» »

Neinovativnost (in nesposobnost?) slovenskih IT podjetij

Neinovativnost (in nesposobnost?) slovenskih IT podjetij

«
1
2

poweroff ::

Iz Monitorja (februar 2009) - priloge Sistem, stran 12.

V Sloveniji so med IT podjetji opravili raziskavo.

Ugotovitve so precej žalostne. Večina dejavnosti, ki jih izvajajo ta podjetja (vsa čast izjemam) in jih tretirajo kot razvoj, spada bolj v sfero redne obrtniške dejavnosti in se nikakor ne more uvrstiti v RRI skladno z mednarodnimi standardi (OECD: Frascati). ... Marsikatero uveljavljeno podjetje, ki je nastalo na podlagi inovacij ustanovitelja, se je spremenilo v "sistemskega integratorja" ali trgovca.


Evo, to kar trdim že ves čas, je sedaj tudi dokazano z raziskavo.

V slovenskih IT podjetjih prevladuje obrtniška miselnost, v raziskave in razvoj se ne vlaga, prevladuje zgolj svetovanje, prodaja in marketing.

Folk v teh podjetjih ni sposoben resnega razvoja, predvsem pa nima "razvojne miselnosti". Posledično tudi ne vidimo prehoda na odprto kodo in vztrajanje na obstoječih rešitvah, ki jih dobijo servirane iz tujine. Lastnega razvoja preprosto ni, najbolj enostavno je lepo sedeti in delati po utečenih tirnicah.

Pač, Slovenija.
sudo poweroff

kixs ::

Saj nismo mi edini. Sicer se mi zdi nesmiselno nastevat mozne razloge zakaj je tako... ampak, ce ima kdo pametno idejo, naj se opogumi in naredi korak naprej...

Poznam pa par firm, ki trzijo svoje produkte. Kako so pri tem uspesni, je pa ze drugo vprasanje.

lp

Azrael ::

Mislim da to velja praktično za celoten IT v EU pa tudi v svetu.

Manjka novih idej.

Tako kot v filmski industriji.

Problem v SLO pa je še, da v tej državi pravih vodij, ki s svojim zgledom in dejanji znajo motivirat ljudi, skorajda ni.

Nekdo, ki je zakrknjen one man band, ne zna z ljudmi, enako kot nekdo, ki je grel stolček v kaki pisarni in po VIP kriterijih prilezel nekam za šefa.

Oba sta popolna egoista.

Vmesnih stopenj pa praktično ni.

Imel sem sodelavca iz Argentine. Človek je opravljal vse sorte del v Argentini, bil taksist, voznik vlačilca, pleskar, elektrikar, strugar, avtomehanik, mizar... Torej delal v velikem številu podjetij in opravljal najrazličnejša dela in seveda imel vse sorte šefov, od dobrih, do slabih.

Ko je šlo vse skupaj v Argentini po zlu, je prišel s trebuhom za kruhom v SLO (njegovi starši so iz SLO).

In kaj je rekel, ko so je po slabem letu v SLO, ko je zamenjal 3 službe in nato po hitrem postopku šel delat v Španijo?

Slabših šefov, kot so v Sloveniji še nisem srečal.
Nekoč je bil Slo-tech.

darkolord ::

Ah, ni vedno tako.

Imam super idejo, ampak vem, da bom za njeno realizacijo potreboval 1 ali 2 leti. Kaj zdej?

- Lahko se sam (ali pa s par zvestimi "prijatelji") zaprem v eno luknjo, prekinem vse trenutne projekte (in s tem tudi kontakte) in tvegam, da v primeru, če stvar ne bo uspešna, zgubim 2 leti svojega življenja in moram potem spet vse iz nule.

- Lahko firma najame kup razvijalcev, ki bodo to nakucali. Ampak, od česa bodo živeli ti dve leti?

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Dobra ideja ni dovolj. Dobra izvedba ni dovolj. Dobra prodaja ni dovolj.

Vse to skupaj, plus še kaj, je minimalni pogoj za uspeh.

Bo iz tegale kaj?

http://qtrans.eu/
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jukoz ::

Tale raziskava je bolj tko...
Če bi delali raziskavo na majhni podjetjih, kateri majo šanso da dobijo posel samo tko da majo res nek unikaten proizvod in ideje, pol bi bli rezultati drugačni.
Če pa delajo raziskave na podjetjih kot je S&T, ADD itd, pol pa itak da je tko kot je.

Sej, Špica, INEA... take firme sicer majo nek razvoj, vendar ga financirajo preko trgovine, in čez čas se firma pač poleni. Sej je ceneje uvozit in prodat 100 laptopov in pri tem zaslužit 2kEUR kot pa na trgu prodat lasten proizvod za isto vrednost.

Trgovina jim pač financira razvoj. Pa še marsikaj drugega tut.

BigWhale ::

Razvoj v smislu inovativnosti je treba financirati. Sem preprican, da je precej podobna situacija tudi drugod po svetu.

