» »

Prvi koraki po Windows Visti

1 2
3
»

BigWhale ::

Virtual desktopi so neuporabni, ker jih win ne podpirajo out of the box... ;>

MrStein ::

Jaka83:
A mi lahko en razloži kje vidite prednost uporabe več desktopov?


To je isto, kot če bi kdo (recimo pred leti) spraševal smisel več oken oziroma več programov istočasno zagnanih.

Hja, če ne vidiš smisla, ali pač ne uporabljaš, pač ne uporabljaj. Noben nobenga ne sili. Da pa eni, ki stvar še vidli niso pametujejo, kako je stvar taka al taka, pa itak ni vredno komentarja.

Kot če bi barvno slep zdravemu pamet solil, kak so barve odveč in nesmiselne ... :\
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Matevžk ::

Uporabljam 4 virtual desktope in mi je ravno prav ...
Pač delam zelo dinamično.
lp, Matevžk

Jaka83 ::

MrStein: Da nisem videl in sprobal virtual desktopov ... tega mi ne morš rečt. Samo pravim, da večina uporabnikov tega ne rabi in garantiram ti, da če bo implementirano v Visto te funkcije ne bom uporabljal dokler je ne bom potreboval. V Linuxu je še nikoli nisem uporabljal ... sem probal, pa se mi je zdela potrata časa šaltat med desktopi, ko sem pa velik hitrejši z minimiziranjem oken. Vsakemu svoje pač ... če bo imela Vista to not bo pač mela ... who gives a f***. Jaz bom še dobro premislil, če bom sploh naložil Visto.

r33tr0 ::

tista vrstica je bla namenjena Didlu z sarkazem=on (stupid)
Pa kaj misliš da še nikol nisem delal v linuxu in se čudil nad megauporabnostjo več desktopov. Če maš odprte 3 celozaslonske programe, je pa čist vseen al preklapljaš med njimi z alt+tab ali menjavaš namizja.

Ubistvu ni, bolj ql je da menjavaš namizja ker je to mega.
http://www.lemonparty.org/

64202 ::

Hehe, so ze vsi povedal vse kar je treba :). No, edino sem pa pogruntal, da mam vgrajen premajhen cache v buci, pa mam samo tri desktope. Tezko sledim 4 hkratnim ekranom in mi na koncu nic ne pomaga, raje nekako zdruzim podatke. To imam za debagiranje, pa podobno gre tudi administracija serverjev, kjer pride en do dva na en desktop. Ni mi pa jasno, kako ljudje, ki se bavite z grafiko, ne vidite uporabnosti. Ko kaj pacam za kak web pejdz, mam vsaj dva do kraja polna desktopa raznih odrezkov :). Je pa mozno, da vas je win photoshop navadil na to, ker ima vse znotraj enga okna. Mac photoshop IIRC ima vsako sliko v svojem zunanjem oknu. Samo mac ima potem expose.
I am NaN, I am a free man!

CaqKa ::

zaradi tega ker dizajnerji delajo z več zasloni namesto z več namizji ;>
ona ctrl+tab se jim zdi odveč, pa so si malo olajšali delo.

CaqKa ::

po kratkem času od kar sem začel uporabljat powertoys xp desktop manager lahko povem, da je zadeva zelo počasna ob preklapljanju.
celeron-m 1,3 GHz, 512 MB rama, radeon 9600m.

64202 ::

> zaradi tega ker dizajnerji delajo z več zasloni namesto z več namizji ;>

To mene tut grabi imet. Tko dva ali trije 19" monitorji polna konzol s podatki AB463..472B0A, matrix style >:D
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

CaqKa ::

sej je kr nekaj folka z več monitorju tukaj na st.. naj kdo kak skrinšot nalima.. sicer jih pa imaš v oni temi o st wallpaperjih kr dosti.

noraguta ::

http://msdn.microsoft.com/library/defau...

obstaja ze vsaj od NT4. in zadeva je uporabna.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

CaqKa ::

preklopi med desktopi so občutno prepočasni, kakšne ideje? 512mb rama bi pomojem moralo bit dovolj, da bi znal windows med njimi transparentno preklapljat?

