» »

Pogled na Applovo bilanco

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju in potiskajo Applove delnice v višave. Trgovanje se je včeraj zaključilo tik pod 200 dolarji, je pa delnica vmes preskočila tudi mejo 200 dolarjev. Spomnimo, da je absolutni rekord dosegla 27. decembra 2007 pri 202,96 dolarja.

Applu je letos uspelo še nekaj impresivnih dosežkov. Prodajo iPodov Touch so več kot podvojili, čeprav je skupna prodaja iPodov upadla in čeprav mu niso vgradili kamere. Poleg tega so v zadnjem četrtletju prodali pol milijarde aplikacij z App Stora, zvišali prodajo prenosnih naprav za 35 odstotkov in spravili iPhone na kitajski trg, koder se bo prodaja pričela 30. oktobra. Kljub temu podjetje ne spi na lovorikah, temveč pripravlja novosti - nov Applov tablet se nam obeta sredi prihodnjega leta.

25 komentarjev

dejanslo ::

Tablet je rumour, ali po novem dajejo ven informacije, na čem delajo?
There`s More Than One Way To Do It

kow ::

Odlična firma, ki vseskozi povečuje tržni delež. Apple je kandidat za shortanje čez nekaj let. vlagatelji vedno ekstrapolirajo trende, a vsem firmam enkrat zmanjka prostora za rast. Applu dam še kakih 5 let, potem so pečeni.

borchi ::

> a vsem firmam enkrat zmanjka prostora za rast

ja, čez pet let se bo delež mac-ov v usa povzpel na ogromnih 13%, v eu pa 7%. iphone-a na 13%, ipodov pa ostal enak ali pa malo zmanjšal (tako kot že zdaj).

in ti vidiš problem, da ne bodo imeli več kam rast?!

rast jih SIGURNO ne bo pokopala...
l'jga

Cr00k ::

dejte se rajš s tehniko, štromom ukvarjat...finance vam ne grejo... ;)
kje ste najdl 34mrd$ gotovine tle
->
?? Ste mogoče upoštevali porast obveznosti?

...pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz.

...in kaj ste ugotovil iz tega osredotočanja na PI? :))

..pa brez zamere.

kow ::

> a vsem firmam enkrat zmanjka prostora za rast

ja, čez pet let se bo delež mac-ov v usa povzpel na ogromnih 13%, v eu pa 7%. iphone-a na 13%, ipodov pa ostal enak ali pa malo zmanjšal (tako kot že zdaj).

in ti vidiš problem, da ne bodo imeli več kam rast?!

rast jih SIGURNO ne bo pokopala...


Pri 13 % procentih tržnega deleža se bo zabava prvič šele začela. Napadi, virusi ipd. In pri zdajšnji ceni applovih delnic je že vkalkulirala podvojitev dobička. Apple ima domet nekje v rangu 10-15 %. In konkurenca bo kvečjemu boljša. Že android jim bo pobral velik delež, škoda ker palm verjetno ne bo preživel, ker ima odličen telefon pre.

borchi ::

pri 10% nihce ne ve zate, pri 13 se pa kar naenkrat zacne zabava? pre na zalost ni odlicen, android se bo tepel z winmo in symbianom.

je pa res, apple bo ustavila konkurenca, ne pa neka imaginarna in smesno nizka stevilka trznega deleza...
l'jga

Yaqwsx ::

kaj na slotechu dobi kdo kaj placano, da se tolko apple propagira...

Khamul ::

Hej hej ljudje, dejte neki razumet. Apple NE MORE postat monopolist na praktično nobenem področju (izuzamimo iPode). Zakaj? Ker so njihovi izdelki namenjeni točno določenemu segmentu uporabnikov, se pravi ljudem, ki so jim všeč svetleči se, lepo zaobljeni in tanki objekti. Že same cene onemogočajo, da bi si njihove produkte lahko privošču kdorkoli. In pomoje je tko tut prou.
Če bojo ostal to, kar so zdej, potem se jim ni treba nč bat. In kaj so zdej? Firma, ki ima sicer pri določenih zadevah manjši tržni delež, zato pa so njeni produkti standard kakovosti, po katerih se drugi lahko samo orjentirajo.

Yaqwsx ::

standard kakovosti? po cem to sklepas, ker jih delajo na kitajskem? al ker majo celo 1 leto garancije?

techfreak :) ::

Kakovostni so tako glede hardware-a kot tudi glede programske opreme. Jaz sem Apple izbral, ker pač rabim, da mi stvar deluje, ko želim.
Če rabim nekaj napisati mi mora to delovati. Če bi rad glasbo poslušal, to tudi hočem. Če rabim internet, želim brskati in se ne ukvarjati z brskalnikom in OSom.

