» »

povzetek EBay kupovanje (carina, davek)

povzetek EBay kupovanje (carina, davek)

1
2
»

KoMar- ::

Niso enaki rezultati na .com, .de in .co.uk, jasno. In to je kul.

teddy81 ::

Pozdravljeni.

Ma sem prebral že ogromno na to temo, vendar me zanima kaj je bolje...

Jaz bi naročil etui za telefon iz Singapurja preko Ebaya, ker ga nikjer v EU nimajo. Etui me bo prišel 5EUR maximalno... pa še free shipping je.
Kaj je bolje, da se s prodajalcem dogovorim, da sprinta račun in ga priloži v paket, ali da napiše da je kao "GIFT", torej darilo?

In kaj jaz potem vseeno plačam slovensko poštnino, da mi poštar pripelje na dom?

Hvala.
Lep pozdrav,
Tadej
My vlog: http://vlog.teddy.si
My web: http://www.teddy.si
Instagram: https://instagram.com/tadeypremusic

LuGi ::

"mini" kuvert sploh ne pregledajo.. gre avtomatsko naprej.

Saj je ze on placal postnino..ti ne placas nic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

Qcube ::

Ja tako je, ti samo naroči in boš dobil direktno domov, brez nobenega pregleda in poštnine.

teddy81 ::

Odlično... hvala za hiter odgovor.

Aha... kaj pa to?
Ima opcijo... POSTAL INSURANCE... optional but recommended.
1,99$ za tracking number.

Se to splača?
My vlog: http://vlog.teddy.si
My web: http://www.teddy.si
Instagram: https://instagram.com/tadeypremusic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: teddy81 ()

Qcube ::

Nima smisla za tako majhen znesek, pa tudi avtomatično imaš ebay buyer protection, kjer ti vrnejo denar, če izdelka ne dobiš. Sem že imel primer ko mi niso poslali, sem odprl "case" na ebayu in dobil čez en teden denar vrnjen na račun.

St235 ::

Par mojih izkušen:
Varnost naročanja: ČE plačuješ stvari preko paypala potem v 99% primerov ne gre nič narobe. Ebay v kombinaciji z paypal celo nudi buyer protection do določenega zneska. Ravno tako ni tako enostavno odpirat in zapirat računov na ebayu, ker zahtevajo neko stopnjo verifikacije. Včasih je bila to kreditna kartica ali email pri ponudniku interneta (brezplačni naslovi niso delal), ravno tako zgubiš vse feedbacke, ki pa so sploh za prodajalca ključni. Tudi ti kot kupec ne boš ravno zbujal zaupanja, če ima 0 ali pa celo negativne feedbacke. Če iamš pozitiven feedbck score se ponavadi da z prodajalci dosti več zmenit (lažen račun, pošiljanje v državo ki ni na spisku in podobno). Vedno vse tranzakcije opravljate preko ebaya, ne nasedat emailom v stilu: "me je kupec nategnil in ni prevzel idelka, daj mi nakaži denar diretno pa ti ga pošljem" in podobno.

Carina: Blago se carini in obdavči glede na njegovo realno vrednost, realna vrednost pa se določi na podlagi računa (pogodbe). Carinik ima pravico če oceni, da realna vrednost odstopa od napisane na računu ustrezno preveriti realno vrednost. Potem se pa lahko ti pritožiš in tako dalje. Če se ugotovi, da si poskušal goljufati in prikazati nižji znesek pa lahko tudi kazensko odgovarjaš. Do 22EUR se ne carini in ne obdavči. 22-150 se zaračuna ustrezen DDV in 4,5 EUR manipulativnih stroškov. Nad 150 EUR se carini po predpisanih carinskih stopnja za idelek + DDV.
Predstavljaj si naprimer, da jaz na Kitajskem kupim 100 LCD televizorjev, ki so vredni 500EUR, se zmenim z prodajalcem, da mi pošlje fake račun, da so TV po 1EUR in da je bila poštnina brezplačna. Carinik seveda mora imet možnost, da preveri cene. In če mu Google pove da se ti TV prodajajo od 400$ do 700EUR potem ve, da poskušam goljufat.
Če pa naprimer kupiš disk na ebayu za 50$ in on zadevo pogoogla in vidi da načeloma stanejo od 60$-80$ pa bo upošteval vrednost 50$. Ravno tako verjamem da carinik izdelek vtipka ne samo v google ampak tudi na ebay in hitro dobi predstavo kolk realna je cena na računu.

