» »

prvi Linux

prvi Linux

«
1
2

BaRtMaN ::

Khm... omejil sem se na dve distribuciji Linuxa, in sicer na Red Hat 9 ali pa Mandrake 9.1. Katerega svetujete?

Da pa tema ne bo čisto brez veze, pa lahko še poveste, katero distribucijo Linuxa ste si namestili kot prvo. :))

Aspirinix ::

RH ali pa MDK? Osebno mi je bolje sedel MDK zaradi enostavnih nastavitev. Resno se da delati z obema. Samo izgled je drugi. RH ni slab, vendar imam od začetka slabe izkušnje z njim tako, da se mi še uspel odkupiti. Zaenkrat prisegam na SuSE.
Edina manj dobra stvar, ki me pri Linuxu moti, je številčnost distribucij. Sicer pa gredo vse v isti smeri - na boljše.
Uživaj ob namestitvi. Saj ni prva, ali je?

wishmaster ::

Za začetnika priporočam mandrake linux.V bistvu med redhatovim ni tako velike razlike.Oba sta bolj za začetnike.Jaz uporabljam turbo linux in solaris.Prvi linux ki sem ga namestil je bil Red Hat 5.2

BaRtMaN ::

Aspirinix: no, prva ni, ker bo druga. :D Enkrat sem že namestil Mandraka 8, ampak ni namestitev težavna. Uporabljal ga pa nisem kaj dosti, ker sem ga imel na nekem računalu namenjenem prav temu. Zdej sem dobil nov disk in imam možnost za Linux. Samo moram najprej še W2k namestit, grem pa stran od XP.

Aspirinix ::

Če je tako, pa OK. Stran od XP? Ma ja, saj je ista figa, Polkne pač.
Ne smem biti preveč proti, ker jih tudi sam moram uporabljati. Če jih že vsi, pa jih še ostali moramo.
Mandrake je dobra izbira. Ogromno nastavitev, ki jih v RH nikoli nisem mogel najti, ima lepo rešenih preko GUI. Drugače pa konzola. Marsikaj se da, samo čas moraš imeti, da konzolo naštudiraš. Sem se nekaj časa matral z ono bukvo, nekej pa..in a nutshell. Groza, ko ugotoviš kaj vse se da, pa nimaš pojma.

BaRtMaN ::

Sej tega se tud sam bojim... bo že.
Stran od XPjev grem pa zarad SP4ke za W2k in nepotrebnega ličenja v XPjih... poleg tega pa rabim FAT, ne NTFS. Vem, da se da tudi XPje met na FATu. Pač.

ješ ::

Priporočam SuSE ali Mandrake. Mandrake je lažje namestiti, SuSE pa lažje nastavljati. Zadnji RedHat ima premalo nastavitev sistema preko GUI. Konzolo pa lahko uporabljaš v kateremkoli od teh. Prvi linux na mojem računalniku je bil pa Slackware.

DMouse ::

Če ti bo kej pomagalo pri izbiri, Mandrake je prvi na lestvici priljubljenosti.
Če linux samo preizkušaš, potem je to verjetno prava izbira, če pa nameravaš nameščati precej dodatne programske opreme, pa znaš imeti glavobole zaradi konfliktov med različnimi knjižnicami, ki jih potrebujejo programi. Debian je glede tega veliko spretnejši, a zaradi slabega prepoznavanja strojne opreme ob inštalaciji precej neprijazen za začetnike.
Moj prvi je bil pa RedHat 5.2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DMouse ()

roscha ::

Najprej je treba odgovoriti na vprasanje ZAKAJ grem na Linux?

1.) Ne vem - ker je v modi mogoce?
2.)Rad bi preizkusil se kaj drugega poleg M$
3.)Poln falus imam mikrokrepa in hocem migrirat. Pika.


Odgovori:

1.) Forget it. Eventuelno se igrackaj z Knoppixom ali S-T distribucijo
2.) Suse ali Rdeca kapica (osebno ju ne maram kaj prevec)
3.) Za zacetek Suse eventuelno Rdeca kapica, po obdobju ko dojames
filozofijo *nix sistema migracija na Debiana. Mogoce pa kar takoj
na Debilkota, ce ima le clovek voljo. Precej pomoci pa je ze na samem
S-T forumu.



by!

l0wc4 ::

Za prvo redno uporabo sem si namestil Slackware 3.1, nato Red Hat 4.2, itd....
Tebi za prvo namestitev priporočam, eno zadnjih distribucij, torej RH9, Mandrake 9.1 ali kaj podobnega. Pa seveda prebrat čimveč knjig oz. How To-jev. :8)

BaRtMaN ::

Have no fear. Že imam Mandraka dol potegnjenega, namestil ga bom pa kar na NESTu. Dobim ta teden nov sistem, pa ne bom enkrat nameščal brezveze.

