» »

Zmagovalci Seedcampa 2009

Zmagovalci Seedcampa 2009

Kolaž logotipov zmagovalnih projektov

vir: TechCrunch
TechCrunch - Seedcamp je tekmovanje za mlada podjetja, na katerem zmagovalci dobijo začetni kapital, ki jim omogoča izvedbo osnovne ideje, na kateri je zgrajeno samo pdojetje. Letos je šest zmagovalcev dobilo vložek v višini 50.000 € v zameno za 5-10% delež organizatorjev v vsakem od podjetju. Točen delež, ki variira od podjetja do podjetja, je ostal poslovna skrivnost, medtem ko je bilo mnenje skupnosti, da je bila konkurenca letos dokaj izenačena ter na visokem nivoju, kar kaže napredek pri evropskih start-upih. Našim bralcem bo verjetno najbolj znano domače podjetje Zemanta, ki je na evropskem Seedcampu zmagalo leta 2007.

Od šestih zmagovalcev dva prihajata iz Združenega Kraljestva, po eden pa iz Poljske, Estonije, Romunije in iz arabskega sveta.

Britanski Server Density je močno orodje za sistemske administratorje, saj omogoča oddaljen nadzor nad strežniki, omogoča pregled obremenitve procesorja, temperatur, prostega prostora na diskih, itd., tudi za leto in pol nazaj, opozorila prek SMSov in prek e-mailov, za celotno ponudbo pa računajo 10 funtov oz. $15 na nadzorovan strežnik. Ustanovitelj podjetja, David Mytton, je pravkar dopolnil 22 let in je s programiranjem začel pri petnajstih letih. Pred trenutnim projektom je delal že za dve drugi podjetji ter ob ustvarjanju aplikacije končuje tudi diplomo iz prava na Univerziteti v Birminghamu.

Prav tako iz Velike Britanije, natančneje iz Cambridge-a, prihaja projekt Patients Know Best, katerega namen je povezati paciente in zdravnike. Pacientom omogoča nadzor nad lastnim zdravljenjem, ki je pogosto razdrobljeno med splošnega zdravnika in specialiste, omogoča komunikacijo med zdravnikom in pacientom kar prek interneta ter npr. omogoča dnevno pošiljanje vrednosti krvnega sladkorja diabetikov zdravniku, ki nato s pomočjo statistike lahko pacientu svetuje spremembe doziranja inzulina.

Nam najbližji zmagovalci so Romuni s projektom Brainient. Projekt, ki je že 3. za triindvajsetletnega Emija Gala iz Bukarešte, založnikom video posnetkov omogoča lažji zaslužek pri predvajanju le-teh, saj lahko izberejo oglase, ki so za vsebino posnetka najbolj primerni, podobno kot pri The Rubicon Project. Varšavski Codility bo olajšal zaposlovanje programerjev. V stran je vgrajen test znanja programiranja, za delodajalce pa že sam servis izloči 10 kandidatov, ki so najbolj primerni za trenutne potrebe zaposlovanja.

Estonski Erply ponuja spletno načrtovanje razpolaganja z viri za mlada srednja in majhna podjetja. Le-ta so drugačna od tistih, ki so bila ustanovljena pred 10 oz. 15 leti, saj imajo večinoma mlad kader, ki je v svojih 20. prav takšni so tudi Estonci, ki ustvarjajo Erply, in zato vedo, kaj njihovi klienti hočejo. Trenutno jih imajo že prek 200 na 4 trgih in bodo v kratkem z zaslužki že pokrili svoje stroške.

Kot šesti je del nagradnega sklada dobil arabski projekt, ki poskuša biti nekakšen spletni MTV, namenjen Arabcem. Slednjih je kar 70% mlajših od 30 let, nasploh pa je arabski del interneta močno podhranjen z njimi specifičnimi stranmi. Posledično lahko Talasim, kot se projekt imenuje, zadane pravo tržno nišo. Poleg nagrajencev bo na turnejo Seedcampa povabljenih tudi pet drugih podjetij, ki imajo potencial uspeti. Turneja bo med drugim obiskala Silicijevo dolino in New York.

1 komentar

JayKay ::

Čestitke Patients Know Best, med drugim tudi članom Refresh Cambridge
Več o projektu tu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj bi vi pričakovali od aplikacije z vsemi vašimi zdravstvenimi podatki na pametnem

Oddelek: Mobilne tehnologije
427956 (6291) Matej_K
»

V kiberpipi ta teden: S04E04, Komentar starcraft2.si turnirja

Oddelek: Novice / Kiberpipa
62951 (2055) cholt45
»

Razvija se odprtokodni zdravstveni informacijski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5411463 (9177) dejanslo
»

Priklepanje na enega ponudnika v praksi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17212305 (7071) nevone
»

Slovensko podjetje Zemanta se je na Seedcampu uvrstilo med šest najinovativnejših (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
758702 (6429) Daedalus

Več podobnih tem