Je pa res, da se za majhne stvari večino ne obremenjujejo.

cero ::

kako pa je če eno stvar kupiš z bitcoini, kako potem dokažeš na cvarini koliko je bila vredna tista stvar, oziroma kako jo oni vrednotijo?

Kralj5 ::

Z ebay.de bi rad naročil mobitel Thl w8 beyond: link

Zanima me glede DDV-ja in carine. V oglasu piše, da je lokacija iz katere se pošlje paket Bruselj, Belgija. Zanima me, ali je možno, da vseeno prodajalec izdelek pošlje iz Kitajske? Oziroma če je paket poslan iz Belgije, ali obstaja kakšna možnost, da mi zaračunajo DDV in carino ko paket pride v Slovenijo. Spodaj v rubriki ''Questions and answers about this item'' prodajalec navaja, da ima skladišče v Belgiji. Ali je možno, da dajatve niso plačane, čeprav je izdelek že v EU? Hočem se prepričati da ne bi imel dodatnih stroškov z dajatvami, ko paket pride v Slovenijo.

lp

Okapi ::

1) Možno je, da te prodajalec nategne in pošlje robo iz Kitajske.
2) Če je paket poslan iz Belgije, ga naša carina ne bo videla in ne boš imel nobenih dodatnih stroškov.
3) Možno je, da dajatve niso plačane, če prodajalec šverca robo, ampak to je njegov problem, ne tvoj.

O.

Kralj5 ::

Če slučajno prodajalec pošlje paket iz Kitajske, in dobim na dom pošto iz carine, ali lahko paket zavrnem in odprem dispute, ter prodajalca prijavim, saj je v oglasu navajal napačno lokacijo izdelka, kar je v nasprotju s pravili ebaya. Ali bi rešili dispute v mojo korist in bi dobil povrnjen denar s strani paypala?

lp

Okapi ::

Po mojem ja.

O.

Alamar ::

Denar boš v končni fazi seveda dobil nazaj, a kaj ti bo, ko boš brez telefona, pa še s proceduro se boš moral ubadat in čakat na refund. Prodajalec ima slab feedback pod 99%. Itak uporablja rođaka v Belgiji, ki je prešvercal robo in če nima tega telefona tam, ti ga bo poslal iz Kitajske. Raje vzemi kje drugje, kot da imaš potencialno probleme.

matobeli ::

Mislim da nihče še ni omenil da so v zadnjem obdobju malo podražili "manipulativne" stroške paketa ki pride na carinski postopek.

Zadnjič sem plačal za 32€ vreden izdelek več kot 13€ dajatev. Od tega 7€ DDVja, ostalo so pa njihove storitve.

Tale naša pošta ima čisti monopol pa noben nič ne muksne.
Ko sem naročil večji paket prek UPSja sem jim ravno tako poslal račun, prišli so k meni na dom (2x). Zaračunali so mi samo DDV, ki sem ga poravnal direktno na njihov TRR, vsi ostali stroški so bili kriti iz plačane poštnine ko sem naročil paket.
Pa še neke komplikacije so bile ker je prodajalec priložil kar nek račun zraven, sem samo povesal da ta račun ni realen (kar definitivno ni bil!) in poslal svojega.

Pa še dobro je vedeti (za UPS):
-če imaš dobropis pri spletni trgovini ti tega ne carinijo, torej če plačaš 22€ iz svojega žepa in 23€ iz dobropisa si prišel "čisto skozi"

Alamar ::

Podražilo se je par centov zaradi dviga DDVja. Zakaj bi imela monopol? Noben ti ne brani, da vse pošiljke naročaš preko UPSa in ostalih dostavnih služb. Seveda so bili ostali stroški kriti iz poštnine, saj si jo mastno plačal. Razlika, kot če pri Kitajcu vzameš free airmail, se ti ne zdi?

matobeli ::

Podražil se je "storitveni paket" ki ti ga zaračunajo ob prejemu v carinjenje, ne veliko, ampak počasi se daleč pride. Ni bilo pa samo 2%.
Je pa treba upoštevati da je v kitajskem Free shippingu, oziroma 2$ shippingu, zajet shipping do mojega praga.
Plačam pa potem iz carinske pošte do mene toliko kot prej čez celo azijo;((

In kaj točno ima HK Post z našo Pošto Slovenije kar ne bi mogla imeti kakšna druga špedicija? Razen pač kartelnega dogovora na nivoju večih držav?

