» »

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

Prodati hladilnik Eskimu? Ni problema!

Slo-Tech - Slovenski krošnjarji z računalniško robo si že nekaj let režejo tanke kose kruha. S strojno opremo je vedno manj zaslužka, pa še presneti splet jim odnaša stranke, ki namesto, da bi kot včasih patriotsko obiskale svojo lokalno trgovino, kupujejo onkraj meje. Pa so zato kaj prilagodili svoje poslovanje, začeli delati na dolgoročnem odnosu s strankami?

Ponovili smo preizkus izpred treh let. V trgovino smo poslali dve maškari, ki sta se bili pri nakupu prisiljeni popolnoma prepustili prodajalcu. V pričakovanju, da jima prisluhne in nato še sam pridoda vse tisto, za kar meni, da uporabnik še brezpogojno potrebuje. Popoln računalniški analfabet se namreč v letu ali dveh zna preobraziti v znalca in si dobro zapomniti svoj prvi nakup, nato pa naslednjega opraviti kje drugje.

In rezultat? Dno kot kaže še ni prišlo. Naši trgovci namreč v očeh študenta ekonomije preberejo željo po 24" monitorjih, grafičnih karticah in predimenzioniranih operacijskih sistemih. Na drugi strani pogosto pozabijo na miško, tipkovnico in zvočnike, stvari, ki pač navržejo nekaj manj marže. Obilo zabave!

69 komentarjev

«
1
2

JayKay ::

zanimivo da v Comshop ni nihče šel

subby ::

Not Found

The requested URL /clanki/09005 was not found on this server.

dvorjan ::

"Na drugi strani pogosto pozabijo na miško, tipkovnico in zvočnike, stvari ki pač navržejo nekaj manj marže."
---

Ccc. Ne bo drzalo, prav te "igracke" imajo dalec najvecjo marzo. Pri procesorjih in monitorjih se ubijajo na 2-3%, pri tipkovnici in podobnih "malenkostih" pa se tudi 30% pribitek na ceno kaj dosti ne pozna.
-// All-In-Wonder \\-

karagoth ::

Lepo da še testirate te zadeve in tud držijo kot pribite. Prodajalci se nočejo z nikomer ukvarjat in vedno slabše je, dobiš občutek da te najraje sploh ne bi imeli v svoji trgovini..
In če je človeški faktor problem ga pač izvzameš iz enačbe -> spletne trgovine, sicer moraš sam vedeti kaj rabiš ampak se s tem izogneš večjemu nategu prodajalca.
Pa še en nasvet vsem ki kupujete nove PC-je, nikoli celotno škatlo! 3 računalnike sem že kupil tako, vsakokrat so me nat*gnili po dolgem in počez, tudi ko sem imel komponente že prej izbrane, poleg tega ti dajo garancijo na celoten pc in s tem ni možnosti menjave delov ali celo čiščenja praha brez da bi razveljavil garancijo, zato se tega izogibajte. Del po del, vsak del ma garancijo, za vsak del veš točno kaj je in vedno imaš možnost spreminjanja opreme.
Sicer za pomoč pri nakupu ne moreš biti preveč presenečen, ker še vseeno v večini primerov ve trgovka/trgovec ravno toliko o računalnikih kot stranka, pa ti enostavno potisnejo najdražje v roke.. bo že vredu.

Sc0ut ::

Vem da ti funtech sestavi in NE da garancije za cel računalnik. Sami so celo dodali noter dvd/cdrw enoti, kateri sem prinesel zraven.

Za njih imam trenutno same pohvale.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Apple ::

"Disketne enote so očitno umrle. "

Če bi vam nekdo ponudil disketno enoto, bi napisali, da so vam želeli prodati nekaj, kar je že eksotika pri novejših PCjih.

Kakšno disketno enoto ste pričakovali, 5,25"?

