» »

Minimalna plača

Minimalna plača

Temo vidijo: vsi
««
33 / 35
»»

Valvoline ::

Sparkxl je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Voznik cisterne za kurilc, mb placa 1200-1300, 30km stran cez mejo 2500-3000, kurilc pa cenejsi kot pr nas. Kdo tu koga yebe?

Kdo ti te pravljice prodaja o 2500-3000? Razen če si mislil bruto, pa še to je kar močna plača-
Isto gori ko en sanja o 3k neto za skladiščnika. Niti narisanih ne dobi toliko

Neto, to je za voznika z ADR, v at je placa za adr 500-1000e visja, v slo pa 100-150e.

Sem si vzel 1 min časa in vtipkal adr v karriere.at za območje graza. Plačujejo od 2000-2500 bruto. Kar pomeni max 3000 bruto, če je sila. V glavnem nekdo ti pravljice prodaja, kot 99% vseh gastarbajterjev

To so zacetne place, izkusen voznik z adr v nobenem primeru ni pod 3k neto/mesec, pa se to za lokalni razvoz. Ce so daljse ture v AT so place za adr 5k+. V bistvu placa za ADR v at je okrog 20e bruto na uro.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

6bt9hmDwY je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Neka huda razlika zagotovo ne more bit, vseeno pa pri nizjih prodajnih cenah goriv so place adr voznikov 2-2.5x slovenskih. Zanimivo.

Zanimivo, ker? Zelo prav, da se primerja z (očitno, veliko) boljšimi, bi pa bilo dobro stvari bolj konkretno preverjati na večih ravneh. Po mojem naivnem mnenju, pač.

Jaz sem bil na podjetju v Avstriji, kjer smo delavce vecinoma kradli iz Slovenije. Vsi so dobili dosti vec kot dvakratnik. Katera raven pa te zanima?

Valvoline je izjavil:

To so zacetne place, izkusen voznik z adr v nobenem primeru ni pod 3k neto/mesec, pa se to za lokalni razvoz. Ce so daljse ture v AT so place za adr 5k+. V bistvu placa za ADR v at je okrog 20e bruto na uro.

Ne verjamem, da dobi 3kEUR neto. Si mislim, da je povprecje bolj 2kEUR neto. Morda kaj vec, ce ima dodatke kakor nocne.

Zgodovina sprememb…

Je, 20e na uro. Sej pr nas so tudi vsi oglasi za voznike 1020 bruto, za tak gnar se sajtrgo ti noben ne bo vozil.

6bt9hmDwY ::

TheBlueOne je izjavil:

Jaz sem bil na podjetju v Avstriji, kjer smo delavce vecinoma kradli iz Slovenije. Vsi so dobili dosti vec kot dvakratnik. Katera raven pa te zanima?

Ja, zakaj je v Avstriji toliko višji standard kot v Sloveniji, primerjujoč tukaj, recimo? Mimogrede, če kradeš kader, se moraš malo izprsiti, normalno.

Valvoline je izjavil:

Je, 20e na uro. Sej pr nas so tudi vsi oglasi za voznike 1020 bruto, za tak gnar se sajtrgo ti noben ne bo vozil.

Potem je dosti slabse. Delovnih dni je ca. 250. Odstejes dopust, si na 225. 225x8=1800ur --> 1800x20€=36.000€ bruto, kar nanese 2500€ 14x na leto, kar je placa ravno malo nekaj pod 2000€ neto.

6bt9hmDwY je izjavil:

Ja, zakaj je v Avstriji toliko višji standard kot v Sloveniji, primerjujoč tukaj, recimo? Mimogrede, če kradeš kader, se moraš malo izprsiti, normalno.

Niti ne. Za enostavna dela lahko izbiras med desetinami, ce ne stotinami kandidatov. Cena zivljenja je podobna kot v Sloveniji, ce si v podnajemu in hodis v iste trgovine kot bi v Sloveniji. Mediana je sigurno visje, ker imas na izbiro, ce karikiram, od piva za 30c po piksni, do recimo 10€. Je pa drazje, ce jes zunaj, kupujes lokalni premium itn.

Kateri parameter tocno te zanima?

