» »

Mini plinski motor

Mini plinski motor

Daily Tech - Trenutno so gorivne celice najbolj realen predvideni naslednik baterij, morda pa se jim bo v bližnji prihodnosti pridružil že kak zanimiv izum za pridobivanje električne energije. Na ameriški univerzi MIT so naredili koncept zelo zanimivega stroja -- pomanjšanega motorja na plinski pogon s turbo polnilnikom. Zadeva ne izgleda kot tipičen avtomobilski motor, a je po principu delovanja zelo podobna, izdelana pa je iz posebnih mikrostruktur, s pomočjo katerih je možno zmanjšati dimenzije na velikost, uporabno za vgradnjo v prenosne naprave. Delujoč prototip bodo poskusili izdelati do konca letošnjega leta, projekt pa je zelo resen in ima najverjetneje svetlo prihodnost, saj ga financira tudi ameriška vojska. Več na DailyTech.

15 komentarjev

sverde21 ::

In zakaj bo tale stvarca uporabna? Za močnejši vibrator v mobilcih? :D
<?php echo `w`; ?>

SaXsIm ::

podobno napravico sem med novicami zasledil že pred časom v ŽIT...
SaXsIm

WarpedGone ::

Trenutno so gorivne celice najbolj realen predvideni naslednik baterij


Jajca. So le stvar, ki se jo naftarji želijo. Da bi narod še po elektriko hodil k njim.

Naslednik so kondenzatorji.
Zbogom in hvala za vse ribe

tomslejko ::

zakaj pa kondenzator?? a bomo strele lovili ;) . Ja tale napravica je zanimiva, vendar ni nič kaj novega saj je bila opisana v življenje in tehnika pred cca 10 meseci... Sicer pa ne vem če bi jo želel imeti v prenosniku, še baterij ne znajo naredit da nebi zgorele, kaj šele plinske turbine ;)


LP
Laibach NSK

Matek ::

Kondenzator zato, ker je bistveno bolj kul od običajnih baterij, če gledamo na večino njihovih težav (kratek življenjski rok, čas polnjenja), zaenkrat je problem kapaciteta kondenzatorjev, a nanotehnologija obljublja rešitev za to.

Kar se pa tiče naftašev -- mja, lahko da je res, jaz samo posredujem, kar berem in govora je daleč največ o gorivnih celicah, lahko pa, da imaš glede dejanskih zmogljivosti prav.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Matrin ::

Kaj se je pa zgodilo z radioaktivnimi izotopi? Mn se baterija, ki laufa celo tvoje življenje, še vedno zdi najbolj kul.:D

edge540 ::

>>Kaj se je pa zgodilo z radioaktivnimi izotopi? Mn se baterija, ki laufa celo tvoje življenje, še vedno zdi najbolj kul.

Dvomim da bi ti pustili to vzet na letalo:D

Drugače pa navijam za gorivne celice dokler ne porihtajo kondenzatorjev do te mere da bodo uporabni za ta namen.

Gundolf ::

> Dvomim da bi ti pustili to vzet na letalo:D
S tako baterijo sploh ne bi bilo problema v nasprotju z mini turbino. Madona, sej ni vse kar seva jedrska bomba.

Azrael ::

@Matrin:

RTG

Stvar je cool, zanesljiva, varna in učinkovita, vendar obstaja hud problem. Če bi kdo zadevo kombiniral s primerno količino rastreliva in raztreščil vse skupaj, bi bilo zelo grdo, (splohče bi odstranil zunanji oklep z RTG).

Plutonij je izredno strupen, če že ne najbolj strupena stvar pod soncem. Zato dvomim, da bo RTG kdaj postal prosto dostopen.
Nekoč je bil Slo-tech.

edge540 ::

>>Madona, sej ni vse kar seva jedrska bomba.

Kot je že Azrael pred mano povedal, je dovolj če stvar malo začiniš z par deset grami primernega razstreliva. Sploh ne rabiš jederske bombe. Umazana bomba je dovolj.

Gundolf ::

Če ti rata na letalo prinesti par gramov eksploziva z njimi narediš še najmanj škode, če jih uporabiš da v zrak spraviš nekaj gramov plutonija. Dirty bomb je na letalu zelo neučinkovit. Če seveda govorimo o količinah primernih za baterije, torej merjeno v gramih, dekagramih.

edge540 ::

Res je da bi še največ škode naredil če bi eksploziv nastavil na steno letala in naredil luknjo. Če govorimo o kakšnem RDX-u je 50 gramov dovolj za lepo luknjo v trupu. Z plutonijem pa bi naredil največ škode, če bi ga spravil v zrak, tako da bi ga ljudje vdihavali - dokaj majhna količina zadostuje za pljučnega raka.

Heh pol pa lahko samo upaš da bi se take baterije vžigale majn kot današnje:D

Gundolf ::

Za pljučnega raka rabiš dokaj fin prah. Ne vem še bi ti bila ena mini bomba to sposobna narest. Sploh ker bi vsi potniki takoj dobili maske za dihanje. Pa še toliko je bolj strupenih stvari, ki se jih da na letalo prinest in se jih lažje razprši po zraku in učinkujejo hitreje obstaja, da je tole s plutonijem čisto brezveze.

Sicer pa verjetno brezveze razglabljat, ker taki generatorji elektrike, ki v procesu ustvarijo toliko toplote, niso ravno zaželjeni v prenosnih napravah. Tako da težko, da bo kdaj se splačalo imeti teke baterije za recimo prenosnik al pa mp3 player,

Pyr0Beast ::

... plutonij je drag.
Mogoče bi bilo uporabno v prihodnosti, mogoče, čeprav zdaj ne vidim kej veliko uporabnosti v tem. Mogoče za kakšno zobno prho z gretjem vode :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gzibret ::

Narobe svet :P

Iz novice o plinskih "baterijah" za prenosne napravice se je razvila debata o uporabi plutonija za teroristične namene :D
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MIT razvija človeku podobnega robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195538 (4277) Keyser Soze
»

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
74661 (4096) dexterboy
»

Nove napovedi iz AMDja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
559962 (7257) RejZoR
»

Test Radeona X1950 Pro

Oddelek: Novice / Grafične kartice
163697 (2728) Klemzz
»

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizv

Oddelek: Novice / Procesorji
315519 (4332) imagodei

Več podobnih tem