» »

Računsko sodiše - politika

Računsko sodiše - politika

Icematxyz ::

Kot državljan RS katera se ima za pravno in nasplošno moderno urejeno državo zahtevam:

-Da Šoltes prizna, da je storil napako pri metodologiji in spremeni poročilo o proračunu 2007
-Da Šoltes vztraja, da je poročilo pravilno. In kljub politični odločitvi drugače. Če bi prišlo do politične opredelitve drugače zahtevam, da sproži ustrezne ukrepe, ki bi spodbijali kakršnokoli drugačno interpretacijo, ki bi bila sprejeta politično.
-Če nima te moči predlagam da se računsko sodišče ukine ali se mu podeli ta pristojnost
-Da Janša prizna, da ne gre za politični revanšizem in da dejansko so storili napako pri metodologiji in sprejmejo odločitev računskega sodišča kot dejstvo

Vse ostale scenarije, ki temeljijo na političnih odločitvah in zaobidejo državne inštitucije, ki so pristojne za to področje zavračam.

Kolikšna je realnost v RS da se moje zahteve dejasnko izpolnijo? In da imam pri tem občutek, da se na nikogar ni pritiskalo in da ni pač "zavoljo miru" spremenil svojega mnenja in popustil izsiljevanju?

paljer ::

Malo je verjetno, da se bo tvoj scenaril uresničil. Dejansko sploh ne gre za vprašanje leta 2007, ni mi mar ali je bilo malenkost presežka oziroma primanjkljaja. Dejstvo je, da slovenske javne finance niso vzdržne. Leta 2007, ko je bil gospodarska rast visoko pozitivna ni bilo težko doseči majhnega presežka. Naj se slovesnki politiki že nehajo obnašati kot otroci in raje pogledajo kako se bo slovenski proračun obnašal letos in v prihodnjih letih. To je veliko bolj pereče vprašanje, ki pa mislim, da presega znanje in sposobnosti slovenskih politikov.
Ko gre vsem dobro, ni problem vladati!

Atos ::

-Da Šoltes vztraja, da je poročilo pravilno. In kljub politični odločitvi drugače. Če bi prišlo do politične opredelitve drugače zahtevam, da sproži ustrezne ukrepe, ki bi spodbijali kakršnokoli drugačno interpretacijo, ki bi bila sprejeta politično.

Tule je problem. Ker Šoltes lahko samo opozori na napako, ne more pa zahtevati popravka, ker to ni v skladu z zakonom - nima takih pooblastil.

djordjevic ::

Vse skupaj je ena velika traparija. Janša pač noče, da bi karkoli skazilo idealizirano podobo njegove vladavine, zato vztraja na potrditvi zaključnega računa proračuna, s katerim so očitno dokazano manipulirali, da bi 'izkazali' prvi, zgodovinski presežek. In če vlada hoče ratifikacijo protokola za nato, bodo morali ugriznit v to kislo jabolko. In če mu bodo nato kdaj očitali, da presežka ni bilo, bo rekel: Kako da ne? Sami ste podprli zaključni izračun, ki to potrjuje. :) Bolno, ampak, jebiga, saj pa živimo v Sloveniji. Bi že morali biti navajeni na take mahinacije.
No grave is deep enough to keep us in chains.

borchi ::

jaz na to kolobocijo za razliko od nekaterih gledam pozitivno.

namreč, janšo je zadnje čase (ok, ok, ne semo zadnje čase) dajala preganjavica, češ, kaj si bodo v evropi in svetu mislili o sloveniji, itd. sedaj se je tega znebil, ne sekira se več, kaj si bodo mislili o sloveniji, ker sedaj hrvaško blokira celo že pri vstopu v nato (in to brez pravega razloga).

paranoja prečrtana, samo še shizofrenijo v red spravi...

(i used to be schizofrenic, but we're ok now, press 8-))
l'jga

Icematxyz ::

Torej farsa je končana. Politika je dokazala na konkretnem primeru, da je več kot državna inštitucija v naši državi? Kako reče politika tako je. In pika.

In tega se niti več nihče ne sramuje. Celo povdarja se to na glas? Kako smo s tem dejanjem ohranilu ugled države? Sam mislim, da smo ga izgubili.