Zgodovina sprememb…

Sparkxl ::

To kar ti opisuješ je življenje klošarja, ki te stane verjetno isto ja. Za nekoga, ki pa še plačuje stritve, zavarovanja, registracije avtomobilov,..., je pa življenje kar konkretno dražje. Koliko meni jodlarji razlagajo, pod 1300 neto na mesec si klošar

TheBlueOne je izjavil:

Niti ne. Za enostavna dela lahko izbiras med desetinami, ce ne stotinami kandidatov. Cena zivljenja je podobna kot v Sloveniji, ce si v podnajemu in hodis v iste trgovine kot bi v Sloveniji. Mediana je sigurno visje, ker imas na izbiro, ce karikiram, od piva za 30c po piksni, do recimo 10EUR. Je pa drazje, ce jes zunaj, kupujes lokalni premium itn.

Kateri parameter tocno te zanima?

Ja, recimo, predvsem tole dvoje bode v oči, procenti, a ne, preveri celotno primerjavo in podaš ugotovitve? Stroški se ne zaključijo s konzervo fižola, recimo.

Local Purchasing Power in Austria is *27.71% higher* than in Slovenia

in
Average Monthly Net Salary (After Tax)
SLO: 1,142.04 EUR,
AUT: 1,998.14 EUR, *+74.96 %*

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 6bt9hmDwY ()

13/14 placa ter dopust nista vsteta v st opravljenih ur. To ti pripada po zakonu. 20e bruto na uro za cc 200 ur mesecno je 4k bruto tj 3k neto po avstrijski lestvici. Se sam razmisljam da bi zopet sedel za volan, moram pa prej opravit se adr tecaj. Kr mikavnih je 3k/mesec za lokalni transport goriv. Popvrasevanje po adr lenkerjev je ogromno, place bodo se sle gor.

Valvoline je izjavil:

13/14 placa ter dopust nista vsteta v st opravljenih ur. To ti pripada po zakonu. 20e bruto na uro za cc 200 ur mesecno je 4k bruto tj 3k neto po avstrijski lestvici. Se sam razmisljam da bi zopet sedel za volan, moram pa prej opravit se adr tecaj. Kr mikavnih je 3k/mesec za lokalni transport goriv. Popvrasevanje po adr lenkerjev je ogromno, place bodo se sle gor.

Tu ni kaj dosti razmišljati, ali?

6bt9hmDwY je izjavil:

Ja, recimo, predvsem tole dvoje bode v oči, procenti, a ne, preveri celotno primerjavo in podaj ugotovitve? Stroški se ne zaključijo s konzervo fižola, recimo.

Local Purchasing Power in Austria is <u>27.71% higher</u> than in Slovenia

in
Average Monthly Net Salary (After Tax)
SLO: 1,142.04 €,
AUT: 1,998.14 €, <u>+74.96 %</u>

Kar moras upostevati je ogromen procent, ki dela skrajsan delovnik. Velika vecina zensk dela ali polovicnega ali pa ne dela. To naredi stalo v povprecju. In to ti garantiram, da imas povsod, ce je le mozno.

Potem pa je seveda tako, da imas dosti vec izbire in dosti vec ljudi s kesem. Potem se pac zapravlja in dosti vec frcka z denarjem, kar pa dvidne povprecni strosek.

Recimo jaz teh luksuzov kakor lokalni sir za 80€/kg ne potrebujem. Vse, kar dobis v Sloveniji v Spar, Hofer itn., pa stane zelo podobno. Ostalo v trgovinah je pogosto ceneje, zato pa je dosti klientele is Slo.

Sparkxl je izjavil:

To kar ti opisuješ je življenje klošarja, ki te stane verjetno isto ja. Za nekoga, ki pa še plačuje stritve, zavarovanja, registracije avtomobilov,..., je pa življenje kar konkretno dražje. Koliko meni jodlarji razlagajo, pod 1300 neto na mesec si klošar

Registracija za avto je v AT podobno ce ne cenejse k pr nas, sploh za avto z vec kw ter ccm3, vinjeta cenejsa, gorivo tudi, z eno registracijo lahko furas vec avtov...

Sparkxl je izjavil:

Pa niti ni zivljenje klosarja. Kakor je v Sloveniji. Lokalno je nekaj nivojev visje po ceni ampak po kvaliteti niti ne.

Avti pa so dragi, ce imas konje. Ce jih nimas pa ni neke grozne razlike.

Avstrijski klosar je gospod za slovenskega delavca, vseeno ce dela za at minimalc ali cuza at socijalo.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Ne vem kako imas v pogodbi. Ampak ce si placan na uro, si placan na uro. Ce ti recejo, da je letna placa 40k€, to ne pomeni 40k€ 12X + se dve placi ampak pomeni 40k€ za 14 plac.

