» »

Srečko, a sem lahko tvoj prijatelj?

Srečko, a sem lahko tvoj prijatelj?

««
11 / 15
»»

USS Liberty ::

Okapi je izjavil:

Zanimivo bo videti, če se bo potrdila Časarjeva vloga pri vsem skupaj. Kot zvestega člana SDS ga JJ že nekaj v bran jemlje. Da mu ne bo čez čas žal? Ker zakaj bi si Mikuž to izmislil?


SDS župan Murske Sobote Štihec že toži državo, ker so ga Kresalkini policaji po krivem preiskovali kot najhujšega kriminalca, ga nemerno kriminalizirali in ga v medijih po krivici prestavljali kot udeleženca v kriminalnih rabotah in ima zelo dobre možnosti, da dobi tožbo. Če pa je Časar res kriv, naj gre pač v zapor, Janša bo pa pač na kratki rok izgubil nekaj procentov, ker ga je vzel v bran. Samo poleg Časarja in Prijatelja naj gre prvi v zapor še ta Kresalkin špicelj Mikuž, ki je še najbolj kriv od vseh v tej aferi. Pa preiskati je treba še vlogo SD sekretarja in ministra promet, ki sta očitno tudi vpletena v čudne rabote okoli Luke Koper. Kresaka naj pa pospeši delovanje pravne države najprej pri sebi in to tako, da naj kot vzgled drugim sama poruši svojo na črno zgrajeno vilo nad Izolo, Kresalkini kriminalisti naj pa pred sodišče postavijo vse politike in državne uradnike z Bredo Pečan na čelu, ki so sodelovali pri protizakonitih ravnanjih, ko so izdali dovoljenja za Kresalkino vilo...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Torej USSNimitz praviš, da policaji članov SDS ne smejo preiskovati?
sudo poweroff

Thomas ::

Ah, to pa sigurno ni trdil. Kako sploh lahko tako čudno bereš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zorro ::

Mislim, da ima zelo slabe možnosti v uspeh tožbe, namreč preiskava je bila samo v prostorih občine, ne pa tudi pri njemu doma, in sam ni nastopal kot osumljenec. Če ga je kdo kriminalizirali, so to bili mediji in bi nanje moral usmerit tožbo, samo potem se stvari ne bi dalo politizirati.

Iz Financ:
Župan Štihec ob tem poudarja, da sam kot župan ni bil ne osumljenec ne preiskovanec, ni mu bila odvzeta prostost, niti ni bil pridržan. Prav tako ni njegovo ime navedeno v odredbi preiskovalnega sodnika, pri preiskavi pa je sodeloval prostovoljno.


Iz tiskovne konference policije je razvidno, da je govora o 3 osumljencih (Prijatelj, Jelinčič in Pogačnik). Od 42 sekunde naprej, ko se omenja zemljišče, pa je govora zgolj o dveh osumljencih (Jelinčič, Pogačnik).

poweroff je izjavil:

Torej USSNimitz praviš, da policaji članov SDS ne smejo preiskovati?


Napačno si ugotovil. Pri nas se ne sme preiskovati politikov, ampak zgolj navadno rajo. Kakor je politik na tapeti, je v ozadju zarota nasprotne strani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

USS Liberty ::

>>>>>>>Torej USSNimitz praviš, da policaji članov SDS ne smejo preiskovati?

Seveda lahko, ampak naj pravo velja za vse enako... Če so preiskovali murskosoboškega župana, potem bi morali v soju žarometov in TV kamer premetati tudi pisarno ministra za promet Patrika Vlačiča, ki je tudi sodeloval skupaj z Jelinčičem in županom Murske Sobote pri projektu letalskega muzeja...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

USS Liberty ::

http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

poweroff ::

Thomas je izjavil:

Ah, to pa sigurno ni trdil. Kako sploh lahko tako čudno bereš?


Napisal je:
SDS župan Murske Sobote Štihec že toži državo, ker so ga Kresalkini policaji po krivem preiskovali kot najhujšega kriminalca


Se pravi se sploh ne sme preiskovati, ker o krivdi odloča šele sodišče.

Bravo.
sudo poweroff

Gregor P ::

Verjetno mora tudi policija malo paziti na to, da ne pridejo vsi detajli oz. imena osumljencev v javnost;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

MadMicka ::

Kaj je torej USS Nimitz, je Kresalova vila zgrajena na črno ali pa ni, ker ima dovoljenje občine?

"sama poruši svojo na črno zgrajeno vilo nad Izolo, Kresalkini kriminalisti naj pa pred sodišče postavijo vse politike in državne uradnike z Bredo Pečan na čelu, ki so sodelovali pri protizakonitih ravnanjih, ko so izdali dovoljenja za Kresalkino vilo"

Zorro ::

Gregor P je izjavil:

Verjetno mora tudi policija malo paziti na to, da ne pridejo vsi detajli oz. imena osumljencev v javnost;((


In kako naj to stori, če cela občina vidi, da jim je policija prišla na obisk? Ali pa, če Jelinčič da v javnost izvod odredbe, ki jo je prejel?