Nevem, ce je kje kaka dezela kjer pa vsa IT podjetja kar razvijajo nove stvari in nove koncepte in novotarije. :)

Okapi ::

Ni neposredno povezano z IT, ampak da ne odpiram nove teme - ali je kdo od slo-techovcev prijavil kakšno inovativno zamisel na googlov natečaj Projekt 10na100? Ali pa pozna koga, ki jo je?
http://www.project10tothe100.com/index....

O.

poweroff ::

Mala podjetja pri nas nimajo razvoja. Razvoj je kvečjemu to, da uspejo nadgraditi Xp na Visto.

Žal.
sudo poweroff

jype ::

Matthai> Mala podjetja pri nas nimajo razvoja. Razvoj je kvečjemu to, da uspejo nadgraditi Xp na Visto.

Večina podjetij, za katera sem jaz delal (in delam) ima (in dela) predvsem razvoj.

poweroff ::

Ja, to so pa tiste svetle izjeme iz raziskave.

Ampak po moje drugih inovativnih firm, razen teh v katerih si ti delal skoraj ni. :)
sudo poweroff

darkolord ::

Po tvoje :)

Liker ::

Ker "raziskave" žal nisem prebral (ali je dostopna kje na spletu?), lahko o tem katere firme so bile vključene zgolj ugibam.
Niti si ne predstavljam kaj točno se smatra pod IT sektor pri nas?
Podjetja ki nudijo SW?
Podjetja ki nudijo celostne rešitve(tm)?
Spletne storitve?

In pa seveda me zanima kaj je za vas razvoj?
Recimo, nekaj let nazaj smo za potrebe nekega embedded sistema ustvarili lastno linux distribucijo, v katero smo vključili lastne gonilnike za lasten HW. Je to razvoj, ali sestavljanje gradnikov?
Potem neko podjetje s katerim smo sodelovali je "izumilo" mnogo boljše žarilne svečke (za dizelske motorje). To isto podjetje je pravtako mednarodno znano na GIS in "Control Sys" področju.
Ali pa recimo to da za "fabrko" ustvariš povsem custom kontrolni sistem? (Skupaj s HW)
Kaj pa razvoj mobilnega lidarja za vojaške potrebe (prototip imajo v UNG)?

Pa recimo ko na sestanku šef reče:
"Brazilce zanima če je možno opravljati natančne korekcije na cca. 8000+ majhnih zrcalih (vodenih s servoti) v realnem času?"
Za ta dotičen problem smo pač ugotovili da noben obstoječ HW ni zmožen takega throughputa, in smo pač rekli da lahko naredimo custom made zadevo, a je to žal preseglo njihov budget. (Če bi ta posel dobili, bi to bil razvoj?)

Je pa tako, vsaka raziskava pokaže točno to kar želi pokazati, in če iščeš neuspeh ga ponavadi najdeš. Dostikrat velja tudi obratno.

Potem me zanima kako si vi predstavljate da bi podjetja ki se ukvarjajo s čim takim šla na odprto kodo?
Ali to pomeni da stranki izročimo kodo? (To smo še vedno storili - še več - priložimo ponavadi zelo kvalitetno dokumentacijo kode)
Ali to pomeni da naj začnemo šenkavat SW ki stane nas 50-200k EUR? In živimo od supporta? Za katerega se že sedaj jamra da zakaj stane toliko (cca 3-4k EUR/letno). V tem primeru lahko takoj ustvarimo 20 novih brezposelnih programerjev.
Ali da javno objavimo shematike naših vezij, ki jih team razvija včasih po nekaj mesecev?

Toliko iz "prve roke". Gre pa tu tudi za nekoliko semantike, kot sem že rekel, kaj je IT? samo SW, HW, oboje skupaj? posamično?
Me pa vseeno zanima, katere firme so bile v raziskavi, in katere so se odrezale dobro, katere slabo? Če se komu da pretipkati.

N-E-O ::

Ni neposredno povezano z IT, ampak da ne odpiram nove teme - ali je kdo od slo-techovcev prijavil kakšno inovativno zamisel na googlov natečaj Projekt 10na100? Ali pa pozna koga, ki jo je?
http://www.project10tothe100.com/index....

O.


Jaz sem poslal svojo in še čakam na razvrstitev najboljših 100 :D Rok so podaljšali, ker so jih prejeli okoli 100k, če se ne motim.
LP
Follow the white rabbit.

krneki0001 ::

Sicer nismo ravno IT podjetje, smo pa IT del velikega podjetja. In pri nas je ključen lasten razvoj. DO nedavnega ni bil, je bilo "lažje" kupiti zadevo v tujini (očitne dobre provizije), z zamenjavo vodstva pa se je to spremenilo in sedaj se dela ogromno na lastnem razvoju in na lastnih kadrih, pa čimmanj "outsorsinga".