Smo pa zato dobili najuspešnejše leto z gospodarskega vidika v zgodovini slovenske države. In sicer računsko leto 2007. To pa je tudi nekaj a ne?

Karaya 52 ::

Šoltes je že v preteklosti deloval politično. Če bi isto metodologijo uporabljali pred letom 2004, bi bile bilance proračunov še bolj klavrne. Državni zbor je recimo potrdil tudi Gasparijevo super duper metodologijo, bolje znano kot nateg leta. Medtem si poslanci manjšajo plače, Pahor ne vidi več maneverskega prostora v fiskalni politki, davkoplačevalci bomo subvencionirali kredite, Križanič izdaja obveznice, medtem Lahovnik dvomi v uspeh te prodaje, javni dolg bo presegal maastrichte okvire... Skratka, spuščanje dima.

Icematxyz ::

Šoltes je že v preteklosti deloval politično.


Torej iz prvega posta:

-Da Šoltes prizna, da je storil napako pri metodologiji in spremeni poročilo o proračunu 2007

MadMicka ::

Računsko sodišče je strokovni organ. Če nekdo trdi, da je Šoltes v preteklosti že sprejemal politične odločitve in tako namiguje na to, da naj bi bilo zadnje sporno poročilo računskega sodišča politične narave, potem bodisi laže, bodisi nima pojma o čem govori.

Na računskem sodišču so zaposleni strokovjaki, ki so po strokovni plati tako močni, da jim nek politik ala Janše ali pa Pahor pač ne more soliti pamet, kar se stroke tiče. Jih lahko mirno na štiri oči ali pa javno nekam pošljejo.

In nadalje, to da politika v zadostni meri ne upošteva najvišje strokovne organe, to je problem politike in volilcev, ki volijo takšne politike. Nikakor pa ni to razlog, da bi se tak strokovni organ kot "brezzobi tiger" ukinil. Daleč od tega. V demokraciji gre pri najvišjih vrhovih oblasti za nek ping pong odnos - za odnos prirejenosti. In se lahko včasih tudi malo kregajo med sabo. Za razliko od totalitarizma, kjer imaš lahko več formalnih vrhov oblasti, dejanski je pa en sam.

Pa še glede t.i. "brezzobega tigra". Bolj ko je nek organ strokoven in politično neodvisen, večje zaupanje javnosti ima in bolj se ga politika boji. Prav je tako.

borchi ::

> Šoltes je že v preteklosti deloval politično.

npr.?

> Če bi isto metodologijo uporabljali pred letom 2004, bi bile bilance proračunov še bolj klavrne.

a takrat ko še ni bil predsednik računskega sodišča?

> Pahor ne vidi več maneverskega prostora v fiskalni politki

to je res, janša ga vidi bistveno več. socialist pač...

> davkoplačevalci bomo subvencionirali kredite

jah, bajuk je bil proti prodaji NLBja. jeba.

> Križanič izdaja obveznice

še sreča, da so vsi dosedanji finančni ministri izdajali obveznice, drugač bi človek še mislil, da je križanič posebej zloben...

> javni dolg bo presegal maastrichte okvire

nič bat, dokler je janša v parlamentu, ne bo pustil, da bi kdo grdo govoril o slovenskih javnih financah :D
l'jga

Karaya 52 ::

>npr.?

S pozivi izvršilni veji oblasti.

>a takrat ko še ni bil predsednik računskega sodišča?

Tako.

>jah, bajuk je bil proti prodaji NLBja. jeba.

Arhar je bil cel masten ko je komentiral ukrep, pa je direktor Unicredit.

>še sreča, da so vsi dosedanji finančni ministri izdajali obveznice, drugač bi človek še mislil, da je križanič posebej zloben...

Misil sem takole: "Križanič izdaja obveznice, medtem Lahovnik dvomi v uspeh te prodaje".

TESKAn ::

"Križanič izdaja obveznice, medtem Lahovnik dvomi v uspeh te prodaje".