Gaby ::

SUSE forever. :)

BigWhale ::

Jaz sem pa zacel z SLS 0.9 ali nekaj takega... Instalacija je bila nadvs prijazna. Priblizno 40 disket, ki si jih eno za drugo vtikal v disketnik (prejsnjo si jasno odstranil) in za vsak paket pritisnil Y ali N, ce si ga hotel instalirat. Vse skupaj je trajalo preceeeeej casa ;>

Je bilo pa zanimivo.

mathjazz ::

Hmja, mislim, da je pri distribuciji zelo pomembno povedati tudi različico, ker se je razmerje med VelikimiTremi s časom spreminjalo. Moja prva distribucija je bila SuSE 7.2.

Trenutno pa je med novimi distribucijami omenjenih distributerjev (RedHat 9, Manjdreka 9.1 in SuSE 8.2 ) črna ovca prav gotovo Red Hat, ker mu enostavno manjka preveč stvari, recimo vključena podpora predvajanju mp3jev in podpora branju NTFS razdelkov na disku. Po številnih ocenah sodeč je Mandrake 9.1 najprimernejša izbira, čeprav ne vem, zakaj bi bil boljši od SuSEja. No ja, Mdk 9.1 nisem preskusil, zato priporočam SuSE 8.2.

Oziroma, vsi ki se želite spoznati z Linuxom, počakajte nekaj dni, prihaja ... [surPRise] ... :D
www.getfirefox.com

mile ::

Moj prvi linux je bil tud Slackware (2.0), še iz časov Infomagick-a (mam še zmeri tiste CD-je doma)

moj_nick ::

moja evolucija pa je šla nekako takole:
SuSE 7.3
SuSE 8.1
Debian
Gentoo

Gentoo je zakon. Use štima, hitrost je fenomenalna, portage rula. Inštalacija ti edino vzame nekaj časa (okol 2dni). Poleg usega tega imaš forum, na katerem najdeš čisto VSE. Sploh ni treba spraševat, sam search :)
110111001001010001010000

mile ::

res je dobr

drejc ::

A je kak slo oziroma hitr ftp za najnovejsi mandrake?

BaRtMaN ::

Jaz sem Mandraka dobil preko BitTorrenta - zelo dobra hitrpst, okoli 3 ure za en iso, so pa trije. Bi ti dal link, pa trenutno ne najdem strani.

root987 ::

"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Gejmer ::

Kako sem jaz začel?Heh prvič sem linux videl pri stricu. Imel je Mandrake 7.2... Zdel se mi je super!! Pol sem 1let ateta fehtal ce lahk nalozim ampak on češ boš vse povozil! No pol smo dobil now disk in sem si nažožil Mandraka 8.0 s pomočjo SWP šole.. Nato so sledili:
Red Hat 8.0 in nazadnje Gentoo 1.4 RC4 from Stage1. Pol sm vse formatiru pa se mi ni dal več Gentooja instalirat. Zdej razmišljam o Debianu ampak ševedno me Gentoo vleče nazaj.

P.S. Gentoo ni za popolnega začetnika saj se cel OS kompajla use to. Nič binarnega... Je pa res da ima Gentoo zelo podrobna navodila!!!
Nanda yo?

b0j3 ::

Najprej Ygdrasill, nato pa po vrsti: Debian, RH, LinuxFromScratch, RH, Slackware.

Gejmer ::

b0j3: Umm kater je pa to LinuxFromScratch? Te distro pa ne poznam. A je neki tazga kt Gentoo kr tist je tut "LinuxFromScratch"?
Nanda yo?

DMouse ::

To je linux "NarediSiSam" če ti je sedaj kaj več jasno ;)

Gejmer ::

Aha.. :D Bom sel pogledat kako to gre.. :P
Nanda yo?

root987 ::

Kokor že samo ime pove, moraš vse narediti sam. Vse sam skompajlati ipd. Če maš _veliko_ časa, znanja in volje se pa kar loti.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

mile ::

gejmer, prste stran ;)

Gejmer ::

Zgleda zanimivo ampak ni praktično.. Npr. Gentoo se mi zdi veliko bolj uporaben kot ta "knjiga"..
Nanda yo?

