» »

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna

LordPero ::

Seveda imajo - hitro guglanje pravi, da kar v filmu in sredi slike ter celo večkrat na uro!

Ahahaha, ja, jst pa sm na enmu blogu prebral, kaj se dogaja v zadnjem delu Family Guya.


Lahko bi že enkrat nehal primerjat krajo in kršenje avtorskih pravic.;((

Deam it, resno! Ti si ne moreš prisvojit filma/igre z DLjanjem prek neta (drugače bi se kaj hitro kdo odločil za prisvojitev del (in s tem zaslužeka) kakega Lucasa ali magar kar par založb). Mogoče, če ga bi nekako naprej prodajal pod svojim imenom, pa še to pravno/slovnično/logično ni prisvojitev softwara.
Nevem zakaj bi sploh teoretično radi uporabljali termin 'kraja' namesto 'kršenje avtorskih pravic' (učinek strašnih besed na neuke, ne glede na logičnost?)? Sej nikjer ne dejansko piše, kaj je hujše. Oz. nasploh je mešanje melon in hrušk to, v istem smislu kot da bi rekel, da si naredil prometno nesrečo dve hruški na tržnici in ukradel dve meloni, tako da si jih slikal (;)). Ali pa, da bi pral denar z javnim zažigom zastave ali pa kradel zrak sosedu. Ne gre :).

Aja, pa spet, glej ga zlomka, nekdo je seveda tudi v to temo uvedel (seveda, kot vedno, slabo) primerjavo z avtomobili. Kaj pa, če ne bi vsake novice primerjali z avti? :D

P.S.
Drugače pa če bi od nekdaj mel zdejšne zakone bi še vedno živel v hordah in samo polovica bi smela zakurt ogenj.

Hehe, dejansko dober argument za razmislek pri bodočem pravnem urejanju avtorskih pravic.
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

ABX ::

Pač nehaš bit ilegalec. What gives?


Nisem več ilegalec ko večina ljudi to počne. Takrat ali poči ali se spremeni zakon.

Sicer pa odvisno od države, v Španiji to ne predstavlja kaznivega dejanja ali prekrška. In umislim / upam da tudi EU bo sprejela isti pogled na zadevo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

PaX_MaN ::

Aja? A tokrat pa ne boš nič citiral? Samo tvoj navedek, ker si se itak že v tej debati izkazal za zelo izobraženega udeleženca?

Saj sem že zdavnaj dal povezavo na zakon! Če nočeš kliknit in si sam pogledat - tam nekje od 167. člena naprej - pa tut nisi dlih "izobražen":

Zahtevki

167. člen

(1) Ob kršitvi izključnih pravic iz tega zakona lahko upravičenec zahteva:

1. da se kršilcu prepovedo priprave za kršitve, samo kršenje in bodoče kršitve (prepovedna ali opustitvena tožba);

2. da kršilec odstrani stanje, ki je nastalo s kršitvijo (odstranitvena tožba);

3. da se uničijo ali predrugačijo protipravni primerki in embalaža dela, izvedbe ali drugih predmetov varstva po tem zakonu;

4. da se uničijo ali predrugačijo matrice, negativi, plošče, kalupi ali druga sredstva, s katerimi je bila storjena kršitev;

5. da se uničijo ali predrugačijo naprave, ki so edino ali pretežno namenjene za kršitev pravic po tem zakonu in so v lasti kršilca;

6. da se sodba objavi na stroške kršilca v javnih glasilih v obsegu in na način, ki ga določi sodišče.

(2) Določbe 2. in 3. točke prejšnjega odstavka ne veljajo za arhitekturne objekte, razen če je uničenje ali predrugačenje objekta glede na okoliščine primera opravičljivo.

(3) Namesto zahtevkov iz 3. ali 4. točke prvega odstavka tega člena lahko upravičenec zahteva, da mu kršilec ali lastnik prepusti primerke ali sredstva iz teh točk za plačilo proizvodnih stroškov.

Civilna kazen

168. člen

(1) Če je bila materialna avtorska pravica ali druga pravica avtorja iz tega zakona kršena namerno ali iz hude malomarnosti, lahko upravičenec zahteva plačilo dogovorjenega ali običajnega honorarja ali nadomestila za tovrstno uporabo, povečanega do 200 %, ne glede na to, ali je zaradi kršitve pretrpel kakšno premoženjsko škodo ali ne.

(2) Pri odločanju o zahtevku za plačilo civilne kazni in odmeri njene višine sodišče upošteva vse okoliščine primera, zlasti pa stopnjo krivde kršilca, velikost dogovorjenega ali običajnega honorarja ali nadomestila ter preventivni namen civilne kazni.

(3) Če je premoženjska škoda večja od civilne kazni, ima upravičenec pravico zahtevati razliko do popolne odškodnine.

Denarno zadoščenje za nepremoženjsko škodo

169. člen

Neodvisno od povračila premoženjske škode, pa tudi če premoženjske škode ni, lahko sodišče prisodi avtorju ali izvajalcu pravično denarno odškodnino za pretrpljene duševne bolečine zaradi kršitve njegovih moralnih pravic, če spozna, da okoliščine primera, zlasti pa stopnja bolečin in njihovo trajanje, to opravičujejo.

