» »

Wikileaks objavil poročila ameriškega kongresa, skupna vrednost milijarda dolarjev

Wikileaks objavil poročila ameriškega kongresa, skupna vrednost milijarda dolarjev

Kitajska - širjenje orožja za množično uničevanje in raket: Politična vprašanja

vir: Slashdot
Slashdot - Wikileaks, poznan predvsem po objavi mnogih zaupnih in tako ali drugače neprijetnih poročil za različne politike, politične organizacije, tajne službe in podjetja, je včeraj objavil slabih sedem tisoč poročil z več kot 127 tisoč stranmi, ki vsebuje poročila tako o trenutno perečih problemih ZDA, ameriških odnosih z različnimi državami, njihovih politikah in trenutni gospodarski krizi, kot tudi poročila o zdravstvenem sistemu in kmetijski politiki. Več kot dva tisoč teh poročil je bilo posodobljenih v zadnjem letu, najstarejša pa gredo tudi do samega začetka prejšnjega desetletja.


Poročila, v skupni vrednosti skoraj milijarde ameriških dolarjev, so delo kongresne raziskovalne službe (CRS) in so bila do sedaj na voljo pisarnam različnih kongresnikov, njen proračun pa je več kot sto milijonov ameriških dolarjev. Poročila se smatrajo kot zelo nestrankarsko obarvana, podrobna in predvsem ažurna in so bila najbolj zaželjen vladni dokument, ki ni bil objavljen na internetu.

Podporniki transparentne vlade kot na primer senator in nekdanji predsedniški kandidat John McCain in Patrick J. Leahy so se že leta borili, da bi bila ta poročila javna, saj je CRS, kot veja kongresa, izvzeta iz vlade in posledično ni podvržena zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Kljub temu, da so poročila sama po sebi javna, pa jih CRS ni izdajal javno zaradi svoje interne politike. Člani kongresa tako lahko poročila poljubno javno objavijo, a so to prevečkrat storili le ko je to koristilo njihovim političnim ambicijam. Tako so problematična poročila vse prevečkrat ostala pozabljena v predalih. Žalostno pri tem je, da se CRS smatra kot možgani ameriškega kongresa, ki jo po moči nadvladata verjetno samo stranki sami, in je tako zmožna vplivati na odločitve kongresa, tudi v primeru ko njihova poročila vsebujejo napake.

Še bolj problematično pri tem pa je, da so poročila bila vedno dostopna na sivem trgu - tako so določeni člani kongresnega osebja pretihotapili iz kongresa skoraj vsa poročila in jih prodajali različnim lobističnim in pravnim pisarnam.

9 komentarjev

d0rK ::

Wau kul. Kaksen procent vseh porocil pa so objavl? Bodo zadevo vseskozi updejtal?

Se ena zanimiva: SLOVENIA: COUNTRY BACKGROUND REPORT, November 30, 1999

PaX_MaN ::

"...slightly smaller than New Jersey."
That sounds so ... LOL.

amts ::

Na sedmih straneh komplet vse o Sloveniji, zgodovina, politika,... Bistvo brez nepotrebne navlake. Nekaj na hitro o določeni državi za politike, ki ob določenem trenutku to potrebujejo. Vprašanje kako imajo to rešeno naši.

root987 ::

Wikipedia to the rescue! :>
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

MrStein ::

A piše kak so prišli do teh poročil ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

Na sedmih straneh komplet vse o Sloveniji, zgodovina, politika,... Bistvo brez nepotrebne navlake. Nekaj na hitro o določeni državi za politike, ki ob določenem trenutku to potrebujejo. Vprašanje kako imajo to rešeno naši.

Naši pa na Wikileaks pogledajo.

Sc0ut ::

especially in comparison with the conflict-ridden experience of the other former Yugoslav republics.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Putr ::

Zanimivo branje.. edin problem je da je mal out of date, no precej out of date.

mjk ::

mislim, da imajo američani še kakih 10 podobnih poročil o sloveniji, ki pač še niso prikapljali ven (z novejšimi datumi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mjk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Komisija za preprečevanje korupcije je ravnala protipravno (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
912164363 (121550) Mavrik
»

Računsko sodiše - politika

Oddelek: Problemi človeštva
232000 (1382) borchi
»

Netenje ognja del Ciinega načrta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
504664 (3150) molotov

Več podobnih tem