Gejmer ::

Oziroma, vsi ki se želite spoznati z Linuxom, počakajte nekaj dni, prihaja ... [surPRise] ...

Like SloTech Linux nowa distro ki nebo podpirala installa? :D Mi je gandalfar povedu.. :D
Nanda yo?

moj_nick ::

ima vonj po portage???
110111001001010001010000

Malinovc ::

No.1: Slackware

Sicer pa ni varz kir distro... sam da so linuxi pa da se fajn pocutis ;)

nsignific ::

Da se fajn pocutis?

Precej beden razlog za instalacijo Linuxa...

Sem ga uporabljal ze veckrat, a sem ugotovil, da z njim nisem pocel nic kar nisem mogel z windowsi, s tem da nisem mogel igrat iger. Torej sem pocel manj. Poleg tega sem na koncu skora vedno pricel uporabljat Wine, za recimo mIRC, ki je neprimerno boljsi od cesarkoli za Linux...

Edini linux v moji hisi je v routerju, kjer kraljuje debian z vso svojo funkcionalnostjo server OSa.

BigWhale ::

> Poleg tega sem na koncu skora vedno pricel uporabljat
> Wine, za recimo mIRC, ki je neprimerno boljsi od
> cesarkoli za Linux...

Za taksne izjave bi morali ljudi zapirati v neke temne luknje iz katerih jih ne bi spustili, dokler se ne poboljsajo.

Ne trdi, da je nekaj boljse od cesarkoli drugega, ce se samo tebi tako zdi. :)

nsignific ::

BigWhale, sem pristas funkcionalnosti, in ce hoces, lahko greva takoj zdaj skozi vse tocke, v katerih je mIRC boljsi od ponudbe irc clientov za Linux. No competition.

Ti je tako tezko sprejeti dejstvo, da je nekaj za windowse boljse kot nekaj za Linux? Sprijazni se, to namrec ni izoliran primer...

Brane2 ::

Moja izbira: Gentoo Linux. Trenutno imam (od 5 stacionarnih + notebokov) Winse na enem netebooku (XP) in dveh stacionarnih (XP-mashina za DTP in WIn2k na stroju za sprejem satelitskega interneta: Astra :D )

NA ostalih masinah imam Gentoo Linux (en prenosnik, ena delovna stacionarna mashina, en server, ki ga pripravljam za remote delo) in LFS na lokalnem serverju (LinuxFromScratch). Saj bi na njega tud dal Gentoo, samo ker mi je na tem stroju lokalni Samba streznik pa firewall pa router pa CD pekac pa.. ( :\ ) bi bili v tem primeru istali stroji kar nekaj casa odrezani od vsega. In ce bi se pri instalaciji kakorkoli zapletlo, bi blo s*anje.

Bom pa to verjetno izpeljal takoj, ko bo primeren trenutek.

Gentoo seka. Na vseh strojih sem nastavu razmeroma hude optimizacije in se pozna. KDE, ki je na Suseju delal zelo pocasi, tu mladostno skaklja :) .

Na Suseju se mi je Gnome zdel zaradi hitrosti fina izbira, tu pa sploh ni potrebe za tem.

Aja, zakaj Linux ?

Moj seznam bi bil takle:

1. Winse vse tezje obvladam. Win2k, ki so bili zame pojem M$ stabilnosti, so mi spet nekaj dni nazaj zaceli nepredvidljivo delat (sesuvanje itd). Teh servispakov, updateov in patchev se je nabrala gomila in prihajajo novi.
Po "posodobitvi" sistema vse skupaj deluje bistveno pocasneje kot na osnovnih Winsih.

2. Ceprav cas ni zastonj in za Linux ga gre kar nekaj, gre ta cas za osnovno racunalnisko pismenost. Bash je recimo tata roditelj za Windoze batch in je nekaksen standard v svetu Pravih Strojev. Ce moram izbirat ali vlozim svoj cas v studij standardov ali lokalnih M$ pogruntacij. raje studiram standarde.
Osebno porabim vecino casa za ucenje o TCP/IP, mrezah na sto nacinov, protokolih itd in ne toliko o samem Linuxu. Pa tudi Linux je se nekaksen standard. Tako znanje se da vedno prodati, zato ni balast.

3. Ko si enkrat bolj domac v tem okolju, je delo z njim uzitek. Lahko izvedes vse, kar tvoja oprema zmore in ne samo tisto, za kar imas trenutno programsko opremo.

