» »

[Win vs. Lin] Register vs. 10000 datotek na disku

[Win vs. Lin] Register vs. 10000 datotek na disku

1
2
3 4

Utk ::

Register je sranje, 1000 datotek pa ne dost boljše sranje. Stvar bi morala bit v txt fajlih, ampak vseeno malo bolj urejeno, kot je to v linuxu. Morda kakšne standardne regije v fajlih, ki jih bi kakšno orodje znalo prebrat. Da bi vseeno imel pregled za neko nastavitev za vse programe naenkrat.

techfreak :) ::

Register je sranje, ker če hočeš za kak program pobrisat vnose lahko hitro kaj uničiš. Sem odstranjeval ActivCard, ker je bil nameščen in nobenega inštalerja itd. pa sem brisal vnose za to in po ponovnem zagonu mi je večina programov na Windowsih zajamrala da neki ne dela. WTF

Mr.B ::

Verjetno zato, ker se rootkita:D v security stor, kjer se nahajajo tudi razni certifikat stori, med drugim tudi razni ključi integritete raznih dll-jev, oziroma podpisov.... Torej na koncu res ne more delati, če sistem sam sebi ne verjame....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

darkolord ::

Samo en Key prevec pobrises pa ti mrezna lahko neha delat.
Zakaj bi pa tam karkoli popravljal?

Stvar bi morala bit v txt fajlih, ampak vseeno malo bolj urejeno, kot je to v linuxu. Morda kakšne standardne regije v fajlih, ki jih bi kakšno orodje znalo prebrat.
XML, seveda. Pri bolj modernih programih se uporabi kar neka vrsta XML serializacije, s kero se stvar/nastavitve prebere direkt v ustrezne objekte...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Utk ::

XML hitro preveč šrota privleče zraven. Ni vseeno ali imaš 1000 fajlov po kilobajt, ali pa 10kb. Ampak vseeno bolje kot register ja. Drugač so txt fajli krasno in čisto zadost berljivi.

darkolord ::

"zadost berljivi" - branje nastavitev iz txt fajlov je precej... češko

Mr.B ::

Register zgleda grafična podoba XML dokumenta. Oziroma pet XML datotek združene v enem grafičnem oknu. Grafična dinamika, je v obliki folderjev, torej ko klikneš v ne lepem grafičnem elementu na znak +, torej razširi, je v Winsih vidno kot odprt folder. Zgodovina grafičnega vmesnika je pač zgodovina ki se vleče...
Na koncu bomo prišli do tega da je za nekatere Register preobsežen, in kot zaprt sistem, premalo dokumentiran. Če je pač nekomu lažje imeti config file, keje je napisana vsaka nastavitev, pač nej bo. Dejansko se z registrom, res v zelo specifičnih primerih direktno ukvarjaš, torej v večini primerov je to posledica slabega developerja, in nekoga iz Quality kontrole, ki je dovolil da je tak program sploh dovolil, da se tak program oziroma verzija da ven, brez oznake beta. Drugi primer pa je v primeru, da si developer, pa si v skripti, vpisal napačno spremembo, pa nimaš uninstall skripte...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Utk ::

"zadost berljivi" - branje nastavitev iz txt fajlov je precej... češko

Noben zakon ne prepoveduje naredit programček, ki ti pokaže txt nastavitve enako kot da so v xml obliki. Samo kolk tolk standardne morajo bit. Ne rabi zato imet čisto vsaka vrstica še trikrat daljši opis okoli.

SasoS ::

Pri textnih datotekah imaš diff, pri registru tega ni. Z backupom config datotek in recimo diffom, točno vidiš katere spremembe so bile narejene na sistemu. Res, kar manjka je da bi še fs to delal sam (imel revizije). Registry je en zaprt binary blob, s katerim ne moreš nič počet (beri to)
V čem je recimo razlika če imaš miljon direktorijev in notri config fajle ali miljon folderjev in notri keye, razen da tako strukturo vidiš samo v regeditu? Oboje je mess, registry pa še dosti večji ker je vse shranjeno desetkrat na desetih koncih...