Ne dvomim, da v kakšni Severni Koreji res znajo poskrbeti, da nič ne pride v javnost.

USS Liberty ::

>>>>>>>>Kaj je torej USS Nimitz, je Kresalova vila zgrajena na črno ali pa ni, ker ima dovoljenje občine?

Kanal A je poročal, da je zavod za kulturno varstvo ocenil, da gradnja kmetij na parceli v Mali Sevni nad Lucijo ni možna, saj parcele niso zazidljive, ker je območje zaščiteno kot kulturna krajina. Kljub temu je upravna enota Izola izdala gradbeno dovoljenje. Nisem pravnik, a mislim, da je takšno gradbeno dovoljenje izdano za nezazidljivo parcelo nično in da ta vila stoji na črno....
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Pšenični ::

"Verjetno mora tudi policija malo paziti na to, da ne pridejo vsi detajli oz. imena osumljencev v javnost."

Pri nas pa izvemo vse, od tega kaj je govoril po telefonu, do SMS ev. vendar je tako le takrat, ko je to v interesu politike. Ko se oblikuje javno mnenje. Medtem, ko v pasji aferi tega ni. Čeprav vemo da se posnetki pogovorov hranijo, in to od UKC ja do mobitelov. V tem primeru pač ni interesa, da bi prišlo do medijskega linča.

Prav tako se je v zadnjih dneh sprožila tudi kampanja proti Jelinčiču. Ko jim je koristil, takrat je bil "car". Sedaj ko je postal edina možnost za njihovo pot v parlament je odvečen.

Ne me razumet narobe ampak tale naša policija postaja vedno bolj podobna podeljnu, ki skače kot mu veleva politika.

Zheegec ::

samo je razlika pri pasji aferi - tam so telefonski pogovori zasebni in če pride to v javnost bo s tem nekdo storil kaznivo dejanje.
V tem primeru sedaj pa so bili pogovori snemani po nalogu sodišča in so zato morali biti v predlogu za preiskavo sodniku, ker so pač dokazno gradivo.

Se ti to zdi razlika?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Okapi ::

Čeprav vemo da se posnetki pogovorov hranijo,
Kateri pogovori?

O.

Pšenični ::

"samo je razlika pri pasji aferi - tam so telefonski pogovori zasebni in če pride to v javnost bo s tem nekdo storil kaznivo dejanje.
V tem primeru sedaj pa so bili pogovori snemani po nalogu sodišča in so zato morali biti v predlogu za preiskavo sodniku, ker so pač dokazno gradivo."


Torej po tvoji logiki, pogovore-izseke in SMS je, pridobljene po nalogu sodišča lahko mediji uporabljajo za politične intrige in spodbujajo sovraštvo proti dolčeni osebi. Mislim, najmanj čudna logika. Torej bo to postala stalna praksa.

"Kateri pogovori?"

Če ne veš, ti ne morem pomagat. Utrujaš s svojo simulirano naivnostjo.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

ne, te posnetke pogovorov pač ni nelegalno pridobiti, je treba preveriti, ampak je vse skupaj najbrž celo javno.

V "pasjem primeru" pa če to pride v javnost nekdo tvega zapor. Če je sploh bilo kaj snemano, imaš link? Brez naloga bo težko, da se je snemalo..
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Okapi ::

Če ne veš, ti ne morem pomagat
Hočeš reči, da samo nakladaš?

O.

Pšenični ::

"ne, te posnetke pogovorov pač ni nelegalno pridobiti, je treba preveriti, ampak je vse skupaj najbrž celo javno.

V "pasjem primeru" pa če to pride v javnost nekdo tvega zapor. Če je sploh bilo kaj snemano, imaš link? Brez naloga bo težko, da se je snemalo.."


Meni se zdijo te trditve vsaj dokler zadeva ni pravnomočna nelogične. Nelogične in etično sporne, če že ne kaznive.


"Hočeš reči, da samo nakladaš?"

Kaj misliš?

TESKAn ::

Prav tako se je v zadnjih dneh sprožila tudi kampanja proti Jelinčiču. Ko jim je koristil, takrat je bil "car". Sedaj ko je postal edina možnost za njihovo pot v parlament je odvečen.

Hehe, nekako tako, kot se je Jelinčič spremenil iz kritika Brezigarjeve v njenega zagovornika>:D.

Torej po tvoji logiki, pogovore-izseke in SMS je, pridobljene po nalogu sodišča lahko mediji uporabljajo za politične intrige in spodbujajo sovraštvo proti dolčeni osebi.