Drugače pa pohvale za raziskavo :))
LP, Apple

Furbo ::

Če en amater tole bere, pomisli da so zvočniki najbolj pomemben del PCja, očitno je samo to važno pri komentiranju predračuna.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

commissar ::

mene pa zanima, glede na to da so marže tako male, kako za vraga jim uspe prodajati ocz vertex 120gb, ki stane v avstriji ~335€ pri nas pa 470€.

opeter ::

Furbo, ne, ampak uporabnik bo verjetno poslušal kdaj-kdaj pa kdaj kakšno predavanje v kakšnem zvočnem formatu, pogledal kak dokumentarec ali drug video, morda poslušal glasbo. Takim bi bilo seveda najboljše ponuditi monitor z vgrajenimi zvočniki.

Zanimivo, da nobena trgovina ni predlagala 20" iMaca. Aja, seveda, razen Bigbanga ostali ne prodajajo Macov.

Nekatere ponudbe so kar všečne: Eventus, Izid, Kotar, MlacoM, AGT ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nekdo123 ::

A se mi samo zdi, ali je AGTjev predračun brez procesorja?

Buggy ::

Not Found The requested URL /clanki/09005 was not found on this server.


subby: verjetno uporabljas star.slo-tech link kot jaz...zbrisi "star" pa bo delalo :)

opeter ::

A se mi samo zdi, ali je AGTjev predračun brez procesorja?


AGT-jeva ponudba obsega Intel Little Falls D945G in procesor Intel Atom 230.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Mipe ::

Kot gluha oseba moram reči, da se mi pripombe glede gluhih študentov niso zdele smešne. ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

dzinks63 ::

Po moje se trgovci niti niso slabo izkazali. Kaj neki bi ponujali nezahtevmemu amaterju. Že sestavljeni compi srednjega razreda so čisto dovolj za kaj takega. Dodajali so operacijske in pisarniške pakete, plačljive in zastonjske je kar pohvalno. Monitorjem so cene zadnje leto zelo padle, tako da tudi ponudbe z 24" so ok. Ponuditi bi vsekakor morali še zunanjo periferijo (zvočnike, medije, USB ključek), vsekakor multifunkcijski tiskalnik . Iz vseh teh predlogov, če bo obiskal 10 ali več trgovin bo sigurno nekaj izbral.

Če pa je "namišljeni ali resnični študent" res tak amater, da nima pojma o pojmu, si je pa popolnoma sam kriv, če ga bodo kje mastno nategnili. Za to obstajajo prijatelji, kateri bi mu znali svetovati ali celo forumi na katerih bi se pred nakupom pozanimal kaj kupiti. Smo v dobi informatike in informacij je na pretek, samo izbrskati jih je potrebno. Študentje že niso tako neumni (lahko bi bili edinole preleni), za nakup računalnika bi moral biti potem takem popoln debil (kateri še v življenju ni od blizu videl računalnika). Trgovec je le še zadnji člen v verigi, kateri izpelje zadevo do konca (vse skupaj proda, izpiše račun, potrdi garancijo)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

PaX_MaN ::

Od Funtecha navzdol so totalni overkili.
Najbolj smešni so, ko ponujajo plate z G31, pa še en Geforce za povrh.

mrTwelveTrees ::

Pozabili ste it na Acord (PC plus) :))

"Prodajalec nam tudi pojasni, da je pametno plačati podaljšano garancijo za primer, da nam v računalnik udari strela."

je ta stavek pravilno napisan ? če ni to garancija proti streli, potem ti taka garancija nima kej sluzit.

Primoz ::

To je citat ;)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

bluefish ::

saj na tem forumu situacija ni kaj preveč različna.
Mnogo tem o nakupu novega računalnika ne vključuje nikakršne cene ali namena. No, ko človek počasi izvleče vsaj namen, potem se da svetovati kaj konkretnejšega.

Se pa mnogokrat pojavlja pretiravanje v predlaganih konfiguracijah. Človek recimo izrazi željo po pisarniški uporabi in občasnem igranju manj zahtevnih iger. Kaj kmalu vidiš nasvete, ki vključujejo boljše 2jedrne ali ponekod celo 4jedrne procesorje, navijalske plate, glomazne grafične kartice. Še najbolj pa se pretirava pri napajalnikih (tudi pri drugih scenarijih).