Začasne odredbe

170. člen

(1) Če upravičenec izkaže za verjetno, da je njegova izključna pravica iz tega zakona kršena, lahko sodišče na njegov predlog izda začasno odredbo v zavarovanje nedenarnih zahtevkov po tem zakonu, zlasti pa:

1. da se zasežejo, izključijo iz prometa in shranijo primerki, sredstva, naprave in z njimi povezane listine;

2. da se prepovejo grozeče kršitve ali nadaljevanje že začetih kršitev;

3. da se izvršijo drugi podobni ukrepi.

(2) Če obstaja utemeljena bojazen, da zavarovanja iz prejšnjega odstavka kasneje ne bo mogoče izvesti, lahko sodišče izda in izvrši odredbe iz prejšnjega odstavka brez poprejšnjega obvestila in zaslišanja nasprotnika.

(3) Postopek z začasnimi odredbami je nujen.

(4) Za postopek za izdajo začasne odredbe se uporabljajo določbe zakona o izvršilnem postopku, če ni s tem zakonom drugače določeno.

Zavarovanje dokazov

171. člen

(1) Če upravičenec izkaže za verjetno, da je njegova izključna pravica iz tega zakona kršena in da obstaja utemeljena bojazen, da bodo dokazi o tej kršitvi uničeni ali jih kasneje ne bo mogoče izvesti, lahko sodišče na njegov predlog izvede te dokaze brez poprejšnjega obvestila in zaslišanja nasprotnika.

(2) Izvedba dokazov po prejšnjem odstavku lahko obsega ogled (prostorov, poslovne dokumentacije, inventarja, baz podatkov, računalniških pomnilnih enot ali drugih stvari itd.), pregled in izročitev listin, zaslišanje prič, določitev in zaslišanje izvedencev.

(3) Sklep, s katerim je bilo ugodeno predlogu za zavarovanje dokazov, se skupaj s predlogom vroči nasprotniku ob samem izvajanju dokazov, če to ni mogoče, pa takoj, ko je mogoče. Zoper ta sklep ni pritožbe.

(4) Postopek za zavarovanje dokazov je nujen.

(5) Za postopek za zavarovanje dokazov se uporabljajo določbe zakona o pravdnem postopku, če ni s tem zakonom drugače določeno.

3. oddelek

UKREPI ZA ZAGOTOVITEV VARSTVA

Dolžnost obveščanja

172. člen

(1) Upravičenec lahko zahteva od oseb, ki imajo kakršnokoli zvezo s kršitvijo pravic po tem zakonu (proizvajalec, tiskar, uvoznik, dobavitelj ali posestnik primerkov ali sredstev, s katerimi je bila kršena pravica), da mu nemudoma sporoči podatke in predloži listine v zvezi s kršitvijo.

(2) Obveznost iz prejšnjega odstavka ne velja, če so izpolnjeni pogoji, pri katerih lahko priča v pravdnem postopku odreče pričanje ali odgovor na posamezna vprašanja.

(3) Če osebe iz prvega odstavka tega člena ne sporočijo podatkov ali predložijo listin, s katerimi razpolagajo, odgovarjajo odškodninsko za škodo, ki nastane zaradi take opustitve.

Carinski ukrepi

173. člen

(1) Če upravičenec izkaže za verjetno, da bi bila z uvozom določenega blaga v državo njegova izključna pravica iz tega zakona kršena, lahko carinski organi na njegov predlog odredijo:

1. da lahko upravičenec ali njegov zastopnik pregleda to blago;

2. da se to blago zaseže, izključi iz prometa in shrani.

(2) V predlogu iz prejšnjega odstavka mora upravičenec predložiti carinskim organom podroben opis blaga, zadovoljive dokaze o svojih izključnih pravicah in njihovi verjetni kršitvi. Na zahtevo carinskih organov mora upravičenec založiti varščino za morebitno škodo, ki bi nastala s temi ukrepi.

(3) Carinski organi morajo o sprejetih ukrepih nemudoma obvestiti uvoznika in prejemnika blaga. Carinski organi prekličejo sprejete ukrepe, če upravičenec v sedmih dneh ne vloži tožbe ali ne začne drugega postopka v opravičilo sprejetih ukrepov.

Poleg tega, da ti zasežejo ukradeno, ti uničijo še sredstva, s katerimi si to kradel ali pa kar uporabijo za poplačilo škode, zahtevajo lahko honorar v vrednosti 200% originalnega; še sodišče samo lahko določi kazen za trpljenje, ki ga je tvoje kršenje povzročilo lastniku!

Ker si zelo izobražen in oh in sploh pameten mi dolžnost narekuje, da ti povem, da je zgoraj prisoten težki sarkazem.

Ni bil sarkazem, glej zgoraj.

Po pravnem ni huje. Kraja ni enako kršitvi avtorskih pravic. Če si pretrd, da bi razumel, se umakni iz debate in pusti ljudem, ki poznajo razliko podati svoje poglede in predloge. Nedvomno bodo boljši že zaradi tega, ker razumejo stvari o čemer govorijo.

Nimaš računa? KRADLJIV'C!

Ahahaha, ja, jst pa sm na enmu blogu prebral, kaj se dogaja v zadnjem delu Family Guya.