TheBlueOne je izjavil:

Kar moras upostevati je ogromen procent, ki dela skrajsan delovnik. Velika vecina zensk dela ali polovicnega ali pa ne dela. To naredi stalo v povprecju. In to ti garantiram, da imas povsod, ce je le mozno.

Auch, kako neprogresivno, kako je lahko tolikšna razlika med povprečnimi plačami v AUT in SLO, kar njihov standard dodatno zvišuje.
Average Monthly Net Salary (After Tax)	1,142.04 EUR	1,998.14 EUR	     +74.96 %

TheBlueOne je izjavil:

Recimo jaz teh luksuzov kakor lokalni sir za 80EUR/kg ne potrebujem. Vse, kar dobis v Sloveniji v Spar, Hofer itn., pa stane zelo podobno. Ostalo v trgovinah je pogosto ceneje, zato pa je dosti klientele is Slo.

Potem si, izgleda, nadpovprečno previden z denarjem, tako rekoč, priseljensko skromen? Razlika povprečne kupne moči je sicer presenetljivo nizka. Če imaš bolj zanesljive podatke, rade volje pogledam.
Local Purchasing Power in Austria is 27.71% higher than in Slovenia

Kje si našel sir za 80EUR/kg? Tule v tej primerjavi je precej bolj skromnih
Local Cheese (1kg)	10.69 EUR	13.05 EUR	     +22.11 %

Zakaj je takšna razlika v povprečnih plačah v Sloveniji in Avstriji?

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Ne vem kako imas v pogodbi. Ampak ce si placan na uro, si placan na uro. Ce ti recejo, da je letna placa 40k€, to ne pomeni 40k€ 12X + se dve placi ampak pomeni 40k€ za 14 plac.

Jaz bi verjetno ze lani zacel furat kak jodlarski tovornjak, malo se je vse skp zavleklo zaradi korone, pa slabega znanja svabscine. Opazam pa, da v zadnjih par mesecev nena vec komplicirajo z jezikom, ocitno je pomankanje lenkerjev res hudo. Vem kako je z placami, letna bruto itn. Ponuja se 15e na uro za klasika CE (lokalni prevoz) pa do 20e za ADR. 13/14 placa + dpust pripada po defaultu, ni to vsteto v urn postavko. Veliko soferjev iz MB zdele dela v AT,vsak mesec jih je vec, ne vem kaj razmisljajo domac fevdalci kdo bo ju3 fural njihov vozni park.

m0LN4r ::

Recimo tako na grobo iz druge roke, Janez dela doloceno delo v Sloveniji in zasluzi 10.000eur na leto.

- Janez zivi v 70qm velikem najemniskem stanovanju 20km od mesta v manjsem mestu in placuje najemnino in stroske v visini 7000eur na leto.
Janezu ostane za Lidl 3000 letno.

- Johann pa dela v Nemciji isto delo kot Janez in zasluzi z bozicnico in urlaubsgeldom 24.000eur na leto. Johann zivi isto v 70qm velikem stanovanju 20km izven mesta in placuje najemnino in stroske v visini 9000eur letno.
Johannu ostane za Lidl 15.000 eur letno.

Salama, zemlja, meso staneta v Lidlu za Janeza in Johana enako. Izdelki v Akciji so v Johanovem Lidlu cenejse. Recimo Medion prenosnik za Johanna je bil 499.- za Janeza pa isti prenosnik 599.-

Janez se vozi v Golfu za 21k, Johann pa v Golfu za 22k.
Janez dobi placo z malico in potnimi stroski vred, Johann pa dobi od drzave, ce odda davcno porocilo 200eur nazaj zato, da se mora voziti v sluzbo.

Janez caka na pregled hrbtenice 2,5 let, Johann pa je prisel na vrsto v treh mesecih.

Se koga kaj zanima bolj podrobno in konkretno, namesto da gledate neke turisticne stevilke na internetu?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Se koga kaj zanima bolj podrobno in konkretno, namesto da gledate neke turisticne stevilke na internetu?

Ja, nekaj primerljivega v povprečju nas zanima, številke je najbolj enostavno primerjati in preverjati, neke opisne in subjektivne ocene je precej težko ovrednotiti, drži? Ne bi se pa radi zanašali na en sam vir.

Koliko je sicer v Sloveniji neobdavčeno povprečje izplačila za malico in prevoz, pa da ni všteto v direktno plačo? To je pomemben podatek, nekje 200EUR-300EUR?

