» »

problem z zlorabo ebaya

problem z zlorabo ebaya

zhelva ::

Zivjo!

Mam velik problem, samo nisem vedla kam to temo umestiti.
in sicer, zgodilo se mi je tole:

pred casom sem brskala po ebayu na nekem javnem računalniku in se očitno pozabila izpisati. Nekdo je nekaj ur pozneje z istega računalnika naročil nek artikel, oz. je bid-al al kako se ze rece in cez nekaj dni dobim posto, nek prepayment da moram placat. sprva mi ni blo nic jasno ker sem vedla da sama nisem nič naročala, potem mi je pa vzgalo da sem se verjetno pozabila izpisat tam na unem računalniku. Potem sem to pismo ignorirala, sklepala sem, da če gre za predračun nič hudega če ne plačam - pač ne bom nič dobila.

Pisma niso nehala prihajat (to se je zgodilo novembra, sedaj je januar), zraven zneska za uno stvar sopa zdej še neke zamudne obresti. Pisala sem uni firmi mail, da je prislo do napake in ce mi lahko naročilo preklicejo, glede na to, da je blo itak predlplacilo sem sklepala, da ne bo nobenega problema - saj tako ali tako nisem nobenega od teh artiklov prejela.

Iz une trgovine somi napisali, da je prepozno, da ne morejo preklicati. Kaj lahko sedaj sploh jaz naredim? Kaj se zgodi ce ne placam? Unega izdelka (nekaj okoli 50 € stane) niti slucajno nocem in res ne vem kako bi prisla iz te nezavidljive situacije. A me lahko kako terjajo ali karkoli?

Prosim za pomoc!
Hvala in LP

LuGi ::

V kos vrz nic ti ne morejo razen negativnega feedback-a.

zhelva ::

a si 100% to?

ker dobivam potem posto od ene firme k se ocitno ukvarja z njihovimi financami: mediafinanz in kr grozijo z nekim pregonom ce se ne placa stroskov pa ne vem kaj.. a je to sploh mozno? Ne recem da bi nekaj dobila pa nebi placala, tuki se gre pa samo za eno placilo vnaprej, ki ga pa ne mislim izvrsit.

kocba ::

scam...ne plačaj ničesar in rajši idi na čaj ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kocba ()

Utk ::

Ne sekiraj se. Več kot iz ebaya vržt te ne morjo.

zhelva ::

No v redu. cist sm se ustrasla k je kr neki tko uradno vse pa kr ene zamudne obresti pa to.. sej terjat me nimajo za kej, upam no.

pol najboljs da kar ignoriram vse to.

urban99 ::

Khm... počakaj na kak resnešji odgovor, imam občutek, da stvar ni tako enostavna. Kolikor jaz vem ima eBay hudo pravno službo, po mojem najboljše da njih kontaktiraš (preden oni tebe). Če bi vsak lahko kar preklical naročeno, potem eBay ne bi bil to kar je.

zhelva ::

Ja, sam kaj mi pa lahko naredijo?

Firma mi ni poslala ničesar, torej na izgubi niso.
Od mojih podatkov imajo samo naslov, nobenega bančnega računa torej mi tudi trgati ne morejo nič.
Tista trgovina pri kateri sem "naročila", oz je blo lažno naročeno pravi da oni nimajo nič s tem in da ne morejo preklicat.

moja edina moznost je kontaktirat ebay (ravnokar sem jim poslala email) in povedat za problem.

Nevem kaj bi lahko se druzga naredila...

blackbfm ::

A če jz recimo vpišem nekoga ki ga ne maram na ebay in mu naročim dvometrski tv, a ga bojo kr terjat prišli za 10.000 evrov :)) Seveda ja..