BigWhale ::

Caqka,

Ce najdes resitev, mi sporoci. Jaz sem po kakih 14 dnevih uporabe obupal in nehal uporabljat multiple dekstope v Win. Saj, ce dobro premislim, se res sprasujem, kje je uporabnost, ker v Win je tole res neuporabno... ;)

Jaka83 ::

Jst sem prejle probal tole kar omenjata na moji mašini in men čist super dela, sam bo tole letel dol, ker nimam kaj rabit, je preveč zamudno tole šaltat.
Drgač pa se mi zdi da pri vama dela problem "švoh" mašina. Jaz imam le malo močnejši stroj za delo ... A64 2800+ (1800MHz @ 2560MHz), 2GB Corsair RAM @ 512MHz. Preklapljanje med desktopi je tekoče in hitro, če pa izklopim animacijo pa še tolk bolj hitro.

BigWhale ::

Svoh masina? Eh?

Dej bod smesen no, 1.8GHz Intel z 1.5GB pomnilnika mora letet pri tem preklapljanju....

Ce moj notebook leti, pa je en usran celeron z 512MB rama in KDE 3.5 gor, z vsem eyecandy vklopljenim.

Zdaj bos pa rekel, da pa XPji pac nucajo vec za en bebav switch med dvema desktopoma?? To je pol half retarded OS. Saj pravim FVWM naj si pogledajo, je imel pager, ki je to znal poceti ze leta 1992.

Bistri007 ::

Kot vsi vemo je Windows veliko bolj integrirano okolje, kot Linux. Poleg tega je sam KDE relativno mlad, vsaj glede na Windows 2000, kaj ne? Če mi spomin dobro služi, so imale takrat grafične kartice okoli 8MB RAM - kar je ravno dovolj za dva desktopa (pri 32bpp).
Microsoft bi po mojem po defaultu omogočil ta feature, če bi ga bilo enostavno implementirati in bi bil hiter. Tako pa pravite, ga je dal v powertoys. Jaz imam ATIjev hydravision, samo ga sploh ne uporabljam, ker deluje čudno.

Namesto več desktopov uporabljam keyboard shortcute. Ctrl+Shift+A za eno aplikacijo, Ctrl+Shift+B za drugo aplikacijo...
Če hočeš imeti odprtih več oken istega programa, jih moraš startati za drugim shortcutom. Tako, če želim dati Word v fokus pritisnem Ctrl+Shift+B; Internet Explorer: Ctrl+Shift+I ipd.
Ziher hitreje, kot da se lovim z miško. Neki jaki programerji, pa se špilate z mišmi :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

jype ::

Kaksnimi mismi?

A ti mislis da se desktope switcha z misko? :)

Jaz mam na 1 desktopu konsole, na 2. desktopu firefoxe, na tretjem safarije, na cetrtem mail client in naprej ponavadi IDEje, debuggerje in ostalo kramo.

Switcham pa tako kot sem vcasih linux konzole, samo da tle pritiskam ctrl-f1 do ctrl-f12.

Poldi112 ::

KDE je starejši od win2k.
Shortcut-i, kakor jih ti uporabljaš, so pa useless v primerjavi z napredno rabo desktop-ov. Ideja različnih desktopov je da ti z enim shortcut-om (ctrl+st. desktopa) vrže v ospredje n programov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

64202 ::

> Kot vsi vemo je Windows veliko bolj integrirano okolje, kot Linux. Poleg tega je sam KDE relativno mlad, vsaj glede na Windows 2000, kaj ne?

FVWM je star skoraj tolk kot win 3.1, pa ni bil prvi s temi desktopi ce prav vem.
I am NaN, I am a free man!

MrStein ::

Virtual desktop so se čist vredu preklapljali že na 486-kah, ko so grafe imele kvečjemu 1 mega RAM-a.

Ampak saj vsi vemo, da za isto delo pod linuxom dovolj pol slabša mašina.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CaqKa ::

>>> Drgač pa se mi zdi da pri vama dela problem "švoh" mašina. Jaz imam le malo močnejši stroj za delo ... A64 2800+ (1800MHz @ 2560MHz), 2GB Corsair RAM @ 512MHz. Preklapljanje med desktopi je tekoče in hitro, če pa izklopim animacijo pa še tolk bolj hitro.