Da si prebral nekje na internetsih, še ne pomeni, da to ni res.:P

Nč ne vzameš ampak SKOPIRAŠ. 1. Pogoj pade. Res je brez dovoljenja ampak ni pa brez vednosti, ker lastniki vedo. Vmes je IN tko, da če ni oboje ni nč.

Na-a. Na skrivaj = anonimn računi, kriptiran torrent, nek neznan ftp bogu za hrbtom, itd. Lastniki vedo? Aja? A dobijo vsakič, ko kdo skine muvi,mjuzik,knjigo, dobornameren mejl, v katerem piše "vaš obveščamo, da smo lihkar ukradl vš izdelk, k ga rabmo, pa tko mal. kthnxbai"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Okapi ::

Pravno gledano ob dl-janju ne kradeš, ampak kršiš avtorske pravice.
In? A morda misliš, da je kršenje avtorskih pravic kaj manj prepovedano?

O.

Beli_Zajcek ::

Pravno gledano ob dl-janju ne kradeš, ampak kršiš avtorske pravice.
In? A morda misliš, da je kršenje avtorskih pravic kaj manj prepovedano?

O.


Je prepovedano, samo sankcije so drugačne kot za krajo. Tukaj se vidi zakaj je dobro imeti več kategorij. Sploh pa je kraja težje dejanje od kršitve avtorskih pravic. Vsaj zaenkrat.

Aja Pax_Man daj raje povezavo, kjer bo dokazano tako kot ti trdiš, da je kršenje avtorskih pravic hujše kot kraja. Ker sankcije za krajo so pri nas hujše. Ne moreš? Mogoče je temu tako zaradi tega, ker po pravnem vidiku kršenje avtorskih pravic ni kraja in je temu primerno blažje sankcionirano. Majhen namig, mogoče boš potem razumel. Za krajo greš lahko v zapor za doooooolgo časa.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Je prepovedano, samo sankcije so drugačne kot za krajo.
In? Vse je odvisno od obsega. Če v trgovini ukradeš čikgumi ali na njivi gajbico krompirja, bo kazen neprimerno manjša, kot če na veliko prodajaš ponarejene Windowse.

O.

PaX_MaN ::

Aja Pax_Man daj raje povezavo, kjer bo dokazano tako kot ti trdiš, da je kršenje avtorskih pravic hujše kot kraja. Ker sankcije za krajo so pri nas hujše. Ne moreš? Mogoče je temu tako zaradi tega, ker po pravnem vidiku kršenje avtorskih pravic ni kraja in je temu primerno blažje sankcionirano. Majhen namig, mogoče boš potem razumel. Za krajo greš lahko v zapor za doooooolgo časa.

Tale je fasal štiri mesece na dve leti pogojno. Sicer pa kot je napisal Okapi.

Lonsarg ::

Preprodajanje piratskih zadev je zelooooooooo hujša kršitev od kršitve avtorskih pravic. prdevsem tu dejansko kupca direktno oškodiš. Take pirate, ki so dejansko z kršenjem avtorskih pravic kaj zaslužili so jih kar nekaj polovili pri nas, to je preganjano za razliko od samega piratiziranja.

USENET je lep primer, kako so ludje pripravljeni plačat mesečno naročnino, da dobivajo robo. Če so pripravleni plačati 15EUR/mesec za ilegalno robo, bodo tudi 30EUR na mesec za all inklusiv legalno robo.

Usenet lepo pokaže, da bi taka stvar ful lavfala, sam tako stvar se lahko edino z zakonom določi. Recimo plačuj 30EUR na mesec in maš certifikat, da lahko legalno ves copyright material na določenem seznamu, ki bi se ga nardilo lovdaš.

Vzporedno z takim zakonom, bi lahko lavfal 3strikes law. Ker bi dobili uporabniki domov sporočilo, da bojo utrpeli veliko kazen in izklop, pa bodo prec pripravleni raje na mesec plačevati.

ABX ::

Aja Pax_Man daj raje povezavo, kjer bo dokazano tako kot ti trdiš, da je kršenje avtorskih pravic hujše kot kraja. Ker sankcije za krajo so pri nas hujše. Ne moreš? Mogoče je temu tako zaradi tega, ker po pravnem vidiku kršenje avtorskih pravic ni kraja in je temu primerno blažje sankcionirano. Majhen namig, mogoče boš potem razumel. Za krajo greš lahko v zapor za doooooolgo časa.

Tale je fasal štiri mesece na dve leti pogojno. Sicer pa kot je napisal Okapi.


Samo ti nimaš kaj dosti pametnih pripomb.

Zloraba avtorskih pravic v profitne namene se ne diskutira tukaj. To je vedno kaznivo dejanje, Mininova in podobne strani nimajo s tem nič skupnega.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

PaX_MaN ::

Samo ti nimaš kaj dosti pametnih pripomb.

What? Napisal je, da "za krajo greš lahko v zapor za doooooolgo časa."
Pa sem dal "pripombo", da greš zaradi piratstva tudi "lahko"...

Zloraba avtorskih pravic v profitne namene se ne diskutira tukaj. To je vedno kaznivo dejanje, Mininova in podobne strani nimajo s tem nič skupnega.