Pa da ne omenjam tega da se ni mogoče zmenit da jim že vnaprej predložiš dokazila in plačaš vse skupaj za določen tracking number. Zadnji paket so mi valjali 6 delovnih dni na pošti. Res so bili dopusti, ampak mene kot stranko baš boli za njihove dopuste. Naj zrihtajo študente.

Skratka, storitev naše carinske pošte je porazna in bi jo v nekem normalnem sistemu neka "tržna" rešitev verjetno povozila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Machete ::

matobeli je izjavil:

Zadnji paket so mi valjali 6 delovnih dni na pošti. Res so bili dopusti, ampak mene kot stranko baš boli za njihove dopuste. Naj zrihtajo študente.
Skratka, storitev naše carinske pošte je porazna in bi jo v nekem normalnem sistemu neka "tržna" rešitev verjetno povozila.


No no malo človečnosti ne bo škodilo v teh časih. Verjemi da so dopusti problem v vseh firmah. Najbolje bi bilo zapret vse skupaj za cel mesec, po zgledu Italije. Saj je celo malo gospodarstvo zelo ohromljeno, ker eni delajo eni ne itd itd.. So pa ravno tako ljudje, ki imajo svoje družine in obveznosti. Ok mogoče so malo poseben primer, ampak izpostavljam tvoj odnos. Kot da si boga za jajca prijel, če si kupil nek ovitek za 5$ iz honkonga (ali pa če je cel kontejner.. vseeno).
Umrl pa med tem nisi. Res pa da so predragi. Nisem pa imel slabe izkušnje še. Vedno korektni postopki in naslednji dan po plačilu pristojbin na mojih vratih.
Konkurenca? Evo poslovno idejo imaš, samo še načrt + koncesijo in akcija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

Alamar ::

matobeli je izjavil:

Podražil se je "storitveni paket" ki ti ga zaračunajo ob prejemu v carinjenje, ne veliko, ampak počasi se daleč pride. Ni bilo pa samo 2%.
Je pa treba upoštevati da je v kitajskem Free shippingu, oziroma 2$ shippingu, zajet shipping do mojega praga.
Plačam pa potem iz carinske pošte do mene toliko kot prej čez celo azijo;((
In kaj točno ima HK Post z našo Pošto Slovenije kar ne bi mogla imeti kakšna druga špedicija? Razen pač kartelnega dogovora na nivoju večih držav?
Podražilo se je v zadnjem letu:

predložitev pošiljke v carinski pregled - uvoz iz 3,00 na 3,05
obvestilo uporabniku, da predloži listine, potrebne za carinski pregled iz 1,25 na 1,28
tiskanje dokumentov za carinjenje iz 0,98 na 1,02

Si pa smešen, kaj ima veze free pošiljanje do tvojega praga s carinskimi postopki? To kar ti plačaš carinski pošti nima veze s pošiljanjem (poglej si zgornje postavke). Če boš poslal dokazilo o vrednosti pošiljke pod 22 EUR, ti ne bodo zaračunali teh postavk, čeprav so prvi dve postavki vseeno opravili in ti bodo paket brezplačno dostavili. Poleg tega UPS nima nič z HK pošto. Svetovne špedicije imajo svoje kanale in ne uporabljajo nacionalnih ponudnikov. Plačal si XY dolarjev za UPS dostavo in valjda je za pričakovati, da ti ne bodo računali manipulativnih stroškov carinskega postopka (čeprav ga mnoge špedicije da in to mnogo dražje kot pošta Slovenije). Carinska pošta Slovenije ima relativno ugodne postavke manipulativnih stroškov. Od par kolegov iz EU se slišal, da imajo pri njih precej višje.

