» »

CARINA ebay

CARINA ebay

Boobiz ::

Jst pa sm iz ebaya naročil ročno uro, ki me je s poštnino vred koštala 110€, valda sm že prej dobil carinsko obvestilo da jim morem poslat še račun oz. link do artikla nikjer pa pizde niso napisali da bom mogu plačat še faking carino 30€?! Jebemo boga sj dohtar tud pacientu pove če bo umru. Da jim j****, a se da tem kretenom kam pritožit, da se malo boljše obnašajo in te vsaj obvestijo da blago spada v xy kategorijo in je zato potrebno plačat tolk in tolk?? Nedopustno. Pizde. Res sm jezn.

Plačat bom vseeno mogu, to se zavedam ampak vseeno, bom še jst malo angleža igral in jim trollal.
I'm drunk, what's your excuse?

Qcube ::

To sploh ni carina, ti si plačal samo 20% davka + stroške, enako kot vsi ostali ko naročamo. Carina se plača za zneske nad 150€.

k3k3tz ::

In zdej so oni pizde, ker se ti nisi pozanimal o postopkih pri uvozu blaga.
Hudo.
Res!

Steinkauz ::

Sam res lol. Nad 22eur je takoj 20% davka, karkoli kupiš. Na to dajo še ene 5eur stroškov carinjenja.
Nad 150eur je pa carina, pa še to le za določene zadeve in ponavadi so majhni %.
Pa ni ti dejansko treba plačat. Pač ne prevzameš paketa, paket se vrne, prodajalc ti vrne vse razn poštnine. Nato naroči iz EU, kjer takih problemov ne boš imel:))

Zgodovina sprememb…

skyline ::

Okej, ampak memoz ima do neke mere prav.

Vsakič, ko na carinsko pošto pošljem izpisek z Ebayja, jim dopišem, naj me obvestijo o skupnem znesku dajatev. Poštarju bi z veseljem pripravil točno vsoto, da ni problemov z vračanjem drobiža.
Še nikoli nisem prejel odgovora...

Boobiz ::

Maste prav, kar okurcajte me ker se o teh zadevah nisem dovolj oz. se nisem poinformiral nič in sm napisu post z velikim fog faktorjem, ampak pustmo to. Fora je drugje, pošta ti pusti obvestilo, da si dobil paket za katerega boš plaču neko določeno vsoto, čeprav sm jst mislu, da sm z nakupom že zaključu ko so mi iz kreditne trgali nakup+poštnino. Torej, lahko jst rdeč o jeze letim na pošto in se začnem zdirat na poštarco kaj kurac mi obračunavajo, ampak pošta ni pravi naslov za to, ker oni ne obračunavajo nič, samo na carini so preleni da bi ti zraven obvestila o prispeli pošiljki napisali še kakšen bo carinski postopek in da boš njim plačal. A ni to tist, kako se že reče..oh right common curtesy?!

Pri ostalih trivialnih zadevah pa te najprej zasujejo z goro papirja, ki je v večini primerov nepotrebna tu ko pa je kak papir več dobrodošel pa valda dobiš samo prst v rit.

EDIT: jst sm se prvič v lajfu sreču z kupovanjem čez lužo in carinskimi pregledi, zato taka reakcija in verjamem da nisem edini, ki mu gre taka ignoranca na..
I'm drunk, what's your excuse?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Boobiz ()

k3k3tz ::

@skyline: carinska pošta != carina
1. carinska pošta preda pošiljke v pregled carini
2. carina izloči pošiljke, ki gredo v postopek
3. carinska pošta obvesti prejemnike o zahtevah carine glede dodatnih pojasnil/računov/izpiskov
4. carinska pošta prejme tvoj e-mail in ga s pošiljko vred preda carini v postopek
5. carina izvede postopek (obračuna dajatve...)
6. carinska pošta odpremi pošiljko

v tem vrstnem redu.
carinska pošta je del Pošte Slovenije, ki pač dela s pošiljkami iz tujine. carina je... carina :)
pomoje pri takem navalu na vse spletne trgovine v tujini tud nimajo časa odgovarjat na vsak e-mail.

