» »

Sanjski prenosnik aka Kaj zdaj s temi gorivnimi celicami?

Sanjski prenosnik aka Kaj zdaj s temi gorivnimi celicami?

«
1
2

Lion29 ::

Lep pozdrav...

torej že lep čas odlašam z nakupom prenosnika, ker tehnologij, kki jih želim, še niso na voljo (vsaj jaz nisem našel kje bi lahko kupil)

Torej kaj si želim:
1. Gorivne celice
že 2 leti nazaj se je bralo o protipih prenosnika toshibe in samsunga na gorivne celice, ki imajo avtonomijo vsaj 20h. Človek bi rekel, da po dobrih dveh letih bi morala ta tehnologija priti že v masovno produkcijo in do nas potrošnikov. Ali se da kje dobit?

2. SSD
Torej ne rabim velikega diska, ker bom za svoje potrebe priklapljal zunanji disk. Več kot zadovoljen bi bil s 64GB SSD enoto. Intelov x25 bi v teoriji zadoščal, samo bi si želel hitrejše enote, tam nekje do 300BM/s r/w. Je že kaj podobnega zunaj? Navadnega diska ne nucam.

3. Hiter procesor/plata/ram
Sem bral, da se da dobiti že intlove i7 core procesorje za prenosnike. Oz. prenosnike s temi procesorji, kul. Tu sem že "pokrit". Pa valda mora imeti 4GB ddr3 rama (se to da dobit? )

4. Touch screen monitor
Torej velikost monitorja ni tolk pomembna, ker za resno delo priklučim svojga velikega LCDja. Za prenosnik pa si bi želel touch screen varianto in sicer Tablet PC. Velikost od 9" do 11", več ne rabim. Mogu bi pa bit zoptimiziran za delo na svetlem, zunaj.

5. Odlična grafilna kartica
Seveda bi prenosnik moral imeti dobro grafično kartico, s katero bi moral z lahkoto poganjat najnovejši COD brez problemov na mojmu monitorju. Pa seveda HD filme v polni ločljivosti. Ali je to sploh možno?

6. Dobra povezljivost
Seveda bi moral imeti integrirane vse moderne priključke. najbolj pa si želim wireless usb ali pa USB3. Že kaj novega tukaj? je že dobavljivo? Logično mora vsebovati tudi čitalec kartic... Zanima me, kako je z GPS moduli? rad bi imel to integrirano, pa možnost kake zaščite proti kraji (če ti ga kdo vdrapne, da veš, kje se nahaja)



DVD ali BD enot ne potrebujem. To se da vse externo zrihtat.

Torej tako, to je moj wish list. Mi znate kolko od tega se da dobit in če se vse skupaj da zmontirat. Kaj porečete na ceno?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Valvoline ::

Za špile in podobno prenosnik je le brezveze zapravljen denar.
Drgač pa če greš kakšnega danes kupit,jutri bo vedno pršu boljši za isti dnar :) In če tko razmišljaš skoz vrjetn nikol ga ne boš kupu :)

Zgodovina sprememb…

LuGi ::

Edini i7 > clevo-d900f vendar brez SSD diskovja(dokupis) ter touch screen-a..

Za gorivne celice pa vprašaj spet čez dve leti :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

Lion29 ::

ma poglej, zdaj imam desktopa že 6 let istega (še vedno athlona 2000) in sem z njim čist zadovoljen. in zvečine mi poganja zadovoljivo orodja ki jih potrebujem (firefox, DW, in FW) Kadar rabim flash ze mal pokašljuje.

ampak potrebujem prenosika (stara prenosna škatla je šla v maloro) in če bom že kupu, bom kupu takšnega, ki bo nadomestil moj sedajšnji workstation (kar ni težko) ... in seveda ga bi kupil vsaj za 5 let. Z naštetimi tehnologijami bi šlo BP.