Tako kot lahko po logiki nekaterih slike, pogovore in izsledke v nekem drugem primeru uporabljajo za namene politične diskreditacije neke druge določene osebe. Mar ne? Ali boste spet nekateri naredili 180° obrat in naenkrat namesto "javnost naj izve vse!" začeli tulit "podatke je treba skrivat"? Bodite konsistentni, če ste takrat zahtevali "full disclosure", bi morali biti sedaj veseli, da so ti podatki prišli v javnost. In obratno, če vas sedaj moti, da podatki curljajo v javnost, bodite enako ogorčeni tudi v prej omenjenem primeru. Ne pa da isti ljudje v enem primeru iščejo teorijo zarote, ker podatkov ni, v drugem pa, ker so. V enem primeru kujete Požara med zvezde, ker je razkrival podatke, v drugem pa pljuvate po osebi, ki je razkrivala podatke.

So pa seveda taka nihanja precej lahko razložljiva s sovraštvom do določenih ljudi - za to, da bi se jih znebili oz. jih očrnili, ste pripravljeni vzet v bran _kogarkoli_.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pšenični ::

"Tako kot lahko po logiki nekaterih slike, pogovore in izsledke v nekem drugem primeru uporabljajo za namene politične diskreditacije neke druge določene osebe. Mar ne? Ali boste spet nekateri naredili 180° obrat in naenkrat namesto "javnost naj izve vse!" začeli tulit "podatke je treba skrivat"? Bodite konsistentni, če ste takrat zahtevali "full disclosure", bi morali biti sedaj veseli, da so ti podatki prišli v javnost. In obratno, če vas sedaj moti, da podatki curljajo v javnost, bodite enako ogorčeni tudi v prej omenjenem primeru. Ne pa da isti ljudje v enem primeru iščejo teorijo zarote, ker podatkov ni, v drugem pa, ker so. V enem primeru kujete Požara med zvezde, ker je razkrival podatke, v drugem pa pljuvate po osebi, ki je razkrivala podatke."

Iz obeh primerov se lepo vidi, kaj je v interesu politike in kaj ni. Kdaj informacije lahko spustijo v medije in kdaj to celo spodbujajo oziroma se emu upirajo z vsemi silami.

Ne znam si predstavljat, kaj se bo zgodilo v primeru, da se bo politična opcija obrnila, določene osebe zamenjale in moč policije začela uporabljat za namene te druge politične opcije. Upam da je jasno o čemu govorim. kam lahko to pripelje. Opravičevanje teh metod diskvalifikacije Prijatla opravičevat z eno sliko ki je prišla na internet je naivno. Spomnite se na to, ko se bo to začelo dogajat, mislim ko bodo začeli desne politične stranke uporabljat policijo v politične namene.

BlueRunner ::

Iz obeh primerov se lepo vidi, kaj je v interesu politike in kaj ni. Kdaj informacije lahko spustijo v medije in kdaj to celo spodbujajo oziroma se emu upirajo z vsemi silami.


Ah, no... pri čisti lopati so novinarji vedeli kje in kdaj se morajo pojaviti za udarne posnetke. Pa se še danes ni nič izcimilo iz vsega skupaj. Torej trenutno opozicijski politični opciji manipulacije morda niso tuje.

Vendar pa brez preiskave kdo je podatke dal ven, ne moreš reči, da je resnično prišlo do manipulacije ali razkritja z vednostjo politikov. Preiskave na temo razkrivanja podatkov novinarjem, ki bi lahko pripeljale do takšnih ali drugačnih ugotovitev, pa se je v medijih vedno diskreditiralo kot poskus "elite", da se zaščiti. Čeprav s tem samo mediji sami ščitijo svoje vire (kar je sicer OK), vendar pa pri temu očitno ne zbirajo sredstev. Tudi takšnih ne, ki ustvarjajo nove afere tam kjer jih ni.

Ne znam si predstavljat, kaj se bo zgodilo v primeru, da se bo politična opcija obrnila, določene osebe zamenjale in moč policije začela uporabljat za namene te druge politične opcije.

Politična opcija se je že obrnila. Do sedaj že trikrat (bajukovega intermezza ne štejem). Dogajajo se bolj in manj enake stvari in opleta se bolj ali manj z enakimi obtožbami. Kadar pa se začne preiskovati kje informacije curijo, pa takoj nastane nov pogrom. Včasih zaradi resnik napak preiskovalcev, ki so resno prekoračili svoja pooblastila, včasih pa zato, ker se apriori ne verjame, da bi lahko Policija, tožilstva ali sodišča delovala neodvisno od trenutne politike na čelu MNZ ali MP. Sam bi zlobno pripomnil, da mediji ne želijo, da se bi njihove vire našlo, če pa pri temu ustvarijo novo "afero" pa toliko bolje...

Meni se zdijo te trditve vsaj dokler zadeva ni pravnomočna nelogične. Nelogične in etično sporne, če že ne kaznive.