@memoz: še enkrat. preden se spustiš v tako pustolovščino, kot je naročanje stvari iz tujine, se najprej pozanimaj o pravilih igre. common courtesy je to, da ne pizdiš čez stvari o katerih ne veš nič in se tudi nisi pripravljen vnaprej pozanimati. tko kot veljajo predpisi na cesti (ki jih najbrž poznaš), veljajo tud pri kupovanju v čezmejnih trgovinah. če jih ne poznaš, ne pizdi čez tiste, ki jih izvajajo.

bastadu ::

Naročil sem zadevo iz USA, za katero sem plačal cca. 75 EUR. Carina mi zaračuna 20% davek, kar nanese dodatnih 15 EUR. Poštarju moram plačati dobrih 20 EUR in ne dobim nobenega potrdila. Mogoče kdo ve, kaj bi bilo teh preostalih cca. 5 EUR?? Si še pošta vzame provizijo ali kaj?? Mafija ...

dejansan ::

verjetno vodenje carinskega postopka

bi pa moral dobiti zraven pildek
dejansan

bastadu ::

Malo sem se nerodno izrazil, nisem dobil potrdila za teh 5 EUR razlike. Od carine je priloženo "Potrdilo o plačilu uvoznih dajatev", ki znaša teh 15 EUR, kar je ok ... Če bi bilo vodenje carinskega postopka, bi ja bil ta preostali znesek verjetno vključen na potrdilo od carine, ne? Sicer bom tako klical jutri na pošto in jih zagnjavil ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

mihec87 ::

Ja to so neki stroški carinjena oz neki v tem stilu..

LuGi ::

Stroški carinjenja so to in sicer 4.5EUR (vsaj nazadnje ko sem plačal dober mesec nazaj)

mihec87 ::

Sam res ja teh stroškov ni napisanih nikjer na potrdilu o plačilu uvoznih dajatev...

LuGi ::

So napisani na računu ki ga prejmes ob prevzemu paketa na carinski pošti =)

Vse pakete prevzamem osebno na carinski pošti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

mihec87 ::

Osebno še nisem nikoli prevzel..Imam pred sabo priloženo potrdilo o plačilu uvoznih dajatev pa gor ni ne duha in sluha o kakšnih stroških carnjenja,samo obračunan ddv cca 30eur..

LuGi ::

Dodaten račun dobis ampak očitno samo ob osebnem prevzemu

mihec87 ::

To pa možno..

darkolord ::

Pri meni je, če se prav spomnim, bila nalepka na paketu, kjer je to pisalo.

bastadu ::

darkolord je izjavil:

Pri meni je, če se prav spomnim, bila nalepka na paketu, kjer je to pisalo.

Na paketu je nalepka, na kateri so napisani 3 tiskani zneski: predložitev carini - uvoz 3 EUR, obvestilo naslovniku 1,25 EUR, skupaj (očitno vsota prvih dveh) 4,25 EUR. Na koncu je poleg "položnica (uvozne dajavte)" z roko napisano 15 EUR. Če prav razumem je potem to skupaj 15+4,25EUR = 19,25 EUR. Na koncu je še cca. 1 EUR razlike, kar je verjetno od pošte provizija za plačilo položnice ...

EDIT: Jap, točno 0.98 EUR je razlike, kar je točno provizija za plačilo položnice na PS ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

mayhem ::

Glede carine in davka gre na vsak artikel ....naprimer glasbila ocarinijo in obdavčijo drugače, tako kot računalniške komponente ali pa druge reči Itd...

Za vse je davek 20% nad določeno vrednostjo nekje tam okoli 23€.
Jast sem kupoval iz Amerike razne orodja za izdelavo električnih kitar kar je zneslo 420€.
Po 14.tih dneh sem dobil iz carinske uprave, da moram poslati račun po internetni pošti, da carinik vidi koliko je bil vsak kos posebaj saj tako za vsak kos da carino, če le ta preseže 23€.

Ko sem to poslal so poslali paket kjer je bilo za plačati skupaj z carino in davkom 103€.
Je vse odvisno kaj se kupuje ..nekatere reči pa sploh ne obdavčijo:)
Lep pozdrav.....

Magic1 ::

Kaj se pravzaprav potem obdavči na carini? Vsak izdelek nad 22E, ali če nakup več izdelkov preseže 22E?
Magic

RockyS ::

če ti odprejo pošiljko z več paketi potem posamezni paket, če ne pa celotni paket.

Magic1 ::

Ah, če torej oddaš štiri ločena naročila in plačaš vsakega posebaj in ti zapakirajo skupaj,s štirimi računi, skupna vrednost čez 40E, vsak račun 10E, nebi plačal DDVja? Ali je to tko, kokar kdaj? Ti jim lahko celo pošlješ vsako posamezno potrdilo od plačila.
Magic

darkolord ::

Pri odločanju o odobritvi oprostitve dajatev za pošiljke zanemarljive vrednosti se upošteva skupna vrednost blaga v pošiljki

St235 ::

DDV je 20% ali 8,5% in se občana za vse pošiljke katerih skupna vrednost presega 22€. Carina pa zaračuna za pošiljke nad 150€ Višina carinske stopne pa je odvisna od carinske klasifikacije izdelka in kakšna carina je določena.