Saj za igre ne rabim pretirano... AOM laufa lepo že na mojmu workstationu, COD2 malo zajebava... z dobero grafično in dobrim procom, pa mislim, da bi cod5 laufal bp, drugo itaq ne rabim :) aja, morebiti utegne zajebavati spider solitaire :))
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

SmeskoSnezak ::

Malo manj sanjski, a vendar zmogljiv. w700

p.s.:popravljen link
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

Lion29 ::

hm... pravkar prebral, da usb3 pride ven komaj konec letosnjega leta ali v yacetku naslednjega :( uffa
no, do takrat pa bi morali SSDji bit tolk hitri in gorivne celice?
pismo bo se za cakat...

pol raje kupim enga zdaj pa ga pol prodam? hm..
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Pesimist ::

Lahko ti enega iz NASA zrihtamo za 380k€. Pol bos pa lahko na Everestu COD5 spilas kamot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Yaqwsx ::

mislim da te ceneje pride ce kupis stacjonarno kompo za cod5, garmina, pa povprecnega laptopa za okoli nostit, kot pa tvojo supa dupa NASA kompo

Lion29 ::

maja, lih tolk supa dupa pa spet ni :|

edino kar mislim, da bi tezko to spravu v malega tableta
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Half-Saint ::

Jst sm mel podobno dilemo pred nekaj meseci. Na koncu sem se odločil, da je pol ceneje, če vzamem normalno desktop mašino za razliko v kešu pa en netbook ali poceni notebook..
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

SmeskoSnezak ::

Si sploh pogledo w700?
@ Pusti soncu v srce... @

Lion29 ::

ja, sedaj. vceraj nisem vidi linka

prvic mi je grd. sicer so pa vsi ibm-i/lenovo grdi.
ampak mi valda nismo povrsinski tipi, pa se ne oziramo na take stvari, ne?
no, kot drugo je veliko prevelik. niti pod razno ne potrebujem 17"
kot tretje ni tablet
in kot cetrto nima gorivnih celic, kar pomeni, da je avtonomija zelo kratka, glede na to, kaksen zaslon ima in kaksno graficno in procesor.

definitivno predrag prenosnik, ce bi ga zelel imeti le kot prehodnega....

tak da zgleda bo treba pocakat leto dni, vmes pa si nabavit nekaj prehodnega za male pare, za prvo silo
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

na to, kar si opisal v prvem postu, boš čakal še ZELO dolgo.

Tudi če se gorivne celice narišejo jutri v vseh prenosnikih bo še vedno minilo en lep čas, da bo cena sprejemljiva in da ne boš poskusni zajček pri morebitnih okvarah in slabem trajanju.

Kvaliteten in hiter SSD te bo prišel kar veliko, no sicer se kar hitro cenijo, vendar so trenutne cene precej visoke.

Touch screen tablete se že dobi brez problema. Tudi v približno taki velikosti, vendar cene letijo v nebo.
Pri tem pa seveda sanjanje o i7 in neki vrhunski grafični kartici odpade, saj se tovrstne komponente ponavadi znajdejo v prenosnikih, ki tako po velikosti ekrana kot teži lahko popolnoma zamenjajo namiznega in niso ravno primerni za prenašanje. Da seveda spet ne govorimo o ceni, ki bi združila vse te lastnosti.

Torej, tudi če bi tak prenosnik čez eno leto bil prisoten na tržišču, boš zanj odštel tam okoli 4 ali 5 tisoč €. Malo računaj pa vidiš, da se ne splača, tudi ne za obdobje petih let.

Raje kupi en povprečen stacionarni comp in zraven še za en osnoven laptop, če ga res potrebuješ.
Povprečna doba uporabe je pri sedanjih prenosnikih itak tam okoli 3eh let in v tem času bo morda že kaj bolj konkretnega pri gorivnih celicah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Lion29 ::

eno vprasanje... namrec vedno sem zelel imeti samo eno kisto... tak da mi ideja o workstationu in laptopu ne disi prevec... namrec delam veliko stvari in sinhronizacija vseh teh stvari je res full zamudno opravilo, zato bi rad imel samo en racunalnik...

ko je priklopljen na dock je pac bolj zmogljiv

no in sedaj moje vprasanje... namrec poganjaje iger na terenu ni lih prioriteta in prej bomboncek kot nuja, zato mi v osnovi tut kaksna super duper graficna ni pomembna... sem pa bral pred kratkim, da obstajajo graficne, ki se jih da prek USBja priklapljat... logicno nekih super rezultatov zaradi pasovne sirine ni slo pricakovati, a s prihodom USB3 (prepustnost do 10x vecja kot USB2) bi taksna varianta znala biti zelo uporabna. torej USB graficna kartica, ki jo priklopis po potrebi?