Drugih razlik jaz ne vidim. GUI za urejanje? Ja, aplikacija ima lahko GUI v ozdaju pa piše v registry al pa v .conf, same thing...Nadzor na daljavo - scp any1? Mogoče edino to, da je registry nek univerzalen plac za shranjevat ves crap, ki ne veš kam paše (od asociacij, do nastavitev in raznih GUIDjev). Čeprav tudi s text fajlni to ne bi bilo tako težko standarizirat, če bi bil interes... :D

Poldi112 ::

>"zadost berljivi" - branje nastavitev iz txt fajlov je precej... češko

Ti imaš samo predsodke, ker je "preveč simple", ignoriraš pa dejstvo da je to daleč najbolj zanesljiva metoda.

>To, da je register navidez monoliten paket vseh nastavitev pa je morda tudi prednost, ker potem ni potrebno iskati kje je kater kos le teh. Tako pa je na GNU-jih vse malo počez nametano. SW uporablja ene privzete vrednosti za poti do nastavitev, distribucije pa svoje druge. Nekaj je v /etc, nekaj je v $HOME/.foo, nekaj /usr/share, nekaj pa kar nekje... sedaj pa najdi vse nastavitve brez brskanja po Google/man/info.

Bedarija. Ko si domač takoj uganeš kje se kaj skriva. V /usr/share praktično nič. In mirno izvedeš grep ali find na /etc, če ne veš na pamet. Ker v home sicer je nekaj nastavitev, ampak se ne spomnim, da bi kdaj tam kaj na roko urejal, z izjemo key bindingov, za katere sem pa itak rabil navodila in sem jim samo lepo sledil.

To. da obstajajo razlike med distribucijami. je pa tudi irelevantno. Razlike niso tako hude, da jih ne bi hitro zapopadel, tam kjer sploh so, kdor ima pa eno samo ga pa to tudi ne zanima.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Prednost XML ni v lepi obliki. Zaradi oblike lahko not stlačiš precej različnih tipov podatkov, poleg tega lahko tudi preveriš, če vsebuje vse potrebne podatke/nastavitve in če so pravega tipa...

ender ::

SasoS: kaj pa ko moraš določene nastavitve razširit na nekaj sto ali tisoč računalnikov iz centralnega mesta? Ravno to je prednost registra - imaš standardizirano bazo (ki je že tu, in ki jo programi že uporabljajo), ki omogoča centralno upravljanje, in ki hkrati deluje izredno hitro (kako hitro? zaženi na enem povprečnem računalniku regmon, in glej koliko operacij na sekundo prebavlja register - običajno od nekaj sto do nekaj tisoč).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

zee ::

Boot via NFS?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Mavrik ::


Samo en Key prevec pobrises pa ti mrezna lahko neha delat. Odvisno tudi od driverja in kaksne so fall-back nastavitve, ce sploh so. Lahk ti crkne se nastavljanje mrezne kartice v control panelu, ker ne more iz registra ven prebrat kake so trenutne nastavitve.


Vidiš, to je tisto kar ne razumeš: poanta registra kot baze ni in nikoli ni bila da bi ga katerkol user ali sistemc ročno urejal. Zato ni komentarjev, zato so tudi taka imena in predstavitev. Ideja designa konfiguracije v Windowsih je taka, da ti nikoli ne prekopavaš po datotekah ločeno, ampak imaš vedno pred sabo nek (dovolj prijazen) GUI, ki za tebe potem ustrezne parametre tam spreminja.
Ti dejansko nimaš kaj prekopavati po registru in to da dejansko morš it not, pomeni da si nekaj hudo zajebal, ali je kaka glupa aplikacija hudo zajebala, ali pa je sistem hudo polomljen. Nekaj kar se ne bi smelo dogajati v glavnem.

Zato so argumenti o komentarjih in preglednosti mimo, saj nimaš načeloma kaj sploh po registru ročno prekopavati.

Je pa tudi res, da trenutno register več nima tako velikega pomena, ker se da dovolj hitro parsat tekstovne datoteke. Za časa ko je register nastal, je bila to po hitrosti daleč superiorna opcija parsanju tekstovnih datotek. Od tedaj pa je pač ostal legacy, saj design ni toliko opazno slabši, da bi se splačalo it vse spreminjat.