Mhm. In Mininova nehuje svojo dejavnost zakaj že?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

ABX ::

Samo ti nimaš kaj dosti pametnih pripomb.

What? Napisal je, da "za krajo greš lahko v zapor za doooooolgo časa."
Pa sem dal "pripombo", da greš zaradi piratstva tudi "lahko"...

Zloraba avtorskih pravic v profitne namene se ne diskutira tukaj. To je vedno kaznivo dejanje, Mininova in podobne strani nimajo s tem nič skupnega.

Mhm. In Mininova nehuje svojo dejavnost zakaj že?


Ker v USA moraš aktivno prepreči zlorabo avtorskega dela. V EU to nismo še razčistili. Eni so tolerantni v kolikor ni v profitne namene, drugi manj.

Zgleda da ti tega enostavno ne razumeš.

To je čisto preprosta debata, kaj je bolj pomembno za državo, pravice ljudstva ali korporacije.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

PaX_MaN ::

Ker v USA moraš aktivno prepreči zlorabo avtorskega dela. V EU to nismo še razčistili. Eni so tolerantni v kolikor ni v profitne namene, drugi manj.

Zgleda da ti tega enostavno ne razumeš.

ROFLAHAHA:
nizozemskem Utrechtu

...

To je čisto preprosta debata, kaj je bolj pomembno za državo, pravice ljudstva ali korporacije.

Ful preprosta, ja. Tolk preprosta, da je ZASP v veljavi že 15 let. Ne, čaki...

LordPero ::

Pravno gledano ob dl-janju ne kradeš, ampak kršiš avtorske pravice.
In? A morda misliš, da je kršenje avtorskih pravic kaj manj prepovedano?

O.

Neumno je dejanja opisovat z napačnimi besedami. A ti voziš računalniško miško po ekranu, ubijaš posamezne tipke na tipkovnici in goljufaš orodno vrstico? Pač, nesmisel, nehte mi bolet glavo ;((.
Podobno je primerjanje posameznih kaznivih dejanj in kazni za njih (npr. kako bi s tako kmečko debato definiral pravičnost v razliki kazni med npr. enkratnim morilcem/posiljevalcem/goljufom za x€?).

Tisto, da je en (če je govoril on topic) omenil preprodajo piratskih izdelkov (če se le da, še pod znamko uradnega proizvajalca -torej kot ponaredek), pa je res močno zgrešil temo.
LordPero

ABX ::

Ker v USA moraš aktivno prepreči zlorabo avtorskega dela. V EU to nismo še razčistili. Eni so tolerantni v kolikor ni v profitne namene, drugi manj.

Zgleda da ti tega enostavno ne razumeš.

ROFLAHAHA:
nizozemskem Utrechtu

...

To je čisto preprosta debata, kaj je bolj pomembno za državo, pravice ljudstva ali korporacije.

Ful preprosta, ja. Tolk preprosta, da je ZASP v veljavi že 15 let. Ne, čaki...


Dej mi en link, kjer je bil kdo v Sloveniji kaznovan za uporabo P2P aplikaciji.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

PaX_MaN ::

O čem ti zdaj to?

Legend(SLO) ::

In? A morda misliš, da je kršenje avtorskih pravic kaj manj prepovedano?


Ne ni ampak bi pa moglo bit ker ni isto.

Kaznivo dejanje je človekovo protipravno dejanje, ki ga zakon zaradi nujnega varstva pravnih vrednot določa kot kaznivo dejanje in hkrati določa njegove znake ter kazen za krivega storilca.


No vidš že v samem KZ-ju trdim, da je neskladje med tem določilom in posamičnimi določili kršitev in kaznimi, kot so definirana. Pač če je nujno zaradi varstva pravnih vrednot ga ne more kršiti 80% prebivalstva. Če pa ga lahko krši tako neomejeno brez kakeršnihkoli posledic pa že ni bilo nujno.

Potem imamo še en majčken in za ene med vami nepomemben pravni vir, ki pravi, da taka dejanja ne bi smela biti kazniva dejanja.
Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.

V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.


Torej če večina kopira je to precej jasno pokazano, da ljudje ne želijo in se ne strinjajo s tako zakonodajo.
krneki

PaX_MaN ::

To si pa tolk naložu, da kar res ni. Bom raje pustil, da ti Dolharjev Žiga razloži.

Beli_Zajcek ::

To si pa tolk naložu, da kar res ni. Bom raje pustil, da ti Dolharjev Žiga razloži.


Raje povej, da nimaš pojma kako odgovoriti na kvalitetne argumente. Sej ni nič narobe. Če pač ne zmoreš, je bolje ne odgovarjati, kot pa kar nekaj nalagati.

Če večina prebivalstva krši zakonodajo pomeni, da moramo spremeniti zakonodajo, ne ljudi. Dejstvo je tudi, da so se okoliščine poslovanja glasbene in filmske industrije spremenile (dandanes je možno kopirati z izjemno nizkimi stroški) ter bodo morala podjetja v teh industrijah spremeniti poslovni model in verjetno sprejeti dejstvo, da v bodočnosti ti industriji ne bodo prinašale toliko dobička kot v preteklosti. Stvari se pač spreminjajo. Ljudje niso več pripravljeni plačevati visokih cen, če je alternativa tako dostopna.