Izjavil si, da se pogovori snemajo. Na vprašanje o temu, kateri pogovori se naj bi snemali, si nabluzil nekaj na temo "saj se ve".

No, gostilniške flance na temo "vsaj vsi vemo" so pač samo to. Flance. Solata na tržnici in branjevke, ki obirajo odsotne. Napiši kaj se po tvojem mnenju snema, sicer si lahko te besede vsakdo razlaga po svoje. Potem pa se kregamo o temu kdo kaj misli, da si mislil, ko si pisal. Sam mislim, da sploh nisi mislil in sedaj niti ne veš kaj bi napisal, da si mislil s tem, kar naj "se bi vedelo".

Zgodovina sprememb…

Zorro ::

Pšenični je izjavil:

Pri nas pa izvemo vse, od tega kaj je govoril po telefonu, do SMS ev. vendar je tako le takrat, ko je to v interesu politike. Ko se oblikuje javno mnenje. Medtem, ko v pasji aferi tega ni. Čeprav vemo da se posnetki pogovorov hranijo, in to od UKC ja do mobitelov. V tem primeru pač ni interesa, da bi prišlo do medijskega linča.


Spet se prodaja megla. Operaterji ne hranijo vsebine sms-ov in ne snemajo pogovorov brez odredbe. To začnejo izvrševati šele od prejetja odredbe naprej. Za nazaj se lahko dobi le seznam komunikacij, ki je to kar recimo lahko dobi tudi sam uporabnik, kadar reklamira račun.

Poleg tega policija ni edina, ki lahko zahteva izpise, ampak jih lahko tudi tožilstvo. Iz dogodkov, ki so pricurljali v javnosti pa vemo, da vajeti nad primerom s tožilske strani drži sama BB, kateri neposredno poroča "tožilski preiskovalec" in to kar mimo svoje nadrejene tožilke. Torej, če sledimo logiki zarotništva, je opozicija zelo dobro seznanjena s pravo resnico. Zakaj potem ne pride ven s konkretnimi podatki, ki bi šokirali javnost, pa nikomur, ki trezno razmišlja, ni jasno. In če naprej sledimo logiki zarotništva, se nam kot odgovor pojavi več scenarijev zakaj je temu tako. Prvi bi bil, da so tudi sami vmešani v garažna dogajanja, zato morajo paziti s čim iti v jasnost in s čim ne, drugi, da mlatijo prazno slamo in nabirajo politične točke, in tretji, da taktizirajo s plasiranjem resnice, ker še ni napočil pravi trenutek, namreč lokalne volitve še niso dovolj blizu in župa bi se lahko do takrat ohladila.
Tako, če smo verniki v teorije zarote (eni obvladujejo policijo, drugi tožilstvo), vidimo, da vsaka stran ima vse odgovore, le na prave ljudi se je treba obrniti v svojih vrstah, da izvemo kaj več. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

BlueRunner ::

Poleg tega policija ni edina, ki lahko zahteva izpise, ampak jih lahko tudi tožilstvo.

Največkrat gre po postopku, da se tožilec in kriminalisti na zadevi uskladijo in ugotovijo, da je to še edina zakonita možnost za pridobivanje dodatnih dokazov in, da drugače ne gre. Preiskovalnem sodniku posredujejo predlog, ki ga sodnik bodisi sprejme ali zavrže. Če ga sprejme, se prepis odredbe sodišča posreduje operaterju ali operaterjem, ki jo morajo po zakonu izvršiti.

Obstajjo tudi druge poti, vendar pa so te izjemno redke. Vedno pa gre zahteva preko sodišča in preiskovalnega sodnika. Tukaj odstopanja ni in zaradi tega je moral Testen tudi odstopiti kot predsednik vrhovnega sodišča, saj je podpisal odredbo s katero je podatke zahteval mimo zakona. Čeprav je sodnik, mu zakon te pristojnosti ni dajal... ceno za zlorabo pa je delno tudi plačal, čeprav menim, da bi morali v tem prieru začeti tudi kazenski postopek zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

"No, gostilniške flance na temo "vsaj vsi vemo" so pač samo to. Flance. Solata na tržnici in branjevke, ki obirajo odsotne. Napiši kaj se po tvojem mnenju snema, sicer si lahko te besede vsakdo razlaga po svoje. Potem pa se kregamo o temu kdo kaj misli, da si mislil, ko si pisal. Sam mislim, da sploh nisi mislil in sedaj niti ne veš kaj bi napisal, da si mislil s tem, kar naj "se bi vedelo"."

Pred leti je bil umor dveh naših državljanov na hrvaški meji. Pri prodaji avtomobila...naprej poišči sam.

Zorro ::

BlueRunner je izjavil:

Poleg tega policija ni edina, ki lahko zahteva izpise, ampak jih lahko tudi tožilstvo.