In ker Mac simply works, se mi ni potrebno ukvarjati z vsemi stvarmi, virusi, itd. in z Not Responding programi. Tudi pri telefonu nočem počasnega, nedelujočega Symbian-a, ampak hiter, delujoč, user-friendly telefon, kot je recimo iPhone.

Yaqwsx ::

hardwersko so dalec za konkurenco, kot po zmoglivostih in tud kakovosti.. ostale firme majo vsaj 3 leta garancije na izdelke apple pa 1.. torej se sami niso prepricani v svojo kakovost.. O os pa nebom niti zacel, ze blo dovol povedano ;)

NoOrdinary ::

ja, oni dobivajo od intla posebne manj zmogljive procesorje, drugačne kot konkurenca. ohišja so čisti podn, panti se jim lomjo bol kot acerju, baterije imajo bogo ki drži 2 uri in po enmu letu da od sebe samo še 50%... zraven bučki izven garancije zastonj menjajo vse serijske napake, ki se pokažejo tekom uporabe, kot so počena ohišja in magsafe adapterji, pri dellu sem pa doplačal da so me samo vzeli preko vrste (vrste za garancijo?!?, bravo fmc) ker je šlo za služben prenosnik, bohnedaj za kakšno zamenjavo in zaston popravila škart ohišja na njihovem takrat top Latitude laptopu za ceno konkretnega MBPja.
skratka daleč za konkurenco, samo noben ne ve točno kje? al je blo slučajno govora o ceni pa se je tipkovnica nekam nerodno izrazila. ker s tem se menda vsi strinjamo, da lahko dobiš gericom al pa acer laptop v kinderjajček plastiki z ne vem kakšnimi geforci in gigaherci za precej manjši denar, menda ja veš kaj iščeš pri laptopu?
pa daj prosim vseen povej še kaj o osu, mnenja strokovnjakov me zmerom zanimajo.
brez ideje sem za podpis

Eupatrides ::

Pri applu gre bolj za mehke dejavnike, ki jih na tehniških poklicih, predvidevam, ne razumete najbolje.

IceIceBaby ::

Odlična firma, ki vseskozi povečuje tržni delež. Apple je kandidat za shortanje čez nekaj let. vlagatelji vedno ekstrapolirajo trende, a vsem firmam enkrat zmanjka prostora za rast. Applu dam še kakih 5 let, potem so pečeni.


Podobno so govorili že pred 5 leti, ko sem na enem forumu spraševal kako kupiti njihove delnice. So bili vsi pametni da Apple pač ne bo dolgo rastel, ker itak nima več kam :)

kow ::

Kot zanimivost, tržna kapitalizacija:

Apple: 185 milijard $
Google: 176 milijard $
Microsoft: 237 milijard $

kst,
so se pač zmotili za 5-10 let. Morda več, jaz mislim da ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Yaqwsx ::

poglej si malo kake komponente majo noter appli npr. graficne.. pa reci da so najzmoglivejse in najnovejse..

okvare pa tak majo vsi proizvajalci tu ni ne dell ne apple izjema(ne zaj pridigat,kot da je apple neunicljiva roba) zato pa je garancija. in ce lahko neko podjetje (plastik fantastik acer po tvojih besedah)da 3 leta, me pol res zanima zakaj supperiorni apple nemore dat. navsezadnje tud garancijska doba dvigne kakovost produkta..

kow ::

Poanta Appla je, da ima neverjeten brand. Oni lahko prvi množično uvedejo "nov" izdelek, ker lahko hardware zaračunajo po dvojni ceni. Tako bodo bojda dali ven sedaj tablet, kar so poskušali že mnogi. A Apple ima vedno prvi možnost da doseže rentabilno ekonomijo obsega. Ker je Jobs genialec, ki je nategnil rajo. Potem bodo pa še novinarji pametovali kako je Apple prvi naredil spodoben tablet pc, hehe.

IceIceBaby ::

Ker je Jobs genialec, ki je nategnil rajo.


Tole je povsem napačno mišljenje.

Res je, da apple marsikaj pošteno zaračuna, pa da si lahko marsikaj privošči. Ampak overall vseeno delajo odlične produkte in odlično poznajo svoje kupce. Če bi delali zanič produkte bi propadli že pred 20 leti.

Yohan del Sud ::

Ahm. Da. Še vedno bi preveč ljudi rado meašalo jabolka in hruške. :D
www.strancar.com

Matheeew ::

Ker je Jobs genialec, ki je nategnil rajo.

In to tako kvalitetno nategnil, da se vsi znova in znova nastavljajo. :D

Dajmo kar ostati pri temu, da je Jobs "genialec".

