» »

Toplotni delilniki

Toplotni delilniki

cyber_killer ::

V stanovanjskem bloku smo vsi stanovalci dobili toplotne delilnike. Nekoliko sem skeptičen gleda tega, mate kakšne izkušnje, upam na predvsem dobre. Namreč imam 2 radiatorja v 30m2 garsonjeri in nebi rad dobil na koncu meseca xxx€ račun.
lp

telexdell ::

Sedaj bo pač potrebno zapreti radiator namesto odpreti okno, ko bo prevroče:)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

cyber_killer ::

Bolj sprašujem zaradi goljufije. Mah nikoli nisem odpiral oken tudi ko je bil pavšal. S tem seveda ne rečem da nisem prezračeval samo, da bi pa ogreval zunanje okolje pa tudi nisem. Nekako ko berem so nekateri dobili velike položnice. Nočem biti presenečen na koncu meseca.

dfajt ::

Pri nas so tudi montirali delilnike. Zadeva je privita na radiator in ima nekakšno plastično varovalko. Eno sem uspešno odstranil (varovalko in delilnik) in se je na delilniku kar hitro pokazal napis error. Tudi serviser mi je povedal točno uro odstranitve delilnika. Poskusil sem, ker imam dva majhna otroka in me je zanimalo, kako enostavno je zadevo odstraniti.
Zadeva ima na zadnji strani železno površino (vsaj naš), ki je privita na radiator, nato pa je delilnik s pomočjo plastične plombe nataknjen nanjo. Odstranitev kot goljufija tako ne pride v poštev. Edino možnost, ki jo vidim jaz je, da bi železno ploščico izoliral z zadnje strani, a je zaradi načina postavitve za večino radiatorjev to skoraj nemogoče.

Spajky ::

Kakšen pa je bil tisti "delilnik", samo eden montiran na dovodne cevi centralne ali po en na vsak radiator ali kako drugače in katere firme je; poglej zame prosim 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

cyber_killer ::

Ma ne nisem mislil, da bi jaz goljufal. V mislih imam nasprotno stran, če bi oni slučajno kaj več zaračunali. Saj tko sploh nimam pregleda koliko bo prišlo na koncu meseca.

dfajt ::

Gre za naslednji delilnik, ki je montiran na kovinsko ploščico, ta pa je privijačena neposredno na radiator (vsak radiator ima svojega).
Tudi jaz nisem nameraval goljufati, me pa tudi zanima, kako se jih da okoli prenesti in ali je to dokaj enostavno, saj lahko v tem primeru ljudje dejansko goljufajo.
Kolikor pa sem ugotovil, je zadevo dokaj težko odstraniti (brez da bi se izvedelo), morda bi se ga le dalo izolirati (ampak nekako dvomim, da bo kdo to naredil).
Tako da sem malo pomirjen, saj neke enostavne variante za goljufanje ni (morda je sposoben to narediti en na 100 - to pa se praktično na celem sistemu niti ne pozna).

Bošti78 ::

Pozdrav, tudi jaz sem nekaj experimentiral okrog teh delilnikov, pa sem ga seveda poizkusil odstraniti iz radovednosti, kako je ta stvar sploh nameščena.
Seveda sem zlomil varovalko in zdej kaže error. :(
Mi lahko kdo pove, kaj me čaka, me bojo zaprli, in kakšne stroške lahko pričakujem? Pokličem na servis in povem za mojo neumnost?
Mogoče "dfajt" ti, ki si imel podobno izkušnjo.

Hvala in l.p.

SkIDiver ::

Če si poškodoval delilnik moraš poklicati na servis oz. le to sporočiti predstavniku (predsedniku) bloka, da on uredi dalje, da se delilnik zamenja oz. popravi. Vsekakor boš moral plačati zamenjavo/popravilo in storitev (delo serviserja oz. vzdrževalca). Na tvojem mestu ne bi ravno odlašal, ker je verjetno samo dejanje kaznivo.

Meni so razložili, da zadeva 1x na mesec odda brezžični signal sprejemni enoti katera zabeleži vrednosti, ki jih je delilnik sporočil. Na podlagi vseh delilnikov iz mojega stanovanja se nato sestavi suma, ki se skupaj s sumo vseh ostalih stanovanj porazdeli glede na porabljen plin. Meni osebno se je položnica za ogrevanje zmanjšala. Se pa držim preprostega navodila, da pozimi odprem okna samo kadar prezračim stanovanje (ponavadi, ko pridem domov iz službe), ker zjutraj zaprem vse radiatorje razen v kopalnici in dnevni sobi in imam tako najmanj izgube ob razmeroma še vedno dovolj toplem stanovanju, ko pridem domov.
Sam sem poskusil tudi, če je kakšna razlika, če je preko delilnika brisača ali kaj podobnega pa ne igra vloge. Če želiš spremljati porabo pa delilnik izmenično prikazuje med podatki tudi količino porabljene toplote, ki se nato uporabi za izračun sume.

telexdell ::

Nisem sigurena pač "lupam", ker pač nimam vgrajenih delilnikov in ne morem narediti testa sam. Delilnik meri razliko med temperaturo prostora in temperaturo radiatorja, saj je nameščen na radiatorju. Če bi delilnik ovil z mokro cunjo (energija potrebna za izparevanje vode bi navidezno znižala temperaturo zraka kot se hladi telo z znojenjem) ali vanj usmeril curek hladnega zraka (okno in/ali kakšen ventilator) bi mogoče dobil zanimiv rezultat?
Če ima kdo možnost naj poskusi in poroča.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

cyber_killer ::

Ah matr vi se pa res bojite lastne sence. Poklič reč pač hotu sm vas zafrknt in pridte mi zamenjat, plačaš novga in stvar rešena.

Kaj se pa imaš za bat. Tajkuni kradejo na milijone € pa jim nihče nič ne more.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17338015 (21001) Uporabnix
»

delilnik toplote brunata (skala)

Oddelek: Znanost in tehnologija
63080 (2509) mujek
»

Merilniki ogrevanja - poraba energije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12722182 (18909) Okapi
»

Priključna moč, delilniki, enote, pravilni izračuni

Oddelek: Loža
153735 (3325) Brias
»

Delilniki odvzema toplote (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28354744 (43703) Spajky

Več podobnih tem