Zgodovina sprememb…

Pa se ena stvar je, ki sem jo zgoraj zanalasc izpustil. Janez hodi v Lidl, ker si vec ne more privosciti. Johann pa lahko izbira ali bo sel v Lidl ali pa v Edeko, kjer je vse za 1/3 drazje in boljse.
In ker doloceni Johanni rajsi hodijo v Edeko, ker pac lahko, izgleda statistika stroskov hrane ipd. tako zelo drugacna.
In ja, vecina zen od raznih Johanov dela po nosecnosti za polovicni delovni cas in ponavadi ostanejo tam dokler otroci ne grejo v "srednjo" solo.

Seveda ni pa nujno. Nekoc se je delalo, da si delal gori in zidal doma. Marsikdo to se vedno prakticira, ker drugace pac ne gre in tudi marsikatera hisa nebi danes stala.
Trade Republic 38MVDVXM

Mato989 ::

6bt9hmDwY je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Ja, nekaj primerljivega v povprečju nas zanima, številke je najbolj enostavno primerjati in preverjati, neke opisne in subjektivne ocene je precej težko ovrednotiti, drži? Ne bi se pa radi zanašali na en sam vir.

Koliko je sicer v Sloveniji neobdavčeno povprečje izplačila za malico in prevoz, pa da ni všteto v direktno plačo? To je pomemben podatek, nekje 200EUR-300EUR?

Povprečje je nekje 150€-200€ max... večina folka SE NE VOZI dalj kot 30-40km v eno smer na šiht... v privat sektorju te bo redkokdo vzel če nisi strokovnjak tako da ti bo plačeval kilometrino z Murske v LJ... pustmo vojsko in policijo tam so itak majmuni.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

MasterTade ::

Nizka produktivnost v Sloveniji je zato ker lasstniki podjetij več investirajo v vozni park in nepremičnine kot pa v podjetje in delavce

Če govorimo v Nemčiji je treba nujno uporabljat mediano plač, namreč tam je visoka dohodkovna razlika:

Johann tako ne dobi nujno bajno višje plače
Mors omnia aequat

Zgodovina sprememb…

MasterTade je izjavil:

Nizka produktivnost v Sloveniji je zato ker lasstniki podjetij več investirajo v vozni park in nepremičnine kot pa v podjetje in delavce

Hmm, zanimivo, imamo sicer kakšno nedavno primerjavo kadrov in plač teh kadrov glede na politično pripadnost lastnikov/direktorjev, kogarkoli že pač, ki odloča?

Ko smo pri standardu , zakaj bi stajerca/korosca/prleka dnevnega migranta v AT zanimal lokalni at purchase power, ce zivi v Slo? Zanima nas samo mesecna razlika v placah na trr.

Valvoline je izjavil:

Ko smo pri standardu , zakaj bi stajerca/korosca/prleka dnevnega migranta v AT zanimal lokalni at purchase power, ce zivi v Slo? Zanima nas samo mesecna razlika v placah na trr.

Načeloma se strinjam, gre za to, da zadevo postavimo na skupen imenovalec. In da ne kupujemo sira za 80€/kg. Zagotovo pa dnevnemu vozaču zadeva veliko bolj v korist. Ampak ne vem, če bi bila kalkulacija
27.71% * 1,998.14 € / 1,142.04 € = 48.48% zanesljiva, da bi tak stajerca/korosca/prleka dnevnega migranta v AT imel 48.48% višjo kupno moč. Na daleč izgled v redu, ali?

Ce jaz iz 1300 v mb grem na 2500 v at 30km stran se mi standard zagotovo zvisa za 100%. Tudi 10.000+ stajercem k se vsak dan fura na siht v at.

Mato989 je izjavil:

6bt9hmDwY je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Povprečje je nekje 150EUR-200EUR max... večina folka SE NE VOZI dalj kot 30-40km v eno smer na šiht... v privat sektorju te bo redkokdo vzel če nisi strokovnjak tako da ti bo plačeval kilometrino z Murske v LJ... pustmo vojsko in policijo tam so itak majmuni.

Ekstremne kilometrine v butalistanu so izkljucno javnosektorski privilegij. Seveda so take osebe na delovnem mestu popolnoma neuporabne, tu se normalno gre za placan spancek za cas *sihta*.
Zato je potrebno to perverzijo cimprej odpravit, malo dvignit place ter ukinit malico + potne stroske v obracunu tako kot je vsepovsod po razvitih drzavah. Pol pa se naj drzavni paraziti furajo v zabarsiti ce se jim bo splacalo.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Ce jaz iz 1300 v mb grem na 2500 v at 30km stran se mi standard zagotovo zvisa za 100%. Tudi 10.000+ stajercem k se vsak dan fura na siht v at.