Dr_M ::

mene pa zanima, glede na to da so marže tako male, kako za vraga jim uspe prodajati ocz vertex 120gb, ki stane v avstriji ~335€ pri nas pa 470€.


V AT ga dobi trgovec po 280€ (ker jih kupi 100 komadov na mesec), v slo pa po 420€ (ker kupi 3 komade). Zato taka razlika.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Vlady ::

Kot gluha oseba moram reči, da se mi pripombe glede gluhih študentov niso zdele smešne. ;(

Ah saj ni bilo mišljeno kot žaljivka, ampak pač kot primer, da ne prodajo zraven računalnika tudi zvočnikov/slušalk in ko prineseš domov komp si praktično brez zvoka, kljub zvočni kartici...

Drugače so nekatere ponudbe kar všečne, nekatere pa popoln poraz. Največji padec je dobil Anni, ki je bila včasih meni zelo všečna trgovina, danes pa me tam skoraj da ne vidijo več. Pol folka tam sploh ne ve kaj prodajajo, še tisto kar prodajajo pa nimajo napisanih celotnih specifikacij. 1x so mi hoteli celo poturiti disk za prenosnik brez G-shock protectiona (razlika je bila le ena črka v imenu modela). Še dobro da sem pogledal prej doma točno oznako in si jo napisal na listek, da sem vedel kaj moram dobiti v roke... Drugače pa porazno za merkur in bigbang. Tudi v bigbangu sem imel lep primer, ko sem kupoval zunanji mrežni disk, pa sem šel v BTC. Najprej v najnovešo zgradbo in tam niso imeli ničesar. Potem sem šel v sosednjo zgradbo in tam pridem do prodajalca, ki je imel ravno te diske na mizi in je lepil ene nalepke gor. Mu rečem da bi ga rad kupu, pa mi reče da ga ne morem, ker jih bojda še niso preštel pa vnesl v sistem... No preprosto sem pobral šila in kopita in sem šel kupit disk drugam.

Kar se tiče članka in predračunov. Kolikor vem, je za takega študenta čisto dovolj zmogljiv 2,5GHz procesor, 2GB RAM-a, 22" monitor je več kot preveč, grafična pa je lahko integrirana če bo pa igral kake igre pa naj vzame kako poceni grafično. Ne štekam kaj eni prodajalci delajo v takih firmah, kjer ponujajo ne vem kak računalnik za pisanje bogih office dokumentov...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

lunamit ::

Koliko od vas, ki ste komentirali, je delalo v računalniški trgovini? In to več let seveda. Res je, da sem dobival pripombe, da je sem človeku prodal predobro/predrago konfiguracijo. AMPAK veliko več je prišlo kasneje nazaj, da bi sedaj pa še kaj dokupili/nadgradili ker so ugotovili, da bi rad igral kakšno igrico, pa da autocad dela malce počasi, ker so začeli risati kompleksnejše risbe, ipd. Tako, da sem vsakemu, ki ni vedel kaj rabi to povedal in da naj se sam odloči. Če se ni odločil sem mu predlagal boljšo konfiguracijo in v cca 70% sem naredil pravilno.
Je pa res da je tega že kar nekaj let (>5) in da so sedajšnje zahteve drugačne.
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

infiniteLoop ::

zakaj pa link na clanek ne dela na star.slo-tech.com?
None of us is as dumb as all of us.

strazo ::

LOL
Jaz pa pravim takole.
Za nakup računalnika naj se odloči kupec. Prodajalec naj DOBRO oceni kaj stranka potrebuje in to je to. Je pa res, da brez nategovanja nihče ne pride daleč. Za kakršno koli stvar se odločiš, vedno upoštevaj, da bo večina ljudi to poskusila izkoristiti. Poglejte "poštene" ljudi, koliko denarja sploh imajo? komaj preživijo mesec. Tisti "nepošteni" se pa valjajo v denarju. Svet tak je in tak bo in nič ne morete narediti glede tega. Vsak se mora znajti zase. Seveda pa mu pritem lahko kdo pomaga.
Torej. Zakaj potrebuješ računalnik? Igrice?, 3Dmodeliranje,risanje,...? Delo v officu in pisarniških programih? Ga potrebuješ za prebiranje e-mailov/ viewing the WWW? Človek mora sam ugotoviti kaj potrebuje. To mora posredovati prodajalcu. Prodajalec pa naj mu samo priporoči, kaj naj kupi. In to ni zavajanje. Še vedno se stranka sama odloči, ali bo poslušala prodajalca(ki bi rad denar in ne študenta ki doma gleda e-maile), ali se bo raje pozanimala pri kakšnem kolegu/prijatelju in nakupila stvari na lastno roko?