St235 ::

V sloveniji so stroški občutno nižji kot v Avsirji, nemčiji, franciji in italiji (verjetno še kje ampak te okvirno poznam). Vsak, ki ga monopol pošte (pa to ni problem slovenije, ampak ima pošta monopol v praktično vsaki državi) ima še vedno na voljo alternativna podjetja kot je DHL. Sam ko boš paketek iz azije za isti denar spravil v slovenijo preko DHL, kot preko naveze poštnih monopolistov se pa kar javi.

Okapi ::

A se ni ravno pred kratkim en pritoževal, ker DHL mastno dodatno zaračuna stroške carinskih deklaracij, če je v pošiljki več kot 5 artiklov (ti so pokriti z njihovo osnovno "poštnino"?>:D

O.

matobeli ::

Alamar je izjavil:

Si pa smešen, kaj ima veze free pošiljanje do tvojega praga s carinskimi postopki? To kar ti plačaš carinski pošti nima veze s pošiljanjem (poglej si zgornje postavke).


ima ravno toliko veze da če je pošiljka vredna 22€ ne plačam nič, če pa je več se, poleg treh navedenih točk upošteva še poštnina iz carinskega postopka do mojega doma (ki jo v primeru da je do 22€ naredijo zastonj-vključena v original poštnini, pa čeprov je zastonj) in pa plačilo nakaznice (določeni % od cene), ker pač nimam možnosti to urediti elektronsko ali na bilo ker drugi način.

ne moti me višina dajatev, moti me višina "postranskih stroškov" do katerih pride zaradi zastarelega sistema, samo mešamo slano vodo, namesto da bi imel možnost že naprej poslal račun za določen tracking Nr. in na podlagi tega plačal "položnico/nakazilo/bilokaj". Na carinski pošti pa samo preveri ali se moj račun sklada z blagom v paketu in da naprej ali pa ne. Čez palec pogledano bi se izognil plačilu dobrih 3eur na paket pa še paket bi na carinski pošti preživel samo 1 dan in ne 6 dni. To pomeni manj skladiščnega prostora za vse neumnosti ki jih kupujemo in se potem tam valjajo dokler ne pošljemo računa.

Veliko manj dela za vse. Mogoče je tudi tu problem.

Alamar ::

Motiš se. Zgoraj napisani manipulativni stroški so vsi, razen provizije za položnico (nakaznico) zaradi manipulacije z denarjem, saj navsezadnje daš poštarju denar. Ni dodatne poštnine.
Glede druge točke se strinjam. Smo zaostali, ampak še zdaleč ne edini v Evropi. Kot prvo se bi lahko znebili tistih kupov zvezkov za podpisovanje priporočenih pošiljk in zadevo prenesli na modernejši nivo.

matobeli ::

Nismo na najslabšem, Italija ima zelo čudno to uštiman da praktično 3/4 ebay trgovcev noče pošiljat tja (skupaj z Rusijo in Nigerijo,...).
Sem pa skoraj 100% da moraš plačati "še enkrat" poštnino. Ravno iščem tazadnji listek, kjer sem prvič dobil vse lepo specificirano (in tudi prvič priložene uvozne dokumente) in sem ga v ta namen tudi shranil :)

St235 ::

ima ravno toliko veze da če je pošiljka vredna 22€ ne plačam nič,


Osnovna napaka v razmišljanju. Ne gre za to, da se do 22€ ne plača nič, gre se za to, da si do tega zneska oproščen plačila DDV, država ti pa časti manipulativne stroške, ki so nastali za obdelavo. In to je izvedljivo samo preko monopolistov kot je pošta, DHL bi ti manipulativne stroške gladko zaračunal ne glede na to ali je blago oproščeno plačila DDV ali ne.

klihk ::

Če naročim nekaj z ebaya, kar ne rabim plačati davka in carine, ker je manj kot 10€, a to pomeni, da mi poštar prinese prav na dom?

St235 ::

Ne, prinese ti v sosedov nabiralnik... Jezus, ja kam pa naj bi ti prinesel kot na dom oziroma na naslov, ki ga imaš?

klihk ::

Nekdo je pisal, da ti pošlje na carino v LJ, kjer moraš osebno prevzeti.