Jaz sem računal, da je povprečna kupna moč v Avstriji višja za 27.71% (pač glede na to primerjavo in stroške), če pa ti služiš v Avstriji in porabljaš v Sloveniji, pa se tvoja individualna kupna moč v Sloveniji glede slovenske povprečne plače poveča na 48.48% (kar pomeni avstrijska povprečna plača znaša 1,998.14 EUR, slovenska pa 1,142.04 EUR, pač glede na te podatke in boljših nimam).

Računal sem glede na povprečja, ne nadpovprečja (v Sloveniji in v Avstriji).

Zgodovina sprememb…

MasterTade je izjavil:

Če govorimo v Nemčiji je treba nujno uporabljat mediano plač, namreč tam je visoka dohodkovna razlika:

Johann tako ne dobi nujno bajno višje plače

Saj mediano plac je butasto gledati, ker je treba gledati isto delo in polni delovni cas.
Pr nemcih kot receno je en kup zaposlitvenih moznosti, kot so polovicni delovni cas, minijobi ipd.
Pa tudi Auszubildende so not upostevani, ki dobijo za par dni dela ca. 400eur v srednji soli, prinas bi pa temu rekli stipendija, tam je pa pac placa.
Ne gre to tako, da vse zmeces not v en kos in meris povprecje.

Sicer pa to imas ful stare podatke. Mediana po DIW Berlin je bila 2014 od SOEP ze 1760eur za Single. Danes je ze skoraj 2 jurja, kljub temu, da veliko migrantov izpred pet let "mora" delati par urc preko zavoda med tem ko imajo tecaje nemscine, ce hocejo delati v poklicu v katerem naj bi prvotno delali v domovini.
Recimo vem, da na tekocem traku pri bmwju zacnes z vecjo placo, kot jo imam jaz in ta je visja od mediane. Je pa razlika to, da pri bmwju delas tocno 7ur in 30 minut, ne pa tako kot prinas, ko se malo v luft gleda in dela, da se dela dostikrat.

No enivej, sir pa salama v lidlu staneta enako.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r je izjavil:

Zna biti v slovenskem dražja. Ene trgovine imajo pripete cene za D/AUT/SLO/ROM/pač vse živo... In D so najnižje. AUT/SLO pa bi znale biti enake, vendar se res ne spomnim na pamet. Enkrat sem robantil tam, kaj so nori ali kaj, D ima najceneje, pa je gospodična prodajalka skomignila z rameni v smislu, če mi kaj ne paše glede cen, mi ga lahko potegne, pa naj bom brez.

Zgodovina sprememb…

oemdzi ::

6bt9hmDwY je izjavil:

Enkrat sem robantil tam, kaj so nori ali kaj, D ima najceneje, pa je gospodična prodajalka skomignila z rameni v smislu, če mi kaj ne paše glede cen, mi ga lahko potegne, pa naj bom brez.

Ja kaj si pa pričakoval, da bo prodajalka direktorja klicala zate? Kaj si pričakoval, da je board member in sodeluje pri cenovni politiki?

Eni ste res nemogoči, če ti mehanik zašuštra avto, se vrneš in napadeš prvo čistilko, ki dela tam?
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

oemdzi je izjavil:

Ja kaj si pa pričakoval, da bo prodajalka direktorja klicala zate? Kaj si pričakoval, da je board member in sodeluje pri cenovni politiki?

Eni ste res nemogoči, če ti mehanik zašuštra avto, se vrneš in napadeš prvo čistilko, ki dela tam?

Najmanj odstop Van der Leyenove sem pričakoval.
:|

6bt9hmDwY je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Zna biti v slovenskem dražja. Ene trgovine imajo pripete cene za D/AUT/SLO/ROM/pač vse živo... In D so najnižje. AUT/SLO pa bi znale biti enake, vendar se res ne spomnim na pamet. Enkrat sem robantil tam, kaj so nori ali kaj, D ima najceneje, pa je gospodična prodajalka skomignila z rameni v smislu, če mi kaj ne paše glede cen, mi ga lahko potegne, pa naj bom brez.