če na linuxu dela dovolj hitro pol ima da na winsih tudi. c-m 1300 z 512 rama pa tudi ni prepočasn za take karafeke..

edino kar je lahko je to da imam winse že malo zasvinjane in bom poročal, ko bom na novo naložil.. za zdaj sem pa te desktope dol flikno.


vem pa da je nekdo omenjal da menjavo desktopov ponujajo ati in nvidia driverji.. torej imam ati pa me zanima kako in kaj je s tem?

desktope lahko preklapljaš z miško ali z tipkovnico.... in na win in na linux.. tako da nevem kaj eni bluzite. (bistri007)

Jux ::

Dosti je bilo že povedanega pred mano, se bom pridružil tistim ki jokajo nad preformansami viste (oz. vsaj nakazanimi z ocenami sredi tistega "why vista wont suck").

Res ne razumem, zakaj toliko večje zahteve po strojni zmogljivosti, glede na to da niso dodali nobenega groundbreaking featurja ki bi zahteval to (prosim fanboyi, correct me if im wrong - kaj je ta slavni feature). Edina stvar, ki dejansko zahteva več resursov je grafika - ki pa je odložena na grafično kartico.

Windows se spremnija v bloatware, meni je všeč eyecandy ob premisi da zadeva ne lagga na isto zmogljivem računalniku. Tuki je treba dat kapo dol MacOS - Tiger je dosti hitrejši od Pantherja na ISTI osnovi, s tem da dodajo kar nekaj featurejev. Res upam da mi bo končna zmogljivost Viste postavila na laž, ampak če gledamo zgodovino - it isn't very likely.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jaka83 ::

BigWhale: Očitno nisi opazil, da sem dal besedo švoh v navednice. :\

BigWhale ::

Bistri,

A ti mi torej priporocas, da si nardim enih 20 keyboard shortcutov za aplikacije in 15 razlicnih konzol? :P bravo. ;)

Enkrat se spravi multiplatform developemnt delat.

veteran ::

Caqka:
> preklopi med desktopi so občutno prepočasni, kakšne ideje? 512mb rama bi pomojem
> moralo bit dovolj, da bi znal windows med njimi transparentno preklapljat?


512M je dovolj. Le shell je treba zamenjat, na litestepu tole dela hitro, nobenih zakasnitev med preklopi (računalo pa tudi ni bogvekaj, en navaden sempron 2400). Če se boš igral s tem, vzemi RabidVWM modul, klik. Stvar je seveda totalno konfigurabilna, si je pa treba vzet mal časa.

Jaka83 ::

Mogoče mu delajo problem tudi JPG ozadja. Na večini compov sem videl ta pojav, da če imaš za ozadje JPG sliko in odpreš nastavitve za display (pač desni klik na desktop in properties) in potem skušaš zadevo zapret porabi kar nekaj časa. Če isto sliko daš v BMP pa dela super hitro. Tko da probaj in poročaj.

Roadkill ::

veteran: Tole zgleda kar zanimivo, ampak a je to legalno? >:D
Ü

veteran ::

Roadkill, lahko uporabljaš Opero namesto IE? Gimp/Photoshop/karkoli, ker je pač Slikar gnil in neuporaben? Potem lahko poiščeš tudi nadomestek za desktop. Litestep ob inštalaciji samo par nastavitev v registru spremeni, nič drugega, to ni kakšno hekanje sistemskih exe/dll datotek. ;)

BTW, obstajajo še drugi, npr bbLean je bolj user friendly. Je pa zato litestep neskončno nastavljiv; narediš si desktop po želji, klik.

64202 ::

Pa ma litestep ze kaj clovesko nastavljanje? Nazadnje ko sem gledal, je bilo treba po tekst fajlih kopat. Skoraj tko hardkor kot fvwm :P
I am NaN, I am a free man!

Jaka83 ::

Mal bol človeško je, samo še vedno koplješ po konfig fajlih. ;)

veteran ::

Ja, txt config, to bo tudi ostalo. ;) A ni bolj enostavno popravit par vrstic v step.rc, kot pa iskat po morju tabov v nekih dialogih? Mislm, ko hočem v XP kakšno nastavitev popravit, vem le, da je "tam nekje", pol pa mal klikam naokoli, da najdem. Bi imel raje par tekstovnih datotek, pa ves controlpanel noter. V XP je polno nekih tabov in knofov, na katerih piše "Dodatno", pol pa klikaj in išči, kje je kaj.

BigWhale ::

Jaz sem se danes igral z litestep in me je presenetil bolj kot prejsnjic, ko sem ga probaval in je bil sama sesuvancija.