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Raje povej, da nimaš pojma kako odgovoriti na kvalitetne argumente. Sej ni nič narobe. Če pač ne zmoreš, je bolje ne odgovarjati, kot pa kar nekaj nalagati.

Če že vztrajaš:
67. člen

(lastnina)

Zakon določa način pridobivanja in uživanja lastnine tako, da je zagotovljena njena gospodarska, socialna in ekološka funkcija.

Beli_Zajcek ::

Raje povej, da nimaš pojma kako odgovoriti na kvalitetne argumente. Sej ni nič narobe. Če pač ne zmoreš, je bolje ne odgovarjati, kot pa kar nekaj nalagati.

Če že vztrajaš:
67. člen

(lastnina)

Zakon določa način pridobivanja in uživanja lastnine tako, da je zagotovljena njena gospodarska, socialna in ekološka funkcija.


Kaj natančno je tukaj takega, da bi dokazali tvoje trditve? Recimo to, da je kopiranje filmov kraja tako v pogovornem jeziku, kot v pravnem vidiku. Čemu ti sploh odgovarjaš s tem navedkom? Daj malce bolj objasni. Pa da ne bo pomote, to kar si zdajle izven konteksta navedel drži. Zakon res določa način pridobivanja in uživanja lastnine.

LordPero ::

Bi samo izpostavil, kakor koli že zlorabljate to izjavo, da teoretično (idealno) se zakoni ne oblikujejo direktno po splošni volji ljudstva (lol, na dva dni se bi spreminjal isti zakon).
Splošna volja ljudstva je ekonomija, država (ljudeki, ki si jih 'mi izberemo') pa je v poziciji, da postavi tudi ekonomsko nepametne stvari (npr. zaščito okolja -noben se ne bi odločil za to, (do nedavnega?) niti volili ne bi za to).

Država naj bi torej postavila zakone, ki so najbolj v dolgoročno korist ljudstva. Torej v tem primeru bo/bi država (oz. države) ocenila v katerem primeru bi bila čez npr. 20 let v boljšem družbeno-gospodarskem položaju in temu ustrezno postavila zakonodajo -realnost je seveda daleč bolj kompleksna, govorim le o načelu.
LordPero

PaX_MaN ::

Pa da ne bo pomote, to kar si zdajle izven konteksta navedel drži.

Kakšnega konteksta? _TI in Legend(SLO)_ sta prišla z idejo - torej sta vidva začela hodit izven konteksta - da ker "80%+ folka v Sloveniji krši zakon, bi ga morali spremenit", pa sem dal link na člen Ustave, v katerem piše, da "zakon določa način pridobivanja in uživanja lastnine tako, da je zagotovljena njena gospodarska, socialna in ekološka funkcija."
Menda ne bo treba razlagat, kaj bi uzakonjena kraja pomenila za gospodarske in socialne funkcije?
Za krajo smo pa že ugotovili, da je tako pravno (enake, če ne celo hujše zagrožene kazni) kot jezikovno na enakem nivoju s kršitvijo avtorske pravice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Lonsarg ::

Problem je, ker je to področje zelo novo in nimamo še ideje, kako najbolj z zakonom urediti trenuten kaos prava avtorskih pravic.
Uzakonjeno kakor je sedaj je očitno zgrešeno, saj se ljudje tega zakona ne držijo.
Da bi kar v zakon napisal, a je dovoljeno karkoli dol sneti z neta pa je brez dodatnih aneksov tudi zaenkrat nespametno početje.

Recimo, da bi uzakonil, da v neprofitne namene je legalno avtorsko zaščitene stvari dol snemati z neta, to je kulj zakon. Zraven tega zakona morajo biti pa še vzporedno kaki ukrepi, ki preko davka, ali kakšnega drugega vira denarno avtorje podpirajo, če že zakon dovoli, da jih ludje diretno ne podpiramo. Nekaj takega je treba spisati.

Morda bo sedaj celo do kaj takega prišlo, ko imamo piratsko stranko. Na Švedskem si zarad te stranke, nobena druga stranka ne upa javno uzakoniti česa podobnega kot 3strikes law, ker bi z tem nekaj svojih volilcev spravila v piratsko stranko. Prek takih strank lahko volja ljudi pride v zakonedajo nekoč.

Vsak razgledan človek re mora vidit, a trenutna zakonodaja avtorskih pravic ni ustrezna ane...

Beli_Zajcek ::

Vsak razgledan človek re mora vidit, a trenutna zakonodaja avtorskih pravic ni ustrezna ane...


Žal se jaz ne bi na razgledanost zanašal, pa kakor kaotična je trenutna situacija. Sem pa tudi jaz optimist in upam, da bo nekoč bolje poskrbljeno na tem področju. Trenutno se samo ustvarja s strani države zaščitene monopole.

clix ::

Še SCT tracker bodo zaprl. Škoda :(

Legend(SLO) ::

Kakšnega konteksta? _TI in Legend(SLO)_ sta prišla z idejo - torej sta vidva začela hodit izven konteksta - da ker "80%+ folka v Sloveniji krši zakon, bi ga morali spremenit"


SAZAS je prvi hodu vn s številkami o enormnih kršitvah avtorskega prava in ostale podobne avtorske organizacije, ki jih marsiker avtor ne mara, pripovedujejo o groznih izgubah, kljub vsakoletnemu profitu.