Gregor P ::

Samo v ZDA je malo drugačna kultura; tam jim je v čast, da te lahko "nategne" tako dober "nategovalec"; ne pustijo pa kar vsakemu, da jih nategne. Kot neka koda časti med poslovneži.:))

Vsekakor drži, da Apple dobro pozna svoje kupce.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Khamul ::

@Yaqwsx
Lej, prvo kot prvo, hardversko niso tok daleč za konkurenco, kot se ti zdi. Njihove grafične primarno niso namenjene igranju GTA IV na ultra high kvaliteti, ampak urejanju fotografij in kodiranju videa, kjer pa se tko po zmogljivosti kot po varčnosti odlično izkažejo (ja, govorim iz prve roke). Plus, Baterija na Bookih drži dve uri tistim genijem, ki so mislili, da je dobra ideja, da na njihovem laptopu vlada Vista. Poleg tega pa je iz tvojih komentarjev jasno, da si zagrizen Micro$oft worshipper in jih zato ne mormo označit za najbolj objektivne. Da ne bo pomote, jaz po drugi strani sem pa dokaj fond of Apple, tako da resnica leži nekje vmes med najinima mnenjema.
Drugo kot drugo, vsem ostalim, Apple ni še en izdelovalec računalnikov. Apple je kult. Jobs ve, da imajo ljudje radi svetleče, pogledu všečne objekte. Zakaj pa mislte, da so ljudje taborili pred Apple Store-i, da bi prvi dobili iPhona? In zapravili za prve tovrstne naprave celih 600 dolarjev? Izdelki, ki prihajajo iz njihovih tovarn, niso namenjeni vsem. Apple ima povsem svoje tržne niše in tega se je treba zavedat.
Govoril sem.

techfreak :) ::

Plus, Baterija na Bookih drži dve uri tistim genijem, ki so mislili, da je dobra ideja, da na njihovem laptopu vlada Vista.

Baterija je še najmanjši problem pri Boot Camp-u. Segrevanje, osvetlitev tipkovnice in zaslona in dejanski zaslon so veliko večji problemi, ki jih še niso odpravili.

ManDriver ::

Samo v ZDA je malo drugačna kultura; tam jim je v čast, da te lahko "nategne" tako dober "nategovalec"; ne pustijo pa kar vsakemu, da jih nategne. Kot neka koda časti med poslovneži.:))


Lepo povedano. In zato so tudi pripravljeni plačati "Share premium". Ta logika je pa še ni zapopadla balkanskega (beri: slovenskega, v tem primeru) razmišljanja, kjer je vsakdo, ki prodaja nad proizvajalno ceno avtomatsko nategovalec.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

IceIceBaby ::

Malo off topic, ampak vseeno...paše v debato o Applu, ker ravno zaradi tega Apple iz leta v leto raste.

Pri nas je nesposobnost pri določanju prave cene itak pogost problem, ki v končni fazi škoduje vsem.

Cene se določa glede na vrednost, ki jo nek produkt/storitev predstavlja kupcu. Neumni trgovci pogosto določajo ceno na podlagi nabavne cene in nekega pribitka. Ker nimajo pojma kakšno vrednost imajo njihovi produkti za uporabnike seveda pogledajo konkurenco in nastavijo nekaj % nižjo ceno. Konkurenca potem odgovarja z znižanjem cene in krog je sklenjen.

Splošno prepričanje je, da je to dobro za potrošnike, ker dobimo cenejše izdelke. V resnici pa take cenovne "vojne" ne škodujejo le trgovcem, ampak tudi potrošnikom.

Neumni trgovci in proizvajalci, ki s 5% maržami težko preživijo morajo nekje dobiti not tisto razliko, ki so jo izgubili z nižanjem cen. Prvi varčevalni ukrep je običajno kakovost izdelkov in storitev. Naj bo to slabši nadzor nad kvaliteto, slabši materiali ali slabši customer service.

Lep primer kako cenovne vojne zajeb.... cel trg je IT pri nas, kjer distributerji večinoma nimajo nadzora nad cenami. Potem pa greš v računalniško trgovino kjer dela pol pismen prodajalec, ki nima pojma o računalnikih, ker si strokovnjaka pač ne morejo privoščiti. Redko katera (manjša) trgovina omogoča preizkus opreme, veliko pa jih komplicira pri reklamacijah. Tudi tehnična podpora sux.

Pri Applu pač držijo neke cene in enostavno se nočejo iti cenovnih vojn. Zato ohranjajo solidne marže kar jim omogoča dober razvoj, dober support (tam kjer je Apple prisoten, pri nas so samo prodajalci), dobro uporabniško izkšnjo... Skratka, uporabniki so pripravljeni malo plačati več, ker pri Applu dobijo nekaj več, Apple pa na ta račun posluje odlično tudi v časih, ko se druge firme borijo za preživetje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Oddelek: Novice / Rezultati
196524 (4323) euagrus
»

Apple odlično

Oddelek: Novice / Rezultati
2812037 (9828) solatko
»

Google v zadnjem četrtletju rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
2211792 (4119) jype
»

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

Oddelek: Novice / Rezultati
165561 (4397) Invictus

Več podobnih tem