V življenju je dovoljeno vse, nobena stvar ni prepovedana, kaj boš storil se odločiš lahko samo sam. Ima pa vsaka stvar določene posledice.

Zheegec ::

mene pa zanima, glede na to da so marže tako male, kako za vraga jim uspe prodajati ocz vertex 120gb, ki stane v avstriji ~335€ pri nas pa 470€.

Če jih vzameš toliko, kot jih vzame distributer v Avstriji, bo cena enaka. Mene 1kom pri dobavitelju pride nekje podobno (zaradi garancije), če bi jih vzel 100 pa najbrž pod Aut ceno.
V AT ga dobi trgovec po 280€ (ker jih kupi 100 komadov na mesec), v slo pa po 420€ (ker kupi 3 komade). Zato taka razlika.

Trenutno ima Slo dobavitelj naročen 1kos :)

"Prodajalec nam tudi pojasni, da je pametno plačati podaljšano garancijo za primer, da nam v računalnik udari strela."

Najbrž ne navadna podaljšana garancija, ampak v stilu BigBangove "se zgodi", ki krije tudi v primeru udara strele... Če pa podaljšanje navadne garancije - :):)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Kron ::

V naslednjem testu si želimo še skrito kamero pri nakupovanju.:D

Ampak ponekod pa imajo res absurdne cene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kron ()

Zheegec ::

V naslednjem testu si želimo še skrito kamero pri nakupovanju.:D

Ampak ponekod pa imajo res absurdne cene.

Ali pa ne-updatano stran...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

mtosev ::

haha sem bil 100% da bo to ceno alien komentiral. hehe verjetno, ker delamo v BB ne? :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zheegec ::

in kaj ima to veze z ne-updatano stranjo...?

Je pa v življenju najboljši moto, da se brigaj zase pri stvareh, ki se te ne tičejo...

Če si pa zadel na kakšni stavi (ko si bil ravno 100%) pa ti čestitam.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

wooted ::

kako to, da imajo nekatere konfiguracije 1G rama in neke famozne matične... nesmiselno. včasih se samo za glavo držim kako svetujejo nekim staršem ki pridejo kupit računalnik za 18 letnega sina...
cena jurja evrov, računalnik pa vreden 500-600...:\

Meizu ::

Ponavadi so tile sestavljeni kompleti zelo nezbalansirani. Al je ogromno diska, pa nič od komponent, al je dober proc pa plata, pa vse ostalo krš, al je proc tko tko, pa je grafa OK... Nevem tko je blo včasih, sam opažam da se je situacija zadnje čase malce izboljšala. Sam še vedno ga ni čez good old custom made comp... :)

Utk ::

mene pa zanima, glede na to da so marže tako male, kako za vraga jim uspe prodajati ocz vertex 120gb, ki stane v avstriji ~335€ pri nas pa 470€.


V AT ga dobi trgovec po 280€ (ker jih kupi 100 komadov na mesec), v slo pa po 420€ (ker kupi 3 komade). Zato taka razlika.

Bullshit. Če me pride cenejše, če se vsedem v avto in odpeljem v Avstrijo zarad enega diska, kot če ga kupim tu v trgovini, potem si ta trgovina ne zasluži imena trgovina. Tudi če naroči samo en komad, ga dobi iz Avstrije za 335€. Kje je potem še 140 evrov razlike? In potem mi nekaj bluzite o 5 procentnih maržah. Ne ga srat. Pa ga verjetno dobijo vseeno vsaj 5 procentov cenejše, tudi če po enga naročajo.