tak da jaz sem se "vdal" v usodo in bom sedaj kupil nekaj prehodnega in pocakal leto dni. Takrat bo tudi kak poseben, zmogljiv in varcen proc prisu ven (kak zoptimiziran i7) in valda usb3... in SSDji bodo zagotovo veliko bolj dostopni. Gorivne celice pa se verjetno da pogresat
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

to z USB grafično bi šlo. Sicer, kot praviš, nekih čudežev ni pričakovati, na tržišču pa tudi ni neke hude ponudbe (če se ne motim ima le Asus nekaj svojega) glede tega in bo za tiste osnovne igralske potrebe zadosti tudi ena mobilna varianta grafičnih kartic, ki so v prenosnikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

d0rK ::

Glede na zahteve se clovk skoraj vprasa ce je to sala. Takega prenosnika ni. In tudi ce spravijo vse tebi zeljene komponente
v enega v naslednjem letu in pol to se vedno ne bo prenosnik ampak bolj premicnik. Pa racunaj na kaksni dve uri avtonomije.
Cena? Par k EUR.

Gorivnih celic pa pomoje v prenosnikh ne bo se celo vecenost. Je sploh kdo vidu kje kaksno napoved?

Lion29 ::

ce ti pravim, da sta samsung in toshiba naredla vsak svoj prototip na gorivne celice ze 2 leti nazaj
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

d0rK ::

Govorim o napovedih o preseliti v mainstream vode. Od prototipa do zadeve ki ne stane 10k EUR in je na voljo vsem lahka traja veliko let.

SSDji so te dni ze v masovni proizvodnji pa dobri se vedno stanejo po 800EUR.

Lion29 ::

800e? ma dej ne nakladaj
intlov x25m 80gb (ki velja kao ya enega boljsih) dobis za manj kot $400, najnizja cena celo $365

http://computers.pricegrabber.com/hard-...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Lion29 ::

Transcend 2.5 Solid State Disk (SSD) 128GB SATA MLC with Build-In ECC celo samo za $284.05

http://computers.pricegrabber.com/hard-...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

d0rK ::

Ti kr glej cene v Ameriki ja. Ga bos sou osebno tja kupt? X-25M je v Evropi 400EUR s postnino. In ti si nakladou neki o 300 MB/s.

Tvoj dragi X-25M ima 250/70. Tisti ki sem ga jaz gledal (X-25E) ima 250/170. Poleg tega je X25-M MLC.

Lion29 ::

http://www.solo.si/racunalnitvo-10087/r...

OCZ SSD trdi disk 120GB, SATA 2, SOLID SERIES
269,90 €

je pa res, da se še ne da dobiti 300MB/s ...
čez leto dni sem prepričan, da bo tak SSD s kapaciteto 64GB stal manj kot 150€
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

tudi če se čez eno leto poceni na sprejemljivih 80 ali 100€, bo kombinacija ostalih želenih zadev še vedno neuresničljiva ali pa presneto draga.

Lion29 ::

se strinjam

pac bolj kot ne me je sploh zanimalo ali obstoječe tehnologije že obstajajo in če jih gres kombinirat skupaj... sploh za gorivne celice, če kdo kaj ve, kakšne so napovedi... ker avtonomija mi je res stvar, za katero sem pripravljen odšteti precej več

ampak kot ugotovljeno, so to le pobožne sanje in še daleč od dejanske realnosti
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lion29 ()

d0rK ::

OCZ diski so low-end. Ni primerjave z X25-E. Nikakrsne.

Cez leto dni? Ja, verjetno. Ampak ce bos dvakrat prebral kar sem napisal bos verjetno videl da sem govoril za dandanes. SSD disk
je se najmanjsi problem v temu seznamu. Vrhunska grafika, i7, gorivne celice (?!?!) in pa seveda vse zapakirano v prenosnik z 11"
zaslonom. Malo morgen.


Kar opisujes so mokre sanje racunalnicarjev ki se ne bodo izpolnile se vsaj nekaj let.

Lion29 ::

true, so true
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Galaxy ::

Glej glede SSD ne.. a si mogoče pozabil da so to ja le SATA2? V TEORIJI naj bi delovali na polni hitrosti, v realnosti pa dobimo koliko že? Počakaj malo še za SATA-600 ;)

SmeskoSnezak ::

Lion, nisn dal w700 kot prehodnega. Napisal sem, da ni tak sanski kot ti želiš. Ima hudo grafično, hudi monitor (bolša matrika), procesor i7 in ssd. Ima polovico lastnosti, katere iščeš. Za četrto , dolgo avtonomijo , dokupiš najbolšo baterijo, ki ima baje 8h. Cena potem naraste na 5ke verjetno.

