» »

Arhiviranje video posnetkov

Arhiviranje video posnetkov

johanblond ::

Imam en kup video posnetkov v .mov formatu (Canon), ki jih bo še več. Zanima me kako urediti in arhivirati filme.

Želje in potrebe so:

Pretvorit filme v format, ki bo po vsej verjetnosti trajen in bo verjetno legacy za nazaj narejena (predvidevam, da se bo tudi cez 20 let dalo predvajat mp3 muziko) oziroma bom lahko cez 30 let pretvoril datoteke v en format, ki bo takrat uporaben.
Datoteke morajo biti v takšnem formatu, DA JE MOŽNO predvajat datoteke z DVD-ja, USB ključka direktno na multimedijskih predvajalnikih, DIREKTNO na HDTV in podobno. NE SME BITI VEZANO NA PROIZVAJALCA opreme, mora delati na VEČINI platform, če na kakšni čudni ne bo pač ne bo.

1. Low resolution format

Za predvajanje na normalnem TV-ju in tudi za posiljanje po mailu (gmail potegne do 25 MB, zato bi bilo dobro da je file pod to mejo).
Imel sem idejo da bi pretvoril v DVD format ampak so datoteke prevelike, zato bi rajši pretvajal v divx, za katerega menim, da je veseno dovolj podprt na različnih platformah.

Kakšen container (avi), codec (divx) in kakšna resolucija posnetka ?

2. High resolution format

Tukaj sem malo bolj zgubljen. Mora se predvajat direktno na HDTV-ju.
Kakšen container, codec in kakšna resolucija posnetka (720p) ? Zaželeno je, da ni kompresije, ker bom čez čas, ko bo podatkov preveč brisal .mov in bo to ostalo kot osnovni posnetek – arhiv.

Želel, bi razmišljanja, komentarje in navodila kako se lotit te zadeve, opombe če sem kakšen ključen podatek/problem spregledal.

Tudi nasveti kateri programi so najboljši za to.

Verjamem da ste se mnogi že lotili tega, ampak ko sem googlal nisem našel česa res uporabnega.

poweroff ::

Zadevo pretvori v kakšen odprtokoden format, tisto bo gotovo podprto.
OGG/Theora svetujem. S tem da uporabi najnovejši kodirnik, ker je precej izboljšan. Ti bo več Daedalus znal povedat.

Resolucija pa seveda čim višja.
sudo poweroff

Mr.B ::

Resolucija natvi original mov.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

bluefish ::

Upam seveda, da boš poleg vseh omenjenih priprav tudi ustrezno poskrbel za hranjenje.

Nasvet kolega, ki se z videom profesionalno ukvarja: .dv je dovolj odprt, pa kakovost je tudi dobra, filme pa shrani na miniDV kasetko, ki je 2 EUR po kosu, miniDV kamere pa so poceni.
sudo poweroff

Daedalus ::

V Kiberpipi mamo en precej velik (za Slo razmere) videoarhiv. Vse originale se hrani na mini DV kasetkah, format za objavo je pa Ogg/Theora, zaradi očitno razlogov - ker je pač opensource.

Zdaj, za tvoj problem ti lahko s svojim (precej omejenim) znanjem svetujem, da za low res zadeve uporabljaš kak divx (dosti dober, pa dosti podprt), Theora z novimi izdajami ni švoh, je pa slabo podprta v namenskih predvajalnikih. H264 ni švoh, je pa precej strojno zahteven in ne vem, kako je s podporo v raznih predvajalnikih, ne bi pa smela biti slaba.

Za HD je pa de facto standard H264, samo pazi na pogoje licenciranja. Open source alternativa je sicer BBC-jev Dirac, ki zna bit zanimiv za long term arhiviranje (open source, nič patentov, kvaliteta vsaj enakovredna H264), je pa toolchain za to še malo hackish, vsaj kolker sem nazadnje gledal.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Daedalus, daj napiši še kaj o izboljšani kompresiji Theore...

H264 je pa licenčni produkt. Lastniki so se zaenkrat odrekli pobiranju licenčnin, se pa zna to spremeniti... saj veš kako je z drogo - prvi šus je zastonj...
sudo poweroff

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13630202 (26684) Lonsarg
»

Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
14031068 (26455) Icematxyz
»

Online Video Editing and Converting

Oddelek: Zvok in slika
111198 (995) Jst
»

Izbira Theore problematična za Mozillo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7725437 (23489) Icematxyz
»

HD kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509637 (8303) Pton

Več podobnih tem