Zheegec ::

Kje si sploh videl ceno 470€?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

LouD ::

Glede izpeljave testa in rezultatov ne bi kaj preveč komentiral.
No najbolj sta me nasmejali zadnji dve ponudbi (merkur in big bang) ampak tam itak redko najdeš prodajalca ki ima kaj pojma in tudi sam skoraj nikoli ne zaidem tja noter (vsaj ne po računalniško opremo).

Drugače bi pa rad videl da bi obiskali še kakšno trgovino več.
Recimo Com Shop.
Sicer ne vem kako je z njimi v LJ ampak tukaj na gorenjskem bi bilo bolje če jih ne bi bilo. Komaj da imajo CD-je na zalogi. Karkoli prideš iskat vedno morajo naročat in čakaš 1 teden.

No sicer pa lepo da se še miga :)

janezek67 ::

Koliko od vas, ki ste komentirali, je delalo v računalniški trgovini? In to več let seveda. Res je, da sem dobival pripombe, da je sem človeku prodal predobro/predrago konfiguracijo. AMPAK veliko več je prišlo kasneje nazaj, da bi sedaj pa še kaj dokupili/nadgradili ker so ugotovili, da bi rad igral kakšno igrico, pa da autocad dela malce počasi, ker so začeli risati kompleksnejše risbe, ipd. Tako, da sem vsakemu, ki ni vedel kaj rabi to povedal in da naj se sam odloči. Če se ni odločil sem mu predlagal boljšo konfiguracijo in v cca 70% sem naredil pravilno.
Je pa res da je tega že kar nekaj let (>5) in da so sedajšnje zahteve drugačne.


Tu se s teboj zelo strinjam.

Osebno nisem delal v računalniški trgovini, sem pa nekoč tudi glupim userjem sevtoval nakup mašin in poinštaliral vse programe. Vsekakor za študenta ekonomije nebi svetoval uporabe ubuntuja niti open offica. Zanj bi bili windowsi XP in office 2003 idealna izbira. Vsaj v tem trenutku. Žal se na trgu da uradno kupiti edino študentski office 2007. Tudi uraden antivirusni nod za okoli 15 € se mi ne zdi tako slaba izbira.

Zakaj ne ubuntu ?
1. Na njem ne tečejo kakšni slovarji, pa tudi SPSS ne vem, ali se dobi za ubuntu. Pa še kakšen drug izobraževalni program verjetno ne.
2. Ubuntu je podoben windowsem XP, vendar ko instaliraš OS, je kar nekaj telovadbe, da naštimaš zadnji Open Office, slovensko verzijo Firefoxa, Microsoftove Fonte, driverje za tiskalnike in podobno. Tudi v open officu je potrebno nekaj telovadbe, da našitmaš shranjevanje v format DOC, XLS in podobno. Da glupi študent nima težav, ko prinese svojo predstavitev na izpitni zagovor.

Vsekakor takšen uporabnik potrebuje vsaj intelov procesor core 2 duo E5200 z najmanj 2 gb rama in grafiko na plošči X3100 in med 250 - 640 gb diskom. Tu Vista in office tekoče tečeta, pa tudi kakšna ne preveč zahtevna igrica spodobno deluje. Pa kar nekaj prostora je še za filme, ki bodo naloženi preko torrentov.

Poleg ponudb brez monitorjev me je najbolj razočaral Agt. Intel atom ni primeren za Visto, po mojem celo XP-ji na njem bolj kilavo tečejo. Da o predvajanju kakšnih HD filmčkov sploh ne govorimo. Edino kar je prednost te plate je cena in majhnost ohišja, v katero to plato spraviš. Ter mala poraba. Idealno za kakšen Home server ali internetni kiosk.

r0ker ::

BigBang je total utter sranje kar se tiče rač. opreme (tudi tiskalnikov, monitorjev etc.). vsaj za ptuj in maribor lahko 100% trdim. ko se pa gre za telefone, audio-TV opremo in vse ostalo pa se veliko bolj usposobljeni in pripravljeni pomagat. pač se vedno potrudijo prodat najdražje možno.

opeter ::

Čeprav po pravici povedano zadnji dve ponudbi niti nista tako napačni.