Menda ne bo treba razlagat, kaj bi uzakonjena kraja pomenila za gospodarske in socialne funkcije?


Vidš zato se pa ne govori o kraji. In kaj bi pomenil za gospodarsko in socialno funkcijo, če si lahko za lastno uporabo v neprofitne anmene preneseš stvari iz interneta? Mogoče, da bi bil nivo računalniške pismenosti visok? Da bi v gospodarstvo dobil ljudi z višjim nivojem računalniškega poznavanja kot brez tega? Obup!

Država naj bi torej postavila zakone, ki so najbolj v dolgoročno korist ljudstva. Torej v tem primeru bo/bi država (oz. države) ocenila v katerem primeru bi bila čez npr. 20 let v boljšem družbeno-gospodarskem položaju in temu ustrezno postavila zakonodajo -realnost je seveda daleč bolj kompleksna, govorim le o načelu.


Res je ampak v nečulu bi tudi ljudje vedel kaj ej dolgoročno boljše. V NAČELU.


Pa avtorsko pravo niti ni neka nova panoga in zavira jo predvsem zastarelost te panoge, ker je na področju njenega urejanja prišlo do največjih tehnoloških sprememb. Pač to ni parcela, ki je taka kot je že od nekdaj (skor). Avtorsko pravo je napisano v luči popolnoma drugega časa, ko je bilo v 18.stol. še draga reprodukcija in širitev avtorskih del. Zato se je zaščitilo založnike, da so te vložke dobili povrnjene. Za avtorje v začetku ni bilo nikom mar, kot ni nikomur še danes. Medtem pa je razširjanje materiala postalo cenejše, skoraj da zastonj zakoni pa so ostali enaki oz. zlobirali še starejše. Mislm v vsaki temi o telekomu in ostalem vam je vsem jasen kok so monopoli BAD. In kaj je to druzga kt monopol. Kaj en patent predstavlja druzga kot državno varovan monopol?
Razlike pač ni. In da stvari ne bi bilo in se ne bi ustvarjalo in izumljalo, če ne bi bilo zaščit je bullshit. Ljudje so ustvarjal ves čas iz notranje potrebe po ustvarjanju. Ja pri programih igrah in marsičem se zatakne. Tko, da neka regulativa in nek način povračanja avtorju za njegov prispevek mora biti, vendar tak kot je, je slabše kot nič.

In večina ljudi DL-ja stvari face it. Za zakone pa lobirajo predvsem veliki ZALOŽNIKI in redki avtorji. Zdej pa v čigavem interesu je potem zakon, ki ga predlaga združenje založnikov je jasno vsakemu, ki premore common sanse.
krneki

PaX_MaN ::

SAZAS je prvi hodu vn s številkami o enormnih kršitvah avtorskega prava in ostale podobne avtorske organizacije, ki jih marsiker avtor ne mara, pripovedujejo o groznih izgubah, kljub vsakoletnemu profitu.
In kaj bi pomenil za gospodarsko in socialno funkcijo, če si lahko za lastno uporabo v neprofitne anmene preneseš stvari iz interneta?

P2P je daleč od tega. 20k(ena orenk podpovprečna številka sejalcev/soležnikov)*15EUR(ena povprečna številka za muziko/filma) = 540kEUR+ (mucho dineros neplačanos) Od tega gre precej davka državi(am), pa potem po verigi navzgor, in to samo od enega torenta!

Mogoče, da bi bil nivo računalniške pismenosti visok? Da bi v gospodarstvo dobil ljudi z višjim nivojem računalniškega poznavanja kot brez tega? Obup!

Nikakor. Saj imaš nekje med novicami tako, kjer je v raziskavi večina piratov priznala, da ukradeno zaženejo enkrat, morda dvakrat, potem pa pozabijo.

Ostalo je pa spet neko kad bi bilo bolje, e, brate?, pa kako je svet zanič, pa kako so avtorji bogi, ker se za njih nihče ne zmeni, pa lobiranje je safr, pa patenti & monopoli so safr, pa DLJA SE & FACE IT!!!111ena gor in dol pa levo pa desno.
Buhu, jokice.

Beli_Zajcek ::

Sej s tabo se kaj pogovarjat je sicer kot bi govoril kamnu, ampak še en poskus. 20k? 15EUR? Iz glave lahko tudi jaz privlečem številke. Najprej pogledam kaj bi hotel da pokažejo in nato dobim kakšne številke moram prikazati. Ali pokaži resno raziskavo ali pa se nehaj blamirati z nekimi kvazi argumenti. Kar se pa tvojega drugega argumenta tiče. Zakoni o intelektualni lastnini so stari in neprimerni današnji situaciji. FACE IT!ena11ena! Otrok.

Gandalfar ::

Hoces rect da v danansnji druzbi ni potrebe po neke vrste kaznovanju za ljudi, ki distribuirajo piratske iphone igrice?

Beli_Zajcek ::

Tega nikjer ne trdim.

Gandalfar ::

Super. Dejmo pol met debato kako kaznovat pirate, ker smo se skozi zgodovino naucili, da je to veliki meri vzgojno ..

LordPero ::

Res je ampak v nečulu bi tudi ljudje vedel kaj ej dolgoročno boljše. V NAČELU.