Utk ::

No, če je Matthai omenil v prvem postu, da tega razvoja se "nikakor ne more uvrstiti v RRI skladno z mednarodnimi standardi (OECD: Frascati)", bi blo fino, da nekdo na kratko napiše, kaj ti standardi pravijo o tem. Ker drugače lahko vsi govorimo kako razvoj v podjetjih je, če ne vemo kaj to pomeni po nekih standardih.
Vsako programersko podjetje razvija nekaj, vsako pametno programersko podjetje kupuje (no, če so zastonj še tolk boljše) stvari, ki so že narejene, in dela samo nove stvari. To za nekoga lahko je razvoj, za koga drugega pa očitno ni.
Kolk je meni znano, se za vsako novotarijo najde kakšno manjše slovensko podjetje, ki jo poskuša zajahat, večina ostalih v drugih panogah pa čaka, da to obvladajo tudi v Keniji, pa še potem itak samo kopirajo, namesto da bi od začetka bli zraven. Poleg tega ima praktično vsako programersko podjetje konkurenco po celem svetu, ostali pa večinoma ne, pa še tisti, ki imajo, v glavnem kopirajo. Razen kakšne izjeme.

preem ::

tako je, dejmo vidt kako so definirani tej standardi. sploh pa razvoj košta keš, in to nimajo naša priljubljena podjetja, ker imamo preveč požrešno državo. sploh se to vidi pri mladih podjetjih, saj imajo ideje za razvoj, super ideje ki bi morda uspele v svetu. samo je razvoj take stvari dolgotrajen, včasih več let, in vmes je treba pač živet.

taki natečaji so ena fina stvar ja, recimo zemanta je uspela tako, in še več takih rabimo. neko finančno injekcijo rabš, če češ furat take stvari, zdej če maš svoje investitorje je to super, če ne se moraš pa dokazovat med 100k+ idejami, kar je pa sigurno težje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: preem ()

Liker ::

Veselo branje.

P.S.: Na linku je citirani OECD Manual, ki se uporablja kot standard za izvajanje raizskav na podrocju R&D.

noraguta ::

eh take standarde si lahko privoščiš , kvečjemu v sodelovanju z univerzo ali inštitutom(objavljanje v strokovni literaturi). kako je z integracijo visokega šolstva v industrijo pri nas , bi pa raje molčal ,da koga ne užalim.
nadalje sama študija predvideva neke obširne costbenefit analize. vse lepo in prav ampak to je prvič precej draga zadeva , drugič precej problematična vsaj v sloveniji kjer je trg relativno majhen in težko najdeš referenčne primere. dostikrat je to pri razvoju problem celo v tujini.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

Ker "raziskave" žal nisem prebral (ali je dostopna kje na spletu?), lahko o tem katere firme so bile vključene zgolj ugibam.
Niti si ne predstavljam kaj točno se smatra pod IT sektor pri nas?

Žal več kot zapisa v Monitorju nimam.

Recimo, nekaj let nazaj smo za potrebe nekega embedded sistema ustvarili lastno linux distribucijo, v katero smo vključili lastne gonilnike za lasten HW. Je to razvoj, ali sestavljanje gradnikov?

Za moje pojme je to razvoj. Ne bi pa bil, če bi zgolj pripravili razpis in potem od neke firme kupili software ter popravili config fajle.

Potem me zanima kako si vi predstavljate da bi podjetja ki se ukvarjajo s čim takim šla na odprto kodo?
Ali to pomeni da stranki izročimo kodo? (To smo še vedno storili - še več - priložimo ponavadi zelo kvalitetno dokumentacijo kode)
Ali to pomeni da naj začnemo šenkavat SW ki stane nas 50-200k EUR? In živimo od supporta?

Nikakor ne. Pod "iti na odprto kodo" jaz mislim predvsem to, da je šef sposoben narediti realno oceno prihrankov ali pribitkov ob morebitnem prehodu, pri čemer izobraževanje in odpor zaposlenih ne igrata bistvene vloge.

Da so torej zaposleni tako izobraženi in spodobni, da lahko preklopijo na poljuben sistem - edini dejavnik preklopa pa je neposredna uporabnost in cena.

V večini slovenskih podjetij pa imajo zaposleni težave še pri prehodu iz Xp na Visto.
sudo poweroff

poweroff ::

eh take standarde si lahko privoščiš , kvečjemu v sodelovanju z univerzo ali inštitutom(objavljanje v strokovni literaturi). kako je z integracijo visokega šolstva v industrijo pri nas , bi pa raje molčal ,da koga ne užalim.


Hja, univerze so pri nas kar se tega tiče gnile - lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Jaz recimo delam na eni fakulteti in sodelujem tudi z zasebnim inštitutom. Vendar sodelujem zato, ker me to osebno zanima, ker smo z ljudmi iz inštituta kolegi, ker pravzaprav inštituta v okviru univerze nismo mogli ustanoviti (polena pod noge). Poleg tega sem moral univerzo izrecno zaprositi, da mi dovoli tovrstno sodelovanje - čeprav je dejavnost inštituta povsem nepovezana z dejavnostjo fakultete.

Sodelovanje v praksi torej izgleda tako, da če je nek posameznik zelo zainteresiran za sodelovanje in za boj z birokratskimi mlini, do sodelovanja pride, sicer pa ne.

Da ne govorim o tem kako se izvajajo oz. prijavljajo raziskovalni projekti na univerzi...
sudo poweroff

Utk ::


Recimo, nekaj let nazaj smo za potrebe nekega embedded sistema ustvarili lastno linux distribucijo, v katero smo vključili lastne gonilnike za lasten HW. Je to razvoj, ali sestavljanje gradnikov?