To vem, da je drazje, so tudi slike na internetu.
Trade Republic 38MVDVXM

CiClon ::

Ta tema je še ena šank debata, pri kateri ne veš ali bi se smejal ali jokal. Delodajalci so krivi, ker kupujejo bemflne! Delavci so krivi, ker so leni in kofetkajo! Janša je kriv, ker je Janša!
Od česa je odvisna višina plače, je tema, ki je na dolgo in široko predelana v ekonomiji in tu ni nobenih nerazrešenih skrivnosti.

Tisti, ki tega ne razumete pa si googlajte "antropomorfizem".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CiClon ()

solatko ::

Sparkxl - Ko bojo naši delodajalci znali postavit pravo ceno dela in to vkalkulirali v ceno izdelkov, bojo tudi naši delavci produktivni vsaj toliko, kot so v A, dokler pa se menijo za nizke cene lon poslov pa s produktivnostjo ne bomo šli nikamor. Vrednost izdelave podložk v A je za 1000kosov 100€, pri nas pa 10€ to je 10x nižja produktivnost za enako podložko, to ceno pa s pogajanji pri avstrijskem delodajalcu dosežejo naši komercialisti in avstrijcu se smeji za 90€ + extra profita, brez da mrdne s prstom. In podobno se dogaja do zahtevnih tehnoloških izdelkov.
Pri nas nimamo neproduktivnih delavcev, temveč nesposobne managerje. Loginova sta mačka prodala za okroglo miljardo $, avstrijec bi to prodal za 5 miljard $+. Ker smo majhni, si ne upamo izreč visoke cene, kljub dobri kvaliteti.

Mato989 - Bistvena postavka je v pogodbi o zaposlitvi, kjer imaš ti napisano in druga dela po navodilih nadrejenega, česar v razvitem svetu ne poznajo, tam imaš v pogodbi opisane naloge in, ko jih narediš, lahko delaš ostanek časa stoje na glavi, pri nas ti pa pokažejo drugo delo, za isto plačo. V A veš točno kaj in koliko je tvojega dela za kar si pošteno plačan, če narediš več in je to v interesu delodajalca, boš tudi temu ustrezno več nagrajen, brez popravljanja norme vsak mesec,.... Če je tvoja norma prodanih 1000 telefonov in jih prodaš 2000, dobiš dvojno plačo in imaš naslednji mesec za prodat ravno tako 1000 telefonov, če jih dva meseca zaporedoma prodaš samo 500 dobiš nogo. Delamo veliko in naredimo malo pa zaradi slabe organizacije dela, saj praviloma že delodajalci ne vedo, kaj delavci sploh delajo in kako še manj. Produktivnost je odvisna od cene dela, ki jo je za delavca dosegel delodajalec na trgu. Snažilke so neproduktivne, ravno tako vzdrževalci,... spadajo pa v stroške podjetja.

neMeDelat - Ne ne more, samo odpustijo ga lahko zaradi nedoseganja pričakovanih rezultatov, kar pa mora bit razvidno iz opisa del in nalog v pogodbi o zaposlitvi.

TheBlueOne - Zakaj bi bila neproduktivna tema, če je govora o tem, zakaj je tako nizka produktivnost slovenskih podjetij, razen parih izjem.

Sparkxl - Potem zelo slabo opazuješ, v A je delavec zaščiten, kot kočevski medved, pri nas nima nobenih pravic, srečo ima samo to, da delodajalci ne znajo pravilno uporabljat delovne zakonodaje. V A je ob šikaniranju delavca, takoj prisoten sindikat, ki delodajalcu razloži nepoznane stvari iz kolektivnih pogodb in delovske zakonodaje. Razlika je pri vodstvenih delavcih, ki v A niso zaščiteni in so krivi za vsak feler v firmi, pri nas pa je za zajeb vedno kriv delavec, tudi če dela po nepravilnih navodilih nadrejenih. Delavec je v A ravno tako strošek, njegovo delo pa vredno nekaj krat več, kot pri nas, zato visoka produktivnost. Videl plačo soseda, ki dela v Gracu na pošti za 4h/dan - neto 1232€ za mesec november 2021. Pošta je med najslabšimi plačniki delavcev. Dela pa izključno ponoči (sortiranje pošte v logističnem centru).

D3m - Delavec, ki dela po navodilih, ne more bit za nič kriv, razen za nekvalitetno opravljeno delo. Če so zanič navodila, je kriv titi, ki jih je dal.
Delo krepa človeka

celada ::

TheBlueOne je izjavil:

celada je izjavil:

Zadnja cifra, ki sem jo jaz slišal je bila okoli 40-50k. 15k ti glih pokrije plačo (ali pa še to ne).