Ne, to pa ne :D. Kdaj si že videl, da se bi posamezniki odločali (oz. sploh bili razgledani in vedeli) za kar je najboljše za narod?
Če bi npr. ti imel popolnoma svobodno odločitev narediti nek posel, ki ti bi tebi prinesel recimo 10 ali 100 mio € a bi s tem Slovenijo nekoliko zavrl (recimo kar par % BDPja), ali ga ne bi speljal? Ali pa še lepše, a ne bi kmet raje izumrl vso golazen za par € več koruze, tudi če bi to porušilo ekosistem za naslednji rod? Vidiš, folk ne v načelu ne v realnosti ni usmerjen za dolgoročno dobro socialno-gospodarsko blagostanje vseh državljanov (sploh pa ne zahodna kultura).

Oz. če navežem na to temo, kako ti osebno točno veš v katerem primeru bi v dolgoročnem smislu EU in vsi v njej imeli več denarja, ob točno kateri stopnji "piratiziranja"?
(Ali pa spet splošno: ob kakšni stopnji razvitosti jedrskih bomb po svetu bodo prebivalci bili najbogatejši? Sem dal ta primer, ker tukaj populacija v vprašanju ni ravno direktno vpletena v zadevo (za razliko od P2P) oz. nima o nji pojma.)
Se opravičujem za nadaljevanje off topica.
LordPero

Beli_Zajcek ::

Super. Dejmo pol met debato kako kaznovat pirate, ker smo se skozi zgodovino naucili, da je to veliki meri vzgojno ..


V zgodovini smo se naučili kvečjemu to, da kraja intelektualne lastnine pospeši napredek. Že za časa industrijske revolucije je bila zagrožena v Angliji smrtna kazen za ljudi, ki bi načrte za stroje prodali sovražnikom (beri vse druge države). Ugani kaj se je zgodilo. Je bil kdo na slabšem? Angleži. Kdo je bil na boljšem? Ostali svet. V Ameriki so veselo piratizirali knjige evropskih avtorjev, dokler se sami niso toliko razvili, da so ugotovili, da tudi njihovi avtorji na tujem niso zaščiteni in se jim bolj splača začeti spoštovati avtorske pravice.

LordPero ::

Jaz sem že prej namignil tudi, da ni nujno, da bi npr. Angleži bili na boljšem, če svet ne bi piratiziral parnih strojev oz. koncepta (ne najboljši primer -in seveda govorim pogojno).
Pač, Angleži v naslednjih par desetletjih oz. stoletju ne bi imeli istega razvoja, saj ne bi bilo dosegljivih veliko produktov, ki so sicer bili (torej tisti, ki so jih razvili tujci na podlagi znanja oz. tako ali drugače zaradi piratiziranih angleških strojev).

Seveda bi Angleški lastniki parnih strojev raje imeli vsa denar takrat (seveda, saj zaradi takih razlogov pa se je razvila ta zakonodaja -nekatera področja sploh ne bi imela razvoja brez tega, tipično npr. farmacija), ampak dolgoročno ljudstvu to ni nujno najbolje.

Kje in kakšna je ta meja za problem v topicu pa nam ja ne bo zdej tukej uspelo točno določiti? 8-)
LordPero

Okapi ::

Jaz samo upam, da vam bodo vsem, ki tule mislite, da s piratiziranjem rešujete svet, tatovi vse pokradli in pustili en listek s pojasnilom, da se nimate kaj za pritoževati, ker s tem oni samo pospešujejo napredek.

O.

D0M3N ::

...ja sej obstajajo še druge strani...
Lahko da to ne bo več pomenbmo. Začeli bodo pri najmočnejših straneh in se spuščali do šibkejših. Vsekakor je omembe vredno in je lahko to začetek konca in definitivno korak nazaj ne pa naprej...
Xeon E5450| 8gb ddr2|
R9 270| P5QL-PRO| WD-750gb|

Tear_DR0P ::

V zgodovini smo se naučili kvečjemu to, da kraja intelektualne lastnine pospeši napredek.

oh ja napredek je sedaj mnogo višji, kermate vi dostop do dnevno svežih serij - v sloveniji se to še sploh pozna :)

fantje - tukaj nihče ne trdi da je zakonodaja primerna. pravimo pa da s kršenjem zakonodaje ne pomagate k spremembam na bolje, ampak dajete zakonodajalcem in lastnikom IP vedeti, da se pravilno odločajo, ker vi konzumirate vsebine, ki jih želijo zaščititi - torej morajo zaščito enforcati. nehajte konzumirati avtorkse vsebine, ki si jih ne morete privoščiti in na tak način pokažite avtorjem/založbam, da vam je za njihova dela malo mar.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

pss-m ::


Avtorsko pravo je napisano v luči popolnoma drugega časa, ko je bilo v 18.stol. še draga reprodukcija in širitev avtorskih del. Zato se je zaščitilo založnike, da so te vložke dobili povrnjene. Za avtorje v začetku ni bilo nikom mar, kot ni nikomur še danes.


avtorsko pravo oz. copyright je nastalo leta 1558, pod vladavino elizabeto I (anglija) z enim samim razlogom. pravico do kopiranja (od tukaj ime copy-right) je imela majhna skupina tiskarjev, ki so bili nič drugega kot cenzura takratne vlade. če je bilo katero delo neprimerno za kraljico se ni smelo kopirati, kazni so bile (podobno kot danes) brutalne.