Za najbolši tablet pa si poglej Wacom ponudbo, kolk vem bi naj bli najbolši kar se tiče touch-tech. Mogoče bi tam kaj našo.

Bi pa reko, da boš mogo počakat enih 5let ziher, če češ met vse to v eni makini :)
@ Pusti soncu v srce... @

Lion29 ::

d0rK:
http://www.monitor.si/novica/najhitrejs...

hehe :)

Sicer zgleda cena sedaj še pretirana (30$/GB), se pša definitivno na tem področju full dogaja in bo še zelo zanimivo
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

d0rK ::

Sem ze vec dni pred tabo.

Najmanjsa izvedenka bo kostala UBER-EURO™ in pa AFAIK zadeva ni bootable. Torej, ne da se je uporabiti kot sistemski disk.

Lion29 ::

ti si pravi ninja :)

ja sej, verjamem... sam zdaj bodo drugi proizvajalci (ki jih je v tem segmentu še dosti, ker se še trg ni dobro izoblikoval) cutili pritisk in bo kmalu cena padla... se prav veselim, ker čez leto dni, bom lahko dobil res soliden izdelek

zdej je treba sam se kak umetni hype ustvarit za gorivne celice, da se proizvajalci malo zgibajo, pa bo :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lion29 ()

Lion29 ::

to, da pa ni bootable, pa je kriv verjetno bios? da se ne da se bootat iz PCI Express?
mislim, da sam drive nima nic s tem, ali pac?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

d0rK ::

Verjetno BIOS, ne vem. Vsi trenutno pravijo, da se ne da. FusionIO je enterprise zadeva. Se bos kr nacaku da pade cena.

zdej je treba sam se kak umetni hype ustvarit za gorivne celice, da se proizvajalci malo zgibajo, pa bo

Itak, pol gremo pa naprej k resevanju svetovne lakote.

Lion29 ::

itaq...:)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Lion29 ::

http://www.racunalniske-novice.com/main...

koncno se nekaj dogaja v tej smeri...
sem imel prav, da bom s pravim nakupom pocakal do naslednjega leta
toshiba ponuja (bo ponujala) gorivne celice v marcu drugo leto z avtonomijo 20h

SSDji pa pridno napredujejo ravno te dni je OCZ predstavil novo serijo z R/W okoli 250MB/s
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

lahko nekdo prilepi vsebino tega, ker je dostopno samo registriranim?

Lion29 ::

iz RN
Podjetje Toshiba bo v mesecu aprilu pričelo z množično proizvodnjo prvih gorivnih celic za prenosne računalnike, ki bodo električno energijo proizvajale iz čistega metanola (DMFC). Ekološka baterija se po velikosti ne bo bistveno razlikovala od običajnih litij-ionskih hranilnikov električne energije, le njena maloprodajna cena naj bi bila občutno višja (do petsto ameriških dolarjev).

Gorivna celica teže okoli 320 gramov bo električno energijo proizvajala s pomočjo kemične reakcije in ne z izgorevanjem, kar bo preprečevalo možnost požara in eksplozije v primeru okvare. Vgrajeni sistem bo poskrbel za fizično ločevanje ogljikovega dioksida in vode, kar bo posledično pripomoglo k večji učinkovitosti delovanja. Po prvih ocenah naj bi dva decilitra metanola zadoščala za okoli dvajset ur avtonomije delovanja običajnega prenosnega računalnika. Nove gorivne celice podjetja Toshiba bo mogoče kupiti v mesecu marcu naslednjega leta.
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

cena pa bo še vedno občutno višja. No, kljub temu pa se že bližamo temu.

Lion29 ::

mah meni se 500USD niti ne zdi tolko dosti za 4-6x daljso avtonomijo...
je pa res, da si težko v situaciji ko si brez štroma več kot 10h

bi lahko naredili en kompromis... 250USD za 10h avtonomijo :)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

saj najbrž bo cena precej odvisna od avtonomije in bodo na voljo tudi cenejše variante. 500$ naj bi bila nekako zgornja meja, kot razumem iz novice.
Zame bi bilo fino enih osem do deset ur. Pač, ravno za tisti čas, ko je človek zdoma.

d0rK ::

Od kje pa so te stevilke? 250, 500.