Daleč najhujša pa je v vsakem primeru programska oprema, ki se ne drži standarda OSa na katerem teče. Ko ti nek OSS kos kode proba srat v "home" folder mape s pikami v imenih, da zagotovo pri backupu stvar zgrešiš... potem je čas da se zbrca razvijalce (VirtualBox recimo).
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

"zadost berljivi" - branje nastavitev iz txt fajlov je precej... češko


To se ti samo zdi, da je cesko. V resnici je pa isti smorn kot iz kake druge binarne oblike, tako ali tako stvari beres zelo redko, se redkeje zapisujes nekaj nazaj not.

darkolord ::

To da redko bereš zadeve, nikakor ne razčešči kode, potrebne za branje.

BigWhale ::

Ja, jest ne morem pomagat, ce ne znate text parserjev pisat tam u Redmondu. :P

darkolord ::

No, pokažte svoje, vi iz vsepovsod.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

techfreak :) ::

> Vidiš, to je tisto kar ne razumeš: poanta registra kot baze ni in nikoli ni bila da bi ga katerkol user ali sistemc ročno urejal.
Kaj pa če ti program zajebene in ga ne moreš drugače odstraniti? Pričakujejo, da bom ponovno nameščal cel OS? Pri datotekah bi vsaj bile v posebej namenjenih mapah in ne razmetane po celem disku.

BigWhale ::

Saj vecina datotek je v skupnem direktoriju. Rece se mu /etc, kjer so shranjene sistemske nastavitve za programe. Ostale stvari, bolj osebne narave, pa so v home direktoriju uporabnika. Programi ponavadi naredijo .nekaj direktorij in tam notri shranjujejo svoje nastavitve. S tem, da KDE programi shranjujejo vse v .kde/share/apps/ in .kde/share/config precej drugih programov, predvsem Qt programi pa stvari shranjujejo v .config direktorij.

Ce naredis kak custom install programa iz sourca, potem imas lahko sistemske nastavitve tudi v /usr/local/etc, vendar se da tudi to spremeniti.

V bistvu je vsa konfiguracija zelo urejena in logicna.

Mr.B ::

Dejte fantje, kdaj v linuxu grese config file ročno popravljati, ? Večina le takrat, ko delaš v ne grafičnem okolju. Ko imate en resen program tudi pod linuxu, me res zanima, koliko ste seznanjeni, in kaj vse tisti komnetarji v konfigu pomenijo. Sedaj ali je tista kljukica v registru aali v config datoteki, je torej nepomembno.
Če imate Nekonkurenčen grafični vmesnik, ma kaj vam morem.

JAz tudi monotone zadeve v Exchange powerschelu kot skripte ali nastavitve laufam, ne rečem, pa da mi je včasih enostavneje dva klika, pa vem da se je zapisalo kot se mora.
Ko imaš enkrat nastavljeno v registru ali v configu, poem redko spreminjaš ročno, razen če je program alfa v produkciji, ko je imel ravno fetiš nekdo, pa je dodal vrstico v confi...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Daedalus ::

Dejte fantje, kdaj v linuxu grese config file ročno popravljati, ? Večina le takrat, ko delaš v ne grafičnem okolju. Ko imate en resen program tudi pod linuxu, me res zanima, koliko ste seznanjeni, in kaj vse tisti komnetarji v konfigu pomenijo. Sedaj ali je tista kljukica v registru aali v config datoteki, je torej nepomembno.
Če imate Nekonkurenčen grafični vmesnik, ma kaj vam morem.


Vedno, ko je treba. Al pa se uporabi razne skripte, če govorimo o (semi)avtomatiziranem deployu.

Bodimo pa realni, dejansko koliko config datotek pa na enem sistemu edititate ? Več kot pet je že izjema...