Morda bo sedaj celo do kaj takega prišlo, ko imamo piratsko stranko. Na Švedskem si zarad te stranke, nobena druga stranka ne upa javno uzakoniti česa podobnega kot 3strikes law, ker bi z tem nekaj svojih volilcev spravila v piratsko stranko. Prek takih strank lahko volja ljudi pride v zakonedajo nekoč.

dokler bodo ljudje tako nekativni in nezainteresirani se ni za bat, da bo kaj bolje.... če jih ni 200 v sloveniji, ki bi dvignil svoje riti in šli na upravno enoto overit podpis ter ga poslati po pošti na piratsko stranko potem se ni za bat da bi druge stranke izgubljale volilce.


20k(ena orenk podpovprečna številka sejalcev/soležnikov)*15EUR(ena povprečna številka za muziko/filma) = 540kEUR+ (mucho dineros neplačanos) Od tega gre precej davka državi(am), pa potem po verigi navzgor, in to samo od enega torenta!

pod pogojem da bi vsak kupil vse kar je kdaj pobral s spleta.... za davke pa ni treba skrbet ker ljudje itak porabijo keš, pač za druge stvari.

Legend(SLO) ::

Jaz samo upam, da vam bodo vsem, ki tule mislite, da s piratiziranjem rešujete svet, tatovi vse pokradli in pustili en listek s pojasnilom, da se nimate kaj za pritoževati, ker s tem oni samo pospešujejo napredek.


Sam še enkat bom zate počas napisu. SKOPIRAL
krneki

PrimozR ::

Če mi hočejo avto skopirat, kar naj. Their loss :>

Okapi ::

Ne, kar lepo fizično ukradli. Ker kar je zate kopiranje, je za nekoga kraja, in kar je zate kraja, je za nekoga sposojanje, itak pa imaš preveč stvari, pa še ubiješ se lahko z avtom, torej ti naredijo dvojno korist.

O.

PrimozR ::

Ja, res mi naredijo korist, ko mi ukradejo avto, ker se lahko ubijem z njim. Naj mi potem ukradejo še bicikel (roko na srce, kljub stilu vožnje z avtomobilom je IMO bicikel zame skoraj bolj nevaren :D), čevlje, ker se lahko spotaknem čez vezalke in si razbijem obraz, nož, ker se lahko urežem, itd. Mislm geez no.

Okapi ::

Ja saj, tudi bicikel naj ti ukradejo, pa tv, ker si kvariš oči in te itak poneumlja, pa PC in še kaj. Mogoče boš potem razumel, zakaj nimaš nobene pravice avtorjem vsiljevati svojega prepričanja, kaj je zanje bolje in kako bi morali ali smeli prodajati svoje izdelke.

Ti misliš, da je bolje, če lahko prideš zastonj do avtorjevega dela, in da mu s tem še uslugo delaš, nek tat pa misli, da naredi tebi uslugo, ko ti avto ukrade in ti reši življenje. V resnici sta oba enaka - oba kradeta in svojo krajo upravičujeta z nekimi neumnimi opravičili.

O.

CoolBits ::

Razlika je v tem, da ti avta pol več nimaš, avtor pa bo vedno imel svoj izdelek.

Bogi avtorji, ker nemorejo več prodajat svojega izdelka, ker ga je nekdo skopiral...

PrimozR ::

Nikjer nisem tega rekel. S svojim kopiranjem avtomobila sem ciljal bolj na Legendov post in zadevo poskušal speljati bolj na stranski tir.

Od kje ti ideja, da jaz mislim da avtorju delam uslugo?

PrimozR ::

aja, o tem koliko labše gre avtorjem glasbe zaradi piratstva: http://labs.timesonline.co.uk/blog/2009...

Gandalfar ::

nic zato, se zmeraj je vprasanje zakaj ne pustite avtorjem, da sami odlocajo o tem?

PrimozR ::

Ker se namesto njih odločajo založbe? :)

Gandalfar ::

ne se ne. Avtorji so se odlocili outsourcat del produkcije, promocije in distribucije zalozbam. Na koncu dneva so se zmeraj oni tisti, ki odlocajo.

Sicer pa .. zakaj ne dovolis indie avtorjem, da sami odlocajo o tem?

Beli_Zajcek ::

Ok, kaj bi pa ti Gandalfar naredil oz. kakšno reformo, če sploh kakšno, avtorskih pravic bi zagovarjal? Se ti zdi današnji sistem pošten? Avtorji dobijo 70 let po smrti zaščito njihovih del, če pa narediš neko inovacijo je pa maksimum 25 let. Zakaj zavraga je taka razlika, meni se tudi izboljšava stroja zdi kreativno delo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenašanje torrent datotek legalno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5024753 (23000) tekkkno
»

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
17867125 (59744) ]Fusion[
»

Skrbnik Oinka oproščen

Oddelek: Novice / Zasebnost
333868 (2430) MrStein
»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
28018224 (12983) Okapi
»

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
23520835 (13053) Mavrik

Več podobnih tem