Jah, sej vemo, da je nekaterim pač nedoumljivo, da ni enoumja v vladi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

borchi ::

> S pozivi izvršilni veji oblasti.

ni on kriv, če imamo računsko sodišče ravno zaradi tega...
l'jga

WarpedGone ::

Jah, sej vemo, da je nekaterim pač nedoumljivo, da ni enoumja v vladi

Seveda ga ni, vlada brezumje ...
Zbogom in hvala za vse ribe

Zheegec ::

"Križanič izdaja obveznice, medtem Lahovnik dvomi v uspeh te prodaje".

Jah, sej vemo, da je nekaterim pač nedoumljivo, da ni enoumja v vladi.

Owned :) Veliki vodja pa ves jezen, ker neki idioti na računskem sodišču gredo gledati kje se je zmotil. V demokratični državi, kjer vlada Veliki vodja bi moralo biti prepovedano, da kateri koli organ preverja delo Velikega vodje. Tako bi bilo vse najbolj transparentno in imeli bi najmanj težav.

Anyway, zakaj računsko sodišče nima nikakršne dejanske moči, da bi preprečila sprejetje končnega poročila o proračunu 2007, če pravi, da ni pravilno. Je računsko sodišče samo za okras?
Ampak če malo spomnimo - Veliki vodja se požvižga tudi na ustavno sodišče, eno ubogo računsko je zanj mala malica :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

TESKAn ::

Kaj češ, Veliki Vodja je študiral obramboslovje na FDVju. Od tam pa vemo, da izhajajo samo najboljši kadri>:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

"Računsko sodišče" ni "sodišče". Vsaj ne v pomenu, da bi po položaju spadalo pod sodno vejo oblasti.
https://dolhar.si/

leinad ::

Jah, sej vemo, da je nekaterim pač nedoumljivo, da ni enoumja v vladi.


Verjetno nisi pomislil na to, da izjave Ministra za gospodarstvo niso ravno enakovredne izjavam naključnega Janeza in imajo vpliv na tuje investitorje? Ali pa vama je z Alienom nemara všeč to, da so se zaradi njegovih izjav obveznice slabše prodajale? Bukselj Lahovnik sabotira prodajo obveznic.

Double_J ::

Oprostite, kar se gre računsko sodišče je sovražni govor.
Dve šivanki...

Ziga Dolhar ::

Link?
https://dolhar.si/

borchi ::

> Ali pa vama je z Alienom nemara všeč to, da so se zaradi njegovih izjav obveznice slabše prodajale? Bukselj Lahovnik sabotira prodajo obveznic.

v interesu gospodarskega ministra je, da tisti del gospodarstva, ki ima presežna sredstva, le-ta čim bolje naloži. interes finančnega ministra pa je, da se država čim ceneje financira. ne vidim neke velike potrebe po 'orkestriranem delovanju'. mal zdravega rivalskega kapitalizma celo znotraj vlade. eee, moj pahor, nisi ti tak komunist kot si misliš/jo... 8-)
l'jga

Zheegec ::

Sedaj je potrebno pa pogledati, koliko poslancev SDS je bilo proti zaključnim poročilom proračuna za leti (afaik) 2003 in 2004, ko so bili že na oblasti in so potrjevali poročila za nazaj - enkrat za Drnovškovo in enkrat za Ropovo vlado.

Na omenjena poročila računsko sodišče ni imelo pripomb, pa so vseeno glasovali proti............ Pwned :) Samo preveriti moramo, če to drži, drugače le-to piše v Dnevniku (sreda).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

leinad ::

v interesu gospodarskega ministra je, da tisti del gospodarstva, ki ima presežna sredstva, le-ta čim bolje naloži.

Pa ne za tuja gospodarstva, od koder je znaten del kupcev teh obveznic.

borchi ::

> Pa ne za tuja gospodarstva, od koder je znaten del kupcev teh obveznic.

ja. to je res. pri zadolževanju države je celo zaželjeno, da se uporabi tuja akumulacija.
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Konec je z Janšo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8216562 (14654) Gandalfar
»

Cena prisilne dokapitalizacije NKBM

Oddelek: Problemi človeštva
357460 (6481) BlueRunner
»

Krizanic se poslavlja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22727164 (23470) noraguta
»

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5715937 (12943) hokuto
»

Primanjkljaj ne presežek - 2007

Oddelek: Problemi človeštva
362690 (1843) Ted

Več podobnih tem