4. Racunam na prehod na drugo arhitekturo v prihodnosti. Ce/ko se bo Opteron ali PPC970 uveljavil, bo prehod nanj v Linuxu sala, na WInsih pa kronicni glavobol z mnogimi neresenimi vprasanji.

5. KDE okolje sploh ni vec inferiorno M$ovim pogruntacijam. Zame je recimo KOffice super zadeva. Kmail bi uporabljal namesto Outlook Expressa tud na Winsih. Konqueror je zelo lustna in hitra stvarca. Za moje potrebe vec kot zadosti dober, tako da v praksi Mozille niti ne uporabljam. Je se nekaj manjsih problemov, a to bom zrihtal v kratkem.

6. "emerge" magija v Gentooju gate para. Stvar je vredna prof. Baltazarja, ceprav gre za nekaj glupih skriptov.
"emerge quake3" in stvar je potegnjena z neta in instalirana.
Da o nastavitvi optimizacije ne govorimo. Ali pa o "security" opcijah v kernelu itd...

Matrix Reload; emerge -e world . Saj ni res, pa je... :D :D :D

7. Kaj drugega bi lahko uporabil enako ucinkovito za router/firewall/server itd... ?

Tole je tako za zacetek. Zagotovo bi se naslo se kaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

mile ::

Brane2 : Kako lepo napisano :D

Sam tole s KDE-jem je pa čist res, osebno sem ga včasih tudi sovražil (ko sem uporabljal suse) zaradi počasnosti, tukaj pa zadeva res poleti. Edino na freebsd-ju se mi zdi, da zadeva deluje celo hitreje

Čeprav mi je osebno kombinacija Gnome-Metacity+Openbox+Idesk najboljša

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mile ()

moj_nick ::

jst sm pa gtk2 fan :))

gnome 2.3.3
galeon
evolution
net-rhythmbox
openoffice-ximian

:D
110111001001010001010000

Jebiveter ::

@Gentoo-fans: Katera distribcija po vrsti (ki ste jo preizkusili) je Gentoo? In koliko casa ste prej delali na drugi distribuciji? Ker nekako imam obcutek, da je Gentoo "the next step" distribucija, ko se ti SuSe (zaradi uporabnikovih "optimizacijskih sposobnosti") sesuje:( .

Za zacetnika (/me) pa je po mojem mnenju SuSe ena najboljsih distrotov. Res je, da je ob instalaciji in konfiguraciji "easyer_than_windoze", vendar bo (po moje) v nekaj mesecih, ko si pridobim vec izkusenj in znanja, LAHKO (ne nujno) enako hiter kot Gentoo.
Ampak, kakor sem rekel, sam nimam pretiranih izkusenj z linuxom sploh tako da je to moje, zacetnikovo, mnenje.
Correct me if I'm wrong, please.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

moj_nick ::

SuSE 7.3
SuSE 8.1
Debian
Gentoo

Če imaš dovolj prostora na disku, sprobaj Gentoo. Upoštevaj naslednje stvari:
- sprintaj si manual
- če gre kaj narobe, preklopi konzolo in uporabi lynx za browsanje po Gentoo forumih
- inštalacija traja nekje 2 dni
- napiši si, katere module boš naložil v kernel (USB miška, zvok, ADSL, itd.)

Prosim, da me kdo dopolni, če sem kaj pozabil
110111001001010001010000

Brane2 ::

Gentoo je moja 9-10ta izkusnja, ce stejem tu se tistih nekaj poskusov z razlicnimi Suseji.

Saj Suse ni slab. Sploh tanova 8.2ka. Picis not Cedeje in stvar se sama postavi, ob tem pa se zgleda lepo.

Ce skriptinga ne oblvadas, potem Gentoo definitivno ni zate. Kar lepo na Suseju ostani.

Kar se optimizacije tice, ne verjamem da bos dosegel Gentoo ali LFS, je pa to teoreticno mozno.

Ni pa smiselno. Ko bos tak freak, da bos to lahko pocel na Suseju, bos definitivno obvladal bistveno vec kot je treba da si pocis gor Gentoo- za isti ucinek...

Malinovc ::

Ahh... koko lepo.....
Nej ostali pravijo kar hocejo.... Gejmer pac nima kej iskat v bashu... ampak... kaj si pa more..
CE PA CLOVEK NE VE... kaj vse lahko naredis... kar v winsih sploh ni mogoce. Sej pavm mas
userje in admine... mislim da najbolj trpijo ljudje ki delajo
1.Telekomu kot support
2.Admisistrator na WIN serverju...