Odvisno od namena kište. Se jih pa hitro nabere več kot pet, FYI. Verjamem pa, da je nekomu, ki rad malo klika naokoli, to težko razumljivo. Sam, ko maš pred sabo ssh sejo do kište (ali več njih), pol pač ne klikaš. Amapak upališ svoj priljubljeni text editor in popraviš/nastaviš kar je pač treba. Če je več tega na kištah, ki delajo skupaj, pa to naredi kaka skripta.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Mr.B> Bodimo pa realni, dejansko koliko config datotek pa na enem sistemu edititate ? Več kot pet je že izjema...

Odvisno od sistema. Praviloma vsaj echo 127.0.0.1 oglasi.slo-tech.com >> /etc/hosts narediš :)

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: Mavrik ()

Poldi112 ::

>Prednost XML ni v lepi obliki. Zaradi oblike lahko not stlačiš precej različnih tipov podatkov, poleg tega lahko tudi preveriš, če vsebuje vse potrebne podatke/nastavitve in če so pravega tipa...

In zakaj točno bi rabil še druge tipe podatkov?

>Ti dejansko nimaš kaj prekopavati po registru in to da dejansko morš it not, pomeni da si nekaj hudo zajebal, ali je kaka glupa aplikacija hudo zajebala, ali pa je sistem hudo polomljen. Nekaj kar se ne bi smelo dogajati v glavnem.

S poudarkom na "se ne bi smelo". Ampak se. In moraš.

>Zato so argumenti o komentarjih in preglednosti mimo, saj nimaš načeloma kaj sploh po registru ročno prekopavati.

Dokler moraš noter, so ti komentarji čisto na mestu. Sicer pa, če za vse obstaja lep gui, zakaj ti sploh dajo regedit?

>Daleč najhujša pa je v vsakem primeru programska oprema, ki se ne drži standarda OSa na katerem teče. Ko ti nek OSS kos kode proba srat v "home" folder mape s pikami v imenih, da zagotovo pri backupu stvar zgrešiš... potem je čas da se zbrca razvijalce (VirtualBox recimo).

Smeh. Piko to da v ime RAVNO ZATO, da je za navadnega uporabnika stvar nevidna in da te ne moti. Isto je afaik v documents and settings pol stvari nevidnih. Po tej isti logiki so tudi win sranje, ker pol stvari zgrešiš.

>Dejte fantje, kdaj v linuxu grese config file ročno popravljati, ? Večina le takrat, ko delaš v ne grafičnem okolju. Ko imate en resen program tudi pod linuxu, me res zanima, koliko ste seznanjeni, in kaj vse tisti komnetarji v konfigu pomenijo. Sedaj ali je tista kljukica v registru aali v config datoteki, je torej nepomembno.

Vsakič ko instaliram novo mašino. In za splošne niti ne editiram, ampak samo presnamem iz kakšne druge škatle. Recimo prva stvar je vedno sshd_config, naprej pa po potrebi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mr.B ::

Jaz pa preko GPO objeta enako naredim, torej pušnem vse nastavitve tako za aplikacije vključno ne MS, kot tudi MS. Vprašanje je večji problem, kako te aplikacije enostavno spraviti gor. Ponavadi če ni neke gpo politike, ensotavno installer skripto, ki se cikla toliko časa, dokler ni nameščen zadnji program, na koncu pa še pušnem GPO objekt oziroma regedit skripto za nastavitve...Verjetno pa se to za eno mašino 1x ne leto ne splača delati clone konfiga, ko pa obstaja clonzila, v enterprise okoljih pa je zgodba drugačna... Prav lepo je imeti eno konzolo, kjer ti izpiše v lepi grafični obliki, katere postaje niso skladne, nimajo nameščen, so drugačne politike, imajo težave, kot pa reševati probleme ko se le te pojavijo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Mavrik ::


Kaj pa če ti program zajebene in ga ne moreš drugače odstraniti? Pričakujejo, da bom ponovno nameščal cel OS? Pri datotekah bi vsaj bile v posebej namenjenih mapah in ne razmetane po celem disku.


Saj zato pa je v registru. Tako kot maš na Linuxu stvari v /etc ter /home, so tule nastavitve v registru (ki je lepo razdeljen na kose glede na tip nastavitve) ali pa v %APPDATA%.