Placa je praviloma visji del?

Dionis je izjavil:

Pri nas računamo pri ROI za takega delavca 23,5k€ na leto.

Prav uganjujem, ce recem, da imate ROI za avtomatizacijo procesa, ki trenutno dela 24h/dan rocno ca. 4-5 let?

Je plača višji del toda ni pa celotni strošek. Sej mogoče se tudi narobe spomnim točne cifre...
Je pa bila časovna limita za investicijo max 3 leta.

zobnik ::

Valvoline je izjavil:

Znanec je bil skladiscnik v lidlovem centru zraven zalca placa 900-1000e neto+ dodatki, pol se zaposlil v lidlovem skladiscu v AT tam je mel placo 2-2.3k, zdej pa dela v tanovem mega logisticnem centru pri grazu v At placa 3k+. Po njegovih besedah manj dela kot prej v Slo. Tolk o cenjenju dela.

To je to, ostali bodo itak svoje brleske nadaljeval sam da bi še več iztisnil iz delavcev. Isto kolega tukaj 750 neto, gor 1750 neto, dela isto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

zobnik je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Znanec je bil skladiscnik v lidlovem centru zraven zalca placa 900-1000e neto+ dodatki, pol se zaposlil v lidlovem skladiscu v AT tam je mel placo 2-2.3k, zdej pa dela v tanovem mega logisticnem centru pri grazu v At placa 3k+. Po njegovih besedah manj dela kot prej v Slo. Tolk o cenjenju dela.

To je to, ostali bodo itak svoje brleske nadaljeval sam da bi še več iztisnil iz delavcev. Isto kolega tukaj 750 neto, gor 1750 neto, dela isto.
Jaz sem si tudi nekako tako izracunal, da pri istem delu in ce kupujes iste stvari in ne hodis vsak mesec k frizerju in na nohte, ti ostane 3x vec na mesec za bedarije.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r - Pri nas se dela več, ker ni organizacije dela ampak anarhija.
Delo krepa človeka

DJrajko ::

McHusch je izjavil:

john91 je izjavil:

Ne dobijo vsi enako zaradi dodatkov. Nekdo. ki ima 20 let delovne dobe in 10% dodatek na delovno dobo. dobi v 1. plačnem razredu 44 evrov bruto dodatka, nekdo v 22. plačnem razredu pa 100 evrov bruto. Seveda tako prvemu kot drugemu država doplača do minimalca in jim potem obračuna dodatke glede na osnovno plačo. Bi pa sam ukinil dodatke do minimalca in vse osnovne plače pod minimalcem izenačil z minimalcem. Zdaj se namreč legalno kradejo dodatki najnižje plačanim.

Nikomur ničesar ne doplačuje _država_, ampak delodajalec. In večini JS delodajalec ni država.

Bravo! Res je da plačuje delodajalec, ampak točno to je srž problema. Zaposleni dobi dodatke (nedeljsko delo, nočna itd.) obračunane glede na urno postavko, ki se računa iz osnovne plače, ki je lahko bistveno pod minimalcem. In z vsakim dodatkom se zaposlnememu zmanjša dodatek do minimalca. To pomeni, da zaposleni ne preseže minimalca in dajansko pri neto plači ni deležen dodatkov. Seveda lahko govorimo da ima višjo osnovo ampak meni je ta način popolnoma bolan.

MadMicka ::

DJrajko, to kar praviš, ne drži, je pa veljalo do 31.12.2019, glej 2. odstavek, 3. člen ZMinP.

"Dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi, se ne vštevajo v minimalno plačo."

DJrajko ::

MadMicka je izjavil:

DJrajko, to kar praviš, ne drži, je pa veljalo do 31.12.2019, glej 2. odstavek, 3. člen ZMinP.

"Dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi, se ne vštevajo v minimalno plačo."

Uf, super! hvala za popravek :) res, zadjič sem to videl 2018...

john91 ::

Seveda vem, da država doplačuje le javnemu sektorju, v privat sektorju doplačuje do minimalca delodajalec. Izjema je bila prva polovica leta 2021, ko je država doplačevala do 50 evrov do miinimalca in to brezpogojno. V UKC Ljubljana 20% ljudi pod minimalcem, je bilo nekaj mesecev nazaj v medijih. Je pa čudno, da niso še določili minimalne plače za 2022, novo leto je čez 11 dni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: john91 ()

Invictus ::

To šparajo za predvolilni čas...