Tukaj je očitno, da gre za nateg in me sploh ne preseneča, da takole strašijo folk. Od 100 folka se sigurno najde ene par takih, ki potem plačajo. Če bi šlo za neko normalno firmo, potem stornacija naročila v nobenem primeru ne bi smela bit problem. V glavnem nič ti noben ne more, sploh pa takole nekaj na blef preko neta. Najbolše da jih kar ti prijaviš na ebay pa naj se oni potem naprej zajebavajo.

borutz ::

tudi jaz sem na zacetku spoznavanja z ebayem naroceval par stvari ki jih potem nisem placal.slo je za majhne zneske par evrov
sem se pac opravicil da nocem oz. da je prislo do zmote.
danes vidim da sem imel sreco, da nisem nobenega negativnega feedbacka dobil.

najvec kar je da dobis negativni feedback.
kolega jih je dobil par ker ni placal,pa je zamenjal uporabnisko ime in danes ima ze cez 100 pozitvnih

v naslabsem primeru si kreiras novega ce bi te negativni feedback motil :)

lp

reeves ::

Vseen pošlji mail na e-Bay pa lepo razlož situacijo. Mislim, da ne bo problema, drugač ti pa itak nč ne morejo, kot so že drugi napisal.

telexdell ::

Obstaja pa tudi zakonodaja o varstvu potrošnikov in pravi za nakupovanje preko neta, da tudi ko izdelek že dobiš, ga lahko brez obrazložitve vrneš v 15 (30?) dnevih. Bremenijo te le stroški pošiljanja.

krneki ::

Briga ene Kitajce slovenska zakonodaja ;D

blackbfm ::

Hja, samo fora je v tem da gre tukaj za scam oz. nateg. Po plačilu dvomim da bi sploh kaj poslali:P Tole bi blo še najbolj pametno kar prijavit na policijo al pa nekaj.

dkstyle ::

Pozdravljeni!
Meni se je zgodila podobna zadeva. So bile kakšne sankcije, ker nisi plačala?

Jaz pa sem sam pomotoma kliknil in pisal na ebay. Zadeva je stala 15eur sedaj pa sem po pol leta dobil dopis iz Nemčije iz Mediafinanz z vsoto 121eur.
Sklicujejo se na to, da je nastalo pravno pogodbeno razmerje in da sem dolžan plačati.
Napisali so tudi, da 30 let ne zastara, da je to predkazenski postopek in da me bodo dali na sodišče če ne bom poravnač.

Ima kdo kakšne izkušnje s tem???

LP

para! ::

A klikneš, da boš kupil in si potem premisliš, oni pa trdijo, da je zdaj vseeno treba plačat, ker je do nekega pogodbenega razmerja prišlo? :))

Pri nas klikneš, plačaš, prevzameš, uporabljaš, vrneš in ti morajo vrnit denar, te scamovci pa mislijo, da folk brigajo stroški zato, k se je nekdo premislu :) Naroč še par izdelkov iz tam, pa se premisl, da bojo mel več solz za potočt.

lp
Death before dishonor!

Pesimist ::

Daj link do tega dreka, da se jaz parkrat gor kliknem pol jih pa back spamat zacnem z prodajo penis extensionov.

To temelji vse na strahu in trepetu, vbistvu ti pa nič nemorejo, ampak ker z vsako groznjo ceno dvignejo za nek procent, se jih vecina vserje in vseeno plača. To so v nemčiji znani nategi, firme imajo ponavadi naslove v kakih stanovanskih zgradbah, vbistvu samo poštni predal večinoma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

toplakd ::

Tale je pa malo bosa "Jaz sem sam pomotoma kliknil"
Ko klikneš "Sofort Kaufen / Buy it now" te vedno pelje na drugo stran kjer moraš potrditi nakup.

Tako da raje napiši "Jaz sem si potem premislil."

LP, Dejan

St235 ::

A klikneš, da boš kupil in si potem premisliš, oni pa trdijo, da je zdaj vseeno treba plačat, ker je do nekega pogodbenega razmerja prišlo?


V bistvu ja, ker s tem ko si ti potrdil naročilo je to zate pravno zavezujoče. Druga zgodba pa je kdaj in kako bodo zadevo stirjal. Ampak počasi se bo tudi ta teksas nehal in bodo slovenčki moral gledat kake neumnosti delajo online. Potrditev nakupa online ni nič drugačna kot če naročiš kaj v Slo trgovini, ali če podpišeš kupoprodajno pogodbo.