Za moje pojme je to razvoj. Ne bi pa bil, če bi zgolj pripravili razpis in potem od neke firme kupili software ter popravili config fajle.

No, če je to razvoj (in tudi po moje je), potem se nimamo kaj sekirat, je tega razvoja pri nas kar nekaj.
Nima pa odprta koda dosti s tem, to je čisto drugačna odločitev. Če misliš, da boš iz odprtih stvari tolk pobral, da boš lahko odprl tudi svoje stvari, potem super, če ne, pa pač ne. Ne vem zakaj bi morala podjetja na vsak način silit v to. Marsikomu se to ne bi izšlo, naj si sam izračuna. Mislim za podjetja, ki razvijajo stvari, tista, ki jih samo uporabljajo, imajo spet svoje računice.

poweroff ::

Gre za to, da v večini firm folk ni sposoben dojeti drugega kot tistih par klikov. Ti ljudje pač niso sposobni razvoja.
sudo poweroff

Utk ::

Ja v kakšnih firmah to? V gradbenih, kjer ne morejo tajnic navadit na open office, ali v programerskih?

Mavrik ::

Gre za to, da v večini firm folk ni sposoben dojeti drugega kot tistih par klikov. Ti ljudje pač niso sposobni razvoja.


Glede na to, da nas ITjevce obtožuješ, da smo vsi nesposobni in ne znamo opravljati svojega dela dobro... a lahko s kakimi resnimi podporami in dokazi take obtožbe podpreš? Lahko je reči "vse slovenske IT firme so zanič". Isto kot "vsi FDVjevci so kreteni". Sam dejansko dokazat kaj takega... bo šlo? Da ne boš prišel "ja vido sem dve firmi kjer so bili programerji kripli"... ker to oba dobro veva da ni prav noben argument.

Prav tako bi bilo lepo, če bi zapisal, kake firme točno misliš. So to support firme? Firme ki razvijajo programsko opremo? Ali firme ko imajo IT oddelke samo kot podporo kaki drugi dejavnosti?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Utk ::

Ja naj nekdo pokaže to raziskavo, da vidimo kaj točno je pokazala. Če ni open-source in plačana z državnim denarjem (prek fdv-ja), pa itak ni nič vredna :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

BigWhale ::

Mene v bistvu zanima kaj pomeni razvoj? Tega ni tukaj zal nihce napisal.

Je razvoj pisanje svoje lastne glavne knjige in saldakontov? Ali je razvoj razvijanje novega algoritma in hardware-a za sortiranje perila v pralnem stroju med pranjem?

V bistu je oboje razvoj. Samo tale drugi je malo bolj hardcore. Tega pac ne pocnejo vsi. Ne pri nas, ne v tujini.

poweroff ::

Ja naj nekdo pokaže to raziskavo, da vidimo kaj točno je pokazala. Če ni open-source in plačana z državnim denarjem (prek fdv-ja), pa itak ni nič vredna :)

Hja, gre za raziskavo o kateri pišejo v Monitorju. Po moje so jo delale kakšne analitske hiše ali ekonomisti.

Sem napisal kje je bilo objavljeno, zdaj pa revijo v roke pa pogledat.:D
sudo poweroff

poweroff ::

Glede na to, da nas ITjevce obtožuješ, da smo vsi nesposobni in ne znamo opravljati svojega dela dobro... a lahko s kakimi resnimi podporami in dokazi take obtožbe podpreš?

Na žalost lahko.

Pojdi v poljubno računalniško trgovino in jim reči, da bi rad kupil nek kos strojne opreme, ki je podprt pod Linuxom. Sam sem recimo pred časom kupoval radix kartico.

Ne moreš verjeti kakšne odgovore sem dobival. Še najbolj uporaben je bil, da rabim Linux distribucijo 2.6. Ne kernel, distribucijo. Bil je pa to seveda "prevod", ki ga je tip poslal od tujega proizvajalca, ki mu je posredoval moje vprašanje.

O sistemcih v državni upravi sem tudi že večkrat govoril, recimo to, da ne znajo inštalirat nekega softwera za Mac, niti da ne vedo, da obstaja verzija tistega softwera za Mac. Ja, državna uprava ni IT podjetje, vendar tam delajo tudi sistemci, ki so prej bili v IT podjetjih, ali pa bodo tja morda šli.

Poznamo tudi podjetja (o imenih ne bi), ki prodajajo remote backup storitve, pa njihove storitve nikakor ne delujejo z Linux serverji. Kar je nenavadno, saj bazirajo na rsync/duplicity tehnologiji, ki je bila razvita ravno pod Linuxom.

Na področju varnosti je sploh veselo. Redno hodim na Infosek konferenco in tam med drugim predavajo tudi tipi iz večjih IT podjetij, ki govorijo o tako osnovnih stvareh, da je groza. Lansko leto smo recimo poslušali predavanje o SQL injectionu (zadeve že par let niso nobena novost, pokazali pa so ene dve leti star exploit), pri čemer se je predavatelju sredi predavanja usul Ubuntu (imel je postavljen lokalen web server) in ga ni znal postaviti nazaj. Po 10 minutah mučne tišine ine klikanja v prazno je vstal moj kolega, šel tja, dvakrat kliknil in zadeva je začela delat.