Če se ti pa aplikacija ne drži konvencije, ti tud pri konf. datotekah to ne spremeni situacije.

V bistvu je vsa konfiguracija zelo urejena in logicna.


Kot je enako urejena in logična konfiguracija, ki je shranjena v registru. Če se pa aplikacije ne držijo ustreznih konvencij, pa je to problem pri obeh načinih shranjevanja.


S poudarkom na "se ne bi smelo". Ampak se. In moraš.


V bistvu se ti ni treba. Ni to Linux. Če prekopavaš po registru potem praktično gotovo delaš nekaj narobe. Edina izjema so lahko res zanič napisane aplikacije, samo v tem primeru problem nikakor ni v načinu shranjevanja konfiguracije. Kot tudi ni problem pri shranjevanju v konf. datoteke, če jih ima katera aplikacija nekomentirane in totalno zmedene.


Smeh. Piko to da v ime RAVNO ZATO, da je za navadnega uporabnika stvar nevidna in da te ne moti. Isto je afaik v documents and settings pol stvari nevidnih. Po tej isti logiki so tudi win sranje, ker pol stvari zgrešiš.


Verjetno sem se slabo izrazo. Mislil sem programe ki tak način vsiljujejo tudi na Windowsih (zato tam fraza "se ne držijo konvencij OSa"). Mape s pikami v imenih v moji /Users/"username" mapi na Windowsih nimajo kaj iskati.


Vsakič ko instaliram novo mašino. In za splošne niti ne editiram, ampak samo presnamem iz kakšne druge škatle. Recimo prva stvar je vedno sshd_config, naprej pa po potrebi.


Zakaj je tako težko razumeti, da se na Windows settingi pač backupajo in ponovno obnavljajo drugače? A so vam dali plašnice na oči ko ste bili otroci?
The truth is rarely pure and never simple.

Daedalus ::

Zakaj je tako težko razumeti, da se na Windows settingi pač backupajo in ponovno obnavljajo drugače? A so vam dali plašnice na oči ko ste bili otroci?


likewise, bro, likewise. Bi se dalo rečti za koga tukaj (pa ne tebe), da ima težave z dojemanjam drugačnega workflowa na nix sistemih. Vsakemu svoje, enim register, drugim conf fajle. Pa eni GPO, drugim Puppet (al pa kaj podobnega). Jaz sem pričakoval malo bolj tehnično obarvano debato, ne pa nekega bednega flejma.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldi112 ::

>Zakaj je tako težko razumeti, da se na Windows settingi pač backupajo in ponovno obnavljajo drugače? A so vam dali plašnice na oči ko ste bili otroci?

Z registry-jem sem že imel slabe izkušnje v smislu da se win niso pobrali. Na linux-u pač enostavno v skrajnem primeru live cd in ročna odprava težave. Na win pa reinstall.
Tako da tu ne gre toliko za nerazumevanje kako deluje, ampak neodobravanje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mr.B ::

Pač moraš delati backupe.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

noraguta ::

BigWhale, na Linuxu, je to problem. Res ne vem, kaj bi lahko zaj, da bi sploh razmišljal iti direktno v register, da bi mi delala mrežna. Hm, za linux morda.


Samo en Key prevec pobrises pa ti mrezna lahko neha delat. Odvisno tudi od driverja in kaksne so fall-back nastavitve, ce sploh so. Lahk ti crkne se nastavljanje mrezne kartice v control panelu, ker ne more iz registra ven prebrat kake so trenutne nastavitve.

pa sej lohk backupiraš keye, in jih kasneje revertaš
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Loki ::

pri shranjevanju v register bi se lahko reklo, da je help (komentar) na voljo kar v helpu programa. sama funkcionalnost (spreminjanja registra) pa pac skozi ui.
sicer pa ni nujno, da so conf fili po defaultu bolj berljivi... sploh od komericalnih programov ni nobenih komentarjev obicajno. kaj sele, ce te datoteke po default ni oz. je prazna, kot npr. v pro/engineer. samih nastavitev pa toliko, da si na boljsem z registrom/ ui. :(
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

noraguta ::

>Zakaj je tako težko razumeti, da se na Windows settingi pač backupajo in ponovno obnavljajo drugače? A so vam dali plašnice na oči ko ste bili otroci?