OK, pri Merkurju manjka monitor ipd., ampak sam računalnik je še najbolj zmogljiv od vseh naštetih, grafična pa bo ponudila tudi kakšen malo večji užitek pri igranju novejših naslovov (kar za večino ostalih kišt ne velja). Seveda, če gledamo na igranje. Ampak študent se nima kaj igrati, raje naj študira (seveda ne igre, razen če je na kakšni taki smeri). :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

PaX_MaN ::

Zakaj ne ubuntu ?
1. Na njem ne tečejo kakšni slovarji,

MySpell plus ustrezen jezikovni paket.

pa tudi SPSS ne vem, ali se dobi za ubuntu. Pa še kakšen drug izobraževalni program verjetno ne.

Dela na Linuxu, pa pune haufne ostalega tudi.

2. Ubuntu je podoben windowsem XP, vendar ko instaliraš OS, je kar nekaj telovadbe, da naštimaš zadnji Open Office, slovensko verzijo Firefoxa, Microsoftove Fonte, driverje za tiskalnike in podobno.

A XP ti pa kar misli bere, da ve, kaj mora narest, al' kako?
Niso to več osemdeseta; distroti znajo že kar nekaj časa vse sami nastavit in naložit, samodejno. Še s CDji ni treba več žonglirat!

Tudi v open officu je potrebno nekaj telovadbe, da našitmaš shranjevanje v format DOC, XLS in podobno. Da glupi študent nima težav, ko prinese svojo predstavitev na izpitni zagovor.

Um, LOL?
Shrani kot -> Microsoft Word 97/2000/XP? Rings a bell?

jest10 ::


Poleg ponudb brez monitorjev me je najbolj razočaral Agt. Intel atom ni primeren za Visto, po mojem celo XP-ji na njem bolj kilavo tečejo. Da o predvajanju kakšnih HD filmčkov sploh ne govorimo. Edino kar je prednost te plate je cena in majhnost ohišja, v katero to plato spraviš. Ter mala poraba. Idealno za kakšen Home server ali internetni kiosk.

Za Visto ne vem, toda XPji tečejo super na Atomu. Tudi s predvajanjem na 720p resoluciji ni problema.

nekikr ::

Pax Man, ne s tem začeti, nikoli ne bo konca windows/linux vojne...

Kar se Vertex diska tiče, v Sloveniji je naročen samo en kos, za našega Aliena, pa še on ga bo dobil samo zato ker mene pozna, sicer ga sploh ne bi uvozili...zato je pa razlika v ceni potem...

Vlady ::

Čeprav po pravici povedano zadnji dve ponudbi niti nista tako napačni.

OK, pri Merkurju manjka monitor ipd., ampak sam računalnik je še najbolj zmogljiv od vseh naštetih, grafična pa bo ponudila tudi kakšen malo večji užitek pri igranju novejših naslovov (kar za večino ostalih kišt ne velja). Seveda, če gledamo na igranje. Ampak študent se nima kaj igrati, raje naj študira (seveda ne igre, razen če je na kakšni taki smeri). :)

Kaj pa če je študent računalništva? O sej res, mi imamo predmet osnove računalniške grafike, kjer se učimo 3D modeliranja, animiranja, programiranja,... In zakaj tudi drugi študenti nebi igrali iger? Igre so del računalništva. Face it. Če nebi blo iger nebi bilo takeha skokovitega razvoja opreme.
Se pa strinjam, da če želi študent izključno igrati igre in ne početi kaj zelo resnega, je dovolj dober računalnik za 500€, pa si naj zraven kupi še konzolo.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

janezek67> Ubuntu je podoben windowsem XP, vendar ko instaliraš OS, je kar nekaj telovadbe, da naštimaš zadnji Open Office, slovensko verzijo Firefoxa, Microsoftove Fonte, driverje za tiskalnike in podobno. Tudi v open officu je potrebno nekaj telovadbe, da našitmaš shranjevanje v format DOC, XLS in podobno. Da glupi študent nima težav, ko prinese svojo predstavitev na izpitni zagovor.