Ceprav tudi zdaj, ce imas VWM nastavljen, da skriva applikacije v taskbaru, ki niso v trenutnem oknu in ce se litestep sesuje, vsi skriti taski zginejo in ne mores vec do njih, procesi so pa se kar tam... ;>

Je pa res, da preklapljanje desktopov dejansko dela hitro. Skoraj tako hitro kot v KDE. Se pravi so zabluzil pri Microsoftovem virtualnem desktopu.

Bistri007 ::

veteran: "Bi imel raje par tekstovnih datotek, pa ves controlpanel noter. V XP je polno nekih tabov in knofov, na katerih piše "Dodatno", pol pa klikaj in išči, kje je kaj."

V Windowsih imaš mega konfiguracijsko datoteko, ki se ji reče registry, pa se igraj z njim 8-O
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

veteran ::

Eh, register je en pošasten bloatware, ne pa konfiguracijska datoteka.

Ko bi vsaj ljudem dopovedali, da dobri programi hranijo svoje nastavitve v svojih direktorijih, ne pa da svinjajo po sistemskih mapah in po registru. :(

MrStein ::

Kakšnih "svojih direktorijih" ?

Eh, kaj bom govoril. Mam linux, kjer je vse jasno, kam kaj spada ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bistri007 ::

"Eh, kaj bom govoril. Mam linux, kjer je vse jasno, kam kaj spada" - ja, vsak distro v svojo lukno.

Ne, register mi je všeč, ker je sestavljen lepo kot drevo. Vsak uporabnik ima lahko svoje nastavitve. Če je pa kakšen večji špeh, potem pa so xml datoteke lepa rešitev.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

poweroff ::

Viš, to je pa res prednost. V Linuxu zadeve sploh niso drevesno urejene, pa uporabnik tuni ne more imeti svojih nastavitev...


HALO?
Pri Linuxu ima vsak uporabnik svoje nastavitve v /home direktoriju. In backup tega direktorija ti reši vse nastavitve.

Toliko o flosskulah...
sudo poweroff

Daedalus ::

Jap, in pol ti v uberkul winsih kaj zjebe register, pa v jok in na drevo:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Bistri,

Kako po rocno popravis register, ce je pokvarjen in se ti sistem ne zboota?

gzibret ::

Register v Windowsih je nepregleden, nedokumentiran (ne veš, kaj je kaj), preglomazen in za kakršnokoli urejanje nastavitev popolnoma neprimeren in neuporaben.

Toliko o tem.

Dobri programi pa imajo seveda svoje inf ali kakršnekoli datoteke, SPRAVLJENE V SVOJEM DIREKTORIJU.
Vse je za neki dobr!

Mr.B ::

Recovery konzola, pa restavriraš backup kopijo, ki se dela avtomatično...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

Register je čisto lepo pregleden, če veš kaj iščeš.
Problematični so profili, kjer so ne MS programi, pa recimo spremeniš profil uporabnika iz WG v domeno, pa ne dela, ker ne potegne recimo Autocad nastavitevitd, dela če povoziš in si localni admin, drugače ne gre...

Pa tudi del registra je namenjen samo uporabniku, in del namenjen sistemu, in del, ki nei namenjen, da bi ga vsak bolek pipal. Zato pa so težave, ko vsak k, ki je pol ure za Winsi, misli da obvlada, potem pa dela pi....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Bistri007 ::

Matthai, konfiguracijske datoteke, tudi če so razmetane bo direktorijih, niso drevesno urejene. Konfiguracijska datoteka pa razdeljena največ po "Heading1", da bi videl večnivojsko strukturo znotraj ene datoteke, se ne spomnim - res pa, da rešujejo te težave s komentarji.

Če se vam pa zdi register nepregleden, potem pa ga za hec izvozite v .reg (tekstovno datoteko) in glejte vse to tam...

Če se delovanje programa naslanja na neke nastavitve, lahko sproti vpraša, kakšna je vrednost določenega ključa (tudi, če je več instanc programa) - konfiguracijsko datoteko pa je "predrago" vsakič pregledovati, pa še veliko lažje je narediti syntax error ali pozabiti kako ločilo.

Za večje datoteke (npr. bookmarks, cache od FF) pa obstaja "C:\Documents and Settings\Uporabnik\Application Data".
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BigWhale ::

MrB,

Kako pa ves, katera kopija je delujoca? Ce sploh katera je? Kdaj se dela kopija registra? Pred vsakim pisanjem vanj? Pri vsakem rebootu? Casovno ob dolocenih urah?