Sova ::

Sem prebral celo temo. In je toliko nasprotujicih mnenj in primerov, da sem bil popolnoma zbegan ... Zato sem poklical na Carinsko posto v LJ, na 01 / 476 77 54. Tam so mi rekli, da se ob nakupu artikla v tujini za mejo obracuna DDV gleda le vrednost blaga. Za lazjo ponazoritev so mi navedli spodnja dva primera:

- Primer 1:
Vrednost blaga je 22 Eur.
Postnina je 10 Eur.
Ni treba placati DDV.

- Primer 2:
Vrednost blaga je 25 Eur.
Postnina je 10 Eur.
Je potrebno placati DDV. Kot osnova za obracun DDV se vzame vrednost blaga + posntnina = 35 Eur. Na to se obracuna se storitev postnine, pregleda blaga, prepakiranja (ce je potrebno), itd.

.....

Ko berem druge prispevke v tej temi, pa lahko razberem, da zgornje ugotovitve niso poravilne. Ceprav je postni usluzbenec dejal, da so!

Na naslednji spletni strani: http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_i... .... tudi pise, da je meja za obracun DDV, citiram: "... oprostitev DDV se lahko uveljavlja le za blago do vrednosti 22 evrov" ... V tem zadnje stavku je omenjen zgolj izraz "vrednost blaga" (t.j. v zgornjem primeru 22 Eur), in ne "skupna vrednost na posiljko" (t.j. vrednost blaga + postnine oz. 22 + 10 Eur).

Komu zdej verjeti? - Ne gre se mi tolko za tistih 9 Eur gor ali dol ... Ravno nekaj narocam, in zelim vedeti, kaj je sedaj prav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sova ()

Mr Hilter ::

Zmeraj gledajo vključno s ptt. Konec koncev so obdavčene tudi storitve in je še dobro da ne računajo vsako posebej.

Sova ::

Mr Hilter je izjavil:

Zmeraj gledajo vključno s ptt. Konec koncev so obdavčene tudi storitve in je še dobro da ne računajo vsako posebej.

Sem trikrat prebral, a se vedno ne razumem, kaj zelis povedati.
Obracun 20% DDV posebej na storitev postnine in vrednost blaga je enako kot 20% obracun DDV na skupno vrednost blaga in postnine.

Mr Hilter ::

Sova je izjavil:

Mr Hilter je izjavil:

Zmeraj gledajo vključno s ptt. Konec koncev so obdavčene tudi storitve in je še dobro da ne računajo vsako posebej.

Sem trikrat prebral, a se vedno ne razumem, kaj zelis povedati.
Obracun 20% DDV posebej na storitev postnine in vrednost blaga je enako kot 20% obracun DDV na skupno vrednost blaga in postnine.


No šit Šerlok. Ko plačaš eno položnico ni isto kot ko dve. Nazadnje sem dobil obrezek od nakazilnice. Pošta nakaže denar carini in to ti plačaš.

St235 ::

Sova, mislim, da so ti povedal pravilno.

Kot meja kdaj se zaračuna DDV se upošteva samo vrednost blaga. Ko pa se DDV enrkat obračuna pa se 20% računa od skupne vrednosti pošiljke.

mihec87 ::

Torej cariniki govorijo eno delajo drugo...Do sedaj so mi še vedno upoštevali celotno vrednost pošiljke..

St235 ::

? pri čem? a si konkretno kdaj plačal DDV za izdelek, ki je bil skupaj s poštnino (razvidno iz računa, ne nekih hvazi čačk kitajcev) nad 22€, sam izdelek pa je bil pod 22?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Qcube ::

Se mi je že zgodilo. Skupni znesek je bil 23€.
Sem ravnokar preveril, in res sem poslal samo izpisek iz paypala, kjer ni bilo razvidno koliko je vreden izdelek in koliko poštnina.

mihec87 ::

St235 je izjavil:

? pri čem? a si konkretno kdaj plačal DDV za izdelek, ki je bil skupaj s poštnino (razvidno iz računa, ne nekih hvazi čačk kitajcev) nad 22€, sam izdelek pa je bil pod 22?