Ja, to vse je problem na Windows. Ubuntu zna to vse sam namestit in skonfigurirat. Greš v "dodaj programe", obkljukaš firefox in open office in microsoftove fonte (driver za tiskalnik najde sam, če nimaš neke sumljive robe) in rečeš "Tole bi" in imaš. V slovenščini, če nisi pri namestitvi sistema rekel, da živiš v Sudanu.

c00L3r ::

Za takega študenta, ki nima pojma o računalnikih je Linux neprimeren. Zakaj? Ker bo slej, kot prej naletel na neko težavo, katero sam ne bo znal rešit. Njegovi kolegi mu tudi ne bodo znali pomagat, ker uporabljajo Windows. Nekateri boste rekli, da pa lahko ima kolega, ki se spozna na linux. Če bi ga imel, bi se lahko z njim posvetoval tudi o nakupu računalnika in se ne bi rabil pustit nategnit od trgovcev. Da ne omenjam možnosti, da bodo pri kakšnem predmetu potrebovali kakšen rač. program. Kaj mislite na katerem OS bo deloval, in katerih samo mogoče?

Kar se pa tiče Office, pa je tak. Jaz bi mu ponudil Open Office za začetek in bi mu namestil na Windowse. Če bo ugotovil, da potrebuje MS Office, si ga lahko omisli za 75€. Če ima 2 prijatelja/sošolca, lahko skupaj kupijo in da vsak samo 25€.

jype ::

c00L3r> Za takega študenta, ki nima pojma o računalnikih je Linux neprimeren. Zakaj? Ker bo slej, kot prej naletel na neko težavo, katero sam ne bo znal rešit.

Neverjetno, ane. Ker na Windows se pa take težave vedno rešijo kar same od sebe!

c00L3r> Njegovi kolegi mu tudi ne bodo znali pomagat, ker uporabljajo Windows.

To je že boljši argument. Pametno je izbrati sistem, ki ga kak kolega pozna, da ti lahko priskoči na pomoč.

c00L3r> Nekateri boste rekli, da pa lahko ima kolega, ki se spozna na linux. Če bi ga imel, bi se lahko z njim posvetoval tudi o nakupu računalnika in se ne bi rabil pustit nategnit od trgovcev.

Ker ima samo kolege, ki se "spoznajo" na Windows, se je pa pač moral pustit nategnit, ker kolegi, ki se "spoznajo" na Windows, nimajo pojma o računalnikih. To si hotel rečt, ane :)

c00L3r ::

Ne jype. V vsakem primeru potrebuješ prijatelja/znanca/kolega na katerega se lahko obrneš ko imaš kake težave z računalnikom. Ta izmišljen študent v tem članku ni imel blage veze o tem kaj rabi. Kar pomeni, da je daleč od tega, da bi poznal kakega računalničarja, ki bi mu lahko kdaj pa kdaj pomagal pri Linux-u.

Ne me narobe razumet. Jaz bi npr. moji mami dal na njen PC takoj Linux in OpenOffice, ker vem da bo delala samo par stvari na računalniku. Vklop, izklop, brskanje po internetu, email, pa mogoče kdaj kaki tekstovni dokument. Če se ji bo kaj zalomilo, pa ji lahko pomagam, tudi če ima Linux.

Za tega študenta pa Linux pač ni primeren. Pa si lahko ti še nevem kaki zaogovrnik. Nočem tu zdaj sprožat vojne o tem ali je Linux primeren za namizno uporabo ali ne... to lahko v drugi temi debatiramo.