Kaj pa dodatni stroški, ki jih imaš (provizija Paypala...). Poštnina piše: Free shipping

St235 ::

Stroški so točno tolk kot piše na ebay (izdelek + poštnina) + morebitne uvozne dajatve (ddv in carina - odvisno od vrednosti). Paypal ne zaračunava dodatne provizije kupcu.

Če gre po pošti je vedno dostavljeno na dom. Lahko se edino zgodi, da carinska pošta zahteva, da jim pošlješ račun. Nikoli in nikdar ti pa ni treba osebno prevzemat v Lj, tudi če ti zaračunajo ddv/carino.

klihk ::

Hvala. Še zadnje vprašanje: kako z SKB VISO odprem paypal?

skyline ::

Ne moreš, vsaj zaenkrat še ne.

klihk ::

Kako potem lahko plačam?

Hayabusa ::

Se ne da dvigniti limita iz 0 na npr 1000E ?

klihk je izjavil:

Kako potem lahko plačam?

https://slo-tech.com/forum/t450878/p413...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

skyline ::

Pri SKBjeveih karticah je problem v verifikaciji, ki pa ga (pre)počasi odpravljajo. Je blo že parkrat razloženo.

St235 ::

A ni ta problem samo pri debetnih karticah?

skyline ::

Ja, predpostavljam, da roundd govori o debetni Visi.

klihk ::

Hayabusa je izjavil:


klihk je izjavil:

Kako potem lahko plačam?

https://slo-tech.com/forum/t450878/p413...


pa si lahko denar iz paypala nakažeš tudi nazaj na račun?

Machete ::

Ja, na Viso. Če imaš račun v USA tudi direkt na račun. Na MC ne gre.

St235 ::

skyline je izjavil:

Ja, predpostavljam, da roundd govori o debetni Visi.


Aha, OK.

Mi je blo ful čudno ker mam klasično kreditno Viso pa še nikol ni blo problemov.

klihk ::

o debetni Visi ja

Faceless ::

Zakaj pa bi pri naročilu nad 150€ poleg računa zahtevali tudi davčno številko?

Okapi ::

Mogoče zato, ker nad 150 evrov se roba carini? Carinski postopek je en od tistih, ki bi ga bilo nujno debirokratizirati.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Faceless ::

Da, ampak zakaj davčna? :)

Okapi ::

Ker je na carinskem obrazcu polje, kamor je treba to vpisati. Birokratov se ne sprašuje "zakaj".>:D

O.

CTHiss ::

Pozdravljeni.

Imam en zanimiv problem in dosedaj še nisem naletel na odgovor. Naročil sem eno tehnično zadevo iz Kitajske preko ebaya s ceno 110$ (free shipping). Prejšnji teden sem dobil obvestilo s Pošte Slovenije, da bodo opravili carinski postopek in jim naj pošljem račun nakupa izdelka. Oziroma da bolj natančno povem, iz računa mora biti razvidno kaj je predmet nakupa, cena in stroški pošiljanja. Vse to lahko oddam preko spleta, kjer so že vsi podatki o paketu vpisani in moram le še priložit dokazila (v obliki .pdf, .jpg, .doc, ...).

Ampak tukaj mi pa nekaj ni sedaj jasno. Cena, ki ga je vpisala carina je le 50$, za 60$ manj, kot sem jaz naročil. A je pošiljatelj namerno to poslal z nižjo napisano ceno oz. zakaj je takšna razlika v ceni? Ker sedaj, če jim jaz pošljem order details, ki sem jih dobil na email bo cena različna in ali lahko pride do komplikacij?

Hvala in lep pozdrav :)

k3k3tz ::

Malo poglej po tem in takim problemom namenjeni temi... Carina

jero_no1 ::

Nobenih komplikacij ne bo. Ravno zato so ti poslali obvestilo, ker ne verjamejo, da je cena blaga v paketu samo 50$ (kot je verjetno napisal trgovec na paket).
Še bolj veseli bodo, ker ti bodo lahko več DDVja zaračunal :) Tako da ti jim preko tistega sistema pošlji order details, da ti na podlagi tistega obračunajo dajtve.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34498781 (53642) Mare2
»

Kako carina ve vrednost izdelka? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11029907 (26475) Fritz

CARINA ebay (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
27093526 (70391) Tilen
»

Čas dostave - pošta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5115427 (14368) darkolord

Več podobnih tem