 (5786) | Calligula |