Bistveno, če kupiš nekaj kar ne rabiš oziroma si premisliš je da takoj kontatiraš prodajalce preko emaila in NE ignoriraš zadeve. Ker prodajalec ima takoj ko nekaj proda strošek provizije in če potem ti njemu ne plačaš niti tega ne sporočiš je to njegov minus za katerega te seveda potem lahko terja.

Je pa zaenkrat tako, da se večinoma zadeve ne splača pošiljat rped sodišče. pač pošljejo grozilen dopis in če folk plača OK, če ne roma v koš, ker so stroški postopka preprosto predragi za majhne zneske in večina rajši odpiše zadevo kot, da bi zadevo peljala pred sodišče, kjer jih potem čaka dokazovanje da je strošek res nastal in da ga je res povzročila obtožena oseba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

maco-maco ::

Jaz sem se vedno zmenil s prodajalci, da skenslajo mojo ponudbo oz. naročilo. Pač včasih ne preberemo vsega ali pa si premislimo. Pomembno je, da prodajalca kontaktiramo takoj - je kulturno od nas, pa še dokaz imamo, da smo želeli od pogodbe odstopiti. Ne moreš pa neki naročit, pol pa ne niti plačat niti odstopit od nakupa. S klikom se zavežemo za nakup! In zato tudi vsi ti visoki stroški.
Drugače pa se jaz ne bi preveč obremenjeval. Tudi google o Mediafinanz pravi ignoriraj.

LP
Kaj?

para! ::

Potrditev nakupa online ni nič drugačna kot če naročiš kaj v Slo trgovini

Sej lahko zdej pokličem v AGT (ker itak nimajo nič na zalogi, kekci), naročim 2 procesorja, ko jih dobijo se pa premislim.

lp
Death before dishonor!

flipflop ::

Zarad takih neresnosti, pa je toliko prodajalcev na ebayu, ki ne pošiljajo v banana republiko slovenijo.

para! ::

Torej ljudje se ne smemo premislit, ker bo mel nek trgovec stroške s tem? Ne mi zdaj z ustnimi pogodbami, češ da je pogodba sklenjena, ko jaz kličem Mlacom in rečem "2 cpuja prosim, obvestite me ko jih dobite", ker potem bom odsej pač rekel "naročte 2 cpuja, jih pridem iskat, ČE SE NE PREMISLIM", pa je potem pravno kaj drugače?

A me bo, podobno kot spletni prodajalci, tudi Mercator začel terjat, ko bom na blagajno prinesel izdelek in ga potem tam pustil, ker sem se premislil oni pa bojo imeli manipulativne stroške s prestavljanjem izdelka nazaj na svoje mesto?

Če hoče prodat, potem naj pošlje z rizikom, da se človek premisli, če mu ta rizik ni všeč, pa naj sprejema plačila vnaprej kot to že počnejo marsikateri nespoti v poslu.

lp
Death before dishonor!

KoMar- ::

Za na sodišče zadeva seveda ni in normalen prodajalec bo pozabil na vse skupaj, ne pa ti težil z zamudnimi obrestmi in ne-vem-kaj-še vse, je pa dejstvo, da je treba eBayu za vsako zaprto naročilo/zaključeno dražbo plačat provizijo, tako da se s tem, ko se igrajčkaš in klikaš Buy, dejansko finančno oškoduje prodajalca. Takoj po nenamernem naročilu ga je zato potrebno kontaktirat, se opravičit in prosit za storno naročila.

para! ::

No, potem ma pa ebay precej crappy sistem, če računa provizije preden se dejansko izvede posel. To spet ni problem kupca.

lp
Death before dishonor!

#000000 ::

Ebay računa provizijo ko se zadeva proda, računa pa tudi oddajo oglasa, če prodaš ali ne ga treba plačat.

technolog ::

Paypal računa provizijo, ko se zadeva proda.