Z registry-jem sem že imel slabe izkušnje v smislu da se win niso pobrali. Na linux-u pač enostavno v skrajnem primeru live cd in ročna odprava težave. Na win pa reinstall.
Tako da tu ne gre toliko za nerazumevanje kako deluje, ampak neodobravanje.

ne zanš , registri lahko mountaš v offlineu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mr.B ::

Zelo groa anologija je pri diskovnih sistemih. ti. Vradi-i, pri EVA-h in podobnih sistemih. Ljubitel config datotek rače imam RADI polje na teh treh diskih. Te tri diske lahko premaknemo v drugo mašino, in lepo delajo naprej, vključno s podatki.
Regloverji pa imajo težavo, ja tile podatki so tule, na teh diskih, samo ne mremo teh tri ven potegniti, in imeti podatke. Rabiš GUI tudi lahko v cmled orodju, da dobiš te podatke... V obeh primerih moraš vedeti kaj delaš, drugače si takoj v težavah...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

noraguta ::

reg /?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

In zakaj točno bi rabil še druge tipe podatkov?
Ker smo v letu 2009 in poznamo rahlo bolj napredne tipe podatkov kot samo "string".

Poldi112 ::

>Ker smo v letu 2009 in poznamo rahlo bolj napredne tipe podatkov kot samo "string".

Zanima me kaj ti to pomaga v praksi? Kje točno te txt omejuje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

> Zanima me kaj ti to pomaga v praksi? Kje točno te txt omejuje?

txt te omejuje tako, da moraš pri njem početi stvari, ki jih ima XML že v zasnovi (npr. preverjanje gramatične pravilnosti) in si s tem delaš nepotrebno delo. Stvar se še precej zakomplicira pri kakšnih gnezdenih strukturah itd...

jype ::

darkolord> in si s tem delaš nepotrebno delo

To velja samo za programerje, ki ne vedo kaj sta lex in yacc.

Mavrik ::

Hm, torej moraš napisati konteksno neodvisno gramatiko za tvojo konfiguracijsko datoteko in potem ustvarit parser, ki to prebira, namesto da uporabiš API klice operacijskega sistema, ki ti vse dostavijo na pladnju?

Nepraktično.
The truth is rarely pure and never simple.

noraguta ::

darkolord> in si s tem delaš nepotrebno delo

To velja samo za programerje, ki ne vedo kaj sta lex in yacc.

ne bluzi parser generatorji so ravno tolk nerodni kot ročno pisanje gramatike. sicer pa za parsanje config filetnov tega praktično ne rabiš in nihče ne uporablja. preprosto odleti zadeva če ni na mestu kar mora bit, al pa resetira konfiguracijo(še najbolj zdrvava zadeva).
sicer pa tokenizacija text filetne nasprot read/write key pristopa praktično ne odstopa.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Tr0n ::

BigWhale ::

> Zanima me kaj ti to pomaga v praksi? Kje točno te txt omejuje?

txt te omejuje tako, da moraš pri njem početi stvari, ki jih ima XML že v zasnovi (npr. preverjanje gramatične pravilnosti) in si s tem delaš nepotrebno delo. Stvar se še precej zakomplicira pri kakšnih gnezdenih strukturah itd...


Ravno tlacenje XMLja v vsako luknjo kjer je potreben ali pa tudi ne, je precej narobe. V veliki vecini primerov kjer se XML uporablja, se ga dejansko ne potrebuje in prinese precej over heada.

Tr0n ::

Dandanes, ko so XML parserji izredno hitri in optimizirani in racunalniski hardware zmogljiv in poceni, ni vec razloga, da ne bi uporabljal nekega bolj opisnega protokola. Edino, ce res programiras na cisto nizjem hardware nivoju (krmiljenje, gonilniki,...).