Največkrat gre po postopku, da se tožilec in kriminalisti na zadevi uskladijo in ugotovijo, da je to še edina zakonita možnost za pridobivanje dodatnih dokazov in, da drugače ne gre. Preiskovalnem sodniku posredujejo predlog, ki ga sodnik bodisi sprejme ali zavrže. Če ga sprejme, se prepis odredbe sodišča posreduje operaterju ali operaterjem, ki jo morajo po zakonu izvršiti.


Tako gre, če je vse normalno. Če pa pride do nekakšnega nesoglasja med policijo in tožilstvom, je možno tudi, da ena ali druga institucija same podajo predlog preiskovalnemu.
V našem primeru pa moramo upoštevati to, da imamo opravka z zarotami, kjer ena stran obvladujejo policijo in druga tožilstvo, s tem da oboji puščajo svoje podanike v hudi negotovosti in frustracijah. Ti pa namesto, da bi v svojih vrstah vprašali kaj je res, se raje z drugo stranjo prepucavajo po forumih in v komentarjih na spletnih straneh medijskih hiš. :))

BlueRunner ::

Pred leti je bil umor dveh naših državljanov na hrvaški meji. Pri prodaji avtomobila...naprej poišči sam.

Kje na hrvaški meji? Ali misliš trojni umor na Gorjancih? Kaj je bilo tam s snemanjem pogovorov in kaj imajo dogodki iz 2003 zveze s Srečkotom?

Zgodovina sprememb…

Zorro ::

Najbolje pri vseh teh zarotah je, da so tako popolne in kristalno čiste. Recimo, razumljivo je, da KK popolno nadzira policijo, saj si je sama nastavila njenega direktorja. Potem, Prijatelja so imeli pod drobnogledom koprški kriminalisti. Njihovega vodjo je nastavil pa direktor koprške uprave, katerega pa je nastavil v začetku 2008 (pred zadnjimi volitvami) bivši direktor policije, katere pa je nastavil Mate.
Vprašanje za milijon dolarjev je, kdo je sedaj v ozadju zarote proti Prijatelju in Jelinčiču? :)):))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

BlueRunner ::

Vprašanje za milijon dolarjev je, kdo je sedaj v ozadju zarote proti Prijatelju in Jelinčiču?

Jaz bi stavil na Srečkota in Zmagota.... mi nakažeš nagrado? :D

Sicer pa počakajmo. Človek nikoli ne ve kaj vse bo še morje naplavilo. Ljudje pa so še vedno nedolžni, dokler se jim krivde ne dokaže.

Zorro ::

BlueRunner je izjavil:

Vprašanje za milijon dolarjev je, kdo je sedaj v ozadju zarote proti Prijatelju in Jelinčiču?

Jaz bi stavil na Srečkota in Zmagota.... mi nakažeš nagrado? :D

Sicer pa počakajmo. Človek nikoli ne ve kaj vse bo še morje naplavilo. Ljudje pa so še vedno nedolžni, dokler se jim krivde ne dokaže.


Jaz verjamem, da imajo telbanc & zarotniška Co. drugačen odgovor.:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Gregor P ::

Ni treba sedaj tako poenostavljati zadeve; za določena delavna mesta obstajajo tudi javni razpisi. Položaj generalnega direktorja policije je bilo vsaj do nedavnega že eno takšnih. Čeprav seveda vedno obstaja možnost, da se že vnaprej ve, kdo bo zmagal na razpisu, torej da je razpis prilagojen samo za določenega kandidata. Ampak po drugi strani pa je javen in lahko vsaj vemo, kdaj se je začel nek razpis, kakšne pogoje vsebuje razpis, kdo se je prijavil na razpis in seveda na koncu, kdo je zmagal na razpisu. V vsem tem času imamo tudi večji manevrski čas ukrepati (novinarji, opozicija, civilna iniciativa itd.), če se pojavi kakšna večja nepravilnost.

Da je Kresalova mimo razpisa izbrala direktorja policije vemo, ampak mislim, da je Romšek bil takrat izbran na podlagi javnega razpisa za to mesto; ali sem morda kaj spregledal in je na koncu tudi minister Mate kar sam postavil Romška za direktorja?

-> Delo: Bo Romšek novi generalni direktor policije?
Natečajna komisija je ministru za notranje zadeve kot edinega primernega kandidata predlagala Jožeta Romška, saj je drugega kandidata Rudija Kaniškega zaradi nepoznavanja razmer v slovenski policiji zavrnila.