Da ne govorim o znanem "varnostnem" podjetju, ki na svojih predstavitvah in reklamnem gradivu predstavlja take bedarije, da je mene sram tisto brati.

Ene 5, 6 let nazaj je bilo tudi zabavno, ko je ena dečva iz neke firme predstavljala nekakšen "pad", na katerega si se podpisal in se potem avtenticiral v Windowse. Zadeva je bila kao nezlomljiva. Kolega je vprašal, kaj se zgodi, če napravo odklopiš. Izkazalo se je, da potem lahko v Winse prideš brez te avtentikacije.

Seveda niso vsa podjetja taka. Ampak dobra so žal v manjšini. Hudi manjšini.

Prav tako bi bilo lepo, če bi zapisal, kake firme točno misliš. So to support firme? Firme ki razvijajo programsko opremo? Ali firme ko imajo IT oddelke samo kot podporo kaki drugi dejavnosti?

V bistvu je problem IT kader. Če gremo pa pogledat kje je osnovni problem, je pa seveda na univerzi.Tisti, ki hodite na FRI samo veste, da se da faks narediti skoraj povsem teoretično. Če prav vem, se nekatere "programerske" izpite še vedno piše na papir, ne? :(
sudo poweroff

noraguta ::

no ja no to kar opisuješ naj bi bil razvoj ? kvečjem komerciala. se spomnim nekega komercialista kateri je predstavljal svoje čase zelo močnega izdelovalca izbolšanih žakardovih pletilnih strojev. po dveh dnevih "seminarja" se je eden od preživelih opogumil ter povprašal gospoda o njegovem tehničnem zaledju. izkazalo se je ,da je poprej opravljal vlogo komercialista v kovinotehni(preprodaja drobnih kovinskih izdelkov na veliko ,ako me spomin ne vara).

ampak to z omenjeno študio katero navajaš nima najmanjše veze.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Utk ::

Matthai, prvič, računalniško trgovino pač ne moreš primerjat z nekim podjetjem, ki dela sw in/ali hw. Kot da bi primerjal trgovca bmw-jev z bmw-jevim razvojnim oddelkom. Ne se smešit.
Drugič, sistemci v državni upravi. Če bi imeli kaj volje do česa, bi bli v privat firmi za dvojno plačo, od njih res ne moreš nekaj pričakovat. Bi pa lahko zaposlili nekoga, ki bi vsaj znal malo druge preganjat, tudi če sam ne bi dost znal.
Ostali, ki si jih srečal, so pa komercialisti. Ki nekaj prodajajo, kar verjetno niti niso v tisti firmi naredili. Ali pa prodajajo "varnost". Storitve v glavnem.
Ne vem od koga od naštetih in v kateri državi bi lahko kdo pričakoval kaj inovativnega.
Kdo od naštetih je videl računalniški faks od znotraj? Po moje je FRI čisto vredu, kolk se kdo nauči je pa najbolj odvisno od njega samega. In če hočeš razvoj, je pomembna predvsem teorija, če hočeš obrtnike pa praksa. In v Sloveniji sigurno ni problem, da nečesa ne bi znali naredit, ampak v tem, kaj naj naredimo in kako naj s tem zaslužimo. Če se najbolj služi s prodajanjem zanič varnosti, hja, bomo pač to delali. Ali pa ploščice polagali. Jaz ti garantiram, da naša firma takoj jutri zažge vse MS cd-je in postavi gor linuxe in vse svoje produkte odpre, če direktor oceni, da se bo s tem več zaslužilo. In čisto nihče se ne bi čisto nič upiral.
Nobenga stika nimaš niti s tistimi, ki naj bi kaj razvijali, kaj šele s tistimi, ki res razvijajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Mavrik ::

Pojdi v poljubno računalniško trgovino in jim reči, da bi rad kupil nek kos strojne opreme, ki je podprt pod Linuxom. Sam sem recimo pred časom kupoval radix kartico.

Ne moreš verjeti kakšne odgovore sem dobival. Še najbolj uporaben je bil, da rabim Linux distribucijo 2.6. Ne kernel, distribucijo. Bil je pa to seveda "prevod", ki ga je tip poslal od tujega proizvajalca, ki mu je posredoval moje vprašanje.

O sistemcih v državni upravi sem tudi že večkrat govoril, recimo to, da ne znajo inštalirat nekega softwera za Mac, niti da ne vedo, da obstaja verzija tistega softwera za Mac. Ja, državna uprava ni IT podjetje, vendar tam delajo tudi sistemci, ki so prej bili v IT podjetjih, ali pa bodo tja morda šli.


Kaj od tega točno je razvoj? Prvo so trgovine, ki imajo res malo premalo izobražen kader... toda za tisto plačilo me res ne čudi. Sam od kdaj delajo trgovine razvoj? Enako sistemci? A ti ločiš razliko med razvojem in vzdrževanjem sistemov?