Vcasih si si moral izmisljat nek byte-binary protokol za komunikacijo, sedaj pa imajo ze OSi native podporo in se stvar sparsa "in a blink of an eye". :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

techfreak :) ::

Zakaj bi parsal XML, če pa je txt dovolj? Hitrejše in manj resourceov porabi. Izgovor, da so računalniki že dovolj zmogljivi in poceni ni dovolj.

Če imaš veliko takih programov na enkrat odprtih se pa že skoraj pozna. Ampak težava je, ker se ta izgovor ne uporablja samo pri XMLju, ampak tudi pri ostalih zadevah.

Mr.B ::

Ma ja, vse skupaj je v ramu in se dejansko pozna en k.
Potem pa nekateri jamrate, da se vam ne da čakati pol ure, ko ste rebootnili linux kišto, da zaženete vse programe. Če se Gimp toliko časa lovda pod Winsi, kot na linuxu, pa imate takih programov malo morej, potem res ne vem, kje je težava.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Utk ::

xml se sparsa vsaj desetkrat počasneje kot txt, pa tudi če je to še zmeraj v blink of an eye. Vseeno lahko ta čas računalnik kaj drugega dela, ali pa ničesar.

Tr0n ::

Zakaj bi parsal XML, če pa je txt dovolj? Hitrejše in manj resourceov porabi. Izgovor, da so računalniki že dovolj zmogljivi in poceni ni dovolj.

Spet odvisno zakaj ga rabis. Shranjevanje nastavitev aplikacije bi se mogoce slo, za kaj bolj konkretnega pa ze rabis kaj vec.

Tr0n ::

xml se sparsa vsaj desetkrat počasneje kot txt, pa tudi če je to še zmeraj v blink of an eye. Vseeno lahko ta čas računalnik kaj drugega dela, ali pa ničesar.

Heh, kaj mislis, da je tvoj custom txt parser hitrejsi od preizkusenega XML parserja?

Seveda govorimo o malce bolj kompleksni txt vsebini, ne ena ali dve vrstici. :)

Utk ::

Tron, zdej se pogovarjamo o nastavitvah, in tu je txt pač dovolj, xml pa imej tam, kjer je kaj koristi od njega.
V vsaki vrstici (oz. neko ločilo) je ena nastavitev, na levi ime, na desni vrednost, vmes je neko ločilo. Da to prečešeš, rabiš točno tolk časa kolk ga pač rabiš, da greš enkrat čez, nobene znanosti. Xml parser je pa počasen, ker ima xml zraven še en kup informacij, ki se v ponavljajo in so čisto nekoristne, brat jih pa vseeno moraš, pa še preverjat.
Če je že nujno, bi lahko kaka nastavitev imela za vrednost neko xml strukturo, pa se bi tisto vse skupaj poslalo programu in se bi on ukvarjal z dekodiranjem. Nek splošen bralnik nastavitev itak ne bi vedel kaj tisto pomeni. Apache ima neko tako kombinacijo, pa sigurno ni edini.

Tr0n ::

No, saj za kaksno simple shranjevanje nastavitev bi se blo ok.

Ceprav, tudi to se vec ne dela, ker potem moras tocno vedet, kje je kaj zapisano in ob spremembi strukture moras spreminjat tudi parser. Ce pa ze poimenujes atribut, kot recimo:

Ime=Bla
Priimek=Bli

...potem pa raje to spravis v XML, ki ti podatke direktno preslika v nek razred in ki bo delal tudi ob dodajanju novih nastavitev. Simple, hitro, uporabno, brez nepotebnega kodiranja custom parserja.

Saj pa branje nekih nastavitev ponavadi ne delas ves cas, ampak ga v vecini primerov preberes na zacetku in je to to. Zakaj tukaj XML ne bi bil primeren, pa mi ni najbolj jasno. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft varčuje s prostorom pri varnostnih kopijah registra

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
319340 (7156) d4vid
»

windows servisi - kako dodat parametre?

Oddelek: Programiranje
61019 (780) NSA Agent
»

Po 20 letih se poslavlja stari logotip Windows (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6918929 (14474) dope1337
»

Prvi koraki po Windows Visti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14913215 (8262) 64202
»

Shranjevanje nastavitev -- register proti /etc (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
554229 (3911) 64202

Več podobnih tem