-> Dnevnik: Jože Romšek novi generalni direktor policije
Natečajna komisija uradniškega sveta je 9. junija odprla prispeli prijavi na razpis za generalnega direktorja policije, za mesto katerega sta se prijavila Jože Romšek s prometnega ministrstva ter slovenski predstavnik v Interpolu Rudolf Kaniški. Zatem je konec junija natečajna komisija ministru za notranje zadeve Dragutinu Mateju kot edinega primernega kandidata predlagala Jožeta Romška, ker je drugega kandidata, Rudija Kaniškega, zaradi nepoznavanja razmer v slovenski policiji zavrnila kot strokovno neprimernega. Minister Mate pa je zatem vladi v imenovanje predlagal Romška.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BlueRunner ::

Jp. Tole je prva resna črna pika pri Kresalovi in nekateri je še nismo pozabili. Razlog, ki ga je navedla za neposredno imenovanje direktorja je bil ta, da je bil celoten postopek že prej tako ali tako samo cirkus, kjer se je kandidata že vnaprej poznalo.

Na žalost pa se je stvar "uredilo" tako, da se je namesto ureditve, kjer bi se dalo razpisom resnično težo, vse skupaj legaliziralo in legitimiziralo z odpravo javnih razpisov. To je zagotovo neprimerno... Direktor policije bi moral imeti mandat primerljiv s tistim, ki ga ima vrhovna tožilka ali pa direktorji različnih agencij... ali pa načelnikom generlalštaba SV, če smo že pri uniformiranih poklicih.

Dalo se ga bi odstaviti, vendar pa bi bilo potrebno predhodno dokazati nepravilnosti pri delu. Zagotovo pa vezanost na trenutnega ministra/ministrico ni dobra. Policija potrebuje civilni nadzor, hkrati pa mora biti nedvoumno samostojna, če naj si poveča ugled.

Zorro ::

E Gregor, ti pozabljaš, da mi živimo v državi zarot in preganjavice, kjer oblast (prejšnja ali sedanja) vedno ima vse v svojih rokah in so razpisi zgolj namenjeni zamegljevanju javnosti.:D

Zorro ::

BlueRunner je izjavil:


Na žalost pa se je stvar "uredilo" tako, da se je namesto ureditve, kjer bi se dalo razpisom resnično težo, vse skupaj legaliziralo in legitimiziralo z odpravo javnih razpisov. To je zagotovo neprimerno... Direktor policije bi moral imeti mandat primerljiv s tistim, ki ga ima vrhovna tožilka ali pa direktorji različnih agencij... ali pa načelnikom generlalštaba SV, če smo že pri uniformiranih poklicih.


Popolnoma se strinjam s teboj. Tako šefa policije, kot tudi tožilstva bi morala postavljati stroka brez kakršnega koli vpletanja politike, kateri pa očitno to ni v interesu, ker potem se ne bi mogli iti prepucavanja preko hrbtov obeh institucij.

Karaya 52 ::

Še dobro da je stroka apolitična in imuna na politično odločanje... Nevarna in zgrešena predpostavka. Javni razpisi niso garant strokovnosti (karkoli že to je), stroka se pa skisa kot mleko. Zaradi Gorškovega imenovanja so vihali nosove tisti ki so računali na javni razpis, konec koncev gre za osebno izbiro ministrice. Ta osebna izbira je "all in", pobereš vso slavo ali blato. Goršku gre slednje, KK pa prav tako.

Okapi ::

Javni razpisi niso garant strokovnosti
Javni razpisi so v glavnem zato, da ni nihče odgovoren za slabo ali napačno izbiro.

O.

Gregor P ::

Torej v bistvu, če jih ukinemo, bo recimo za slabo naložbo, izbiro funkcionarja avtomatično kriv oz. odgovoren minister in bo moral nemudoma odstopiti, morda celo stopiti pred sodišče?

Ker meni bi bilo zelo všeč, da bi končno nekdo enkrat odgovarjal za povzročena protipravna dejanja in nastalo škodo; da imamo ime in priimek odgovornega na katerega se lahko obrnejo preiskovalni uradi, sodišča ipd.

Čeprav uradno imamo javne razpise zaradi preprečevanja očitne korupcije ter vzpostavitev enakih možnosti za vse udeležence.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Utk ::

poweroff je izjavil:

Očitno IQ ne pomaga pri uspehu na volitvah... Kresalko imajo volivci bolj radi, hehe.

Na zadnji relevantni anketi je Janša dobil 40 procentov, kresalka pa 8. Po zadnjih manj relavantnih anketah je razlika približno enaka, če ne še večja. Ampak sej vem, pomlad je, in revčki zaljubljeni vidijo svet malo drugače...