Poznamo tudi podjetja (o imenih ne bi), ki prodajajo remote backup storitve, pa njihove storitve nikakor ne delujejo z Linux serverji. Kar je nenavadno, saj bazirajo na rsync/duplicity tehnologiji, ki je bila razvita ravno pod Linuxom.


In? Pač so se odločili da bodo svojo storitev bazirali na Windows. Kaj ma tu spet veze naprednost? A so njihove rešitve slabe, ker pač ne podpirajo tvojega priljubljenega OSa? Ker se ne strinjajo s tvojim političnim prepričanjem, da je OSS svet? Še enkrat: kje je tu pomanjkanje kakega razvoja?



Na področju varnosti je sploh veselo. Redno hodim na Infosek konferenco in tam med drugim predavajo tudi tipi iz večjih IT podjetij, ki govorijo o tako osnovnih stvareh, da je groza. Lansko leto smo recimo poslušali predavanje o SQL injectionu (zadeve že par let niso nobena novost, pokazali pa so ene dve leti star exploit), pri čemer se je predavatelju sredi predavanja usul Ubuntu (imel je postavljen lokalen web server) in ga ni znal postaviti nazaj. Po 10 minutah mučne tišine ine klikanja v prazno je vstal moj kolega, šel tja, dvakrat kliknil in zadeva je začela delat.


Spet te vprašam: kaj ma to veze z razvojem? Poleg tega pa... a nismo glih par mesecev nazaj imeli članek o tem, kako je SQL Injection ŠE VEDNO edna najbolj kritičnih varnostnih lukenj? Zakaj je predavanje in ozaveščanje o tem slaba stvar? Pač jebiga, tip ni znal uporabljati Ubuntuja... a mi razložiš kako ga to naredi slabega razvijalca?


V bistvu je problem IT kader. Če gremo pa pogledat kje je osnovni problem, je pa seveda na univerzi.Tisti, ki hodite na FRI samo veste, da se da faks narediti skoraj povsem teoretično. Če prav vem, se nekatere "programerske" izpite še vedno piše na papir, ne? :(


V bistvu se vse pomembne programerske izpite piše na papir. Precej njih po tistem, ko si dejansko naredil seminarsko nalogo. Ker si očitno tak poznavalec FRIja, boš lepo razložil, kaj točno je s takim pristopom narobe. Navsezadnje gotovo veš kake narave je snov in zakaj bi bilo pisanje na računalnik kakrkoli boljše.

Po vsem tem te bom prosil nekaj: nehaj se obnašati kot užaljen froc, zato ker pač podjetja ne podpirajo tvoje priljubljene politične izbire (OpenSourca to). In naslednjič ko boš šel žalit vse ITjevce v Sloveniji lepo prosim da premisliš, kaj točno pišeš. Ker tukajle je precej očitno, da res nimaš pojma o tem, kaj se v Sloveniji na področju ITja sploh razvija.
The truth is rarely pure and never simple.

SmeskoSnezak ::

Hmm... očitno ne pozna "pravih" razvojnih IT podjetij :) Heh... Matthai, boš moral malo več podjetij obiskat :P

Statistično gledano, poznaš premalo podjetij, da lahk delaš svojo statistiko...
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Atos ::

Jaz se tudi nebi ravno strinjal, da je tega tako malo v Sloveniji, kot si ti predstavljaš, Matthai. Poleg tega, da so ti drugi že lepo "opisali" (:)), da našteto ne moreš nikakor uvrstiti v razvoj, ti lahko sam naštejem takoj štiri podjetja, ki delajo dosti samo na razvoju. Pred dvema letoma in pol sem kratek čas delal v podjetju, ki je razvijalo in tržilo lasten CRM sistem. Zadevo so razvijali (in jo še) večinoma znotraj podjetja, le e-mail client je bil narejen zunaj. Potem trenutno sodelujem s podjetjem, kjer večino stvari tudi razvijamo znotraj podjetja (razen kake specializirane aplikacije). Potem sem bil na razgovoru s še enim podjetjem, ki SW za storitve, ki jih ponuja, tudi razvija znotraj podjetja, kolikor sem videl delovanje SW. Pa še za eno podjetje iz LJ vem, da SW razvija popolnoma samostojno.

Evo, to so štiri ločena podjetja, za katera vem, da imajo lasten razvoj v dokaj veliki meri pa se sam ne štejem med ljudi, ki so že dolgo v tem poslu in bi tako poznal veliko slovenskih IT podjetij.

sidd ::

no idea for signature
signed
I

poweroff ::

Kaj od tega točno je razvoj?

Nič, saj o tem govorim. Večina IT podjetij se ukvarja s prodajo, ne razvojem.

In? Pač so se odločili da bodo svojo storitev bazirali na Windows. Kaj ma tu spet veze naprednost? A so njihove rešitve slabe, ker pač ne podpirajo tvojega priljubljenega OSa? Ker se ne strinjajo s tvojim političnim prepričanjem, da je OSS svet? Še enkrat: kje je tu pomanjkanje kakega razvoja?