T0RN4D0 ::

Hm, komp iz prvega posta? 9" tablica z i7 procesorjem, odlično grafiko, 4GB rama in gorivnimi celicami oz 20 urno avtonomijo... Po mojem bi se že dalo dobit za par deset tisočakov. Pa debelina ne bi bla lih notebook style, ampak bi bla kr 9" kocka. :) V normalni izvedbi najbrž nikoli. :)


Mislim kok je lahko nekdo k je zadovoljen z athlonom 2000 in mu pokriva ves potrebe, kar naenkrat se spomne da vse kar danes računalniki ponujajo je čist premalo, da bi pa mel nevemkaj. Ampak hkrati da pol spet ne bo menju 5 let kompa... :)

Kupi si prenosnik za 500€ in ne kompliciraj.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

paljer ::

Danes ima athlona 2000 in jutri hoče imet ekstra majhn super zmogljiv prenosnik s 24urno avtonomijo, ker ga baje rabi na šihtu. Kaj si zamenjal službo mogoče? Aja, pa touch screen na katermu se bo dalo špilat cod5 tut more imet. Mislim, zakaj sploh odgovarjate na te provokacije?

Lion29 ::

ja ma res... zakaj sploh odgovarjate...:)

sej zato pa je v naslovu napisano sanjski prenosnik, a ne?
pa povedal sem kaj je moja wish list... in celo vprasal, ce se to da skup zmontirat

pa glede na to, kaj vse zmontirajo v en majhen telefon kot je recimo iphone ali omnia, bi se clovek vprasal, cemu nebi bilo mozno cesa takega x 5 v 10x vecji masini?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

SmeskoSnezak ::

No, po dveh letih me zanima...

wishlista bi se že morala uresničiti.

Kateri laptop trenutno vse to ponuja? In mogoče še več? :))
@ Pusti soncu v srce... @

IceIceBaby ::

Gorivne celice so še vedno znanstvena fantastika. So pa baterije v povprečju že precej boljše. Vsak malo boljši prenosnik omogoča vsaj 5, 6 ur normalnega dela, so pa dostopni poceni modeli z 12 urno avtonomijo. Govorim za normalne baterije, ne raznih štrlečih, težkih dodatnih baterij.

Ostalo je pa bolj ali manj že standardna oprema v srednjem cenovnem razredu.

Aja, pa touch screen je še vedno redkost, ker je na prenosnikih neuporaben.

Lion29 ::

hm, v teh 2 letih in pol so se razvili tablicni racunalniki, ki ponujajo fantasticne multitouch screene, ki smo jih takrat le sanjali...zdaj ne vem ali acer ali asus ali nekdo drug ponujajo prenosnika, kjer lahko flipnes zaslon in rata tablica

SSDji so tudi realnost in to precej vecji in precej hitrejsi

i7 brez problema in sandy bridge

tudi graficne so spodobne... a zdalec od zeljenega

baterije so se vedno boge

povezljivost je full napredovala..usb3, wifi, tablice imajo skoraj vse gsm modul

zasloni so precej boljsi


torej razen boljse baterije in graficne so prenosniki ze precej spodobni. . .touch screen pa ni tolk uporabljen kot na tablicah, ki pocasi izpodrivajo prenosike
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

SmeskoSnezak ::

Sem mislil, da boste kake konkretne primere dali. Linke do laptopov pa to :P
@ Pusti soncu v srce... @

Lion29 ::

ah, kolk je tezko... pejdi v priljubljeno spletno trgovino, ki ponuja prenosnike in sortiraj po ceni padajoce :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

jype ::

Novi Vaio Z je kar impresiven, recimo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vozila na gorivne celice

Oddelek: Na cesti
273811 (3110) gruntfürmich
»

Zračna baterija

Oddelek: Novice / Ostale najave
425786 (3460) Pyr0Beast
»

Aluminij za proizvodnjo vodika. (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7724730 (22492) gruntfürmich
»

Mini plinski motor

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154061 (3409) gzibret
»

SLI za prenosnike

Oddelek: Novice / Grafične kartice
344497 (3044) Pyr0Beast

Več podobnih tem