» »

Učenje linux-a

Učenje linux-a

cyber_killer ::

Živjo,

potrebujem vaše nasvete kako bi se lotil te teme. Poznam nekaj osnovnih ukazov, malo datotečnega sistema, znam tud sam inštalirat, znam particionirat sicer ne v ukazni lupini. Kako naj se lotim učenja? Kaj naj sploh testiram? Zanima me tudi povezava windows-linux, kako delujejo skupaj v domeni, shared folders-samba itd. Kar se tiče infrastrukture mi ni problem imam ESX, tko da lahko postavim n-virtualk.

imagodei ::

Hm, podobne probleme mam tudi jaz: na šihtu se ukvarjam predvsem z MS okoljem, zadnja leta sem pa popoldan zaposlen čisto z drugimi zadevami, tako da časa za učenje linuxa ni.

Drugače bi ti pa jaz rekel tkole: učit se začneš tako, da si zastaviš nek konkreten projekt(ek) in ga poskušaš realizirat. Ko ti ne gre, začneš iskat konkretno pomoč na netu, na forumih in/ali IRC-u (ki je v linux svetu še vedno precej aktiven).

Skratka, greš npr. postavljat Web server in ko se ti zatakne, iščeš pomoč za konkretno težavo. Greš postavljat FTP server in ko naletiš na problem, copy-pastaš opis napake v google.

Predvsem je pa fino, da si vse postopke v začetku dokumentiraš (IOW - pišeš v zvezek). Če si nečesa ne zapišeš SPROTI, boš čez pol leta iste zadeve spraševal še enkrat.


To recap: zadeva je ista, kot v Polknih, samo da se ti zdijo bolj domača in bolj kapiraš. Nekako bolj naravno se ti zdi delat v Polknih, ker si se jih verjetno priučil že zelo zgodaj, preko osnovne/srednje šole in ker vsakodnevno delaš z njimi. Nekomu, ki se danes začenja ukvarjat z Windows, bi pa verjetno tudi ti svetoval isto: čimveč delat, pa če naleti na problem, google it.
- Hoc est qui sumus -

cyber_killer ::

To s "projekti" postavitev web strežnika, samba ipd. sem si že prej zamislil. Samo ko vidim koliko je široko znanje linuxa se kar zgubim. Nekak se bojim, da bom npr. postavljal web strežnik predtem pa sploh npr. nevem kako se delajo osnovne administratorske stvari. Sicer kot projekt sem si zamislil to povezava windows in linux skupaj. Kako se vse skupaj obnese, avtentikacija uporabnikov na linux sistem in take zadeve me zanimajo.

Moram si en blog narest, kamor bom pisal te stvari, da mi bo skoz pri roki. Je pa res da ni časa za vse in pol ti tud mau motivacija upade.

5er--> ::

Jaz sem si vzel eno knjigo in šel od začetka do konca. Tako, da najprej spoznaš vsaj osnove. Nato pa si vzameš malo debelejšo knjigo in ponoviš vajo. V pomoč so mi bili tudi vodiči na HowToForge pa seveda google in forumi (v mojem primeru ubuntuforums.org).

blackbfm ::

Samo ko vidim koliko je široko znanje linuxa se kar zgubim


Sej sam pogledaš kok različnih distribucij maš na voljo pa te vse mine:P No pametno se je držat vsaj teh bolj "priznanih" (debian, redhat oz centos, itd).

vir: Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

OttoParts ::

Sam sen Linux začetnik in "projektno učenje" Linuxa je res še najboljši trik - ob vsej strašljivi širini sistema najhitreje opaziš rezultate in to je pomembno, da ne obupaš prehitro.

Kar pa se tiče celega morja distribucij, tudi to ni tako grozno saj imajo bolj ali manj skupna jedra, upravljalce paketov, lupine in upravljalce namizja.

lithos ::

Točno, tudi jaz sem začel z razširjeno verzijo Red Hat-a, in sicer CentOS in si postavil FTP server (po navodilih tukaj
ko je nekako stekla stvar pa me je zanimalo kako dodajam uporabnike, kako jim dovolim v katerih direktorijih lahko brskajo ...
Kmalu postaviš še Apache /PHP server itd ...

P.S. aha, pa kmalu se navadiš na SSH terminalski dostop (ukazna vrstica)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lithos ()

Icematxyz ::

Najlažja pot je verjetno ta da zadevo preprosto uporabljaš. In ko nekaj rabiš to rešiš.

Razen pač če hočeš v krajšem času pridobiti obširno znanje. Potem pa tudi kakšna knjiga pride v poštev.