Težava je v tem, da oni to tržijo velikim podjetjem. Ki pa imajo Linux strežnike.
Dopuščam sicer možnost, da so se zavestno odločili, da bodo svoj software, ki v osnovi podpira Linux, namerno prilagodili tako, da si bodo onemogočili dostop do pomembnega dela tržišča. Ampak bolj verjetno je, da sploh ne poznajo potreb trga niti se ne zavedajo, da bi bil "razvojni" vložek za razširitev trga minimalen.

Spet te vprašam: kaj ma to veze z razvojem? Poleg tega pa... a nismo glih par mesecev nazaj imeli članek o tem, kako je SQL Injection ŠE VEDNO edna najbolj kritičnih varnostnih lukenj? Zakaj je predavanje in ozaveščanje o tem slaba stvar? Pač jebiga, tip ni znal uporabljati Ubuntuja... a mi razložiš kako ga to naredi slabega razvijalca?

Spet - ni razvoja, o tem govorim. Jaz pričakujem, da boimelo varnostnopodjetje zaposlene ljudi, ki bodo vsaj aktivno spremljali področje varnosti (ne zgolj občasno prebirali PR sporočila tujih partnetjev, ki jih zastopajo). Da bodo morda sami izvedli kakšno analizo strojne ali programske opreme.

Ne pa da se na zastareli predstavitvi izkaže, da niti osnov svojega posla ne obvladajo.


V bistvu se vse pomembne programerske izpite piše na papir. Precej njih po tistem, ko si dejansko naredil seminarsko nalogo. Ker si očitno tak poznavalec FRIja, boš lepo razložil, kaj točno je s takim pristopom narobe. Navsezadnje gotovo veš kake narave je snov in zakaj bi bilo pisanje na računalnik kakrkoli boljše.

Predlagam, da greš pogledat na Švedsko ali v Britanijo. Tam smo imeli povsem drugačen način študija in tudi povsem drugačen način izpitov. Kar se mene tiče je že sam "slovenski" koncept pisnih izpitov preživet.


Po vsem tem te bom prosil nekaj: nehaj se obnašati kot užaljen froc, zato ker pač podjetja ne podpirajo tvoje priljubljene politične izbire (OpenSourca to). In naslednjič ko boš šel žalit vse ITjevce v Sloveniji lepo prosim da premisliš, kaj točno pišeš. Ker tukajle je precej očitno, da res nimaš pojma o tem, kaj se v Sloveniji na področju ITja sploh razvija.

Glej, jaz samo navajam članek iz Monitorja, ki piše o tej raziskavi.

Lahko sicer poiščemo originalno raziskavo in skritiziramo metodologijo ali interpretacijo rezultatov, vendar raziskava je pokazala slabo stanje na področju raziskav in razvoja. Nima nekakšna moja užaljenost tukaj nobene veze.
sudo poweroff

darkolord ::

Pojdi v poljubno računalniško trgovino in jim reči, da bi rad kupil nek kos strojne opreme, ki je podprt pod Linuxom.
Misliš, da bo odgovor v Wal-Martu ali Best Buyu kaj bolj zadovoljiv?

poweroff ::

Seveda ne. Govorim pa o trgovinah, ki so "integratorji", ali kako gre že buzzword. Ki ti prodajajo serverje, infrastrukturo in software s "personalizacijo" vred.
sudo poweroff

Gandalfar ::

Katere pa so to pri nas?

poweroff ::

Kako to misliš?

Pač, podjetja kamor pokliče večja firma in reče, da bi rada kupila 100+ računalnikov in omrežje za svoje zaposlene. Te firme potem pripravijo ponudbo za računalnike, serverje, omrežno opremo, software. Vse skupaj zapakirajo, inštalirajo in "deployajo" na licu mesta.

Če ima naročnik kakšno bolj specifično zahtevo kot zgolj MS zadeve (se pravi ActiveDirectory + MSOffice) se pa že zatakne. Če imaš recimo kakšen specialen Windows software se že potuhnejo, da ne morejo ponuditi rešitve, razen če seveda sam stestiraš in jo najdeš. O kakšnem drugem okolju lahko samo sanjaš - čeprav rešitve obstajajo, samo poiskati jih je treba.

Pri deployanju je pa tudi zanimivo, ko pridejo strokovnjaki in jih vprašaš kaj bolj zapletenega, pa začnejo brskat po priročnikih in klicarit naokoli. Imam eno prav hecno izkušnjo s tem.
sudo poweroff

Gandalfar ::

Ocitno ze ne placate dovolj za svoje resitve ;)

imagodei ::

Lahko naredim tudi reklamo za izvrstno podjetje, ki IMO v nulo obvlada MS, Cisco in HP zadevšne, samo potem hočem eno provizijo, če boš v bodoče z njimi delal :) Delajo pa sicer tudi z Novelom in linuxom, ampak primarno jim kruh nosi MS platforma.

EDIT:
No, v bistvu poleg te firme poznam še 2 ali tri, ki znajo precej dobro, ampak tale prva je res carska in se ne ustraši še tako zahtevnega podviga. Je pa nesramno draga, to pa.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Byla ::

Zanimiva debata

treba se je zavedat, da vseeno prihajajo na dan podjetja, ki s to klasiko nimajo kaj dosti veze. Podjetja, ki jih vodijo nove generacije za nove ljudi z novimi vrednostnimi lestvicami. In veliko teh podjetij se zaveda, da je RnD bistvo.