Mene so hotl zaposlit v eni firmi da bi bil admin v winsih.. pa sm reku, ce mi lah dajo vsj eno 486ko da bom
lahk kej nareko...

Aja... ko pravte da KDE pocas laufa....se strinjam... imam 500MHZ athlona 768 rama..
ampak sm si KDE ter QT skompajlal za athlona pa zadeva vsaj tretjino hitrej dela...
PS.: povejte ce rabte za download...
V teh distrojih je vse skompajlan na 386 ker more delat tut drugim revckim zato je to
FREEDOM os.

Jes se najbolse pocutim v Slackware linuxih, ker:
Vse kar skompajlam dela... brez da bi kaki libi mankali....
Hmm pa se bi se kej najdl... sam sovrazim pa neke okenske nastavitve.... h
Heh :P mislim, da je slackware se edini distro, ki ima vesa installacijo ( text ).
lp

OmegaBlue ::

Prvi Linux hm..

RH 6.2 :)

zdej pa S-T linux mal za kej zezat se :D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Gejmer ::

Emm Malinovc zakaj pa si pa ti glih mene omenu? :P

Drugač en je omenu da se instalira 2dni? w00t men je brez Xov in KDE indtaliralo v 9urah iz stage1(gentoo 1.4 RC4)...
Nanda yo?

moj_nick ::

Ja nekateri imamo pač malo slabši računalnik, pa še ta dva dni sem mislu za inštalacijo _vsega_.

Brane2 ::


Druga? en je omenu da se instalira 2dni? w00t men je brez Xov in KDE indtaliralo v 9urah iz stage1(gentoo 1.4 RC4)...


Ja, na mojih mashinah zgleda tko, ampak:

-to je za max. optimizacijami, ko ubogi gcc dobesedno ze "ozema vodo iz kamna" :D

- to velja za max instalacijo- polni Xi, CUPS, polni KDE (base, office, utils) pa se kaj zraven...

- ni nujno, da uporabis polne optimizacije, ce imas stvar ze prevedeno za svoj stroj. Vecina optimizacij se vrti okrog tipa procesorja. Stvari, ki so na plati, so itak v kernelu. Tega je sicer dobro prevest prav za tvoj stroj, a to ti ne bi smelo vzet vec kot 20-30 min. na 1.2 GHz Tulcu. Ajde pa se ene deset minut za tistih nekaj modulov. Ostalo lahko uporabis ze prevedeno. Jaz nisem, ker je bla tkrat verzija 1.4RC4 se tolk sveza, da je bla na voljo samo kot boot CD + emerge za ostalo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> Jes se najbolse pocutim v Slackware
> linuxih, ker:

Ampak se zmeraj se ti niti ne sanja, da je linux edninski samostalnik? In ni tako kot 'windowsi' :P

mihhec ::

Eno vprasanje kje pa vi linux-e dobite ali si jih potegnete z interneta ali jih kupite.Ker sm zadnc gledu pr agendi cene oderustvo prof. verzije kaksne cene.K microsoft.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihhec ()

sash ::

določene distribucije (RH, Mandrake,..) so brezplačne in te si lahko pretočiš z neta, ostale pa je potrebno kupit ali p se pposlužit kake nelegalne ;) metode
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Daedalus ::

Prvi linux, ki sem ga inštaliral in se ga pol učil uporabljati, je bil Debian. Se še zdaj čudim, kak mi je ratalo, da je zadeva sploh delala :8)

Pol nekaj časa Manrake, zdaj sem na Linux počitnicah, ki se pa bojo kmal končale:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

roscha ::

@ Brane: Mi lahko prosim poves kaj je v bistvu razlika med Gentoojevim emerge in Debianovim apt-get (install)? Imam obcutek da je zelo sorodno vse skup, ali se motim? Gentooja namrec se nisem uporabljal, ko bo pa vec casa ga pa defenitivno preizkusim.


by!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Advanced user anketa [REZULTATI OBJAVLJENI] (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16214953 (10035) Eru

mandrake ali suse

Oddelek: Operacijski sistemi
341791 (1354) BigWhale
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412833 (2052) hanibal
»

kateri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
161485 (1206) MasterMind
»

Kateri linux za domače delo?

Oddelek: Operacijski sistemi
372553 (1730) gpg

Več podobnih tem