Zorro ::

To da imamo javne razpise, ni nič spornega. Pač z njimi se postavijo enaka merila za vse kandidate. Le politika ne bi smela imeti zadnje besede. Težko se je komu sploh kandidirati, če že v štartu ve, da bo pod pritiskom vladajoče opcije, ker ni deklarirano njihov. Imeli smo že veliko razpisov, kjer sta se prijavila le 1 ali 2 kandidata. Pri takih razpisih se dobi občutek kot, da je cela stroka v klincu, ker ne premore več visoko strokovnih in primerih kandidatov. Dejansko pa je problem v temu, da se marsikdo ne želi prijaviti, ker se ne želi izpostaviti raznim političnim igricam. V takem ozračju je jasno, da se bodo prej prijavili kandidati, ki so bolj po volji vladajoči opciji. Ti namreč vedo, da vladajoča opcija, katera jih lahko po sedanjih predpisih razreši, ne bo iskala te priložnosti na vsakem koraku. Celo več, pred napadi opoziciji bo nastopila zaščitniško in skušala minimizirati pomen kakšne nepravilnosti, ki se je pojavila v resorju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Gregor P ::

Po mojem pa rabi vsak možen kandidat malo osebne integritete; prvič ko kandidiraš za tako pomembno funkcijo ne počneš tega v prvi vrsti zaradi denarja in če si tako "finančno neodvisen" si kar odporen na vse morebitne pritiske; če se pa bojiš da boš izgubil službo zaradi dobre plače, potem pač dosti lažje podlegaš pritiskom. Drugič si pa na teh mestih dobro plačan ravno zaradi tega, da lahko izgubiš službo in ni to zate tako težak finančni udarec; ker lahko kar nekaj mesecev preživiš na trgu dela brez plače, kar si običajni delavci ne morejo privoščiti.

In ker je večina teh kandidatov očitno tako upogljiva, potem politikom in drugim interesnim lobijem res ni težko vplivati nanje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zorro ::

Saj razrešeni direktorji ne izgubijo službe, gredo le na mesto, ki je primerno njihovi strokovni kvalifikaciji. Običajno se vrnejo kar na staro mesto, ki so ga imeli pred imenovanjem, seveda, če je to še na voljo.

Slab odziv na razpisih kaže, po moje, ali na katastrofalno stanje v stroki ali pa na strah pred političnim mobingom (ki te čaka, če nisi "naš").

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Karaya 52 ::

Zorro; v prvih treh stavkih hvališ javne razpise, v nadaljevanju pa priznavaš da v praksi stvar ne deluje. Komu na čast potem vsa ceremonija? Se igramo liberte egalite fraternite kot otroci, zato o imenovanju Gorška ne bom moraliziral. Šla je na "all in" in zgubila.

BlueRunner ::

Le politika ne bi smela imeti zadnje besede.

Tole je 3. stavek in ni hvalnica javnim razpisom pri nas, temveč razlog zakaj v praksi stvar ne deluje. Če odpraviš ta razlog, bodo razpisi postali mnogo boljši, kot pa so sedaj. Kresalova je naredila napako, ker iz tega odločanji ni odstranila politike, ampak je storila ravno nasprotno.

KAS je bil poskus, ki pa se je izrodil tisti trenutek, ko se je izkazalo, da ima politika še vedno zadnjo besedo... kar je pri strokovnih funkcijah huda napaka.

Zgodovina sprememb…

Zorro ::

Karaya 52 je izjavil:

Zorro; v prvih treh stavkih hvališ javne razpise, v nadaljevanju pa priznavaš da v praksi stvar ne deluje. Komu na čast potem vsa ceremonija? Se igramo liberte egalite fraternite kot otroci, zato o imenovanju Gorška ne bom moraliziral. Šla je na "all in" in zgubila.


Slabo si vse skupaj povzel. Da, javnim razpisom, kjer ima stroka zadnjo besedo pri imenovanju in razrešitvi. Pa pri kakšnih sporih najbrž ne bi mogli mimo (upravnega) sodišča.

poweroff ::

USS Liberty je izjavil:

>>>>>>>>Kaj je torej USS Nimitz, je Kresalova vila zgrajena na črno ali pa ni, ker ima dovoljenje občine?

Kanal A je poročal, da je zavod za kulturno varstvo ocenil, da gradnja kmetij na parceli v Mali Sevni nad Lucijo ni možna, saj parcele niso zazidljive, ker je območje zaščiteno kot kulturna krajina. Kljub temu je upravna enota Izola izdala gradbeno dovoljenje. Nisem pravnik, a mislim, da je takšno gradbeno dovoljenje izdano za nezazidljivo parcelo nično in da ta vila stoji na črno....

Tule se z USS Nimitzom strinjam. Sicer nisem povsem prepričan, da je takšno gradbeno dovoljenje nično kar per se, je pa vsekakor za raziskat kako to, da je bilo kljub nasprotovanju zavoda za kulturno varstvo izdano. In - ali je mogoča razveljavitev, če so bile nepravilnosti.

Kar mi ne gre v račun je le to, da Kresalova na svoji spletni strani trdi, da nima nepremičnin. Kakorkoli že - če je tista kulturna krajina zaščitena, je treba ugotoviti kako da za eno vilo ta zaščita ne velja več.
sudo poweroff

poweroff ::

Hum, očitno afera ima vpliv na priljubljenost Jelinčiča: http://24ur.com/novice/slovenija/splosn...

največji padec pa je doživel Zmago Jelinčič, ki je z 21. mestom izpadel z lestvice Vox populi, ki jo za Pop TV in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia.