Zelo velik problem je okolje samo, od univerz, do poslovne mentalitete, kjer startupi v sloveniji najbolj cutijo udarce. Firme ne kupujejo IT resitev start upov, ker je vmes med njimi miselni preskok, in se raje odlocajo za neke uveljavljene znamke. Vse skupaj zelo otezuje prezivetje start upov preko tistih nujnih treh let.

se spreminja, vsaj jaz mislim tako.
www.thirdframestudios.com

Invictus ::

Večina firm ki prodaja "personalizacijo" sistemov ponavadi naredijo osnovno inštalacijo programske opreme. Pa tukaj ni problem v firmah ki prodajajo (le te bi naredile vse kar lahko prodajo), ampak pred vsem v firmah, ki kupujejo. Le te ponavadi sploh ne vedo kaj bi rade ali pa se najde kak pametnjakovič, ki blazno zakomplicira zadeve.

V večini internih ITjev je še bolj len in glup folk kot v IT firmah, ki ponujajo storitve. Dokler bo tako, bo tudi stanje v IT sektorju kot je.

Pa da ne bi govorili kako različne firme ponujajo iste stvari, pač po slovenskem načelu.

LP I.

Utk ::

Kaj od tega točno je razvoj?

Nič, saj o tem govorim. Večina IT podjetij se ukvarja s prodajo, ne razvojem.

No, če ti ne poznaš drugega kot Comshopa in FMC-ja, to še ne pomeni, da ni razvoja. Kak razvoj pa naj bo v trgovini?
Seveda se več podjetij ukvarja s trgovino kot z razvojem. MS je samo en, prodajalcev ima pa sigurno kar nekaj 100,000.
Kolk je meni znano, so večino backup sistemov za državo naredile slovenske firme. Kaj pa naj še več naredijo na tem področju? Če katera firma, ki se tudi ukvarja s tem, ne zna drugega kot skopirat disk, je to njen problem.
Lahko pogledamo v kakšne oglase za zaposlitev, kolk programerjev iščejo katere firme. Če spustimo razne garažne obrtnike, trgovine in svetovalnice, jih ostane še zmeraj ogromno, za večino katerih ni slišal še nihče od nas. Ker jih je pač res ogromno.
V Sloveniji se dela marsikaj. Razne simulacije, razne 3d stvari, poslovne aplikacije, računalniški vid in UI, bolj low-level in hw stvari, za vsako od teh stvari imaš najmanj 5 firm v Sloveniji, ki večino tega izvozijo. Normalno pa, da imamo na vsako razvojno firmo najmanj 10 izdelovalecev php strani, trgovcev, svetovalcev in sosedov. In seveda potem večina firm nič kaj dost ne razvija.
Če bi rad imel 100 računalnikov v mreži z linuxom, najdi firmo, ki to dela, ali naredi sam. Če tega nihče ne dela, je to morda zato, ker se ne izplača. Ampak zelo dvomim, da tega nihče ne zna. Vsak pa sigurno, da ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Atos ::

Nič, saj o tem govorim. Večina IT podjetij se ukvarja s prodajo, ne razvojem.

Ja sej se ti ne pretvarjajo, da se ukvarjajo z ravojem! Ali ti rečejo, da razvijajo kaj? Katera trgovina pa to dela? :D

poweroff ::

Ja, raziskava pač govori, da na splošno v IT panogi NI RAZVOJA. Ne govori o tem, da se hvalijo, daje razvoj.

Gandalf, glede denarja je pa tako,da smo bili takrat polni denarja in bi dejansko plačali kakršnokoli vsoto, edina zahteva je bila - tu imamo tak in tak prostor, notri mora biti infrastruktura, ki zna to in to, pa naredite. Pa tisti specialni software smo imeli in ga je bilo treba integrirat.

Sicer pa veš kakšne mašine smo na koncu kupili, ampak to zgolj zato, ker je sodelavec nekje na netu zvohal, da je to tudi možno. Če bi se zanašali na prodajalca, bi bila ponudba klasična. ;)
sudo poweroff

Utk ::

Ne, raziskava pravi, da Večina stvari ni razvoj, tudi če šef misli, da je. To je čisto nekaj drugega, kot da NI RAZVOJA. Pa tudi dvomim, da je direktor firme, ki postavlja mreže in inštalira kak program, rekel, da je to razvoj.
V glavnem, ta raziskava pravi nekaj, ti iz svojih izkušenj praviš pa tudi nekaj. Ampak to je čisto nepovezano.

Gandalfar ::

@Matthai: ocitno je ze bilo nekaj narobe pri iskanju ponudnika ane
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Outbrain kupil Zemanto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
13439975 (30459) thramos
»

Zanimiva računalniška podjetja v Sloveniji ali nasičenost z enim in istim

Oddelek: Loža
389766 (7477) Matek
»

Zanimiva IT podjetja pri nas? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
13832423 (21214) LeQuack
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723385 (20161) Daedalus
»

Anketa razkrila, da slovenska podjetja ne podpirajo direktive o programskih patentih

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
323931 (3061) iration

Več podobnih tem