Kaj ce jaz instaliram program, ki mi uspesno zjebe register, potem se kake tri dni delam v windowsih, pa tega ne opazim, potem se nekaj stvari instaliram, register se sproti popravlja in se vanj zapisujejo spremembe, potem pa koncno po kakem tedno rebootam masino in ob bootu se zgodi, da je register ze od tistega prvega programa razturjen tako, da se masina niti ne zboota.

Katero kopijo registra bom dobil nazaj, ko bom naredil 'recovery'?

Mr.B ::

Če bi kdaj register restavriral bi vedel, ker sta samo dve kopiji, delujoča in nedelujoča.

Obstaja tudi system restore z restore pointi, ampak sej veste svinja sistem an ne, potem pa ne jamraje, da ste program pred dvema tednoma namestili, pa je vse zajebal....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

CaqKa ::

>>> Ceprav tudi zdaj, ce imas VWM nastavljen, da skriva applikacije v taskbaru, ki niso v trenutnem oknu in ce se litestep sesuje, vsi skriti taski zginejo in ne mores vec do njih, procesi so pa se kar tam... ;>

winternals (al systernals?) process explorer vzameš pa prikličeš procese naprej.

BigWhale ::

MrB

Kaj ti garantira, da je delujoca kopija registra res delujoca? Povsem banalen primer je program, ki ti izbrise nekaj HKLM kljucev. Med samim delom z Windows tega ne bos opazil, bo pa sistem zacel delat salte med bootom.

Kdaj se bo ustvarila rezervna kopija registra? Takoj po bootu, ko bodo windows ugotovili, da se je sistem bootal tako kot treba? Fino. Se pravi imamo dejansko delujoc register shranjen. Ampak, sedaj sem zbrisal not nekaj kljucev, sistem se vedno deluje ampak pustim ga laufati se kak teden, dva. Vmes pa se marsikaj drugega pocnem.

Ko bom ob bootu ugotovil, da imam pokvarjen register, bom naredil restore in dobil delujoco verzijo izpred enega tedna. Kaj pa bo z vsemi podatki, ki so bili vmes spremenjeni? Pa programi, ki so vmes vpisovali stvari v register?

Cisto vseeno je kdo je razturil sistem in za kaj je to storil...

Bistri007 ::

Povsem banalen primer je program, ki ti izbrise nekaj konfiguracijskih datotek ali se poigra z nastavitvami. Med samim delom z Linux tega ne bos opazil, bo pa sistem zacel delat salte med bootom.

Pa ne da bi tam sploh obstajal kak backup, kaj ne??? :D
--------------
Malware ti naredi še kaj hujega. Glavno, da tvoje podatke pusti pri miru, sistem (v najhujšem primeru) že še enkrat gor naložiš...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

BigWhale ::

Bistri, seveda!

Ampak jaz lahko tistih nekaj nastavitvenih datotek poiscem drugje, jih napisem na novo. Pa bo sistem delal naprej brez problema. Kaj pa bos ti naredil s pokvarjenim registrom? Nic, Windows bos na novo namescal, pa vse programe, ki so bili potem namesceni.

Razumes v cem je finta? Meni cel zbrisan /etc/init.d ne povzroci neke krize. Nekaj preglavic ja ampak nic hujsega.

Ne gre se za malware ampak bolj zaradi tupastih uporabnikov. XP Home z integriranim SP2, se vedno ob instalaciji ustvarijo vse uporabnike z administratorskimi pravicami.

Sem ze enkrat rekel, bigwhale, ki ima uid 1000 ne more pobrisati /etc, Bistri007, ki pa ima po defaultu administratorske pravice, pa lahko pozene regedit in pobrise kar si zazeli.

64202 ::

Da ne pametujem, bom raje kar (po spominu) citiral clana vista kernel teama*: "Uhm, yeah, registry,... it didn't turn out the way we hoped it to be" :D

* glej channel9
I am NaN, I am a free man!
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skoraj nage babe

Oddelek: Loža
189683 (6358) gendale
»

Nov članek: Nintendo Wii (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
8410902 (8197) mauzer
»

Intervju s summ0ne-om

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
253344 (2360) klemen22
»

FileZillo u tray!!

Oddelek: Programska oprema
91675 (1577) andper
»

Težave pri menjavi hladilnika na Northbridgu

Oddelek: Pomoč in nasveti
81050 (907) Wolverine

Več podobnih tem