#000000 ::

Ja sej to pravim, provozijo dobi če se proda, vendar oddajo oglasa je pa treba plačat v vsakem primeru.

technolog ::

Paypal != ebay

St235 ::

para! je izjavil:

No, potem ma pa ebay precej crappy sistem, če računa provizije preden se dejansko izvede posel. To spet ni problem kupca.

lp


Ebay zaračuna, ko je sklenjen pravno zavezujoč posel. Torej ko si ti kliknil Buy now in portdil nakup. Edino logično je da takrat zaračunajo provizijo, ker nimajo vpogleda kaj se potem dogaja z plačilom.

para! je izjavil:

Torej ljudje se ne smemo premislit, ker bo mel nek trgovec stroške s tem? Ne mi zdaj z ustnimi pogodbami, češ da je pogodba sklenjena, ko jaz kličem Mlacom in rečem "2 cpuja prosim, obvestite me ko jih dobite", ker potem bom odsej pač rekel "naročte 2 cpuja, jih pridem iskat, ČE SE NE PREMISLIM", pa je potem pravno kaj drugače?

A me bo, podobno kot spletni prodajalci, tudi Mercator začel terjat, ko bom na blagajno prinesel izdelek in ga potem tam pustil, ker sem se premislil oni pa bojo imeli manipulativne stroške s prestavljanjem izdelka nazaj na svoje mesto?

Če hoče prodat, potem naj pošlje z rizikom, da se človek premisli, če mu ta rizik ni všeč, pa naj sprejema plačila vnaprej kot to že počnejo marsikateri nespoti v poslu.

lp


Če ti izdelek naročiš preko naprimer spletne trgovine je tak nakup seveda zavezujoč. Ker gre za premajhne zneske in preveč dela se seveda nobena firma ne ukvarja z terjanjem tega tudi če dejansko potem kupec ne dvigne robe, ko pride na pošto. Ne spremeni pa to dejstva, da je bil pravno zavezujoč posel sklenjen, enako kot je bil sklenjen na ebayu ko potrdiš nakup.

Jebat ga, osnove bontona vse razen idiotov s slovenskim potnim listom učijo, da je potrebno dogovore spoštovat. In če se nekaj dogovoriš je skrajno nefer, da se potem premisliš in tega niti ne sporočiš nasprotni strani.

Zaradi idiotov, ki si domišljajo da lahko poklikajo kar jim paše in pri tem nimajo tudi toliko poštenega odnosa, da prodajalca obvestijo da odstopajo od nakupa so krivi, da številni prodajalci na Ebayu slovenijo enačijo z Nigerijo in podobnimi bananastani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Furbo ::

Potem pa še brez kakršnegakoli poznavanja teh zadev veselo trdijo, da naj se ignorira dopise in vse živo.

Ne morem verjeti, da bedast folk dejansko klika po ebayu, kupuje stvari, potem pa pusti vnemar vse skupaj.

To res pojasni zakaj ima marsikdo vse države EU na spisku, Slovenije pa ne.

Upam, da nekomu zaradi tega prodajo bajto, da se to malce razve in bom potem malce bolj resen odnos. :D
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

KoMar- ::

V bistvu imajo od EU držav največkrat excludano Italijo zaradi njihove carine/pošte :P

St235 ::

True, slovenija si pa lasti častno drugo mesto.

technolog ::

takim kot je zhelva bi bilo treba prepovedat ebay in nasploh vse druge storitve.

Pesimist ::

v banana republiki slovenija bi morali vsa palcilna sredstvsa prepovedat.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

povzetek EBay kupovanje (carina, davek) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9538451 (11709) jero_no1
»

eBay - "zmaga" na avkciji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9912090 (6768) Okapi

[Ebay] Terjatva zaradi neplačila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10117603 (14255) Tilen
»

Nakupovanje preko ebaya

Oddelek: Loža
3011339 (10761) krneki
»

eBay - prosim za pravni nasvet (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5210607 (8773) mn

Več podobnih tem