Tear_DR0P ::

kombiniraj oba predlagana pristopa. namesti linux na neko mašino in ga uporabljaj, ko naletiš na problem, preberi na webu kako drugi ta problem rešujejo. hkrati poišči kakšno knjigo - lahko tudi online ;) - in poskusi še s tem pristopom. inštalacija Ubntuja, OpenSuseja, Mandrive in še kakšnega drugega sistema je danes povsem preprosta, velik je pa tudi izbor LiveCDjev za prvi taste.

seveda pa moraš še vedeti koliko hočeš znat delat z linuxom - da boš user, power user, sysadmin
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

srus ::

Zelo dobri zbirki online Linux dokumentacije sta na http://www.redhat.com/docs/manuals/linu... in http://elibrary.fultus.com/technical/

Kjer je za vse pomembnejše distribucije pregledno zbrano vse - od instalacij, začetniškega uvoda, konfiguriranja, administracije, skritpov, ...

BlaY0 ::

Svetujem vam prosto revijo v elektronski obliki Full Circle.

Tomay ::

Sam se že kar nekaj let ukvarjam tudi z linuxom in moram reči, da sem imel največje veselje ko sem postavljal crux 2.0. Sam sem moral kernel skompajlat, in vključit podporo za hw. Mazohistično ampak zabavno.

How to forge je gotovo dober začetek. Lahko slediš kakemu perfect setup guide.

Če potrebuješ hosting/mail/ftp potem poglej tudi ispconfig. Potem dodaš še sambo, za integracijo v AD pa me še samega zanima, ker do sedaj še nisem potreboval.

Vedno pa imam občutek, da ob učenju ene stvari opazim še 10 drugih, ki bi jih moral pogledat.
Voodoo 4Ever

BlaY0 ::

Jaz pa začetnikom ne priporočam branja oziroma sledenja HOWTO navodil s howtoforge.com. Navodila so sicer res pisana v smislu, da bi bila primerna newby-jem pa v bistvu niso. Redko katero navodilo s tega portala razloži zakaj je nekaj potrebno narediti tako in ne drugače. Newby-ji ki berejo ta navodila se največkrat po domače zajebejo zaradi tipkarskih napak, ker ne zastopijo kaj v bistvu počnejo. Skratka 90% balasta in 10% pravega podajanja znanja.

Tomay ::

Se delno strinjam. Če se učiš ni glavni cilj postavljen sistem ampak pot do njega. Pač moraš za ukaze malo man strani prebrat in googlat. Če samo slepo slediš navodilom je znanja bolj malo. Sicer pa tudi na win mašinah samo poženeš setup in nimaš pregelda nad tem kaj se je zgodilo.
Voodoo 4Ever

karafeka ::

No, jaz sem pred leti začel z redhat 7.3 (pa sem ga imel en mesec, pa zbrisal, ker je naložil svašta programov, ki jih pol sploh nisem rabil). Podobna zgodba je bila z redhat 9. Potem sem se pa resno lotil stvari in si inštaliral gentoo. Tu dejansko postaviš cel sistem na noge od baselayouta naprej. Sicer si moraš vse prevest (tu ni binarnih paketov, kot pri fedori recimo, so edino za večje programe - kot so openoffice in firefox, da ti ne cel dan prevaja). Tako, da moj nasvet je, da probaš s tem (ni samo gentoo, so tudi druge njemu podobne distribucije). Tako se boš največ naučil, potrebno pa bo vložit nekaj časa.

Brane2 ::

Najbrž gre za neke sorte deformacijo ( in razumem tiste, ki se smejejo ob večnem compilanju stvari za Gentoo ) a vsaj meni je Gentoo edina opcija.

Nekako ta feeling, da si lahko zrolam ebuild 10 minut po novi izdaji Winea, VLCja ali česarkoli že ( pa še to če stvar že ni v "glavni kuharici" ) in kjer Gentoo poskrbi za vse ostalo, mi presega vse ostalo.


Me je kolega hotel navdušit za Ubuntu v smislu "glej, kako laufa instalacija na klik".

In je bilo lepo, in predvsem hitrejše kot na Gentooju. Dokler se ni zalomilo. Nek paket je bil narobe scompilan- ni imel možnosti, ki smo jih rabili.
Takrat je šlo časa u maloro še pa še, pa niso prišli do končne rešitve.

Kajpavem, vsaj meni je všeč Gentoojev koncept, ker će nič drugega, te sili, da imaš smisel za mašino in da se ti vsaj približno sanja, za kaj gre...
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux - Kje se naučiti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10117447 (15063) NeMeTko
»

Linux - Alternativa Windows Serverju (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
785777 (3641) jype
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214903 (9985) Eru
»

katera linux distribucija?

Oddelek: Operacijski sistemi
271627 (1254) gpg
»

prvi Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
554708 (3668) mile

Več podobnih tem