» »

NORAD bo tudi letos sledil Božičku

NORAD bo tudi letos sledil Božičku

Poster, ki je vse skupaj zakrivil.

CNet - Daljnega leta 1955 je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi napake v tisku so na reklame pomotoma zapisali tajno številko CONAD-a (Continental Air Defense Command) za izredne primere, kamor je tistega božičnega večera poklicalo mnogo otrok. Nadzorni polkovnik Harry Shoup (ki je sicer letos umrl) je sprva domnevno potegavščino slabo sprejel, nato pa je ugotovil, kje je razlog in podrejenim naročil, da vsakemu kličočemu posredujejo Božičkovo lokacijo. Tri leta pozneje sta ZDA in Kanada združili sile in ustanovili agencijo NORAD (North American Aerospace Defense Command), ki še vedno na božični večer sledi potovanju dobrega moža.

Približno 1200 članov osebja in njihovih družinskih članov prostovoljno dežura teh 24 ur vsem posreduje podatke o Božičkovi lokaciji. Leta 1997 so program razširili tudi na splet; njihova spletna stran tega dne dobi več kot osem milijonov unikatnih obiskovalcev, v centralo pa pokliče ali po e-pošti piše več desettisoč radovednežev. Od leta 2007 si pri zasledovanju pomagajo tudi z aplikacijo Google Earth, ki omogoča sledenje Božičku po vsem svetu (sprva so mu sledili le v Severni Ameriki) v 3D-pogledu.

Z uporabo radarjev, satelitov, Božičkovih kamer in lovskih letal bodo tudi letos od trenutka, ko bo Božiček poletel iz svoje bazne na severnem tečaju, budno beležili in objavljali njegov položaj. Kot pravijo, so posebej uporabni geostacionarni sateliti z IR-tipali, ki zlahka zaznajo Rudolfov rdeč nosek. Vsakokrat pošljejo v zrak tudi formacijo CF-18 Hornetov, ki ga v kanadskem imenu pozdravi. Ne pozabite ga prek interneta spremljati tudi letos.

8 komentarjev

Relanium ::

Pa ne me jebat, taka tehnologija sam za fracovje :P

PaX_MaN ::

Pa ne me jebat, taka tehnologija sam za fracovje :P

Bolje kot uporaba nje za izvoz demokracije v naključno državo, ka-li?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Azrael ::

Prisrčno.

Toda, saj jim drugega niti ni ostalo. Dogodek je bil težek zajeb za varnostne službe. Sears-ov letak je krožil naokoli dovolj časa, da bi posledice tiskarskega škrata omilili ali povsem odpravil, tako pa je vse skupaj po načelu reši kakor veš in znaš, imel na grbi polkovnik, ki je bil takrat v službi.
Nekoč je bil Slo-tech.

morbo ::

Hm, iz arhivskih posnetkov zgoraj je očitno da Božiček rabi vzletno stezo, jst pa sem ves čas mislil da njegove sani delujejo po VTOL konceptu, ker drugače si ne znam predstavljat pristajanja na omejenih površinah, kot je streha npr.

Naj o dilemi pobaram NORAD?

stalker ::

Pa naj še kdo reče da so vojaki brez srca :D

Ales ::

Vsakokrat pošljejo v zrak tudi formacijo CF-18 Hornetov, ki ga v kanadskem imenu pozdravi.
Upam, da ga enkrat po pomoti ne sestrelijo.

Sicer pa bi denar za pokurjeno gorivo in ostalo kar paše v uro leta lahko namenili za kaj bolj pametnega.

c0dehunter ::

Zadnji odstavek je verodostojen al je avtor pozabil na italic tage?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Ales ::

Mogoče so to virtualni horneti ja, upam. Čeprav kaže, da so pravi. Drugače bi ta denar bolj prav prišel za prispevek Božičkovim darilom... Bog ve, da bi se kup otrok kje na svetu bolj veselil tega. Ali pa enega poštenega obroka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Enotedenska stavka v nemškem Amazonu podaljšana do božiča

Oddelek: Novice / Ostale najave
1312932 (10916) jype
»

Božič in praznovanje tega praznika (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17426864 (23771) LitralSM
»

Božiček, do kdaj ?

Oddelek: Loža
499871 (8040) Ziga Dolhar
»

NORAD tudi letos sledi Božičku, a to pot z Microsoftom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64833 (3427) raufnk
»

Pripravite se na spremljanje Božičkove poti

Oddelek: Novice / Ostalo
74265 (3690) Slo-One

Več podobnih tem