Je že bilo kolikor se spomnim, res da ne velikokrat saj vedno gledam da ni več kot 22eur skupna vrednost naročila, če grem pa čez to mejo pa tako grem konkretno.Račun sem poslal vedno kot se zagre ker kitajcu itq ne mors dopovedat da naj ne označuje gift ter naj navede pravo vrednost na paket...Bom drugič ko kaj naročujem pozoren na to oz naročil tako...

mihec87 ::

St235 je izjavil:


Kot meja kdaj se zaračuna DDV se upošteva samo vrednost blaga. Ko pa se DDV enrkat obračuna pa se 20% računa od skupne vrednosti pošiljke.


Je za tole kakšen link na strani carinske uprave RS saj bi prišlo prav za serviranje v primeru da se kaj zatakne..

St235 ::

Link: http://www.carina.gov.si/si/carinski_po...

Citirano:
DAVEK NA DODANO VREDNOST
DDV pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavljata po carinskih predpisih ugotovljena carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 20 % oziroma znižani stopnji 8,5 %. Znižana stopnja DDV velja npr. za prehrambene izdelke, zdravila, knjige itd. Blago, za katero velja znižana stopnja DDV, podrobneje določa Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.

Oprostitev DDV

Pri presoji, ali je blago v pošiljki upravičeno do oprostitve DDV, se upošteva samo vrednost blaga (brez poštnine).

V skladu z določbami 51. člena Zakona o davku na dodano vrednost so plačila DDV oproščene:
- pošiljke blaga neznatne vrednosti, poslane prejemniku kot pismo ali paket, v skupni vrednosti do 22 evrov. Oprostitev ne velja za alkoholne pijače, tobak in tobačne izdelke ter parfume in toaletne vode:
- pošiljke nekomercialnega blaga, ki jih fizična oseba s prebivališčem v tujini brezplačno pošilja fizični osebi na carinskem območju EU do vrednosti 45 evrov. Pogoji za oprostitev plačila DDV za blago v pošiljki nekomercialne narave so smiselno enaki pogojem za oprostitev plačila uvoznih dajatev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Mr Hilter ::

Plača se tudi davek za storitev (delo pošte) isto kot izdelek.

St235 ::

Ne bluzi, če ne veš o čem govorimo. Ne pogovarjamo se ali se plača DDV od poštnine, ampak o tem ali se znesek poštnine upošteva pri določanju ali je blago upravičeno do oprostitve DDV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Mr Hilter ::

Saj pravim da je delo pošte isto odbavčljivo kot nek fizični izdelek.
Isto pri pošiljanju izdelka plačaš DDV na uslugo! A servisna ura avtomehanika pa ne vključuje DDV?

Ko naročim 5 žarnic po 5EUR mi zaračunajo DDV na skupno s ptt.

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Pa si ti polpismen al kaj nabijaš? DDV se plača od vsega, vendar pa obstajajo pogoji kdaj je nek izdelek lahko opravičen plačila DDV. Konkretno so pri uvozu plačila DDV opravičeni izdelki neznatne vrednosti. Pri čemer je neznatna vrednost definirana kot 22€.

Če dejansko prebereš link cariske uprave pa boš videl, da se pri določanju te vrednosti pri posamezni pošiljki NE UPOŠTEVA VREDNOST POŠTNINE.

Ko naročim 5 žarnic po 5EUR mi zaračunajo DDV na skupno s ptt.


Sklepam, da govoriš o naročilu iz tujine. In ja logično, ker 5x5 je 25 kar pomeni, da ne gre za blago neznatne vrednosti in zaračunajo DDV na celotno vrednost (tudi poštnino) v skladu z Zakonom o DDV.

Če bi pa naročil 4 žarnice in plačal 10€ poštnine, pa bi v priemru uvoza bil upravičen do oprostitve DDV in ne bi rabil plačat nič davka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Sova ::

@Lakotnik29: Super si. Točno to sem iskal. :)

Sedaj je vse črno na belem. Jasno in nedvoumno ... Hvala za pomoč!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sova ()

mihec87 ::

Sova je izjavil:

@Lakotnik29: Super si. Točno to sem iskal. :)

Sedaj je vse črno na belem. Jasno in nedvoumno ... Hvala za pomoč!


+1

RockyS ::

Koliko paketov na teden v vrednosti pod 22€ lahko naročiš? :)

Mr Hilter ::

Ko boš dobil domov, potem se pa oglašaj kako se sešteva. Iz mojih izkušenj boš za 20€ + 5€ ptt plačal kar lepo DDV in stroške.