Kar se pa tiče "kolegov ki se spoznajo na windows", ki jih sam omenjam, pa je tak. Če bo imel neke male trivialne probleme, mu bodo lahko prijatelji prišli na pomoč, ker so že sami imeli tak ali podoben problem. Ker uporabniki Windowsev se pa ne spoznajo nujno na strojno opremo in na to kaj kupiti. Uporabniki Linux-a so ponavai dosti bolj tehnično podkovani. Prav tako je uporabnikov Linuxa manj kot 1%, tako da je težko najti kolega, ki bi imel že podobno težavo kot ti.

l0g1t3ch ::

Če bi jaz prodajal sisteme potem neukemu kupcu takisto nebi ponudil linux-a, pa ne da bi linuxu kaj manjkalo kar tak nauk uporabnik rabi ali da je slab sistem. Samo tko je da če mu boš dal linux ga boš prav hitro spet imel za vratom kaj si mu to za enga hudiča naložu, ker ne bodo delala točno iste stvari na isti način kot je bil prej navajen.
Recmo veliko ljudi uporablja msn in ko tega ne bo šlo namestit na linux ti bo prišel nazaj težit, hotel bo naložit piratske office 2007, ki jih je vidu pr sosedu pa mu zgledajo fajn pa mu spet nav delal in spet boš ti kriv. Mu naložiš openOfice pa pa mu spet ne bodo delali kaki obskurni ptt-ji ki si jih pošiljajo po mailih al pa dobi docx in je spet mrzel.
Linux naložiš domačim, znancem al pa ga uvedeš v šole in na delovna mesta. Neukim strankam pa rajši prodajaš MS zadeve, da imaš čimmanj sitnosti z njimi. Linux sistem bi prodal samo nekomu, ki zadevo pozna ali se ima željo učiti in spoznati neki novga.

k4vz0024 ::

Link do članka ne deluje

PaX_MaN ::

Če je neuk, potem itak nima pojma ne o enem, ne o drugem, ane?

nekikr ::

In potem spet pridemo do dejstva, da za namig o Windows sistemu lahko vprašaš praktično vsakega mulca, za Linux moraš pa iskati z lupo --> Windows je boljša izbira

l0g1t3ch ::

Pod neuk sem bolj mislil takega, ki je že nekja malega delal na računalniku in to seveda v ms okolju. Pač oseba ki pozna nekaj najbolj osnovnih zadev in zna tudi nekaj poištalirat s tem d samo klika next, next, yes ubistvu pa nima blage veze kaj dela.
Tak bo prinesel sistem dam in poištaliral ubuntuja veliko lažje kot win xp potem se bo pa zapletlo. Če ga že na začetku nebo motilo da je je drugačen razpored menijev in da na desktopu nimam ikonice internet explorer in mu bo celo uspelo pognati firefoxa in priti na internet bo tak osebek napisal pod iskanje msn in dl-jal inštalacijski fajl. Potem se bo pa veselje končalo ker stvar seveda ne bo delal in kupec ti bo jezno sistem prinesel nazaj.

Seveda na linuxu obstaja kar nekaj alternativ msn-ja sam uporabljam recimo aMsn. Tudi inštalacija programov je ubistvu lažja kot na win sistemih. Dejstvo pa je da je potrebno naložiti drug program na drugačen način in tega večina neukega folka nebo naredla ampak boš imel ti težave, ker si mu to prodal.

Zadnjič sem videl prispevek o neki ameriški deklini, ki toži dell ker so ji prodali laptopa z ubuntujem. Fora je bla da je ona mela cd od aol-a pomoje, ki ti skonfigurira povezavo na net in seveda svar dela sam na winsih. Tako, da ji ni uspelo vspostavit internet povezave zaradi česar naj bi zamudila vpis na fakulteto ali v naslednji letnik. No in sedaj toži dell :))
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plačilo odkupine za kriptolocker - računovodski problem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6713038 (11068) NiggerBob
»

EnaA - Zakaj dvojna poštnina? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6217853 (16024) bauci
»

Postavljalci internetnih strani POZOR - spletna trgovina

Oddelek: Izdelava spletišč
313141 (1885) Looooooka
»

Mlacom in nove cene grafičnih kartic.

Oddelek: Kaj kupiti
201823 (970) BUDA78
»

Sedaj gre zares - predsedniški dvoboj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
644607 (3636) Alexius Heristalski

Več podobnih tem