OK, it is Ninamedia, ampak verjetno bodo ostale agencije sledile kmalu. In takrat se bo pokazala bolj realna slika.
sudo poweroff

Matako ::

poweroff je izjavil:

Hum, očitno afera ima vpliv na priljubljenost Jelinčiča: http://24ur.com/novice/slovenija/splosn...

največji padec pa je doživel Zmago Jelinčič, ki je z 21. mestom izpadel z lestvice Vox populi, ki jo za Pop TV in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia.


OK, it is Ninamedia, ampak verjetno bodo ostale agencije sledile kmalu. In takrat se bo pokazala bolj realna slika.


Verjetno ne bo bistvene razlike. Jelinčič je vendarle neke vrste marginalec.
Je pa Ninamedia vedno bolj lamerska. Raziskava javnega mnenja z N 700, WTF? Osnovnošolska seminarska je bolj profi.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

poweroff ::

n = 700 je povsem dovolj, vprašanje je, ali je vzorec naključno izbran in kakšen je response rate.
sudo poweroff

PaX_MaN ::

Kar mi ne gre v račun je le to, da Kresalova na svoji spletni strani trdi, da nima nepremičnin.

Um, lastnik je (menda)Jože Anderlič,prej je bil pa Bužekijan; Senica je le zastopnik. To zadnje je znano že dve leti...

Kakorkoli že - če je tista kulturna krajina zaščitena, je treba ugotoviti kako da za eno vilo ta zaščita ne velja več.

Zavod za varstvo kulturne dediščine, denimo, je izdal negativno soglasje na gradbeno dovoljenje, toda upravna enota ga ni upoštevala, ker je prišlo prepozno.

PaX_MaN ::

Tako šefa policije, kot tudi tožilstva bi morala postavljati stroka brez kakršnega koli vpletanja politike, kateri pa očitno to ni v interesu, ker potem se ne bi mogli iti prepucavanja preko hrbtov obeh institucij.

Hm, v Kresalinem odgovoru na dotičen očitek v interpelaciji piše:
Po veljavni ureditvi odgovornost za izbiro kandidata nosi minister za notranje zadeve, za
imenovanje pa vlada. Ministru in ne uradniškemu svetu zakon daje na razpolago in mu hkrati
nalaga odgovornost, da kandidata izbere bodisi preko javnega ali internega natečaja oziroma
razpisa pod zakonsko določenimi visokimi pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat
.
[...]
Poleg navedenega je veljavna ureditev uvedla nov garantni organ v postopek imenovanja in
razrešitve, in sicer posebno tričlansko komisijo, ki deluje kot strokoven in avtonomen organ
,
ki ga sestavljajo predsednik uradniškega sveta, predstavnik državnotožilskega sveta in zunanji
strokovnjak s področja dela varnostnih organov, prava ali varstva človekovih pravic, ki ga
imenuje predsednik republike
. Sestava komisije zagotavlja politično neodvisnost in strokovnost
na področjih, ki so najtesneje povezana z delom in s pristojnostmi funkcije generalnega
direktorja. Gre za komisijo, katere sestava in način imenovanja na simbolni in dejanski ravni
zagotavlja najvišjo stopnjo strokovne in moralne avtonomnosti ter avtoritete pri ocenjevanju
primernosti predlaganega kandidata za zahtevno in občutljivo funkcijo generalnega direktorja.
Mnenje komisije je za organe v izbirnem in razrešitvenem postopku obvezujoče. Minister
vladi v imenovanje ali v razrešitev ne more predlagati kandidata, če se s tem ne strinja
omenjena komisija
.
[...]
je ob tem vendarle treba poudariti, da je pomemben kvalitativni korak naprej tudi določba v noveli Zakona
o policiji, po kateri je generalni direktor policije lahko tudi oseba, ki ima 10 let delovnih izkušenj
na področju delovanja varnostnih ali obveščevalno-varnostnih organov, organov odkrivanja in
pregona, ali kazenskega sodstva
, kar so nenazadnje tudi priporočila OECD in Sveta Evrope.

Double_J ::

OK, it is Ninamedia, ampak verjetno bodo ostale agencije sledile kmalu. In takrat se bo pokazala bolj realna slika.


Družnoslovni informatik pa tak. Moral bi opozoriti na nerealne cifre za in proti vladi, glede na procente, ki so jih dobile stranke.

Praktično je nerealno, da bi vlado podpiralo 27% ljudi, proti bi bilo 63%, vladne stranke pa bi dobile več podpore.
Dve šivanki...
««
11 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napad psov (strani: 1 2 3 448 49 50 51 )

Oddelek: Problemi človeštva
2515212332 (149998) Pyr0Beast
»

Katarina, a sem lahko tvoj prijatelj? (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63463667 (54211) solatko

Več podobnih tem