Sem jih že spraševal in sem dobil odpis, da je malo od carinika odvisno. Vidim da še ne veš kako pri nas birokracija funkcionira.

mihec87 ::

"Oprostitev DDV

Pri presoji, ali je blago v pošiljki upravičeno do oprostitve DDV, se upošteva samo vrednost blaga (brez poštnine).

V skladu z določbami 51. člena Zakona o davku na dodano vrednost so plačila DDV oproščene:
- pošiljke blaga neznatne vrednosti, poslane prejemniku kot pismo ali paket,v skupni vrednosti do 22 evrov. Oprostitev ne velja za alkoholne pijače, tobak in tobačne izdelke ter parfume in toaletne vode:
- pošiljke nekomercialnega blaga, ki jih fizična oseba s prebivališčem v tujini brezplačno pošilja fizični osebi na carinskem območju EU do vrednosti 45 evrov. Pogoji za oprostitev plačila DDV za blago v pošiljki nekomercialne narave so smiselno enaki pogojem za oprostitev plačila uvoznih dajatev."

Se mi zdi da je tole malo dvoumno napisano namreč.
1.Pri presoji, ali je blago v pošiljki upravičeno do oprostitve DDV, se upošteva samo vrednost blaga (brez poštnine).

Potem pa v prvi alineji
- pošiljke blaga neznatne vrednosti, poslane prejemniku kot pismo ali paket,v skupni vrednosti do 22 evrov...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Mr Hilter ::

Ja meni so zaračunali, bom za vikend probal izbrskati točne številke sem pa 100% da je 22€ presegalo zaradi ptt. Od takrat naročam s ptt pod 22€ (raje več paketov, ker pride s ptt ceneje, kot stroški če presežeš 22€ in te dobijo).

Če naj se ne bi plačevalo so me pač nategnili, ali pa se je od takrat spremenila zakonodaja (dobro leto nazaj)?

St235 ::

Hilter, daj končno kaj konkretnega namesto da nabijaš in se ponavljaš kot stara lajna. Prilimaj kak dokaz, da si moral zadevo plačat pa se lahko naprej pogovarjamo. Carisnka uprava ima na svoji strani zapisano da poštnine ne upošteva pri določanju odprostitve DDV in se lahko vsak, ki se bo znašel v tej situaciji sklicuje na to.

Mihec, isto sem tudi sam opazil in sklepam, da se to nanaša na skupno vrednost blaga, kot takega, da naprimer ne moreš imet 20 žarnic po 5€ potem pa trdit, da naj obračunajo vsako posebej. Konkretno sem šel pregledat moje nakupe in nisem našel nobenega kjer bi mi zaračunal karkoli v tem spornem območju. Imam dva v zadnjih treh letih kjer je dejansko bil znesek brez poštnine cc 20€ z poštnino pa preko 22€ in pri nobenem niso zahteval, da dostavim račun. Nisem pa še imel primera kjer bi moral dejansko na carinsko pošto in bi moral predložit račun za točno tak primer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Mr Hilter ::

Ker Hitlerja ni na tem forumu, ti bom kar jaz odgovoril.
Če niso zahtevali računa je to zato ker so ocenili da je pod teh 22€. Ali pa so paket dali naprej brez pregleda. Sam sem že dobil brez 'doplačila' avtodel vreden 170€ z nalepko opravljen carinski postopek.

Jaz govorim o primeru ko dobiš domov pošto da naj jim pošlješ račun in ta presega 22€, ne o loteriji!

St235 ::

Pokaži mi tak primer, preden lahko verodostojno nadaljuješ debato. Jaz vem, da pri dveh mojih pošiljkah ni bilo problema in sta bili obe od amazona, ki prilaga specificirane račune in carina načeloma za amazonove zadeve ne teži za dodatne račune.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Mr Hilter ::

Mr Hilter je izjavil:

Ja meni so zaračunali, bom za vikend probal izbrskati točne številke sem pa 100% da je 22€ presegalo zaradi ptt. Od takrat naročam s ptt pod 22€ (raje več paketov, ker pride s ptt ceneje, kot stroški če presežeš 22€ in te dobijo).

Če naj se ne bi plačevalo so me pač nategnili, ali pa se je od takrat spremenila zakonodaja (dobro leto nazaj)?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ebay carina iz ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6732954 (1742) Nesta
»

Paket iz amazona

Oddelek: Kaj kupiti
485676 (3912) ahonen
»

Amazon in carina

Oddelek: Loža
343714 (3154) Furbo
»

www.aliexpress.com

Oddelek: Kaj kupiti
256079 (1148) darkolord
»

Carina oz. davek na poštnino?

Oddelek: Loža
3910011 (9076) Princo22

Več podobnih tem