» »

Neinovativnost (in nesposobnost?) slovenskih IT podjetij

Neinovativnost (in nesposobnost?) slovenskih IT podjetij

1
2
»

680x0 ::

krneki0001 je izjavil:

DO nedavnega ni bil, je bilo "lažje" kupiti zadevo v tujini (očitne dobre provizije).


Točno to je največji zaviralec razvoja v Sloveniji. Velik delež podjetij z veliko kapitala (ki načeloma lažje vlagajo v dolgoročne razvojne projekte) je pri nas v državni lasti, voden in predvsem nadzorovan s strani ljudi, ki niso lastniki in jim tako razne "provizije" nudijo bistveno večji zaslužek, kot pa dobro poslovanje podjetja. Lasten razvoj je preveč transparenten, bolje je kupit nek - večkrat tudi slabši - produkt pri nas ali v tujini, del tega denarja pa potem najde pot nazaj v zasebne žepe uprave in nadzornikov, pa tudi kake stranke, ki jih je tja nastavila.
V končni fazi tako podjetje dobi slabši produkt, istočasno pa zatira domače razvojnike.

Velika podjetja, ki so v večinski zasebni lasti so v veliko primerih tja prešla preko menedžerskih prevzemov, tako da še posebej sedaj pa najbrž še nekaj let ali desetletij ne bodo imela denarja za vlaganje v dolgoročni razvoj.

Slovenska znanost pa... Če je mladi raziskovalec s slabe 900 evri mesečne plače bodoči creme de la creme slovenske znanosti, potem je zanj bolje, da se prekvalificira v kmeta, bo hitreje dobil subvencijo za nov traktor, z nekaj vezami in poznanstvi mu bo pa sprememba kmetijskega zemljišča v zazidljivo itak naneslo več kot pa desetletje raziskovanja na kakem uglednem inštitutu. Mimogrede, Pahor je celotno znanstveno sfero zaradi varčevanja v javni upravi spravil pod uravnilovko, kakršnekoli finančne stimulacije so neizvedljive - kako pa je kaj s kmetijskimi subvencijami?

Bo pa po mojem mnenju le še slabše, ker današnja mladina ni motivirana za naravoslovje, kar spet ni čudno. Če človek sledi medijem, kateri profili so zgodbe o uspehu v naši družbi? Politiki, menedžerji, odvetniki, skratka družboslovci. Novice o Telekomu so vedno le politične, o največjem razvojnem podjetju s področja TK - IskraTelu, pa smo zadnjih 5 let slišali le o menjavah lastnikov in eventuelnem pristanku v rokah vodilnih menedžerjev, o kakih razvojnih dosežkih pa ne duha ne sluha.

Mr.B ::

TK Iskratel ? Zresnite se, stanje Telekoma Slovenije je posledica Iskratela. Iskratel obstaja zgolj zaradi Telekoma. Rusijo je itak zgubil...Hkrati mnoga ti. IT podjetja živijo samo iz računa države, saj fantje v državni upravi, čeprav so visoko študiran, kader ne zna narediti osnovni troubleshhoting tiskalnika.

Drugič, razvoj programsek opreme, rešitev itd, deluje nekako tako kot splošno doznanje, saj to lahko naredi sosedov mulec za 500EUR, in rezultate je recimo to da je izgled web strani povsod enak, verjetno pa je kompletna www stran stala toliko, kot bi dejansko stal samo okvirni desig www strani. Enako je seveda tudi z aplikacijami, kaj pa rabim to aplikacijo, saj sosedni mulec, malo poskripta in je rezultat identičen.

Problem je tudi, dejstvo, da vsi ki znajo so pobegnili čez meje, vključno s profesorji.
Cream deal aCream, je umotvor obstoječih profesorjev, ki zaradi razvoja kot se reče razpisih nepovratnih sredstev zaslužijo bajno, a za to delajo z obremenjenostjo z več kot 24 ur, no so sedaj vsaj varovalke, da toliko res ne morejo delati, samo je zmanjkalo mladih cream de la cream, pa je potrebno dobiti novi pedigre. Znanje profesorjev, ter posledično bodočih znalcev, je temu primerno.

Dejstvo je, da podjetje noče in nima denarja, ne vidi vizije, da bi implementiralo vse kar recimo nudi MS 2k8 R2 strežnik. In tu je najmanjši strošek licenciranje. Kaj pa jaz to rabim, kaj šele da bi oplemenitili obstoječe rešitve.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Outbrain kupil Zemanto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
13439828 (30312) thramos
»

Zanimiva računalniška podjetja v Sloveniji ali nasičenost z enim in istim

Oddelek: Loža
389752 (7463) Matek
»

Zanimiva IT podjetja pri nas? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
13832380 (21171) LeQuack
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723317 (20093) Daedalus
»

Anketa razkrila, da slovenska podjetja ne podpirajo direktive o programskih patentih

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
323926 (3056) iration

Več podobnih tem