Nobena stranka si ne bo upala biti protiu dvigu >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

john91 ::

Minimalna plača bo kot kaže letos za 4.9% višja, in sicer 1074,43 evrov bruto. Ključen del novice, ki kaže na velik problem čez 2 leti, ko bo zaradi letošnje prenizke uskladitve moral slediti dvig med 15% in 20%.

"V ZSSS-ju menimo, da bi moral biti dvig višji tudi zato, ker znesek minimalne plače temelji na izračunanih minimalnih stroških iz leta 2016, v vmesnem obdobju pa je prišlo do njihovega občutnega povečanja. Kljub večkratnim opozorilom z naše strani novega izračuna ni," je poudarila.
Ko bo nov izračun narejen, bo skok minimalne plače znova visok, čemur pa bi se po njenem mnenju "lahko v januarju ob dobrih pogojih poslovanja izognili". "Pri določanju višine minimalne plače se je nujno zavedati, da minimalna plača ni določena za zaščito gospodarstva, temveč pomeni najnižjo še pravično plačilo za delo, varuje torej najslabše plačane delavce," je dodala.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: john91 ()

zavajon ::

Valvoline je izjavil:

Neka huda razlika zagotovo ne more bit, vseeno pa pri nizjih prodajnih cenah goriv so place adr voznikov 2-2.5x slovenskih. Zanimivo.

Ko boš razumel, da so pač slovenski poslovneži le šalabajzerji, v nekaterih primerih pa lopovi, ti bo jasno, zakaj so plače na zahodu toliko višje ;)
En primer dan ali dva nazaj v odmevih.
Rosvita vpraša nekega "gospodarstvenika", če bodo ponudili višje plače, ker zidarjev manjka, ta pa je začel klobasati o socialni kapici. Kot da se socialna kapica tiče zidarjev. Kako naj torej nekdo z IQ-jem številke čevljev vodi firmo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Dodana vrednost enake matice za vijak, ki jo naredi avstrijski delavec, je 10x višja, kot, če jo naredi slovenski, ko dela za naročilo iz A. Slovenski obrtniki pri razvoju tega izdelka niso imeli nič zraven, so samo lon izdelovalci.
To je bila, poleg tega, da se je uničilo tudi večino kooperantov slovenskih pokradenih podjetij, glavna škoda naše prihvatizacije. Če bi upoštevali Markovičev zakon o privatizaciji podjetij v družbeni lasti, bi vse dobre firme s programi in razvojem ostale, naredile bi se samo reorganizacije (zmanjšanje režikskih služb in nepotrebne birokracije), tako pa se je za nekaj drobiža vodilnim, načrtno uničilo vse, kar ni bilo res malo večje.
Najlepša potrditev tega je bila ljubljanska Kolinska, ki je preživela WW1 in WW2, Bavčarju pa jo je uspelo uničit v enem letu.
Delo krepa človeka

chucki ::

Čez par let bo 3/4 ljudi na minimalcu.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

kriptobog ::

chucki je izjavil:

Čez par let bo 3/4 ljudi na minimalcu.

Normalna firma dvigne vse plačilne razrede procentualno enako... Je pa zanimivo, da želijo dvigniti minimalca za toliko, kot je pri nas uradna inflacja, kar pa ne vem če je ok rešitev. Z dvigom minimalca se bodo storitve in tudi izdelki spet podražili. Boljši ukrep bi bil razbremenitev plač za tak %

Vetrpiha ::

Če domnevaš, da je inflacija odvisna od minimalke, potem ja.
Ampak ta domneva je napačna, zatorej ne.

zavajon ::

kriptobog je izjavil:

Boljši ukrep bi bil razbremenitev plač za tak %

In kateri proračunski izdatek bi zaradi tega zmanjšal?

kriptobog ::

Vetrpiha je izjavil:

Če domnevaš, da je inflacija odvisna od minimalke, potem ja.
Ampak ta domneva je napačna, zatorej ne.

Vsak dvig minimalke je za seboj potegnil podržaitve, tako da ljudje z minimalkami niso nič na boljšem po dvigu... Da ne govorimo o tem kako v nekaterih firmah ne prilagajajo plačilnih razredov in je posledično več zaposlenih potem na minimalki
««
33 / 35
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28242156 (9980) Malidelničar
»

Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6311282 (8628) Invictus
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19240673 (36299) Utk
»

Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22355640 (49147) antonija

Več podobnih tem